trippinonahole 18.08.09, 21:29 Nie jestem muzykiem ale byłbym zdruzgotany tracąc swój XX wieczny instrument :D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megas2 Re: Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys 18.08.09, 21:40 Masz na myśli piccolo? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
merkawa Re: Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys 18.08.09, 21:43 To byly supelnie stare , klasycznie zjechane skrzypce YAMAHY model FUTURA 2009 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dolorata Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys. 18.08.09, 21:56 Znakomite nie wiedziałam że tak łatwo można, he. liga1 Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz "w taryfach znaleziono" 18.08.09, 22:48 Myślałam, że GW niżej już upaść nie może. A jednak... Poważna, a raczej uważająca się za poważną, gazeta używa języka prosto spod dawnej budki z piwem. Czy już polecono redaktorom, żeby w ramach pisania w języku zrozumiałym dla czytelników używać "pierdyknął", zamiast "przewrócił się", a najlepiej kilku wyrazów uniwersalnych, które wszystko zastąpią i którymi wszysto można wyrazić: k...., zaj...., pie......., c..., itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys 18.08.09, 23:39 Odsnalazly sie tzn. oddano je, bo....i tak by sie nie udalo ich sprzedac. Byc moze to jest wlasnie powodem tej wyjatkowej "szczerosci/przyzwoitosci" taksowkarza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nurek99 Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys. 18.08.09, 23:43 Jest to chore, żeby skrzypce kosztowały 500000 USD. Fakt, jest to precyzyjny instrument, ale w końcu ile roboczogodzin kosztuje ich produkcja? Odpowiedz Link Zgłoś
zabawnamarysia Re: Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys 19.08.09, 07:29 W USA, jak i Korei Południowej jest lepiej rozwinięty sektor usług. Ludzie mają "grubszy" portfel, nie muszą prymitywnie kombinować, tak więc wyższy system wartości - wyższa cena. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslawjerzy Re: Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys 19.08.09, 08:34 Zabytkowy, rzadki instrument wysokiej klasy potrafi być tyle wart - a niejednokrotnie sporo więcej... Nawet najlepsze nowe skrzypce nie zabrzmią tak, jak - oczywiście odpowiednio zadbane i konserwowane - stare. Tu chodzi o procesy zachodzące w drewnie (tzw. sezonowanie) - nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale znajomy lutnik tłumaczył mi to kiedyś (oczywiście niewiele zrozumiałem ;-)) - oraz o tzw. "rozegranie" instrumentu (wibracje powstające podczas grania dobrze wpływają na dźwiękową charakterystykę drewna). Jeśli np. 20-letni bas (jestem basistą, dlatego posługuję się przykładem z własnej półki) potrafi zabrzmieć lepiej od nowego tej samej klasy to łatwo sobie wyobrazić, jaka różnica może być między nowymi a grubo ponad stuletnimi skrzypcami... No i jeszcze jeden mały przykład z mojego podwórka: nowy Fender Jazz Bass American Standard (jeden z najbardziej znanych i popularnych basów na świecie) kosztuje ok. 1500$. Taki z połowy lat sześćdziesiątych - nawet sporo ponad 10000$ (co ciekawe, cena rośnie dopiero po pewnym czasie - do ok. 20-25 lat powoli spada)... Czyli jest coś na rzeczy, prawda? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Czas to pieniadz ? 19.08.09, 00:09 Odpowiem zbulwersowanemu "nurkowi99", ze wyprodukowanie Alberta Einsteina wymagalo, moim zdaniem, mniej roboczogodzin niz wyprodukowanie nawet sredniej klasy skrzypiec. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_666 Re: Czas to pieniadz ? 19.08.09, 04:06 eastsider napisał: > Odpowiem zbulwersowanemu "nurkowi99", ze wyprodukowanie Alberta > Einsteina wymagalo, moim zdaniem, mniej roboczogodzin niz > wyprodukowanie nawet sredniej klasy skrzypiec. ale tylko z punktu widzenia taty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
romek-sz Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys. 19.08.09, 01:46 "w taryfach" - a co to takiego, TARYFY?! Odpowiedz Link Zgłoś
webkoala Re: Muzyk zostawił w taksówce skrzypce za 500 tys 19.08.09, 06:16 Wyszukiwania pokrewne: plus taryfy taryfy energetyczne Wyniki wyszukiwania 1. GSMonline.pl - taryfy operatorów GSM Google prawde Ci powie ;) ________________ www.koalasite.pl ________________ Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Urban legend 19.08.09, 09:05 Czytam o zostawionym w taksówce Stradivariusach czy innych skrzypcach o milionowej wartości po raz e-nty w ciągu 14 lat. Czy naprawdę Polska jest tak nudnym krajem w czasie wakacji, że nie można znaleźć do opisania prawdziwych problemów i spraw? Odpowiedz Link Zgłoś