1anka 29.03.09, 12:00 Swietnie, tylko ja od wielu lat przechowuję w domu taki termometr, bo nie wiem, co z nim zrobić. Do śmietnika nie wyrzucę. Gdzie go oddać, zeby nie zanieczyścic srodowiska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cest.l.a.vie Tylko dlaczego elektroniczne są takie niedokładne 29.03.09, 12:03 Kup kilka różnych termometrów elektronicznych - będą różne wskazania. Made in China i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Tylko dlaczego elektroniczne są takie niedokł 29.03.09, 12:16 Po pierwsze - od 1 kwietnia PRODUCENCI nie mogą wprowadzać do obrotu termometrów rtęciowych, a hurt i detal do wyczerpania zapasów, wg stanu na 1.04. Po drugie - w porządnych aptekach stoją pojemniki na przeterminowane leki, oraz oddzielnie pojemniki /małe/ na uszkodzone termometry. Po trzecie - są już w obrocie termometry bezrtęciowe /związki galu/, czyli "zamienił stryjek...", tyle, że kilkakrotnie droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 A co z bombami atomowymi ? 29.03.09, 13:03 Uran i pluton tez nie wplywa dobrze na zdrowie ludzi . Nie mowiac juz o promieniach Rentgena . Odpowiedz Link Zgłoś
amus00 Re: A co z bombami atomowymi ? 29.03.09, 13:42 Władcy arabscy z rtęci robili małe jeziorka, w poprzek którego kładziono długie dywany, dzieki temu można było po takim czymś chodzić :) ile w tym prawdy nie wiem ale pomysł fajny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
antybol-szewik Kolejny powód do stękania, nie? 29.03.09, 15:33 bez narzekania byście dnia nie przezyli Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Tylko dlaczego elektroniczne są takie niedokł 29.03.09, 16:46 "Termometry rtęciowe mogą być zastąpione elektronicznymi. Dokładność pomiaru temperatury jest taka sama." Oczywiście, tylko że cena różni się nie kilka/kilkanaście razy, a kilka rzędów wielkości. Uzyskanie rozdzielczości jednej dziesiątej stopnia nie jest problemem, problemem jest natomiast powtarzalność w produkcji seryjnej i stałość odczytów. Odpowiedz Link Zgłoś
cest.l.a.vie Spadłem z krzesła 29.03.09, 12:05 Jeżeli masz go w domu, to wyobraź sobie - nie paruje i nie zanieczyszcza. Jednocześnie to najdokładniejszy termometr w domu. Jeżeli naprawdę chcesz go oddać, to w szpitalu przyjmą go z radością. Jeżeli nie będą już mogli, to zachowaj jako zabytek - byle nie tłuc i nie wyrzucać do śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
amethystray Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 12:07 Niestety, termometry rteciowe sa o wiele dokladniejsze od elektronicznych, szczegolnie tych ktore sa dostepne w wolnej sprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
muszyniak 'Elektroniczne' to szajs 29.03.09, 12:11 Sa niedokladne, rozkalibrowuja sie, sa drogie [nawet te chinskie bardzo kiepskiej jakosci sa drozsze niz rteciowe], wymagaja zmiany baterii ktore sa drogie. Cala ta krucjata, podobnie jak z torbami foliowymi, zaklada ze albo uzytkownicy polykaja termometry rteciowe, albo je zakopuja w ogrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
phlora Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 12:16 Termometry rtęciowe są be, bo rtęć, a żarówki energooszczędne są cacy, chociaż zawierają rtęć. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrysiak Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 12:36 i co więcej: świetlówek kompaktowych jest wielokrotnie więcej niż termometrów, zużywają się szybciej niż termometry a po ich zużyciu - nie obchodzimy się z nimi szczególnie czule - lądują w koszu. Tak więc jak zwykle przy eko-idiotach - cała para w gwizdek. Robi się pozorne akcje, dające znikome efekty ale za to konkretne korzyści materialne konkretnym fabrykom. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 lewackie dupki nie wiedzą że w elektronice są 29.03.09, 12:18 metale ciężkie i zanieczyszczenie środowiska przez "oszczędne" lampy i chińską elektronikę jest o kilka rzędów wielkości większe. Ale czego oczekiwać od skorumpowanych politruków których jedyna komórka w okolicach głowy jest marki Nokia, Samsung albo Motorola ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dkrysiak Eko-tępota... 29.03.09, 12:19 Szkodliwe to, szkodliwe tamto... A może by tak pomyśleć nad skutecznością narzędzi? Wszelkiego rodzaju elektroniczne badziewia robią wszystko tylko nie to, co powinny - zwłaszcza termometry - pokazany na zdjęciu do artykułu termometr pokazywał uparcie temperaturę o 2 (słownie: dwa!!!) stopnie niższą temperaturę niż powinien! Rozumiem błąd na poziomie 0,1stopnia, ale 2? podobnie z 'dotykowymi'. Nic nie zastąpi rtęciowego termometra (w tej klasie cenowej) - są dobre termometry douszne, mierzące temperaturę w kilka sekund, ale kosztują ładnych kilkaset złotych. Podobnie z ciśnieniomierzami. Ich dokładność jest - mówiąc łagodnie - umowna. Da się nimi wychwycić skoki ciśnienia, jedy ktoś mierzy się nimi regularnie, ale jeśli chodzi o DOKŁADNY pomiar, starego rtęciaka nie zastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Kiedy Łunia zacznie wyrywać plomby z zębów? 29.03.09, 12:24 Kiedy Łunia zacznie wyrywać plomby z zębów? Przecież tam jest mnóstwo rtęci, ktoś może połknąć plombę i będzie dramat!! Odpowiedz Link Zgłoś
tekawu7011 Elektroniczne są mniej dokładne 29.03.09, 12:31 Jakis czas temu chciałem kupić termometr elektroniczny do laboratorium, dokładnośc pomiaru +/- 0.1 st C. Były dwa modele: za ok 1000 zł (dokładnośc pomiaru +/- 0.3 st C) i bardzo podobny za 2000 zł (dokładność pomiaru +/- 0.1 st C). Oczywiście, zakres pomiaru był znacznie większy, niż w termometrze lekarskim (-20 do 50 st C), jednak ten przykład pokazuje, że skalibrowany termometr elektroniczny o dokładności 0.1 st C to nie byle co. Masowa produkcja obniża cenę, ale taniej niż za 100 zł to chyba się nie da... Ile kosztują termotery elektroniczne w aptece? Porównywałem tani termometr elektroniczny z rtęciowym: niestety, ten pierwszy jest mniej dokładny. Pozostaje pytanie, z jaka dokładnością jest sens mierzyć temperaturę ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy013 Re: Elektroniczne są mniej dokładne 29.03.09, 13:08 A przecież do tego trudność jest w dokładności względnej, a nie bezwzględnej. Termometr o skali -20 do 50 st. C z dokładnością jednej kreski (0.1 st) możesz porównać z termometrem lekarskim o skali 38-42 stopnie z dokładnością 0.0057 stopnia - takiego nie kupisz nigdzie za normalne pieniądze, nie jest to zresztą potrzebne - termometry rtęciowe mają dokładność ok. jednej kreski, lepsze elektroniczne podobnie (wyskalowane są w setnych stopnia, ale mają większy rozrzut) Odpowiedz Link Zgłoś
ssamiec Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 12:41 To chyba pierwsza zabraniająca czegoś dyrektywa Wspólnoty Europejskiej, z której się cieszę! Nawet rozsądnie ustalili że nie trzeba na gwałt wymieniać tych termometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
ibarrekolander Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 13:49 No jeszcze tego by brakowało, żeby mi kazali pozbyć się czegoś, co kupiłem za własne pieniądze! Weź się ssamiec zastanów co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 12:42 no super, a jednocześnie EU aktywnie wspiera wymianę zwykłych żarówek na świetlówki zawierające rtęć, gdzie tu logika? bo ja widzę tylko jedną, wymianę taniego sprzętu na wielokrotnie droższy Odpowiedz Link Zgłoś
dag_red Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 12:52 Nie wiem jak to jest z połknięciem tej rtęci z termometru... Moja córka jak miała 2 latka połknęła dużo takiej rtęci po ugryzieniu termometru. Czytałam o wielu takich przypadkach... I wszędzie informowano rodziców, że nic dzieciom nie będzie. Byłam przerażona wtedy. Nie wiedziałam co będzie z córeczką. Toksykolog wyjaśnił nam wtedy, że rtęć jest szkodliwa na zewnątrz, bo dochodzi do jej parowania, a dopiero opary rtęci są szkodliwe. W organiźmie ponoć nie wyrządza szkody, bo nie paruje ( ta rtęć z termometru). Teraz córeczka ma 5 lat i na razie nie widzę wpływu rtęci na jej organizm... Ale.... Może to się jeszcze ujawnić? Odpowiedz Link Zgłoś
pikim Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 13:04 sam się bawiłem w dzieciństwie rtęcią wylaną z termometru i jakoś do tej pory nie mam żadnych objawów... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Olow jest o wiele grozniejszy . 29.03.09, 13:11 Drapiezne zwierzeta np.orly ,kiedy zjedza postrzelone zwierze zdychaja w przeciagu roku na olowice . Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello To po co siedzą w przeciągu ? 29.03.09, 14:22 Każdy jak siedzi w przeciągu to go pokręci ! A co do ołowicy to masa osób na świecie umiera od miażdżycy ołowiowej a jakoś nikt nie zapbrania produkcji pocisków ołowianych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 15:23 > bo ja widzę tylko jedną, wymianę taniego sprzętu na wielokrotnie droższy Dokładnie tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
hydrazine Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 13:32 Ja nie zamierzam mojego "rtęciaka" zastępować elektronicznym szajsem prosto z Chin. Widziałam ostatnio reklamę termometru, który zamiast rtęci miał jakiś stop galu - być może z cyną, bo z tego co wiem, ten stop w temperaturze pokojowej jest cieczą (topi się w temperaturze -20 stopni Celsjusza). Jeśli będzie u nas dostępny, to wtedy pomyślę o wymianie. Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Po prostu jakaś megakorporacja... 29.03.09, 13:50 postanowiła zarobić i sprzedać kilkadziesiąt milionów termometrów... Picie alkoholu i palenie papierosów też jest szkodliwe i jakoś z tego powodu nikt tego nie zakazał - bo na tym się zarabia :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 14:26 Nie wiem jak wy, ale ja idę jutro do apteki i kupię kilka termometrów na zapas. Kosztują chyba 3 złote, są super dokładne w porównaniu do elektronicznych a leżenie w szafce nawet przez 20 lat im nie zaszkodzi. Trzeba się śpieszyć bo niedługo trzeba będzie je z Ukrainy i Białorusi przemycać, tak samo jak zwykłe żarówki(które o dziwo rtęci nie zawierają, w przeciwieństwie do tych świetlówek "ekologicznych") Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Ciśnieniomierze rtęciowe 29.03.09, 14:40 Ciśnienie tętnicze podaje się w mm/Hg. Skoro ciśnieniomierze rtęciowe mają być wycofane, to może należałoby zmienić jednostki pomiaru? A poważniej - ciśnieniomierze elektroniczne to jedno wielkie g..., jeśli ktoś ma zaburzenia pracy serca. Już lekka arytmia wystarczy do błędnych pomiarów. Mnie elektroniczne zawsze pokazują nawet 30-40 niżej niż rtęciowe, np. 120/75, podczas gdy pomiar na rtęciowym to 150-160/105-110. Lekka różnica, gdy ma się problemy zdrowotne, w których zbyt wysokie ciśnienie rozkurczowe może skończyć się dość dramatycznie :/. Chyba, wzorem przedpiszcy, zaopatrzę się w zapasowy ciśnieniomierz rtęciowy... Odpowiedz Link Zgłoś
iinnffoorrmm Re: Ciśnieniomierze rtęciowe 21.06.09, 16:21 Gdyby ktoś potrzebował ciśnieniomierz, to zapraszam: www.allegro.pl/item656779157_cisnieniomierz.html Odpowiedz Link Zgłoś
