extrafresh 12.06.09, 08:58 Obok Pekao to najgorszy bank działający w Polsce. Omijać szerokim łukiem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_uk No jak to jest... 12.06.09, 09:30 ze w Polsce banki doja Klientow na tych stalych oplatach za byle duperele a w cywilizowanym kraju sa to darmowe standardy? Karta debetowa, kredytowa, konto, obsluga podstawowych operacji w okienku, wyplaty z bankomatow - to wszystko nie powinno byc obciazone oplatami dodatkowymi. Ale Klient w Polsce zdjae sie byc elegancko dojony. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: No jak to jest... 12.06.09, 09:50 zlo-dzie-je! zlo-dzie-je! zlo-dzie-je! Odpowiedz Link Zgłoś
karotek12 Re: No jak to jest... 12.06.09, 18:31 Ogłupli. Konkurencja rozdaje konta za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
kle_kotka Re: W Citi Handlowym drożeją konta i karty 12.06.09, 09:35 Pan Maciej Samcik napisał: "Banki masowo podwyższają prowizje związane z kontami osobistymi, bo coraz mniej zarabiają na kredytach, a jednocześnie muszą płacić klientom słono za lokaty." Panie Macieju 4% na lokacie to jest słona zapłata chyba nigdy nie trzymal pan oszczednosci na procencie. Przeliczmy 100 000 zł na lokacie rocznej 5% daje 5 000 zł odsetek od tego zaplacmy Belką zostaje 4050zl. czyli misiecznie 337 zł no powiedzialabym zadna rewelacja. Zwłaszcza jesli zastanowimy sie ile miesiecznych przecietnych pensji kryje sie pod kwotą 100 000 zł. Policzmy średnia miesieczna pensja 3000 zł czyli 100 000 zł to jest odlożone 33 średnie miesieczne pensje. Najpierw odkladasz 33 miesiace po 3000 zł zeby potem bank dal Ci od tych 100 000 zł miesiecznie 300zl. No rzeczywiscie niezwykle słona ta zapłata tylko calowac po .... bankowcow no i rząd za utrzymywanie podatku Belki. Efekt jest taki, ze z podatku Belki rząd dofinansowuje rzodzine na swoim a banki z niskiego oprocentowania depozytow i podnosząc opłaty bankowe za korzystanie z kont pokrywa straty wynikające z tanich zbyt tanich jak widac kredytow. [b]Bo kredytobiorcy to swiete krowy b] i nie wazne ze póżniej bedziemy mieli kryzys za ktory zaplacą znowu wszyscy trza dawac kredyty i tworzyc pozorny/wirtualny WZROST GOSPODARCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
m-air W Citi Handlowym drożeją konta i karty 12.06.09, 09:47 Mnie teraz oferta się bardziej podoba. Wcześniej trzeba było wpłacać 5000 żeby konto CitiOne Direct mieć bezpłatne, teraz wystarczy 2500. Co z tego, że podstawowa opłata wzrosła? Dotyczy to tylko osób, które nie mają żadnych wpływów na konto. Nawet przy mizernych wpływach rzędu 1500/ 2500 (konto internetowe) prowadzenie pozostaje bezpłatne. Ja wpłacam ok 4000 na konto Direct i miałem do tej pory opłatę (zwolnienie było od 5000) teraz nie będę miał konto bezpłatne- teraz wystarczy 2500 na bezpłatne prowadzenie Odpowiedz Link Zgłoś
biznesopedia Koniec darmwych obiadów 12.06.09, 10:16 Koniec darmowych obiadów. -- www.biznesopedia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Prezesowi zabrakło na Maybacha? 12.06.09, 10:32 Ech, menedżerowie pracują na koce, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: Prezesowi zabrakło na Maybacha? 12.06.09, 11:58 Ja właśnie dzisiaj idę zamknąć ror w Pekao SA. Czarę goryczy przelała podwyżka od czerwca - opłata (ok 3zł) za kartę debetową maestro która do tej pory była bezpłatna. Za prowadzenie rachunku płaciłam 11,5 zł za dwa polecenia zapłaty 1,2 zł zlecenia stałe miałam za darmo. Znalazłam sobie bank który pobiera: za prowadzenie rachunku 0 zł (wpływy min 1500 zł) za wypłatę z wszystkich bankomatów w Polsce 0 zł za przelewy internetowe 0 zł 1,5 zł miesięcznie opłata za kartę debetową Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Prezesowi zabrakło na Maybacha? 12.06.09, 12:12 Napisz, co to za bank, bardzo prosze. Powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw.z.lodzi666 Re: Prezesowi zabrakło na Maybacha? 12.06.09, 15:51 Zapewne chodzi o Nordeę Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: do funia81 12.06.09, 19:09 Ten bank to Nordea Polska (Częstochowa), właśnie dzisiaj założyłam tam konto nordea spektrum. Bardzo mi się podobała obsługa dzisiaj. Zero kolejek, bardzo grzeczni pracownicy, zaproponowali nawet kawę lub wodę - ale podziękowałam, pozwolili mi skorzystać z toalety. Mam tylko nadzieję że Nordea nie zmieni zasad w ciągu roku od podpisania umowy, bo jeżeli z konta zrezygnuje się w ciągu roku to jest to płatne (chyba 5 zł za każdy brakujący miesiąc do roku). Zastanawiałam się też nad kontem w Alior Banku, tam jest tak: prowadzenie konta z lokatą nocną 0 zł, wypłaty ze wszystkich banków w Polsce i na świecie 0 zł, przelewy internetowe 0 zł - ale chyba tylko do dziesięciu w miesiącu, opłata za kartę 3 zł, nie ma limitu wpływu na konto jak w nordei spektrum i chyba można odejść bez konsekwencji w każdej chwili - chyba? Miałam duży dylemat co wybrać. Wybrałam w końcu Nordeę. Trochę poczytałam w necie na temat tych banków i stąd mój wybór. Właściciel Alior Banku ma podobno kłopoty finansowe we Włoszech (Alior to włoski bank), no i z tą lokatą nocną nie do końca jest tak jak reklamują - nie jest to aż tak wysokie oprocentowanie (myślę że nie większe niż w innych bankach). Musisz sama trochę poczytać. Polecam Forum Banki masz linki forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=383 Forum Oszczędzamy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20012 Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl Re: do funia81 06.08.09, 11:02 ja też wybrałem konto w nordei. I jest na razie ok - tam w części internetowej jest jeszcze możliwość wysłania zapytania do konsultanta. Ma się własne ID jako klient i naprawdę zamiast wisieć na telefonie pół dnia po kilku godzinach przychodzi np. wyjaśnienie jak rozumieć promocję, ofertę tego banku. Jest rzeczywisty kontakt z pracownikiem banku. Odpowiedz Link Zgłoś
maciundo Re: Prezesowi zabrakło na Maybacha? 12.06.09, 12:18 Nie lepszy bank internetowy gdzie wszystko jest za darmo? Obojętnie jaki masz przychód?! Odpowiedz Link Zgłoś
chamskamorda W Citi Handlowym drożeją konta i karty 12.06.09, 15:34 Więcej jeszcze k..wa otwierać oddziałów, tak by były w promieniu maks.200 metrów i podwyższać opłaty Odpowiedz Link Zgłoś
faryn.qat Re: W Citi Handlowym drożeją konta i karty 12.06.09, 21:35 dobra riposta a koszty stałe rosną, a poza tym dochodowość odziałów w PL pewnie większa niż na zachodzie, i tak jest ze wszystkim Ikeami, Auchanami, Tescami, Adidasami, Armaniami, McDonaldami... pocieszyć się można tylko tym że na Ukrainie, w Rosji, Rumuni, Kazachstanie, UZBEKISTANIE jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
koma110 W Kanadzie tez sie placi 12.06.09, 16:17 W moim banku Toronto Dominion (chyba 2-gi co do wielkosci tutaj) jezeli spadne ponizej 1000 dolarow na koncie to kazda jedna operacja - wszystko jedno: okienko, bankomat, telefon, e-banking - musze placic i to niemalo. A odestki na nawet dlugoterminowych lokatach sa wrecz symboliczne (od 0.01 % (!!!) do max 2% jesli zamrozisz na 5 lat). Nic dziwnego, ze mimo recesji bank wykazuje profit ponad 1 mld dolarow rocznie. Banki wszedzie w swiecie takie same, nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 otworz konto w innym banku 12.06.09, 18:11 i tyle.. najlepiej w banku ktory nie pobiera oplat za to ze udziela kredytu uzywajac twoich pieniadzy z wielkim zyskiem dla siebie.. pamientam ze kiedys to banki placily klientom procent za to ze ludzie u nich trzymali pieniadze.. chyba raczej trzeba wrocic do takich praktyk.. Odpowiedz Link Zgłoś
kioto2000 W Citi Handlowym drożeją konta i karty 13.06.09, 08:48 a ja polecam konto w citi (direct) tym, którzy rzeczywiście z konta korzystają i wykonuja polecenia zapłaty, trzymaja nadwyżkę gotówki na oprocentowanym koncie superoszczędzającym (6%), płaca kartą debetową, wszystko za free. tyle że trzeba mieć stałe wpływy! jeżeli ich nie ma, to oczywiście zapraszam do konta nordea spectrum, bądź roru w alior banku :) nie narzekajmy tak bardzo - przecież chyba nikt z was nie śadzi, że otrzyma coś za darmo :D na jakim wy świecie żyjecie :OD Odpowiedz Link Zgłoś
330ml Re: W Citi Handlowym drożeją konta i karty 13.06.09, 10:49 Z tego co zrozumiałem, to citi wprowadza obniżki dla swoich aktywnych klientów. Resztę ta oferta ma zaktywizować albo posłać do piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx A jakie to ma znaczenie? 13.06.09, 13:01 Opłata za konto do 10 zł to bzdet, nad którym nie warto myśleć. Znacznie ważniejsze jest oprocentowanie jakie bank oferuje. Ale i to ma znaczenie dopiero przy naprawdę dużym kapitale. Przy kapitale rzędu powiedzmy 100tys zł to odsetki miesięczne bez względu na bank wyjdą ok 400-500 zł. Czy to jest warte wysiłku by się zastanawiać, analizować dokładnie oferty banków i tracić czas na rożne z tym związane formalności. Jedyne kryteria jakie maja dla mnie osobiście znaczenie to: - bezpieczeństwo jakie bank oferuje - sposób traktowania klienta (przykładowo banki takie jak mBank santander itp tu sobie ostatnio nagrabiły, szczególnie starymi kredytami we frankach) - wygoda dostępu do swoich pieniędzy (dobry system internetowy, dostępne oddziały itp). Odpowiedz Link Zgłoś