jarekzgl 27.06.09, 12:19 Pewnie zaraz obiegnie świat, że jakiś terrosta, zapewne z Iranu,Iraku albo Afganistanu jechał tą ciężarówką ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erzbischof Tragiczny wypadek w USA. Rozpędzony tir zabił c... 27.06.09, 12:46 kochani Redaktorzy......prosze mi napisac, dlaczego podajecie , moim zdaniem , bledne informacje. TIR to nie jest rownoznaczne z ciezarowka. TIR to akronim "Transports Internationaux Routiers" a to jest miedzynarodowy uklad o transporcie drogowym towarow, ktory to powoduje ulatwienia dot. kontroli celnej. Tabliczka "TIR" moze rowniez dobrze zostac zamieszczona na samochodzie dostawczym lub busie. Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Tragiczny wypadek w USA. Rozpędzony tir zabił 27.06.09, 12:54 erzbischof napisała: > prosze mi napisac, dlaczego podajecie , moim zdaniem , > bledne informacje. Dobrze, ze napisales "moim zdaniem". W Polsce, w jezyku potocznym, TIR ti TIR i nic wiecej. Nie czepiaj sie glupot, to tak na marginesie, ciesz sie zyciem i nie poprawiaj wszystkich dookola. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_sobie_dziunia Ma racje! 27.06.09, 14:27 W jezyku potocznym to sobie mozesz z kolegami rozmawiac .... pod trzepakiem albo pod budka z piwem ewentualnie w domu. Media powinny rzetelne aby byc wiarygodne. Wiec Ty sie nie czepiaj. A na marginesie to ciesze sie zyciem, pogoda (bo u mnie 31°C) a poprawiac bede bo nie zosze jak ktos robi cos na odczepnego na dodatek jezeli mu za to placa Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Tragiczny wypadek w USA. Rozpędzony tir zabił 27.06.09, 12:55 A skad wiesz, głąbie? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Przeciwnie 27.06.09, 12:55 pewnie wkrotce pojawia sie tu komentarze, ze w U$A wszystko sie rozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: nic dodac, nic ujac 28.06.09, 02:49 heartpumper napisał: > w USA wszystko się rozwala... Pomijajac "gwarowe" uzycie skrotu TIR,to w Stanach nawet taki znak nie istnieje na pojazdach. To tylko domena Europy - dyletanctwo dziennikarskie na 102! "W Polsce studia sa na baaaardzo wysokim poziomie, nie to,co w tym Disneylandzie,USA". Tak mowi wiele katolikow i kaczystow,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
yan-mar w USA nie ma TIR-ów 27.06.09, 13:00 pismaki z Gazety nie powinny używać słów, których znaczenia nie rozumieją... Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Jaki TIR ????????? W USA ???????? 27.06.09, 13:05 Co to za kretyńska maniera nazywania każdej ciężarówki tirem??? Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Jaki TIR ????????? W USA ???????? 27.06.09, 13:33 Taka sama jak nazywanie bicyklu rowerem, odkurzacza elektroluksem, czy hooverem (USA, UK). Jeszcze jakieś inne przykłady potrzebujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Jaki TIR ????????? W USA ???????? 27.06.09, 20:14 Czyli ty też nie wiesz, co znaczy skrót TIR? To dla ciebie marka albo nazwa producenta? Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Jaki TIR ????????? W USA ???????? 25.07.09, 22:35 Transports Internationaux Routiers z francuskiego. Po polsku to Międzynarodowy Tranzyt Drogowy. Chodzi o to, żr w świadomości ludzi TIR jest kojarzony z każdą dużą ciężarówką, gdzie by nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Jaki TIR ????????? W USA ???????? 28.06.09, 02:51 magnat.olejowy napisał: > Co to za kretyńska maniera nazywania każdej ciężarówki tirem??? Wlasnie: kiedys na wsiach mowiono na kazdy pojazd osobowy "taksowka"! Dziennikarzyna spod strzechy ze "sztudiami". A Bill Gates ,ani Steven Spielberg i Richard Bronson nie mieli studiow: to musieli byc tepaki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Mały wypadek spowodował duży wypadek 27.06.09, 13:14 Gazeta Tulsa World wydawana w stolicy stanu Oklahoma podaje, że samochody, w które uderzyła ciężarówka stały zatrzymane przez wcześniejszy mały wypadek samochodowy. Informacja, że stało się to rogatkach Miami lub wjeździe czy zjeździe z atustrady jest błędna. Faktycznie było to parę mil od Miami, OK, www.tulsaworld.com/news/article.aspx?subjectid=11&articleid=20090627_12_A1_Medica24808&allcom=1 Uprzątanie skutków wypadku zajęło 6 godzin, od 1-szej do 7-ej wieczorem czasu lokalnego. Kolejka zablokowanych samochodów wydłużyła się do 14 mil czyli 20 km. Upał dochodził do 104 F czyli 40 C. Współczuję ludziom czekającym na odblokowanie autostrady 44 w tym upale. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaple Re: Mały wypadek spowodował duży wypadek 27.06.09, 13:32 pensjoner ty weź tu wszystkich zastąp w tej redakcji :) dzięki za info w przejrzystej formie. krótko ale kolega zawarł tutaj więcej informacji niż w tym 4 razy dłużysz tekście. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper to nie pierwszy i nie ostatni przypadek 28.06.09, 00:21 kiedy czytelnik podaje kompetentne i odnaszace sie do zrodla informacje.ZAMIAST ZENUJACYCH PISMAKOW Z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Po co nam takie informacje? 27.06.09, 13:47 Po co nam takie informacje, że gdzieś w Ameryce przewróciło się auto? Co nas, Polaków to obchodzi? Ta informacja nie wnosi nic w nasze życie, a tylko niepotrzebnie robi śmietnik informacyjny w głowie. Droga Agoro: pisz o sprawach istotnych w życiu, a nie o kolizji drogowej na drugim końcu świata. Wiem, że sprzedawanie złych informacji to biznes i że głupi czytelnicy to łykną, ale pozory gazety na poziomie trzeba zachować. Karmienie papką informacyjną. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
butcher.vita Re: Po co nam takie informacje? 27.06.09, 14:19 Mniej lub więcej garbage w sieci nie zmieni wiele, od przed wczorajszej niespodziewanej śmierci M. Jacksona ruch wzrósł o 20%. To jest niewiarygodne. To prawie jak tykająca bomba. Problem tylko kiedy wybuchnie? Sieć niewątpliwie się zatka i to już wkrótce. Nie chciałbym nawet myśleć co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
szpon Re: Po co nam takie informacje? 27.06.09, 17:36 To zgłoś się na terapię. Widocznie jej potrzebujesz. Dnia bez sieci nie przeżyjesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_othem Re: Po co nam takie informacje? 27.06.09, 15:39 dużo ciekawsze jest to info, niż twoje pozbawione sensu wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit I po co kre.ty.nie zaśmiecasz Polskę swoją osobą 27.06.09, 16:42 I po co kre.ty.nie zaśmiecasz Polskę swoją osobą Odpowiedz Link Zgłoś
szpon Re: Po co nam takie informacje? 27.06.09, 17:34 Typowy "polaczek". "Co mnie to obchodzi, ja mam rodzinę na utrzymaniu, szefa do dupy, a za benzynę płacę 5 groszy więcej niż tydzień temu. Do tego papierza nie chcą beatyfikować...". Ehhhhhhh... Nie podoba się to nie czytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
314zda Po co nam takie informacje? 27.06.09, 20:46 szpon napisał: > Typowy "polaczek". "Co mnie to obchodzi, ja mam rodzinę na utrzymaniu, szefa do > dupy, a za benzynę płacę 5 groszy więcej niż tydzień temu. Do tego papierza ni > e chcą beatyfikować...". Ehhhhhhh... > > Nie podoba się to nie czytaj. Spiepszaj mento! W polsce barany Michnika zawsze szukaja tematow zastepczych! Co nas obchodzi wypadek w USA kiedy w Polsce gdzie jest 1/6 populacji USA wypadkow jest o 6,000 rocznie wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
hr.derduch Ciekawe czy autor ma pojęcie że to nie Miami FL 27.06.09, 14:34 Tylko miasto o tej samej nazwie w Oklahomie. Odpowiedz Link Zgłoś
conor84 Tragiczny wypadek w USA. Rozpędzony tir zabił c... 27.06.09, 14:41 co mnie obchodzi jakiś tir w stanach... jedno co nie można zwalić winy na dziurawe drogi Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Szkoda,że autor artykułu nie podaje 27.06.09, 14:57 Jaka jest dozwolona prędkość TIR-a na tej drodze,oraz jaka jest długość drogi hamowania takiego TIR-a z pełnym obciążeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Tragiczny wypadek w USA. Rozpędzony tir zabił c.. 27.06.09, 15:38 Wedlug artykulu na stronie Fox News ta ciezarowka uderzyla w samochody stojace w korku spowodowanym wczesniejszym wypadkiem na autostradzie a nie przed bramkami do placenia za nia.O tych bramkach (Toll Booths) tam nie ma nawet jednej wzmianki. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamyszka smutne , to prawda . 27.06.09, 15:13 A w Czechach zginęło w wyniku powodzi 12 osób . No cóz Czechy to nie Ameryka . Oj czas skonczyć modlitwę zwaną ONE DOLLAR . Cześć ich wszystkich pamięci . Odpowiedz Link Zgłoś
sears31 Jestem kierowca takiej ciezarowki(ok 40 ton) i az 27.06.09, 16:04 mnie ciarki przechodza na sama mysl...cos sie musialo stac , ze sie nie zatrzymal. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 w U$A nie ma ani jednego TIR-a 27.06.09, 16:18 Sa tylko tractor-trailers i 18-wheelers. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 120 km/godz na autostradzie 27.06.09, 16:16 w Ameryce to jest 80 mil/godz i jest to normalna szybkosc z jaka zdecydowana wiekszosc truck-erow (to sa te wasze TIR-y)jezdzi. Szybkosc dozwolona to 65 mil/godz.tj. 98 km/ godz. Odpowiedz Link Zgłoś
wzbigniew Re: 120 km/godz na autostradzie 27.06.09, 17:05 nie do konca. limity predkosci sa ustalane na poziomie stanowym i z tego powodu sa dla kazdego stanu rozne. np new york 55mph Odpowiedz Link Zgłoś
pisemka Re: 120 km/godz na autostradzie 28.06.09, 00:03 dokladnie 80 mil/h = 128.072 m/h a 65 mil/h = 104.0585 m/h . jedna mila = 1600.90 metrow . jest jeszcze mila morska ale poniewaz zal mi niedouczonych nielegali w Stejtsach to nie mace w twoim lebsku malopolskim . Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Tragiczny wypadek w USA. Rozpędzony tir zabił 27.06.09, 16:25 jarekzgl napisał: > Pewnie zaraz obiegnie świat, że jakiś terrosta, zapewne z > Iranu,Iraku albo Afganistanu jechał tą ciężarówką ;/ Pewnie zaraz się okaże, że masz nafajdane w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
314zda W USA rozpędzony TIR 27.06.09, 20:40 Szkoda ze BARAN ktory napisal ten artykul nie rozumie co pisze! W USA nie ma TIRow! Oficjalny skrót TIR, z francuskiego "Transports Internationaux Routiers" (Międzynarodowy Tranzyt Drogowy) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Tak się rozpędził, że do USA doleciał... 27.06.09, 20:45 Portal zatrudnia analfabetów? Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo w USA piszą coś o Polsce ? 28.06.09, 06:48 tyle zdarzeń w Europie , ale najważniejsze są te z USA. Poza tym, USA nie należy do TIR, więc była to tylko ciężarówka. Odpowiedz Link Zgłoś