jazmig 20.04.09, 19:28 Sprzedawaj płytę za 10 zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elsby Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 19:30 Kukiz jak zwykle gwałtownie manifestuje,że nie żartuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Tania demagogia Kukiza 20.04.09, 21:33 "Ciekaw jestem, jak dziewczynka ściągająca z BearShare'a [jeden z wielu bezpłatnych programów do wymiany plików w internecie] pliki z muzą ulubionego zespołu zareagowałaby na widok sąsiadki paradującej w jej ulubionych stringach, które na płocie wisiały?" **************************** Kukiz za daleko posuwa się w manipulacji informacją. Stringi nie czynią sąsiadki dziewczynką. Piosenka ściągnięta z sieci nie czyni dziewczynki Pawłem Kukizem. Kukiz manipuluje porównując dwa zupełnie inne nadużycia. Analogia byłaby do przyjęcia, gdyby owa dziewczynka przebrała się za Kukiza, odtwarzała z mp3 jego piosenkę i zgarniała za niego kasę. PS. Oprócz tego jest i druga strona medalu. Gdyby nie sieć, to wielu z nas nigdy nie słyszałoby o Kukizie, a sam Kukiz nie dostałby sutego kontraktu na reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
papaelka swietne wychowanie - starczy ze sie boja! 20.04.09, 19:32 swietne wychowanie - nie musza rozumiec, dlaczego tata im czegos zabrania - starczy ze sie boja! I pewnie im jeszcze sprawdza co wieczor dyski z sumiennoscia wieziennego straznika... Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Sprzedawaj płytę za 10 zł 20.04.09, 19:34 Nie musisz za wykonanie kilku piosenek dostawać miliony. Bracia Golcowie wyreklamowali się sami, sprzedając swoje płyty na bazarach. Nie potrzebowali TV, radia, menedżerów i całego tego tałatajstwa. Gdyby sprzedawali swoje płyty po 20 lub więcej zł, to by do dzisiam byli nieznani. Zespół Piersi to nie takie znowu mecyje, żeby ludzie rzucali się do sklepów kupować ich najnowsze płyty. Jeżeli chce zarabiać, to niech zejdzie z ceną, odetnie się od bandy żerującej na wykonawcach, to może jakoś zarobi sprzedając płyty po 10 zeta. Jeżeli ktoś ściągnie piracką wersję płyty, to, o ile jest ona naprawdę ciekawa, istnieje duża szansa, że kupi oryginał. Jest to doskonale znany mechanizm. Skoro nikt nie chce kupować płyt tego zespołu, to ja doradzam członkom zespołu zarabianie na życie grą na weselach. Dlatego nie podniecaj się facet, jakby nie piracili twoich płyt, to i tak nikt by ich nie kupił. Po prostu, jesteście cieniasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ak102 Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 19:39 Nie, no nie, proszę. Nie wierzę, że Kukiz kiedy był młody nie nagrał z radia żadnej piosenki do własnego użytku, albo z trójki nie nagrał żadnej płyty kiedy Mann albo inny dziennikarz muzyczny akurat grali cały album. I ciekawe, czy nigdy nie nagrał sobie z TV żadnego filmu na kasetę do własnego użytku. Takie wtedy były możliwości techniczne, dzisiaj są inne ale wszystko polega na tym samym. Co innego nagrywanie i nielegalna sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
godeep Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 19:44 KUKIZ I PIERSI - Piracka płyta (2004) Odpowiedz Link Zgłoś
ar2656 Re: Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 23:12 Jak nie ma chętnych do ściągnięcia "pirata" to pewnie nie ma też chętnych do kupienia płyty w sklepie :) Kupiłem dziś w Saturnie płytę i zeataw CD+DVD ale innego wykonawcy a raczej wykonawczyni. Wydałem coś koło 95.- PLN i nie żałuję :) Na ściąganie za darmo z sieci jakiejkolwiek twórczości pana Kukiza szkoda mi czasu. Wolę posłuchać tej babeczki, którą właśnie zasponsorowałem i czekam na jej następna płytę. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Kto tu łże jak bura suka??? 20.04.09, 19:59 Z tą świnią to bzdura! Podobnie jak z kradzieżą samochodu, radia, telefonu i innych przedmiotów materialnych. Jak Pan Artysta zabije i zje moją świnię - to ją straciłem! A czy Pan Artysta stracił piosenkę jak ją skopiowałem? G... nic nie stracił. Jedynie nie zarobił aż tyle, ile się spodziewał! Piosenka nadal jest JEGO - nikt (poza plagiatorami) nie odebrał mu Praw Osobistych do Utworu. Panie Artysto - jak gwiżdżę Pana piosenkę na ulicy - to jest to wykonanie publiczne, czy nie? Czy ma do mnie wpaść z giwerą ZAIKS, ZPAV i co tam jeszcze? A może chce Pan zabronić nagrywania audycji z radia? Lub puszczania Pana płyt żonie (dozwolony użytek osobisty)? A czy Pana dziecko ściągnęło MÓJ utwór z serwera na którym jest on dostępny na licencji Creative Commons to też zabierze Pan laptopa? A Panie Artysto - co to znaczy "dla celów naukowych"? To znaczny jeśli napisałem podręcznik z matmy i objąłem go "Copyright", a Pana dziecię go ściągnie to Pan nie zareaguje? Czy moja praca nie będzie dla Pana nic warta??? Zrozumcie wreszcie ludzie - XIX w. minął! Dobrze, za zarabia Pan na koncertach - przynajmniej daje Pan swym fanom RZECZYWISTY produkt, a nie tylko konserwę. Dystrybucja muzyki MUSI się zasadniczo zmienić - żeby nie było, często wydaję na NOWE płyty winylowe i CD kilkaset złotych miesięcznie. Ale muszą zawierać muzykę, którą chcę mieć "pod ręką" na dłużej - a nie plastikowe produkcje robione dla zysku wytwórni płytowych. "To se ne vrati, Panie Artysto!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
reuptake Re: Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 20:39 skoro nie zarabia na płytach, to po co je wydaje? czegoś tu nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowe Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 20:59 piractwo == złodzejstwo to tani chwyt, którym próbuje się utrwalić negatywne emocje względem piratów. Samo zjawisko jest nowe i zasadniczo różne od wszystkiego, co było wcześniej. Jeśli już musimy porównywać do jakiejś znanej czynności, to dużo bardziej adekwatne jest kserowanie książki. Ale przecież kserowanie nie brzmi tak źle jak kradzież. Więc używa się słowa "kradzież" nie jako obiektywnego opisu zjawiska (bo piractwo jakie jest każdy widzi, a jeśli już bardzo trzeba synonimu, to wystaczy kserowanie), tylko jako moralnej oceny. A że ta wcale nie jest taka jednoznaczna Odpowiedz Link Zgłoś
tea_fighter Re: Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 21:23 > jeśli już musimy porównywać do jakiejś znanej czynności, to dużo bardziej adekwa > tne jest kserowanie książki. Ale przecież kserowanie nie brzmi tak źle jak krad > zież. Na zachodzie nikt Ci nie skseruje całej książki w punkcie ksero. Uważają to za kradzież właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Internetowi piraci to złodzieje 21.04.09, 01:27 Alez skseruje i g. to ich obchodzi. Nie wiem jaki ty masz obraz zachodu ale przy cenie 90 € za ksiazke malo kogo stac na zakup i studenciaki kseruja ile wlezie. Prawa autorskie - tak, ale trzeba tez zaproponowac ludzka cene. Zachlonnosc nie sprzyja w walce z piractwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbawiona Re: Internetowi piraci to złodzieje 04.01.10, 15:00 Jasne... Jak Cię nie stać na samochód to idziesz do salonu i kradniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Internetowi piraci to złodzieje 28.04.09, 20:00 Na zachodzie czego? Azji? Afryki? Przynajmniej w 2 krajach "starej" UE mialem mozliwosc skserowania calej ksiazki. I jakos nikt nie wolal policji. Odpowiedz Link Zgłoś
pangea_ultima Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 21:16 Zgadzam się z Kukizem i jemu podobnym. Problem polega na zmianie mentalności w narodzie. Niestety będzie to trudne w narodzie, który przewodzi we wszelkich statystykach złodziejstwa, piractwa, również drogowego. Powtarzam wielokrotnie - jesteśmy narodem złodziei i nie bójmy się tego mówić otwarcie! Dodatkowo miłość do - delikatnie mówiąc - przywłaszczania sobie cudzej własności umocniła w nas tzw komuna. Również komuna zdewaluowała własność intelektualną, która nadal jest ignorowana przez naród ciemnogrodzian. Wstyd, wstyd! Ktoś pisał o tym, że skończył się XIX wiek? Owszem, ale u nas i w nas on tkwi nadal. Kwestia świni - dlaczego nikt nie przyjdzie do ciebie na podwórze po świnie? Bo gdyby przyszedł i zrobił sobie kopię bezpieczeństwa, to nawet w tym kraju bezprawia miałby problemy z władzą. Robiąc kopię płyty nikt nic ci nie zrobi. Życzę wszystkim "kopistom" [w cudzysłowie, by nie urazić prawdziwych kopistów] jeszcze lepszego humoru w okłamywaniu wszystkich w koło. Poważnym problemem jest to, że tego typu złodziej nie czuje się winny. On myśli, że tak musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
wielblad13 Re: Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 21:39 ale taki jest wlasnie wolny rynek hehe wiem ze latwiej kogos wyzwac od zlodzieji i udawac swietego ;) ale czy to nie jest jakas forma konkurencji? wy tylko widzicie taka wasza miedzy wami ale widac mozna konkurowac z kims trzecim i to was przeraza wasz swiat nie jest taki nietykalny... prosze zauwazyc jakie fortuny buduja sie przy takich "gwiazdach" ze jakby nie bylo piractwa to te fortuny bylyby mniejsze? jakby nie bylo piractwa to "plyty" by stanialy? chcecie doprowadzic do monopolu!!! jedyna realna obrona przed nim jest wlasnie owe "piractwo"... chcecie sie obrazic na konsumentow? prosze bardzo obrazajcie sie tak dlugo az konsument o was calkiem zapomni :) wiec zamiast biadolic konkurujcie dajcie cos wiecej niz pirat dajcie cos moze po kosztach w biedniejszej formie... Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 21:24 Wiesz co Kukiz. Zacznij lepiej porzadny portal do sciagania muzyki z netu. Mysle, ze chetnych na piosenke za np. 20 gr znajdziesz. Wolisz narzekac. Spoko. Przytocze tylko jeden fakt. W latach 50 tych Hollywood nie chcial przekazywac zadnych porzadnych filmow do sieci telewizyjnych bo bali sie, ze ludzie przestana chodzic do kina. Nie przestali bo kino oferuje cos czego TV nie oferuje. Chcesz zeby ludzie kupowali twoje CD i potem pieczolowiscie przegrywali je na IPODY i MP3? Daj im cos czego mp3 nie oferuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Gdyby za niewielkką opłatą można było ściągać 20.04.09, 21:47 pliki, to wszystkim wyszło by na zdrowie. Niewielkie, ryczałtowe opłaty przy dużym obrocie mogą dać duży dochód. Odpowiedz Link Zgłoś
m-kow Super 20.04.09, 21:50 fajne, 12 komentarzy, w tym 11 złodziejskich. Wielki respekt... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Super 20.04.09, 21:53 m-kow napisał: > fajne, 12 komentarzy, w tym 11 złodziejskich. ****************************** Wypowiedź Kukiza inspiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: Super 20.04.09, 21:54 KUkiz mowi, ze nie zarabia na plytach tylko na koncertach. TO dlaczego nie udostepnia plyt za darmo w necie? <br /> Wiecej osob by przyszlo na koncert, a na plytach podobno i tak nie zarabia. Wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
brochwdp Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 22:03 ch%j w d%pe kukizowi i jego metodom walki z piractwem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurnapal Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 22:16 coś takiego jak prawa autorskie nie powinny istnieć. Wszelkiej maści artyści i przedstawiciele wolnych zawodów zarabiać powinni tylko na bezpośrednim przekazie bądź wytwórstwie. Jeśli raz się komuś sprzedali to to co ten ktoś robi z ich produktem nie powinno ich interesować. Mogą zawsze tworzyć dla siebie. prawa autorskie wymyślili pasożyty gdyż można na nich nieźle zarobić nic nie robiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
ashtar07 Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 22:27 Kukiz - wal sie sam ze swoja muzyka - nawet 1 centa nie dostaniesz od mnie Odpowiedz Link Zgłoś