mareksawi Re: Ciśnieniomierze rtęciowe 29.12.09, 11:50 Czy ktoś może mi wyjaśnić jaki konkretnie przepis zakazuje sprzedaży ciśnieniomierzy rtęciowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
read1 dziękujemy ci Unio! 29.03.09, 14:38 bez tej brukselskiej sraczki intelektualnej wielu psychiatrów byłoby bezrobotnych Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd EuroKomunizm niezna granic! 29.03.09, 14:44 I po termometr trzeba bedzie sie bujac do kaliningradu. A niedlugo bedzie zakaz tanich zarowek volframowych. I import z UKrainy sie zacznie. Jestem ciekaw czy wjazd do PRL2 z termomerterm rteciowym to przemyt i jaka kara za to grozi. /Precz z komuna Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: EuroKomunizm niezna granic! 29.03.09, 14:56 wjazd z termometrem rtęciowym będzie traktowany jako akt terrorystyczny i delikwent będzie skazany na półroczny homoseksualny obóz reedukacyjny pod Amsterdamem (ktoś się zapyta dlaczego homoseksualny? odpowiadam, bo według wytycznych UE, KE i innych wysokich komisarzy homoseksualizm jest dobry na wszystko, a jako zamiennik termometru rtęciowego to już szczególnie dobry) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Z ołowiem było tak samo wymyślono RoHS i 29.03.09, 15:01 teraz urządzenia elektroniczne nie mogą być niskotemperaturowym stopem 33% Pb i 66%Sn tylko czystą cyną z dodatkiem 1% srebra, który to stop ma dużo gorsze własności lutownicze (gorsza jakość montażu), sporo wyższą temperaturę topienia (możliwość przegrzewania elementów przy montażu ) i możliwość wystąpienia zarazy cynowej w niskich temperaturach (czyli samoistny rozpad połączenia). Najśmieszniejsze jest to, że producenci żarówek dużo częściej lądujących w śmieciach mogą dalej używać stopów z zawartością 95% Pb A tak wygląda podział zużycia ołowiu, na świecie: Akumulatory ----------------------> 71% Pigmenty i inne składniki --------> 12% Wyroby walcowane i wyciskane -----> 7% Amunicja -------------------------> 6% Powłoki kabli --------------------> 3% Stopy metali ---------------------> 1% www.waluty.com.pl/a41872-surowce__raport_kwartalny_rynku_olowiu__analiza_amb_consulting.html i dzięki walce z tym jednym procentem nastąpiło pogorszenie jakości sprzętu elektronicznego :((( Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Z ołowiem było tak samo wymyślono RoHS i 29.03.09, 15:16 RoHS wymyślono, ponieważ układy komputerowe pracują w coraz większych temperaturach. Ostatnio głośna była sprawa kart graficznych nvidii, w komputerach apple i innych, które się psuły ponieważ do stopu lutowniczego dodano za dużo ołowiu i się po prostu roztapiał. Mnie to dotknęło osobiście. Więc wolę RoHS. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 15:09 Od lat używam elektronicznych termometrów (firmy Microlife) i nie narzekam - temperaturę wskazują taką samą jak rtęciowe (te które miałem) - problemem może być zapewne sprzęt "no name" z chin. co do ciśnieniomierzy to jednak inna para kaloszy - elektroniczne które nadają się do czegokolwiek są cholernie drogie i kupując warto sprawdzić czy dany model ma walidację kliniczną. ps. www.nadcisnienie.org.pl/files/tabela_korzysci.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pana.cea ale szczepionki z rtecia nadal wstrzykuja polskim 29.03.09, 15:18 niemowletom w ramach ich okaleczania lub zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Re: ale szczepionki z rtecia nadal wstrzykuja pol 29.03.09, 15:48 A ile widziałeś zabitych niemowląt ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś
pana.cea Re: ale szczepionki z rtecia nadal wstrzykuja pol 29.03.09, 22:01 Wg.danych z USA ponad połowa zgonów niemowląt jest skutkiem toksychcznych szczepionek z rtecia. W Polsce jest podobnie lub gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
pana.cea oto skutki szczepionek z rtecia: 30.03.09, 02:13 - prawie co piąte dziecko cierpi na zaburzenia rozwoju mowy - ujawniła ogólnopolska akcja Dzień Bezpłatnych Diagnoz Logopedycznych. Dzieci zaczynają mówić późno i mają ubogi zasób słów. Dwu-, czterolatki zamiast słowem swoje żądania wyrażają jedynie gestem. Mają trudności z wysłowieniem się i nie mówią, lecz krzyczą. Rodzice tego problemu często nie zauważają albo go lekceważą. -problemy ze słuchem ma coraz więcej dzieci i młodzieży — ocenia Jacek Bartnik, laryngolog z kliniki krakowskiej, który bierze udział w akcji. - Blisko 90 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym ma problemy ze wzrokiem - to alarmujące wyniki badania przeprowadzonego w ramach Profilaktycznego programu wczesnego wykrywania wad wzroku u dzieci klas II szkół podstawowych m. st. Warszawy. Wady wzroku są jedną z przyczyn powstawania problemów w nauce i niesłusznie zaniżanych ocen uczniów. Niewykryte odpowiednio wcześnie mogą prowadzić do poważnych kłopotów ze wzrokiem w późniejszym okresie życia. - Cukrzyca to najczęstsza choroba przewlekła dzieci i młodzieży. Cukrzyca typu 1 pojawia się zazwyczaj około 10. roku życia, jednakże coraz więcej młodszych dzieci zapada na tę chorobę. Niepokoj±cym zjawiskiem jest skala problemu - w ci±gu ostatnich 15 lat liczba diabetyków w¶ród dzieci - coraz więcej dzieci choruje na astmę. Obecnie na astmę choruje ok.1,8 min Polaków, a ryzyko zachorowania wzrasta wraz z rozwojem cywilizacji. Czy ta ciężka choroba ma wyłączyć chorego z normalnego życia? - Najnowsze badania wykazują, że ok. 40% dzieci w szkołach podstawowych "nie ma poczucia sensu życia". Natomiast 30% dzieci przyznało się do myśli samobójczych. Z przeprowadzonych badań wynika, że 89% dzieci z depresją ma myśli samobójcze, a 13% podjęło próbę targnięcia się na swoje życie. Analiza badań z kilku ostatnich lat wskazuje, że liczba dzieci z depresją i stanami depresyjnymi wzrasta a zarazem maleje średnia wieku dzieci, u których te zaburzenia pojawiają się. - Do tego nalezy dodac silnie spadajace od lat srednie IQ dzieci. na rteciowe zdrowie;( Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Tak, rtęć jest niebezpieczna. Używajmy świetlówek. 29.03.09, 15:19 Tych energooszczędnych. One co prawda zawierają rtęć (i jeszcze trochę innych szkodliwych substancji) ale KE wie lepiej, co dla tłumu dobre. Przez > 30 lat mojego życia nie udało mi się stłuc rtęciowego termometru - a używałem go _samodzielnie_ od 7 roku życia. Co więcej - po 30 latach służy on równie dobrze jak wcześniej. Czego się o świetlówce powiedzieć nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Oczekuję teraz na zakaz używania noży kuchennych 29.03.09, 15:28 scyzoryków, nożyczek i szpilek. Te niebezpieczne przedmioty powinny zniknąć ze sklepów. Tymczasowo jednak jeszcze nie będzie zakazu ich używania. Ludzie, ratunku przed europaranoją! Dlaczego zgodzilismy się aby rządziły nami głupki z Brukseli? Narażają nas na coraz to nowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx W Polsce to całkeim dobry pomysł 29.03.09, 15:41 Przy takich zarobkach ludzi nie stać na leczenie/lekarsztwa, więc po co się stresować?! Albo nie będzie stać na drogi dokładny elektroniczny termometr, albo wskazania będą tak szalone, że nawet nie będzie sensu mierzyć. Tak, Unio, właśnie sprawa termometru rtęciowego mnie dręczyła w "dobie kryzysu" który (cyt.) "może się przerodzić w kryzys humanitarny". Z termometrem elektronicznym w ręce nic mi juz nie jest straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
krzynio_s Termometry rtęciowe w kwietniu znikną z aptek 29.03.09, 15:42 Kolejny regulacyjny gniot. Odpowiedz Link Zgłoś