krwawymsciciel 24.08.09, 13:00 Mikołaj!!! pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berenike_12 Młody maluje, cz. 3 27.08.09, 17:35 Zainteresowała mnie twórczość Pani Małgorzaty Malinowskiej. Szkoda, że w artykule jest wzmianka o jej stronie internetowej, ale nie ma adresu tejże. Ciężko znaleźć w googlach po imieniu i nazwisku, może dlatego, że mało charakterystyczne. Wydaje mi się, że taki artykuł powinien być reklamą dla młodych twórców. Odpowiedz Link Zgłoś
malmalina Re: Młody maluje, cz. 3 02.09.09, 02:23 moja strona www.malinowska.com.pl dziekuje za zainteresowanie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aivlys_2008 Młody maluje, cz. 3 27.08.09, 22:39 Kupiłam dziś kolejny DF z nadzieją, że cykl "Młody maluje" w końcu zniknie... A jednak! Pan Redaktor wciąż promuje bardzo przeciętnych studentów i absolwentów ASP - kolegów, kolegi, kolegi syna znajomego. Niestety, tak to wygląda:( Prace i postulaty tych młodych twórców takie jak powrót do realizmu, zarówno w sensie formalnym jaki i metafizycznym, są już naprawdę mocno wyeksploatowane przez naprawdę wybitnych nowoczesnych twórców zagranicznych jak i polskich (Sasnal, Maciejowski(krakowska grupa Ładnie)czy Agata Bogacka z warszawskiego podwórka. Ich słowa, przedstawione w artykule, to kalki złotych myśli wypowiadanych przez profesorów i kolegów. Żaden z nich nie może pochwalić się wybitną inteligencją/wrażliwością. Kto śledzi najnowsze trendy w sztuce, ten wie, że nowa fala to nie odgrzewany realizm, ale abstrakcja - minimal znów jest na czasie. Bohaterowie tego niepotrzebnego cyklu, mimo że są pewnie zdolnymi młodymi ludźmi, to jednak na razie nie reprezentują poziomu wyższego niż przeciętny student ASP. Skąd przekonanie, że "za 10-15 lat to ich prace POWINNY wypełniać publiczne i prywatne kolekcje sztuki nowoczesnej"? Kto tak twierdzi, prócz Pana Redaktora? Dlaczego oni? A nie inni,zdolniejsi, bardziej nowatorscy z większymi osiągnięciami? Wiem, że są tacy, ale widocznie Panu Redaktorowi nie chciało się do nich dotrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
stefzas Re: Młody maluje, cz. 3 30.08.09, 22:09 "Kto śledzi najnowsze trendy w sztuce, ten wie, że nowa fala to nie odgrzewany realizm, ale abstrakcja - minimal znów jest na czasie." :D A więc "nowa fala" to nie "odgrzewany realizm" tylko odgrzewany minimal :)))))) Nie każdy artysta zaczyna od "śledzenia trendów". Niektórzy malują jak chcą, a czy to będzie abstrakcja czy minimal to sprawa drugorzędna. Mają coś swojego do powiedzenia. Mówiąc o trendach także korzystasz z jakiejś kalki. Dlaczego więc tak krytycznie oceniasz za to innych? Co do doboru osób, zawsze przy takich okazjach pojawia się dyskusja. Można żałować, że nie pokazano innych. Ale fajnie, że ci co są mogli o sobie opowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
malmalina Re: Młody maluje, cz. 3 02.09.09, 02:30 tak juz dla zupelnej scislosci teraz na topie jest surrealizm wedle mod i trendow do ktorych sie odwolujesz a co do realizmu to sasnal i bogacka nie uprawiaja tego kierunku mimo iz tworza malarstwo przedstawiajace takze trudno jest mowic o konkretach malarskich po artykulach w DF gdyz obrazow tam za bardzo nie widac... jesli chcesz stworzyc konstruktywna krytyke to najpierw zobacz... pozdrawiam www.malinowska.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
de.fakto Młody maluje, cz. 3 30.08.09, 19:03 A ja chcialbym zrozumiec dlaczego przedstawiane sa wylacznie postaci mlodych ASPirantow ze stolicy. Czyzby tylko w stolicy byli zdolni ludzie? Czy moze to kwestia tego, ze to warszafka? Jesli nie myle sie, to w naszym kraju jest siedem akademii (nie liczac wydzialow artystycznych na uniwersytetach, ktorych jest jeszcze kilka). Czy nie ciekawsze byloby zestawienie ludzi z roznych zakatkow Polski, roznych sposobow myslenia, roznych profesorow prowadzacych, ktorzy chcac czy nie, wywieraja na swoich uczniow pewien odmienny wplyw? he? Odpowiedz Link Zgłoś
feme Młody maluje, cz. 3 31.08.09, 08:45 Ewidentnie Pan redaktor, stara się zwrócić uwagę na tych konkretnych MŁODYCH ARTYSTÓW. Każdy, kto choć trochę orientuje się jak wyglada rynek sztuki w naszym kraju, wie, jak ważne są kontakty, powiązania i "przyjaźnie" które umożliwiają Młodym wystawianie swoich prac w opiniotwórczych galeriach. Być może nie było to zamiarem Pana redaktora, ale rażącym jest fakt iż wszyscy przedstawieni artyści to absolwenci lub studenci wyłacznie warszawskich uczelni, ach no i krakowskich. Rozumiem, że oprócz warszafki ( i Krakowa) nic już się nie liczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
berenike_12 Re: Młody maluje, cz. 3 06.09.09, 21:11 O wszystkich napisać się nie da, trzeba coś wybrać. Nie wiem jakie kryteria wyboru stosują redaktorzy, uczciwie byłoby zapoznać się szerzej z tematem i dopiero wtedy zdecydować. Założenie pisania o ostatnich latach akademii wydaje się słuszne, są jeszcze nieznani, na pewno może się zdarzyć,że z czasem ktoś z nich zyska uznanie. Poza tym chyba ktoś z administratorów przeczytał już to forum, bo teraz piszą o Poznaniu. Ja nie mam oglądu całości, nie jeżdżę na przeglądy semestralne. Mam mieszane uczucia odnośnie tych których widzę w DF, ale dobrze, że taki cykl jest.(Szkoda że obrazów tak mało, ale sam Df nie jest zbyt gruby, a dla zainteresowanych są jeszcze pisma branżowe) Poza tym w ogóle mało młodych malarzy mi się podoba, ale to inna sprawa. Może te perełki, o których będzie głośno, wcale nie studiują na asp ? W każdym razie dziękuję Pani M. Malinowskiej za link do swojej str. Adresy powinny być dołączane do takich artykułów, przecież prawie każdy malarz ma swoją str www. Odpowiedz Link Zgłoś