6vv1az0a1 Internetowi piraci to złodzieje 20.04.09, 23:47 dla ciebie kupno płyty to pestka. Zarabiasz w ciul siana, ale my szaraczki musimy wiązać koniec z końcem!! Zastanów się co i o czym ty mówisz? Zawsze podziwiałem cię za gościa z klasą, który mówi o wszystkim co myśli na nikogo się oglądając. Dziś straciłeś wiele w moich, i nie tylko, oczach.!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jakpalikot Niewygodną muzykę wyrzucić. Uczynić ją niedostępną 21.04.09, 01:16 Jasne. Bardzo rozdrażnia wielkie sieci, wśród nich EMPiK, fakt, że młodzi ludzie mogą dotrzeć do niewygodnego Simona i Garfunkela, Pink Floydu czy Bruce Springsteena poprzez Internet, bo "nie opłaca się go sprzedawać w sklepach". Bo może zamieszać w głowach i tacy młodzi ludzie mogą się odwrócić od całej syfiastej papki serwowanej przez Radio Eska czy nie lepszy od niej Zet czy RMF. Bo to co można zakupić w EMPiKu z lat najwartościowszych to są dosłownie POJEDYNCZE egzemplarze! Czy nie należy wreszcie zmienić sposobu produkcji płyt, tak aby stał się on "opłacalny" również dla jednej osoby miesięcznie? Czyli po prostu produkowanie całej dyskografii dla jednej osoby na zamówienie? Idziesz do punktu i prosisz o taki tytuł jaki ci się zachciewa i masz go za piętnaście minut? I nie chodzi mi nawet o cenę. No ale w ten sposób jak już wspomniałem na początku mojego postu, komuś może się zachcieć słuchać Dire Straits w miejsce Alicii Keys czy Dody-Elektrody! PS: A Kukiz to powinien się cieszyć że jego dwie pierwsze płyty PIERSI, których nie opłaca się produkować już dla sklepów, ktoś może ściągnąć Odpowiedz Link Zgłoś
jakpalikot A pamiętacie kto to powiedział? 21.04.09, 01:41 A pamiętacie kto to powiedział? "Kto kupuje pirackie płyty ten kutas i niech spie... - po dwakroć, po trzykroć". Czy on jeszcze żyje? Czy ktoś tego gościa pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Internetowi piraci to złodzieje 21.04.09, 12:43 Kukiz, pajacu, marny aktorzyno i marny muzyku! Gdybyś był prawdziwym punkowcem, a nie wieśniakiem, kabareciarzem, i pozerem, to byś miał nieco inne podejście do kultury. A tak kosisz setki tysięcy PLN z ZAiKSów za swoje pseudopankowe płyty, drugie tyle rocznie z wiejskich reklam. Kapele, które wydają dobre płyty nie mają problemów z ich sprzedażą. Marudzą tylko zakłamani nieudacznicy. Chciałbym namówić milion osób do ściągania twoich płyt, ale są one tak słabe, że nikt ich nie słucha - zdajesz sobie z tego sprawę? I jakbym miał takiego ojca jak ty, to bym był na wiecznym gigancie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_kukiz Re: Internetowi piraci to złodzieje 21.04.09, 20:34 Franeczku, Chłopcze.... :-))) Prawdziwi punkowcy takich jak ty w kondonach na strychu wieszają....więc nie mają problemu z "gigantem" szczyli, które siebie ponad Państwo i Prawo stawiają... Zdrowia i wyjazdu do Irlandii życzę a Irlandczykom- wyrazy współczucia :-))))) Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Internetowi piraci to złodzieje 21.04.09, 21:00 Z jakiej perspektywy patrzysz na świat? Z okładki Gali? Znad kontraktu, który podpisałeś na reklamę z Plusem? Zejdź na ziemię, bo ani w swoim artykule nie napisałeś nic mądrego, ani w tym śmiesznym poście. Nie wiem, co wiesz o kulturze niezależnej - może kiedyś się o nią otarłeś, ale najwyraźniej było to tak dawno temu, że zapomniałeś o swojej kolekcji kaset z koncertami ulubionych kapel, które przegrywałeś na Kasprzaku. O tym, że tak samo punk, jak i industrial i cała scena niezależna wyrosły na swobodnym obiegu kultury, poza regulacjami, które osoby takie, jak pan z Universal Music czy ty, chcieliby narzucić wszystkim, by czerpać z tego krocie? Wielokrotnie w historii muzyki biadololili tacy nieszczęśnicy jak ty, że przegrywanie muzyki zabije przmeysł muzyczny... Jednak muzyka żyje i osoby, które zasysają empetrójki kupują więcej niż ci, którzy tego nie robią i że RIAA stworzyła sztuczny problem, gdyż wydawcy nie umieli dostosować się do nowych mechanizmó wymiany wartości itnelektualnej. Jesteś aż tak chciwy, czy aż tak głupi, by nie zauważyć, że prawo jest kompletnie nie przystaje do rzeczywistości? Że sztywny copyright w stosunku do wartości intelektualnej to jest wymysł z zeszłej epoki? Zadaj sobie trud i przeczytaj tekst poniżej wraz z komentarzami, zanim zaczniesz gadać bzdury w największym dzienniku. Zapal cygaro, polej se łyskacza i poświęć parę chwil zrozumieniu świata w którym żyjesz, może zauwazysz, jak daleko padło jabłko od jabłoni, na której wyrosło i że twój głos jest głosem na puszczy. www.boingboing.net/2009/04/20/norwegian-p2p-downlo.html Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_kukiz Re: Internetowi piraci to złodzieje 22.04.09, 02:39 Pozdrów Mamusię :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
testorowa Re: Internetowi piraci to złodzieje 26.04.09, 01:44 niezle, niezle. widze ze totalne pomylenie pojec i wogole zero autorytetu tutaj w wiekszosci (na szczescie nie w calosci) sie zebralo. co innego jest POZNANIE jakiegos wykonawcy przez net, na zasadzie, sciganiecie sobie mp3 posluchanie (24h jest dozwolone trzymanie legalne na dysku) a czym innym sciagnie mp3 dlatego ze ma sie myslenie "sciagne sobie to bede mial a kase wydam sobei na piwo i szlugi np.) mysle ze nikt tutaj nie oskarza ludzi ktorzy nie maja na chleb, zeby an sile poszli do sklepu i kupili sobie plyte...nie wiem czy dla was muzyka jest juz tak bezwartosciowa ze mozna nia soebi tyleczek podetzrec ale zawsze mozna napisac do danego wykonawcy i poprosic (tak istenije takie slowo i taka mozliwosc) o to aby udostepnil wam swoje nagrania, lub pozwolil zatrzymac sciganiete mp3 do czasu uzbierania pieneidyz na plyte. jest to mozliwe wbrew pozora. swieta nie jestem bo tez mam na dysku troche pirackich mp3, od 2 lat nie sciagam nowych i 99% wykoasowalam. te ktore ma to sa plyty ktorych nei sposob dostac albo takie ktore zamierzam kupic jak tylko bede miala kase, bo poki co mam 3tys dlugow i slub za niecaly meisiac. swoim dzieca tez kasowac bede nielegalne mp3 by sie nie przyzwyczajaly, moim zdaniem nei ejst to glupia metoda i ciemnogrod, tylko oddawanie cezarowi co cesarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
foid Internetowi piraci to złodzieje 27.04.09, 01:29 koncerny muzyczne, filmowe, telewizyjne tak jak i banki i rzady krai europejskich i usa sa kontrolowane przez tych samych "ludzi" ja mam ich gdzies, krasc od nich to nie grzech, jak mozna ludziom propagande wciskac i jeszcze za to brac pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
testorowa Re: Internetowi piraci to złodzieje 27.04.09, 18:15 nie wazne od kogo kradniesz. kradzierz ot kradzierz i ejst grzechem bez wzgledu na to co sobie ludzie niektoryz dla wygody o tym mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
shinsetsu Internetowi piraci to złodzieje 27.04.09, 04:19 Głupota. Zawsze sciagaliśmy, prawdopodobnie dzięki ściąganiu kupiliśmy potem więcej legalnych tytułów, niż kupilibyśmy, gdybyśmy nie mieli okazji ich poznać. Student ściąga nielegalnie, a potem, gdy już zarabia, może kupić swoje ulubione tytuły. Ale tego wytwórnie nie rozumieją - oceniają straty zakładając, że wszystko, co ściągnęliśmy, w normalnych warunkach byśmy kupili. Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
testorowa Re: Internetowi piraci to złodzieje 27.04.09, 18:16 bez kilku mp3 nie umrzesz. nie plaujesz kupowac skasuj po 24h i bedzie po problemie. poznasz, posluchasz, polubisz - kup. nie polubisz - skasuj. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Kukiz weź sznur ... 09.07.09, 20:03 Ja swoim dzieciom zabiorę laptopa i kieszonkowe jeśli będą słuchać pojebańca Kukiza. Odpowiedz Link Zgłoś
ichem Internetowi piraci to złodzieje 28.08.09, 21:07 Internetowi piraci to nie złodzieje, to anarchiści. Ktoś ripuje DVD za darmo, inny robi napisy za darmo, następny umieszcza w Necie, też za darmo. To najprawdziwszy anarchizm, nie do zniesienia dla państwa, będącego aparatem ucisku. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Widac pan Kukiz zyje pod kloszem. 28.08.09, 21:38 Niech pan wyjdzie z nory, bo swiat to takie miejsce, gdzie zasad nie zawsze da sie przestrzegac. Czasami wrecz nalezy je lamac. Zreszta zasady sa elastyczne. To co w jednym miejscu jest zle, w innym jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś