Dodaj do ulubionych

Rozmowa z Jarosławem Baucem

04.07.09, 00:26
bauc, co ty chrzanisz - poziom MTRów ma wpływ na cenę detaliczną,
dobrze o tym wiesz. Asymetria w MTRach jest rzeczą normalną i
powszechną przez określony czas dla ułatwienia dla wchodzących
nowych graczy na rynku, dla rozwijania konkurencji poprzez
uzasadnione czasowe ułatwienia dla niej na starcie, i to nie jest
jedynie polski wymysł - zapomniałeś biedactwo, że klienci Tepsy
zasponsorowali Wielkiej Trójce bardzo szybki rozwój przez długi
czas - czyli twojemu Plusowi też - przez sporą i stanowczo zbyt
długotrwałą asymetrię w MTRach pomiędzy operatorami stacjonarnymi i
komórkowymi. Co ty człowieku mówisz teraz o dyskryminacji abonentów
W3 jak dzwonią do Play'a - jakoś nie broniłeś ucieśnionych
stacjonarniaków, gdy dzwonili o wiele drożej na komórki. Zwalczacie
Play'a - bo to dzięki niemu jest konkurencja, zmusił was do
obniżenia złodziejskich stawek - inaczej teraz byśmy byli na parę
razy wyższym poziomie cenowym - minuta by pewnie kosztowała z 60 gr
a nie jak teraz, gdy realnie wynosi ok. 20 kilka groszy. Szkoda
dalej komentować tych bzdur, które wygadujesz i od których roi się w
tej rozmowie z tobą. Jedno wielkie zakłamanie.
Obserwuj wątek
    • gormar7796 Rozmowa z Jarosławem Baucem 04.07.09, 13:52
      Pan Bauc wykazał się znajomością rynku bankowego, ale kompletną niewiedzą na
      temat funkcjonowania sieci komórkowych szczególnie w początkowej fazie ich
      istnienia.
    • seth.ai Re: Rozmowa z Jarosławem Baucem 04.07.09, 18:03
      Obnizka mtrow nawet do 0 nie da nic z prostego wzgledu: operatorzy musza utrzymywac aktualna siec, inwestowac w nowe nadajniki I technologie, nowe uslugi, hotline itd. Play rozpoczal wojne cenowa bo go w tej chwili na to "stac"-ma kupe kredytow, a tylko czesc z nich idzie na inwestycje reszta na utrzymanie I pozyskanie klienta I ciekawe mtr'y o wiele lepsze niz cyfrowy polsat I inni mvno, ktorzy tez wchodza dopiero na rynek I w wiekszosci przypadkow tez musza inwestowac.
      • oksydan Re: Rozmowa z Jarosławem Baucem 05.07.09, 13:48
        MVNO inwestować w rozwój sieci nie muszą, bo świadczą usługi w oparciu o sieci
        operatorów infrastrukturalnych, płacąc za ich wykorzystanie znacznie mniej, niż
        za budowę własnych nadajników.
    • igraszkabis Przechodzę z Plusa do Ery 05.07.09, 13:58
      Korzystając z możliwości przedwczesnego rozstania się z operatorem Plus, po 11 latach postanowiłam się przenieść do innego operatora, który ma lepszy zasięg telefoniczny i internetowy w moim miejscu zamieszkania. I co się dzieje? Co kilka dni wydzwania ktoś do mnie z Plusa z pytaniem dlaczego rezygnuję z ich usług. No to cierpliwie tłumaczę, że zmiana regulaminu była pretekstem, ale że przeszkadza mi to, to i to. I co słyszę? Jakiś bezczelny pracownik Plusa op*rdala mnie za to, że nie poinformowałam ich o tym, że w mojej miejscowości jest słaby zasięg! Od 11 lat, wykupując kolejne usługi w tym iPlus monitowałam i dowiadywałam się, kiedy zamierzają wzmocnić sygnał w mojej okolicy "za rok", "za 3 miesiące", "za pół roku" - słyszę to już od 5 lat. To ma być obsługa klienta? Dziękuję postoję. Akurat Era i Blueconnect mają zasięg 5 kresek tam gdzie Plus ma 1 i to zanikającą. Koniec z naciągactwem Plusa! Jak mawiali starożytni Rzymiane: "niech Plus wącha siura!"
      • pcent Re: Przechodzę z Plusa do Ery 05.07.09, 14:23
        ''mamy tu do czynienia ze skomplikowanymi procesami informatycznymi, które
        trzeba implementować między poszczególnymi operatorami''

Ponad 3 lata temu w Irlandii przeszedlem z jednej do drugiej sieci komorkowej.
        Przeniesienie numeru trwalo... 2h! Wszystkie uslugi byly aktywne, nie mialem
        zadnych problemow. Nie wydaje mi sie, zeby polskie sieci komorkowe, z rzesza
        doskonalych informatykow, byly mniej rozwiniete niz irlandzkie A.D. 2006!

To mydlenie nam oczu...
        • fletniapana Re: Przechodzę z Plusa do Ery 05.07.09, 15:25
          Chyba nie wiesz o czym mówisz. Jeżeli będzie wspólny system informatyczny wtedy
          takie przeniesienie może trwać ułamek sekundy (przynajmniej w zakresie
          informatycznym, inna sprawa to papierki). Ale na razie takiego systemu nie ma i
          trzeba go zbudować. Dlaczego jeszcze tego nie zrobiono? To już inna sprawa.
          Musieli zdawać sobie sprawę, że prędzej czy później taka potrzeba się pojawi.

P.S.
          Ja jednak myślę, że są przygotowani a to całe gadanie jest tylko po to by do UKE
          dotarło, że zmiany systemów nie spadają z nieba.
          • goborrr Wszystkie problemy są wymyślone... 05.07.09, 21:41
            Ostatnio żona zrezygnowała z abo w plusie na rzecz simplusa (tylko dlatego, że
            zasięg u nas no i większość znajomych numerów jest w plusie) - oczywiście
            wydzwaniali, pytali, proponowali nowy abo (co prawda dwa razy tańszy
            (teoretycznie), ale po przeliczeniu i tak droższy od prepaida)

Poza tym, dowiedzieliśmy się ciekawostki, że przejście do Simplusa może być
            niemożliwe (sic!) z przyczyn technologicznych... Pytając w jakimkolwiek innym
            salonie takich technologicznych trudności nie stwierdzono...
      • tp2k Bluconnect i cała Era wcale nie lepsza 05.07.09, 21:27
        igraszkabis - poczytaj sobie trochę co ludzie piszą o bluconnect (i
        Erze) w Internecie, to szybko zmienisz zdanie i zostaniesz w Plusie.
        • stoje_i_patrze Plus rządzi w usługach transmisji. Play Porażka 07.07.09, 18:07
          www.telix.pl/artykul/zdaniem-smg/krc-najlepsze-uslugi-oferuje-plus-3,29162.html
          Badania usług transmisji danych

Sieć Plus po raz kolejny okazała się najlepsza w szybkości transmisji danych
          HSDPA. Pomiary wykonano w różnych obszarach miast, wewnątrz i na zewnątrz
          budynków - łącznie w 900 lokalizacjach (po 100 lokalizacji w każdym mieście).

Uśrednione wyniki średniej szybkości transferu danych pliku o wielkości 10 MB z
          wykorzystaniem protokołu FTP wskazały, że najlepszy jest Plus uzyskujący średnią
          szybkość transmisji danych 2581 kb/s (Era – 2483 kb/s, Orange – 2305 kb/s, Play
          – 833 kb/s).

W porównaniu maksymalnych wartości szybkości transmisji danych uzyskanych w tych
          samych testach w poszczególnych miastach Plus również osiąga najlepsze
          rezultaty. Średnia wartość ze wszystkich miast szybkości transmisji danych pliku
          o wielkości 10 MB z wykorzystaniem protokołu FTP wyniosła 5532 kb/s (Era – 5373
          kb/s, Orange – 5326 kb/s, Play – 1006 kb/s).

Z badań wynika też, że prawdopodobieństwo niedostępności usługi transmisji
          danych w sieci Plus, rozumianej jako brak możliwości prawidłowego nawiązania
          połączenia z siecią Internet i otrzymania pierwszych danych (rozpoczęcia
          transmisji pliku o wielkości 10 MB), jest najniższe spośród wszystkich operatorów:

---------

przyrównaj teraz do tego BEZNADZIEJNEGO PLAYa....
    • dobralokata Re: Rozmowa z Jarosławem Baucem 05.07.09, 15:26
      Pamiętacie "dziurę Bauca"?
    • fletniapana Po 12 latach w Plusie mam zamiar przejśc do Play 05.07.09, 15:31
      I nie ma znaczenia, że była jakaś zmiana regulaminu bo ostatnia umowa
      skończyła mi się pół roku temu. Chętnie bym został ale Plus na razie nie
      przedstawił mi żadnej ciekawej propozycji. Może dlatego, że nie rozmawiam dużo
      i moje ...dziesiąt zł/miesiąc nic dla nich nie znaczy.
    • spider78 Co za bezczel 05.07.09, 17:03
      W3 nachapała się kasy z MTR od klientów Tepsy, których zdecydowanie było więcej
      niż dzwoniących teraz z W3 do sieci Play, nie mówiąc już o wysokości tej stawki
      wtedy. Niech się Plus nad sobą tak nie użala, prawda jest taka, że klientów
      indywidualnych często ma głębokiej dupie (a to tacy odchodzili korzystając ze
      zmiany), wystarczy poczytać pl.misc.telefonia.gsm
    • shadowofeclipse Play tak, Plus nie 05.07.09, 17:14
      Miałem telefon na kartę w sieci Plus przez pół roku i miałem tego dość, na
      maile dostawałem odpowiedzi po miesiącu albo wcale a dodzwonienie się na
      centralkę graniczy z cudem. Później zmieniłem kartę na Play i nie ma problemów
      z obsługą klienta a do tego mam do wszystkich sieci jedną stawkę na połączenia
      wychodzące, Plus przez ponad rok informował klientów o jednolitych stawkach a
      tak naprawdę oszukiwał ludzi, dopiero od niedawna podaje w reklamach że stawki
      są zróżnicowane.
    • soliera Re: Rozmowa z Jarosławem Baucem 05.07.09, 17:15
      Kilka MOICH spostrzeżeń nt PLAY i innych operatorów:
      1: zasięg
      Generalnie dobry i nie sprawia problemów, "ale".
      W jednym miejscu stały 3 osoby, które miały telefony w Erze, Plusie i mój w PLAY'u. Era i Plus nie miały problemów z zasięgiem, ale do mnie dodzwonić się nie mogli, mimo, że wskaźnik sygnału na moim aparacie wahał się w granicach 50%.
      Gdy ja zacząłem do nich dzwonić, odbyło się to bez problemu. Później oni również nie mieli problemu z połączeniem się do mnie (PLAY).
      Wygląda to tak, jakby telefon przechodził w tryb jakiegoś uśpienia i to wręcz zdarza się często.

2: droższe połączenia do PLAY'a:
      Są droższe, ale to nie mój problem. Jeżeli ktoś ma sprawę na tyle ważną, zadzwoni bez problemu. Na pogaduchy to się do knajpy idzie; na dzwonki nie odpowiadam.
      W efekcie na koncie po miesiącu mam około 40 "darmowych" minut do wykorzystania z tytułu odebranych połączeń głosowych od innych operatorów. Sam również wykonałem około 2 h połączeń.

3: atrakcyjność oferty:
      29 gr/min i prosta konstrukcja podstawowej taryfy mnie przyciągnęły.
      Co z tego, że Heyah, TakTak czy inni oferują niekiedy tańsze połączenia, skoro oferta jest w tzw pakietach i obłożona ograniczeniami (np Era, Heyah i stacjonarne; tylko przez 30 dni itd.).
      Jednym słowem płacę 20 PLN, minut kosztujemnie 29 gr, więc mam do wygadania 69 minut do każdego operatora. Prosto i bez komplikacji.

Po co to piszę?
      Jesienią kończy mi się umowa z Erą i poważnie zastanawiam się nad przejściem do Playa. Obawy jakie temu towarzyszyły okazały się nieuzasadnione. Mam kartę Play Fresh i są tylko malutkie problemy.
      Osobiście nie widzę żądnej znaczącej korzyści z podpisywania 2 letniego cyrografu.
      4 grosze różnicy między Erą a Playem (Era proponuje mi 25 gr / minutę) nie stanowią silnego argumentu.
      W efekcie nie wiem, czy umowę przedłużyć, czy przejść na prepaid.
    • 123rbr Rozmowa z Jarosławem Baucem 05.07.09, 20:25
      Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. A swoją drogą niektóre
      działania Streżyńskiej są bardzo dyskusyjne.
      • m_szafran plus a użtykownicy biznesowi 05.07.09, 20:37
        w zeszłym roku przyszło mi "przedłużyć" umowę z PLUSEM !! oj takie rachunki 6 8
        tys. i co się okazało - przedstawiciel plusa - olał mnie totalnie - nie pojawił
        się pomimo kilku prób "zaproszenia" go do rozmów- nie udało mi się :). Cała
        sprawa skończyła się przejściem do Orange (Play nie miał oferty z abonamentami
        na konta). A jeszcze po tym jak poinformowałem że zmieniam operatora - to
        rozwiązanie umowy zostało "złośliwie" przeciągnięte przez 3 miesiące "z powodu,
        bez powodu). Dla mnie Plus to masakra zupełnie nie dba o klienta - i okazuje się
        że nie ma tu znaczenia czy wydajesz 50 zł czy 5000 mają to w d..... więc cieszę
        się że troszkę ich konkurencja "pogoniła"
        Pozdrawiam wszystkich "zmieniających :)
        Prywatnie - zamieniłem Erę na Playa :) i teraz już wiem - że ci dzwoniący - to
        użytkownicy PLAYA :)
        • zyrtexor Re: plus a użtykownicy biznesowi 05.07.09, 21:23
          ja niestety załapałem się na mały haczyk u Playa :(

1czerwca.blogspot.com/2009/07/haczyk-w-umowie-z-play.html
    • xailo podatek na rzecz Play- sami wyciągaliście łapki 05.07.09, 22:14
      Nikt już nie pamięta jak się zaczeła telefonia komórkowa w Polsce???? Jak Plusowi było na rękę kiedy dawny UKE najpierw Plusa i Erę dopuscił do koryta 900/1800?
      Nie badźcie śmieszni,
      poza tym jestem dawnąklientka plus, miłych wspomnień nie mam, przeszłam do Play i jak narazie nie żałuję. GTo ,że ktos płaci do mnie więcej mam gdzieś, nie musi dzwonić. Znajomi natomiasta mają numery w Play... a ja do wszystkich mam tyle samo.
    • astrolog-2 Rozmowa z Jarosławem Baucem 05.07.09, 22:46
      Obecnie, od czterech lat mam telefon w sieci PLUS. Od dziesięciu zaś lat jeżdżę
      do Londynu. Nigdy z żadnym operatorem nie miałem problemów jeśli chodzi i
      roaming. W czerwcu, bawiąc tydzień w Londynie chciałem zadzwonić pod angielski
      numer.
      Okazało się, że nie mam roamingu. Z
      Zadzwoniłem więc do Polski, do operatora PLUSa. Ten mi polecił zastosować kod
      przed wybieranym numerem. Uczyniłem to tytułem próby i co się okazało, ze
      pomimo, iż rozmowa nie została przeprowadzona bo rozmówca nie odebrał telefonu,
      zapłaciłem coś ok. 6 zł.
      Nie jest to duży pieniądz, ale poczułem się OSZUKANY przez PLUS.
      Plusa mam na umowę i na kartę. Jak tylko skończy się okresu umowy zmieniam
      operatora.
      Nieodwołalnie, bo nie cierpię nabijania w butelkę !!!!
    • polololo.ltd Doktor Jarosław Bauc, a pieprzy kompletne głupoty! 05.07.09, 22:59
      Jarosław Bauc, doktor, a pieprzy na temat MTR-ów kompletne głupoty! Jedna
      wielka ściema dla ludków którzy nie mają pojęcia o co tu właściwie chodzi. A
      przedmiotową sytuację można przyrównać spokojnie do casusu Kalego - kiedy Kali
      zabić czyjąś krowę - to dobrze, ale kiedy Kalemu zabić krowę - o to już źle!
      Panie doktorze Bauc - proszę nie robić abonentów GSM w wała! :/
    • urbi66 A jak Plus był ( i jest zresztą do tej pory) doto- 05.07.09, 23:19
      wany przez operatorów stacjonarnych (poprzez asymetryczne MTR) to
      wszystko jest OK nie??? :))))
    • upierdek07 Sanie w banie panie BAUC i tyle 06.07.09, 00:23
      Ja odszedłem od was bo po pierwsze jestescie k....sko DRODZY, to samo jak pozostała reszta świętej trójcy z orange na samym czele i niemrawą erą. Po drugie nie szanujecie starego klienta! I gdyby nie play dalej stawki za minute połączenia mielibyście po 60 groszy. Już widzę ten wasz internet na wsi:))) a co teraz zmiękła rura? I bardzo wam dobrze! Baj baj
      • upierdek07 I jeszcze jedno: 06.07.09, 00:26
        Panie Bauc to nie państwo dotuje wasza i cudzą sieć ale abonenci którzy z niej korzystają i ja własnie mam już dość was wciąż dotować! Koniec i kropka koniec dotowania waszej sieci z mojej kieszeni, teraz będę dotował play, bo są tańsi
      • stoje_i_patrze bzura 07.07.09, 18:09
        Plus jest druga w kolejności siecią w Polsce pod względem kosztów a Polska jest
        w pierwszej piątce najtańszych połączeń telekomunikacyjnych w europie. zachecam
        do zapoznania sie z raportami chociazby komisji europejskiej.
    • mondokane Ależ ten facet się użala nad sobą 06.07.09, 07:29
      Ciężko czytać ten wywiad, Bauc bez przerwy jęczy. Narzeka na Play,
      jak by to był koklusz, gradobicie, albo jeszcze co gorszego.
      Zapomina, że przed wejściem Play na polski rynek 3 operatorów,
      stosowało coś w rodzaju zmowy cenowej względem polskich abonentów.

Albo to stękanie w sprawie przeniesienia numeru w jeden dzień.
      Po prostu hipokryzja. Z jednej strony pokazuje się jako ofiara UKE,
      ale jak przychodzi do golenia klientów, to skrupuły znikają.

Dla odświeżenia umysłu polecam wywiad Chrisem Bannisterem (byłym
      dyrektorem P4), który ukazał się jakiś czas temu w Gazecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka