Dodaj do ulubionych

Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel...

03.07.09, 18:01
IPN do likwidacji
Obserwuj wątek
    • stachu44 Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje generala 03.07.09, 18:13
      Czego nie moge powiedziec o dzisiejszych politykach.
      • polemista_x Morderca 03.07.09, 18:30
        Za swoje morderstwa na Polakach, Wolność nieudaczników, zafundowała mu tekę prezydenta, gdyby zabraliby mu ciepłą emeryturkę moedercy generała.
        • ereta Re: Morderca 03.07.09, 19:52
          polemista_x napisał:

> Za swoje morderstwa na Polakach, Wolność nieudaczników,
          zafundowała mu tekę pre
          > zydenta, gdyby zabraliby mu ciepłą emeryturkę moedercy generała.
          ######### Ależ Ty miałko rozumujesz.
          • michr Re: Morderca 03.07.09, 20:19
            ereta napisał:

> polemista_x napisał:
            >
            > > Za swoje morderstwa na Polakach, Wolność nieudaczników,
            > zafundowała mu tekę pre
            > > zydenta, gdyby zabraliby mu ciepłą emeryturkę moedercy generała.
            > ######### Ależ Ty miałko rozumujesz.
            Ja uważam że ten facet w ogóle nie rozumuje
            • pan-kabak Rozkazu - nie, zgodę - tak 03.07.09, 20:47
              Jest możliwe, że Czesi nie chcieli samowolnie strącać samolotu
              z "bratniego" kraju i zapytali polskie MON, co mają zrobić. Ale nie
              sądzę, żeby dało się teraz kogoś skazać - to było zgodne z ówczesnym
              prawem, a podejrzewam, że i obecnym również.
              • indeed4 A może Czechów__p_r_o_s_i_ł__...? 03.07.09, 21:28
                Tak jak Rosjan " o pomoc" w 1981 ...

Generała obciąża jeszcze jeden dokument, który został w tym tygodniu
                opisany przez tygodnik "Wprost". To pochodząca z 1981 roku notatka
                generała Wiktora Anoszkina, adiutanta marszałka Kulikowa,
                głównodowodzącego wojsk Układu Warszawskiego. Wynika z niej, że
                Jaruzelski prosił Moskwę o udzielenie mu pomocy.

www.polskatimes.pl/fakty/69964,jaruzelski-przegrywa-swoja-ostatnia-bitwe-o-historie,id,t.html
                • pan-kabak Może prosił. Tak czy owak zabójca... 03.07.09, 22:15
                  ...ale nie w świetle prawa. Teraz też jakby gdzieś leciał cywilny
                  samolot, bez zgody przeleciał nad cudze terytorium i nie lądował
                  mimo wezwania myśliwców, to wolno by go zestrzelić.
      • xyxyxyx Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 18:42
        racja, kiedyś to byli wspaniali ludzi nie to co dziś, tylko tu nasuwa się
        pytanie skoro było tak dobrze to dlaczego to nowe pokolenie jest takie beznadziejne

generała można szanować ale nie zmienia to faktu że był twarzą przywódcą
        zbodniczeg systemu totalitarnego.

a mówienie że nie mógł wydać rozkazu wojsku w innym kraju jest nonsensem - jego
        jeden telefon do swojego odpowiednika i samolot mający zestrzelić startuje

sprzedał duszę związkowi radzieckiemu i poniusł klęskę - znał Polskę
        przedwojenną i przyszło mu tworzyć prl który upadł i żyje teraz w wolnym kraju,
        gdzie każdy uczciwy obywatel powinien napluć mu w twarz

los bywa przewrotny
        • pierdoleagore1 Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 18:47
          >przyszło mu tworzyć prl który upadł i żyje teraz w wolnym kraju,
          gdzie każdy uczciwy obywatel powinien napluć mu w twarz

Miliony ludzi żyje w Polsce, którzy tworzyli PRL.Im też napluć w twarz.
          Piedolnij się w swój głupi łeb i idź napluj w twarz ojcu dziadkowi , ....
          • test1410 Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 19:01
            wypowiedź w stylu "odpieprzcie się od Generała"

> Miliony ludzi żyje w Polsce, którzy tworzyli PRL.
            tyle, że te miliony to tworzyły go wbrew własnej woli (i dodatkowo nie
            odpowiadają za aparat represji ówczesnych czasów) - generał natomiast świadomie
            i dobrowolnie wpływał na kształt i funkcjonowanie państwa.
            • 1stanczyk Trudno generalizowac: zalezy od okresu 03.07.09, 19:34
              Tak jak postkomunistyczne karierowiczowskie szambo swoja zlodziejska i
              szabrownicza dwudziestoletnia dzialanoscia, od czasow naszego uwolnienia sie
              spod radzieckiego namiestnictwa, zdecydowanie zaprzeczylo czesto uzywanej
              argumentacji, broniacej uczestnictwa w zyciu politycznym w PRL-u, koniecznoscia
              dziejowa wynikajaca z porozumien naszych obecnych najlepszych "sojusznikow" ze
              Stalinem, tak jesli chodzi o WJ to trudno odmowic mu prawa do tego argumentu,
              szczegolnie biorac pod uwage rezultaty tej Jego dzialanosci osiagniete nieznanym
              od wiekow i nigdy pozniej nie powtorzonym w naszej polityce skutecznym i
              optymalnym dzialniem bioracym pod uwage nie tylko to co dzialo sie w kraju ale
              rowniez w naszym blizszym i dalszym otoczeniu.
              Jestem mu wdzieczny za rezultaty i sposob w jaki zostaly przez niego osiagniete
              szczegolnie po tym co przez ostatnie 20 lat prezentuja nasze pajace polityczne.

Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen
              • katolik_polski1 Postawa czlowieka zalezy od okresu w jakim zyje . 03.07.09, 19:45
                Nie chce tutaj wypominac amerykanskim policjantom ,
                ze lali czarnoskorych czy homoseksualistow.
                Nie chce wypominac komunistom ich swietlanej drogi.
                Nie chce wypominac Palikotowi jego cudownych przemian
                z wierzacego w ateiste i odwrotnie .
                Niektorzy ludzie maja po prostu ped do wladzy
                i tym instynktem kieruja sie w zyciu .
                • noducks male zalosne czlowieczki 03.07.09, 19:53
                  gdyby nie ten stary schorowany czlowiek to pewnej zimy 81/82 zamiast
                  grac w ping-ponga, przejechaliby sie z ruskimi soldatami do
                  najblizszego lasu.

katol_polski
                  niechetnie ale pierwszy raz zgodze sie z czyms co napisales,
                  konkretnie z ostatnim zdaniem. idealnie opisuje pewnych braci (i ich
                  polityczne prostytutki), ktorzy kradnac (telefgraf), obrzydliwie
                  klamiac (wlasciwie kazde zdanie) i obiecujac gruszki na wierzbie
                  ciemnemu ludowi pra tylko w kierunku glownego koryta. a wszystko to,
                  polane obgficie smierdzacym sosem katolicko-narodowym, wylewa sie
                  codziennie z ekranu tv wprost do naszego zycia
                  • indeed4 Re: male zalosne czlowieczki 03.07.09, 21:47
                    Kto ci takich bzdur naopowiadał....

www.dziennik.pl/wydarzenia/article6411/Jaruzelski_blagal_Rosjan_by_zdlawili_Solidarnosc_.html?service=print
                  • borrka1 Re: male zalosne czlowieczki 03.07.09, 21:51
                    noducks napisał:

> gdyby nie ten stary schorowany czlowiek to pewnej zimy 81/82 zamiast
                    > grac w ping-ponga, przejechaliby sie z ruskimi soldatami do
                    > najblizszego lasu.

alż oni mają generalowi za złe właśnie to że tak się nie stało!dlatego teraz
                    wyszukują jakieś duperele aby choć czyś uszczypnąc człowieka który uratował
                    Polskę od wojny domowej i w następstwie interwencji UW.
                    Tak czasami myślę,może faktycznie potrzebna była Polsce taka naturalna
                    selekcja,wielu dzisiejszych oszołomów gryzłoby piach za to teraz byłoby trochę
                    spokojniej...
                    • indeed4 Taaaaa.....? 03.07.09, 21:54
                      To ten sam edukacyjny linczek dla ciebie :

www.dziennik.pl/wydarzenia/article6411/Jaruzelski_blagal_Rosjan_by_zdlawili_Solidarnosc_.html?service=print
                      • noducks Re: Taaaaa.....? 03.07.09, 23:19
                        daruj sobie linki do artykulow z partyjnych gazet. posluchaj chocby
                        tego, co mowi prof. brzezinski. choc najpierw pewnie musialbys sie
                        dowiedziec kim jest oraz przede wszystkim kim byl w tamtych czasach.
                        tylko tego nie napisza ci na partyjne zamowienie w niemieckim
                        szmatlawcu
                        • indeed4 Dziecko ..... 04.07.09, 22:04
                          O prof. Brzezińskim pisałem na forum wcześniej, niż zaczęły ci się
                          wysypywać pryszcze :-/

A tak n/m to jakiejże partii twoim zdaniem organem jest "Dziennik" -
                          bardzo jestem ciekaw :->
                      • 1stanczyk Zaden argument: szczegolnie w odniesieniu do 03.07.09, 23:50
                        szczesliwego dla nas finalu.
                        W tej grze politycznej takie stanowisko WJ wobec Moskwy moglo mu przez jakis
                        czas gwarantowac wystarczajaca wiarygodnosc wobec moskiewskiego namiestnictwa by
                        moc w kraju dzialac po swojemu.
                        Bylo rowniez gwarantem, ze w przypadku interwencji nie zostanie odsuniety na bok
                        zachowujac nadal duzy wplyw na bieg wydarzen.
                        To byla zreszta misterna gra na czas, ktorej najprawdopodobniej zaden z obecnych
                        naszych pajacow politycznych by nie wygral tak dobrze (w ostatecznym dla nas
                        rozrachunku) jak WJ.
                        Rezultat jest najwazniejszy: cala reszta jest naszym polinteligenckim zawistnym
                        przelewaniem z pustego w prozne.

Re: Taaaaa.....?
            • ereta Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 20:07
              test1410 napisał:

> ... tworzyli PRL.
              > tyle, że te miliony to tworzyły go wbrew własnej woli (i dodatkowo
              nie
              > odpowiadają za aparat represji ówczesnych czasów) - generał
              natomiast świadomie
              > i dobrowolnie wpływał na kształt i funkcjonowanie państwa.
              Mówisz a nie wiesz z jakim entuzjazmem w latach 70-tych brało
              udział w czynach społecznych. Generał wpływał na aparat, a ilu Swoim
              poparciem Go wspierało? To też wg Ciebie nieprawda?
          • szydlo4 Plujecie. Jaruzelski wam tę Polskę wywalczył od 03.07.09, 23:13
            Niemców w 1944-45 i od ZSRR w 1989 roku. Ja mam do Niego szacunek, a
            wy?
            • bmc3i Re: Plujecie. Jaruzelski wam tę Polskę wywalczył 04.07.09, 01:30
              szydlo4 napisał:

> Niemców w 1944-45 i od ZSRR w 1989 roku. Ja mam do Niego szacunek, a
              > wy?

Świerczewski tez wywaLCZyl Polske. Zaczynajac od walki w armii bolszewickiej
              przeciwko armii polskiej w 1920 roku.
        • 1stanczyk Daj nam Boze w histori wiecej ludzi z takimi 03.07.09, 19:01
          "kleskami".
          Kleska byly rezultaty PW.
          Kleska byly nasze przedwojenne sojusze.
          Kleska z nielicznymi wyjatkami bylo nasze ostatnie kilka wiekow.
          Tyle, ze my bardzo lubimy swietowac nasze kleski czego niezbitym dowodem jest
          nasze swiatowanie 3 maja. Konstytucji bedacej ostatecznym "pochowkiem" naszej
          suwerennosci panstwowej.
          Papier wszystko przyjmie: gornolotne wolnosciowe teoretyzowanie kiedy najblizsi
          nasi sasiedzi i coraz mniej rywale budowali sile wlasnych panstw autokratycznym
          zamordyzmem i terrorem.
          Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen
        • jarkoni Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 19:07
          xyxyxyx napisała:
          "sprzedał duszę związkowi radzieckiemu i poniusł klęskę"

Skąd przyjechałeś? Z Ghany, z Kazachstanu, z Gruzji, może ze słynnego Gabonu?
          Ucz się imigrancie języka polskiego, na razie nie pisz na polskich forach. To
          dobra rada..
          • fanpanajurka Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 19:50
            To jest ten sam typ jak ten palant z ipeenu ktory uważa, że sierżant to stopień oficerski, bo taki stopień miał w przedwojennym WP ojciec naszego JP II.

P.o. dyrektor Biura Edukacji Publicznej Łukasz Kamiński powiedział, że "jest to notatka służbowa oficera SB z Wrocławia, znaleziona w IPN we Wrocławiu". Przypomniał, że dotychczas IPN dysponował ustnym zeznaniem pilota myśliwca, który zestrzelił ten samolot.

• ereta Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 20:02
          xyxyxyx napisała:

>
          >
          > a mówienie że nie mógł wydać rozkazu wojsku w innym kraju jest
          nonsensem - jego
          > jeden telefon do swojego odpowiednika i samolot mający zestrzelić
          startuje
          >
          ####### Czy zdajesz Sobie sprawę ile czasu zajmują procedury. Weź
          pod uwagę ile czasu było od momentu wykrycia do zestrzelenia i do
          tego ówczesny sprzęt łączności.I czy wszscy wykonywaliby takie
          rozkazy błyskawicznie bez najmniejszej zwłoki? Trochę wątpliwe. Co
          do plucia, Ilu ludzi było uczciwych na tyle i czy Ty też, by miało
          prawo pluć komukolwiek w twarz. A już najmniej tych pronimentnych.
      • voytex Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 19:32
        stachu44 napisał(a):

0.
        > Czego nie moge powiedziec o dzisiejszych politykach.
        POZNAJ STACHU PO ZAPACHU!!!
      • cezar85 Re: Jaruzelski byl moim przelozonym i szanuje gen 03.07.09, 19:46
        stachu44 napisał(a):

> Czego nie moge powiedziec o dzisiejszych politykach.

Stachu SS czy 44 ?oto jest pytanie
    • maciejkozlowski Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów..o. 03.07.09, 18:14
      Broni się jak może. Rozkaz wcale nie był konieczny. Wystarczyła "sugestia i
      poparcie" dla działań bratniej Czechosłowacji. Niech no Jaruzel nie robi z nas
      głupków. Ja dobrze pamiętam tamte układy.
      • road_66 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 18:19
        no i co z tego. To były czasy totalitarne, facet nie reagował to go zestrzelili.
        Miał ostrzeżenie. Morderców w Chile czy innych totalitarnych krajach się nie
        rozlicza,a w tym przypadku była ucieczka.
        • 1stanczyk "w tym przypadku była ucieczka" 03.07.09, 19:16
          "w tym przypadku była ucieczka"
          Samo slowo ucieczka nie bardzo pasuje bo nie wiadomo.
          Jest zreszta przejeciem prl-owskiej konwencji w ktorej kazdy kto osmielal sie
          wybierac inny kraj, niz nasz w ktorym sie urodzil, jako miejsce swojego stalego
          zamieszkania i pracy nie wyjezdzal czy wylatywal tylko "uciekal".
          Gosc chcial bez pozwolenia poleciec do Wiednia: po prostu mial taki kosztowny
          kaprys, fantazje.
          I nie przejmowal sie towarzystwem w jakim lecial.
          Niewiadomo nawet czy go ostrzegli.
          Moze chcieli sobie postrzelac do ruchomego celu.
          Przeciez jakby nie chcieli to mogli spudlowac.

Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów..
          • ereta Re: "w tym przypadku była ucieczka" 03.07.09, 20:23
            Była to ucieczka, bo nie reagował na sygnały samolotów wzywające do
            lądowania. A że był nad obcym terytoriumbez zezwolenia to po
            wezwaniach do lądowania Czechsłowacy mieli prawo go zestrzelić, bo
            co mieli go przytrzymać za połę marynarki?
        • aardvaark Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 19:26
          Tak, czy owak był Jaruzelski współtwórcą zbrodniczego systemu. Rozkazu nie mógł
          wydać, ale jego sugestia pewnie była jasna: zestrzelić.
          Wieszczę, że tak, jak Brystygierowa na łożu śmierci generał pojedna się z
          Bogiem. Narobił wiele złego, pewnie mu to ciąży. To już starszy człowiek, po
          sądach go ciągać nie warto, ale sprawiedliwości powinno stać się zadość. Niech
          będzie jasno napisane w podręcznikach historii, że Jaruzelski niczym się
          in plus nie zasłużył Polsce. Niech nikt nie wspomina tu zgody na Okrągły Stół
          jako zasługi, proszę.
          • ereta Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 20:27
            m A jak osądzi historia postsolidarnościowe władze, które
            doprowadziły ludzi do nędzy? O tym nie myślisz? Nie pasuje Ci taki
            scenariusz historii?
      • pierdoleagore1 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 18:25
        maciejkozlowski napisał:

> Broni się jak może. Rozkaz wcale nie był konieczny. Wystarczyła "sugestia i
        > poparcie" dla działań bratniej Czechosłowacji. Niech no Jaruzel nie robi z nas
        > głupków. Ja dobrze pamiętam tamte układy.
        Jesteś głupek.W notatce wyraźnie pisze na polecenie.A może dyżurny oficer
        myślał, że wszystko co się dzieje, to jest na polecenie Jaruzelskiego.Każdy może
        napisać ,co mu się podoba.Jakiś oficerek mógł tak zrobić.Poza tym ta notatka nie
        jest wiarygodna.
      • mileg Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 18:28
        maciejkozlowski napisał:

> Broni się jak może. Rozkaz wcale nie był konieczny.
        Wystarczyła "sugestia i
        > poparcie" dla działań bratniej Czechosłowacji. Niech no Jaruzel
        nie robi z nas
        ===
        ale masz pojęcie o funkcjonowaniu wojska - niekoniecznie óczesnego;
        śmiechu warte;
      • nie-tak Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 18:33
        maciejkozlowski napisał:

> Broni się jak może. Rozkaz wcale nie był konieczny. Wystarczyła "sugestia i>
        poparcie" dla działań bratniej Czechosłowacji. Niech no Jaruzel nie robi z nas>
        głupków. Ja dobrze pamiętam tamte układy.
        Ty siebie sam robisz za głupka, gazeta zamiast dowiedzieć się dokładnie o co
        chodzi publikuje niejasny artykuł w przeddzień by podsycać atmosferę.
        To tylko świadczy o braku odpowiedzialności i bezkarności w polskich mediach.
        Wystarczy ze zobaczy się tytuł i zaraz on zniechęca do czytania, propaganda
        powielana z Reutersa bez żadnego zastanowienia ani potwierdzenia wiarygodności.
        Wiemy z czego zasłynął ten słynny Reuters.
        • dariustch Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 19:03
          Z czego? może nas oświecisz?
          • jarkoni Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 19:16
            dariustch napisał:

> Z czego? może nas oświecisz?

Ile masz lat Dariustch? (swoją drogą nienawidzę małolatów piszących Boshe, mam
            na imię Mashenka itp)
            Reuters wiele razy zbyt szybko podawał błędne informacje tylko po to, żeby być
            najszybszym.
            I nawet polegał na źródłach, nazwijmy to, mało wiarygodnych.
            Vide zestrzelenie koreańskiego samolotu blisko granicy ZSRR, nie możesz tego
            pamiętać..
            I jak ZSRR zmieniał wersje a za nim Reuters.
            Za młody jesteś chłopcze.
            A przykładów jest więcej.
            Chciałeś jeden to masz..

• dariustch Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 19:54
              Nie napisałem, że tak nie jest;) Poprostu byłem ciekaw o jakich sytuacjach ta
              osoba piszę. Co do nickname, choć nie muszę, robię to z wielką łaską: Dariusz
              Technologia chemiczna.
            • nie-tak Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 23:14
              jarkoni napisał:
              > Reuters wiele razy zbyt szybko podawał błędne informacje tylko po to, żeby być
              > najszybszym.
              > I nawet polegał na źródłach, nazwijmy to, mało wiarygodnych.
              > Vide zestrzelenie koreańskiego samolotu blisko granicy ZSRR, nie możesz tego
              > pamiętać..
              > I jak ZSRR zmieniał wersje a za nim Reuters.
              > Za młody jesteś chłopcze.
              > A przykładów jest więcej.
              > Chciałeś jeden to masz..
              >
              Nie tylko ale bestialsko manipulował zdjęciami, dowód napad Gruzji na Osetię.
      • mam.4 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 19:45
        maciejkozlowski napisał:

> Broni się jak może. Rozkaz wcale nie był konieczny. Wystarczyła "sugestia i
        > poparcie" dla działań bratniej Czechosłowacji. Niech no Jaruzel nie robi z nas

Mysle tak samo jak ty, panowie zycia i smierci w tamtych czasach. Kolektywna
        odpowiedzialnosc w tamtych czasach a teraz kolektywna zmowa milczenia. Tzw.
        zgnily zachod w ich oczach tak bezczelnych metod nie stosowal. Wytknalem w
        latach ´70 egoizm panstwom zachodnim, ze tak dlugo istnienie tzw. bloku
        wschodniego toleruja, na ich pytanie co maja niby teraz zrobic powidzialem,
        sprobujcie zaglodzic nie dajac zadnej pomocy i zbroicie sie dalej. Moze to pomoglo.
        • fanpanajurka Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 19:57
          mam.4 napisał:
          Wytknalem w
          > latach ´70 egoizm panstwom zachodnim, ze tak dlugo istnienie tzw. bloku
          > wschodniego toleruja, na ich pytanie co maja niby teraz zrobic powidzialem,
          > sprobujcie zaglodzic nie dajac zadnej pomocy i zbroicie sie dalej. Moze to pomo
          > glo.

Witamy na naszym skromnym forum Panie Prezydencie!
          (ChGoWie? Może to sam Reagan?? ;)
      • ereta Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 20:17
        maciejkozlowski napisał:

Wystarczyła "sugestia i
        nie robi z nas
        ## Może nie musi bo Sam już jesteś głupkiem? Pamiętasz bo byłeś w
        ich środku?
      • michr Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 21:06
        maciejkozlowski napisał:

Wystarczyła "sugestia i
        nie robi z nas
        Jeżeli by było tak, to kto wtajemniczałby w tą sprawę pewnego
        sierżanta milicji z Wrocławia? Ciemny lud kupi to?
        • krystin3 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu- Gów.. 03.07.09, 22:20
          > Jeżeli by było tak, to kto wtajemniczałby w tą sprawę pewnego
          > sierżanta milicji z Wrocławia? Ciemny lud kupi to?
          TEŻ NIE ROZUMIEM : CO MA SZEREGOWY POLICJANT Z WROCŁAWIA DO TAJNYCH
          ROZKAZÓW ZWIERZCHNIKA SIŁ ZBROJNYCH??????????? Czyżby był szpiegiem?
    • zlappande zalosny Jaruzelski 03.07.09, 18:19
      nie, nie jestem zadny krwi, ale dostrzegam jak smutny i zalosny to pan.
      Wystrzeliwuje w jednej chwili tuziny hipokryzji z siebie
      primo - dziwne, ze o tym, ze takiego rozkazu nie mogl wydac zrozumial dopiero
      po Dudku
      secundo - pytanie jest nie o wydanie rozkazu, ale o zlecenie zestrzelenia i tu
      zarowno Dudek jak i Wojciech sie myla: czeskie sily zbrojne MOGLY z wydaniem
      rozkazu poczekac aby uslyszec, co ma Brat do powiedzenia
      tertio - wracajac do hipokryzji - zal mu tego czlowieka, no ale nawet
      zapomnial o jego istnieniu (smierci) przez tyle lat, ze jak go spytano kilka
      dni temu to powiedzial, ze "nie pamieta", panie Wojtku ja pamietam, jak przeze
      mnie moj kolega w podstawowce dostal zanizona ocene , trzeba sobie bylo
      zapisywac, tak dokladne prowadzil pan zapiski na temat tego ile strajkow bylo
      i jaka to sytuacja byla zla w roku 1981 etc etc
      quarto - oczywiscie, ze wszyscy chyba (albo wiekszosc) rozumieja, jakie to
      byly czasy i jakie uwarunkowania i ze Pan musial to zrobic,przynajmniej aby
      nie byc stracony w nicosc - skad to u Pana "Dziś po 35 latach nadawany jest
      temu sensacyjny wymiar" ?

Podobnie jak Jaroslaw Kaczynski uwazam, ze stan wojenny byl wtedy nieunikniony
      (oczywiscie mozna bylo go przeprowadzic bardziej krwawo ale takze bardziej z
      glowa,a bylo jak bylo), wiec nie jestem jakims zacietrzewionym tropicielem
      komuchow, ale ...lepiej abys sie czlowieku tak glupio nie odzywal, chyba, ze
      sobie chcesz wystawic swiadectwo kim tak naprawde byles, biedaku.
      • mark6 "jaruzel"zaakceptował propozycję nie do odrzucenia 03.07.09, 18:26
        nadaną przez braci Czechów więc niech nie udaje idiotę.
        Co do stanu wojennego ,to "wojtek" dał nam tylko dobrze "po ryju"
        I za to mamy mu dziękować? Przecież to jego najbliżsi kumple-
        PRZYJACIELE mogli nas wymordować!!
      • pierdoleagore1 Re: zalosny Jaruzelski 03.07.09, 18:27
        zlappande, sam jesteś biedny.
      • mileg Re: zalosny Jaruzelski 03.07.09, 18:33
        zlappande napisał:

...lepiej abys sie czlowieku tak glupio nie odzywal, chyba, ze
        sobie chcesz wystawic swiadectwo kim tak naprawde byles, biedaku.
        ===
        ty i dzisiejsi politycy nie dosrastają jaruzelowi do pięt;
        wykształcony, mądry, rozważny, umiejący się poprawnie wypowiadać; a
        że kundele szczekają to już ich taka natura;
        • papa_s Żalosny mileg;( 03.07.09, 18:52
          mileg napisał:
          > wykształcony, mądry, rozważny, umiejący się poprawnie wypowiadać

Chyba oglądałeś wszystkie teleranki:D
          Towarzysz generał został generałem bo był w Partii (przewodniej siły narodu). Tak samo w tamtych czasach dostawało się tytuł profesora zwyczajnego: nic nie trzeba było umieć - wystarczyła legitymacja.
          • pierdoleagore1 Re: Żalosny mileg;( 03.07.09, 18:54
            papa_s napisał:

> mileg napisał:
            > > wykształcony, mądry, rozważny, umiejący się poprawnie wypowiadać
            >
            > Chyba oglądałeś wszystkie teleranki:D
            > Towarzysz generał został generałem bo był w Partii (przewodniej siły narodu). T
            > ak samo w tamtych czasach dostawało się tytuł profesora zwyczajnego: nic nie tr
            > zeba było umieć - wystarczyła legitymacja.
            Piszesz o Leszku Kaczastym?
          • ereta Re: Żalosny mileg;( 03.07.09, 20:40
            papa_s napisał:

> mileg napisał:
            >
            > Towarzysz generał został generałem bo był w Partii (przewodniej
            siły narodu). T
            > ak samo w tamtych czasach dostawało się tytuł profesora
            zwyczajnego: nic nie tr
            ####### Takiś mądry? To zapoznaj się jakie nauki pobierał by
            awansować na wyższe stopnie i stanowiska wojskowe.
            • papa_s Pewnie tak samo pobierał nauki 04.07.09, 00:09
              jak dzisiejsi przyszli magistrowie i doktorzy. Zmieniły się tylko kryteria:
              teraz załatwia się to kasiorą.
              • erg_samowzbudnik Re: Pewnie tak samo pobierał nauki 04.07.09, 08:51
                papa_s napisał:

> jak dzisiejsi przyszli magistrowie i doktorzy. Zmieniły się tylko
                kryteria:
                > teraz załatwia się to kasiorą.

Dzisiaj aby zostać generałem wystarczy być biskupem , a z wiedzy
                wojennej znać tylko michę i widelec no może jeszcze trunki.

Żeby zostać oficerem w stopniu kapitana wystarczy byc klechą z
                platfusem a po dwóch latach "służby" otrzymać należną rentę lub
                emeryturę wojskową.
          • michr Re: Żalosny mileg;( 04.07.09, 07:07
            papa_s napisał:

> mileg napisał:
            >
            > Towarzysz generał został generałem bo był w Partii (przewodniej
            siły narodu). T
            > ak samo w tamtych czasach dostawało się tytuł profesora
            zwyczajnego: nic nie tr

W odróżnieniu od ciebie ja pamiętam te czasy. W tych czasach PZPR
            miała 3 miliony członków. Nie wystarczyło być członkiem partii aby
            być profesorem, dyrektorem fabryki, kapitanem statku itd. Po to aby
            być na stanowisku kierowniczym potrzebna była rekomendacja partii
            ale to nie znaczy że każdy głupek członek PZPR mógł być na takich
            stanowiskach. Potrzebne było jednak wykształcenie. Członkostwo w
            partii owszem pomagało w awansie.

• zlappande Re: zalosny Jaruzelski 03.07.09, 18:56
          mileg napisał:

> ty i dzisiejsi politycy nie dosrastają jaruzelowi do pięt;
          > wykształcony, mądry, rozważny, umiejący się poprawnie wypowiadać; a
          > że kundele szczekają to już ich taka natura;

no dobra, niech i tak bedzie - to wytlumacz mi dlaczego doprowadzil Polske do
          ruiny ? Dlaczego doprowadzil do tego, ze praca dla rzadzacej wtedy ekipy byla
          hanba, dlaczego jest wciaz takim hipkryta "ubolewajacym" nad kazdym zabitym
          czlowiekiem, podczas gdy widac wyraznie, ze ma to w nosie.
          Przypomne, ze grupa rodzin ofiar Wujka po smierci Jana Pawla II chciala
          wyciagnac reke i dokonac z Generalem pojednania i co sie okazalo ? Ze ten
          "wykształcony, mądry" czlowiek nie ma nic innego w zanadrzu, tylko mnostwo
          wyswiechtanych frazesow.

To fakt, ze oddal wladze po dobroci, choc nalezalo by odpowiedziec, czy zdawal
          sobie z tego sprawe, ze do tego moze dojsc po kontraktowych wyborach to raz a po
          drugie, ze mial pewnie swiadomosc, ze moze go czekac to samo, co spotkalo
          wkrotce Caucescu.

Katastrofa gospodarcza Jaruzelskiego jest uznana za 14 najwieksza katastrofe
          gospodarcza w historii cywilizowanego swiata. Wtedy w stanie wojennym powtarzano
          "dokad nas slepcze prowadzisz?" i prosze mi nie mowic, ze przechowal nas przez
          najgorszy czas. Nie chce tu czynic z niego potwora, ale na pewno nie byl zadny
          krwi ale z drugiej strony jego koncepcja rzadenia krajem nawet na komunistyczne
          niskie standardy byla beznadziejna.
          • ereta Re: zalosny Jaruzelski 03.07.09, 20:48
            Kto wydał opinię o 14 katastrfie, Tuskuekonomista? A co do Wujka to
            nie chodziło tylko o wyciągnięcie ręki do pojednania ale Jaruzelski
            miał przedewszystkim przyjść w szacie pokutnej i z posypaną popiołem
            głową. I co miał się zgodzić na takie poniżenie?
      • fanpanajurka Re: zalosny Jaruzelski 03.07.09, 20:01
        zlappande napisał:
        ", panie Wojtku ja pamietam, jak przeze
        > mnie moj kolega w podstawowce dostal zanizona ocene , trzeba sobie bylo

Panie Wojtku, to sobie możesz do swojego kolegi ciecia pod blokiem...
        Jak ci 2 złote na browara zabraknie.
    • yan-mar [...] 03.07.09, 18:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • waldemar591 Nie mogłem wydawać rozkazu... 03.07.09, 18:30
        Oczywiście, nie mógł wydać bezpośredniego rozkazu czechosłowackim wojskowym ani
        władzom.
        Mógł natomiast wydać zgodę na zestrzelenie uciekiniera, co tez zrobił.
        Ludzie zdają sie zapominać że w wojsku wszelkie "autoryzacje", "zgody" i
        "polecenia" były i są wydawane w formie rozkazu (ustnego lub pisemnego).
        Gostek zwyczajnie odwraca kota ogonem.
      • samira33 Re: czerwone xxxxxxx 03.07.09, 18:43
        yan-mar napisał:

> wczoraj to xxxxxxx twierdziło, ze nic nie pamięta, a dziś
        > odzyskał pamięć i mówi, że nie wydawał rozkazu...

A ty to już taki ograniczony jesteś, że wierzysz we wszystko co podają media?
        Słyszałeś osobiście, że generał wczoraj coś takiego stwierdził?
        • ereta Re: czerwone xxxxxxx 03.07.09, 20:55
          samira33 napisała:

> yan-mar napisał:
          >
          > > wczoraj to xxxxxxx twierdziło, ze nic nie pamięta, a dziś
          > > odzyskał pamięć i mówi, że nie wydawał rozkazu...
          >
          > A ty to już taki ograniczony jesteś, że wierzysz we wszystko co
          podają media?
          > Słyszałeś osobiście, że generał wczoraj coś takiego stwierdził?
          ############# Przeczytajcie jeszcze raz artykul ze zrozumieniem.
          Jaruzelski nie wczoraj mówił że nie pamięta TYLKO W KWIETNIU!!!!!!!
      • 1stanczyk Czytaj ze zrozumieniem: mowi, ze nie mial jako 03.07.09, 18:47
        prl-owski oficer kompetencji wydawania rozkazow czechoslowackiemu lotnictwu.
        Mogl co najwyzej wyrazic zgode albo nie wyrazic sprzeciwu.
        I kto wtedy zrobilby nam skutecznie stan wojenny w tak delikatny sposob ze
        nieomal bez ofiar ?
        Bo sadzac po skutecznosci i efektach dzialania tych co nastapili pozniej i do
        dzisiaj pajacuja u wladzy trzeba byloby sie wtedy obawiac kolejnej pokoleniowej
        katastrofy a nie tego co swietowalismy ostatnio z taka duma: rocznicy naszego
        znaczacego pokojowego udzialu w upadku "komunizmu" i rozpadzie ZSSR.

Re: czerwone ścierwo
        • pierdoleagore1 Czytaj ze zrozumieniem: mowi, ze nie mial jako 03.07.09, 18:51
          Leci samolot i wszyscy do Jaruzelskiego.A słyszał co niektóry głupek na tym
          forum o drodze służbowej?
      • meerkat1 Re: czerwone ścierwo 03.07.09, 18:56
        yan-mar napisał:

> wczoraj to ścierwo twierdziło, ze nic nie pamięta, a dziś odzyskał
        pamięć i mów i, że nie wydawał rozkazu...

Moze to pomrocznosc jasna z okresami lucida intervala?

A powaznie... to nic.

Oskarzony Wojciech J. winien jest 2 czynow, ktore stanowily
        przestepstwo nawet w PRL:

1. w 1968r. wydal LWP rozkaz dokonania inwazji na i okupowania
        terytorium sojusznika w Układzie Warszawskim (Czechoslowacji)

2. w 1970 skierowal LWP do akcji policyjnej przeciwko obywatelom
        PRL i wydal rozkaz strzelania do robotnikow Wybrzeza.

W zadnym z dwoch wypadkow Wojciech J. nie moze zaslonic sie
        niewiedza, ani zastosowac spychologii, bowiem w MON i podleglych mu
        jednostkach obowiazywała ścisle droga służbowa.
        • fanpanajurka Re:68 03.07.09, 20:08
          Boli cie ten 68... Nie zasłaniaj się tu Czechosłowacją. Wiemy o co chodzi. ;)

meerkat1 napisał:
        • ereta Re: czerwone ścierwo 03.07.09, 21:01
          Jaruzelski nie niepamiętał wczoraj tylko W KWIETNIU. A droga
          służbowa ma to do siebie że potrzebuje czasu, a tego od momentu
          wykrycia do jego zestrzelenia BYŁO MAŁO.
    • tadjan Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel... 03.07.09, 18:28
      Nie mam potrzeby pastwić się nad starym człowiekiem ale przeraża
      mnie jak komuchom łatwo przychodzi kłamstwo, przecież prl był
      więzieniem, granice obstawione wojskiem w gotowości bojowej, a
      lotnictwo w gotowości bojowej..... a Wojtuś ciągle bajeczki pier....
      • pierdoleagore1 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 18:29
        tadjan napisał:

> Nie mam potrzeby pastwić się nad starym człowiekiem ale przeraża
        > mnie jak komuchom łatwo przychodzi kłamstwo, przecież prl był
        > więzieniem, granice obstawione wojskiem w gotowości bojowej, a
        > lotnictwo w gotowości bojowej..... a Wojtuś ciągle bajeczki pier....
        Takie były czasy.A jeśli chodzi o kłamstwa, to posłuchaj dzisiejszych polityków.
        • tadjan Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 18:46
          pie...agore1... ładny masz nick to po pierwsze, po drugie możemy
          pogadać za chwilę o kłamstwach dzisiejszych polityków, ja tymczasem
          przyznaję ci rację ale trochę tłumaczysz sprawy jak
          pierwszoklasista: on kłamie bo dzisiejsi politycy też kłamią....
          pytam więc jaką cenzurkę ( nie wyrok) zamierzasz wystawić czerwonemu
          generałowi? Słodki jak Doda elektroda, czy jednak kłamczuch, który
          przez całe dziesięciolecia utrzymał się przy władzy, a na koniec
          jeszcze to rozpadające gó... chciał reanimować? Był taki hrabia
          Dzieduszycki, na bożyszcze śmietanki towarzyskiej prl i rp, na łożu
          śmierci przyznał się do łajdactw jakie wykonywał.. i co? i nic?
          Było minęło, gorsze rzeczy historia widziała. A ten kłamie jak
          najęty... jaki obraz młodzieży zostawia o tym prlowskim
          syfie....podoba ci się to?

• harbourfront [...] 03.07.09, 18:31
      • samira33 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 18:54
        Dzisiaj też granice są obstawione wojskiem, tylko, że te granice trochę w innym
        miejscu się znajdują, więc niektórzy mogą ich nie zauważyć.

"PRL był więzieniem" - a to dobre! Ty to chyba musisz być tegorocznym
        maturzystą, który zna tylko słowa klucze i nie ma bladego pojęcia o tym jak się
        wówczas żyło.
      • dybko2 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 20:35
        Zrobił tak ,jak powinien zrobić minister obrony.Czy wam panowie
        podoba się to czy nie.
    • cezar85 Jakiemu obcemu? 03.07.09, 18:32
      przeciez to bratiszki byly
      • mileg Re: Jakiemu obcemu? 03.07.09, 18:38
        cezar85 napisał:
        > przeciez to bratiszki byly
        ---
        zawsze mnie śmieszyły wypowiedzi osób nie mających pojęcia o
        funkcjonowaniu ówczesnego wojska; sierściu z. widziałeś może wojsko
        z poziomu zsz, więc nie wypowiadaj się w kwestiach o których nie
        masz bladego pojęcia;
        • cezar85 Re: Jakiemu obcemu? 03.07.09, 19:01
          mileg napisał:

> cezar85 napisał:
          > > przeciez to bratiszki byly
          > ---
          > zawsze mnie śmieszyły wypowiedzi osób nie mających pojęcia o
          > funkcjonowaniu ówczesnego wojska; sierściu z. widziałeś może wojsko
          > z poziomu zsz, więc nie wypowiadaj się w kwestiach o których nie
          > masz bladego pojęcia;

nie widzialem ani owczesnego ani terazniejszego grzbiecie z...ja z tych
          madrzejszych,ktorzy nie dali sie wcielic imbecylu.spocznij!
    • 1stanczyk "IPN do likwidacji" pod warunkiem udostepnienia 03.07.09, 18:34
      archiwow.
      Co powoduje w nas taki paniczny strach przed bardziej czy mniej wiarygodnymi
      dokumantami sprzed conajmniej 10 lat ?
      Te dotyczace zestrzelenia samolotu maja 34 lata.
      Kto pamieta swoje decyzje sprzed 34 lat (oprocz tych, ktore pozostawily po sobie
      niezatarty, widoczny i niejednokrotnie zywy i z duma sledzony "slad") ?
      Jesli nawet tak bylo jak wynika z znalezionego dokumentu to ani swiat sie nie
      zawali ani postac WJ nie stanie sie dla jednych, najczesciej niewiele
      potrafiacych, bardziej wroga ani dla innych mniej doniosla w naszej powojennej
      histori.

Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz
      • dottore.zabanowany Jeżlei zainstaluja kamery w sypialini Wildsteina 03.07.09, 20:56
        Ziemkiewicza , kaczyńskiego, Sakiewicza et\c i puszcza z tego calodzienna
        transmije w internecie - prosze bardzo - niech Wildstein i Ziemkiewiczyt czytaja
        moja teczke./
        W przeciwnym razie niech sie odpie... od MOJEJ teczki!
    • polakslowian Tak bylo..Jaruzelski mowi prawde. 03.07.09, 18:36
      Wtedy nawet same wojsko Polskie nie mogla pierdnac bez pozwolenia Moskwy, to
      jak mogl Jaruzelski dac rozkaz zeby Czechoslowackie wojsko zestrzelila samolot?

Wiem ze katofaszystom z PiSdu sie prawda nie podoba, ale tak wlasnie bylo.
      • tadjan Re: Tak bylo..Jaruzelski mowi prawde. 03.07.09, 19:15
        polakslowian napisał:

> Wtedy nawet same wojsko Polskie nie mogla pierdnac bez pozwolenia
        Moskwy, to
        > jak mogl Jaruzelski dac rozkaz zeby Czechoslowackie wojsko
        zestrzelila samolot?
        >
        > Wiem ze katofaszystom z PiSdu sie prawda nie podoba, ale tak
        wlasnie bylo.
        --------------------------------
        Może nie wiesz ale nie trzeba było Moskwy, bo ta była znacznie
        bliżej bo w Legnicy (nazwana później małą Moskwą) ...... że Jaruzel
        nie miał władzy to wiemy, że był marionetką też wiemy ale niech nie
        udaje że nie utrwalał bratniej współpracy wojskowej.... również
        spirytusem..... chociaż może na baczność? Bo jakby usiadł to by
        może w gacie narobił? Bohater narodowy..... kilkadziesiąt lat przy
        korycie.
    • jan3211 Wtedy Polska była bardziej suwerenna niż za Tuska. 03.07.09, 18:37
      Dopiera teraz Tusk podlizuje się wszystkim Świętym globalnego
      zamordyzmu. Dopiero teraz o sprawach Polski będzie się dyskutowało w
      Moskwie bez Polski, gdzie zadecydują o tarczy na terytorium wasala
      neokonserwatystów. Tusk jest bez twarzy w porównaniu do Jaruzela. On
      nie wysłał do Afganisanu polskich wojsk na poniewierkę ?
      • ofellia Bzdura to mało. 03.07.09, 19:00
        jan3211 napisał:

> Dopiera teraz Tusk podlizuje się wszystkim Świętym globalnego
        > zamordyzmu. Dopiero teraz o sprawach Polski będzie się dyskutowało w
        > Moskwie bez Polski, gdzie zadecydują o tarczy na terytorium wasala
        > neokonserwatystów. Tusk jest bez twarzy w porównaniu do Jaruzela. On
        > nie wysłał do Afganisanu polskich wojsk na poniewierkę ?
      • pan-kabak Wtedy Polska była mniej suwerenna niż za Zajączka 03.07.09, 20:53
        W 1820 polski był językiem urzędowym, w korespondencji z Rosją
        używano francuskiego, wojsko było odrębne, sejm wybierany przez
        Polaków...
        A jednak mówimy, że od 1795 do 1918 Polska była pod zaborami.
      • dr.ozdek Re: Wtedy Polska była bardziej suwerenna niż za T 03.07.09, 23:28
        Chory, maly czlowieczku... A Czechoslowacja w 1968 roku? Umyj zabki i idz spac, chlopczyku, ktory sni o ´nowym, pieknym swiecie´... i udaje wielkiego intelektualiste, poslugujac sie slownikiem wyrazow obcych... Zgroza!
    • koballt semantyczne 03.07.09, 18:42
      no pewnie że nie rozkazywał ministrowi obrony z bratniej Czech. a
      tylko załatwiał u niego to zestrzelenie, w języku wojska będzie się
      to potem jako rozkaz relacjonowac
      • koballt Re: semantyczne 03.07.09, 18:43
        lepiej więc żeby generał wyjasnił czy chcial zestrzelenia tego
        samolotu czy nie, tak będzie jasniej, general wybrał semantyczny unik
        • harbourfront Re: semantyczne 03.07.09, 18:45
          Chcial czy nie chcial to i tak byl czerwonym pacholkiem i powinien
          na to wisiec
          =======
          Dowod na to ze Kagan to sowiecka swinia:
          Kagan pisze o zamordowanym polskim pilocie uciekajacym przed komuna
          do Austrii:
          Kagan 02.07.09, 16:12 Skad
          wiesz, ze nie byl terrorysta? Po prostu zestrzelono go, zanim
          zdazyl popelnic zbrodnie! A kazdy, kto porywa samolot, to powazny
          przestepca, wlasciwie zbrodniarz i potencjalny terrorysta, wiec tu
          Jaruzelski mial 100% racje!
          • polaknormalny [...] 03.07.09, 18:58
        • koballt Re: semantyczne 03.07.09, 18:49
          aaa, i nawet tam jest "z polecenia" a nie z rozkazu - szukano
          jakiegoś określenia na to załatwianie w Czechoslowacji i znaleziono
          niewosjkowe polecenie
      • ofellia Nie tylko niestylistycznie. 03.07.09, 18:59
        koballt napisał:

> no pewnie że nie rozkazywał ministrowi obrony z bratniej Czech. a
        > tylko załatwiał u niego to zestrzelenie, w języku wojska będzie się
        > to potem jako rozkaz relacjonowac
    • nessie-jp Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel.. 03.07.09, 18:49
      A tam, wydawał rozkaz. Czechosłowacy kazali strzelać, Vrastimil "ja tylko
      wykonuję rozkazy" zestrzelił, a potem się spisało notatkę, że to na polecenie
      Jaruzelskiego, żeby wszystko było cacy.
    • lukasz271181 Głupota 03.07.09, 18:50
      Tak notatka jest prawdziwa może i tak bo wtedy różne rzeczy pisali różni
      ludzie dla wykazania się zresztą teraz jest tak samo. Generał był żołnierzem
      natomiast autorem notatki jest milicjant (i to całkiem przeciętny rangą w
      stosunku do słów które zawarł w notatce). Milicjant jak zakładam nawet jako
      wysoko postawiony nie miał dostępu do tajemnic wojskowych szczególnie tak
      wysokiego szczebla (Jaruzelski był wówczas ministrem obrony narodowej i
      członkiem dowództwa Układu Warszawskiego przez co dostęp to wiedzy i decyzji
      jaką posiadał bądź podejmował Generał był ograniczony do minimum dla ludzi z
      zewnątrz pewnej grupy osób (w którym raczej milicjantów nie było bo Jaruzelski
      im nie ufał przez co ministrem spraw wewnętrznych był wojskowy generał
      Kiszczak) przypuszczam że o większości postanowień jego osoby nie wiedział
      nawet sam Gierek co zresztą udowodnione zostało w 1980 i '81 roku).
      • harbourfront [...] 03.07.09, 18:52
        • bronimir Re: Głupota 03.07.09, 18:58
          Wałęsa, Kwaśniewski i Kaczyński też. Za ich władzy zabito kilku złodziei.
        • czyzyk331 Re: Głupota 03.07.09, 18:59
          Za trzydzieści kilka lat też znajdą się notatki o decyzjach Ziobro,
          Dorna, Święczkowskiego i ulubieńca Wielkiego Brata K. min.
          Kamińskiego o bezpodstawnych aresztowaniach czy tajemniczych
          samobójstwach!!
          Historia się powtarza tylko zawsze w gorszym wykonaniu!
          A swoją drogą nie wiedziałem, że gen. Jaruzelski był szefem
          czechosłowackiej armii.
      • yanfhowah Re: Głupota 03.07.09, 19:13
        lukasz271181 napisał:natomiast autorem notatki jest milicjant (i to
        całkiem przeciętny rangą

NIE milicjiant a czlonek SB,,,A ONI MOGLI WSZYSTKO
        • ereta Re: Głupota 03.07.09, 21:20
          yanfhowah napisał:

>
          >
          > NIE milicjiant a czlonek SB,,,A ONI MOGLI WSZYSTKO
          ########## Jeśli członkowie SB mogli wszystko to dlaczego tak
          wiele rzeczy nie udało im się? Przecież wg Ciebie mogli wszystko a
          jednak nie mogli.
          • yanfhowah Re: Głupota 03.07.09, 23:46
            widze ze ty im sie wymknelas z rak masz szczescie
    • bronimir Może On i był koordynatorem UW, choć wątpię. 03.07.09, 18:56
      O obronie granic Układu Warszawskiego decydowano gdzie indziej.
      • czyzyk331 Re: Może On i był koordynatorem UW, choć wątpię. 03.07.09, 19:01
        Być może masz rację, bowiem decyzję o aresztowaniu min. Kaczmarka
        podjęto w Waszyngtonie o czym donosić będzie notatka policjanta z
        gdańskiego posterunku!
    • ofellia Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel... 03.07.09, 18:56
      Wydaje się to aż nadto oczywiste.
      • douglasmclloyd Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 04.07.09, 00:34
        ofellia napisała:

> Wydaje się to aż nadto oczywiste.

Na 100% był wtedy w lesie.
    • talking_head Sowiecki generał w polskim mundurze rżnie głupa ? 03.07.09, 19:00
      Jaruzelski, sowiecki generał w polskim mundurze, autor masakry
      polskich robotników na Wybrzeżu w 1970, szef inwazji LWP na
      Czechosłowację, "bohater" walk z podziemiem antykomunistycznym w
      latach 1945-47, wykonawcza, jako szef GZP LWP, polska odmiana
      sowieckiej GRU, akcji tzw. "odżydzania" Ludowego Wojska po 68-ym, za
      co tak bardzo kocha go Michnik, w końcu autor "wojny jaruzelsko-
      polskiej" po 13 Grudnia 1981 rżnie chyba głupa. Jakiej "obcej
      armii" ? W Układzie Warszawskim była jedna armia, Armia Czerwona !
      Wszystko i wszyscy byli jej podporządkowani, jeśli jeden sowiecki
      wasal dawał znać drugiemu że ktoś prubuje z jego kraju czmychnąć na
      Zachód ten nie zastanawiał się długo, w przeciwnym razie miałby na
      karku GRU i podejrzenie o sprzyjanie uciekinierom. W te bajki
      sowieckiego agenta "Wolski" może uwierzyć tylko Michnik.
      • czyzyk331 Re: Sowiecki generał w polskim mundurze rżnie głu 03.07.09, 19:02
        Nie chce się przyznać, ze był szefem czechosłowackiej armii
        i "moskiewskim" namiestnikiem na Hradczanach.
      • ereta Re: Sowiecki generał w polskim mundurze rżnie głu 03.07.09, 21:26
        Zapoznaj się najpierw z historią. Autorem masakry w 1970 był
        Kliszko. Szefem czyli dowódcą wojska interweniującego w
        Czecosłowacji był Gen Siwicki.
      • wybitniemadry dlaczego ten komunistyczny bandyta jest bezkarny? 04.07.09, 00:08
        te komunistyczne bydle powinno zostac rozstrzelane,
    • bydlo_prof_wb Bezczelny i bezkarny jak dotąd typ... 03.07.09, 19:01
      Jeden z "człowieków" honoru według Michnika. Zastanawiam się czy jest w Polsce
      odpowiednio długi, ciemny, mokry i odpowiednio zimny loch w którym powinien ten
      typ odpokutować swoje niezliczone zbrodnie.

Najlepszy dowód na zwycięstwo okrągłego stołu nad komunizmem to fakt, że
      reprezentujący komunizm W. Jaruzelski został pierwszym prezydentem Polski.
      [red. S. Michalkiewicz]

Ciśnie się w ogóle pytanie czy jeszcze istnieje państwo które broni interesów
      tego narodu który mieszka między Odrą i Wisłą. Czy to państwo jeszcze istnieje,
      bo odnoszę wrażenie że oprócz szumu medialnego który się robi, to raczej działa
      się w tym kierunku żeby to państwo przestało w końcu istnieć. Tak działać nie można.
      [prof. dr hab. Jan Szyszko]
    • tojabogdan sołtys ukradł dwie rolki papy 03.07.09, 19:02
      sołtys ukradł dwie rolki papy,ale działał na bezpośrednie polecenie towarzyszy Gierka i Jaroszewicza, jak kiedyś to narysował Andrzej Mleczko.
      • czyzyk331 Re: sołtys ukradł dwie rolki papy 03.07.09, 19:06
        Nie wspomniałeś o Breżniewie....takie bajki można znaleść we
        wspomnienaich wszystkich milicjantów. Oni bili na bezpośredni rozkaz
        Kiszczaka i Jaruzelskiego.
        A swoją drogą nie wiedziałem, ze gen Jaruzelski dowodził
        czechosłowacką armią.
      • tadjan Re: sołtys ukradł dwie rolki papy 03.07.09, 19:22
        tojabogdan napisał:

> sołtys ukradł dwie rolki papy,ale działał na bezpośrednie
        polecenie towarzyszy
        > Gierka i Jaroszewicza, jak kiedyś to narysował Andrzej
        Mleczko.
        >
        -----------------------
        a żebyś wiedział, sołtys papy nie kupił w sklepie bo jej nie było
        więc ukradł albo kupił kradzione, bo radośni towarzysze wszystko
        wywieźli do bratnich krajów. Tak więc odpowiedz: władza daje zgodę (
        tak zgodę) na budowę domu ale nie obchodzą ją skąd sołtys weźmie
        materiał............. otrzymał sołtys polecenie, że " jakoś sobie
        musi poradzić"....co?
    • tadeusz542 Zaden żołnierz nie wykona rozkazu obcego dowódcy 03.07.09, 19:04
      O ile pamiętam Ministrem Obrony Narodowej CSRS był gen lejtnant
      Martin Dżur .
      To on musiałby przychylić się do prośby Jaruzelskiego i wydac rozkaz
      zestrzelenia samolotu a i tak nie podjąłby tej decyzji sam tylko w
      porozumieniu z I sekretarzem KC KPCS. to musiałoby kosztować sporo
      czasu.
      No i jeszcze jedno - Gdyby znaleziono notatkę wygenerowaną przez
      wojsko to bym uznał ją za wielce prawdopodobną ale nie rozumiem po
      co powiadamiali bezpiekę.
      Moim zdaniem ta notatka to fałszywka wyprodukowana przez IPN
      Niech IPN udowodni ,że tusz i papier są oryginalnymi z epoki
      • yanfhowah Re: Zaden żołnierz nie wykona rozkazu obcego dowó 03.07.09, 19:10
        tadeusz542 napisał:

ale nie rozumiem po
        co powiadamiali bezpiekę.

gdzie ty zyles? ze nie wiesz ze wlasnie SB zajnowalo sie
        ucieczkami ludzi za granice??/
        • tadeusz542 ja akurat wiem co piszę drogi yanfhowah 03.07.09, 21:19
          fakt zestrzelenia MON bezpośrednio zgłosiłby MSW w Warszawie po
          ustaleniu przez wojsko pochodzenia samolotu , danych pilota i
          okoliczności zmiany kursu a MSW nadałoby sprawę bezpośrednio
          zastępcy komendanta wojewódzkiego d/s SB i ten osobiście by zlecał
          zadania poszczególnym funkcjonariuszom w taki sposób żeby każdy znał
          tylko swój wycinek.
          Żadnego powiadomienia oficera dyżurnego w terenie by nie było bo i
          po co?.
          IPN nie na darmo pozabezpieczali po SB- stary papier, atrament,
          długopisy , maszyny do pisania , pieczątki , skoroszyty oraz druki .
          Dzięki temu co rusz będą się "cudownie odnajdywały" najróżniejsze
          notatki .

• juliaan TY jesteś szmato falszywką Polaka 03.07.09, 22:34
        jak ja nienawidze tych post komunistycznych i komunistycznych śmieci ...jak ja
        żałuję ,że te ścierwa nie przyozdobiły latarni
        • tadeusz542 musiałbyś ofermo wywieszać 3/4 swojej rodziny 04.07.09, 16:28
          nie pie...julianie jeśli nie wiesz o czym mowa -
    • yanfhowah Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel... 03.07.09, 19:07
      nie,,,nie wydal rozkazow ,,,ale wydal zgode jak czeski rezim
      zapytal co robic,,,,,,
    • freelancer_1 Dobra, dobra czerwony generale... 03.07.09, 19:08
      ...wszyscy wiemy, jak było. Nikt rozkazu nie wydał, sam spadł i się
      zabił. Rozkazu przy tłumieniu strajków w 1970 roku też pan nie
      wydał; sami się postrzelali w Gdyni. No i w czasie stanu wojennego -
      tego dobra, jakiego Polska oczekiwała od pana, tego ratunku przed
      sowiecką inwazją - też nie wydał pan rozkazu mordowania górników.
      Było dość czasu aby dowody zniszczyć a był pan na tyle mądry aby to
      zrobić, zresztą większość była "na gębę", aby nic na papierze nie
      zostało. A tu coś się znalazło i sowiecki general w polskim mundurze
      idzie w zaparte... Stara, kremlowska szkoła, to w panu na zawsze
      zostanie.
    • pulkownik.mietkowski Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel.. 03.07.09, 19:09
      Towarzyszu Generale Jaruzelski !

Niech sie towarzysz nie przejmuje. My wiemy ze zawsze staliscie na strazy
      komunizmu i Partii w polszej republice.

To czy tego szczura i dezertera uciekajacego do NRFu ukradzionym panstwowym
      samolotem kazaliscie rozstrzelac czy nie, to nie podwaza waszych zaslug dla
      Partii i socjalizmu.

Pamietamy towarzyszu Generale juz was od najmlodszych lat kiedy zaczeliscie
      sluzbe w zwiadzie Ludowego Wojska Polskiego. Wtedy chyba z piescdziesieciu
      akowcow, winowcow, dwojkarzy a i tych co szeptanke po katach robilo, w nasze
      rece skierowaliscie. Czujni byliscie towarzyszu jak malo kto. Mozecie byc z
      seibie dumni i waszej sluzby w wojsku ludowym bo my tych zdrajcow pod stienku
      stawialismy na szlaku do Berlina i Budziszyna.
      A to przeciez tylko poczatek waszej sluzby towarzyszu Generale. Nigdy wam tego
      nie zapomnimy !
    • scetyczny_malkon jakby general czechow nie zna ??? 03.07.09, 19:16
      najwaleczniejszych zolnierzy wspolczesnej europy :)
    • edi54 Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrzel... 03.07.09, 19:24

IPN raz po raz sie kompromituje swym kretynstwem.Juz dawno winien
      byc rozwiazany.Tzw. dzialalnosc naukowa tej placowki jest
      skandaliczna.Zas sciganiem sprawcow przestepstw przeciwko Narodowi
      Polskiemu winny sie zajac okreslone prokuratury.Jesli szukamy
      oszczednosci budzetowych to na pierwszy ogien winien pojsc IPN.
      • voytex Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 19:47
        edi54 napisał:

>
        > IPN raz po raz sie kompromituje swym kretynstwem.Juz dawno winien
        > byc rozwiazany.Tzw. dzialalnosc naukowa tej placowki jest
        > skandaliczna.Zas sciganiem sprawcow przestepstw przeciwko
        Narodowi
        > Polskiemu winny sie zajac okreslone prokuratury.Jesli szukamy
        > oszczednosci budzetowych to na pierwszy ogien winien pojsc IPN.
        Prosze skonkretyzowac wypowiedz.ITD.ITP.
      • marekmarek44 Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 19:56
        edi54 napisał:

>
        > IPN raz po raz sie kompromituje swym kretynstwem.Juz dawno winien
        > byc rozwiazany.Tzw. dzialalnosc naukowa tej placowki jest
        > skandaliczna.Zas sciganiem sprawcow przestepstw przeciwko Narodowi
        > Polskiemu winny sie zajac okreslone prokuratury.Jesli szukamy
        > oszczednosci budzetowych to na pierwszy ogien winien pojsc IPN.

Człowieku zastanów się o czym piszesz?
        trzydzieści lat temu polski generał kazał zamordować polskiego pilota
        -to wielka hańba,a ty pieprzysz coś trzy po trzy o IPN
        -lecz się,bo jesteś chory
        • nessie-jp Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 03.07.09, 21:34
          > trzydzieści lat temu polski generał kazał zamordować polskiego pilota

Wiesz co, tylko że wszystko da się napisać innymi słowy. Na przykład, że 30 lat
          temu Minister Obrony Narodowej podpisał post-factum notatkę o zestrzeleniu
          złodzieja, który kradzionym samolotem nielegalnie przekroczył granicę i naruszył
          przestrzeń powietrzną obcego państwa.

IPN powinien tę sprawę dokładnie zbadać, zanim zacznie publikacje. To znaczy:
          stwierdzić, jakim kanałem, o której godzinie wydany został rozkaz; komu ze
          strony czechosłowackiej dokładnie przekazano ten rozkaz i kto go w imieniu
          Jaruzelskiego przekazywał; dlaczego nie zestrzelono samolotu na terenie Polski;
          jakie były ustalenia między Polską a Czechosłowacją po fakcie zestrzelenia... i
          tak dalej, i tak dalej.

Ja takich informacji oczekuję od historyków z IPN-u, bo to są rzeczy ważne.

W końcu IPN to ma być poważna instytucja, a nie katarynka do, przepraszam za
          słowo, wypierdywania niusów w sezonie ogórkowym.
          • douglasmclloyd Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 04.07.09, 00:32
            nessie-jp napisała:

> dlaczego nie zestrzelono samolotu na terenie Polski;

Bo był w Czechach.
            • nessie-jp Re: Jaruzelski: Nie mogłem wydawać rozkazu zestrz 04.07.09, 02:04
              > Bo był w Czechach.

W Czechach wystartował, a w Czechosłowacji go zestrzelili? Patrz no, jaką żeś
              mądrą geopolitycznie odpowiedź wysmażył! Tylko co ma wtedy do tego polski MON?
    • koniu150 [...] 03.07.09, 19:48

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka