nie-tak 05.06.09, 21:29 Gdyby nie zagranica Polska by dalej klepała biedę i była państwem z technika pługa i siekierki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edwardrydz Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych krajow UE 06.06.09, 10:47 obok Rumunii i Bulgarii. Dlaczego wiec chwala? Bo moze maja w tym interes. Trzeba zapytac o zdanie zwalnianych z pracy i ledwo wiazacych koniec z koncem do pierwszego Polakow a nie prezesow bankow czy Tuskmenow. Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 11:05 A niby skad miałoby sie wziąć w Polsce bogactwo . To że jest jak jest to mozna zaliczyc do cudów przynajmniej gospodarczych. Trzeba pamietać , że w czasie ok 10 lat walki z komuna wyjałowiło polska gospodarkę całkowicie.Trzeba pamietac od jakiej bazy startowaliśmy .Prawdziwym nieszczęściem to było 50 lat rzadów komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 11:27 Zgoda! Dlatego po co chwalic cos co na pochwale nie zasluguje. TO sie chyba nazywa klamstwem, tak? Jesli sie klamie to w jakims celu, ale jaki moze byc interes np francuskich supermarketow lub firm telekom w Polsce? Przedstawiciel komunistow gienieral jaruzelskij jest jednym z najpopularniejszych politykow w PL wiec jakie nieszczescie? Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 11:44 To własnie zasługuje na pochwałę ,że startując od zera osiagneliśmy to co mamy. Zawsze mozna wytykać błędy. Ale to jest tak jakbys wytykał komuś , że źle skreślił numery w totolotku oczywiscie po losowaniu.Mysle ,że wszystkie nipowodzenia reform wynikały własnie z odstepstw od linii tych reform. To dlatego ,ze w reformach maczali palce tzw wrazliwcy społeczni. To takze wina Kuronia , który rozdał pieniazde z prywatyzacji. A powinny być przeznaczone na reforme ubezpieczeń społecznych , zdrowotnych i budowe infrastruktury. M.in. reforme podatków zablokował komunista Kwaśniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 13:11 Witam, nie startowaliśmy od zera. W latach osiemdziesiątych miała miejsce wojna ekonomiczna, a Polska była jej celem - trudno chodzić, pływać z "kulą u nogi" jakim było w początkowym, a praktycznie całym okresie dekady, embargo stawiane przez kraje zachodnie oraz nastawienie na pracę w kraju - rząd = okupant u wielu ludzi. Niestety nie znałem innego ustroju, znali go moi rodzice. jednym (niewielu) było dobrze, a wielu miało nic. Podobnie jest teraz, jednakże zaćma, jaką wiele osób ma na oczach - puste półki. Tak, są prawdą, jednakże były w ostatnim okresie Polski Ludowej i to chwilowo. Towar był, jednak w niewystarczającej w wielu przypadkach ilości. Obecnie towar jest, a niestety, brakuje kasy. Zatem jest lepiej, nawet bardzo dobrze. Zachód wziął, wykupił za bezcen od nas te dziedziny przemysłu, gospodarki ogólnie, które przynoszą zyski. Oddając niejednokrotnie jedną fabrykę (przemysł chemiczny,żywność,chemia gospodarcza, produkcja silników, cementownie, przędzalnie, tkalnie) oddaliśmy rynki, zniszczyliśmy powiązania logistyczne, zniszczyliśmy nasze biura badawczo - rozwojowe w imię doktrynalnego stwierdzenia o kosztach, o wolnym rynku, o braku opłacalności utrzymania takiego. Podobnie żłobki i przedszkola - nie opłaca się, zatem w ramach pseudoliberalizmu zamykamy, sprzedajemy (...) Odsyłam do "Bogactwa narodów" Adama Smitha, który poza wolną ręką rynku, tak uparcie epatowaną, opisał także pomoc państwową, jej niezbędność w słabszych dziedzinach, jak służba zdrowia, szkolnictwo (...). Głupia decyzja potrafi powstrzymać rozwój na szereg lat, a mądra w krótkim czasie przyspieszyć. Trudno odbudować, naprawić system, który działał w miarę sprawnie, a w którego tryby wsypano piach. Myślenie nie boli. System fiskalny wymaga naprawy, przestrojenia - więcej skal podatkowych z wyraźnie korzystną, dużą wolną kwotą, rzeczywiste koszty uzyskania, prorodzinny system (dochód liczony na osoby będące na utrzymaniu, a nie od woła roboczego - zyskamy na tym. Mniejsze wpływy w jednym miejscu przeniosą się na wydatki na konsumpcję - rynek wewnętrzny, na oszczędności, zależnie od wysokości dochodów, a te pozwolą inwestować. Powtarzam, myślenie nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 19:30 Fabryki owszem były ale z archaicznymi maszynami, równie niekonkurencyjnymi produktami i bez rynków zbytu oraz środków obrotowych za to z ukrytym bezrobociem. Niestety wiedza ksiazkowa tu nie pomoże - to trzeba było widzieć i nie opowiadać z nutka sentyment o latach młodości , tylko o szarej rzeczywistosci. Ta gospodarka jak innych krajów RWPG była niewydolna i dlatego padła a nie dlatego ,że Amerykanie rzucili stonkę. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz To ty wspomniales stonke. Teraz nie ma poroblemu 06.06.09, 23:25 bo nie ma fabryk, niekonkurencyjnych produktow i szarej rzeczywistosci. Nie ma tez ukrytego bezrobocia bo przeciez jawne sie nie liczy. Mozemy za to pod wodza genialnego Tuska stac sie II Irlandia, oczywiscie jak go wybierzemy na prezydenta :-D Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Jaki naród, taki prezydęt... 06.06.09, 16:05 W końcu ktoś go wybrał!!! Co z tego, że teraz uważany jest za prezydęta-porażkę? Skoro w 2005 nie poszedłeś głosować to za ciebie zrobiły to mohiery wiedzione przez cwaniaka z toruńskiego RM. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Dlaczego wyzywasz i ponizasz tych ktorzy wybrali 06.06.09, 16:28 inaczej? Ja krytykuje Tuska bo bierze panstwowe pieniadze i nic nie robi, zycje mi sie gorzej z miesiaca na miesiac a nie dlatego za ma glupi wyraz twarzy. W zyciu nie sluchalem radioa rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only No Kaczyński duzo zrobił.............. 06.06.09, 16:46 ośmiesza Polskę codziennie, rozbudował swoje zaplecze o rzeszę pasożytów i chleje małpki - Jaka jest różnica między politykiem a rzeką? - Rzeka czasami odrywa się od koryta Odpowiedz Link Zgłoś
dornjuan Rozszyfrujmy układ Kaczyńskiego 06.06.09, 17:57 W ostatnim dwudziestoleciu bracia Kaczyńscy byli: 1/ pracownikami Prezydenta RP, 2/ ministrem sprawiedliwości, 3/ prezesem NIK, 4/ nieźle się obłowiło ich ugrupowanie na RSW a więc wniosek jest prosty, oni tworzyli ten UKŁAD. Kaczyński wbrew temu co mówi nie jest nie tylko ekonomistą ale też nie jest politykiem , Prezydentem ani człowiekiem zasługującym na szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
dornjuan Re: Dlaczego wyzywasz i ponizasz tych ktorzy wybr 06.06.09, 18:06 A mi się żyje coraz lepiej czego i Tobie życzę. A z tym nic robieniem to typowe powtarzanie głupców z PIS. Więc tak po krótce: 1/ po dwóch latach nic nie robienie przez PIS odblokowano budowę autostrad ( dwa lata zmarnował PIS na udowadnianie jak można nie budować), 2/ zreformowanie emerytur pomostowych, 3/ reforma służby zdrowia storpedowana przez tow. Prezydenta, 4/ uratowanie doprowadzonych przez PIS do bankructwa stoczni, 5/ poprawa polityki zagranicznej, 6/ zdjęcie restrykcji na polskie mięso, 7/ poprawa prawa gospodarczego i podatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz No jasne, jak moglem nie zauwazyc tych autostrad, 06.06.09, 23:43 pracujacych pelna para stoczni, przejrzystych podatkow, ulatwien dla biznesu no i ogolnodostepnych szpitali i przychodni :-) No i olsniewajacych sukcesow premiera Ddonalda na swiecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Re: Dlaczego wyzywasz i ponizasz tych ktorzy wybr 06.06.09, 21:39 edwardrydz napisał: > inaczej? Ja krytykuje Tuska bo bierze panstwowe pieniadze i nic nie > robi, zycje mi sie gorzej z miesiaca na miesiac a nie dlatego za ma > glupi wyraz twarzy. W zyciu nie sluchalem radioa rydzyka. To weź się do roboty zamiast wypisywać bzdury na forum GW Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Dlaczego wyzywasz i ponizasz tych ktorzy wybr 06.06.09, 21:41 stefan-50 napisał: > To weź się do roboty zamiast wypisywać bzdury na forum GW Co sie ma brać, przyjdą Kaczory i mi u dadzą, przecież mu się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Najmnocniej przepraszam. Zrozumialem swoj blad. 06.06.09, 23:35 Kraj pod swiatlymi rzadami premiera Donalda jest swiatowym tygrysem gospodarczym a wszyscy nam zazdroszacza dobrobytu szczegolnie ci z biednego zachodu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Nie zgodze sie - rzadzenie panstwem to nie gra w 06.06.09, 16:22 totka na chybil trafil. Niepowodzenie reform rzadu Tuska wynika z braku planu i checi reformowania czegokolwiek. Ten facet w zasadzie prowadzi kampanie prezydecka od chwili zostania premierem i marnuje nasz czas. Nie mieszkajmy w to Kuronia i Kwasniewskiego, za kilka lat i tak nikt nie bedzie o nich pamietal. Ja po prostu nie chce wegetowac za 2800 do pierwszego. Co mi z Europy i euro jak moge sobie podrozowac palcem na mapie i to w bibliotece bo na atlas mnie nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Nie zgodze sie - rzadzenie panstwem to nie gr 06.06.09, 18:23 Stary, jesli nawet na atlas cie nie stac, to moze wez sie do jakiejs uczciwej roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Poniewaz nie zgadzam sie z toba to na pewno jestem 06.06.09, 23:38 nieuczciwy. Nie stac mnie na drogie rzeczy wiec i jeszcze za to mi sie dostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Nie zgodze sie - rzadzenie panstwem to nie gr 06.06.09, 19:37 edwardrydz napisał: > Ja po prostu nie chce wegetowac za 2800 do pierwszego. Co mi z > Europy i euro jak moge sobie podrozowac palcem na mapie i to w > bibliotece bo na atlas mnie nie stac. Nie bluźnij bo ludzie maja połowę tego co ty i są zadowoleni. A za J.Kaczyńskiego pewnie jeździłeś po całym swiecie bo miałes dwa razy tyle co teraz. Zarabiasz 2800 ,- i nie stać cie na atlas ? To lepiej kup sobie gumowy młotek i pie...ij sie w potylice, może oprzytomniejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Ludzie musza byc zadowoleni bo inaczej bedziesz 06.06.09, 23:46 bil gumowym mlotkiem po potylicach. Najmocniej przepraszam, ze nie stac mnie na atlas geograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Ludzie musza byc zadowoleni bo inaczej bedzie 07.06.09, 02:32 Uwazasz, ze atlas powinien tobie kupic rzad, premier a w rzeczywistosci ja (z moich podatkow) . Wszyscy sa winni tylko nie ty. Zamiast bredzic na forach, wez sie do pracy a bedzie cie stac na atlas. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Tak, uwazam ze pracujac powinno mnie stac na godne 07.06.09, 18:32 zycie w tym takze na atlas, a nie stac. Dlatego nie widze aby takze z moich podatkow placic Tuskowi za rady w rodzaju wez sie do roboty lub tez finansowac jego podroze zycia do Peru. Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 12:21 edwardrydz napisał: > Zgoda! Dlatego po co chwalic cos co na pochwale nie zasluguje ...< Nie, nie ma zgody! Chwalą nas za to co w ciągu tych 20 lat osiągnęliśmy, a nie za to, co mieliśmy! I to jest w porządku! Żadną zasługą jest coś "odziedziczyć", natomiast rzeczywistą zasługą jest "dziedzictwo" pomnożyć. Proste? - Proste, ale dlaczego trudno Ci to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 14:03 lesew napisał: > Nie, nie ma zgody! Chwalą nas za to co w ciągu tych 20 lat osiągnęliśmy, a nie> za to, co mieliśmy! I to jest w porządku! Żadną zasługą jest coś "odziedziczyć",> natomiast rzeczywistą zasługą jest "dziedzictwo" pomnożyć. Proste? - Proste, ale> dlaczego trudno Ci to zrozumieć? ********** Co osiągnęliście sami w 20 latach? Jakie dziedzictwo chciałbyś pomnożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 14:42 > Co osiągnęliście sami w 20 latach? > Jakie dziedzictwo chciałbyś pomnożyć? Dochod narodowy per capita wzrosl 3 krotnie, 20 lat temu tenze DN per capita stanowil mniej niz 20% niemieckiego, dzisiaj stanowi prawie 50% niemieckiego. (Niemcy to takie panstwo na zachod od Polski, jedno z najbogatszych na swiecie) :) Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Dlaczego klamiesz? Sprawdzilem w Wikipedii i to 06.06.09, 16:37 po prostu nieprawda. Czy tak trudno jest nie klamac? Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Dlaczego klamiesz? Sprawdzilem w Wikipedii i 06.06.09, 17:17 > Czy tak trudno jest nie klamac? Wlasnie, dlaczego klamiesz, nic nie sprawdzales chyba, ze w poleceniach prezesa. Jeszcze raz 1990 Polska 5900 $ PKB per capita Niemcy 23000 $ per capita wielkosci z pamieci lecz dosyc dokladne 2008 Polska 18681 (GDP per capita) Niemcy 35442 I co sie tobie dziecko nie podoba? Prezes co innego mowil? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz To sie nazywa manipulacja inaczej :-D Powiniennes 06.06.09, 23:33 wspomniec ze w 1620 PKB I RP przewyzszalo znacznie to niemieckie :-D Oj nieladnie klamac nieladnie :-) Niemcy PKB (2008) • całkowite • na osobę 3 414,6 mld USD[3]▲ 39 854 USD▲ Polska: PKB (2008) • całkowite • na osobę 525,7 mld. USD▲[5] 13 799 USD Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: To sie nazywa manipulacja inaczej :-D Powinie 07.06.09, 02:30 Coz, wybralem wartosci liczone w PPP bo wielkosci te lepiej oddaja rzeczywistosc. Ty oczywiscie, wybrales wielkosci nominalne bo bardziejpasuja do tez prezesa. Tyle tylko, ze straciles teze mojego postu: Dystans do Niemiec jest znacznie mniejszy dzisiaj niz przed dwudiestu laty. Polska jest znacznie bogatsza teraz niz dwadziescia lat temu i to bez wzgledu na to czy liczymy nominal czy ppp. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Nie moge sie nie zgodzic, ze Polska jest teraz 07.06.09, 18:13 bogatsza niz 20 lat temu. Mysle jednak ze sukces rzadu Tuska bylby lepiej widoczny gdyby twierdzic ze Polska jest teraz bogatsza niz 50 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Mnozenie biedy daje tylko biede. Przejedz sie po 06.06.09, 16:33 kraju to zobaczysz te osiagniecia. Gratuluje dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Mnozenie biedy daje tylko biede. Przejedz sie 06.06.09, 17:20 > kraju to zobaczysz te osiagniecia. Spore. Kraj sie zmienia na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Mnozenie biedy daje tylko biede. Przejedz sie 06.06.09, 20:43 edwardrydz napisał: > kraju to zobaczysz te osiagniecia. Gratuluje dobrego samopoczucia. No własnie, przejedź się, zamiast klepać głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 11:19 Jest jakaś Polska Tuska ? Kaczyńskiego ? Rydzyka ? Balcerowicza ? Leppera ? Michnika ? Nim napiszesz, pomyśl !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Tak - jest. Istnieje Polska ludzi ubogich, bez 06.06.09, 16:39 pracy, bez perspektyw, oszukanych. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: Tak - jest. Istnieje Polska ludzi ubogich, be 06.06.09, 17:22 A moze leniwych, tepych i zapijaczonych? Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 20:47 stefan-50 napisał: > Jest jakaś Polska Tuska ? Kaczyńskiego ? Rydzyka ? Balcerowicza ? Leppera ? Michnika ? Nim napiszesz, pomyśl !!!! Za niego myślą w znanej rozglośni, gazecie i radiu. To tam co i raz ukazuja sie takie "mądrosci". Ale żeby samemu nic nie widzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
nojman0 Re: Polska Tuska to jeden z najbiedniejszych kraj 06.06.09, 13:47 To są jeszcze takie głupole???? Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz Wyczuwam tu mlodocianego zwolennika PO, 06.06.09, 23:19 po szkole podstawowej ale z ogromnym zapalem :-D Matma odrobiona ?:- D Odpowiedz Link Zgłoś
kjhubner stary - nie bredź !!! 06.06.09, 10:58 Daj sobie spokój z krytyka tego co zrobione i pchaniem brata do władzy !!! I tak wam ten numer nie wyjdzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 11:15 Cały świat nas chwali, jest super. Pora wstawać do roboty za 500 Eur. smok Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 11:58 Moze trzeba sie cieszyc ,że jest po co wstawać. Lepij to niz leżeć bo nie po co wstawać bo pracy za 2000eur juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Pisz do rzeczy balcerowiczowski pachołku. 06.06.09, 11:26 Czy ty pamietasz albo czy wiesz co było przed Balcerowiczem? Czy uważasz ,że inflacja jaka wtedy była dawała szansę na jakikolwiek rozwój? Ja pamietam ,ze moja pensja w krótkim okresie czasu urosła z ok 2000 do kilku milionów.Po wypłacie trzeba było od razu gnac do miasta i kupowac cokolwiek bo lepij było ulokowac w jakimkolwiek dobrze materialnym niz trzymac pieniadze.Oprocentowanie lokat na poziomie 90% nie rekompensowało strat z powodu inflacji.Jak wobec tego mozna było utrzymac kredyty na poziomie 3%? Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Jakiego haka ma Balcerowicz na "GW"? 06.06.09, 16:00 Niebywałe ,jakiś cenzor idiota usunął wszystkie dzisiejsze negatywne wpisy na temat nieuka Balcerowicza zostawiając tylko jeden pozytywny. To się w głowie nie mieści jakim szmatławcem staje się "GW"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Jakiego haka ma Balcerowicz na "GW"? 06.06.09, 20:51 mark6 napisał: > Niebywałe ,jakiś cenzor idiota usunął wszystkie dzisiejsze negatywne > wpisy na temat nieuka Balcerowicza zostawiając tylko jeden > pozytywny. > To się w głowie nie mieści jakim szmatławcem staje się "GW"!!! Jakoś ciebie nie usuneli. A przecież powinni bo ich "zdemaskowałeś". Puknij sie w główką, oszołomie. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk67 Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą!!!!!!!!!!! 06.06.09, 11:44 Nie dotyczy to Polaków,ani oszczędni ani pracowici Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą!!!!!! 06.06.09, 21:05 krytyk67 napisał: > Nie dotyczy to Polaków,ani oszczędni ani pracowici Nie powtarzaj bzdur. A kto za Polaków pracował przez te ostatnie 20 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Nie bylo ukladów? 06.06.09, 11:55 A jak mozna nazwac sytuacje,która miala miejsce za rzadów JK Bieleckiego kiedy to o godz 24,00 pewnej soboty jak polskie radio podawalo w owym czasie,ze jedna biznes woman ze Szczecina równo o tej porze wprowadzila do Polski z Niemiec kilkanascie wagonów kolejowych spirytusu Royal? Równo od tej pory zaczynalo obowiazywac rozporzadzenie ministra finansów na niekontrolowany import alkoholu,a rodzime gorzelnie poszly z w skarpetkach.Jak to sie dzialo,ze gangster zalozyl siec kantorów na granicy polsko-niemieckiej i dokonal uroczystego otwarcia w godzinie obowiazywania wlasciwej ustawy,a dzialalnosc Sekuly to co i takich kwiatków bylo tysiace.Co,jasnowidze interesami zaczeli sie zajmowac? Nie,po prostu zadzialaly pewne uklady,ze wtajemniczeni dobrze wiedzieli o co chodzi,a inni mogli jedynie przygladac sie jak to "rzutcy biznesmeni" wzieli sie za biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 12:33 Nie umiesz sam? Pomóż sąsiadow > i. Ciesz się z jego sukcesu. Podziwiaj. Może ma więcej talentu. Ucz się od nieg > o. Nie lubiany polityk osiągnął sukces. Też od niego się ucz. Może to Ci pomoże > . Nie głosuj na złość, ale na tych, którzy są kontruktywni i optymistycznie pod > chodzą do życia. > > Może nie składnie, ale wkurza mnie polska zawiść i "na złość babci odmrożę sobi > e uszy". ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 12:41 Jeżeli sąsiad jest "z miasta" to należy donieść do prokuratury i nie jest to donosicielstwo, ale dbałość o prawo. U nas jest na odwrót. Uczciwych z zawiści się gnębi. Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 12:43 Nie wiem skad w Polakach bierze sie taka zawiść. zamiast współpracowac i tworzyc cos lepszego cały czas jest destrykcja.Może wrto wziąć przykład z tak pogardzanych nacji , które w każdej rzeczywistosci potrafia sie odnaleźć i zbudować wzgledny dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 12:38 Ktoś powiedział, że z Polakami można walczyć, ale budować nigdy. Poza tym na nas ciązy odium zaborów i okupacji. Zabory doprowadziły do przyzwolenia na sabotowanie postnowień władzy, a okupacja wyniszczyła najlepszą tkankę narodu. Każdy wiejski roztropek, który zaczął budować Nową Hutę albo Hutę Katowice uważa, że jest najmądrzejszy wśród narodu. Zero autorytetów. Każdego można opluć. Odpowiedz Link Zgłoś
kastor102 Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 12:50 A czy ci wychwalacze wiedzą że 78% Polaków żyje na granicy minimum socjalnego? Czy wiedzą że mamy najdroższe lekarstwa w UE? Czy wiedzą że 82 % polaków nie zarabia średniej krajowej? Kolejna lipa na kwadratowych nogach rzygać się chce jak się słyszy w jakim to raju Tuska żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 12:55 "Czy wiedzą że 82 % polaków nie zarabia średniej krajowej?" Demagogia i staytystyka. Wystarczy kilku Gatesów, by ten wskaźnik zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 13:05 kastor102 napisał: > A czy ci wychwalacze wiedzą że 78% Polaków żyje na granicy minimum socjalnego? Ty sie zastanów co piszesz. Jezeli by tak było to znaczy ,że 22% Polaków kupuje jeździ tymi samochodami od których blokuja sie drogi , że 22% Polaków kupuje wypasione komórki i telewizory LCD , że 22% Polaków wzieło kredyty hipoteczne , że 22% Polaków zapełnia zima wyciagi w górach i zapełnia kurorty latem nie mówiac o Chorwacji, Turcji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kastor102 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:24 Te 22% ma takie długi w bankach,których nigdy nie spłaci. Ci tak zwani bogacze kredytowi są zadłużeni w bankach na kwotę tylko 220 miliardów złotych. Szczyt kryzysu jeszcze do Polski nie dotarł a gdy dotrze co drugi z tych :milionerów straci pracę-więc reszta jest milczeniem.Niech nam żyje komornicza brać. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 19:26 g_m11 napisał: > kastor102 napisał: > > > A czy ci wychwalacze wiedzą że 78% Polaków żyje na granicy minimum socjalnego? > Ty sie zastanów co piszesz. Jezeli by tak było to znaczy ,że 22% Polaków kupuje > jeździ tymi samochodami od których blokuja sie drogi , że 22% Polaków kupuje > wypasione komórki i telewizory LCD , że 22% Polaków wzieło kredyty hipoteczne , > że 22% Polaków zapełnia zima wyciagi w górach i zapełnia kurorty latem nie mówiac o Chorwacji, Turcji itp. No własnie. Dodał bym jeszcze do tego wszelkie przyjęcia i prezenty, świateczne, komunijne, weselne, maturalne itp. Wypełnine po brzegi knajpy i zarezerwowane na rok z góry. Kolejki do kasy w sklepach, supermarketach i tłumy na imprezach masowych czy w sanatoriach. Skąd się cos takiego bierze jak KastorIQ102 ? Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 19:14 kastor102 napisał: > A czy ci wychwalacze wiedzą że 78% Polaków żyje na granicy minimum socjalnego? > Czy wiedzą że mamy najdroższe lekarstwa w UE? Czy wiedzą że 82 % polaków nie > zarabia średniej krajowej? Kolejna lipa na kwadratowych nogach rzygać się chce > jak się słyszy w jakim to raju Tuska żyjemy. Obawiam się że oprócz ciebie nikt tego nie wie. Nikt przecież nie siedzi w twojej malkonteckiej rydzykowej głowie. Każdorazowo gdy czytam takie brednie zastanawiam sie skąd takie coś czerpie swoja "wiedzę". Odpowiedz Link Zgłoś
crichton1 Re: Rząd Platformy i PSL jest znakomity. 06.06.09, 13:16 Jest cisza wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 13:23 Jako jeden z nielicznych na tej sali nie jestem ekonomistą, tylko politykiem - zastrzegł na wstępie przemówienia. ============ Więc zamknij dziób i nie pleć głupot matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
adrian.bez.brody Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 13:32 T.Love Jest super Popatrz na wspaniałe autostrady Na drogi, na których nie znajdziesz wybojów Rosną nowe bloki i nie ma wypadków W czystych szpitalach ludzie umierają rzadko Mamy extra rząd i super prezydenta Ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy Ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość Za rękę poprowadzą mnie do Europy Jest super Jest super Więc o co Ci chodzi Mamy tolerancję wobec innych upodobań Kościół zaciekle broni najbiedniejszych Bogaci są fajni i w miarę uczciwi Policja surowo karze złych przestępców Jest super Jest super Więc o co Ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 14:15 Mamy demokrację. Od 20 lat każdy ma prawo głosu. Jeżeli głosowałaś na populistów, dziwaków i tp. to możesz mieć pretensje do siebie. Jeżeli nie to nie do rządu tylko na przygłupów, którzy na nich głosowali, czyli współobywateli. Nie do rządu. Rząd tak jak ciąża nie bierze się z ducha świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
kastor102 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:28 sandwich1 napisał: > Mamy demokrację. Od 20 lat każdy ma prawo głosu. Jeżeli głosowałaś na populistó > w, dziwaków i tp. to możesz mieć pretensje do siebie. > Jeżeli nie to nie do rządu tylko na przygłupów, którzy na nich głosowali, czyli > współobywateli. Nie do rządu. Rząd tak jak ciąża nie bierze się z ducha święte > go. Z tą demokracją to chyba się pomyliłeś albo jesteś w stanie wskazującym. Odpowiedz Link Zgłoś
falco2009 Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 13:41 Zgazam się z prezydentem ,że "części PKB pozbawiły nas wpływy elit postkomunistycznych i służb specjalnych" .Facet wie co mówi: w końcu "TELEGRAF" , pierwsza afera III RP, to dzieło jego brata i kumpli. Służba zdrowia też kuleje , bo kancelaria zwana prezydencką robiła biznes na długach szpitalnych .Nie zapominajmy równiez o tak swietlanych osobach jak p.Kownacki z kancelarii Małpki, też specjalista o długów szpitalnych . A jak szpitale nie bedą "państwowe", to kaczki i ich kumple już nie pożyją. Odpowiedz Link Zgłoś
diabetyczka Chory zacofany człowiek zwany Kaczyńskim 06.06.09, 13:45 Jak taki nie w pełni rozwinięty i zacofany człowiek lub jego brat może prowadzić Polske ku świetlanej przyszłości. Ci ludzi nie pojmują o co chodzi w tej Europie. Stwórzmy dla nich Republikę POdkarpacką lub Białostocką i niech tam razem z Konowiczem jako MArszalkiem PArlamentu miejscowego rządzą, rządzą. Niech tam stworzą IPN i inne sluzby z Maciarewiczem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot9 a może chora umysłowo kobieta zwana diabetyczką? 06.06.09, 17:23 jak się teraz czujesz, pełna nienawiści i niedouczona kobiecino? Masz stracha przed IPNem, komunistko? I słusznie, bo UBecja musi mieć stracha przed tą instytucją Odpowiedz Link Zgłoś
nojman0 Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 13:51 ZNOWU SIĘ WSTYDZĘ ZA TEGO GNOMA. I tak codziennie.JAK DŁUGO JESZCZE ???/ Odpowiedz Link Zgłoś
e_330 Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:15 Jeszcze 564 dni. Tutaj masz dokładny licznik: pepepe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: mityczny "układ" i człowiek paranoik 06.06.09, 14:21 Tu jest typowa reakcja paranoiczna z ostatnich czasów, ale choroby dementi chyba nie wyleczyło. wyborcza.pl/1,75478,6689843,Kto_wycial_braci_ze_zdjecia_.html Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Umiejetnosc myslenia i kojarzenia faktow jest 06.06.09, 14:30 cenna umiejetnoscia, ktora niestety czytelnicy GW wskutek ciaglego procesu oglupiania i manipulowania falszymi informacjami utracili. Niezwykle ineteresujacy cytat: Euro nie jest darmowym obiadem. Dlatego po jego przyjęciu nie można poluźniać polityki fiskalnej - przestrzegał Kranjec. I przyznał: - W Słowenii po przyjęciu euro wzrosły koszty pracy, co ograniczyło konkurencyjność gospodarki. Problemem stała się też inflacja - wyliczał Kranjec. Przy tym trzeba porownac sytuacje Polski i Sloweni. Slowenia przyjmujac euro byla na poziomie 85% sredniej. A wiec znacznie zamozniejsza niz Portugalia czy Grecja. Z tego powodu cykl gospodarczy Sloweni jest zblizony do europejskiego. Rowniez dynamika gospdarcza jest duzo nizsza niz Polski. I pomimo tego ma klopoty z inflacja, gospodarka traci konkurencyjnosc co znaczy, bezrobocie rosnie. Poziom zamoznosci Polski to okolo 50% sredniej krajow Uni. Dynamika polskiej gospdorki jest nieporownywalnie wieksza. Dlatego wlasnie eksplozja inflacji spowodowana zbyt niskimi stopami euro doslownie zniszczylaby polska gospodarke, zaklepala polska bieda na zawsze. Przyklad tego, co sie bedzie dzialo w Polsce, widzimy w krajach baltyckich, ktore byly "tygrysami" wlasnie z powodu bardzo wysokiej dynamiki gospodarczej, okolo 8% i niskiej inflacji, okolo 3.7% wlasnie dzieki odopwiednio dopasowanym stopom. Kraje baltyckie wprowadzily euro technicznie przyjmujac stopy euro i wprwadzajac styl kurs wymiany do euro. W ciagu dwoch lat inflacja eksplodowala do 15%, gospodarka stracila na konkurenycjnosci i panastwe te znalazly sie na skraju bankructwa. A teraz nalozyl sie na kryzys. Wprowadzenie euro w tych krajach zakonczylo sie calkowita porazka. Dlatego wlasnie dojdzie do odwartosciowania w stosunku do euro o okolo 30%.. po tym jak gospodarka zostala zniszczona. Dlatego wprowadzenia euro w Polsco byloby zbrodnia przeciwko Polsce, Polakom i polskiej gospodarce. Oznacza wpedzenia Polakow w biede. herr Tusk chce za wszelka cene wprowadzic euro ze wzgledow ideologicznych a nie ekonomicznych. Kazdy Polak, ktory kocha swoj portfel musi zrobic wszyskto, zeby do tego nie doszlo popierajac przeciwnikow tej zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Umiejetnosc myslenia i kojarzenia faktow jes 06.06.09, 21:21 arnold19 napisał: > cenna umiejetnoscia, ktora niestety czytelnicy GW wskutek ciaglego > procesu oglupiania i manipulowania falszymi informacjami utracili. > ... Gospodarka musi rozwijać sie harmonijnie. W krajach baltyckich o tym zapomniano. Gdy w swoim czasie Balcerowicz "schładzał" gospodarke to się z tego wysmiewano. Gdyby w odpowiednim czasie kraje bałtyckie troche schłodzili swoja gospodarke nie mieliby obecnego krachu. A w Polsce nikt nie miał zamiaru natychmiast wprowadzać Euro. Najwcześniejszą opcją był rok 2012. W tej chwili nawet 2013 jest nierealny, wiec o co chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
greg-7 Re: Umiejetnosc myslenia i kojarzenia faktow jes 06.06.09, 22:27 Niestety przeciwników euro zakrzyczą. Donek rzucił hasło w Krynicy i nikt mu się nie sprzeciwił. Nie było żadnej debaty. Wszystkie tygrysy azjatyckie miały słabą walutę, nawet Chiny do tej pory nie uwolniły kursu juana. Rądzących nie interesuje bezrobocie i poziom życia ludzi tylko posady w Brukseli albo w bankach. Tusk nie wie co to konkurencyjnośó czy koszty pracy bo prawie całe życie bawi sie w polityke. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Umiejetnosc myslenia i kojarzenia faktow jes 06.06.09, 22:41 greg-7 napisała: > Niestety przeciwników euro zakrzyczą.Donek rzucił hasło w Krynicyi > nikt mu się nie sprzeciwił. Nie było żadnej debaty. Wszystkie > tygrysy azjatyckie miały słabą walutę, nawet Chiny do tej pory nie > uwolniły kursu juana. Rądzących nie interesuje bezrobocie i poziom > życia ludzi tylko posady w Brukseli albo w bankach.Tusk nie wie co > to konkurencyjnośó czy koszty pracy bo prawie całe życie bawi sie w polityke. Gdyby nie wiedział to już dawno lądowalibyśmy jak Łotwa, nie sądzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
greg-7 Re: Umiejetnosc myslenia i kojarzenia faktow jes 06.06.09, 23:28 On chciał wejść do ERM2 już w tym roku. Dlatego w tamtym kombinował z budżetem i do KE wysłali pismo że deficyt wyniósł tylko 2,9% PKB. W dodatku nie wliczają wydatków OFE do deficytu (ok. 21 mld zł) tj. dodatkowe 1,7% PKB na co niestety KE się zgodziła. A w dodatku nie mówią publicznie co będzie jak będą stopy procentowe np. na poziomie 3%, a Polska rozwijać się będzie w tempie 6-7%. Dla mnie to czysty debilizm. W Hiszpanii, Irlandii czy Grecji po przyjęciu € nastąpił bardzo duży skok zadłużenia gospodarstw domowych i przedsiębiorstw oraz wzrost inflacji. Euro jest korzystne tylko dla tych którzy wezmą duże kredyty (tylko najbogatsi) bo dzięki dużej inflacji realna wartość kredytu szybko zmaleje podobnie jak to się działo w USA, a większość odczuje to w portfelu bo nie mają jak się obronić przed inflacją. Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Re: przypominam "dziennikarzom" brukowca GW, 06.06.09, 14:55 Bardzo prosilbym o informacje gdzie mozna kupic podreczny slownik jezyka pisskiego? Przeciez skads sie uczycie tej waszej partyjnej nowomowy? Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: przypominam "dziennikarzom" brukowca GW, 06.06.09, 21:24 mudah napisała: > Bardzo prosilbym o informacje gdzie mozna kupic podreczny slownik > jezyka pisskiego? Przeciez skads sie uczycie tej waszej partyjnej > nowomowy? Tutaj można spróbować tłumaczenia. Ale nie jest łatwo. www.spieprzajdziadu.com/muzeum/index.php?title=Nowomowa Odpowiedz Link Zgłoś
mudah Slownik jezyka pisskiego 06.06.09, 15:07 Nie wiem gdzie takowy dostac, wiec zaczynam prace nad nowym: Herr Tusk - Nielot (niekaczor) ktory wbrew woli narodu (prawdziwego narodu) rzadzi Polska Tuska. Polska Tuska - kawal ziemi pomiedzy rzeka Odra i Bugiem z ktorym narod (prawdziwy narod) nie chcie miec nic do czynienia. Umiejetnosc myslenia - stan psychiczny calkowitego wtopienia sie w mentalnosc kaczorska. Funkcje wyzsze mozgu zostaja wylaczone, dziala tylko osrodek bezmyslnych powtorzen. Tuskmen - Jak ja go k...a nienawidze "" - sposob na oznaczenie wroga cdn Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:24 Jak to skąd? Ze swojej niesłychanie mądrej główki. Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:29 malkontenci ze swoim guru dalej swoje ,czy wy naprawdę kochacie Polskę ,nie jest idealnie ,ale patrzmy do przodu tył zostawmy historykom ,a gdybanie to tylko robi ten kto nie zna się na ekonomii mam takie wrażenie że nawet w domu własnym nie zajmuje się finansami tylko gdera to zle ,a mogło być, a winna jest żona[mama,przyjaciółka] bo nie umie gospodarować pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ww-77 Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:37 Ciekawe, jakie były opinie tych samych panów o stanie i perspektywach amerykańskiej gospodarki, powiedzmy, rok temu. Bo o ile sobie przypominam, to jeśli ktokolwiek ośmielił się głośno powiedzieć, że system oparty na hedgingach i subprime'ach to domek z kart, był natychmiast wyszydzany przez różnej maści "autorytety ekonomiczne", zwłaszcza te spod znaku neoliberalnej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
fc-inter Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 15:55 Kaczor ma racje, gdyby nie pazerni ludzie związani z WSI (powiązane z dawną UW, SLD, AWS i obecnie PO), cała Polska rozwijała by się tak jak Wrocław. Tam ich wpływy są o wiele mniejsze przez prezydenta Dudkiewicze nie uwikłanego w układy z WSI, a mającego wielkie poparcie społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy 06.06.09, 21:39 fc-inter napisał: > Kaczor ma racje, gdyby nie pazerni ludzie związani z WSI (powiązane z dawną UW, > SLD, AWS i obecnie PO), cała Polska rozwijała by się tak jak Wrocław. Tam ich > wpływy są o wiele mniejsze przez prezydenta Dudkiewicze nie uwikłanego w układy > z WSI, a mającego wielkie poparcie społeczne. Gdyby tacy jak ty byli bardziej krytyczni wobec kaczego bajdurzenia, może by do was dotarło że Kaczory tworzyły wieksze układy niż te mityczne(z których zresztą żadnego nie wykryli)a w pazerności byli niezrównani. To pod ich rządami Rywin swobodnie organizował swoje "uwolnienie" podczas gdy kacze ABW organizowało prowokacje kontrolowane wobec niewinnych ludzi. Ziobru w tym czasie przechwalał sie swoimi "osiągnięciami". A co do Wrocławia to może pofatyguj sie na forum Wrocław i przekonaj sie sam co o myśla wrocławianie bo wyglada na to że o Wrocławiu masz wiedzę bardzo sufitową. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Nas chwalą, sami nie potrafimy /Korekta 06.06.09, 21:45 Korekta : Oczywiście chodziło mi nie o ABW a o CBA. Odpowiedz Link Zgłoś