Dodaj do ulubionych

Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy

24.08.09, 18:10
A moze by tak cene foliowek zostawic handlowcom
Obserwuj wątek
    • pe1 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 18:27
      Nie, powinna być zdefiniowana minimalna cena torebki foliowej i dziwię się, że
      to ma być tylko 40gr, a nie np. 4zł.

Chodzi o to, żeby ludzie się wreszcie opamiętali i nie brali torebki do każdej
      bułki a potem szast na ziemię i zadowoleni.
      • pkierski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 18:55
        Ale nie trzeba definiować ceny, tylko opłatę od wprowadzenia do obrotu. Niby
        drobna różnica, ale jest. Jak sklep chce, to może rozdawać "za darmo", tyle, że
        płaci za wprowadzenie do obrotu te 40gr. Może taką opłatę w całości przerzucić
        na klienta, może jeszcze marżę swoją dodać - czemu nie. Ale to pozostanie w
        gestii sklepu, a od każdej torebki "na wolności" będzie 40gr bariery. Pewnie
        większość sklepów po prostu by kazała tyle płacić klientowi, ale czemu nie
        pozostawić takiej możliwości?
        • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 18:59
          Durnie, dajecie się nabrać. Nie chodzi o żadną ochronę środowiska, a
          łatanie dziury. Nikt nie zagwarantował, że pieniądze zostaną
          przeznaczone na przetwarzanie folii, nikt nie policzył jaki koszt
          środowisko ponosi przy produkcji alternatywnych opakowań
          "ekologicznych". Rząd chce robić kampanie informacyjne? Dobrze - na tym
          niech poprzestanie.
          • jhbsk Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:08
            Brednie. Wystarczy przyjść z własną torbą.
            • kot9999 to jest prawo unijne i bardzo dobrze 24.08.09, 19:10
              te fruwajace torebki wkurzaja mnie od dawna!
              • borow4 wara rzadowi od torebek - 24.08.09, 20:15
                d
                • tw.jacek_i_placek A co z pieprzonym skupem butelek? 25.08.09, 00:08
                  Flaszki nie zalegają na śmietniskach? Do tej pory jakoś żaden popaprany "ekolog"
                  nie poradził sobie z problemem skupu opakowań szklanych
            • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:25
              jhbsk napisała:

> Brednie. Wystarczy przyjść z własną torbą.
              ######## Jakie brednie? Przyjdziesz z własną torbą nie zapłacisz za
              foliówkę bo jej nie weźmiesz. Proste i nie ma co panikować.
              Potrzebny jest strszak by wpajać dobre zasady.
              • lukaszngw Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:47
                ehhh chłopie, chłopie.....następnym razem jak pójdziesz na zakupy to zobacz co
                ludzie wkładają do takiej torebki. Albo ci powiem: ser w foli, mięso w foli,
                butelkę plastik napoju gazowanego, butelkę plastik wody i MASĘ tego typu
                plastików. Jedna butelka wody to dziesiątki torebek. Teraz już wiesz dlaczego to
                ściema z tymi torebkami?
                • noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:57
                  od czego trzeba zaczac... no chyba, ze wyznajesz zasade, ze skoro jest
                  zle to nie warto nic robic, bo i tak bedzie tylko troche lepiej.
                  zacznijmy od foliowek, przynajmniej przestana sie poniewierac po
                  ulicach. moze kiedys ktos sie wezmie na powaznie za segregacje smieci,
                  rzecz zupelnie normalna na zachodzie
                  • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:23
                    Od czegoś trzeba zacząć wprowadzać nowe podatki by łatać dziurę
                    budżetową.
                    Do segregacji będziemy zmuszeni za kilka lat przez UE.
                    ale żeby segregacja się opłaciła nalezy zastosować jakieś zwolnienia
                    z podatków albo nawet dopłaty dla przedsiębiorców. Ale to jest
                    wydawanie kasy, a nie zarabianie jej jak w przypadku krypto podatku
                    nowego - od woreczków foliowych, tudzież od zakupów (jak zwał tak
                    zwał).
                    Zresztą segregacja już w Polsce jest, w wielu gminach, tyle, ze
                    często posegregowane odpady lądują na wysypiskach śmieci.
                    Większym problemem to jest wg mnie wyrzucanie przez nowobogackich
                    śmieci do lasu i rowów - żeby nie płacić za wywóz. I tym warto by
                    się zajać - n.p. nałożyć obowiązkową, ryczałtowaną opłatę za wywóz
                    śmieci - bez względu na to ile ich jest. No, ale to wynosiłoby
                    więcej niż te kilkadziesiat groszy, więc nie byłoby popularne, nie
                    do zastosowania w czasach kampanii prezydenckiej Donka.
                    • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:29
                      O jakim podatku mówisz. Nie wszystko musi być dochodowe. Ochrona
                      środowiska na krótką metę dochodowa nie może być, ale w perspektywie
                      czasu to tak, choćby korzyści dla zdrowia.
                      • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:43
                        zysk z tego krypto podatku pójdzie na ochronę środowiska tak jak
                        opłaty od samochodów na nowe drogi. Nie bądź naiwny.
                    • noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:34
                      a co sie tak uczepiles tych podatkow??? przeciez nie musisz uzywac
                      foliowych reklamowek, chyba nie jestes od nich uzalezniony??? po prostu
                      kup torbe ekologiczna i powiedz f.ck you donkowi i roztowskiemu
                      • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:41
                        ##########moducks. Może to nie do mnie pretensje o czepianiu się
                        podatków. To moja odpowiedź na post Antyliberal22, który twierdzi że
                        oplaty za torebki foliowe to podatek na łatanie dziury budżetowej.
                        • noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:42
                          popatrz uwazniej na "drzewko" dsykusji. nie komentowalem ciebie tylko
                          jego
                          • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:49
                            Zgoda dlatego zastrzeżenie że może to nie do mnie uwaga, ale to
                            było po moim poście. Sory.
                  • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:21
                    JAkos bedac w USA nie zauwazylem zeby brakowalo gdziekolwiek
                    foliowych torebek ,wrecz przeciwnie ,kazdy sklep stara sie poprzez
                    wlasny wzor oraz koloryt torebki zwrocic na siebie uwage,czysta
                    prawie darmowa reklama !!!............i jakos nik tam nie rozpacza z
                    tego powodu..........smiecie sa segregowane......ale trzeba pamietac
                    ze ta segregacje placa wszystcy (podatnicy),a zarabiaja tylko firmy
                    segregujace........a to co chca wprowadzic w polsce to jest tylko
                    kolejny podatek ukryty pod milo brzmiacym slogankiem...EKOLOGIA.....
                    ps jak ta ekologia wyglada????,,HAHHAH...prosze bardzo ....chocby
                    pierwszy z brzegu przykladzik ...TO TA EKOLOGIA niszczy amazonke nic
                    innego ,pod UPRAY ,HEHEH """EKOLOGICZNE"""wycinane sa lasy w
                    pien...........HAHAHHA.....o czym ty mowisz babo zastanow sie......
                    placzesz za torebeczka ,,,,,,,,,,,a miliony hektarow wycinanego
                    lasu cie nie wzruszaja ........ jestes glupia czy naiwna?????? czy
                    tez idzie to u ciebie w parze...........
                    • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:32
                      Ale też właśnie USA są jedynym krajem który nie podpisał porozumień
                      z Kyoto. Bo im ekologia i środowisko wisi. To Amerykanie nie
                      przeżyją bez klimatyzacji i krążowników szos z silnikami ciężarówek.
                      • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:45
                        Wydaje ci sie ,amerykanie sa bardzo sprawnie zarzadzanym
                        spoleczenstwem........przezyja............pojedz
                        zobacz ..........pomieszkaj............
                        ps.amerykanie nie podpisali ,ale spoleczenstwo samo w sobie jest
                        bardziej ekologiczne niz ta ,powiedzmy to,polska ekologia na sile....
                        W dodatku jak ktos tam ma smieci to moze je darmowo wywiezdz na
                        wysypisko smieci ( oczywiscie nie firma tylko osoba
                        prywatna) .....nie wyglada to moze tak pieknie na prowincji ale duze
                        miasta sa pod tym wzgledem w dobrej kondycji....
                      • emplo Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:46
                        I bardzo dobrze, ze nie podpisal. A w Europie sie handluje limitami CO2, ktore
                        jakies urzedasy sobie wymyslily. Liczby wziete z kosmosu, a cala akcja ma nas
                        bronic przed globalnym oci.pieniem, na ktore tak na prawde wplyw czlowieka jest
                        znikomy i przez nikogo nie udowodniony.

A wracajac do ekologii, wiem ile konsekwencji niesie produkcja na przyklad
                        papieru w wersji "recycled". Nie dajmy sie zwariowac z ta ekologia. Tu chodzi
                        nie o srodowisko, ale o duze pieniadze. Ktos tu kreci niezle lody...
                        • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:50
                          W 100% sie z tym zgadzam............ta cala ekojazda to tylko
                          pieknie brzmiaca urzednicza sciema...........dla myslacych
                          wolniej...........
                        • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:06
                          Handluje się nie tylko w Europie, ale na calym świecie również USA
                          kupuje prawa do emisji. Sprawne arządzanie nie jest zawsze
                          równoznaczne z dobrym zarządzaniem.
                        • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:10
                          emplo napisał:

>
                          >
                          > A wracajac do ekologii, wiem ile konsekwencji niesie produkcja na
                          przyklad
                          > papieru w wersji "recycled". Nie dajmy sie zwariowac z ta
                          ekologia. Tu chodzi
                          > nie o srodowisko, ale o duze pieniadze. Ktos tu kreci niezle
                          lody...
                          ############ Naprawdę wiesz. Bo ja znając sprawę z własnego
                          doświadczenia twierdzę że nie znaszprzetwarzania makulatury. Nawet
                          nie mówisz: Wiem że nic nie wiem na ten temat.
                          • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:27
                            NNO tak wsadzasz makulature do cisnieniowej kadzi ,pozniej mieszasz
                            hochla,maglujesz i papier toaletowy gotowy..........tylko palce
                            wsadzac............HAHAHAH.............
                            ps .nie zalewaj,a gdzie srodki
                            chemiczne ,uszlachetniacze,stwardniacze................bredzisz .....
                            .
                            • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:32
                              Jakie uszlachetniacze, utwardzacze? Bredzisz. To Ty chcesz papierem
                              ściernym tyłek wycierać. życzę przyjemnych przeżyć przy tej
                              czynności.
                          • emplo Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 23:18
                            Znam, i dla jasnosci, chodzilo mi o produkcje papieru biurowego, a nie
                            toaletowego. Toaletowy moze jest bardziej "zielony".

Ale watek jest o reklamowkach a nie papierze wiec nie ciagnijmy tego tematu...
                      • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:48
                        W dodatku jak juz znajdziesz sie w duzym miescie ,(Powiedzmy ze to
                        bedzie New York) to zaskoczy cie czystosc powietrza w stosunku do
                        ilosci pojazdow......na pewno wyglada to lepiej niz w warszawie(
                        tylko dla przykladu to podaje).....
                  • trinte Nie wiem, gdzie mieszkasz 24.08.09, 21:51
                    bo w mojej okolicy jest czysto i się nie poniewierają.

:-))
                • harvy Popieram w 100% !!! 24.08.09, 20:02
                  Carrefour kasuje teraz po 60gr za folię i to idzie do kieszeni
                  francuskiego koncernu. Rząd chce tylko 40 gr i do tego pójdzie to na
                  samorządy więc zostanie u mnie. Realnie więc obniżka a przynajmniej
                  zachodnie koncerny się nie będą dorabiały na tym!!!
                  • ondskan Re: Popieram w 100% !!! 24.08.09, 20:12
                    Obowiązkowe opłaty powinny być już dawno...
                  • ekoflekser Re: Popieram w 100% !!! 24.08.09, 21:35
                    harvy napisał:

> Carrefour kasuje teraz po 60gr za folię i to idzie do kieszeni
                    > francuskiego koncernu.

Najrozsądniejszym wyjściem jest nałożenie obowiązku dystrybucji przez sklepy foliowych toreb, które faktycznie są biodegradowalne, tj. ulegające biodegradacji w zwykłej glebie w krótkim czasie (pozostałość materii to H2O, CO2, biomasa). W takim przypadku gotów byłbym ponieść ten podatek ekologiczny, wiedząc że zbłąkana w trawniku torba rozłoży się bez uszczerbku dla środowiska.
                    Zielone torby sprzedawane przez Carrefour to taki "chłyt marketingowy" - niby to ekologiczne, ale kto w temacie, ten wie... Produkowane są z chińskiej skrobi, koszt ich to ok. 20 USD/1000 szt., a w każdym hipermarkecie sprzedaje się ich kilkaset tysięcy miesięcznie (dane z pierwszej ręki). Oficjalnie C. podaje, że sprzedaje je bez marży, tyle tylko, że byłoby to niezgodne z polskim prawem.
                    W ten oto sposób krzewią sobie handlowcy kulturę "ekologiczną" w naszej mlekiem i miodem płynącej krainie.
                • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:18
                  lukaszngw napisał:

> ehhh chłopie, chłopie.....następnym razem jak pójdziesz na zakupy
                  to zobacz co
                  > ludzie wkładają do takiej torebki. Albo ci powiem: ser w foli,
                  mięso w foli,
                  > butelkę plastik napoju gazowanego, butelkę plastik wody i MASĘ
                  tego typu
                  > plastików. Jedna butelka wody to dziesiątki torebek. Teraz już
                  wiesz dlaczego t
                  > o
                  > ściema z tymi torebkami?
                  ######### Nie ,nie wiem o ściemie, bo od czegoś trzeba zacząć.
                  Następne w kolejce będą butelki plastikowe, bo czas wreszcie wrócić
                  do zdrowego i ekologicznego szkła (wielokrotny przerób), aże
                  cięższe? Więcej korzyści jest z likwidacji butelek plastikowych. A
                  kto każe towary pakowane w plastik ładować do toreb z folii? Można
                  używać: lniane, bawełniane czy z juty. Chyba potrafisz zrozumieć
                  zamiast ironizować z czegoś o czym masz jak widać blade pojęcie.
                  • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:30
                    A ja chce torebki foliowe i to za darmo!!! ..i nic mnie nie
                    wzrusza ,zadne biadolenie nad ekologia i innymi tego typu
                    bzdurami...........i bedzie tak dotad az do czasu kiedy autobusy
                    miejskie i wszystkie administracyjne pojazdy nie beda
                    EKOLOGICZNE...cos przeoczylem???? to moze podpowiem...........nawet
                    milion torebek nie niszczy tak srodowiska ,jak jeden dzien jazdy
                    rzadowych limuzyn ....a moze by tak wprowadzic jeden dzien w
                    miesiacu ,dla rzadu zeby poruszal sie komunikacja ekologiczna (
                    czyli bez zanieczyszczen atmosferycznych,0 emisji) to
                    proponuje ....dopuki to nie nastapi bede uzywal tyle toreb
                    foliowych ile bedzie mi sie podobalo...............i nic mnie nie
                    obchodzi to ""eklolgiczne"" ,HEHEHEHE.....ekologiczne???
                    HAHAH..biadolenie..........
                  • pe1 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:39
                    Nie rozumiesz. Foliowe jednorazówki mają katastrofalny wpływ na środowisko, a
                    butelki nie. Tu nie chodzi o ilość plastiku tylko o jego formę i to, co się z
                    nim dzieje po użyciu. Poczytaj trochę.
                • faolitarna Butelka wody 24.08.09, 21:53
                  Butelkowana woda to jeden z glupszych pomysłów.

z drugiej strony butelkę można na cos przetworzyć, torebki nie.
                  • kgsz W miastach? 24.08.09, 22:58
                    Daj mi jakiś alternatywny i wygodny sposób na wodę zdatną do picia dla mnie i
                    dziecka.

(znacznie bardziej wkurza mnie zużywanie czystej wody do spłukiwania, za
                    przeproszeniem, toalety)
                    • faolitarna Re: W miastach? 24.08.09, 23:26
                      Sam używam bidonów i termosów. dziś bidon nie musi wyglądać jak za PRL, kiedy
                      były tylko bidony dla kolarzy i harcerskie manierki. Mój wygląda jak butelka
                      Pepsi Big Łyk z gumowaną ścianą. Na dłuższą metę oczywiście lepiej taką wode
                      przefiltrować przed napełnieniem pojemnika.

Spłukiwać trzeba tak, czy inaczej. Pozostaje pytanie, czy woda musi w toalecie
                      stać? Chyba nie. Mogę sobie wyobrazić "zamkniętą" muszlę, bez tego pojemnika wody.

Kiedyś eksperymentalnie rozmontowałem kolanko w umywalce i używałem wody z mycia
                      rąk do spłukiwania. nie było to zbyt trudne.
                      Wydawało mi się, że oszczędzam dużo wody...
                      ...do czasu, kiedy (cały czas obserwowałem zużycie, oczywiście) włączyłem
                      pralkę. w tym momencie dałem sobie spokój. Różnica, czy zrobię jedno pranie
                      mniej, czy więcej odpowiadała całemu mojemu zachodowi, by włączyć do obiegu
                      brudną wodę.
                      • kgsz Re: W miastach? 28.08.09, 20:14
                        faolitarna napisał:

> Sam używam bidonów i termosów. dziś bidon nie musi wyglądać jak za PRL, kiedy
                        > były tylko bidony dla kolarzy i harcerskie manierki. Mój wygląda jak butelka
                        > Pepsi Big Łyk z gumowaną ścianą. Na dłuższą metę oczywiście lepiej taką wode
                        > przefiltrować przed napełnieniem pojemnika.

Ale, sorry, nijak się to ma do wygody (oprócz trudnienia się zdobywaniem pożyw^W
                        wody muszę mieć także czas na pracę) kupienia 2 5L butelek wody dla dziecka i 2
                        zgrzewek (9L) wody dla mnie - starcza na niecałe 2 tygodnie, a kupuje się w
                        kilka minut.

> Spłukiwać trzeba tak, czy inaczej. Pozostaje pytanie, czy woda musi w toalecie
                        > stać? Chyba nie.

A jakie znaczenie czy stoi w toalecie, czy czeka w rurze?

> Kiedyś eksperymentalnie rozmontowałem kolanko w umywalce
                        > i używałem wody z mycia rąk do spłukiwania.

Myślałem raczej o rozwiązaniu "systemowym" - woda spod prysznica mogłaby po
                        zgrubnym oczyszczeniu i przefiltrowaniu trafiać do obwodu służącego do
                        spłukiwania toalet czy podlewania ogródków.

> Wydawało mi się, że oszczędzam dużo wody...
                        > ...do czasu, kiedy (cały czas obserwowałem zużycie, oczywiście)
                        > włączyłem pralkę. w tym momencie dałem sobie spokój.

A ja nadal zakręcam wodę myjąc zęby czy naczynia (zmywarka zakolejkowana, tak).

> Różnica, czy zrobię jedno pranie
                        > mniej, czy więcej odpowiadała całemu mojemu zachodowi,
                        > by włączyć do obiegu brudną wodę.

Ale może choć trochę było Ci przyjemnie, że mniej się marnuje czystej wody
                        zdatnej do picia? :)
          • noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:15
            kolego "durniu". w wiekszosci krajow europy jest rzadowa oplata za
            foliowke. ma to po prostu odstraszyc klientow od ich uzywania,
            wydatkowanie zebranych tak pieniedzy to sprawa wtorna. zamiast brac 5
            foliowek przy okazji kazdych zakupow, kupisz sobie torbe wielorazowego
            uzytku. nie tylko bedzie to z pozytkiem dla srodowiska, ale tez
            krajobrazu polskich miast i wsi. ja sie tylko dziwie, ze trzeba bylo
            tyle czekac na wprowadzenie takiego prostego, skutecznego, sprawdzonego
            w wielu krajach rozwiazania
            • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:19
              Ciekawym co powiesz jak rząd będzie Cię odstraszał od używania
              nieekologicznych samochodów karząc bulić 4000,- rocznie za
              niespełniającego norm EURO youngtimera? Odstraszanie przez kary "na
              wszelki wypadek" to jak instalacja ogrodzenia pod napięciem. Czemu
              zatem nie mogę odstraszać złodziei przez zajęciem mojego mienia przy
              pomocy 230V?
              Dyrektyw nie znasz i pojęcia nie masz o biurokracji unijnej. A każdy
              przepis powstał, bo się komuś opłaca. Nawet krzywizna ogórka miała na
              celu zablokowanie importu spoza Wspólnoty i była forsowana przez
              unijnych wytwórców.
              • dleifrag Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:25
                A niech wprowadzi takie opłaty, jak mam przez durniów w terenówkach wdychać te
                spaliny, to niech przynajmniej płacą!!! Za foliówki też durnie będą płacili, jak
                im się nie chce pamiętam o wzięciu na zakupy torby jednorazowej. Liberalizm w
                Twoim domku, środowisko jest wspólne.
                • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:32
                  "Gruba" torba wielorazowa waży kilkadziesiąt razy więcej niż
                  jednorazówka. Teoretycznie dla zrównoważenia kosztu poniesionego
                  przez środowisko powinna zostać użyta kilkadziesiąt razy zanim się
                  zniszczy. Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem.
                  Po drugie % powierzchni wystawionej na działanie czynników ją
                  rozkładających jest niższy w stosunku do całkowitej masy. Zatem jedna
                  wielorazówka będzie się rozkładać wolniej niż 30-50 cienkich torebek.
                  Pozostają jeszcze butelki PET. Chcesz sieograniczać w imię głupio
                  pojętej ekologii - proszę bardzo. Mnie w to nie mieszaj, bo folii nie
                  używam, ale zacznę, jeżeli ktoś mi zakazuje.
                  • dleifrag Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:37
                    Nie chodzi tylko o normalne zakupy, ludzie kupując paczkę czipsów też pakują w
                    jednorazówkę. W hiszpanii czasami płacę za jednorazówkę 15c (cena ustalona przez
                    Lidla, normalnie jest darmowa), ale jak akurat nie mam do czego zapakować to
                    trudno, potem ją zużywam jako worek na śmieci.
                    • noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:46
                      a kto powiedzial, ze torba wielorazowego uzytku musi byc foliowa???
                      kazda torba foliowa dosc szybko sie niszczy, dlatego zamiana
                      jednorazowek na kilkurazowki nie bedzie zadnym rozwiazaniem. przyznam
                      sie szczerze, ze nie wiem z czego wyprodukowana zostala torba, ktorej
                      aktualnie uzywam, wiem tylko, ze jest to material biodegradowalny i
                      wytrzymuje juz okolo roku
                      • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:50
                        Szczególnie płytka z plastiku usztywniająca dno. :)
                        • noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:53
                          nawet jesli takowa plytka jest z plastiku (choc stawiam raczej na
                          tworzywo, ktore rozlozy sie w przyrodzie w ciagu 2 lat), to JEDNA
                          plytka na ROK i to i tak mniej smiecia w przyrodzie niz kilkaset
                          foliowek
                          • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:03
                            noducks napisał:

> nawet jesli takowa plytka jest z plastiku (choc stawiam raczej na
                            > tworzywo, ktore rozlozy sie w przyrodzie w ciagu 2 lat), to JEDNA
                            > plytka na ROK i to i tak mniej smiecia w przyrodzie niz kilkaset
                            > foliowek
                            #### Płytka nie musi być z plastiku. może być z twardej tektury lub
                            płyty pilśniowej (przetworzone drewno). Proste?
                            • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:39
                              Hej ""EKOLOGU"" ...czy wiesz co to takiego ta plyta
                              pilsnoiwa????.......i jaka jest technologia jej wytworzenia???? z
                              plastikiem to porownujesz..........HAHAHAHHA..............
                              • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:16
                                niespodziewany22 napisał:

> Hej ""EKOLOGU"" ...czy wiesz co to takiego ta plyta
                                > pilsnoiwa????.......i jaka jest technologia jej wytworzenia???? z
                                > plastikiem to porownujesz..........HAHAHAHHA..............
                                ########## Produkcja płyt pilśniowych jest jednym z elementów mojego
                                wykształcenia i zawodu. Więc "mędrcu" nie próbuj mi wciskać kitu, bo
                                nie masz o tym żadnego pojęcia.
                                • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:22
                                  Czyzbys byl ""EKOLOGIEM"".............?
                                  hehehe...........zawodowym........ah,cos o kicie
                                  mowiles......szklarzem jestes ,domyslam sie.............
                                  ps.zrozumiales sugestie o szklarzu ,mam nadzieje.....
                                  • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:25
                                    Ekologiem nie jestem, ale patrzę na świat realnie jako całość a nie
                                    tylko :beton, stal i szkło.
                                    • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:28
                                      juz wiem !!!!Mieszkasz w szalasie i jestes skrzatem.......tym
                                      zagubionym z krainy 1000 i jednej basni............
                      • noducks a tak z innej beczki 24.08.09, 19:51
                        dlaczego nie mozna podyskutowac na forum w temacie naczelnego p.dala RP
                        biedronia, ktory grozi przesladowaniem cejrowskiego tylko dlatego, ze
                        temu nie podobaja sie stosunki miedzy mezczyznami i mowi przy tym co
                        mysli, korzystajac ze swobody wypowiedzi. mi tez zboczenia sie nie
                        podobaja, czy wobec tego mam tez miec ograniczona swobode wypowiedzi???
                        • dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 19:55
                          Też nie wiem i też brak tej dyskusji mi się nie podoba. Naczelnym
                          prawem człowieka jest prawo do głupoty i jest ono nadrzędne wobec
                          innych. Dlatego wbrew sobie będę stał po stronie Cejrowskiego. Nie
                          zgadzam się z nim, więc będę bronił jego głosu.
                          • noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:01
                            jesli chodzi o pana cejrowskiego to jego stosunek do tzw.
                            homoseksualizmu jest bodajze jedyna rzecza, z ktora moge sie z nim
                            zgodzic. ale strasznie wkurza mnie, ze na skutek arbitralnej decyzji
                            jakiegos redaktorka wyborczej nie moge podyskutowac na wazny temat, czy
                            gej biedron ma prawo grozic nie-gejowi cejrowskiemu??? czyzby
                            mniejszosci staly ponad prawem???
                          • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:08
                            Dzikowy, były artykuły na te tematy? Więc trza było dyskutować.
                            Teraz jest inny temat i nie pie..ol.
                            • dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:11
                              Z noducksem rozmawiamy o braku dyskusji pod artykułami na ten temat.
                              Pozwolę sobie zatem jeszcze trochę popie...ć.
                              • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:22
                                dzikowy napisał:

> Z noducksem rozmawiamy o braku dyskusji pod artykułami na ten
                                temat.
                                > Pozwolę sobie zatem jeszcze trochę popie...ć.
                                ######## Widać że czytanie u Ciebie to rzadkość.
                                • niespodziewany22 Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 21:57
                                  Niech zyja geje i lesbijki.....zawsze to kolorowiej............i
                                  ciekawe komu to przeszkadza.....................mnie nie.....
                                  ps.a tak na marginesie ,skoro ok 5-8% to kochajacy inaczej, to
                                  ciekawym kto reprezentuje w naszym rzadzie te 5-8%............
                        • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:06
                          Ależ proszę bardzo dyskutuj przy okazji częstych na te tematy
                          artykułów. Teraz tematem są foliówki i nie zawracaj gitary.
                          • noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:18
                            czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem??? nie mozna sobie podyskutowac o
                            bedroniu i cejrowskim, bo pod artykulem na ten temat nie ma
                            podczepionego forum. cenzura. i dlatego moj post zatytulowalem "z innej
                            beczki", chcac wyrazic swoj sprzeciw na takie zamykanie internautom
                            "klawiatury". jesli temat cie nie interesuje, po prostu zignoruj ten
                            post i nie komentuj
                            • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:24
                              noducks napisał:

> czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem??? nie mozna sobie
                              podyskutowac o
                              > bedroniu i cejrowskim, bo pod artykulem na ten temat nie ma
                              > podczepionego forum. cenzura. i dlatego moj post zatytulowalem "z
                              innej
                              > beczki", chcac wyrazic swoj sprzeciw na takie zamykanie
                              internautom
                              > "klawiatury". jesli temat cie nie interesuje, po prostu zignoruj
                              ten
                              > post i nie komentuj
                              ########## Jest adres mailowy do redakcji i możesz zgłaszać tam
                              pretensje.
                              • noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:39
                                wierzysz w wolanie na puszcze??? wole sobie przykleic dodatkowy watek
                                do istniejacej juz dyskusji a ty mi tego nie zabronisz. nie
                                zaineresowana/ny??? nie czytaj, nie pisz, zignoruj. no chyba ze pod
                                plaszczykiem obrony tematu masz ukryte okreslone poglady, ktore wyznaja
                                tylko jedna poprawna politycznie prawde i nie lubia zadnej dyskusji, no
                                chyba, ze peany na czesc...
                                • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:46
                                  A pisz sobie co chcesz. Czytam z rozpędu i nie mam powodu by Ci
                                  zabraniać pisać. Fakt, że dziennikarzyny dyżurne nie lubią krytyki i
                                  zaraz Cię zablokują byś nie odpowiadał na ich zarozumiałą
                                  przemądrzałą odpowiedź coć wogóle nie mają racji. Zgadzam się z Tobą
                                  o tym wolaniu na puszczy.
                                  • noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:53
                                    krytyki szanowna redakcja nie przyjelaby na pewno, poniewaz z
                                    premedytacja nie dopuscili do dyskusji pod tym tematem. widocznie boja
                                    sie takiej dyskusji
                              • niespodziewany22 Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 22:00
                                A ty co foliowa torebka ci na glowe wpadla..........HAHAHAH....jak
                                chce to niech dyskutuje na inny temat ,co w klasie jestes?, boisz
                                sie nauczyciela? ..... ta kolezanka z prawej ,prosze pani,pisze nie
                                na temat,....bla,bla,bla,bla.....
                                • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 22:24
                                  Mózg Ci się zagotował, że się pienisz?
                                  • niespodziewany22 Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 22:30
                                    Wiesz ze to ekologia tak dziala ,HAHAHAH,podnosi temperature
                                    planety...........myslalem ze to powinienes wiedziec........
                            • dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:27
                              Adwersarz murem za Biedroniem, zatem jakakolwiek dyskusja mu nie w
                              smak.
                              • ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:31
                                dzikowy napisał:

> Adwersarz murem za Biedroniem, zatem jakakolwiek dyskusja mu nie w
                                > smak.
                                ####### Mylisz się. O Biedroniu ledwo słyszałem, a jego postawa mnie
                                nie interesuje. Jeśli nie szkodzi to jego prywatna sprawa.
                                • dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:52
                                  Otóż szkodzi. A jeżeli nie podoba Ci się OT, to w rogu masz
                                  śmietniczek. Bardziej skuteczny niż pisanie maili. :)
                      • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:00
                        noducks napisał:

> a kto powiedzial, ze torba wielorazowego uzytku musi byc
                        foliowa???
                        > kazda torba foliowa dosc szybko sie niszczy, dlatego zamiana
                        > jednorazowek na kilkurazowki nie bedzie zadnym rozwiazaniem.
                        przyznam
                        > sie szczerze, ze nie wiem z czego wyprodukowana zostala torba,
                        ktorej
                        > aktualnie uzywam, wiem tylko, ze jest to material biodegradowalny
                        i
                        > wytrzymuje juz okolo roku ######### Najlepszym rozwiązaniem są
                        torby lniane, jutowe czy choćby z grubej bawełny. Będzie
                        wykorzystana ziemia leżąca odłogiem, praca dla rolników (u nas len)
                        i odżyje polski przemysł lniany. A surowce te nie tylko są
                        biodegradalne, ale zużyte torby są znakomite do produkcji
                        wysokojakościowego papieru ekologicznego nie potrzebująceg celulozy
                        której produkcja jest wysoce szkodliwa dla środowiska!
                        • ned_pap Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:45
                          zużyte torby są znakomite do produkcji
                          > wysokojakościowego papieru ekologicznego nie potrzebująceg celulozy
                          > której produkcja jest wysoce szkodliwa dla środowiska!

Po pierwsze - papier z lnu również robi się z celulozy - tylko że lnianej, a nie na przykład sosnowej. Po drugie - przeróbka szmat na masę papierniczą jest procesem analogicznym do produkcji masy z drewna. Po trzecie - produkcja celulozy już nie jest tak uciążliwa dla środowiska, jak kiedyś - papiernie nauczyły się już oszczędzać wodę oraz oczyszczać ścieki i gazy odlotowe. Już około 10 lat temu jedna z polskich celulozowni zrzucała z oczyszczalni ścieków wodę II klasy czystości.
                          • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:04
                            Mylisz się. kilkadziesiąt lat byłem związany z papiernictwem. Len to
                            czysta celuloza i nie trzeba lnu czy bawełny przerabiać na celulozę.
                            Przeróbka szmat nie jest analogiczna do produkcji celulozy z drewna
                            do której jednak zużywa się dużo środków chemicznych, mniej czy
                            bardziej agresywnych ale jednak. Wystarczy gotowanie poszarpanych
                            szmat w warnikach , po czym zmielenie i wybielenie, obecnie już nie
                            chlorem tylko np ozonem. Szkodliwość więc znikoma w porównaniu z
                            celulozą z drewna. Nie wszystkie zakłady celulozowo-papiernicze
                            korzystają z najnowocześniejszych technologi tak samo jak i reszta
                            przemysłu bo nikogo na to nie stać, nawet najbogatszych. Na zmiany
                            trzeba pieniędzy i czasu.
                            • ned_pap Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:47
                              Nie mylę się. Len czy bawełna to nie "czysta celuloza", bo to już jest pojęcie chemiczne. Celuloza jest polisacharydem, a to, co potocznie nazywa się celulozą, to składnik rośliny - włókna, z tejże celulozy zbudowane. Każdą roślinę trzeba obrabiać chemicznie, by włókna wyizolować z tkanki roślinnej.

Do gotowania szmat trzeba energii - a więc jest i oddziaływanie na środowisko, a do gotowania również dodaje się chemikalia. W roztwarzaniu siarczanowym, stosowanym w zasadzie wszędzie na zachód od Bugu, chemikalia są w całości regenerowane, więc nie zanieczyszcza się środowiska. Gazy odlotowe są już odpowiednio oczyszczane, więc w Świeciu czy w Kwidzynie już nie śmierdzi tak, jak 20 lat temu.

Bielenie ozonem jest rzadko spotykane, głównie z uwagi na koszty. Masy TCF są bielone przede wszystkim perhydrolem. Obecnie nadal najpopularniejsze jest bielenie ECF, więc bez użycia chloru pierwiastkowego, gdzie natomiast stosuje się dwutlenek chloru. Bieli się tak zarówno masy szmaciane, jak i te z drewna.

A zakłady stać na inwestycje ekologiczne, bo po pierwsze są na to pieniądze unijne, a po drugie opłaty za użytkowanie środowiska są bardzo wysokie. Żaden zakład, nawet mikroskopijne papierenki na Wygwizdowie Górnym oczyszczają ścieki - bo muszą. Jak nie mają własnej oczyszczalni, to zrzucają ścieki do oczyszczalni komunalnych. A celulozownie wszystkie mają zaawansowane systemy ochrony środowiska, bo faktycznie są tam w obiegu dość przykre chemikalia. Co nie zmienia faktu, że na zewnątrz wydostaje się niewiele. O wiele bardziej niż celulozownia, nie mówiąc o papierni, truje przeciętna elektrociepłownia.
                        • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:09
                          HAHAHAH, jesli jest produkcja to sa i maszyny ,i emisje,a wiec jest
                          szkoldliwosc ....co za bajer tu wciskasz errata? ...........
                          • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:21

> HAHAHAH, jesli jest produkcja to sa i maszyny ,i emisje,a wiec
                            jest
                            > szkoldliwosc ....co za bajer tu wciskasz errata? ...........
                            ########### Patrzysz na świat przez filcowe okulary że nie widzisz
                            różnicy między jednym a drugim. Motorower chyba mniej kopci niż
                            krążownk szos. Prawda? Jednak może być różnica bajarzu.
                            • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:25
                              Tylko ze motorowerem nie pojedziesz na wakacje z
                              rodzina.........chyba ze dla wszystkich zakupisz
                              motorowerki,kawalkada motorowerkow,HAHAHAHahHAHAHAH,(no niezle sie
                              ubawilem,powiedz kiedy wyruszasz ,zdjecia porobie) jak w
                              chinach,czyli chinczycy sa EKOLOGICZNI....................czyzbys to
                              mi sugerowal,HAHAHHAHAH
                              • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:29
                                Jeśli tak to nie porównuj czegoś czego nie rozumisz np włókiennictwa
                                lub produkcji celulozy.
                                • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:31
                                  masz jakoms obsesje tej celulozy ,bierzesz cos czy lykasz?a moze
                                  wachasz za duzo torebek.................?/?
                                  • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:36
                                    Bo mogę powiedzieć że się na tym znam w przeciwieństwie do Ciebie
                                    zarozumialcu o miałkiej wiedzy. Koniec, bo szkoda czasu naTwoją
                                    naiwniacką głupotę.
                      • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:17
                        noducks napisał:

> a kto powiedzial, ze torba wielorazowego uzytku musi byc foliowa???
                        > kazda torba foliowa dosc szybko sie niszczy, dlatego zamiana
                        > jednorazowek na kilkurazowki nie bedzie zadnym rozwiazaniem. przyznam
                        > sie szczerze, ze nie wiem z czego wyprodukowana zostala torba, ktorej
                        > aktualnie uzywam, wiem tylko, ze jest to material biodegradowalny i
                        > wytrzymuje juz okolo roku
                        A od czego są koszyki, przecież w Polsce na jarmarkach można naprawdę spotkać
                        piękne koszyki na zakupy. Kupisz raz masz na dłuuuugie lata.
                        ----------------------------------------------------------------
                        • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:35
                          nie-tak napisała:

########## Racja. Jedno z wielu dobrych rozwiązań. A do tego chronią
                          towary przed zgniceniem!
                          > *************
                          > A od czego są koszyki, przecież w Polsce na jarmarkach można
                          naprawdę spotkać
                          > piękne koszyki na zakupy. Kupisz raz masz na dłuuuugie lata.
                          > ----------------------------------------------------------------
                      • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:36
                        Biodegradowalny to jest tylko wtedy jak sam sie utylizuje w krotkim
                        czasie ( nie pamietam ile to jest ale chyba powinien sam sie
                        rozlozyc w ciagu 180 dni) a torba ktora kupujesz i pozniej
                        wymieniasz (darmo!?) taka nie jest ...zastanow sie moze co sie z
                        takowa torba dzieje ,jak ja wymienisz na nowa..........pomysl......a
                        jak chcesz zrobic test co do tej twojej (biodegradowalnej,HAHAH0)
                        torby to wloz ja do wody na pol roku ,zobaczysz czy sie
                        rozpusci...HAHHAHAHAHAHAH.............
                        • pe1 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:43
                          Torba z folii poliakcidowej rozkłada się na proste związki chemiczne i nie
                          potrzeba do tego żadnych czynników oprócz powietrza. Wiele supermarketów ma
                          takie torby.

śmiej się smiej, jak głupi do sera.
                          • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:53
                            Wiele supermarketow ma je???? ...podaj moze ktore ??? bo ilez to
                            tych ""siupermarkietow"" jest????? i prosze nie bledz,,przeprowadz
                            test .....wodny, ok, na takiej torbie..........i wtedy
                            pogadamy.........
                          • patrycjasol Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 23:38
                            Po pierwsze polilaktydowej jezeli juz, po drugie na rynku wiekszosc toreb biodeg
                            to zwykly termoplast z dodatkiem komponentu biodegradowalnego skrobi. Polilaktyd
                            owszem calkowicie biodegradowalny jest drogi poza tym trudny w przetworstwie,
                            supermarkety na taki zbedny wydatek by sobie nie pozwolily. Na marginesie
                            tworzywa jak PE, PP czyli tzw foliowki mozna powtornie przerabiac, ot mozna
                            zrobic granulat i jeszcze raz do przetworstwa na czarne worki na smieci lub
                            doniczki. Reklamowek ze skrobia juz nie bardzo. Owszem rozkladaja sie poddane
                            kompostowaniu. Ile miast w Polsce ma profesjonalne kompostownie na wysypiskach
                            smieci? Poliolefiny mozna tez spalic, wartosc opalowa wysoka albo przerobic na
                            frakcje olejowa. Problem ekologiczny rodza butelki PET, odpady PCW. Ale nie jest
                            to taki chwytliwy temat.

> Torba z folii poliakcidowej rozkłada się na proste związki chemiczne i nie
                            > potrzeba do tego żadnych czynników oprócz powietrza. Wiele supermarketów ma
                            > takie torby.
                            >
                            > śmiej się smiej, jak głupi do sera.
                  • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:44
                    dzikowy napisał:

> Mnie w to nie mieszaj, bo folii nie
                    > używam, ale zacznę, jeżeli ktoś mi zakazuje.
                    ########## Ot i przykład człowieka który przyznaje sam że łamie
                    prawo i zarządzenia nie z niewiedzy, ale dla zasady: nie bo nie. Ot
                    głupota ludzka. Co do toreb wielokrtnego użytku. Naiwniaku kto mówi
                    o torbach foliowych? Mogą być lniane, czy jutowe. Są wystarczająco
                    mocne do długiego użytkowania. Chyba jasne.
                    • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:00
                      Mogą być lniane, czy jutowe. Są wystarczająco
                      > mocne do długiego użytkowania. Chyba jasne.

Jasne. Używam lnianych. Ale zacznę foliowych, grubych, nawet po 2
                      złote, jedną lub dwie dziennie. Stać mnie :)
                      • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:09
                        BNrawo! Sam sobie gotujesz za własne pieniądze szybką śmierć. Tylko
                        tak dalej, a nie będzie problemów bo ludzie wymrą.
                      • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:06
                        BRAWO<POPIERAM,ja tez moge ze dwie dziennie ,co tam bede zyl
                        zdrowiej,mniej uzywek ,ale za zaoszczedzone torebke foliowa kupie i
                        z przyjemnoscia wyrzuce....
                        ps .dzikowy nie wiem czy zauwazyles ukryta grozbe u
                        przedmowcy,""nie stosujesz sie do rzadowych
                        zalecen"""....HHAHAHAH...w szkole tez pewnie pierwszy latal do
                        nauczycielki ze skargami na kolegow....HAHAHAH...wiem co mowie.....
                    • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:03
                      A moze torba ze stali nierdzewnej,HAHAHah,mocna solidna, dla calej
                      rodziny na wiekow sto,HAHAHHAHAHAh..........
                  • monika.gniezno Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:11
                    "Mnie w to nie mieszaj, bo folii nie
                    używam, ale zacznę, jeżeli ktoś mi zakazuje."

Na złość mamie, odmrożę sobie uszy.... świetnie, uwielbiam takich ludzi!!
                    • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:34
                      myślisz, ze Tusk jest jego mamą? Może i...
                      Ja na złość tej jego mamie rzuciłem palenie gdy podniosła akcyzę, a
                      jeśli już czasem przypalam to ukraińskie z przemytu, które są teraz
                      łatwo dostępne. Myślę, ze wielu tak robi i pewnie ch...a ma a nie
                      więcej kasy Donek i ta banda sięgająca wciąż do naszych kieszeni z
                      braku lepszych pomysłów lub wiedzy na pozyskanie siana.
                      • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:19
                        antyliberal22 napisał:

> myślisz, ze Tusk jest jego mamą? Może i...
                        > Ja na złość tej jego mamie rzuciłem palenie gdy podniosła akcyzę, a
                        > jeśli już czasem przypalam to ukraińskie z przemytu, które są teraz
                        > łatwo dostępne. Myślę, ze wielu tak robi i pewnie ch...a ma a nie
                        > więcej kasy Donek i ta banda sięgająca wciąż do naszych kieszeni z
                        > braku lepszych pomysłów lub wiedzy na pozyskanie siana.
                        Tja, jak się żyło ponad stan i żadnych reform się nie przeprowadzało.

------------------------------------------------------------
                • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:49
                  dleifrag napisał:

> A niech wprowadzi takie opłaty, jak mam przez durniów w terenówkach
                  wdychać te
                  > spaliny, to niech przynajmniej płacą!!! Za foliówki też durnie będą
                  płacili, ja
                  > k
                  > im się nie chce pamiętam o wzięciu na zakupy torby jednorazowej.
                  Liberalizm w
                  > Twoim domku, środowisko jest wspólne.

Wyprodukowanie jednego pojazdu wymaga energii, której wyprodukowanie
                  generuje 5 ton CO2. Do tego dochodzą odpady powstałe przy produkcji,
                  a także koszt(znowu w CO2) utylizacji i problem z tekstyliami
                  niepalnymi, plastikami, elektroniką, płynami ropopochodnymi i gumami.
                  Powiedz mi jaki musi mieć przebieg nowy "ekologiczny" samochód, żeby
                  się ekologicznie zwrócił?
                  Dajesz się nabierać, bo chodzi o generowanie obrotu, nie środowisko.
                  Jak u Huxley'a.
              • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:37
                dzikowy napisał:

> Ciekawym co powiesz jak rząd będzie Cię odstraszał od używania
                > nieekologicznych samochodów karząc bulić 4000,- rocznie za
                > niespełniającego norm EURO youngtimera? Odstraszanie przez
                kary "na
                > wszelki wypadek" to jak instalacja ogrodzenia pod napięciem. Czemu
                > zatem nie mogę odstraszać złodziei przez zajęciem mojego mienia
                przy
                > pomocy 230V?
                > ######### Nie wiesz co piszesz. Potrzebny straszak finansowy, bo
                przekonywanie jest nieskuteczne. Polacy to ludzie robiący na
                przekór. Łamanie przepisów jest trendy. Co do ogrodzenia, jesteś
                niedouczony bo 230V jest napięciem groźnym dla życia (bezpieczne
                24V). Zastosowanie przez Ciebie 230V jest przestępstwem, bo 230V
                zagraża życiu, a stwarzanie zagrożenia jest karalne.
                • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:40
                  Co do ogrodzenia, jesteś
                  > niedouczony bo 230V jest napięciem groźnym dla życia (bezpieczne
                  > 24V). Zastosowanie przez Ciebie 230V jest przestępstwem, bo 230V
                  > zagraża życiu, a stwarzanie zagrożenia jest karalne.

Załóż 24V i zobaczysz jak Ci wpierdzielą mandat (co najmniej),
                  napiecie nie ma znaczenia - nie wolno i już.
                  • ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:17
                    Może i teraz nie wolno, nie wiem. oile pamiętam kiedyś używało się
                    chyba 15V. Pozostaje więc porządne ogodzenie lub palik z uwięzią,
                    ale nie łańcuch w czasi burzy!
                • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:20
                  do dzikowego..chyba sie cos ci pokrecilo ,od tych foliowych
                  torebek,jak ogrodzenie jest pod napieciem a ty je dotkniesz to
                  znaczy sie ze probowales wedrzec sie na czyjs teren a wiec jestes
                  dla mnie podejrzany o probe wlamu ,jak nie dotkniesz to ci sie nic
                  nie stanie .......gdzie ty tu widzisz przestepstwo? ja widze ,ty
                  jestes przestepca....HAHHAAHAH.....
                  • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:37
                    jak ogrodzenie jest pod napieciem a ty je dotkniesz to
                    > znaczy sie ze probowales wedrzec sie na czyjs teren a wiec jestes
                    > dla mnie podejrzany o probe wlamu

Bynajmniej. Znaczy, że pijanym oparłem się wracając do mojej obory na
                    nocleg, gdzie przykryty foliówkami pragnę doczekać świtu.
              • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:12
                dzikowy napisał:

> Ciekawym co powiesz jak rząd będzie Cię odstraszał od używania
                > nieekologicznych samochodów karząc bulić 4000,- rocznie za
                > niespełniającego norm EURO youngtimera?
                +************
                U nas tak jest i to nie bulwersuje nikogo.
                ---------------------------------------------------------------
          • mariusz.lasota Sam jesteś dureń 24.08.09, 20:41
            > Durnie, dajecie się nabrać. Nie chodzi o żadną ochronę środowiska, a

Chociaż pobudki rządu są oczywiście takie jak mówisz to przy okazji faktycznie
            rozwiązuje poważny problem. Ja osobiście bardzo popieram pomysł z torebkami.
            Uważam też że powinni wprowadzić opłate środowiskową co najmniej 1zł za każdą
            plastikową butelkę. Kto to słyszał, aby wodę, którą każdy ma w kranie w kranie
            rozlewać do butelek (które zanieczyszczają) i wozić po drogach tirami (które
            zanieczyszczają). To jest po prostu skandal! Jak komuś chce się pić powinien
            sobie wodę zagotować (jak się boi prosto z kranu).
            • niespodziewany22 Re: Sam jesteś dureń 24.08.09, 22:33
              Faktycznie to problemu sie NIGDY nie rozwiaze,a juz na pewno nie
              rzadowymi nakazami.......chyba jestes z poprzedniej epoki...epoki
              regulacji ,dyrektyw i zalecen.........
      • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:11
        a czemu niby nie ma byc torebek foliowych za darmo,????????co ze sie
        rozkladaja dlugo??? no i co to mnie obchodzi ,g...no powiem
        szczerze.......jeden uszkodzony tankowiec z ropa wyrzadza wiecej
        szkod niz wszystkie torebki foliowe swiata w ciagu 10
        lat...............i co jakos nikt nie oprotestowuje plywajacych
        tankowcow??? dziwne...!!! a moge jeszcze dodac ze co tydzien jest
        praktycznie jakas awaria tankowca................wystarczy
        obliczyc.....a co z wyciekajaca benzyna na stacjach
        benzynowych???????? czy ktos to obliczyl???????? ......w dodatku to
        zaden problem znalezc sposob na samoutylizujace sie
        torebki.......wystarczy troszke inwencji........A wedline powinno
        sie pakowac nie w foliowe torebki tylko w papier ( po
        zwazeniu,oczywiscie).......a tak na marginesie to wszystkie odgorne
        rzadowe decyzje odnosnie regulacji dlugosci sznorowki u kazdego
        obywatela to nic TYLKO ZWYKLE KOMUNISTYCZNE PANSTWO...OTO
        POLSKA..........
        • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:17
          a tak na marginesie to wszystkie odgorne
          > rzadowe decyzje odnosnie regulacji dlugosci sznorowki u kazdego
          > obywatela to nic TYLKO ZWYKLE KOMUNISTYCZNE PANSTWO...OTO
          > POLSKA..........
          Gdzie tu widzisz w tym komunizm? A była kiedyś Polska w swojej historii
          komunistyczna?
          -----------------------------------------------------------------
          • niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:10
            A NIE JEST????
            • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:19

> A NIE JEST????
              Zdefiniuj to i podaj okres kiedy w Polsce był komunizm.
              Bo ja osobiście takiego okresu nie znam mimo ze bacznie sledze polska politykę.
              ----------------------------------------------------------
      • kgsz Bez przesady 24.08.09, 22:53
        > Chodzi o to, żeby ludzie się wreszcie opamiętali i nie brali torebki do każdej
        > bułki a potem szast na ziemię i zadowoleni.

Ja, np., używam każdej torebki tak długo, aż się zużyje - najpierw zakupy, potem
        np. znów zakupy, potem kilka razy jako pojemnik na śniadanie, potem jako torba
        na śmieci lekkie bądź, jeśli to była duża "reklamówka" na śmieci tradycyjne -
        oszczędzając w ten sposób środowisko i zużywając mniej grubych, trwałych,
        rozkładających się dziesiątki tysięcy lat worków tradycyjnych.

Tradycyjne torebki wytrzymują dłużej, "ekologiczne" ledwo wytrzymują transport
        do domu.

ICMPTZ?
    • krychu-2 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 18:44
      I po 20 latach znowu będą pakować w gazety super znowu wracamy do komuny
      • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:20
        krychu-2 napisał:

> I po 20 latach znowu będą pakować w gazety super znowu wracamy do komuny.

Jak idę na zakupy zabieram z sobą koszyki, plastikowe pojemniki na mięso i jemu
        podobne produkty, za wyjątkiem produktów w słoikach i butelkach oraz tych
        których przepakowanie nie jest możliwe.
        Po zapłaceniu i odejściu od kasy wypakowuje wszystkie produkty do moich
        pojemników, opakowania zostawiam w przeznaczonych na to w sklepie pojemnikach.
        Dlaczego mam zabierać z sobą niepotrzebne mi opakowania, otóż by zaoszczędzić
        pieniedzy i pracy. Pieniędzy - nie dość że płace za opakowanie w sklepie to
        muszę drugi raz je zapłacić w postaci wywozu śmieci.
        Pracy - raz wypakowane produkty w odpowiednie pojemniki układa się lepiej w
        chłodni albo w szafce, wnoszę je tylko raz do domu i nie muszę je drugi raz z
        śmieciami wynosić. Torebki foliowe nie wchodzą u mnie w rachubę na to mam koszyki.
        Będąc w Polsce na zakupach przyszłam do sklepu z koszykami a pani na kasie
        chciała mi pakować wszystkie produkty w foliowe torebki, kiedy jej zwróciłam
        grzecznie uwagę że mam na to koszyki usłyszałam odpowiedz "pani chyba z zagranicy"

Wszystkie sklepy czy supermarkety są zobowiązane do przyjęcia niepotrzebnego dla
        klienta opakowania, taka jest zasada, im więcej będą płacić za wywoź opakowań,
        wtedy będą żądać od producenta mniej opakowania - to jest dla mnie ekologia.
        Dla chcącego nic trudnego.

• niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:13
          Do krychu2...prosze powiedz gdzie bedziesz robic zakupy ,przyjde na
          pewno posmiejemy sie wspolnie jak bedziesz wszystko co zakupile(a)s
          przepakowywac do swoich torebeczek ,sloiczkow ,pojemniczkow
          itp......bedzie wesolo obiecuje................
          • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:25
            Nie musisz się śmiać, u nas praktykuje tak bardzo dużo ludzi, przez to pojemniki
            wystawione przed sklepem czy jakimś wielkim marketem do tego celu są wiecznie
            pełne. Dlaczego mam płacić podwójnie i jeszcze mieć z tym dodatkowa robotę,
            robota wystarczy jedna (po zlodowaceniu) i jedna zaplata za opakowanie w sklepie.
            Wywóz śmieci kosztuje a sklepy są prawnie zobowiązane do odbioru opakowań. He,
            he czekasz na okazje przyjazdu do Niemiec ;))))

• niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:35
              Jakos nie zauwazylem w tych TWOICH NIEMCZECh zeby tlumy cololwiek
              przekladaly do pojemniczkow ,wybacz moze musisz zmienic okulary na
              silniejsze.............
    • boykotka Nareszcie !! 24.08.09, 18:47
      Od kilku lat chodzę na zakupy z własną torbą na zakupy. Jedyne co
      wymaga dodatkowego zapakowania to mięso. Powinno się jescze
      wprowadzić opakowania wielorazowego wykorzystania na chemię i środki
      czystości.
      • pkierski Re: Nareszcie !! 24.08.09, 18:57
        Nie tylko mięso - ryby (no dobra - też mięso 8-) ), kapusta kiszona, ogórki itp.
        • antyliberal22 Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:25
          czyli kupisz kapustę, dwa ogórki, kawałek mięsia to 1.20 zł więcej
          zapłacisz. Niech od razu rząd nakaże odprowadzić każdemu darowiznę w
          postaci 2 zł/na tydzień na potrzeby ekologiczne (czyli n.p. na
          renty, emerytury, pensje urzędników, bo na to to pójdzie), wzorem
          kurortów moze się to takze nazywać opłata klimatyczna n.p.
          • ereta Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:27
            jesteś przykladem upierdliwego człowieka. nic ci nie pasuj co nie
            po Twojej myśli.
      • savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:30
        No faktycznie bajka, do tej pory wykorzystywałem razówki do wyrzucania śmieci a
        teraz muszę kupować specjalne foliowe worki, żeby to robić. Bez wątpienia
        zarobią na tym sprzedawcy, nikt więcej.
        • nie-tak Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:34
          savrin napisał:

> No faktycznie bajka, do tej pory wykorzystywałem razówki do wyrzucania śmieci
          a> teraz muszę kupować specjalne foliowe worki, żeby to robić. Bez wątpienia>
          zarobią na tym sprzedawcy, nikt więcej.
          Przecież te worki są tańsze od plastikowych torebek, no tak do tego czasu były
          one w Polsce za darmo.
          Worek z śmieciami się zawiązuje i nie śmierdzi on w okolicy, a pojemniki na
          śmiecie są przynajmniej czyste.
          ------------------------------------------------------
          • savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:43
            racja, reklamówki zawiązać się nie da.
            • nie-tak Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:48
              savrin napisał:

> racja, reklamówki zawiązać się nie da.
              Reklamówki związać się nie da i wysypują się śmieci do pojemnika, pojemnik potem
              śmierdzi. Na szczęście w tej miejscowości w której mieszkam (Niemcy) co drugi
              tydzień jeździ auto które automatycznie myje pojemniki na smieci, w Polsce nie
              ma na pewno tego zwyczaju wiec pozostaje im tylko nieznośny odór dla nosa.

-----------------------------------------------------------
              • savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 20:28
                Szkoda, że nie da się zrobić razówek na kształt worka na śmieci, ile to by spraw
                rozwiązało. Właściciele sieci marketów, lobbyści i rząd byliby szczęśliwi.
                • nie-tak Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:13
                  savrin napisał:

> Szkoda, że nie da się zrobić razówek na kształt worka na śmieci, ile to by
                  spraw> rozwiązało. Właściciele sieci marketów, lobbyści i rząd byliby szczęśliwi.
                  Gdyby było to czyjeś lobby zmuszali by czy zobowiązywali by kogoś do tego a tu
                  jest odwrotność tego.
                  -----------------------------------------------------------------
                  • savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 22:17
                    zmuszali albo odbierali, można zarabiać nie tracąc na wydatkach, których można
                    uniknąć, dwie drogi do tego samego. W zamian za drogą razówke, powinno się
                    dostawać w sklepie trzy tanie worki na różne odpady. Wtedy wszystko byłoby
                    jasne, każdemu zależy na ekologi.
              • ereta Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:51
                nie-tak napisała:

> savrin napisał:
                >
                > > racja, reklamówki zawiązać się nie da.
                > ***********
                > Reklamówki związać się nie da i wysypują się śmieci do pojemnika,
                pojemnik pote
                > m
                > śmierdzi. Na szczęście w tej miejscowości w której mieszkam
                (Niemcy) co drugi
                > tydzień jeździ auto które automatycznie myje pojemniki na smieci,
                w Polsce nie
                > ma na pewno tego zwyczaju wiec pozostaje im tylko nieznośny odór
                dla nosa.
                >
                > -----------------------------------------------------------
          • ereta Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:48
            Torebki też można szczelnie zawiązać. Co do biodegradowalnych folii
            to nie jest zupełni jasne. Biodegradowalno są jeśli po rozłożeniu
            się pozostaną z nich nieszkodliwe związki. Folię rozsypujące się na
            drobny proszek nie są biodegradowalne, bo pozostałości po nich są
            wchłaniane przez roośliny, a poprzez łańcuch pokarmowy napychamy się
            plastikową mąką, co nie jest jednak obojętne. Takie sztuczki sklepów
            z rzekomo nieszkodliwymi rozkładającymi się torebkami też były. Oile
            pamiętam Tesco przechwalało się używaniem rozsypujących się torebek.
    • sar11 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:00
      Czy rząd naprawdę nie ma czym się zajmować? Skoro tak to zwolnić przynajmniej
      połowę darmozjadów.
      • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:14
        wolalbys lustracje czy aborcje ?
    • pani_rosomak Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:02
      Ze sznurkową siatką po ziemniaki jak za komuny? Nie, nie o taką Polskę walczyliśmy! jeśli jakieś żule wyrzucają torebki plastikowe na ziemię to nie powód żeby szykanować resztę społeczeńswa. Robię zakupu dla całej rodziny z konieczności raz w tygodniu, przywożę cały bagażnik produktów. Jak ma to zanieść do domu??? Gdzie mam trzymać 20 toreb wielorazowych? Poza tym foliowe torebki wykorzystuję potem do pakowania śmieci. Teraz co, mam kupować specjalne torby na śmieci??? A może dymać ze śmierdzącym wiaderkiem jak za Gierka?? Gdzie tu logika, gdzie sens??
      • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:06
        Coz robaczku , edukacja kosztuje
      • jhbsk Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:09
        Zainwestuj w składaną skrzynkę.
      • faolitarna Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:20
        Haha!

Ktos próbuje nadać uczucia patriotyczne i wartość melancholijną foliowym torbom
        jednorazowym.

Ludzie, to tylko torba. Przecież mozna sobie kupić inne torby. Jest ich dużo
        większy wybór niż kiedykolwiek wcześniej.
      • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:25
        pani_rosomak, tez robię zakupy raz w tygodniu i co? Odsyłam do linku.
        forum.gazeta.pl/forum/w,902,99375563,99377947,Re_Rzad_chce_by_za_torebki_foliowe_placic_40_gr.html
        ----------------------------------
      • xdt Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:42
        ja tez wykorzystuje foliowe torby z zakupów na śmieci ,ale płace 35 groszy i
        biorę biodegradowalne.Mam taniej niż worki kupowane na śmieci i chronię
        środowisko.I właśnie o taką Polskę walczyłem mądrą.
      • olias Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:15
        nic nie pojmujesz .. dla otoczenia fakt czy ta cholerna torba jest
        na wysypisku smieci czy na trawniku koło twojego domu nie ma żadnego
        znaczenia. Ona jest. I to jest problem.
    • wwojtek9 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:05
      Chory! Chory pomysł! Jeśli prawicowa partia tak ulega ekologicznym oszustom, to bedę głosował na PIS! Szkodliwość torebki foliowej to kolejne ekokłamstwo, w rzeczywistości jest ona naj mniej groźna dla środowiska, bo bardzo łatwa w recyklingu, a przy jej produkcji nie powstają ścieki! Dla wyporodukowania "ekologicznego" opakowania np z papieru trzeba do środowiska odprowadzić ścieki! Rozkładające się "ekologiczne" torby znów zanieczyszczają środowisko!
      • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:09
        Alternatywa beda czyny spoleczne . bedziesz odzielal plaskik od reszty gowna na
        smietniku by go mozna bylo ponownie wykorzystac
        • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:37
          po co na śmietniku? Co to nie ma kontenerów do segregacji na
          osiedlach? Są i ludzie segregują, tyle, ze nie zawsze ma to kto
          odbierać i idzie toto do spalarni albo na wysypisko razem z
          makulaturą. Bo gdyby firmy, które to przetwarzają miały ulgi to
          pewnie wykorzystywałyby wszystko.
          • dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:42
            o to nie ma kontenerów do segregacji na
            > osiedlach?

Właśnie w tym problem, że często nie ma, albo są przepełnione.
            • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:26
              a dlaczego są przepełnione? Bo nie ma odbiorców tego. Bo jedyna w
              okolicy firemka, która przerabia makulaturę musi zatrudniać na
              czarno, zeby się opłaciło jako - tako. Trzeba stworzyć warunki tego
              typu przedsiębiorcom po prostu i tak by zrobił rzad gdyby był
              zainteresowany ekologią naprawdę, a nie zwykłym dębieniem kasy na
              doraźne potrzeby.
      • faolitarna Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:22
        jakim recycklingu?

Nikt nie robi recycklingu toreb jednorazowych.

Przepraszam, ja nie slyszałem o takim interesie.
      • hugii Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:29
        Zgadzam się w 100%, osoby które piszą o wpływie na środowisko widzą tylko łatwy
        pieniądz i nic więcej. Nieuczone ćwoki.
      • emplo Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:01
        Prawicowa partia?

Taka w Polsce jest tylko jedna. I nie jest to PO. Ani PiS :-)

Polska ciagle rzadzi lewica. Ale nie ciagnijmy tego tematu...
    • jhbsk Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:07
      Oby to się udało. Bardziej cywilizowane pod względem dbania o środowisko kraje
      (np. Niemcy czy Austria) od lat mają takie opłaty. Efekt - prawie nikt nie
      kupuje w sklepie toreb. Każdy przychodzi z własną.
      • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:11
        W niemczech sa tez oplaty (kaucja) za plastykowe butelki i puszki . Kiedys to
        przeklinalem , teraz przynajmniej widze roznice miedzy polskimi i niemieckimi
        parkami
        • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:31
          indianski napisał:

> W niemczech sa tez oplaty (kaucja) za plastykowe butelki i puszki . Kiedys to>
          przeklinalem , teraz przynajmniej widze roznice miedzy polskimi i niemieckimi>
          parkami
          Za jedna plastikowa butelkę trzeba zapłacić 0,25€ kaucji i nikt się nie oburza,
          przywozi następnym razem puste i oddaje je w automacie. Nawet butelki po winie
          się oddaje w automatach. Za plastikowe torebki tez się płaci, ceny nie wymienię
          bo nie wiem ponieważ ich nie biorę.
        • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:31
          jak ktoś jest wieprzem to mu opłata nie przeszkodzi. Zobacz co się
          dzieje w okolicy osiedli nowobogackich - wszystko wywalają do rowów,
          nie tylko plastik.
          • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:40
            Tu nie ma takich osiedli :)
            • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:30
              a w Polsce to jest norma. Biedni spalą prawie wszystko w piecu,
              zatrują środowisko, ale przynajmniej się ogrzeją zimą. Bogaci nie
              mają pieców albo nie palą, zeby sąsiadom się nie narażać za
              smrodzenie. A płacić za wywóz nie chcą, więc wywalają do rowów.
              • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:32
                antyliberal22 napisał:
                A płacić za wywóz nie chcą, więc wywalają do rowów.
                +*************
                Zostawiają w śmieciach swoje adresy albo numery telefonów?

• krzysztof264 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:17
      Tak jest, wprowadzić też opłatę za szklane butelki, które są jeszcze bardziej
      trwałe niż torebki foliowe i nie rozkładają się nawet po tysiącu lat.
      Miał rację Einstein kiedy twierdził, że wszechświat być może jest skończony,
      ale głupota ludzka na pewno nie.
      • dleifrag Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:27
        Szkło można przetworzyć, a co zrobisz z foliówki, na prezerwatywy je?? Wielcy
        obrońcy wolności i plastiku:/
        • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:34
          plastik też można przetworzyć
      • olias Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:13
        ja bym tak ostro tego nie ujmował. zamiast nazywać twoje zdanie
        nieskończoną głupotą stwierdzę tylko brak wiedzy.
        butelka szklana da się przetworzyć na nowe szkło. w stosunku do
        szkła z minerałów zużyje się mniej energii.transport butelek będzie
        zrównoważony brakiem wydobycia i transportu minerałów. zysk
        dodatkowy - brak potrzeby produkcji np. sody, składnika szkła. w
        sumie przetwarzanie starego szkła daje efekt dodatki dla środowiska.
        torebek z tworzywa nie przetwarza się. nie ma realnych możliwości.
        butelki z pte - to najpoważniejszy problem. część jest zbierana i
        zawracana do recyklingu. problem polega na tym że w tym przypadku
        odzysk pte jest związany chyba z wiekszym wydatkiem energetycznym
        niż produkcja nowego pte "od podstaw' piszę "chyba" bo trudno to
        zbilansowac; jeszcze nie podliczyl czy recykling pte jest czy nie
        jest działaniem pro-ekologicznym.
        oczywiście najlepiej byłoby wysoko obciążyć samego butelki z pte w
        całej Unii i zmusić niejako do pzrejścia na szkło. tylko jak dużo
        musielibyśmy płacić by zrezygnować z mocnego, nietłukącego się i
        bardzo lekkiego opakowania?
    • antyliberal22 Idioci z rządu [znowu] w akcji 24.08.09, 19:20
      jakby te głupki pomyślały przez chwilę to wprowadziliby n.p. ulgi
      dla przedsiębiorstw recyklujących lub wykorzystujących odpady, bo
      takie firmy są i mogłyby sporo plastiku wykorzystać, a gdyby to się
      bardziej opłaciło to powstałoby ich jeszcze więcej... Ale cóż - rząd
      woli po najprostszej linii oporu albo jest lobbowany przez
      producentów opakowań papierowych.
    • mamagra Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:22
      Przecież rządowi wisi i powiewa sprawa recyklingu. Setki milionów torebek po 40 gr., to jest pieniądz dla budżetu, bez wysiłku. Kilka takich wspaniałych pomysłów i lecą miliardy. A może by rząd wreszcie załatwił sprawę KRUS, kilkanascie miliardów złotych rocznie jak psu w d... wsadził. Niech się nie martwi o wynik wyborów, bo idiotycznymi, dotychczasowymi pomysłami jest na najlepszej drodze do upłynnienia. Tak czy inaczej, likwidując KRUS przyczyniłby się do poprawy stanu finansów publicznych. Ale, co tam Polska. Ważne, że nie będą ułatwiać życia swoim następcom. Ech, tfu, politycy z bożej łaski.
      • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:28
        no właśnie, taki ukryty podatek to bedzie. Bo niby w jaki sposób
        rząd ma recyklować odpady? Zbuduje fabrykę wykorzystującą odpady?
        Rząd nie jest od tego. Będzie wydawał worki foliowe do segregacji?
        To robią gminy. Może poustawia kontenery na osiedlach do segregacji.
        To robią spółdzielnie. Więc co? Powoła jakiś specjalny urząd z
        tabunem "specjalistów", którzy będzie wydawali foldery
        uświadamiające o konieczności ochrony środowiska dwa razy w roku?
        • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:35
          kotku , te 40 groszy to ma byc cos co cie zniecheci od korzystania z toreb .
          reszta jest nniewazna
          • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:40
            zniechęci mnie i co w zamian? opakowania papierowe, kto je
            wyprodukuje, za ile, kto zarobi?
            • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:43
              Ja robie zakupy z plecakiem (wielokrotnego uzytku)
              • antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:40
                a mięso trzymasz w ? Może w folii aluminiowej, z którą dopiero nie
                ma co zrobić. Był materiał w tv, wypowiadał się predsiębiorca, ze
                nie ma problemu, że w jego firmie wszystkie worki przerobi na coś
                innego albo na ... kolejne worki. trzeba stworzyć warunki rozwoju
                takim firmom.
                • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:25
                  Nie jem miesa :)
                  Pewnie ze trzeba stworzyc warunki . Tyle ze w krajach ktore przetwarzaja 95%
                  odpadow plastikowych za reklamowki trzeba placic

Jarek , jak tam na smietniku ????
    • tajlerdarden Tak się robi konsumenta... 24.08.09, 19:25
      pod przykrywką ekologii, konsument jest dymany bez wazeliny... dlaczego koszt
      torebki ma być przeniesiony na konsumenta? Koszt takiej torebki w hurcie to
      pewnie 1gr. albo i mniej. Jednym słowem bardzo ładna marża...
      • indianski Re: Tak się robi konsumenta... 24.08.09, 19:32
        a przez kogo ma byc poniesiony ? tak czy inaczej zaplaci konsument , ale
        przynajmnie za swoje torby a nie sasiada
      • dleifrag Re: Tak się robi konsumenta... 24.08.09, 19:33
        Niech konsument zacznie myśleć, to i wazelina nie będzie potrzebna. W Irlandii
        po wprowadzenia tych opłat zużycie foliówek spadło o 90%.

"The Irish Republic has levied a 15 cents (10p) charge on plastic bags since
        2002, a policy claimed to have reduced usage by 90%. "
        http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/5045922.stm

Pracowałem kilka lat temu w wakacje w małych supermarkecie w Killarney i sam
        widziałem bogatych irysów z torbami wielorazowego użytku, więc się sprawdza.
      • guru133 Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 19:38
        stroną, albo nie rozumiesz co to jest opłata ekologiczna. kto twoim zdaniem ma
        ponosić koszty utylizacji tych torebek? My czy nasze pra, prawnuki (o ile
        wcześniej nie utoną w tych śmieciach). Czyżbyś nie zauważył że torebki papierowe
        i ulegające szybkiej degradacji mogą być rozdawane za darmo?
        • dzikowy Re: Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 19:47
          > i ulegające szybkiej degradacji mogą być rozdawane za darmo?

I produkowane bez szkody dla środowiska.
          • art-film Re: Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 21:11
            Tylko czy wiecie, że wyprodukowanie torebek papierowych jest znacznie bardziej
            szkodliwe dla środowiska niż foliowych?!
            • dzikowy Re: Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 21:45
              To ironia była :)
    • munkela Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 19:27
      Nalezy pobierac oplaty za torebki foliowe i zastaw za butelki i
      puszki z plynami pitnymi.

Tak,jak pobiera sie takie oplaty, w Europie Zachodniej.
      • prosto_car Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 19:53
        Przeczytałem ten wątek i już chciałem sobie przejść do nastepnnego artykulu. Ale ta wypowiedź mnie rozwaliła.

Czy wszytko, co jest w Europie zachodniej jest dobre i wzorowe?

Czy jezeli w EU wymysla jakiś idiotyzm, to zaraz powinnismy to powielac? Odnosnie torebek foliowych nic nowego nie wniose, ale chociazby warto przypomiec wczesniejszą wypowiedź odnośnie krzywizny ogórków, bananów to tez dotyczy. Zaklasyfikowanie marchwi do owoców, bo w Portugalii robią z niej dżem, a produkt zrobiony nie z owoców nie może tak nazywac sie!
        Inny przykład - zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Sa kraje nie w UE, w ktorych mozna wypić piwo siedząc na ławeczce w parku w centrum miasta, a obok będzie przechodził patrol straży miejskiej i nawet nie zwróca na ciebie uwagi - bowiem WOLNO spożywac alkohol, a jezeli nie zagrażasz otoczeniu, to jestes WOLNY. Na ulicach tez nie widac jakich pijanych tlumow i jest zdecydowanie bezpiczniej niz w przecietnym polskim miescie po zmroku.
        Podsumowując - nie tedy droga. Nie nakazywac, nie zakazywać, tylko wychowaywac od małego i pozmienic w naszych głupich łbach. A mlodziez wychowac nie koniecznie "bezstresowymi" metodami.
        • nie-tak Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 19:56
          prosto_car, to jest w pewnym stopniu wychowanie, a jak naród nie umie sam myśleć
          i szanować czegoś trzeba go uderzyć po kieszeni, wtedy zrozumie ze nie tedy droga.
          -----------------------------------------------------------
        • joly.roger Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 21:17
          > Inny przykład - zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Sa kraje nie
          > w UE, w ktorych mozna wypić piwo siedząc na ławeczce w parku w centrum miasta,
          > a obok będzie przechodził patrol straży miejskiej i nawet nie zwróca na ciebie
          > uwagi - bowiem WOLNO spożywac alkohol, a jezeli nie zagrażasz otoczeniu, to je
          > stes WOLNY.

No i właśnie wykazałeś się kompletną ignorancją. Zakaz spożywania o którym
          piszesz nie ma nic wspólnego z UE i stanowi nasz rodzimy wymysł. W wielu krajach
          UE można spożywać na świeżym powietrzu. Choćby w Czechach. Chyba że władze
          lokalne postanowią inaczej - tak jak w Czekim Cieszynie - zgadnij dlaczego :( A
          w Londynie wprowadzili zakaz spożywania o zgrozo! w środkach komunikacji
          publicznej. Więc nie zmyślaj, że to Unia kazała.
          Ale wiadomo że UE to ZUO wcielone i za wszystkie plagi odpowiada. Za trąby
          powietrzne i ulewy pewnie też.
      • reality_show Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 20:15
        Do Europy Zachodniej jeszcze nam daleko.Tam płaci się za torebkę w przeliczeniu 15 groszy, a u nas jak zwykle rozbój w biały dzień firmowany przez nieudolne władze.
        • nie-tak Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 20:22
          reality_show napisał:

> Do Europy Zachodniej jeszcze nam daleko.Tam płaci się za torebkę w
          przeliczeniu> 15 groszy, a u nas jak zwykle rozbój w biały dzień firmowany przez
          nieudolne w> ładze.
          Władze tez potrzebują pieniedzy by spłacić długi czy urządzić Euro2012, z nieba
          im nic nie spada a dochody do budżetu spadają po równi pochylej na dół. Jeszcze
          wam daleko, daleko do zachodniej mentalności.
          ----------------------------------------------------------
    • l.george.l Rząd kłamie, torba rozkłada się w 3 miesiące 24.08.09, 19:30
      kopalniawiedzy.pl/Daniel-Burd-plastikowa-torebka-rozklad-bakteria-sphingomonas-pseudomonas-4922.html
      Przypuszczam, że mamy do czynienia z lobby hipermarketowym, które chce zwiększyć
      dochody i koszt torebek zrzucić na klienta.
      • indianski No to gosciu rozkladaj 24.08.09, 19:33

• savrin Re: Rząd kłamie, torba rozkłada się w 3 miesiące 24.08.09, 19:40
        Ameryki nie odkryłeś, w jednym hipermarkecie zysk z pobierania kasy za razówki w
        stosunku do kosztów związanych z ich wydawaniem, to będą grubaśne pieniądze.
      • guru133 Najpierw zapoznaj się z podtawami chemii 24.08.09, 19:41
        organicznej a potem dyskutuj, to nie będziesz przedszkolaku robił ludziom wody z
        mózgu. Te, które rozkładają się w 3 miesiące (bo takie też są), można będzie
        dalej rozdawać za darmo.
      • nie-tak Re: Rząd kłamie, torba rozkłada się w 3 miesiące 24.08.09, 19:42
        l.george.l napisał:

>
        kopalniawiedzy.pl/Daniel-Burd-plastikowa-torebka-rozklad-bakteria-sphingomonas-pseudomonas-4922.html
        > Przypuszczam, że mamy do czynienia z lobby hipermarketowym, które chce zwiększy
        > ć
        > dochody i koszt torebek zrzucić na klienta.
        Nie tu chodzi o wychowanie klienta, utylizacja, segregacja, wywoź śmieci kosztuje
        -------------------------------------------------------------
    • zg13 czego nie 40 zl, zalataliby dziure budzetowa 24.08.09, 19:37
      i Polska stalaby sie tuskowym mocarstwem
    • genek1940 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:37
      Tego rządu stać tylko na kretyńskie decyzje.przeszkadzają im foliowe
      torebki.Kiedy będą przyjmowane w sklepach po o,5 euro opakowania
      plastikowe po napojach które się dłużej rozkładają.W Niemczech za
      zwrot butelki otrzymuje się o,5 euro.Nasi rządcy potrafią tylko
      doić naród.
      • indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:44
        No i klamiesz malutki . To tylko 0.25€
      • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:51
        genek1940 napisał:

> Tego rządu stać tylko na kretyńskie decyzje.przeszkadzają im foliowe>
        torebki.Kiedy będą przyjmowane w sklepach po o,5 euro opakowania> plastikowe po
        napojach które się dłużej rozkładają.W Niemczech za> zwrot butelki otrzymuje się
        o,5 euro.Nasi rządcy potrafią tylko> doić naród.
        Nie 0,25€ tyle się płaci kaucji za plastikowe butelki i tyle się z powrotem
        dostaje.
        ----------------------------------------------------------------
    • bydlo_prof_wb Niech sobie płaci skoro musi... 24.08.09, 19:50
      Tylko ze swego niech ratuje budżet, nie z naszego. Ignoranci i nieudacznicy
      psiakrew.
      • borat5 Więc jest tak... 24.08.09, 20:16
        Opłata pobierana będzie po to, żeby klient, w przeciwieńtwie do
        różnych pomyslów zakazujacych calkowiecie stosowanie torebek, mial
        jednak mozliwosc ich uzycia. Ale racjonalnego uzycia! Nie 10 torebek
        do 10 produktow tylko np. pięć. Pieniadze mają byc znaczone a wiec
        przeznazane wylacznie na system zbierania odpadow. Bo same w sobie
        torebki nie sa zle (nadają się swobodnie do recyklingu) ale
        szwankuje ich zbieranie. Więc jesli chcesz torebkę foliową to bierz
        ją ale zarazem finansuj ich potem zbieranie. Torebki do warzyw,
        owocow, mięsa, ryb itp. maja być zwolnione z opłaty. I tyle. A i z
        tego co wiem, przepisy mają wejśc w życie dopiero w 2015 roku...
        Teraz sklepy juz pobierają oplaty, ale stanowi to ich czysty zysk.
        Przy zalożeniu, ze w hurcie kosztuja około 3-6 gr to sprzedaż za 20-
        30 gr jest bardzo fajnym biznesem. Ale pieniąze te niestety nie
        wplyną na poprawę środowiska.
        • bydlo_prof_wb Oj święty naiwny... 24.08.09, 20:24
          Przerabialiśmy podobne pomysły wielokrotnie. Nigdy z zamierzonym skutkiem. Ten
          rząd nieudaczników nie omieszka i z tych groszy skorzystać byleby połatać swój
          żałosny budżet rozpaczy.
          • borat5 Re: Oj święty naiwny... 24.08.09, 20:29
            Nie tak prosto... Ustawa reguluje przeznaczenie tych pieniędzy.
            Musieliby zmienić ustawe, żeby nakarmić tym budżet. Ale wtedy
            wsystko by sie dzialo w świetle jupitertów wiec nie byłby tak łatwo.
            • bydlo_prof_wb No to ja dam przykład. 24.08.09, 21:17
              Zapytaj Tuska gdzie podziały się miliardy pieniędzy unijnych przeznaczonych na
              zaliczki dla beneficjentów realizujących projekty unijne. No i czy wolno je było
              przeznaczyć na inne cele...
              • indianski Re: No to ja dam przykład. 24.08.09, 21:28
                Skoro nie wolno to moze zglos do "unii" ?
          • guru133 Swoją obórkę możesz sobie wytapetować 24.08.09, 21:10
            foliowymi torebkami, ale za ich recykling płać, skoro tak lubisz je używać.
            Oczywiście bydło ma gdzieś to że jego potomstwo będzie brodzić w śmieciach
            jeżeli w gospodarce odpadami nic się nie zmieni.
    • gregor7502 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:52
      Ciekawe co z ludzmi którzy już od dawna mają pojemniki recyklingowe?
      U nas w całej gminie wszystkie gospodarstwa,domki jednorodzinne i spółdzielnie mieszkaniowe dostały za darmo pojemniki do segregacji śmieci do tego darmowe worki oraz darmowy odbiór już posegregowanych śmieci i wszyscy z wielką chęcią z tego korzystają.Jak jest dzień odbioru to koło domów jest mnóstwo posegregowanych śmieci gotowych do odbioru i w mieście jest naprawdę czysto,nawet we wioskach jest czysto,lasy też odpoczęły od śmieci,niedawno wprowadzili darmowy odbiór zużytych RTV I AGD.
      Więc nie lepiej dać ludziom takie pojemniki za darmo niż znowu wprowadzać jakieś obciążenia,opłaty?
      U nas to się sprawdziło,więc w innych rejonach Polski też ludzie byliby zadowoleni.
      Firma która odbiera posegregowane śmieci za darmo też na tym zarabia.
      • nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:59
        gregor7502 napisał:

> Ciekawe co z ludzmi którzy już od dawna mają pojemniki recyklingowe?
        > U nas w całej gminie wszystkie gospodarstwa,domki jednorodzinne i spółdzielnie
        > mieszkaniowe dostały za darmo pojemniki do segregacji śmieci do tego darmowe wo
        > rki oraz darmowy odbiór już posegregowanych śmieci i wszyscy z wielką chęcią z
        > tego korzystają.Jak jest dzień odbioru to koło domów jest mnóstwo posegregowany
        > ch śmieci gotowych do odbioru i w mieście jest naprawdę czysto,nawet we wioskac
        > h jest czysto,lasy też odpoczęły od śmieci,niedawno wprowadzili darmowy odbiór
        > zużytych RTV I AGD.
        > Więc nie lepiej dać ludziom takie pojemniki za darmo niż znowu wprowadzać jakie
        > ś obciążenia,opłaty?
        > U nas to się sprawdziło,więc w innych rejonach Polski też ludzie byliby zadowol
        > eni.
        > Firma która odbiera posegregowane śmieci za darmo też na tym zarabia.
        Jak wynika z powyższego cytatu, Polska jest bogata i stać ja na to, u nas się za
        wszystko płaci i w ten sposób nauczono nas ekologi jak i oszczędności.
        -------------------------------------------------------------
      • faolitarna Nie 24.08.09, 21:58
        Dlatego, że chociaż takie działanie daje ciepłe uczucie w sercu to nie działa.

Zauważ, jak to się ludziom podoba. Kiedy cokolwiek się ludziom podoba powinieneś
        byś podwójnie podejrzliwy i dokładnie sprawdzać wszelkie fakty.

Oczywiscie odbiór zużytego RTV i AGD to dobry pomysł, ale pozostałe się nie
        kalkulują.
    • hedonia za 40 groszy szybiej się rozłożą?! 24.08.09, 20:03
      Czym jeszcze głupszym rząd się zajmie???
    • harvy Popieram w 100% !!! 24.08.09, 20:03
      Carrefour teraz kasuje po 60gr za folię i to idzie do kieszeni
      francuskiego koncernu. Rząd chce tylko 40 gr i do tego pójdzie to na
      samorządy więc zostanie u mnie. Realnie więc obniżka a przynajmniej
      zachodnie koncerny się nie będą dorabiały na tym!!!
    • mamaliga Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 20:13
      jak dla mnie to rewelacyjny pomysl! takie rozwiazanie juz od dawna dziala w
      Irlandii i w ten sposob nie ma walajacych sie wszedzie ton plastikowych
      torebek...a kazdy idac na zakupy pamieta o zabraniu duzej torby....a w Polsce-
      niech podniesie reke ten kto zabiera ze soba na zakupy wlasna torbe;) po co?
      sa darmowe w sklepie.(wiem, bo sama zazwyczaj tak robie;)) kazdy wyrzuca
      przynajmniej kilkanascie takich torebek miesiecznie...a to pomnozone przez 38
      mil mieszkancow...hmmm niezly smietnik.
      popieram inicjatywe, oby tylko pieniadze uzbierane z torebek byly wydane na
      odpowiednie cele, a nie na nowe samochody dla rzadu czy cos w tym rodzaju ;)
      • babaqba Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:29
        Prawdziwym problemem jest zwyczaj, kiedy pani w małym sklepiku
        pakuje jedno piwo do foliówki panu prolowi, bo tak wygodniej zanieść
        je do parku. W parku kosze są zniszczone przez wałęsających się
        dresów. Pan wyjmuje piwo i ...rzuca torebkę w krzaki. Kiedy w aptece
        kupuję jedno lekarstwo, muszę za każdym razem powstrzymywać obsługę,
        aby mi go nie "pakowała" do mini-torebki. Jedno, małe pudełeczko,
        też chcą pakować! Efekt? Zasypane śmieciami miasta, pola, lasy.

Dodatkowo: zamykane kosze na śmieci. Wrony zauczyły się wywlekać
        śmieci z koszy i roznoszą je po całej okolicy. Oczywiście zanim
        rodacy zajarzą co i jak, miną lata. Jak z tymi foliówkami. Bo u nas
        panuje myślenie: póki są poważne problemy, to duperelami się nie
        zajmujemy. I zgodnie z tym postępujemy: póki będą zabójstwa, to nie
        zrobimy niczego z całą resztą.
    • dzikowy Re: Nareszcie !! 24.08.09, 20:22
      90% ludzi, którzy nie uczyli się węzłów wiąże węzeł "babski" czyli
      nieprawidłowy. Podobnie jak 90% szympansów. Taki węzeł może się
      rozwiązać i spowodować niekontrolowany wysyp odpadków. :)
    • bronimir Najlepsza do pakowania była "Prawda" 24.08.09, 20:25
      Tak pakowało się za komuny, można i teraz. Przecież nie będę za każdym razem,
      jak będę wyrzucał torebkę, wołał urzędnika by ją zabrał.
    • moncubus Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 20:28
      Wykopać ich z kraju! Chore pomysły...
    • profanum_vulgus Ja proponuję cene 1PLN za torebkę foliową. 24.08.09, 20:40
      Może wtedy skończy sie wyrzucanie foliowych torebek gdzie popadnie
      przez troglodytów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka