prawdziwy-moher 03.07.09, 07:07 Rzad wycofuje sie ze wszystkiego.Trzeba przyznac ze nic nie robi,czeka jedynie na zbawienie.Chcecie za lenia Prezydenta Tuska?.Bedzie kopal pilke od rana do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek_poz A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 07:25 ... i dać je policjantom do ręki jako część wypłaty? Ja bardzo szanuję pracę policjantów, jest ona berdzo ważna z punktu widzenia społeczeństwa, ale emerytura po 15 latach?? (Mimo, że jest to jakiś procent). Są narażeni na pomawianie? to raczej problem procedur i orgamizacji pracy, żeby tego typu praktyki skutecznie ograniczyć, więc niech Pan Duda, tu oczu nie mydli. Odpowiedz Link Zgłoś
thed-ues Re: A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 08:03 Nie wiem, jakie są statystyki odejść natomiast wiem, że Policjant po 15 latach przepracowanej służby dostaje 40% z ostatniej wypłaty na swoją przedwczesną emeryturę. Jeśli powiedzmy średnio Policjant po upływie tych 15 lat ma około 2.8 tyś na rękę to jasno wynika, że dostanie 1.100 zł. Nie mam pojęcia ilu Policjantów odchodzi bo taka emerytura to nawet na chleb nie wystarcza. Z tego, co mi wiadomo to jednak funkcjonariusze wolą pracować mimo wszystko te 25 lat by przechodzić na normalne świadczenia emerytalne. Okej jest to jakiś przywilej, ale nie łudźmy się, że Policja ma znowu tak dobrze, bo otrzymują po tych 15 latach jałmużnę za którą nawet rachunków i czynszu nie opłacą w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 09:03 Wiekszosc policjantow przechodzac na emeryture potem robi na czarno. Nie ma sensu utrzymywac tej fickji ylko ustalic, ze po 15 latach pracy w ciezszych dzialach jak np. morderstwa, kryminal itd. policjant powienien zostac przeniesiony do spokojniejszej pracy za biurkiem. I nie widze powodu dla ktorego ci co pracuja przy mandatach mieli odchodzic juz po 15 latach. Sprzataczka w szkole me duzpo bardziej meczaca i stresujaca prace i to jej sie nalezy wczesniejsza emerytura a nie policjantowi co wypisuje mandaty i ledwo sie miesci za biurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
07andre Re: A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 19:40 Gratuluje gruntownej wiedzy o pracy policjantów. Praca "za biurkiem" to chyba w Komendach Wojewódzkich i Głównej, i na stanowiskach kierowniczych, a co zrobić z resztą policjantów, dla wszystkich nie starczy, zwłaszcza, ze są to stanowiska o duuużo większym uposażeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
lignan No i sie osral schatyna cieplutkim kalem... 03.07.09, 09:03 To jest jednak pajac o wyglądzie wiejskiego glupka... I tyle w temacie jego bunczucznych wypowiedzi i min... Odpowiedz Link Zgłoś
user_zero Re: A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 09:11 To co powiesz na to, ze zwykły obywatel przechodząć na emeryturę w wieku 65 lat (czyli po 40-45 latach pracy) może liczyć na emeryturę w wysokości ok 50% swojej pensji? Uważam, że policjanic powinni odchodzić zdecydowanie później na emeryturę, ale w zamian za to należało by im nieco podnieść pensję. Przy obecnych przepisach praca w policji jest atrakcyjna dla "cwaniaczków" którzy chcą wcześnie póść na emeryturkę. Pytanie czy takiej Policji potrzebujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
irekur Re: A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 16:12 ale mało kto odchodzi po 15 latach, poprostu stare zasady są lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
07andre Re: A nie lepiej podzielić te 9 mld... 03.07.09, 19:35 To nie jest problem procedur ale polskiego prawa i praktyki. W przypadku pomówienia policjanta, nie ma znaczenia czy jest to praworządny obywatel czy recydywista, policjant ma wszczynane postępowanie dyscyplinarne (z bardzo ograniczonym prawem do obrony) i karne, jest zawieszany (bierze 50% pensji), a po 12 miesiącach zawieszenia można go zwolnić... Nawet jak po kilku latach (3-7) zostanie uniewinniony to i tak będzie ukarany bo straci na pobranym podatku od wyrównania wynagrodzenia, pominiętych awansach, o zdrowiu nie wspomnę... Wszystkich chętnych zapraszam do służby są wakaty... Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 08:00 Jasne, kolejna grupa nierobów wygrała z rządem, ej Szetyna, Szetyna - proszę mnie nie poprawiać! Odpowiedz Link Zgłoś
zetaa1 Słaby rząd, słaby premier! 03.07.09, 08:00 Jeśli rząd nie jest w stanie przeprowadzić korzystnych zmian (a tu aż się prosi, żeby coś zrobić!), to niech w ogóle nie zawraca głowy!!!Słabeusze! Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 08:04 Czym dalej w rządzeniu tym bardziej jasne stają się główne metody polityki PO. Pierwsza to "wycofywanie się", jeżeli pierwsza metoda nie działa to formułuje się tak projekty ustaw, żeby prezydent mógł je zawetować lub skierować do Trybunału. Alternatywa dla PO - inna niż PiS - jest koniecznie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Wielka reforma emerytur dla policji kończy si 03.07.09, 08:05 alternatywa dla PO, PiS i pozostałych partii? jedna solidna atomówka w środek warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: Wielka reforma emerytur dla policji kończy si 04.07.09, 01:42 Nieprawda, rząd jest odważny. Nie boi się KOBIT bo nauczycielom (w większości przecież płci żeńskiej) emerytury wcześniejsze zabrał! Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 08:05 Donaldzie wlisz glupa robisz szkolne błedy a i pałacyk coraz dalej.Chyba bedziesz kolegą Maryjana pięknego i zostaniesz na lodzie a nie w palacyku.A wizja Polski bliźniaczej i rydzykowatej ci nie straszna?Zacznij myśleć premierze z trójmiasta bo przyjdzie premier co go bili niemce z Krakowa;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzawy Re: Wielka reforma emerytur dla policji kończy si 03.07.09, 08:12 To początek końca PO.Głosowałem za nimi ale już nie będę Taka partia jaki lider.Myślałem że Tusk zmężnieje ale pozostał miękką pipą.Wycofują się z każdego planu który napotyka nawet na lekki opór. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Tusk zostanie cieciem a nie prezydentem. 03.07.09, 09:13 Ludzie głosując na prezydenta głosują na przywódcę, na człowieka silnego. Osoba postrzegana jako tchórz i kunktator nie zdobędzie prezydenckiego stołka. Odpowiedz Link Zgłoś
batman43 Oj Panie Tusk niewiele się Panu chce zrobić. 03.07.09, 08:08 Głosowałem na PO i chyba coraz bardziej tego żałuję, ale póki co alternatywy nie widać. Nie zdarzyło mi się jeszcze głosować za czyimś programem, zawsze trzeba wybierać mniejsze zło. Wcześniejsze emerytury mundurowych 18 godz. pracy nauczycieli, to coś co nasz kraj zwyczajnie zarżnie. W dużo bogatszej Kanadzie nauczyciel pracuje 8-16, niezależnie od tego co robi wszystko ma robić w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Mniejsze zło to wymówka dla głupków. 03.07.09, 09:16 Też głosowałem na PO i więcej nie popełnię tego błędu. Będę głosował na UPR. Że głos się zmarnuje? Jak się okazało gdy zagłsowałem na PO i tak się zmarnował. A tak przynajmniej będę miał czyste sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
user_zero Re: Mniejsze zło to wymówka dla głupków. 03.07.09, 09:34 Może twój głos na UPR się wcale nie zmarnuje, ja mam podobne wątpliwości co do skuteczności obecnego rządu. Teraz widać coraz wyraźniej, że problemy z którymi borykamy już od wielu lat, przez kolejne 4 lata pozostaną nierozwiązane. A to znaczy, że po raz kolejny oddanie głosu na PO, to już będzie większe zło. Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: Oj Panie Tusk niewiele się Panu chce zrobić. 04.07.09, 01:46 Jako nauczyciel POPIERAM. Ja akurat mam swoją salę czyli dobre warunki do pracy. I tak siedzę tyle w domu, a może nawet więcej. Ale nasze "przywileje" to pryszcz w porównaniu z mundurowymi. Chociażby pensje. Początkujący belfer ma na rękę 900zł, a gliniarz 1800. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 08:22 A miało być inaczej, miało być pięknie. Miał być koniec tego, co ciągnie się od PRL. Ale PO to ludzie dbający o swoje krzesła tak samo jak członkowie innych partii. PO to tylko tchórzliwe istotki mające gęby pełne frazesów. Odpowiedz Link Zgłoś
tkjelenin Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 08:23 Trzeba wyjasnić, że mundurowcy tak naprawdę muszą pracować tylko przez 10 lat, gdyż liczy im się również czas nauki w mundurowych szkołach. To oczywiście skandal. Jeszcze moje prawnuki ( dziś mam 57 lat) będą płaciły składki i zawyżone podatki na mundurowców. W wśród nich takich "obrońców" obywateli jak rzecznicy prasowi, wkładowcy czy pracownicy policyjnych archiwów. Czyli pracownicy na stanowiskach nie mający NIIIIIC wspólnego z aktywnym, bezpośrednim działaniem operacyjnym. Skandal - gdy policyjno-wojskowe lobby chce utrzymać idiotyczne przywileje - istniejące kosztem mniej zarabiajacych. Politycy PO odwagi bo inaczej stracicie mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 czym sie rozni PO 03.07.09, 09:24 od PIS czy SLD? co sie zmienilo za rządów tej partii? nic. nic sie nie zmienia jest ciągle tak samo jaka to różnica która partia jest przy władzy? Odpowiedz Link Zgłoś
07andre Re: Wielka reforma emerytur dla policji kończy si 03.07.09, 19:45 Mogę pracować do 65 lat, tylko niech państwo zapłaci mi za nadgodziny, dyżury, pracę w dni wolne od pracy, zapewni warunki pracy zgodne z ogólnymi przepisami, możliwość odwołania sie od decyzji do sądów powszechnych, zapewni odpowiednie wyposażenie... na dzisiaj niczego takiego nie mam... Wtedy będzie mnie stać na opłacenie dodatkowego ubezpieczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
peperro Wielka reforma emerytur dla policji kończy się .. 03.07.09, 08:30 Kończy się niczym... a skończy się nieuniknionym bankructwem systemy emerytalnego i utratą uzyskanych emerytur (może coś będzie wypłacane, ale będą to tylko bezwartościowe papierki) :-( Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Cykory w rządzie - ale ten nie pierwszy! 03.07.09, 08:36 Wszyscy politycy w Polsce to polityczne "eunuchy" - a wiadomo, że "bez jaj" nie da się wprowadzić żadnej reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
bo-y Miał być liberalizm, a mamy konserwę 03.07.09, 08:50 w której jest PRL. No ale skoro teraz i Krzaklewski może być w PO to za jakiś czas by podnieść notowania to i może znajdzie się miejsce dla Rydzyka? Niemożliwe, z Krzaklewskim też wydawało się niemożliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Miał być liberalizm, a mamy konserwę 03.07.09, 09:51 bo-y napisał: > w której jest PRL. No ale skoro teraz i Krzaklewski może być w PO to za jakiś > czas by podnieść notowania to i może znajdzie się miejsce dla Rydzyka? > Niemożliwe, z Krzaklewskim też wydawało się niemożliwe! ******************************* Tak to właśnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
kist22 Wielka reforma emerytur dla policji kończy się .. 03.07.09, 08:55 A sekretarzyna PZPR Miler powiedział: nieważne jak się zaczyna ale ważne jak się kończy.Mam nadzieję że Tusk i jego banda niedługo skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
refio Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 08:59 Wywalić tych nieudaczników z rządu. Podziękujemy przy wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Wielka reforma emerytur dla policji kończy si 03.07.09, 09:09 Brawo TUSK! Kolejny sukces! Kolejny kroczek do przodu Tusk! BRAWO! Udalo sie uniknac wielkich rozruchow i manifestacji! POLITYKA MILOSCI! Chyba powoli zacznam tesknic za polityka strasznych blizniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
roblaz przywileje: 03.07.09, 09:15 Takich przywilejów jak polscy policjanci nie mają inni w Europie.??? Żaden europejski policjant nie kupuje za własne pieniądze papieru , tuszu, tonerów, i innych środków niezbędnych do pracy, żadnemu europejskiemu policjantowi różnej maści cwaniaki przekraczając bezkarnie swoje uprawnienia nie wstrzymują bezterminowo należnych świadczeń, żaden europejski policjant nie ma postępowań dyscyplinarnych za to że przekroczył limit kilometrów chcąc dobrze i skutecznie wykonywac swoje obowiązki , żaden europejski policjant w ramach doskonalenia zawodowego nie ma przydzielonego limitu nabojów do strzelania - 6 sztuk w roku i żadna europejska Komenda Główna nie musi utylizowac kilku milionów sztuk pocisków bo w ten sposób się przeterminowały, żaden europejski policjant nie tłumaczy się z byle pomówienia z aresztu śledczego bo przecież dla prokuratora robiącego karierę i smutnych panów z BSW bardziej wiarygodnym jest byle kryminalista z długą listą wyroków, , żadnemu innemu europejskiemu policjantowi byle minister nie obcina połowy środków na skuteczną pracę mając w d.... ie bezpieczeństwo obywateli i nie tłumaczy tego że w fabrykach mają gorzej. A może jeszcze dodać z jakiej wysokości pensjami ci biedni europejscy policjanci w porównaniu do naszych muszą się na co dzień męczy ??? i jeszcze wielu innych przywilejów równie korzystnych jak te nie mają europejscy policjanci ale żeby o tym napisać to trzeba by prawdziwym dziennikarzem a nie jego parodią której pojęcie obiektywizmu skutecznie zanikło w czasach PRL Odpowiedz Link Zgłoś
nil739 Re: przywileje: 03.07.09, 12:27 roblaz napisał: > Takich przywilejów jak polscy policjanci nie mają inni w Europie.??? ................... Żaden policjant nie podpisał cyrografu własną krwią, więc może się zwolnić z tej okropnej pracy i poprawić sobie swoje życie zawodowe we wszystkich aspektach, ale widocznie tam pracują sami romantycy bardzo przywiązani do ciężkiego losu policjanta poświęcającego się dla obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
roblaz Re: przywileje: 03.07.09, 16:07 Niekoniecznie romantycy. Ludzie którym zależy na innych. Ja nie podpisywałem cyrografu, składałem ślubowanie o ile wiesz co to znaczy . Staram się je wypełniac jak mogę najlepiej bo byłem świadomy czego się podejmuję. Za to że poświęcam siebie, swoje życie rodzinne, pracuję niekiedy non stop przez 48 godz, bez snu , wypoczynku ,nadstawiając łeb za innych których nawet nie znam a dzieci i żonę widzę tylko przelotnie za to chcę choć trochę odrobiny szacunku bo wdzięczności nie wymagam i na nią nie liczę a nie traktowania mnie i wielu moich kolegów jak pasożytów i smarowania przez byle dziennikarzynę za kilka złotych wierszówki jak mi to dobrze na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: przywileje: 04.07.09, 01:54 To maszpecha Roblaz. Zmień dział. Ja znam gliniarzy, którzy są wypoczęci i mówią, że pracę to dopiero mają w domu, jak wrócą zesłużby. Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 09:34 Policjanci ryzykują życie, są narażeni na pomawianie, procesy, muszą być w każdej chwili dyspozycyjni - broni emerytalnych przywilejów szef NSZZ Policjantów Antoni Duda. ------------------------------------------------------------------- Panie Antoni przesadzasz pan tą wypowiedzią. Zajżyj pan do danych ilu policjantów w ciągu roku ginie, a ile ginie pracowników w innych zawodach. Ile godzin przeciętnie pracuje policjant na dobę? Nie więcej jak 8 godzin i to połowa tego czasu jest stracona na udawanie że pracuje. Porównaj pan prace budowlańca który pracuje w różnych i ciężkich warunkach na budowie. Porównaj pan pracę kierowcy zawodowego.Cały czas na najwyższych obrotach w napięciu i w stresie. Jeżeli te argumenty pana nie przekonują to jest pan po prostu ignorantem Odpowiedz Link Zgłoś
07andre Re: Wielka reforma emerytur dla policji kończy si 03.07.09, 20:16 W takim razie jak wytłumaczysz moje nadgodziny? Kto budowlańcowi zabrania, by został policjantem? To że taka ilość policjantów ginie w czasie służby wynika z wielu czynników - nie będę ich przytaczał Zresztą pamiętam dziennikarza, który jeździł z patrolem, po 4 interwencjach domowych zrezygnował... Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Podziękujemy wam w najbliższych wyborach... 03.07.09, 09:38 ...za największe oszustwo wyborcze w historii wolnej RP. Nie realizujecie żadnych reform zapowiedzianych w kampanii wyborczej (emerytury, krus, podatki 3x15 itd). Jesteście słabi i tchórzliwi, a za wasze tchórzostwo płacą uczciwie pracujący Polacy. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
zbychu56 Podziękujemy wam w najbliższych wyborach... 03.07.09, 09:58 Może być emerytura dla policjantów po 15 latach służby ale pod warunkiem osiągnięcia wieku emerytalnego 65 lat.W innym przypadku za kilka lat państwo polskie sie rozsypie i nikt nie będzie miał emerytury,chyba,że rządzącym o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zegarz Reforma emerytur mundurowych 03.07.09, 09:40 Nic tak mnie nie doprowadza do pasji jak półprawdy, bo to nic innego jak tylko manipulacja, albo celowa albo wynikająca z lenistwa w dochodzeniu do prawdy. Sama notatka jak notatka, ale zamieszczony obok niej komentarz Panów Kostrzewskiego i Miączyńskiego to skandal z uwagi na rangę dziennika w którym go zamieszczono - dwóch autorów do takiego knota (ludzie jak tak dalej będzie to pozostanie mi do czytania "Teletydzień"). Sugeruję aby obaj Panowie "założyli" mundury na 15 lat, z tego co najmniej połowę spędzili w misjach w Afganistanie, Czadzie i diabli wiedzą jeszcze w jakich zakazanych regionach świata, stracili trochę zdrowia (psychicznego, czy fizycznego, a może po trochu każdego) w stopniu dyskwalifikujacym ich do dalszej służby, ale nie do pracy w cywilu; o podobnej sytuacji możemy mówić w przypadku policjantów, którzy większość życia zawodowego spędzili na ulicy wykonując różne zadania, często na granicy ryzyka zdrowia i życia i wtedy porównali się do pielęgniarek. Do tego niech dołożą, że po tylu latach nawet jak mieli przyzwoity zawód cywilny, to wypadli dawno z obiegu i powodzenia w znalezieniu godziwej pracy "życzy kominiarz". Nie wydziwialiby wtedy, że emeryci mundurowi pracują jako ochroniarze, za - nie wiem - 6 czy może 8 zł za godzinę brutto. Druga strona tego medalu to brak rzetelnej informacji o warunkach odchodzenia na emeryturę przed czasem(40% uposażenia po 15 latach). Jeden z Panów mógłby się przejść do biur emerytalnych uzyskać wiadomości chociażby dotyczące warunków zarobkowania emerytów z tzw. niepełną wysługą emerytalną i przedstawić ograniczenia, bo takie są, itd. itp. To jeszcze nie koniec, bo o możliwości dosłużenia do pełnego wieku emerytalnego decydują jeszcze niełatwe "ścieżki kadrowe". A zresztą, co to ja mam uczyć rzetelnego rzemiosła dziennikarskiego, bo o sztuce dziennikarskiej w przypadku komentarza autorstwa obu panów trudno w ogóle mówić. Drobnym usprawiedliwieniem jest fakt, że to sam MSW wyciągnął sprawę nie wiadomo z jakich powodów i w podobny jednostronny sposób przedstawiał publicznie, więc nic dziwnego, że wkurzyli policjantów, a dla mnie osobiście okazali sie zwykłymi ignorantami. Z tego miejsca chylę kapelusz przed Panem ministrem Klichem za odcinanie się od tematu reformy emerytalnej - zresztą, ciekawe jak uzawodowiłby wtedy siły zbrojne. Pozdrawiam wszystkich "dowalających" mundurowym. Emerytowany żołnierz zawodowy (po blisko 33 latach służby, nie z własnej woli a z "widzimisię: ministra ON, nie obecnego, ale z tej jedynie słusznej dla RP opcji politycznej). Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Sprawa była przegrana 03.07.09, 09:56 Reformie od ręki powiedzieli "Nie ma mowy" Kaczory i ich koleś Grzesiu Napieralski. Tu nie ma co narzekać. System polityczny jest niewydolny i niereformowalny. Trzech frustratów przy butelce załatwia odmownie każdą inicjatywę. Odpowiedz Link Zgłoś
smith-wesson głosowałem na libeerałów a rządzą socjaliści 03.07.09, 10:00 tchórze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madissa Wielka reforma emerytur dla policji kończy się .. 03.07.09, 10:16 Rząd wycofał się z reformy emerytur policyjnych, rząd nie dotknął nawet KRUS-u, rząd przyznał dopłaty dla bezrobotnych spłacających kredyty mieszkaniowe (nawet, jeśli na koncie w banku mają odłozone pareset tysięcy, a ich współmałżonek ma miesięczne dochody z z czterema zerami). A teraz rząd przebąkiwa o podwyższeniu podatków i składek na ZUS. Brawo PO - ciekawe na kogo większość będzie głosowała w następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
e-runner Wcześniejsze emertury mudurówych są niesprawiedliw 03.07.09, 10:36 Jest wiele zawodow stresujących i niebezpiecznych, na drogach ginie wiecej zawodowych kierowców niż policjantów, stres lekarza chirurga, nauczyciela itd. a tylko mundurowi (i górnicy)maja takie przywileje. Jeśli mundurowy stracił zdrowie w pracy to niech dostanie wysoką rentę. Reszta zdrowych 35-45 latków niech pracuje do 60-65. Ci młodzi emeryci dorabiją później na emeryturze zabierajac miejsca pracy innym. Pobieraja przeciętnie 2 x wyższą emeryture od 2 do 3 razy dłużej niż przeciętny 65 letni emeryt wieć kosztuja budzet od 4 do 6 razy wiecej niż zwykly emeryt ZUS'ie. Kolejne koszty to szkolenie nowych policjantów. Nastepna sprawa to zarobki. Zaczynają od 1800 netto + mundurówka + mieszkaniówka+13, a kończą z przecietna około 3000 netto. Dla wielu ciężko pracujących, również tych w budzetówce za 1200 netto to duże kwoty. Nie piszcie, że trzeba było zostac np. policjantem bo to śmieszne, gdyż chodzi tu o sprawiedliowść społeczną a nie o wytykanie jaki zawód można było wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: Wcześniejsze emertury mudurówych są niesprawi 03.07.09, 14:15 Masz ABSOLUTNĄ rację. Odpowiedz Link Zgłoś
roblaz Re: Wcześniejsze emertury mudurówych są niesprawi 03.07.09, 17:49 do 60-65 lat ? a na jakim stanowisku cwaniaku ?? wtedy krzyczałbyś że zajmują miejsca zdrowym 30-45 latkom i następnym twoim hasłem byłaby pewnie eutanazja w ramach tworzenia nowych miejsc pracy. Ty chcesz dziadków wysyłać naprzeciw młodym karkom ? Ku... następny mądry się znalazł. co ty wiesz gościu o stresie ? zesrałbyś się jakby postawić cie na mieście w sytuacjach w jakich nieraz bywałem, kolejny pajac który gó... zna się na rzeczy a najwięcej ma do powiedzenia. i nie mów mi że utrzymujesz mnie ze swoich podatków co zazwyczaj jest następnym argumentem w takich wypocinach jak twoje bo ja też je płacę i muszę z nich dofinansowywać m.in takich darmozjadów Odpowiedz Link Zgłoś
aaeeggrr Re: Wcześniejsze emertury mudurówych są niesprawi 04.07.09, 01:30 A ty byś się zesr...., jakby cię postawili przed 30 wyrostkami bez PAŁY I GNATA. Pozdro od zazdrosnego belfra, ale za to trochę mniej wulgarnego i nieokrzesanego. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Gdyby mi zapłacili jak niemieckiemu policjantowi 03.07.09, 11:13 (w stosunku do niemieckiej średniej krajowej oczywiście), to mogę tyrać do sześćdziesiątki na ulicy. Ale dzisiaj byle chłopek kopiący rowy pod kable TV osiedlowej ma więcej niż ja. Płaca 2800 na rękę po 15 latach służby??? Chyba na wysokim stołku w KGP. Odpowiedz Link Zgłoś
stoody_r Wielka reforma emerytur dla policji kończy się ... 03.07.09, 12:09 zapomniano tylko dodać, że po 15 latach słuzby dostaję się 40% ostatniego wynagrodzenia, a po pełnej wysłudze 75% Odpowiedz Link Zgłoś