karol195111 16.07.09, 07:22 zwolnić osoby odpowiedzialne,zakaz pracy w urzędach państwowych isamorządowych i skończy się korupcja ,prosta metoda i skuteczna ,ale pani Pitera dużo mówi a skuteczność zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jk1962 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 07:38 Mój szef wezwał mnie i zaczął krzyczeć: "Zobaczysz, arcybiskup nigdy ci tego nie daruje". ....................................... Sprawa rozejdzie sie po kościach i nikt żadnej odpowiedzialności nie poniesie. Łupienie Polaków było, jest i będzie. A powodem jest to że Polacy to idioci. Ci wszyscy wierzący są pod jakimś szczególnym parasolem ochronnym, nie można nic powiedzieć złego o wierze a biskupów to już nawet prawo nie obowiązuje, a przecież wiara w coś czego nie ma jest przejawem głupoty. To co dzieje sie na styku Kościół i państwo Polskie jest efekten zidiocenia Polaków. Pretensje proszę kierować do siebie a nie do biskupów, którzy kradną bo im wierni pozwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Czy KK usunał już z dekalogu 7 przykazanie? 16.07.09, 12:58 Tak byłoby najwygodniej. Skoro tak samo okroili pierwsze ("Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą), to dlaczego nie zrobić czegoś podobnego z aktualnym siódmym? Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 07:53 Ta odrobina muzgu zachowana w czerepach zbyt wielu jeszcze Polaków, nastawiona jest na życie z kościołem i przy jego boku. Strach przed potępieniem i piekłem, nie zaznać "zbawienia" paraliżuje myśli tych durni Odpowiedz Link Zgłoś
nowyrr Odpowiadając CIRANO 16.07.09, 12:30 Ciekawe ile zostało jeszcze u ciebie tego "MUZGU"? Chyba niewiele. Ale jeśli zostało trochę miejsca to zainstaluj sobie tam słownik ortograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
nocny-duch Tak sie dzieje w całej Polsce 16.07.09, 07:53 episkopat okrada Polaków mając w du.e prawo kraj którego podobno są obywatelami ale oni mają tylko obywatelstwo, służą obcemu państwu o nazwie Watykan i dla nich łupią Polskę z forsy i ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 08:06 Mamona,mamona,mamona,mamona itd..zawsze i dzis tez to Cielce uwielbienia kosciola katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
w12121 techniki obrabiania narodu przez facetów w czerni 16.07.09, 08:17 Kościół w Polsce to jedna wielka szaro-czarna strefa! Przepływa przez ta strukturę ogromna masa nieopodatkowanych pieniędzy toteż niektórzy chłopcy w sukienkach zaczynają się czuć i postępować jak rasowi mafiozi. W całym cywilizowanym świecie jeśli zadeklarujesz się jako katolik, zielonoświątkowiec, czy inny wierzący to 3% twojej pensji automatycznie wpływa na twój kościół, a ty część z tego sobie potem odliczasz jako ulgę. Kościół w tych krajach dostaje zaksięgowane w skarbówce twoje pieniądze które przeznaczana na pensję księży, opłaty remonty itd. i od wszystkiego odprowadza podatki. Kiedy tak będzie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: techniki obrabiania narodu przez facetów w cz 16.07.09, 19:14 Nigdy. Bo wtedy by się okazało, że katolicy to nie żadne 94 czy 96%, jak to uwielbia podkreślać KK, tylko kilkakrotnie mniej - a kasa z budżetu by się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Czyli kk to zwykła mafia... 16.07.09, 08:30 Wynika z tego, że kk to zwykła mafia, opanował urzędy, kradnie i nie ponosi z tego tytułu odpowiedzialności, a urzędnicy boją się głównych katolików jak najgorszych mafiosów. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonoklasta1 jest na to specjalne określenie: ośmiornica 16.07.09, 10:48 Jej macki wiją się wszędzie tam, gdzie są władza i pieniądze. Ta ośmiornica żeruje na nas od setek lat, tak, że nie potrafimy jej już dostrzegać. Czasem jednak, jedna z jej macek zostaje dostrzeżona i rozpoczyna się jej żmudne odcinanie (vide Stella Maris). Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 08:48 A czegóż to niby Kościół boi się w Polsce ? Co za idiotyczne stwierdzenie, że Kościołowi fiskus niestraszny. Idiotyczne pod tym względem, że prawo i możliwości dane Kościołowi w naszym kraju są nieograniczone. Ta instytycja w Polsce ma sie lepiej niż w ... Watykanie. Bo do papieża dalej. W sytuacji kiedy Kościół ma taką pozycję jak w Polsce wszelkie jego poczynania są poza wszelka kontrolą. Ba, nie istnieje nawet możliwość odwołania sie od decyzji korzystnej dla Kościoła. Tak jak to ma miejsce np. w przypadku tzw. Komisji Majątkowej. Innych przykładów nie ma sensu podawać. Nie ma takiej dziedziny życia w naszym kraju, w której Kościół nie jest reprezentowany, dopuszczony do podejmowania decyzji itp. Komu potrzebny taki artykuł ? Co z niego wynika ? Strata czasu na czytanie czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej554 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 08:50 Tu konieczna jest prokuratura. Doszło do kradzieży na wielką skalę państwowych (naszych) pieniędzy na korzyść KK. Urzędnicy w Gdańsku robili wszystko, by za nasze pieniądze wleźć głęboko w d... czarnym pionkom. Jeszcze by rozgrzeszenia nie dostali. Jak widać, dalej w wielu kręgach czarne ma znacznie więcej władzy i możliwości niż organy do tego powołane. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 09:17 Urząd Skarbowy dotyczy kościoła tylko i wyłącznie jeślui chodzi o zwroty... jedna wielka szaro- czarna strefa finansowa! Odpowiedz Link Zgłoś
nowyrr Zgoda , ale... 16.07.09, 09:21 Pewnie że wśród księży i organizacji związanymi z kościołem są złodzieje i kanalie, którzy hańbią ten stan ale stanowią oni pewien procent ogółu kleru. Misją Wybiórczej zaś jest pisanie tylko o takich przypadkach, czyli wybiórcze traktowanie problemu aby stworzyć wrażenie że jest to reguła. Jest to jedna z metod walki z kościołem katolickim jako takim (który to cel przyświeca Wybiórczej). Nie znam prawdziwych faktów w sprawie przedstawionej w tym artykule ale gdy widzę tekst firmowany nazwiskiem tow.Czuchnowskiego to cuchnie mi on już na wstępie. Na podstawie lektury dotychczasowej twórczości tego autora jestem z góry przygotowany na całą gamę środków manipulacji czytelnikiem z przeinaczaniem faktów na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Zgoda , ale... 16.07.09, 09:24 a powinno się milczeć i pod dywan zamiatać... Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski można wynagrodzić krzywdy... 16.07.09, 09:51 nowyrr napisał: > Pewnie że wśród księży i organizacji związanymi z kościołem są > złodzieje i kanalie, którzy hańbią ten stan ale stanowią oni pewien > procent ogółu kleru. Misją Wybiórczej zaś jest pisanie tylko o takich > przypadkach, czyli wybiórcze traktowanie problemu aby stworzyć > wrażenie że jest to reguła. Jest to jedna z metod walki z kościołem > katolickim jako takim (który to cel przyświeca Wybiórczej). Nie znam > prawdziwych faktów w sprawie przedstawionej w tym artykule ale gdy > widzę tekst firmowany nazwiskiem tow.Czuchnowskiego to cuchnie mi on > już na wstępie. Na podstawie lektury dotychczasowej twórczości tego > autora jestem z góry przygotowany na całą gamę środków manipulacji > czytelnikiem z przeinaczaniem faktów na czele. Myślę, że jak biskup przeprosi i zwróci te pieniądze urzędowi skarbowemu, to "GW" też o tym napisze. Więc nie masz się co martwić o pozytywny przykład, bo przecież Kościół zawsze zachęca do uczciwości. Odpowiedz Link Zgłoś
axenrolle Re: można wynagrodzić krzywdy... 16.07.09, 11:26 r.maszkowski napisał: > Myślę, że jak biskup przeprosi i zwróci te pieniądze urzędowi skarbowemu, > to "GW" też o tym napisze. Więc nie masz się co martwić o pozytywny > przykład, bo przecież Kościół zawsze zachęca do uczciwości. Jesli jest to żart to nieźle sie ubawiłem , jeśli jednak piszesz serio no to nie wiem co powiedzieć..... GW i nie tylko o takim fakcie nie napisze a to dlatego że jeszcze sie nie zdarzyło by jakiś bikup zwrócił zachachmęcone pieniądze i nie zdarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: można wynagrodzić krzywdy... 16.07.09, 19:16 Oczywiście, że to się nie zdarzy, za to wkrótce dowiemy się o "prześladowaniu religii" i "nagonce na Kościół", a może nawet o "męczeństwie niewinnych" (księży oczywiście). A co sobie będą żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonoklasta1 po pierwsze: jaki "stan" 16.07.09, 10:57 bycie księdzem, to nie żaden "stan", a zawód. Nie dajmy sobie wcisnąć średniowiecznego kitu, że duchowny (swoją drogą to określenie też jest interesujące) jest kimś nie z tego świata, czymś różnym od zwykłego człowieka. Po drugie, dlaczego rzesze tych, jak sugerujesz, uczciwych księży (na marginesie polecam źródłosłów słowa ksiądz) nie sprzeciwiają się postępowaniu tych "hańbiących stan"? Odpowiedz Link Zgłoś
nowyrr Odpowiadając ikonoklaście1 16.07.09, 18:43 Jezus ustanowił kapłaństwo jako stan. Problem w tym, że pewna ilość księży traktuje to rzeczywiście jako zawód (ale ani Ty ani ja nie mamy podstaw ani danych żeby określić tę ilość procentowo). Na pewno jednak NIE MOŻNA za Tobą stwierdzić że jest to zawód. Nie jestem żadnym przykładnym katolikiem (chociaż jak ogromna większość z nas jestem ochrzczony) ale moje drogi życiowe zaprowadziły mnie w to środowisko (po prostu szukałem pomocy), więc wiem co mówię i absolutnie nie zgodzę się na takie generalizowanie. Jedyne co mogę stwierdzić (a raczej zaryzykować stwierdzenie) na podstawie własnych obserwacji to to, że "ryba psuje się od głowy". Im wyższy rangą hierarcha tym gorsza postawa (choć i tu nie chcę generalizować bo są wyjątki). A dlaczego "rzesze uczciwych nie sprzeciwiają się..itd....."? A skąd wiesz że się nie sprzeciwiają ?! A jak wg. Twojej oceny ma wyglądać ten sprzeciw ?! Ktoś kiedyś powiedział że Watykan to ostatnia monarchia absolutna na świecie. Księży obowiązuje BEZWARUNKOWE POSŁUSZEŃSTWO wobec przełożonych. Np. ok.2 lat temu kard. Dziwisz kazał po prostu zamknąć usta ks. Zaleskiemu i ten musiał się podporządkować. Chcąc nie chcąc. Chociaż nazywany jest ( Zaleski) "sumieniem kościoła polskiego". Nie jestem księdzem i nie odpowiem Ci do końca na to pytanie. Z tego co widzę Twoja postawa wobec kościoła nacechowana jest jednostronnością i naładowana emocjami. Zainteresuj się może trochę bardziej. Życzę obiektywizmu. Na koniec prośba. Jeśli możesz to napisz mi coś na temat żródłosłowu słowa "ksiądz" bo zainteresowało mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
gozal a moze swkomentujesz sam przekręt, a nie gazetę, 16.07.09, 14:09 która go tylko opisała? nie znasz się chyba na massmediach. precież gazeta nie będzie pisać o grzecznej dzialalności koćioła, bo by się stała po prostu gazetką parafialną. opisuje sprawy bulwersujące, szuka sensacji (często tam, gdzie rzeczywiście można ją znaleźć, jak tu). i tu nie chodzi o poszczegółnych księży, którzy mogą być nieuczciwi,tylko o to, jak kościół jako instytucja rąbie państwo i społeczeństwo. na nasz koszt! kiedyś jeden z episkopatu się wypowiedział, że na in vitro szkoda pieniędzy, bo brakuje pieniędzy na leczenie tylu ludzi z poważnych chorób. a tu proszę: sami bezprwnie zgarniają tyle kasy i OKRADAJĄ innych członków społeczeństswa potrzebujących np. leczenia! w ogóle chodzi o same zasady, których rzekomo ta przeklęta instytucja broni. ale tylko rzekomo... rzygać się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Zgoda , ale... 16.07.09, 15:13 nowyrr napisał: > Pewnie że wśród księży i organizacji związanymi z kościołem są > złodzieje i kanalie. SA TEZ KSIEZA PORZADNI, UCZCIWI.ALE KOSCIOL JAKO CALOSC JEST ORGANIZACJA PRZESTEPCZA Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 09:26 Na kolana i całować pierścień biskupa a nie psioczyć na kościół! I niech będzie pochylony... Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Jakie "elyty i autorytety" takie państwo 16.07.09, 09:32 Jakie prawo takie państwo! Jeśli GW wrzeszczy aby dawnej betonowej władzy nie rozliczać, nie ujawniać agentów bo to nie ludzkie i nie po "chrześcijańsku".To tym samym przyzwoliło na bandyckie działania tych "ludzi honoru". Ale może o to chodzilo Naczelnemu Rabinowi GW A. Szechterowi? Odpowiedz Link Zgłoś
nowyrr Re: Jakie "elyty i autorytety" takie państwo 16.07.09, 12:22 Brawo! W pełni się zgadzam. Nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
macko4 PKP= pięknie, k...a, pięknie 16.07.09, 09:39 ""- Nie ma mowy o zwrocie jakichkolwiek pieniędzy - mówi prawnik związany z Kościołem. - Ministerstwo musiałoby wytoczyć proces, ale chyba się na to nie zdecyduje, bo według polskiego prawa podatkowego ta sprawa uległa już przedawnieniu."" Oznacza to jedno - złodzieje w czarnych kieckach nie poczuwają się do odpowiedzialności. Bo i po kiego. Łupią (i tak niezbyt bogaty kraj) na lewo i prawo. I uważają, że mają prawo wypowiadać się na temat moralności, przyzwoitości itp... BANDYCI! Odpowiedz Link Zgłoś
mim05 Dekalog 16.07.09, 10:27 Kradzież jest wtedy, gdy obwiniony jest oskarżony o zabranie niewielkiej kwoty pieniędzy. Kilka dni temu, na tych samych łamach czytałem o wyroku skazującym kioskarkę-emerytkę za nieodprowadzenie kilku groszy skarbowi państwa. Sędzina w uzasadnieniu powiedziała coś, co można streścić do znanej maksymy: Dura lex, sed lex. No tak, ale przecież w przypadku tej "gwiazdy" nie chodziło o grosze, więc nie było przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Dekalog 16.07.09, 11:46 Już sam skoczny pomroczniak esbecki rzekł, że kraść należy milionami. Odpowiedz Link Zgłoś
andrjufree PKP= pięknie, k...a, pięknie 16.07.09, 10:30 w- lic watykan z Polski .i zalatwimy dziure budzetowa, a Polakom bedzie sie zylo syto i dostatnio jak mawial swiety Gierek Odpowiedz Link Zgłoś
konsultant313 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 13:33 KATO-FANATYCY - wypie...ć z tego Kraju!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry zaorac to bydlo 16.07.09, 14:12 odebrac kase, bydlo wzucic do lochu Odpowiedz Link Zgłoś
nowyrr Boże-tylko ostrożnie 16.07.09, 18:55 Tylko ostrożnie i z umiarem. Bo jak całe bydło zaorają to średnia i.q. w narodzie drastycznie spadnie. Po prostu nie będzie już wybitnie mądrych. Na ra. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Boże-tylko ostrożnie 16.07.09, 19:19 Lepiej cały kler odesłać z Polski do Watykanu. W obu państwach poziom inteligencji wydatnie wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
supermoher Katolicyzm jest jak rak. Chętnie atakuje i 16.07.09, 15:08 wyrządza spustoszenie w osłabionych organizmach społecznych, takich jak Polska. Niestety, narazie nie ma na to lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Katolicyzm jest jak rak. Chętnie atakuje i 16.07.09, 15:17 Czarne łotry nie boją się niczego. To oni zawsze w ostanich 1500 latach siali strach wśród "maluczkich" i do dziś wydaje im się być w stanie Odpowiedz Link Zgłoś
opt Złodziej złodzieja wspomoże-solidarność zawodowa 16.07.09, 15:23 Złodziej złodzieja wspiera.To efekt głosowania na pisiorków i innych oszustów związanych z mafią koscielną. Odpowiedz Link Zgłoś
j.dupzinger Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 15:49 Na mel.”Wojenko, wojenko...” „R z e c z y p o s p o l i t o „!!! Rzeczypospolito! Cóżeś ty za pani? Że na twoim gumnie różni aferzyści Tacy rozbrykani!!? /bis/ Wszędzie pchają nosa Bezczelni, bezkarni! Z różnych świętych stolców na cię ujadają Podobni do psiarni! /bis/ Kurczowo wczepieni W swe „święte zydelki” Dostojni, w infułach, a w swych zachowaniach Jako te kundelki!!/bis / Rzeczypospolito! Zrzuć ze swojej głowy Wszy, co krew twą piją, z twych dotacji żyją Niczym „święte krowy”!!/bis/ „Czarny wiatr” się wzmaga I wciąż Boga prosi -„czemu ludzi mądrych, rzetelnych i prawych Ziemia jeszcze nosi?!! /bis/ Wygaduje głupstwa! Wypisuje brednie! I pragnie uznania swojego wyznania Za „coś niepoślednie „!! /bis/ Rzeczypospolito! Dosyć twej drętwoty!! Gdy się rozbrykają to cię wyłuskają Z ostatniej kapoty!!/bis/ Zbudź się, najjaśniejsza!! Bo parlamentarną Ciężko wywalczoną, różnobarwną wolność Przerobią „na czarną”!!/bis/ Przestań nas poniżać „Czarnym” zaprzedawać! Tym, co zwykli zgarniać z potęgą spychacza Nigdy zaś – oddawać!!/bis/ Rzeczypospolito! Głupek głupca ściga! Winna ich durnoty – Unia Europejska „żydowska intryga”!! Krzyż tam nic nie znaczy Dogmat– w piętkę goni! W kościołach – tancbudy, a msze celebrują „przeklęci masoni”!! Rzeczypospolito! Cóżeś ty za pani!? Że na własnej piersi, krwią wyhodowałaś Świątobliwych drani?? Nie daj się wciąż spychać Warcholskiej ciemnocie Gdy „złapiesz pobocze” swoim „prawym kołem” „w czarnym” skończysz błocie!! /bis/ Rzeczypospolito!! Cóżeś ty za Pani By tu egzystować, całkiem nie zwariować Trzeba żyć na bani!!!/bis/ 02.03.1998r. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman urzędniczek biedaczek skarży się 16.07.09, 16:36 ale oczywiście faktów i nazwisk nie przytacza - wsparty przez adwokatów Agory i Wyborczej nie zechce wyruszyć na bój ze swoim szefem który mu zabraniał i który go przymuszał, a Gazeta przez trzy dni będzie pisała o złym kościele który nie płaci podatków - temat niepłacenia podatków został odfajkowany, temat odfajkowany - Gazeta nie musi pisać o Palikocie, Grasiu i zagranicznych cwaniakach, na marginesie, o ty nie informujemy; sędzia federalny Alan Gold przewodniczy w przełomowej sprawie cywilnej wytoczonej przez Internal Revenue Service /IRS – amerykańska izba skarbowa/, aby zmusić bank UBS do ujawnienia nazwisk ok. 52 tys. niezidentyfikowanych amerykańskich podatników, których urząd podejrzewa o posiadanie niezgłoszonych kont zagranicznych Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 16:46 Bardzo mnie zawiódł arcybiskup Gocłowski. Jak można w taki sposób wykorzystywać swoją pozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
sar11 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 17:54 Ciekawe, jak można otrzymać zwrot podatku nie płacąc go? Tylko w Polsce zdarzają się takie cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Kościołowi fiskus niestraszny 16.07.09, 18:13 Ale za to fiskus dzielnie ukarał kobietę za 5 groszy! Oto zwycięstwo! Łatwo jest ukarać bezbronną obywatelkę, trudniej sprawną organizację, która ośmielila się prowadzić ewangelizację za publiczne pieniądze w szkołach. A więc "daj diabłu palec - weźmie ci rękę". I niech ktoś udowodni, że Polska jest państwem świeckim! Odpowiedz Link Zgłoś