gdabski 05.05.09, 07:03 Prace grupowe? Ktoś na łeb upadł. Jak to oceniać? Kto i według jakiego klucza wybierze grupy? Łapy precz od matur. Niech to kiedyś chociaż 5 lat bez żadnych zmian pofunkcjonuje. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duchczasow Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 07:18 Aaaaaa! I zamiast kupowania pojedynczej trzeba będzie kupić grupową? Albo odwalić robotę za resztę grupy, jeśli się źle trafi? Odpowiedz Link Zgłoś
dyrektorka_negacja Re: Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 07:30 Zgadzam się. Z grupowymi pracami zazwyczaj tak jest, że to jedna, może dwie osoby wykonują całą pracę. Reszta tylko udaje, że wogóle zna swój temat pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.rd Skoro prezentacje sa porazka nalezy z tym skonczyc 05.05.09, 13:06 Skoro prezentacje okazaly sie porazka nalezy z nimi skonczyc a nie przerabiac je na jeszcze gorsze rozwiazania! Stary dobry egzamin sie klania: trzy pytania losowane i wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
q-nick Obowiązkowa BiOlOGiA na maturze 05.05.09, 15:23 Swiadomość Polaków na temat najważniejszy - zdrowie i życie - jest znikoma. Co z tego, że ktoś potrafi wyrecytować Pana Tadeusza z pamięci, czy że potrafi zanalizować nowelkę Karola Wojtyły? Ludzie powinni wiedzieć gdzie mają wątrobę i co oznacza podwyższona liczba limfocytów, a nie uczyć się jakichś humanistycznych dyrdymałów. Skończmy z hegemonią humanistów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
goury Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 07:30 Raczej nie popieram pomysłu odejścia od klucza odpowiedzi. To jest zbyt ważny egzamin żeby wszystko zależało od indywidualnego gustu i widzimisię sprawdzającego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewwwwa Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 07:32 Lepiej dopilnujcie aby nie było ściągania i podawania gotowców. Na egzaminie w gimnazjum dyrektor nie podbije(zabroni) delegacji obserwatorowi jeżeli napisze że uczniowie ściągali. To dyrektorzy szkół robią największe przekręty, roznoszą gotowce i mobingują nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
genny1 Re: Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 09:55 Ewo, masz jakąś traumę czy złość do swojego dyra? Bo straszne głupstwa piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
konikdrewniany07 Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 07:50 Grupa ??? Najgłupszy z pomysłów !!! JAK to ocenić ??? Przy tak ważnym egzaminie jakiś kolejny idiotyczny pomysł !!! Ci spokojniejsi, którzy pracują będą musieli odwalać robotę dla innych ! To jest gorzej niż KOMUNA !!! NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WSPÓLNA WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA !!! Wróćcie do ustnych egzaminów - podajcie tematy - 20, 30 i losujemy! Tematy trzeba opublikować w połowie n.p. drugiej klasy, wraz z "warunkami koniecznymi" - i spokojnie można zrobić egzamin zewnętrzny ! Odpowiedz Link Zgłoś
atees Zmienić maturę... 05.05.09, 07:59 ...popieram pomysł i proponuję: dyktando o średnim stopniu trudności oraz krótką rozmowę na przypadkowy temat w języku polskim Odpowiedz Link Zgłoś
pan_slownik Re: Zmienić maturę... 05.05.09, 08:16 W pracy grupowej liczą się jedynie pomysły tych którzy najgłośniej krzyczą. Połowa ludzi nie uczestniczy tylko biernie przygląda się sprzeczce o detale, jedna osoba pisze (co ją zwalnia z myślenia), a dwie lub trzy pozostałe chciałyby coś powiedzieć, ale nie mogą się wstrzelić, poza tym ich pomysły natychmiast są zakrzyczane przez resztę. No i trwa to 3 razy dłużej niż gdyby każdy z osobna pisał. Moja propozycja matury: - przeczytanie programu tv i odpowiedź na pytanie co poszczególne stacje nadają w okolicach godziny 20.00 - krótka charakterystyka ulubionego serialu - Wstaw odpowiednie słowa: "Piotr mieszka ... Poznaniu. Pochodzi ... Gdańska." - "niemam zdania" - napisz krótki (20 słów) esej na dowolnie wybrany temat w stylu komentarza na forum - kim chcesz zostać jak będziesz dorosły? - wymień kilka podstawowych kolorów. Pytania oczywiście do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet onetowanie matury... 05.05.09, 08:34 pan_slownik napisał, zapewne kpiąco: [... na dowolnie wybrany temat w stylu komentarza na forum ...] [... Pytania oczywiście do wyboru ...]. Lista bluzgów forumowych do wyboru? Pozdrawiam. Propozycji nie popieram. Dzisiejsza forma matury z tą prezentacją jest chora. Odpowiedz Link Zgłoś
kocham-ksiazki Re: Zmienić maturę... 05.05.09, 16:12 A z obecnym systemem szkolnictwa i tak połowa nie zda:D Odpowiedz Link Zgłoś
sommernachtstraum Re: Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 08:17 "- Jest kilka pomysłów, np. żeby prezentacja była wynikiem wspólnej pracy badawczej grupy uczniów - mówił po spotkaniu językoznawca prof. Jerzy Bralczyk". na bardziej kretyński pomysł to chyba wpaść nie mogli. może niech klasy mają wspólną prezentację? mniej nauczycielom za egzaminowanie można będzie zapłacić. odpowiedzialność grupową wprowadzić, wszystkim po równo, a co. wtedy przynajmniej wszyscy ustny zdadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
galareta2 Paranoja! Jeszcze mało zepsuli? 05.05.09, 09:24 Dość już babrania w szkolnictwie. Młodzież umie coraz mniej, mimo że niby metody nauczania i weryfikacji coraz lepsze. Bzdura jakaś - to jak odpowiedzialność grupowa, najgorsza z możliwych kara dla najlepszych. Matura jest indywidualną oceną poziomu zdobytej wiedzy. Dość już psucia systemu edukacyjnego! Wróćmy do modelu z lat 80-90, był najrozsądniejszy! Po polsku każdy musi umieć, ale reszta przedmiotów - do wyboru. Ech .. wszystko chcą spieprzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
cos.przykrego psorze Bralczyk - prosze przestac cpac! 05.05.09, 09:27 takie glupoty zalatuja "ministrem od matur" na kilometr... a Pan powinien miec wiecej rozumu niz konski leb... Odpowiedz Link Zgłoś
zegareek Re: psorze Bralczyk - prosze przestac cpac! 05.05.09, 09:34 nie obrażaj tych cudownych zwierząt - koni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
loseselfcontrol Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 10:31 Moim zdaniem to jest bardzo dobry pomysł, żeby znieść klucz. Każdy uczeń ma inny tok myślenia, nie zawsze trzymający się klucza. Dlaczego ja mam myśleć jak ta osoba, której widzimisię umieszczono w kluczu? No właśnie. Nikt nie może mi kazać myśleć inaczej. Tak samo jak nie powinni wymagać od nas, byśmy ograniczali swoje myślenie do myślenia osób tworzących klucz odpowiedzi. Biorę udział w różnych konkursach na etapach wojewódzkich pisząc różne prace. Często moje prace są bardzo dobre, moja polonistka podziwia mój styl. Ale z własnie takim MOIM STYLEM daleko na maturze nie zajdę, bo nie zdobędę 25 pkt za informacje zawarte w kluczu, bo przykładowo zinterpretuję wiersz po swojemu (tak jak powinno się interpretować.) A co do matury ustnej, trochę dziwactwo, że praca grupowa. Ale skoro uczeni ludzie tak wymyślili - ja biorę wszystko, co dają, byleby to tylko miało sens. A nie chcę się przejechać na mojej maturze za rok, skoro i tak już dowalili nam matematykę, a nauczyciele matematyki nie dowalają nam wiedzy. Wręcz przeciwnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 10:38 Znowu kombinacja ,aby w grupie dobrych uczniów umieścić nieuka ale syna ważnej osobistości i dać mu szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
1gaga8 Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 11:57 Zmiana oceniania prac pisemnych to dobry pomysł, ale pomysł, żeby prezentacja była robiona przez kilku uczniów, to (dla mnie) absurd. Każdy ma inne zaiteresowania, każdy czuje się dobrze w jakimś temacie, więc już na początku w grupie byłaby zawzięta dyskusja, jaki temat prezentacji wybrać. Poza tym ocena byłaby ogólna, czy dla każdego ucznia inna? W każdej grupie byłby ktoś pokrzywdzony: a to temu nie pasuje temat, a tamta musi odwalać całą robotę... Odpowiedz Link Zgłoś
jjawor Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 13:05 Jako anglistka widzę, że tylko języki wypadają w miarę dobrze na nowej maturze (wynika to z faktu, że oparte są na zasadach przez wiele lat wypracowanych na testach typu FC), nie wiem jakie jest zdanie matematyków, ale przedmioty ścisłe też można ująć w ramy testów, natomiast j. polski to dla mnie koszmar: klucz zabija inwencję i nieszablonowe podejście do tematu, a tematy z ostatnich lat (nie wspominając tegorocznych) są banalne, miałkie...ach. Charakterystykę porównawczą bohaterów "Pana Tadeusza" można pisać na sprawdzianie z polskiego a nie na egz. dojrzałości! Zgadzam się z krytycznymi opiniami dotyczącymi prezentacji. Już dziś są przedmiotem handlu i częstej odtwórczości; pomysł na grupowe pisanie jest jeszcze większą bzdurą (z całym szacunkiem dla prof. Bralczyka). Wykładowcy akademiccy debatujący nad formą matury nie znają realiów liceum. Moim zdaniem można przygotować listę np. 200 pytań dostępną dla uczniów w 3 klasie, co roku zmienianą, z której na ustnej maturze losuje się powiedzmy 5-10 (część z nich dotyczy literatury, część wiedzy o języku czy wpółczesnej kultury). Uczeń musiałby wykazać się faktyczną wiedzą i dbać o formę wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 14:27 Co do pomysłu na ustną maturę z polskiego zgadzam się w całóej rozciągłości. Pomysł prosty, wykonalny i dośc obiektywny w ocenianiu. Ale na to MEN nie pójdzie, bo uwielbia sprawy kmplikować. Jeśli chodzi o klucz przy sprawdzaniu matury pisemnej, to jest to kosmiczna porażka. Zamiast przyjemności czytania w maturzystach wyrabia się schematyczność bryków, które są pod tenb klucz pisane. Inna sprawa, że klucze oceny są z roku na rok bardziej absurdalne. A co do formy oceniania czytania ze zrozumieniem na maturze? Litości!!! Ja się nauczyłam czytać ze zrozumieniem jeszcze przed podstawówką, chyba, że teraz przez podstawówkę uczą czytać, a rozumieć na poziomie gimnazjum i szkoły średniej, ale to mi się wydaje awykonalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocham-ksiazki Re: Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 16:11 Jako przyszła maturzystka jestem jak najbardziej za. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 14:12 Debile i nieudaczniki z MEN nadal nie wiedzą co robić, a jak już coś robią to zawsze spieprzą! Odpowiedz Link Zgłoś
kocham-ksiazki Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 16:08 Genialnie:/ Jak czytam, że "super ekstra wykształceni nauczyciele" wymyślają kolejny "super ekstra zajefajny" pomysł, żebym robiła prezentację maturalną z jakimiś tępakami z mojej klasy, to mi się niedobrze robi:/ Lepiej zlikwidujcie ten popaprany klucz, który, słusznie zostało to ujęte, "ogranicza uczniów".... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Napiszę tu krótko. 05.05.09, 19:50 Napisze tu krótko - chyba was juz całkiem pop..ierdo..li..ło! 5 osób ma pracowac nad jedną prezentacją? Jak to wymiernie rozłozycie? Wiecie co to jest instytucja kozła ofiarnego lub tepaka w klasie? Nikt takiej osoby nie chce w grupie i daje to swietnie odczuć. Boze, co za matoły! Czy oni egzaminy na studiach i referaty tez bedą robić zbiorowo, po kilka osób? Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Znów chcą zmienić maturę 05.05.09, 20:22 świetny pomysł z tą zbiorową prezentacją! :D jedna osoba pracuje, inne nic nie robią, jak zawsze przy pracy w grupach :] Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Znów chcą zmienić maturę 06.05.09, 06:09 do bodomlake-NIE MA EGZMINOW USTNYCH MATURALNYCH,ZADNYCH EGZAMINOW WAZNYCH NIE MOZE BYC USTNYCH!!!!! ŻADNYCH,TO SA SWIATOWE STANDARDY PRZEPROWADZANIA EGZAMINOW, EGZAMIN TO TEST,TEST I JESZCZE RAZ TEST-NAWET TEN Z JEZYKA POLSKIEGO. POJAC TO TRZEBA! matura ustna z polskiego czy to prezentacja czy inne bzdury nie liczy sie w UE,gdyz nie moze byc takiego egzaminu! proste,to a jakie to trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Znów chcą zmienić maturę 06.05.09, 05:58 Sytuacja jest taka w Polsce z maturą,że jest ona całkowicie nieobiektywna,dlatego należt przywrócić obowiązek EGZAMINÓW WSTĘPNYCH na uczelnie wyzsze-teraz tez go uczelnie moga robic w formie testow predyspozycji-ustawa o szkolnictwie wyższym. Jesli chodzi o matematyke na maturze,to Polska jest jedym z wielu krajow na SWIECIE,ktora przyjela mature obowiazkowo z matmy. Jest ona aktualnie praktykowna w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i w panstwie Watykan (włochy-ma byc zniesiona). Widocznie przyszlo nam nalezec do kregi TAK ZNAMIENITYCH PANSTW......heh..... W najbogatdzych panstwach za to liczy sie srednia ze szkoly-oceny koncoworoczne i testy predysPozycji OBLIGATORYJNE NA KAZDY TRYB STUDIOW!!!!!(CZYLI OBOWIAZKOWE). Ministerstwo dobrze chcialo tylko mu nie wyszlo.. Poza systemem przyjmowania z matur (starych czy swiezych)sa kierunki medyczne i prawnicze w kazdym panstwie--tu jest światowe numerus clasus (%korporacji przyjetych na studia)I TESTY,TESTY,TESTY...... Dodam,ze ani matury (egzaminow wstępnych)ani ocen (co logiczne)poprawic nie mozna po rozpoczeciu studiow..... Generalnie matura w pozostalych krajach to wiedza HUMANISTYCZNA CZYLI: j.oczysty -1 przedmio z grupu przyrodniczej-matematycznej -1 przedmio z grupy nauk spolecznych To minumum.np. we Francji zdaje sie obowiazkowo na maturze-francuski,biologie,geografie oraz historię Francji.OBOWIAZKOWO NIE DO WYBORU,podobnie w wielu innych panstwach..... No,coz jestemy zasciankiem światowym,a bedziemy jeszcze wiekszym. BIEDA,BIEDA,BIEDA.... Wszak w panstwach w ktorych wsystepuje typ naszej projektowanej matury i REKRUTACJI NA UCZELNIE-sa najznisze zarobki w UE i panstwo WYZNANIOWE...Czyli ubóstwo i ZAMORDYZM. WSPOŁĆZUJĘ MŁODYM POLAKOM że muszą tak zdawac na studia i tak beznadziejnie i niesprawiedliwe byc rekrutowani. Szkoda,ze musza komus podcierac 4 litery za granica z mgr.... Pozdrawiam nieudacznikow intelektualnych z Ministerstwa i uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Znów chcą zmienić maturę 06.05.09, 06:03 dodam,ze systemy musza objemowac co najmniej 4-5 przedmiotow ze swiadectwa !!!!!!ani 2 ani jeden,ani 3! czyli im bardziej wszechstronny jestes,tym lepszy. SZKODA,ZE NIE W POLSCE. I liczy sie wiedza humanistyczna,nie TECHNICZNA-MATEMATYCZNA. podobna rekrutacja jest tez na uniwerki techniczne,gdyz politechnik juz na swiecie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś