pia.ed Zgwalcona ... 25.07.09, 11:15 W Szwecji od lat zrozumiano, w jakiej strasznej sytuacji znajduje sie zgwalcona kobieta. Po zgloszeniu sie na policje kobieta zostaje natychmiast wzieta pod opieke przez przeszkolona policjantke, ktora robi wywiad i prowadzi dalej te sprawe. Jesli kobieta zglosi sie najpierw do szpitala, to zostaje tam otoczona jak najlepsza opieka: badana jesli to mozliwe prze ginekologa-kobiete, szpital zawiadamia policje ktora po badaniu lekarskim zawozi kobiete na ewemtualnie inne potrzebne badania. Nie wydaje mi sie, ze potrzeba wiezc ja na medycyne sadowa, bo przeciez ta nie jest otwarta cala dobe, tylko robi sie zgwalconej zdjecia obrazen w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
prachachol Re: Zgwalcona ... 25.07.09, 21:57 A dzieli nas nie tylko morze ale i kultura ktora nie w adwokatach czy w strozach prawa ma podstawy.Jedno jest nie pojetym:GWAŁT Z URZEDU JEST PRZESTEPSTWEM SCIGANYM.WSZELKIE DOWODY SA Z URZEDU ZBIERANE. A MOZE TO NA MADAGASKARZE?(kolonia -miala byc nasza ale moze dobrze ze nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 11:15 Dziwna reakcja POlicji i lekarza . Łódź to chyba najbardziej skorumpowane miasto w POlsce :) Ciągle jakieś afery i problemy. Dobrze że nie trafiła w ręce łowców skór którzy też byli z łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:16 Ale jeszcze dziwniejsza reakcja poszkodowanej. Umawia się z przedsiębiorcą w sprawie pracy a nie zna jego nazwiska i nazwy firmy. Nie zainteresowała się, co firma robi i w jakiej jest kondycji finansowej. Gdyby rzeczywiście rozmawiała z tym facetem o pracy a doszłoby do gwałtu, to powinna pokazać policjantom wizytówkę tego przedsiębiorcy. Od razu stałaby się bardziej wiarygodna. Badania lekarskie mogą dowieść, że miał miejsce kontakt seksualny. Ale czy to był gwałt? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:38 >firmy. Nie zainteresowała się, co f > irma robi i w jakiej jest kondycji finansowej. Ta dziewczyna ma 19 lat. 30 letni faceci potrafia przysłać w CV swoje zdjecie z imprezy, na którym piją wódkę, wiec nie wiem co w tym dziwnego. Widac nigdy nie miałeś do czynienia z HR i moze to nawet lepiej, bo w rodaków mozna zwątpić.... Odpowiedz Link Zgłoś
ichmordy Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:49 Wizytówka mogłaby być fałszywa wiec nic by nie dała policji. Jak ktoś twierdzi że został zgwałcony to obowiązkiem lekarzy jest zabezpieczyć ślady gwałtu a nie dyskutować i zniechęcać.Chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:50 Od rozstrzygnięcia tego czy był gwałt czy nie jest sąd a nie ty. Ja do tego co napisałeś dodałbym jeszcze, że powinna od tego gwałciciela zabrać zdjęcie żeby pokazac na policji. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Dość tego! Psy: opcja "0" . Szetyna: do dymisji. 25.07.09, 11:17 Dla Polaków : broń ostra . Wystarczy . Jest gorej niż w Teksasie , lata 60-te XIX . Wskaźniki im tylko rosną . w gaciach . Ten rosnący burdel to wina nieudolnego tuseka !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lotson1 Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 11:18 policja powinna była zając się ta dziweczyną a nie jej chłopak i to policjant lub policjantka powinna wiedzieć gdzie i jak przeprowadzić zabiespieczenie sladów , no ale kto pracuje w policji sami kretyni nie matura lecz chęć szczera.............................i nic sie nie zmieniło i tak jest wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
navsegda bezczelna 25.07.09, 11:22 nie dość, że chodzi brudna po szpitalach to jeszcze zajmuje cenny czas funkcjonariuszom policji Odpowiedz Link Zgłoś
navsegda Re: bezczelna 25.07.09, 11:24 a tak w ogóle to lekarzom należą się podwyżki ! Odpowiedz Link Zgłoś
navsegda Re: bezczelna 25.07.09, 11:25 a policji większe uprawnienia dać oczywiście ! Odpowiedz Link Zgłoś
dalton78 Re: bezczelna 25.07.09, 16:45 i emeryture za ciężka niebezpieczną pracę może po 10 latach.... Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 11:28 Do polskich jentelygentow jasnogorskich: HIV po zarazeniu mozna dopiero wykryc po 3-6 miesiacach! A czasem i nawet i to nie. Skonczcie odmawiac zdrowaski tylko zacznijcie zglebiac wiedze,bo wstyd sie przyznac ,ze sie jest z Polski na swiecie. Co nie zmienia faktu,ze lekarz mogl popelnic szereg bledow proceduralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
chachar1 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 11:33 Wstyd to się przyznać gdy jest się kacapem łubiankowy mędrcu.. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 11:38 chachar1 napisał: > Wstyd to się przyznać gdy jest się kacapem łubiankowy > mędrcu.. Nie wiem do czego przypiac ten glupi komentarz,ale rozhisteryzowany Polaczku w dziurawych skarpetach pamietaj jedno: zeby nie Armia Radziecka to bys albo sie nie urodzil albo zyl w hitlerowskiej niewoli! Poczytaj sobie co Twoi "prawdziwi Polacy" zgotowali narodowi w Powstaniu Warszawkim? Kazn i rzeznie. I ocean ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
chachar1 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 11:40 Nie twoja sprawa zawszona sowiecka gnido... Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 11:44 chachar1 napisał: > Nie twoja sprawa zawszona sowiecka gnido... Pozdrawiam z USA! Lecz sie, ofiaro losu. Zonka nie dala wczoraj? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:20 USA? Ubzdryngolona Sowiecka Armia - chyba Facet twierdzi, że mieszka w USA a wychwala rosyjski leninizm. Masochista? Odpowiedz Link Zgłoś
freelancer1 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:13 ale test zrobić trzeba - jeśli dziewczyna nie ma hiv w dniu gwałtu, a po 3 miesiącach będzie mieć, to można przypuszczać, że to gwałciciel ją zaraził, a świadome zarażenie jest w Polsce przestępstwem - gwałciciel może dostać wyrok z jednego paragrafu więcej Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany A o inhibitorach proteazy słyszałeś? 25.07.09, 12:25 Podaje się je od momentu przeprowadzenia testu do jego wyniku. Dlatego tak ważne jest aby test był zrobiony jak najszybciej od momentu ewnetualnego zakażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
21agat Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 11:29 Zaproponowanie psychologa jest ich psim obowiązkiem policji, niezależnie od tego czy ta osoba ma wsparcie w najbliższych czy tez nie. Ponadto moznaby śmiało złożyć skarge na lekarza za takie uwagi. Po prostu brak mi słów.. Odpowiedz Link Zgłoś
schola1000 jak zerżnie tą Bober jakiś łysy kark w lesie 25.07.09, 11:41 to zobaczy jak to jest z myciem nóg po gwałcie. Przecież tą kurwę powinni wywalić na pysk z tego szpitala, a cały pie...ny oddział ginekologiczny rozpędzić na cztery wiatry!!! Wstydzę się, że żyję w Polsce!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinrzeszoweprz na miejscu faceta tej babki odstrzelilbym gnoja a 25.07.09, 14:27 potem wszystkich ktorzy odstawili ta szopke z pania bober i tym idiota w szpitalu.wtedy by sie opamietali pozostali.w tym kraju juz sie tym skur... calkiem w glowie pierd...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ajonki Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 11:44 to cud ze jeszcze zyje, ciesz sie dziewczyno ze uniknelas pavulonu z reki lodzkich wspanialych lekarzy lub kuli z reki cudownych lodzkich policjantow..wiekszgo chamstwo niz w lodzi nie ma chyba nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
pavsaluk policja i lekarze 25.07.09, 11:45 ch.w.d.p - chce sie rzec. a lekarz pewnie czekal na lapowke od zgwalconej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_charmante ciekawe miasto.. 25.07.09, 11:50 najpierw byl skandal z łódzkim pogotowiem (pavulon), z łodzkimi przedsiębiorcami pogrzebowymi, łodzkim prezydentem miasta ( czapka pana Kropiwnickiego), teraz dała ciała (doslownie) lódzka policja oraz rzeczony lekarz.. moze by tak tę mieścinę zaorać i osadnictwo nowe zaprowadzić ?.. bo to chyba juz nie do odratowania... Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 11:56 WOW! Ludzie, co sie z Wami dzieje! Dopiero w osmym poscie pada stwierdzenie, ze sama jest sobie winna i na pewno prowokowala! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 12:04 Pewnie była w obcisłych jeansach, więc zmusiła faceta do gwałtu. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Testy na HIV 25.07.09, 17:53 nie zrobiono testów na obecność wirusa HIV Dziennikarzom przydałaby się podstawowa edukacja seksualna. Nosicielstwo HIV testy wykrywają dopiero ok. pół roku po zakażeniu, nie na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Testy na HIV 25.07.09, 17:57 Owszem, ale jesli ktos byl narazony na zakazenie, to trzeba podac lek antywirusowy NATYCHMIAST - zmniejsza to znacznie prawdopodobienstwo zakazenia. Podaje sie to np. lekarzom czy pielegniarkom, ktorzy mieli kontakt z wirusem. Dlaczego nie podaje sie tego ofiarom gwaltu? Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Testy na HIV 25.07.09, 19:37 > Owszem, ale jesli ktos byl narazony na zakazenie, to trzeba podac lek > antywirusowy NATYCHMIAST I w jaki sposób test u tej nastolatki miałby wpłynąć na decyzję o podaniu leków antyretrowirusowych? W jaki sposób miałby wskazać, czy była narażona na ekspozycję czy nie? Brak logiki w domaganiu się testów. Odpowiedz Link Zgłoś
cclement Jestem za karą śmierci dla pedofilii i zboczeńców! 25.07.09, 20:23 Jestem za karą śmierci dla pedofilii i zboczeńców! forum.gazeta.pl/forum/w,72,97574543,97574543,Jestem_za_kara_smierci_dla_pedofilii_i_zboczencow_.html Odpowiedz Link Zgłoś
pokemontazo Sloneczko - gratulacje (AGH) ale 28.07.09, 23:41 dbajac o dobre imie uczelni nie chwalil - podpisujac pod takimi komentarzami... 1)W przypadkach gwaltu - powinny byc refundowane leki przeciwirusowe - mogace zapobiec zakazeniu (zwlaszcza gdy gwalciciel byl w grupie leczenia) i to nietylko przeciwko AIDS - ale tez innym chorobom (zoltaczka B i C naprzyklad) Wiem ze te leki sa pewnie drogie - ale jest to jednorazowy wydatek - ale juz 1 chora osoba generuje bardzo duze straty. Wiem ze pewnie nie beda to porownywalne kwoty - ale idac tym tokiem myslenia dojdziemy do momentu kiedy lepiej bedzie kogos dobic niz leczyc z czegos ciezszego niz zlamanie/grypa... 2) Jesli zglosila sie od razu - i bez mycia sie - moze miala wystarczajaca duzo materialu genetycznego sprawcy aby na nim przeprowadzic badanie... (jego krew - zeznala ze sie bronila, ponadto slyszalem o mozliwosci przebadania spermy na obecnosc wirusa hiv) Odpowiedz Link Zgłoś
pokemontazo add:do punktu 1) 28.07.09, 23:44 I moze o to wlasnie chodzilo z tymi badaniami i AIDS (o lekarstwa przeciwirusowe - albo zeby poprostu cokolwiek zrobili w tej sprawie (niekazdy wie ze stanie sie ofiara gwaltu i zawczasu uczy sie jakich procedur potrzebuje - zakladam ze dziewczyna moze niekoniecznie wiedziala czego chce albo dziennikarze przekrecili) ...) Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 12:20 Dziwne. Szczególnie po edukacji seksualnej w szkole prowadzonej przez katechetów, gdzie naucza się , że gwałt jest karą za rozwiązłość. Policjanci i lekarze dobrze się wyedukowali a internauci jakos opóźnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_michal Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 12:41 Chyba na jakąś inną religię chodziliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 13:08 Ja piszę o edukacji seksualnej prowadzonej w szkole, a ta nie odbywa sie na religii. Sporo się ostatnio o tym pisało. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 11:57 O twoim poziomie edukacji za to swiadczy fakt, ze nie masz pojecia, ze do czasu wykrycia wirusa, po stosunku z osoba prawdopodobnie zakazoną mozna brać leki , ktore stopują rozprzestrzenianie wirusa czyli profilaktykę poekspozycyjną. Jesli ich nie wezmiesz , to za te 2-6 tygodni jest juz po sprawie - jestes nosicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 11:58 iluminacja256 napisał: > O twoim poziomie edukacji za to swiadczy fakt, ze nie masz pojecia, > ze do czasu wykrycia wirusa, po stosunku z osoba prawdopodobnie > zakazoną mozna brać leki , ktore stopują rozprzestrzenianie wirusa > czyli profilaktykę poekspozycyjną. Jesli ich nie wezmiesz , to za te > 2-6 tygodni jest juz po sprawie - jestes nosicielem. To pewnie nie w Polsce ,tak za darmo ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 12:04 O ile wiem, to refundacja 50% czyli i tak sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
milena-schefs ale powinni jej zaproponować... 25.07.09, 11:58 leki zmniejszające ryzyko zakażenia HIV. To powinna być standardowa procedura w przypadkach gwałtu. Sama sobie ich nie wykupi, bo są potwornie drogie, a jeszcze ktoś powinien jej powiedzieć, że coś takiego w ogóle istnieje i wypisać receptę. Z tymi lekami jest tak, ze im wcześniej się je weźmie, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: ale powinni jej zaproponować... 25.07.09, 12:01 Jeśli zakażenie nastąpiło, to już nastąpiło. Można co najwyżej powstrzymywać rozwój tego zakażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: ale powinni jej zaproponować... 25.07.09, 12:13 Leki antyretrowirusowe działaja podane do 48, wzglednie 72 godzin - własnie dlatego tak wazny jest czas. Jej nikt tego nawet nie zaproponował, zaproponowali wykrycie nosicielstwa czyli metodę z lat 90-tych! To przerazajace, jak to wszystko wyglada w Polsce...nawet postinoru od lekarza nie dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Nie jesteś na bieżąco więc się niewymądrzaj bufoni 25.07.09, 12:28 bo się tylko tą nadętością i wygłaszaniem tak kategorycznych stwierdzeń (nie mając przy tym żadnej wiedzy medycznej) ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
qazokm Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 11:59 Tak samo Cię POtraktuja wszędzie, w szpitalu, w urzędzie, w sądzie...Dlaczego? Bo to Polska właśnie! Doktorek nie rozumie, ze po gwałcie nie należy sie myć, a dyrektor szpitala go w tym utwierdza!A gdyby tak wkroczyła Pani mninister Kopacz i wywaliła na zbity pysk obydwu? Za chamstwo i głupotę? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc227 Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:58 Pani Dyrektor ma już taką funkcję, że brani swoich podwładnych, bo sama jest odpowiedzialna za wszystko co się dzieje w szpitalu. Co do lekarki, to tak jak całe środowisko lekarskie, dzieli się na ludzi dobrych i na hołotę, która pochodzi z komunistycznych rodzin lekarskich i od tatusia lub mamusi nauczyła się, że reszta to bydło. Mam żonę lekarza i mój ojciec był lekarzem, przez całe życie nieraz naoglądałem się tej wykształconej hołocie, która swoje kompleksy i alkoholizm leczy poniżaniem słabszych. Niem wiem ile Pani doktor ma lat, czy ma córki czy wnuczki, ale w sercu będę miał nadzieję, że kiedyś los pozwoli spotkać im to samo co tu - tak aby mamka lub babcia mogła sobie przypomnieć jak ona potraktowała kogoś w takiej sytuacji. Szczerze tej wyksztalconej hołocie to życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Ja bym się wstrzymał z takimi newsami 25.07.09, 12:00 ale widać, że kazus Cugier-Kotki durni dziennikarskich niewiele nauczył. Sprawa nie jest jednoznaczna, co wynika z artykułu. Ale tytuł i początek mocno newsiarski. Kto w razie potrzeby będzie odszczekiwał? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 12:02 Jeszcze jeden dowod ze Polska to europejska Somalia Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 12:03 Niewykluczone, że macie rację, tylko policja ma obowiązek zlecić obdukcję, przesłuchać domniemaną ofiarę i zapewnić psychologa. To, czy ofiara na prawdę była ofiarą ma ustalić prokurator i sąd, a nie lekarz dyżurny. Brud nie może być tutaj żadną przeszkodą. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: nieknicznie naiwna 25.07.09, 17:54 Policja, prokuratura i sad zbieraja dowody przestepstwa, a sad orzeka, czy sa one wystarczajace do skazania. Jesli nie ma dowodow, sad nie orzeknie winy, chocby gwalciciel zgwalcil ja 10 razy. Dlatego tak wazne jest zebranie dowodow NATYCHMIAST po gwalcie. Dziewczyna i tak byla na tyle przytomna, zeby to zglosic na policje i isc do lekarza. Nie wiedziala tylko ,ze sama musi zaplacic za obdukcje. Tak sie w Polsce pomaga ofiarom przestepstw. Odpowiedz Link Zgłoś
eastern-strix zenujacy poziom wiedzy na temat HIV 25.07.09, 12:12 Dobrze by bylo, gdyby chociaz autor artykulu wiedzial, ze ofierze gwaltu przysluguje prawo do lekow antyretrowirusowych. Z punku widzenia medycyny ryzyko zakazenia jest wieksze niz np. przypadkowe uklucie sie strzykawka na plazy. Jesli nie mozna dostatecznie szybko ustalic,czy sprawca ma hiva, leki nalezy podac. A co do tetsow to nieprawda - sa testy, ktore wykrywaja wirusa. Sa drozsze od testow na przeciwciala,ale mozna je robic wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
noone13 Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 12:18 20 lat niepodzielnych medialnych rządów gazety wyborczej oraz jej niedorozwiniętych czytelników, pomieszanie wartości itd itp robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
chajro Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony policji... 25.07.09, 12:21 Norma - bezczelni "gwałciciele" , bo tak można ich spokojnie nazwać : bezduszni policjanci (A PRAWO NAKAZUJE, żeby zeznania odebrała POLICJANTKA), ohydni lekarze traktujący ofiary gwałtu jak "PROSTYTUTKI, KTÓRE SAME SIĘ PROSIŁY", sądy nie lepsze. Współczuję dziewczynie, która przeszła piekło poniżenia po gwałcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojszal Moje lekarstwo na taką znieczulicę to... 25.07.09, 12:21 wpuszczenie do celi więziennej ,zajmowanej przez mężczyzn spragnoionych seksu w jakiejkolwiek odmianie, lekarza i tych pseudo policjantów. Na trzy godziny, na tyle czasu, ile cierpiała ta kobieta. Wystarczy, żeby im zrobić z czterech liter jesień średniowiecza. K... , co za j... kraj !!! Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist Re: Zgwałcona 19-latka bez pomocy ze strony polic 25.07.09, 12:27 Ciekawe czy przynajmniej w szpitalu podali zgwalconej "emergency contracetives", czy moze czeka ja jeszcze nastepna batalia. Odpowiedz Link Zgłoś
limaczek4 Petycja 25.07.09, 12:27 Zbieram podpisy pod petycją o natychmiastowe zwolnienie Pani Dyrektor Beaty Bober. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudusia79 Urodziłam się w tym szpitalu 30 lat temu 25.07.09, 15:34 Widać nic się tam nie zmieniło. Urodziłam się z wagą 2600 i przy mojej mamie 2 panie pielęgniarki rozmawiały sobie. Jedna do drugiej mówi "A co ty się przejmujesz, przeciez to to i tak nie przeżyje"... Moja siostra (brunetka) została tam zabrana z pękniętą cystą na jajniku, a pan dr mówi do niej "A co ty masz ojca cygana?" "Wskakuj na fotel i rozkładaj nogi!" Odpowiedz Link Zgłoś
old.kibol Pozostajac oburzonym, watpliwosci mozna miec 25.07.09, 12:30 "Broniłam się, szarpałam, wzywałam pomocy, ale nikt nie reagował. On wywiózł mnie do lasu pod Łodzią i brutalnie gwałcił przez prawie trzy godziny - cytuje słowa dziewczyny gazeta. Według jej relacji do spotkania doszło w Łodzi, gdy sprawca zadzwonił, oferując jej pracę w "swoim zakładzie kosmetycznym". ----- Zapytalbym sie, gdzie poszkodowana "bronila sie, szarpala etc"? Przed wejsciem do samochodu, na ulicy, gdzie nikt nie reagowal? Ale jesli tak, to skad wiedziala juz wtedy o niecnych zamiarach tego faceta? A jesli wzywala pomocy w lesie, to chyba zrozumiale, ze nikt nie reagowal. No bo kto mial w lesie reagowac? Tekst jest napisany w sposob chronologiczny, po kolei. Wpierw zatem pisza, ze sie bronila i szarpala, a potem zostala wywieziona do lasu. ----------- "Bezpośrednio po gwałcie dziewczyna poszła na komisariat. Tam ją przesłuchano i skierowano na badania do szpitala. W międzyczasie podała policjantom numer telefonu gwałciciela." ----------- Na samym koncu reportazu w calej tej sprawie pojawia sie nagle narzeczony, i to nie w relacji dziennikarskiej, ale w slowach policjanta. Nie wiemy skad sie wzial ten narzeczony. Czy, w zwiazku z tym, rzeczywiscie "bezposrednio po gwalcie" poszla na komisariat? Numer telefonu gwalciciela. No jak dzialaja komorki i jakie slady zostawiaja, kazdy wie. Wiedza to nawet gwalciciele z Lodzi. W zwiazku z tym mozna postawic pytanie, czy potencjalny przestepca jesli uzywal komorki w rozmowie z poszkodowana, to planowal gwalt? Nie wiemy jaka rozmowa miedzy "przestepca" i "poszkodowana" miala miejsce z chwila, gdy sie spotkali. Sprawy badania na obecnosc wirusa HIV nie komentuje, bo zrobili to inni przede mna, wykazujac nonsensownosc tego zarzutu. Chcialbym przestrzec internautow przed zbyt latwowiernym podejsciem do artykulow i artykulikow w mediach. Dziennikarze, a raczej dziennikarzyny, czesto siegaja w swych "reportazykach" do tzw. nosnych i spolecznie wrazliwych tematów, aby sobie szybciej budowac kariere. Czasami w pospiechu zapominaja o rzetelnosci. Niedawna sprawa p. Cugier-Kotki w Warszawie i rola w niej mediow najlepszym tego dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Pozostajac oburzonym, watpliwosci mozna miec 25.07.09, 13:38 forum.gazeta.pl/forum/w,902,98255746,98261407,Re_Zgwalcona_19_latka_bez_pomocy_ze_strony_polic.html tam jeszce była mowa o jakichś dziennikarzach Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Pozostajac oburzonym, watpliwosci mozna miec 25.07.09, 13:42 niby to samo ,a troche ineczej.Tu mamu informacje ze nie chcala wejść na komisariat bo na dziennikarzy czekała.Show?wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6859086,Zgwalcona_19_latka_bez_pomocy_ze_strony_policji_i.html Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pozostajac oburzonym, watpliwosci mozna miec 26.07.09, 00:34 Telefon komórkowy mógł być na kartę prepaid, bez rejestracji użytkownika. Ale z tym narzeczonym sprawa niejasna: Poszkodowana umawia się ze "sponsorem" na wyjazd samochodem do lasu. Dochodzi do gwałtu i tutaj pytanie: - Czy na jej odzieży i ciele są ślady walki (rozerwana odzież, zadrapania na twarzy lub rękach)? - Czy są także ślady napastnika (strzępy jego odzieży, wydzieliny jego ciała)? W którym momencie pojawił się narzeczony? W chwili gdy wsiadała do samochodu "sponsora"? Po powrocie z lasu? Przed szpitalem? Odpowiedz Link Zgłoś