madafaka_ua 19.05.09, 07:16 video.google.com/videoplay?docid=-7833166317264817428&ei=WUASSoHfOZuo2wL58ITuAw&q=genocide&hl=pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uzman Ale w czym problem? 19.05.09, 08:20 W demokratycznym państiwe, kaŻdy ma prawo pozwać każdego. Paru idiotów próbowało kilka razy bez sukcesu, aż wreszcie tak dopracowali swoje oskarżenie, że będzie proces. W USA procesy są często o wiele bardziej nonsensowne, a nikt nie robi problemu. Moim zdaenim, cała historia dobrze świadczy o tureckiej demokracji, tym bardziej, że szanse na orzeczenie winy Pamuka są znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Pamuk znów przed sąd 19.05.09, 08:53 Niech Turcy nie podskakiwują, bo rzezi Ormian dokonali. Byli świadkowie tego, w tym zachodni dyplomaci. Dopóki Turcy się z tego nie rozliczą - nie powinni być przyjęci do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Pamuk znów przed sąd 19.05.09, 09:06 Słuszna uwaga. Teraz powiedz to Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 przed sąd 19.05.09, 10:46 Trochę to bardziej skomplikowane... Dość dużą część rzezi zrobili Kurdowie przez Turków napuszczeni. Kurdowie wtedy przez amerykańskiego prezydenta mieli obiecane podobnie jak Polska wolne państwo. W ramach tego samego rozpadu dawnych imperiów. Przez kolejne sto lat tego się nie doczekali. Zaś zamieszkałe przez nich ziemie dość przypadkowo dzielono między Iran, Irak, Turcję, kawałek Syrii - a nawet Armenii. Mam slajdy z moich wędrówek sprzed 30 lat po tureckim Kurdystanie, także z wiosek które w tamtych wojnach zostały zniszczone. W okolicach jeziora Van ruiny systemów nawadniania - i kapliczek. A ja uważam, iż równie paskudne są ruiny kościołów, meczetów, domów mieszkalnych... Turecka policja wtedy nie puściła dalej naszej wyprawy alpinistyczno- speleologicznej w góry Dzilo Dagh. Fajna nazwa, bo w trzech językach po prostu góry znaczy. Raczej wielkości Alp, niż "samiutkich Tater". Bo parę dni wcześniej w samych majtkach wrócili uczestnicy wyprawy japońskiej. Resztę rzeczy im zabrano. Jak turecki oficer wyjasniał, ostatni posterunek mieli 80 km przed granicą, a dalej Kurdowie sami sobą rządzą. Zarówno Turcja jak i UE powinna "grubą kreską" odkreślić tamtą rzeź. Tak samo jak dzisieszych Niemców nie można oskarżać za obozy koncentracyjne, współczesnych Rosjan za łagry - w których ich najwięcej zginęło. My się podniecamy dalej Katyniem, tysiącami jego ofiar. Tamta strona uważa, że to detal - tyle oficerów radzieckich w jednej czystce likwidowano. Tyle osób w pół dnia umierało z głodu na najżyźniejszych w Europie czarnoziemiach ukraińskich... Smutno mi z powodu dawniejszych i współczesnych ofiar tych wszystkich wojen. Że Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości musiał skazać poza innymi jednego biskupa i kilku księży za udział w wymordowaniu parę lat temu kilkaset tysięcy ludzi, choć Murzynów, w konflikcie między Tutsi a Hutu, którym też Europejczycy sztuczne granice wyznaczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Re: przed sąd 19.05.09, 12:14 A widziałeś kiedyś rosnące i zdrowe drzewo bez korzeni, lub nie osadzone w glebie? Otóż koleś, tą glebą jest historia twojego narodu! Poza tym Niemcy przyznają się do tego co zrobili- bo inaczej nie mogą, co prawda zrzucają winę na jakichś bliżej nieokreślonych hitlerowców, ale zawsze... Natomiast Turcy do winy się nie przyznają.Jeżeli nawet zbrodni na Ormianach dokonali Kurdowie to dzięki nieinterweniowaniu przez władze Turcji, którym ta rzeź była na rękę!!! A Rosjanie do swoich zbrodni się nie przyznają w ogóle twierdząc, że dokonał ich Stalin! Ciekawe jak ten jeden kurdupel sam tego dokonał??? A Ty twoją postawą spolegliwości wobec zbrodniczej działalności naszych sąsiadów stajesz w obronie katów własnego narodu. Robisz dokładnie to czego domagają się potomkowie zbrodniarzy ... Zapomnienia!!! Niedługo świat uzna ,że Polacy 1 września sami na siebie napadli, lub może nawet ,że napadli na Bogu ducha winne Niemcy i ZSRR , BO JEDNEJ OFIARY BYŁO NAM ZA MAŁO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: przed sąd 19.05.09, 13:29 Potomkowie zbrodniarzy ruskich, tureckich, polskich, kurdyjskich w wielu przypadkach pokutę za swych rodzciców odbyli. Czasem współpracując z potomkami ofiar. Jak sobie wyobrażasz sądzenie sprawców obrzydliwej masakry sprzed jakiś 100 lat? Dziś są nawet wątpliwości czy jeszcze jest sens jakiegoś umierającego ukraińskiego faszystę sądzić. Czy jest sens procesów od 20 lat trwjących przeciw Jaruzelskiemu, Kiszczakowi & Co - bo na każdej rozprawie adwokaci pokazują dokumenty iż ci mocno już starzy ludzie są na OIOM. Nawet dziedziczna nienawiść nie pomoże. Niezaleźnie od tego, kto i gdzie, za jakich powodów moich dziadków zamordował. Mimo tego mam i rosyjskich, i niemieckich przyjaciół - taki "zdrajca ojczyzny" jestem. A jakby dodać jesze moich żydowskich i arabskich przyjaciół... Zdrowe drzewo rosnące na glebie nienawiści? Czy nasi rodacy chcą pamiętać, iż z niejakim Adolfem Hitlerem do Czechosłowacji wkroczyli, by parę kilometrów Zaolzia zająć? Że przed wojną ponad sto cerkiwi spalono, po wojnie kilkaset tysięcy Ukraińców i Łemków przesiedlano? Że jakiś durny żandarm w Berezie byłego chłopskiego premiera pałą po jajach walił? "Komuch" Broniewski pisał: są w ojczyźnie rachunki krzywd, obca dłoń ich nie przekreśli, ale krwi nie pożałuje nikt, ani z piersi, ani z pieśni. Cytuję z pamięci, mogą być więc małe błędy. Najgorsze, że każdy naród nie żałuje krwi - ale CUDZEJ... Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Re: przed sąd 19.05.09, 15:50 Nie jestem za skazywaniem kogokolwiek z pośród nieżywych, czy któregokolwiek ze starców. Jestem natomiast za osądzeniem i napiętnowaniem postaw zbrodniczych czy to przywódców, czy to pojedyńczych zbrodniarzy, czy to organizacji typu OUN i UPA , czy też wreszcie zbrodniczych postaw całego narodu vide Niemcy w znakomitej większości popierający swojego Adolfa i jego zbrodniczą politykę wobec innych narodów, czy też współczesną politykę państwa Izrael wobec innych narodów i to nie tylko semickich ale i takich , które tę politykę potępiają!!! To samo tyczy polityki współczesnej Rosji i USA... Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Re: przed sąd 19.05.09, 15:59 A jeszcze sprawa Zaolzia . Proszę się zapozna z historią tego regionu! W roku 38 Polacy zajęli tylko teren , który wcześniej zbrojnie w 1920 roku,( gdy Polska była zajęta wojną z zalewem bolszewickim) zajęli Czesi... Radzę najpierw sprawdzić informacje, które się wyniosło z socjalistycznej szkoły... A poza wszystkimi tymi międzynarodowymi przyjaciółmi nie zauważyłem ani jednego Afrykanina, o Polakach to już nawet nie wspomnę, bo brak takich przyjaciół przy Twojej postawie do0slkonale rozumiem. I mówiąc o Polakach mam na myśli obywateli polskich narodowości polskiej, a nie przystawki! Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: przed sąd 19.05.09, 18:22 Przez przypadek Śląsk Cieszyński dość dobrze znam - gdzie większość Polaków była jednocześnie ewangelikami. W sumie nawet kilka zbędnych wojenek między I a II światową. Ćwierć wieku temu zartowałem, że nie mogą zapamiętać nazw jednokierunkowych mostów Cieszynie. Czy wychodzi się mostem Wolności a wraca mostem Braterstwa - czy odwrotnie... Może nie wymieniłem wszystkich narodów i ras - ale należę do takiej polskiej mniejszości, która praktycznie w każdej nacji ma przyjaciół. Powtórzę - o tym czy ktoś jest CZŁOWIEKIEM - nie decyduje kolol skóry, rasa, wyznanie czy stosunek do in vitro albo prezerwatyw. Niech każdy sam wybiera... Niech o losach Tybetańczyków nie decyduje głosowanie z udziałem miliarda Chińczyków. O Kaszubach, o Łużyczanach. Nawet przegłosowane mniejszości mają prawo do istnienia. Byle innym swoich opinii nie prówowali narzucać - czy komuniści, czy LPR... Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Re: przed sąd 19.05.09, 23:55 To co sobie wymarzyłeś nosi miano UTOPII i niestety jest całkowicie nierealne, chociażby dlatego ,że dopuszczając całkowitą swobodę kreowania postaw życiowych przez jednych , automatycznie ograniczasz tą swobodę innym... I w jednych i w drugich wzbudzisz zachowania agresywne! I tak się skończy ten Twój raj na ziemi! Człowiek przez wieki i tysiąclecia hołdujący instynktowi samozachowawczemu nigdy nie wyzbędzie się agresji wobec drugiego człowieka ograniczającego mu jego prawa... nawet przeciw takiemu , który chce tylko zagospodarować swój własny kąt na tym padole łez... Odpowiedz Link Zgłoś