funny5 24.08.09, 18:10 A moze by tak cene foliowek zostawic handlowcom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pe1 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 18:27 Nie, powinna być zdefiniowana minimalna cena torebki foliowej i dziwię się, że to ma być tylko 40gr, a nie np. 4zł. Chodzi o to, żeby ludzie się wreszcie opamiętali i nie brali torebki do każdej bułki a potem szast na ziemię i zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
pkierski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 18:55 Ale nie trzeba definiować ceny, tylko opłatę od wprowadzenia do obrotu. Niby drobna różnica, ale jest. Jak sklep chce, to może rozdawać "za darmo", tyle, że płaci za wprowadzenie do obrotu te 40gr. Może taką opłatę w całości przerzucić na klienta, może jeszcze marżę swoją dodać - czemu nie. Ale to pozostanie w gestii sklepu, a od każdej torebki "na wolności" będzie 40gr bariery. Pewnie większość sklepów po prostu by kazała tyle płacić klientowi, ale czemu nie pozostawić takiej możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 18:59 Durnie, dajecie się nabrać. Nie chodzi o żadną ochronę środowiska, a łatanie dziury. Nikt nie zagwarantował, że pieniądze zostaną przeznaczone na przetwarzanie folii, nikt nie policzył jaki koszt środowisko ponosi przy produkcji alternatywnych opakowań "ekologicznych". Rząd chce robić kampanie informacyjne? Dobrze - na tym niech poprzestanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:08 Brednie. Wystarczy przyjść z własną torbą. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 to jest prawo unijne i bardzo dobrze 24.08.09, 19:10 te fruwajace torebki wkurzaja mnie od dawna! Odpowiedz Link Zgłoś
tw.jacek_i_placek A co z pieprzonym skupem butelek? 25.08.09, 00:08 Flaszki nie zalegają na śmietniskach? Do tej pory jakoś żaden popaprany "ekolog" nie poradził sobie z problemem skupu opakowań szklanych Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:25 jhbsk napisała: > Brednie. Wystarczy przyjść z własną torbą. ######## Jakie brednie? Przyjdziesz z własną torbą nie zapłacisz za foliówkę bo jej nie weźmiesz. Proste i nie ma co panikować. Potrzebny jest strszak by wpajać dobre zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszngw Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:47 ehhh chłopie, chłopie.....następnym razem jak pójdziesz na zakupy to zobacz co ludzie wkładają do takiej torebki. Albo ci powiem: ser w foli, mięso w foli, butelkę plastik napoju gazowanego, butelkę plastik wody i MASĘ tego typu plastików. Jedna butelka wody to dziesiątki torebek. Teraz już wiesz dlaczego to ściema z tymi torebkami? Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:57 od czego trzeba zaczac... no chyba, ze wyznajesz zasade, ze skoro jest zle to nie warto nic robic, bo i tak bedzie tylko troche lepiej. zacznijmy od foliowek, przynajmniej przestana sie poniewierac po ulicach. moze kiedys ktos sie wezmie na powaznie za segregacje smieci, rzecz zupelnie normalna na zachodzie Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:23 Od czegoś trzeba zacząć wprowadzać nowe podatki by łatać dziurę budżetową. Do segregacji będziemy zmuszeni za kilka lat przez UE. ale żeby segregacja się opłaciła nalezy zastosować jakieś zwolnienia z podatków albo nawet dopłaty dla przedsiębiorców. Ale to jest wydawanie kasy, a nie zarabianie jej jak w przypadku krypto podatku nowego - od woreczków foliowych, tudzież od zakupów (jak zwał tak zwał). Zresztą segregacja już w Polsce jest, w wielu gminach, tyle, ze często posegregowane odpady lądują na wysypiskach śmieci. Większym problemem to jest wg mnie wyrzucanie przez nowobogackich śmieci do lasu i rowów - żeby nie płacić za wywóz. I tym warto by się zajać - n.p. nałożyć obowiązkową, ryczałtowaną opłatę za wywóz śmieci - bez względu na to ile ich jest. No, ale to wynosiłoby więcej niż te kilkadziesiat groszy, więc nie byłoby popularne, nie do zastosowania w czasach kampanii prezydenckiej Donka. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:29 O jakim podatku mówisz. Nie wszystko musi być dochodowe. Ochrona środowiska na krótką metę dochodowa nie może być, ale w perspektywie czasu to tak, choćby korzyści dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:43 zysk z tego krypto podatku pójdzie na ochronę środowiska tak jak opłaty od samochodów na nowe drogi. Nie bądź naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:34 a co sie tak uczepiles tych podatkow??? przeciez nie musisz uzywac foliowych reklamowek, chyba nie jestes od nich uzalezniony??? po prostu kup torbe ekologiczna i powiedz f.ck you donkowi i roztowskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:41 ##########moducks. Może to nie do mnie pretensje o czepianiu się podatków. To moja odpowiedź na post Antyliberal22, który twierdzi że oplaty za torebki foliowe to podatek na łatanie dziury budżetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:42 popatrz uwazniej na "drzewko" dsykusji. nie komentowalem ciebie tylko jego Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:49 Zgoda dlatego zastrzeżenie że może to nie do mnie uwaga, ale to było po moim poście. Sory. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:21 JAkos bedac w USA nie zauwazylem zeby brakowalo gdziekolwiek foliowych torebek ,wrecz przeciwnie ,kazdy sklep stara sie poprzez wlasny wzor oraz koloryt torebki zwrocic na siebie uwage,czysta prawie darmowa reklama !!!............i jakos nik tam nie rozpacza z tego powodu..........smiecie sa segregowane......ale trzeba pamietac ze ta segregacje placa wszystcy (podatnicy),a zarabiaja tylko firmy segregujace........a to co chca wprowadzic w polsce to jest tylko kolejny podatek ukryty pod milo brzmiacym slogankiem...EKOLOGIA..... ps jak ta ekologia wyglada????,,HAHHAH...prosze bardzo ....chocby pierwszy z brzegu przykladzik ...TO TA EKOLOGIA niszczy amazonke nic innego ,pod UPRAY ,HEHEH """EKOLOGICZNE"""wycinane sa lasy w pien...........HAHAHHA.....o czym ty mowisz babo zastanow sie...... placzesz za torebeczka ,,,,,,,,,,,a miliony hektarow wycinanego lasu cie nie wzruszaja ........ jestes glupia czy naiwna?????? czy tez idzie to u ciebie w parze........... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:32 Ale też właśnie USA są jedynym krajem który nie podpisał porozumień z Kyoto. Bo im ekologia i środowisko wisi. To Amerykanie nie przeżyją bez klimatyzacji i krążowników szos z silnikami ciężarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:45 Wydaje ci sie ,amerykanie sa bardzo sprawnie zarzadzanym spoleczenstwem........przezyja............pojedz zobacz ..........pomieszkaj............ ps.amerykanie nie podpisali ,ale spoleczenstwo samo w sobie jest bardziej ekologiczne niz ta ,powiedzmy to,polska ekologia na sile.... W dodatku jak ktos tam ma smieci to moze je darmowo wywiezdz na wysypisko smieci ( oczywiscie nie firma tylko osoba prywatna) .....nie wyglada to moze tak pieknie na prowincji ale duze miasta sa pod tym wzgledem w dobrej kondycji.... Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:46 I bardzo dobrze, ze nie podpisal. A w Europie sie handluje limitami CO2, ktore jakies urzedasy sobie wymyslily. Liczby wziete z kosmosu, a cala akcja ma nas bronic przed globalnym oci.pieniem, na ktore tak na prawde wplyw czlowieka jest znikomy i przez nikogo nie udowodniony. A wracajac do ekologii, wiem ile konsekwencji niesie produkcja na przyklad papieru w wersji "recycled". Nie dajmy sie zwariowac z ta ekologia. Tu chodzi nie o srodowisko, ale o duze pieniadze. Ktos tu kreci niezle lody... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:50 W 100% sie z tym zgadzam............ta cala ekojazda to tylko pieknie brzmiaca urzednicza sciema...........dla myslacych wolniej........... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:06 Handluje się nie tylko w Europie, ale na calym świecie również USA kupuje prawa do emisji. Sprawne arządzanie nie jest zawsze równoznaczne z dobrym zarządzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:10 emplo napisał: > > > A wracajac do ekologii, wiem ile konsekwencji niesie produkcja na przyklad > papieru w wersji "recycled". Nie dajmy sie zwariowac z ta ekologia. Tu chodzi > nie o srodowisko, ale o duze pieniadze. Ktos tu kreci niezle lody... ############ Naprawdę wiesz. Bo ja znając sprawę z własnego doświadczenia twierdzę że nie znaszprzetwarzania makulatury. Nawet nie mówisz: Wiem że nic nie wiem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:27 NNO tak wsadzasz makulature do cisnieniowej kadzi ,pozniej mieszasz hochla,maglujesz i papier toaletowy gotowy..........tylko palce wsadzac............HAHAHAH............. ps .nie zalewaj,a gdzie srodki chemiczne ,uszlachetniacze,stwardniacze................bredzisz ..... . Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:32 Jakie uszlachetniacze, utwardzacze? Bredzisz. To Ty chcesz papierem ściernym tyłek wycierać. życzę przyjemnych przeżyć przy tej czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 23:18 Znam, i dla jasnosci, chodzilo mi o produkcje papieru biurowego, a nie toaletowego. Toaletowy moze jest bardziej "zielony". Ale watek jest o reklamowkach a nie papierze wiec nie ciagnijmy tego tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:48 W dodatku jak juz znajdziesz sie w duzym miescie ,(Powiedzmy ze to bedzie New York) to zaskoczy cie czystosc powietrza w stosunku do ilosci pojazdow......na pewno wyglada to lepiej niz w warszawie( tylko dla przykladu to podaje)..... Odpowiedz Link Zgłoś
trinte Nie wiem, gdzie mieszkasz 24.08.09, 21:51 bo w mojej okolicy jest czysto i się nie poniewierają. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
harvy Popieram w 100% !!! 24.08.09, 20:02 Carrefour kasuje teraz po 60gr za folię i to idzie do kieszeni francuskiego koncernu. Rząd chce tylko 40 gr i do tego pójdzie to na samorządy więc zostanie u mnie. Realnie więc obniżka a przynajmniej zachodnie koncerny się nie będą dorabiały na tym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: Popieram w 100% !!! 24.08.09, 20:12 Obowiązkowe opłaty powinny być już dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
ekoflekser Re: Popieram w 100% !!! 24.08.09, 21:35 harvy napisał: > Carrefour kasuje teraz po 60gr za folię i to idzie do kieszeni > francuskiego koncernu. Najrozsądniejszym wyjściem jest nałożenie obowiązku dystrybucji przez sklepy foliowych toreb, które faktycznie są biodegradowalne, tj. ulegające biodegradacji w zwykłej glebie w krótkim czasie (pozostałość materii to H2O, CO2, biomasa). W takim przypadku gotów byłbym ponieść ten podatek ekologiczny, wiedząc że zbłąkana w trawniku torba rozłoży się bez uszczerbku dla środowiska. Zielone torby sprzedawane przez Carrefour to taki "chłyt marketingowy" - niby to ekologiczne, ale kto w temacie, ten wie... Produkowane są z chińskiej skrobi, koszt ich to ok. 20 USD/1000 szt., a w każdym hipermarkecie sprzedaje się ich kilkaset tysięcy miesięcznie (dane z pierwszej ręki). Oficjalnie C. podaje, że sprzedaje je bez marży, tyle tylko, że byłoby to niezgodne z polskim prawem. W ten oto sposób krzewią sobie handlowcy kulturę "ekologiczną" w naszej mlekiem i miodem płynącej krainie. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:18 lukaszngw napisał: > ehhh chłopie, chłopie.....następnym razem jak pójdziesz na zakupy to zobacz co > ludzie wkładają do takiej torebki. Albo ci powiem: ser w foli, mięso w foli, > butelkę plastik napoju gazowanego, butelkę plastik wody i MASĘ tego typu > plastików. Jedna butelka wody to dziesiątki torebek. Teraz już wiesz dlaczego t > o > ściema z tymi torebkami? ######### Nie ,nie wiem o ściemie, bo od czegoś trzeba zacząć. Następne w kolejce będą butelki plastikowe, bo czas wreszcie wrócić do zdrowego i ekologicznego szkła (wielokrotny przerób), aże cięższe? Więcej korzyści jest z likwidacji butelek plastikowych. A kto każe towary pakowane w plastik ładować do toreb z folii? Można używać: lniane, bawełniane czy z juty. Chyba potrafisz zrozumieć zamiast ironizować z czegoś o czym masz jak widać blade pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:30 A ja chce torebki foliowe i to za darmo!!! ..i nic mnie nie wzrusza ,zadne biadolenie nad ekologia i innymi tego typu bzdurami...........i bedzie tak dotad az do czasu kiedy autobusy miejskie i wszystkie administracyjne pojazdy nie beda EKOLOGICZNE...cos przeoczylem???? to moze podpowiem...........nawet milion torebek nie niszczy tak srodowiska ,jak jeden dzien jazdy rzadowych limuzyn ....a moze by tak wprowadzic jeden dzien w miesiacu ,dla rzadu zeby poruszal sie komunikacja ekologiczna ( czyli bez zanieczyszczen atmosferycznych,0 emisji) to proponuje ....dopuki to nie nastapi bede uzywal tyle toreb foliowych ile bedzie mi sie podobalo...............i nic mnie nie obchodzi to ""eklolgiczne"" ,HEHEHEHE.....ekologiczne??? HAHAH..biadolenie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:39 Nie rozumiesz. Foliowe jednorazówki mają katastrofalny wpływ na środowisko, a butelki nie. Tu nie chodzi o ilość plastiku tylko o jego formę i to, co się z nim dzieje po użyciu. Poczytaj trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Butelka wody 24.08.09, 21:53 Butelkowana woda to jeden z glupszych pomysłów. z drugiej strony butelkę można na cos przetworzyć, torebki nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz W miastach? 24.08.09, 22:58 Daj mi jakiś alternatywny i wygodny sposób na wodę zdatną do picia dla mnie i dziecka. (znacznie bardziej wkurza mnie zużywanie czystej wody do spłukiwania, za przeproszeniem, toalety) Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: W miastach? 24.08.09, 23:26 Sam używam bidonów i termosów. dziś bidon nie musi wyglądać jak za PRL, kiedy były tylko bidony dla kolarzy i harcerskie manierki. Mój wygląda jak butelka Pepsi Big Łyk z gumowaną ścianą. Na dłuższą metę oczywiście lepiej taką wode przefiltrować przed napełnieniem pojemnika. Spłukiwać trzeba tak, czy inaczej. Pozostaje pytanie, czy woda musi w toalecie stać? Chyba nie. Mogę sobie wyobrazić "zamkniętą" muszlę, bez tego pojemnika wody. Kiedyś eksperymentalnie rozmontowałem kolanko w umywalce i używałem wody z mycia rąk do spłukiwania. nie było to zbyt trudne. Wydawało mi się, że oszczędzam dużo wody... ...do czasu, kiedy (cały czas obserwowałem zużycie, oczywiście) włączyłem pralkę. w tym momencie dałem sobie spokój. Różnica, czy zrobię jedno pranie mniej, czy więcej odpowiadała całemu mojemu zachodowi, by włączyć do obiegu brudną wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz Re: W miastach? 28.08.09, 20:14 faolitarna napisał: > Sam używam bidonów i termosów. dziś bidon nie musi wyglądać jak za PRL, kiedy > były tylko bidony dla kolarzy i harcerskie manierki. Mój wygląda jak butelka > Pepsi Big Łyk z gumowaną ścianą. Na dłuższą metę oczywiście lepiej taką wode > przefiltrować przed napełnieniem pojemnika. Ale, sorry, nijak się to ma do wygody (oprócz trudnienia się zdobywaniem pożyw^W wody muszę mieć także czas na pracę) kupienia 2 5L butelek wody dla dziecka i 2 zgrzewek (9L) wody dla mnie - starcza na niecałe 2 tygodnie, a kupuje się w kilka minut. > Spłukiwać trzeba tak, czy inaczej. Pozostaje pytanie, czy woda musi w toalecie > stać? Chyba nie. A jakie znaczenie czy stoi w toalecie, czy czeka w rurze? > Kiedyś eksperymentalnie rozmontowałem kolanko w umywalce > i używałem wody z mycia rąk do spłukiwania. Myślałem raczej o rozwiązaniu "systemowym" - woda spod prysznica mogłaby po zgrubnym oczyszczeniu i przefiltrowaniu trafiać do obwodu służącego do spłukiwania toalet czy podlewania ogródków. > Wydawało mi się, że oszczędzam dużo wody... > ...do czasu, kiedy (cały czas obserwowałem zużycie, oczywiście) > włączyłem pralkę. w tym momencie dałem sobie spokój. A ja nadal zakręcam wodę myjąc zęby czy naczynia (zmywarka zakolejkowana, tak). > Różnica, czy zrobię jedno pranie > mniej, czy więcej odpowiadała całemu mojemu zachodowi, > by włączyć do obiegu brudną wodę. Ale może choć trochę było Ci przyjemnie, że mniej się marnuje czystej wody zdatnej do picia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:15 kolego "durniu". w wiekszosci krajow europy jest rzadowa oplata za foliowke. ma to po prostu odstraszyc klientow od ich uzywania, wydatkowanie zebranych tak pieniedzy to sprawa wtorna. zamiast brac 5 foliowek przy okazji kazdych zakupow, kupisz sobie torbe wielorazowego uzytku. nie tylko bedzie to z pozytkiem dla srodowiska, ale tez krajobrazu polskich miast i wsi. ja sie tylko dziwie, ze trzeba bylo tyle czekac na wprowadzenie takiego prostego, skutecznego, sprawdzonego w wielu krajach rozwiazania Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:19 Ciekawym co powiesz jak rząd będzie Cię odstraszał od używania nieekologicznych samochodów karząc bulić 4000,- rocznie za niespełniającego norm EURO youngtimera? Odstraszanie przez kary "na wszelki wypadek" to jak instalacja ogrodzenia pod napięciem. Czemu zatem nie mogę odstraszać złodziei przez zajęciem mojego mienia przy pomocy 230V? Dyrektyw nie znasz i pojęcia nie masz o biurokracji unijnej. A każdy przepis powstał, bo się komuś opłaca. Nawet krzywizna ogórka miała na celu zablokowanie importu spoza Wspólnoty i była forsowana przez unijnych wytwórców. Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:25 A niech wprowadzi takie opłaty, jak mam przez durniów w terenówkach wdychać te spaliny, to niech przynajmniej płacą!!! Za foliówki też durnie będą płacili, jak im się nie chce pamiętam o wzięciu na zakupy torby jednorazowej. Liberalizm w Twoim domku, środowisko jest wspólne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:32 "Gruba" torba wielorazowa waży kilkadziesiąt razy więcej niż jednorazówka. Teoretycznie dla zrównoważenia kosztu poniesionego przez środowisko powinna zostać użyta kilkadziesiąt razy zanim się zniszczy. Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem. Po drugie % powierzchni wystawionej na działanie czynników ją rozkładających jest niższy w stosunku do całkowitej masy. Zatem jedna wielorazówka będzie się rozkładać wolniej niż 30-50 cienkich torebek. Pozostają jeszcze butelki PET. Chcesz sieograniczać w imię głupio pojętej ekologii - proszę bardzo. Mnie w to nie mieszaj, bo folii nie używam, ale zacznę, jeżeli ktoś mi zakazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:37 Nie chodzi tylko o normalne zakupy, ludzie kupując paczkę czipsów też pakują w jednorazówkę. W hiszpanii czasami płacę za jednorazówkę 15c (cena ustalona przez Lidla, normalnie jest darmowa), ale jak akurat nie mam do czego zapakować to trudno, potem ją zużywam jako worek na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:46 a kto powiedzial, ze torba wielorazowego uzytku musi byc foliowa??? kazda torba foliowa dosc szybko sie niszczy, dlatego zamiana jednorazowek na kilkurazowki nie bedzie zadnym rozwiazaniem. przyznam sie szczerze, ze nie wiem z czego wyprodukowana zostala torba, ktorej aktualnie uzywam, wiem tylko, ze jest to material biodegradowalny i wytrzymuje juz okolo roku Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:50 Szczególnie płytka z plastiku usztywniająca dno. :) Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:53 nawet jesli takowa plytka jest z plastiku (choc stawiam raczej na tworzywo, ktore rozlozy sie w przyrodzie w ciagu 2 lat), to JEDNA plytka na ROK i to i tak mniej smiecia w przyrodzie niz kilkaset foliowek Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:03 noducks napisał: > nawet jesli takowa plytka jest z plastiku (choc stawiam raczej na > tworzywo, ktore rozlozy sie w przyrodzie w ciagu 2 lat), to JEDNA > plytka na ROK i to i tak mniej smiecia w przyrodzie niz kilkaset > foliowek #### Płytka nie musi być z plastiku. może być z twardej tektury lub płyty pilśniowej (przetworzone drewno). Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:39 Hej ""EKOLOGU"" ...czy wiesz co to takiego ta plyta pilsnoiwa????.......i jaka jest technologia jej wytworzenia???? z plastikiem to porownujesz..........HAHAHAHHA.............. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:16 niespodziewany22 napisał: > Hej ""EKOLOGU"" ...czy wiesz co to takiego ta plyta > pilsnoiwa????.......i jaka jest technologia jej wytworzenia???? z > plastikiem to porownujesz..........HAHAHAHHA.............. ########## Produkcja płyt pilśniowych jest jednym z elementów mojego wykształcenia i zawodu. Więc "mędrcu" nie próbuj mi wciskać kitu, bo nie masz o tym żadnego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:22 Czyzbys byl ""EKOLOGIEM"".............? hehehe...........zawodowym........ah,cos o kicie mowiles......szklarzem jestes ,domyslam sie............. ps.zrozumiales sugestie o szklarzu ,mam nadzieje..... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:25 Ekologiem nie jestem, ale patrzę na świat realnie jako całość a nie tylko :beton, stal i szkło. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:28 juz wiem !!!!Mieszkasz w szalasie i jestes skrzatem.......tym zagubionym z krainy 1000 i jednej basni............ Odpowiedz Link Zgłoś
noducks a tak z innej beczki 24.08.09, 19:51 dlaczego nie mozna podyskutowac na forum w temacie naczelnego p.dala RP biedronia, ktory grozi przesladowaniem cejrowskiego tylko dlatego, ze temu nie podobaja sie stosunki miedzy mezczyznami i mowi przy tym co mysli, korzystajac ze swobody wypowiedzi. mi tez zboczenia sie nie podobaja, czy wobec tego mam tez miec ograniczona swobode wypowiedzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 19:55 Też nie wiem i też brak tej dyskusji mi się nie podoba. Naczelnym prawem człowieka jest prawo do głupoty i jest ono nadrzędne wobec innych. Dlatego wbrew sobie będę stał po stronie Cejrowskiego. Nie zgadzam się z nim, więc będę bronił jego głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:01 jesli chodzi o pana cejrowskiego to jego stosunek do tzw. homoseksualizmu jest bodajze jedyna rzecza, z ktora moge sie z nim zgodzic. ale strasznie wkurza mnie, ze na skutek arbitralnej decyzji jakiegos redaktorka wyborczej nie moge podyskutowac na wazny temat, czy gej biedron ma prawo grozic nie-gejowi cejrowskiemu??? czyzby mniejszosci staly ponad prawem??? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:08 Dzikowy, były artykuły na te tematy? Więc trza było dyskutować. Teraz jest inny temat i nie pie..ol. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:11 Z noducksem rozmawiamy o braku dyskusji pod artykułami na ten temat. Pozwolę sobie zatem jeszcze trochę popie...ć. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:22 dzikowy napisał: > Z noducksem rozmawiamy o braku dyskusji pod artykułami na ten temat. > Pozwolę sobie zatem jeszcze trochę popie...ć. ######## Widać że czytanie u Ciebie to rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 21:57 Niech zyja geje i lesbijki.....zawsze to kolorowiej............i ciekawe komu to przeszkadza.....................mnie nie..... ps.a tak na marginesie ,skoro ok 5-8% to kochajacy inaczej, to ciekawym kto reprezentuje w naszym rzadzie te 5-8%............ Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:06 Ależ proszę bardzo dyskutuj przy okazji częstych na te tematy artykułów. Teraz tematem są foliówki i nie zawracaj gitary. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:18 czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem??? nie mozna sobie podyskutowac o bedroniu i cejrowskim, bo pod artykulem na ten temat nie ma podczepionego forum. cenzura. i dlatego moj post zatytulowalem "z innej beczki", chcac wyrazic swoj sprzeciw na takie zamykanie internautom "klawiatury". jesli temat cie nie interesuje, po prostu zignoruj ten post i nie komentuj Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:24 noducks napisał: > czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem??? nie mozna sobie podyskutowac o > bedroniu i cejrowskim, bo pod artykulem na ten temat nie ma > podczepionego forum. cenzura. i dlatego moj post zatytulowalem "z innej > beczki", chcac wyrazic swoj sprzeciw na takie zamykanie internautom > "klawiatury". jesli temat cie nie interesuje, po prostu zignoruj ten > post i nie komentuj ########## Jest adres mailowy do redakcji i możesz zgłaszać tam pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:39 wierzysz w wolanie na puszcze??? wole sobie przykleic dodatkowy watek do istniejacej juz dyskusji a ty mi tego nie zabronisz. nie zaineresowana/ny??? nie czytaj, nie pisz, zignoruj. no chyba ze pod plaszczykiem obrony tematu masz ukryte okreslone poglady, ktore wyznaja tylko jedna poprawna politycznie prawde i nie lubia zadnej dyskusji, no chyba, ze peany na czesc... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:46 A pisz sobie co chcesz. Czytam z rozpędu i nie mam powodu by Ci zabraniać pisać. Fakt, że dziennikarzyny dyżurne nie lubią krytyki i zaraz Cię zablokują byś nie odpowiadał na ich zarozumiałą przemądrzałą odpowiedź coć wogóle nie mają racji. Zgadzam się z Tobą o tym wolaniu na puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:53 krytyki szanowna redakcja nie przyjelaby na pewno, poniewaz z premedytacja nie dopuscili do dyskusji pod tym tematem. widocznie boja sie takiej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 22:00 A ty co foliowa torebka ci na glowe wpadla..........HAHAHAH....jak chce to niech dyskutuje na inny temat ,co w klasie jestes?, boisz sie nauczyciela? ..... ta kolezanka z prawej ,prosze pani,pisze nie na temat,....bla,bla,bla,bla..... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 22:24 Mózg Ci się zagotował, że się pienisz? Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 22:30 Wiesz ze to ekologia tak dziala ,HAHAHAH,podnosi temperature planety...........myslalem ze to powinienes wiedziec........ Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:27 Adwersarz murem za Biedroniem, zatem jakakolwiek dyskusja mu nie w smak. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:31 dzikowy napisał: > Adwersarz murem za Biedroniem, zatem jakakolwiek dyskusja mu nie w > smak. ####### Mylisz się. O Biedroniu ledwo słyszałem, a jego postawa mnie nie interesuje. Jeśli nie szkodzi to jego prywatna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: a tak z innej beczki 24.08.09, 20:52 Otóż szkodzi. A jeżeli nie podoba Ci się OT, to w rogu masz śmietniczek. Bardziej skuteczny niż pisanie maili. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:00 noducks napisał: > a kto powiedzial, ze torba wielorazowego uzytku musi byc foliowa??? > kazda torba foliowa dosc szybko sie niszczy, dlatego zamiana > jednorazowek na kilkurazowki nie bedzie zadnym rozwiazaniem. przyznam > sie szczerze, ze nie wiem z czego wyprodukowana zostala torba, ktorej > aktualnie uzywam, wiem tylko, ze jest to material biodegradowalny i > wytrzymuje juz okolo roku ######### Najlepszym rozwiązaniem są torby lniane, jutowe czy choćby z grubej bawełny. Będzie wykorzystana ziemia leżąca odłogiem, praca dla rolników (u nas len) i odżyje polski przemysł lniany. A surowce te nie tylko są biodegradalne, ale zużyte torby są znakomite do produkcji wysokojakościowego papieru ekologicznego nie potrzebująceg celulozy której produkcja jest wysoce szkodliwa dla środowiska! Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:45 zużyte torby są znakomite do produkcji > wysokojakościowego papieru ekologicznego nie potrzebująceg celulozy > której produkcja jest wysoce szkodliwa dla środowiska! Po pierwsze - papier z lnu również robi się z celulozy - tylko że lnianej, a nie na przykład sosnowej. Po drugie - przeróbka szmat na masę papierniczą jest procesem analogicznym do produkcji masy z drewna. Po trzecie - produkcja celulozy już nie jest tak uciążliwa dla środowiska, jak kiedyś - papiernie nauczyły się już oszczędzać wodę oraz oczyszczać ścieki i gazy odlotowe. Już około 10 lat temu jedna z polskich celulozowni zrzucała z oczyszczalni ścieków wodę II klasy czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:04 Mylisz się. kilkadziesiąt lat byłem związany z papiernictwem. Len to czysta celuloza i nie trzeba lnu czy bawełny przerabiać na celulozę. Przeróbka szmat nie jest analogiczna do produkcji celulozy z drewna do której jednak zużywa się dużo środków chemicznych, mniej czy bardziej agresywnych ale jednak. Wystarczy gotowanie poszarpanych szmat w warnikach , po czym zmielenie i wybielenie, obecnie już nie chlorem tylko np ozonem. Szkodliwość więc znikoma w porównaniu z celulozą z drewna. Nie wszystkie zakłady celulozowo-papiernicze korzystają z najnowocześniejszych technologi tak samo jak i reszta przemysłu bo nikogo na to nie stać, nawet najbogatszych. Na zmiany trzeba pieniędzy i czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:47 Nie mylę się. Len czy bawełna to nie "czysta celuloza", bo to już jest pojęcie chemiczne. Celuloza jest polisacharydem, a to, co potocznie nazywa się celulozą, to składnik rośliny - włókna, z tejże celulozy zbudowane. Każdą roślinę trzeba obrabiać chemicznie, by włókna wyizolować z tkanki roślinnej. Do gotowania szmat trzeba energii - a więc jest i oddziaływanie na środowisko, a do gotowania również dodaje się chemikalia. W roztwarzaniu siarczanowym, stosowanym w zasadzie wszędzie na zachód od Bugu, chemikalia są w całości regenerowane, więc nie zanieczyszcza się środowiska. Gazy odlotowe są już odpowiednio oczyszczane, więc w Świeciu czy w Kwidzynie już nie śmierdzi tak, jak 20 lat temu. Bielenie ozonem jest rzadko spotykane, głównie z uwagi na koszty. Masy TCF są bielone przede wszystkim perhydrolem. Obecnie nadal najpopularniejsze jest bielenie ECF, więc bez użycia chloru pierwiastkowego, gdzie natomiast stosuje się dwutlenek chloru. Bieli się tak zarówno masy szmaciane, jak i te z drewna. A zakłady stać na inwestycje ekologiczne, bo po pierwsze są na to pieniądze unijne, a po drugie opłaty za użytkowanie środowiska są bardzo wysokie. Żaden zakład, nawet mikroskopijne papierenki na Wygwizdowie Górnym oczyszczają ścieki - bo muszą. Jak nie mają własnej oczyszczalni, to zrzucają ścieki do oczyszczalni komunalnych. A celulozownie wszystkie mają zaawansowane systemy ochrony środowiska, bo faktycznie są tam w obiegu dość przykre chemikalia. Co nie zmienia faktu, że na zewnątrz wydostaje się niewiele. O wiele bardziej niż celulozownia, nie mówiąc o papierni, truje przeciętna elektrociepłownia. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:09 HAHAHAH, jesli jest produkcja to sa i maszyny ,i emisje,a wiec jest szkoldliwosc ....co za bajer tu wciskasz errata? ........... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:21 niespodziewany22 napisał: > HAHAHAH, jesli jest produkcja to sa i maszyny ,i emisje,a wiec jest > szkoldliwosc ....co za bajer tu wciskasz errata? ........... ########### Patrzysz na świat przez filcowe okulary że nie widzisz różnicy między jednym a drugim. Motorower chyba mniej kopci niż krążownk szos. Prawda? Jednak może być różnica bajarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:25 Tylko ze motorowerem nie pojedziesz na wakacje z rodzina.........chyba ze dla wszystkich zakupisz motorowerki,kawalkada motorowerkow,HAHAHAHahHAHAHAH,(no niezle sie ubawilem,powiedz kiedy wyruszasz ,zdjecia porobie) jak w chinach,czyli chinczycy sa EKOLOGICZNI....................czyzbys to mi sugerowal,HAHAHHAHAH Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:29 Jeśli tak to nie porównuj czegoś czego nie rozumisz np włókiennictwa lub produkcji celulozy. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:31 masz jakoms obsesje tej celulozy ,bierzesz cos czy lykasz?a moze wachasz za duzo torebek.................?/? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:36 Bo mogę powiedzieć że się na tym znam w przeciwieństwie do Ciebie zarozumialcu o miałkiej wiedzy. Koniec, bo szkoda czasu naTwoją naiwniacką głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:17 noducks napisał: > a kto powiedzial, ze torba wielorazowego uzytku musi byc foliowa??? > kazda torba foliowa dosc szybko sie niszczy, dlatego zamiana > jednorazowek na kilkurazowki nie bedzie zadnym rozwiazaniem. przyznam > sie szczerze, ze nie wiem z czego wyprodukowana zostala torba, ktorej > aktualnie uzywam, wiem tylko, ze jest to material biodegradowalny i > wytrzymuje juz okolo roku ************* A od czego są koszyki, przecież w Polsce na jarmarkach można naprawdę spotkać piękne koszyki na zakupy. Kupisz raz masz na dłuuuugie lata. ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:35 nie-tak napisała: ########## Racja. Jedno z wielu dobrych rozwiązań. A do tego chronią towary przed zgniceniem! > ************* > A od czego są koszyki, przecież w Polsce na jarmarkach można naprawdę spotkać > piękne koszyki na zakupy. Kupisz raz masz na dłuuuugie lata. > ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:36 Biodegradowalny to jest tylko wtedy jak sam sie utylizuje w krotkim czasie ( nie pamietam ile to jest ale chyba powinien sam sie rozlozyc w ciagu 180 dni) a torba ktora kupujesz i pozniej wymieniasz (darmo!?) taka nie jest ...zastanow sie moze co sie z takowa torba dzieje ,jak ja wymienisz na nowa..........pomysl......a jak chcesz zrobic test co do tej twojej (biodegradowalnej,HAHAH0) torby to wloz ja do wody na pol roku ,zobaczysz czy sie rozpusci...HAHHAHAHAHAHAH............. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:43 Torba z folii poliakcidowej rozkłada się na proste związki chemiczne i nie potrzeba do tego żadnych czynników oprócz powietrza. Wiele supermarketów ma takie torby. śmiej się smiej, jak głupi do sera. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:53 Wiele supermarketow ma je???? ...podaj moze ktore ??? bo ilez to tych ""siupermarkietow"" jest????? i prosze nie bledz,,przeprowadz test .....wodny, ok, na takiej torbie..........i wtedy pogadamy......... Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjasol Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 23:38 Po pierwsze polilaktydowej jezeli juz, po drugie na rynku wiekszosc toreb biodeg to zwykly termoplast z dodatkiem komponentu biodegradowalnego skrobi. Polilaktyd owszem calkowicie biodegradowalny jest drogi poza tym trudny w przetworstwie, supermarkety na taki zbedny wydatek by sobie nie pozwolily. Na marginesie tworzywa jak PE, PP czyli tzw foliowki mozna powtornie przerabiac, ot mozna zrobic granulat i jeszcze raz do przetworstwa na czarne worki na smieci lub doniczki. Reklamowek ze skrobia juz nie bardzo. Owszem rozkladaja sie poddane kompostowaniu. Ile miast w Polsce ma profesjonalne kompostownie na wysypiskach smieci? Poliolefiny mozna tez spalic, wartosc opalowa wysoka albo przerobic na frakcje olejowa. Problem ekologiczny rodza butelki PET, odpady PCW. Ale nie jest to taki chwytliwy temat. > Torba z folii poliakcidowej rozkłada się na proste związki chemiczne i nie > potrzeba do tego żadnych czynników oprócz powietrza. Wiele supermarketów ma > takie torby. > > śmiej się smiej, jak głupi do sera. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:44 dzikowy napisał: > Mnie w to nie mieszaj, bo folii nie > używam, ale zacznę, jeżeli ktoś mi zakazuje. ########## Ot i przykład człowieka który przyznaje sam że łamie prawo i zarządzenia nie z niewiedzy, ale dla zasady: nie bo nie. Ot głupota ludzka. Co do toreb wielokrtnego użytku. Naiwniaku kto mówi o torbach foliowych? Mogą być lniane, czy jutowe. Są wystarczająco mocne do długiego użytkowania. Chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:00 Mogą być lniane, czy jutowe. Są wystarczająco > mocne do długiego użytkowania. Chyba jasne. Jasne. Używam lnianych. Ale zacznę foliowych, grubych, nawet po 2 złote, jedną lub dwie dziennie. Stać mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:09 BNrawo! Sam sobie gotujesz za własne pieniądze szybką śmierć. Tylko tak dalej, a nie będzie problemów bo ludzie wymrą. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:06 BRAWO<POPIERAM,ja tez moge ze dwie dziennie ,co tam bede zyl zdrowiej,mniej uzywek ,ale za zaoszczedzone torebke foliowa kupie i z przyjemnoscia wyrzuce.... ps .dzikowy nie wiem czy zauwazyles ukryta grozbe u przedmowcy,""nie stosujesz sie do rzadowych zalecen"""....HHAHAHAH...w szkole tez pewnie pierwszy latal do nauczycielki ze skargami na kolegow....HAHAHAH...wiem co mowie..... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:03 A moze torba ze stali nierdzewnej,HAHAHah,mocna solidna, dla calej rodziny na wiekow sto,HAHAHHAHAHAh.......... Odpowiedz Link Zgłoś
monika.gniezno Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:11 "Mnie w to nie mieszaj, bo folii nie używam, ale zacznę, jeżeli ktoś mi zakazuje." Na złość mamie, odmrożę sobie uszy.... świetnie, uwielbiam takich ludzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:34 myślisz, ze Tusk jest jego mamą? Może i... Ja na złość tej jego mamie rzuciłem palenie gdy podniosła akcyzę, a jeśli już czasem przypalam to ukraińskie z przemytu, które są teraz łatwo dostępne. Myślę, ze wielu tak robi i pewnie ch...a ma a nie więcej kasy Donek i ta banda sięgająca wciąż do naszych kieszeni z braku lepszych pomysłów lub wiedzy na pozyskanie siana. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:19 antyliberal22 napisał: > myślisz, ze Tusk jest jego mamą? Może i... > Ja na złość tej jego mamie rzuciłem palenie gdy podniosła akcyzę, a > jeśli już czasem przypalam to ukraińskie z przemytu, które są teraz > łatwo dostępne. Myślę, ze wielu tak robi i pewnie ch...a ma a nie > więcej kasy Donek i ta banda sięgająca wciąż do naszych kieszeni z > braku lepszych pomysłów lub wiedzy na pozyskanie siana. *************** Tja, jak się żyło ponad stan i żadnych reform się nie przeprowadzało. ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:49 dleifrag napisał: > A niech wprowadzi takie opłaty, jak mam przez durniów w terenówkach wdychać te > spaliny, to niech przynajmniej płacą!!! Za foliówki też durnie będą płacili, ja > k > im się nie chce pamiętam o wzięciu na zakupy torby jednorazowej. Liberalizm w > Twoim domku, środowisko jest wspólne. Wyprodukowanie jednego pojazdu wymaga energii, której wyprodukowanie generuje 5 ton CO2. Do tego dochodzą odpady powstałe przy produkcji, a także koszt(znowu w CO2) utylizacji i problem z tekstyliami niepalnymi, plastikami, elektroniką, płynami ropopochodnymi i gumami. Powiedz mi jaki musi mieć przebieg nowy "ekologiczny" samochód, żeby się ekologicznie zwrócił? Dajesz się nabierać, bo chodzi o generowanie obrotu, nie środowisko. Jak u Huxley'a. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:37 dzikowy napisał: > Ciekawym co powiesz jak rząd będzie Cię odstraszał od używania > nieekologicznych samochodów karząc bulić 4000,- rocznie za > niespełniającego norm EURO youngtimera? Odstraszanie przez kary "na > wszelki wypadek" to jak instalacja ogrodzenia pod napięciem. Czemu > zatem nie mogę odstraszać złodziei przez zajęciem mojego mienia przy > pomocy 230V? > ######### Nie wiesz co piszesz. Potrzebny straszak finansowy, bo przekonywanie jest nieskuteczne. Polacy to ludzie robiący na przekór. Łamanie przepisów jest trendy. Co do ogrodzenia, jesteś niedouczony bo 230V jest napięciem groźnym dla życia (bezpieczne 24V). Zastosowanie przez Ciebie 230V jest przestępstwem, bo 230V zagraża życiu, a stwarzanie zagrożenia jest karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:40 Co do ogrodzenia, jesteś > niedouczony bo 230V jest napięciem groźnym dla życia (bezpieczne > 24V). Zastosowanie przez Ciebie 230V jest przestępstwem, bo 230V > zagraża życiu, a stwarzanie zagrożenia jest karalne. Załóż 24V i zobaczysz jak Ci wpierdzielą mandat (co najmniej), napiecie nie ma znaczenia - nie wolno i już. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:17 Może i teraz nie wolno, nie wiem. oile pamiętam kiedyś używało się chyba 15V. Pozostaje więc porządne ogodzenie lub palik z uwięzią, ale nie łańcuch w czasi burzy! Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:20 do dzikowego..chyba sie cos ci pokrecilo ,od tych foliowych torebek,jak ogrodzenie jest pod napieciem a ty je dotkniesz to znaczy sie ze probowales wedrzec sie na czyjs teren a wiec jestes dla mnie podejrzany o probe wlamu ,jak nie dotkniesz to ci sie nic nie stanie .......gdzie ty tu widzisz przestepstwo? ja widze ,ty jestes przestepca....HAHHAAHAH..... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:37 jak ogrodzenie jest pod napieciem a ty je dotkniesz to > znaczy sie ze probowales wedrzec sie na czyjs teren a wiec jestes > dla mnie podejrzany o probe wlamu Bynajmniej. Znaczy, że pijanym oparłem się wracając do mojej obory na nocleg, gdzie przykryty foliówkami pragnę doczekać świtu. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:12 dzikowy napisał: > Ciekawym co powiesz jak rząd będzie Cię odstraszał od używania > nieekologicznych samochodów karząc bulić 4000,- rocznie za > niespełniającego norm EURO youngtimera? +************ U nas tak jest i to nie bulwersuje nikogo. --------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.lasota Sam jesteś dureń 24.08.09, 20:41 > Durnie, dajecie się nabrać. Nie chodzi o żadną ochronę środowiska, a Chociaż pobudki rządu są oczywiście takie jak mówisz to przy okazji faktycznie rozwiązuje poważny problem. Ja osobiście bardzo popieram pomysł z torebkami. Uważam też że powinni wprowadzić opłate środowiskową co najmniej 1zł za każdą plastikową butelkę. Kto to słyszał, aby wodę, którą każdy ma w kranie w kranie rozlewać do butelek (które zanieczyszczają) i wozić po drogach tirami (które zanieczyszczają). To jest po prostu skandal! Jak komuś chce się pić powinien sobie wodę zagotować (jak się boi prosto z kranu). Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Sam jesteś dureń 24.08.09, 22:33 Faktycznie to problemu sie NIGDY nie rozwiaze,a juz na pewno nie rzadowymi nakazami.......chyba jestes z poprzedniej epoki...epoki regulacji ,dyrektyw i zalecen......... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:11 a czemu niby nie ma byc torebek foliowych za darmo,????????co ze sie rozkladaja dlugo??? no i co to mnie obchodzi ,g...no powiem szczerze.......jeden uszkodzony tankowiec z ropa wyrzadza wiecej szkod niz wszystkie torebki foliowe swiata w ciagu 10 lat...............i co jakos nikt nie oprotestowuje plywajacych tankowcow??? dziwne...!!! a moge jeszcze dodac ze co tydzien jest praktycznie jakas awaria tankowca................wystarczy obliczyc.....a co z wyciekajaca benzyna na stacjach benzynowych???????? czy ktos to obliczyl???????? ......w dodatku to zaden problem znalezc sposob na samoutylizujace sie torebki.......wystarczy troszke inwencji........A wedline powinno sie pakowac nie w foliowe torebki tylko w papier ( po zwazeniu,oczywiscie).......a tak na marginesie to wszystkie odgorne rzadowe decyzje odnosnie regulacji dlugosci sznorowki u kazdego obywatela to nic TYLKO ZWYKLE KOMUNISTYCZNE PANSTWO...OTO POLSKA.......... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:17 niespodziewany22 napisał: a tak na marginesie to wszystkie odgorne > rzadowe decyzje odnosnie regulacji dlugosci sznorowki u kazdego > obywatela to nic TYLKO ZWYKLE KOMUNISTYCZNE PANSTWO...OTO > POLSKA.......... *********** Gdzie tu widzisz w tym komunizm? A była kiedyś Polska w swojej historii komunistyczna? ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:10 A NIE JEST???? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:19 niespodziewany22 napisał: > A NIE JEST???? ******** Zdefiniuj to i podaj okres kiedy w Polsce był komunizm. Bo ja osobiście takiego okresu nie znam mimo ze bacznie sledze polska politykę. ---------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz Bez przesady 24.08.09, 22:53 > Chodzi o to, żeby ludzie się wreszcie opamiętali i nie brali torebki do każdej > bułki a potem szast na ziemię i zadowoleni. Ja, np., używam każdej torebki tak długo, aż się zużyje - najpierw zakupy, potem np. znów zakupy, potem kilka razy jako pojemnik na śniadanie, potem jako torba na śmieci lekkie bądź, jeśli to była duża "reklamówka" na śmieci tradycyjne - oszczędzając w ten sposób środowisko i zużywając mniej grubych, trwałych, rozkładających się dziesiątki tysięcy lat worków tradycyjnych. Tradycyjne torebki wytrzymują dłużej, "ekologiczne" ledwo wytrzymują transport do domu. ICMPTZ? Odpowiedz Link Zgłoś
krychu-2 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 18:44 I po 20 latach znowu będą pakować w gazety super znowu wracamy do komuny Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:20 krychu-2 napisał: > I po 20 latach znowu będą pakować w gazety super znowu wracamy do komuny. Jak idę na zakupy zabieram z sobą koszyki, plastikowe pojemniki na mięso i jemu podobne produkty, za wyjątkiem produktów w słoikach i butelkach oraz tych których przepakowanie nie jest możliwe. Po zapłaceniu i odejściu od kasy wypakowuje wszystkie produkty do moich pojemników, opakowania zostawiam w przeznaczonych na to w sklepie pojemnikach. Dlaczego mam zabierać z sobą niepotrzebne mi opakowania, otóż by zaoszczędzić pieniedzy i pracy. Pieniędzy - nie dość że płace za opakowanie w sklepie to muszę drugi raz je zapłacić w postaci wywozu śmieci. Pracy - raz wypakowane produkty w odpowiednie pojemniki układa się lepiej w chłodni albo w szafce, wnoszę je tylko raz do domu i nie muszę je drugi raz z śmieciami wynosić. Torebki foliowe nie wchodzą u mnie w rachubę na to mam koszyki. Będąc w Polsce na zakupach przyszłam do sklepu z koszykami a pani na kasie chciała mi pakować wszystkie produkty w foliowe torebki, kiedy jej zwróciłam grzecznie uwagę że mam na to koszyki usłyszałam odpowiedz "pani chyba z zagranicy" Wszystkie sklepy czy supermarkety są zobowiązane do przyjęcia niepotrzebnego dla klienta opakowania, taka jest zasada, im więcej będą płacić za wywoź opakowań, wtedy będą żądać od producenta mniej opakowania - to jest dla mnie ekologia. Dla chcącego nic trudnego. ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:13 Do krychu2...prosze powiedz gdzie bedziesz robic zakupy ,przyjde na pewno posmiejemy sie wspolnie jak bedziesz wszystko co zakupile(a)s przepakowywac do swoich torebeczek ,sloiczkow ,pojemniczkow itp......bedzie wesolo obiecuje................ Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:25 Nie musisz się śmiać, u nas praktykuje tak bardzo dużo ludzi, przez to pojemniki wystawione przed sklepem czy jakimś wielkim marketem do tego celu są wiecznie pełne. Dlaczego mam płacić podwójnie i jeszcze mieć z tym dodatkowa robotę, robota wystarczy jedna (po zlodowaceniu) i jedna zaplata za opakowanie w sklepie. Wywóz śmieci kosztuje a sklepy są prawnie zobowiązane do odbioru opakowań. He, he czekasz na okazje przyjazdu do Niemiec ;)))) ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:35 Jakos nie zauwazylem w tych TWOICH NIEMCZECh zeby tlumy cololwiek przekladaly do pojemniczkow ,wybacz moze musisz zmienic okulary na silniejsze............. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Nareszcie !! 24.08.09, 18:47 Od kilku lat chodzę na zakupy z własną torbą na zakupy. Jedyne co wymaga dodatkowego zapakowania to mięso. Powinno się jescze wprowadzić opakowania wielorazowego wykorzystania na chemię i środki czystości. Odpowiedz Link Zgłoś
pkierski Re: Nareszcie !! 24.08.09, 18:57 Nie tylko mięso - ryby (no dobra - też mięso 8-) ), kapusta kiszona, ogórki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:25 czyli kupisz kapustę, dwa ogórki, kawałek mięsia to 1.20 zł więcej zapłacisz. Niech od razu rząd nakaże odprowadzić każdemu darowiznę w postaci 2 zł/na tydzień na potrzeby ekologiczne (czyli n.p. na renty, emerytury, pensje urzędników, bo na to to pójdzie), wzorem kurortów moze się to takze nazywać opłata klimatyczna n.p. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:27 jesteś przykladem upierdliwego człowieka. nic ci nie pasuj co nie po Twojej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:30 No faktycznie bajka, do tej pory wykorzystywałem razówki do wyrzucania śmieci a teraz muszę kupować specjalne foliowe worki, żeby to robić. Bez wątpienia zarobią na tym sprzedawcy, nikt więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:34 savrin napisał: > No faktycznie bajka, do tej pory wykorzystywałem razówki do wyrzucania śmieci a> teraz muszę kupować specjalne foliowe worki, żeby to robić. Bez wątpienia> zarobią na tym sprzedawcy, nikt więcej. *************** Przecież te worki są tańsze od plastikowych torebek, no tak do tego czasu były one w Polsce za darmo. Worek z śmieciami się zawiązuje i nie śmierdzi on w okolicy, a pojemniki na śmiecie są przynajmniej czyste. ------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Nareszcie !! 24.08.09, 19:48 savrin napisał: > racja, reklamówki zawiązać się nie da. *********** Reklamówki związać się nie da i wysypują się śmieci do pojemnika, pojemnik potem śmierdzi. Na szczęście w tej miejscowości w której mieszkam (Niemcy) co drugi tydzień jeździ auto które automatycznie myje pojemniki na smieci, w Polsce nie ma na pewno tego zwyczaju wiec pozostaje im tylko nieznośny odór dla nosa. ----------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 20:28 Szkoda, że nie da się zrobić razówek na kształt worka na śmieci, ile to by spraw rozwiązało. Właściciele sieci marketów, lobbyści i rząd byliby szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:13 savrin napisał: > Szkoda, że nie da się zrobić razówek na kształt worka na śmieci, ile to by spraw> rozwiązało. Właściciele sieci marketów, lobbyści i rząd byliby szczęśliwi. ********* Gdyby było to czyjeś lobby zmuszali by czy zobowiązywali by kogoś do tego a tu jest odwrotność tego. ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Re: Nareszcie !! 24.08.09, 22:17 zmuszali albo odbierali, można zarabiać nie tracąc na wydatkach, których można uniknąć, dwie drogi do tego samego. W zamian za drogą razówke, powinno się dostawać w sklepie trzy tanie worki na różne odpady. Wtedy wszystko byłoby jasne, każdemu zależy na ekologi. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:51 nie-tak napisała: > savrin napisał: > > > racja, reklamówki zawiązać się nie da. > *********** > Reklamówki związać się nie da i wysypują się śmieci do pojemnika, pojemnik pote > m > śmierdzi. Na szczęście w tej miejscowości w której mieszkam (Niemcy) co drugi > tydzień jeździ auto które automatycznie myje pojemniki na smieci, w Polsce nie > ma na pewno tego zwyczaju wiec pozostaje im tylko nieznośny odór dla nosa. > > ----------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Nareszcie !! 24.08.09, 21:48 Torebki też można szczelnie zawiązać. Co do biodegradowalnych folii to nie jest zupełni jasne. Biodegradowalno są jeśli po rozłożeniu się pozostaną z nich nieszkodliwe związki. Folię rozsypujące się na drobny proszek nie są biodegradowalne, bo pozostałości po nich są wchłaniane przez roośliny, a poprzez łańcuch pokarmowy napychamy się plastikową mąką, co nie jest jednak obojętne. Takie sztuczki sklepów z rzekomo nieszkodliwymi rozkładającymi się torebkami też były. Oile pamiętam Tesco przechwalało się używaniem rozsypujących się torebek. Odpowiedz Link Zgłoś
sar11 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:00 Czy rząd naprawdę nie ma czym się zajmować? Skoro tak to zwolnić przynajmniej połowę darmozjadów. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:14 wolalbys lustracje czy aborcje ? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_rosomak Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:02 Ze sznurkową siatką po ziemniaki jak za komuny? Nie, nie o taką Polskę walczyliśmy! jeśli jakieś żule wyrzucają torebki plastikowe na ziemię to nie powód żeby szykanować resztę społeczeńswa. Robię zakupu dla całej rodziny z konieczności raz w tygodniu, przywożę cały bagażnik produktów. Jak ma to zanieść do domu??? Gdzie mam trzymać 20 toreb wielorazowych? Poza tym foliowe torebki wykorzystuję potem do pakowania śmieci. Teraz co, mam kupować specjalne torby na śmieci??? A może dymać ze śmierdzącym wiaderkiem jak za Gierka?? Gdzie tu logika, gdzie sens?? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:06 Coz robaczku , edukacja kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:09 Zainwestuj w składaną skrzynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:20 Haha! Ktos próbuje nadać uczucia patriotyczne i wartość melancholijną foliowym torbom jednorazowym. Ludzie, to tylko torba. Przecież mozna sobie kupić inne torby. Jest ich dużo większy wybór niż kiedykolwiek wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:25 pani_rosomak, tez robię zakupy raz w tygodniu i co? Odsyłam do linku. forum.gazeta.pl/forum/w,902,99375563,99377947,Re_Rzad_chce_by_za_torebki_foliowe_placic_40_gr.html ---------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
xdt Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:42 ja tez wykorzystuje foliowe torby z zakupów na śmieci ,ale płace 35 groszy i biorę biodegradowalne.Mam taniej niż worki kupowane na śmieci i chronię środowisko.I właśnie o taką Polskę walczyłem mądrą. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:15 nic nie pojmujesz .. dla otoczenia fakt czy ta cholerna torba jest na wysypisku smieci czy na trawniku koło twojego domu nie ma żadnego znaczenia. Ona jest. I to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
wwojtek9 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:05 Chory! Chory pomysł! Jeśli prawicowa partia tak ulega ekologicznym oszustom, to bedę głosował na PIS! Szkodliwość torebki foliowej to kolejne ekokłamstwo, w rzeczywistości jest ona naj mniej groźna dla środowiska, bo bardzo łatwa w recyklingu, a przy jej produkcji nie powstają ścieki! Dla wyporodukowania "ekologicznego" opakowania np z papieru trzeba do środowiska odprowadzić ścieki! Rozkładające się "ekologiczne" torby znów zanieczyszczają środowisko! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:09 Alternatywa beda czyny spoleczne . bedziesz odzielal plaskik od reszty gowna na smietniku by go mozna bylo ponownie wykorzystac Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:37 po co na śmietniku? Co to nie ma kontenerów do segregacji na osiedlach? Są i ludzie segregują, tyle, ze nie zawsze ma to kto odbierać i idzie toto do spalarni albo na wysypisko razem z makulaturą. Bo gdyby firmy, które to przetwarzają miały ulgi to pewnie wykorzystywałyby wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:42 o to nie ma kontenerów do segregacji na > osiedlach? Właśnie w tym problem, że często nie ma, albo są przepełnione. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:26 a dlaczego są przepełnione? Bo nie ma odbiorców tego. Bo jedyna w okolicy firemka, która przerabia makulaturę musi zatrudniać na czarno, zeby się opłaciło jako - tako. Trzeba stworzyć warunki tego typu przedsiębiorcom po prostu i tak by zrobił rzad gdyby był zainteresowany ekologią naprawdę, a nie zwykłym dębieniem kasy na doraźne potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:22 jakim recycklingu? Nikt nie robi recycklingu toreb jednorazowych. Przepraszam, ja nie slyszałem o takim interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
hugii Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:29 Zgadzam się w 100%, osoby które piszą o wpływie na środowisko widzą tylko łatwy pieniądz i nic więcej. Nieuczone ćwoki. Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:01 Prawicowa partia? Taka w Polsce jest tylko jedna. I nie jest to PO. Ani PiS :-) Polska ciagle rzadzi lewica. Ale nie ciagnijmy tego tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:07 Oby to się udało. Bardziej cywilizowane pod względem dbania o środowisko kraje (np. Niemcy czy Austria) od lat mają takie opłaty. Efekt - prawie nikt nie kupuje w sklepie toreb. Każdy przychodzi z własną. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:11 W niemczech sa tez oplaty (kaucja) za plastykowe butelki i puszki . Kiedys to przeklinalem , teraz przynajmniej widze roznice miedzy polskimi i niemieckimi parkami Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:31 indianski napisał: > W niemczech sa tez oplaty (kaucja) za plastykowe butelki i puszki . Kiedys to> przeklinalem , teraz przynajmniej widze roznice miedzy polskimi i niemieckimi> parkami ********** Za jedna plastikowa butelkę trzeba zapłacić 0,25€ kaucji i nikt się nie oburza, przywozi następnym razem puste i oddaje je w automacie. Nawet butelki po winie się oddaje w automatach. Za plastikowe torebki tez się płaci, ceny nie wymienię bo nie wiem ponieważ ich nie biorę. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:31 jak ktoś jest wieprzem to mu opłata nie przeszkodzi. Zobacz co się dzieje w okolicy osiedli nowobogackich - wszystko wywalają do rowów, nie tylko plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:40 Tu nie ma takich osiedli :) Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:30 a w Polsce to jest norma. Biedni spalą prawie wszystko w piecu, zatrują środowisko, ale przynajmniej się ogrzeją zimą. Bogaci nie mają pieców albo nie palą, zeby sąsiadom się nie narażać za smrodzenie. A płacić za wywóz nie chcą, więc wywalają do rowów. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:32 antyliberal22 napisał: A płacić za wywóz nie chcą, więc wywalają do rowów. +************* Zostawiają w śmieciach swoje adresy albo numery telefonów? ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof264 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:17 Tak jest, wprowadzić też opłatę za szklane butelki, które są jeszcze bardziej trwałe niż torebki foliowe i nie rozkładają się nawet po tysiącu lat. Miał rację Einstein kiedy twierdził, że wszechświat być może jest skończony, ale głupota ludzka na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:27 Szkło można przetworzyć, a co zrobisz z foliówki, na prezerwatywy je?? Wielcy obrońcy wolności i plastiku:/ Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:34 plastik też można przetworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 22:13 ja bym tak ostro tego nie ujmował. zamiast nazywać twoje zdanie nieskończoną głupotą stwierdzę tylko brak wiedzy. butelka szklana da się przetworzyć na nowe szkło. w stosunku do szkła z minerałów zużyje się mniej energii.transport butelek będzie zrównoważony brakiem wydobycia i transportu minerałów. zysk dodatkowy - brak potrzeby produkcji np. sody, składnika szkła. w sumie przetwarzanie starego szkła daje efekt dodatki dla środowiska. torebek z tworzywa nie przetwarza się. nie ma realnych możliwości. butelki z pte - to najpoważniejszy problem. część jest zbierana i zawracana do recyklingu. problem polega na tym że w tym przypadku odzysk pte jest związany chyba z wiekszym wydatkiem energetycznym niż produkcja nowego pte "od podstaw' piszę "chyba" bo trudno to zbilansowac; jeszcze nie podliczyl czy recykling pte jest czy nie jest działaniem pro-ekologicznym. oczywiście najlepiej byłoby wysoko obciążyć samego butelki z pte w całej Unii i zmusić niejako do pzrejścia na szkło. tylko jak dużo musielibyśmy płacić by zrezygnować z mocnego, nietłukącego się i bardzo lekkiego opakowania? Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Idioci z rządu [znowu] w akcji 24.08.09, 19:20 jakby te głupki pomyślały przez chwilę to wprowadziliby n.p. ulgi dla przedsiębiorstw recyklujących lub wykorzystujących odpady, bo takie firmy są i mogłyby sporo plastiku wykorzystać, a gdyby to się bardziej opłaciło to powstałoby ich jeszcze więcej... Ale cóż - rząd woli po najprostszej linii oporu albo jest lobbowany przez producentów opakowań papierowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagra Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:22 Przecież rządowi wisi i powiewa sprawa recyklingu. Setki milionów torebek po 40 gr., to jest pieniądz dla budżetu, bez wysiłku. Kilka takich wspaniałych pomysłów i lecą miliardy. A może by rząd wreszcie załatwił sprawę KRUS, kilkanascie miliardów złotych rocznie jak psu w d... wsadził. Niech się nie martwi o wynik wyborów, bo idiotycznymi, dotychczasowymi pomysłami jest na najlepszej drodze do upłynnienia. Tak czy inaczej, likwidując KRUS przyczyniłby się do poprawy stanu finansów publicznych. Ale, co tam Polska. Ważne, że nie będą ułatwiać życia swoim następcom. Ech, tfu, politycy z bożej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:28 no właśnie, taki ukryty podatek to bedzie. Bo niby w jaki sposób rząd ma recyklować odpady? Zbuduje fabrykę wykorzystującą odpady? Rząd nie jest od tego. Będzie wydawał worki foliowe do segregacji? To robią gminy. Może poustawia kontenery na osiedlach do segregacji. To robią spółdzielnie. Więc co? Powoła jakiś specjalny urząd z tabunem "specjalistów", którzy będzie wydawali foldery uświadamiające o konieczności ochrony środowiska dwa razy w roku? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:35 kotku , te 40 groszy to ma byc cos co cie zniecheci od korzystania z toreb . reszta jest nniewazna Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:40 zniechęci mnie i co w zamian? opakowania papierowe, kto je wyprodukuje, za ile, kto zarobi? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:43 Ja robie zakupy z plecakiem (wielokrotnego uzytku) Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:40 a mięso trzymasz w ? Może w folii aluminiowej, z którą dopiero nie ma co zrobić. Był materiał w tv, wypowiadał się predsiębiorca, ze nie ma problemu, że w jego firmie wszystkie worki przerobi na coś innego albo na ... kolejne worki. trzeba stworzyć warunki rozwoju takim firmom. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 21:25 Nie jem miesa :) Pewnie ze trzeba stworzyc warunki . Tyle ze w krajach ktore przetwarzaja 95% odpadow plastikowych za reklamowki trzeba placic Jarek , jak tam na smietniku ???? Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Tak się robi konsumenta... 24.08.09, 19:25 pod przykrywką ekologii, konsument jest dymany bez wazeliny... dlaczego koszt torebki ma być przeniesiony na konsumenta? Koszt takiej torebki w hurcie to pewnie 1gr. albo i mniej. Jednym słowem bardzo ładna marża... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Tak się robi konsumenta... 24.08.09, 19:32 a przez kogo ma byc poniesiony ? tak czy inaczej zaplaci konsument , ale przynajmnie za swoje torby a nie sasiada Odpowiedz Link Zgłoś
dleifrag Re: Tak się robi konsumenta... 24.08.09, 19:33 Niech konsument zacznie myśleć, to i wazelina nie będzie potrzebna. W Irlandii po wprowadzenia tych opłat zużycie foliówek spadło o 90%. "The Irish Republic has levied a 15 cents (10p) charge on plastic bags since 2002, a policy claimed to have reduced usage by 90%. " http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/5045922.stm Pracowałem kilka lat temu w wakacje w małych supermarkecie w Killarney i sam widziałem bogatych irysów z torbami wielorazowego użytku, więc się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 19:38 stroną, albo nie rozumiesz co to jest opłata ekologiczna. kto twoim zdaniem ma ponosić koszty utylizacji tych torebek? My czy nasze pra, prawnuki (o ile wcześniej nie utoną w tych śmieciach). Czyżbyś nie zauważył że torebki papierowe i ulegające szybkiej degradacji mogą być rozdawane za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 19:47 > i ulegające szybkiej degradacji mogą być rozdawane za darmo? I produkowane bez szkody dla środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
art-film Re: Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 21:11 Tylko czy wiecie, że wyprodukowanie torebek papierowych jest znacznie bardziej szkodliwe dla środowiska niż foliowych?! Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną 24.08.09, 21:45 To ironia była :) Odpowiedz Link Zgłoś
munkela Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 19:27 Nalezy pobierac oplaty za torebki foliowe i zastaw za butelki i puszki z plynami pitnymi. Tak,jak pobiera sie takie oplaty, w Europie Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
prosto_car Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 19:53 Przeczytałem ten wątek i już chciałem sobie przejść do nastepnnego artykulu. Ale ta wypowiedź mnie rozwaliła. Czy wszytko, co jest w Europie zachodniej jest dobre i wzorowe? Czy jezeli w EU wymysla jakiś idiotyzm, to zaraz powinnismy to powielac? Odnosnie torebek foliowych nic nowego nie wniose, ale chociazby warto przypomiec wczesniejszą wypowiedź odnośnie krzywizny ogórków, bananów to tez dotyczy. Zaklasyfikowanie marchwi do owoców, bo w Portugalii robią z niej dżem, a produkt zrobiony nie z owoców nie może tak nazywac sie! Inny przykład - zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Sa kraje nie w UE, w ktorych mozna wypić piwo siedząc na ławeczce w parku w centrum miasta, a obok będzie przechodził patrol straży miejskiej i nawet nie zwróca na ciebie uwagi - bowiem WOLNO spożywac alkohol, a jezeli nie zagrażasz otoczeniu, to jestes WOLNY. Na ulicach tez nie widac jakich pijanych tlumow i jest zdecydowanie bezpiczniej niz w przecietnym polskim miescie po zmroku. Podsumowując - nie tedy droga. Nie nakazywac, nie zakazywać, tylko wychowaywac od małego i pozmienic w naszych głupich łbach. A mlodziez wychowac nie koniecznie "bezstresowymi" metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 19:56 prosto_car, to jest w pewnym stopniu wychowanie, a jak naród nie umie sam myśleć i szanować czegoś trzeba go uderzyć po kieszeni, wtedy zrozumie ze nie tedy droga. ----------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 21:17 > Inny przykład - zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Sa kraje nie > w UE, w ktorych mozna wypić piwo siedząc na ławeczce w parku w centrum miasta, > a obok będzie przechodził patrol straży miejskiej i nawet nie zwróca na ciebie > uwagi - bowiem WOLNO spożywac alkohol, a jezeli nie zagrażasz otoczeniu, to je > stes WOLNY. No i właśnie wykazałeś się kompletną ignorancją. Zakaz spożywania o którym piszesz nie ma nic wspólnego z UE i stanowi nasz rodzimy wymysł. W wielu krajach UE można spożywać na świeżym powietrzu. Choćby w Czechach. Chyba że władze lokalne postanowią inaczej - tak jak w Czekim Cieszynie - zgadnij dlaczego :( A w Londynie wprowadzili zakaz spożywania o zgrozo! w środkach komunikacji publicznej. Więc nie zmyślaj, że to Unia kazała. Ale wiadomo że UE to ZUO wcielone i za wszystkie plagi odpowiada. Za trąby powietrzne i ulewy pewnie też. Odpowiedz Link Zgłoś
reality_show Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 20:15 Do Europy Zachodniej jeszcze nam daleko.Tam płaci się za torebkę w przeliczeniu 15 groszy, a u nas jak zwykle rozbój w biały dzień firmowany przez nieudolne władze. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Oby podjeto ta decyzje mozliwie najpredzej! 24.08.09, 20:22 reality_show napisał: > Do Europy Zachodniej jeszcze nam daleko.Tam płaci się za torebkę w przeliczeniu> 15 groszy, a u nas jak zwykle rozbój w biały dzień firmowany przez nieudolne w> ładze. ************ Władze tez potrzebują pieniedzy by spłacić długi czy urządzić Euro2012, z nieba im nic nie spada a dochody do budżetu spadają po równi pochylej na dół. Jeszcze wam daleko, daleko do zachodniej mentalności. ---------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Rząd kłamie, torba rozkłada się w 3 miesiące 24.08.09, 19:30 kopalniawiedzy.pl/Daniel-Burd-plastikowa-torebka-rozklad-bakteria-sphingomonas-pseudomonas-4922.html Przypuszczam, że mamy do czynienia z lobby hipermarketowym, które chce zwiększyć dochody i koszt torebek zrzucić na klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Re: Rząd kłamie, torba rozkłada się w 3 miesiące 24.08.09, 19:40 Ameryki nie odkryłeś, w jednym hipermarkecie zysk z pobierania kasy za razówki w stosunku do kosztów związanych z ich wydawaniem, to będą grubaśne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Najpierw zapoznaj się z podtawami chemii 24.08.09, 19:41 organicznej a potem dyskutuj, to nie będziesz przedszkolaku robił ludziom wody z mózgu. Te, które rozkładają się w 3 miesiące (bo takie też są), można będzie dalej rozdawać za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd kłamie, torba rozkłada się w 3 miesiące 24.08.09, 19:42 l.george.l napisał: > kopalniawiedzy.pl/Daniel-Burd-plastikowa-torebka-rozklad-bakteria-sphingomonas-pseudomonas-4922.html > Przypuszczam, że mamy do czynienia z lobby hipermarketowym, które chce zwiększy > ć > dochody i koszt torebek zrzucić na klienta. ********** Nie tu chodzi o wychowanie klienta, utylizacja, segregacja, wywoź śmieci kosztuje ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 czego nie 40 zl, zalataliby dziure budzetowa 24.08.09, 19:37 i Polska stalaby sie tuskowym mocarstwem Odpowiedz Link Zgłoś
genek1940 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:37 Tego rządu stać tylko na kretyńskie decyzje.przeszkadzają im foliowe torebki.Kiedy będą przyjmowane w sklepach po o,5 euro opakowania plastikowe po napojach które się dłużej rozkładają.W Niemczech za zwrot butelki otrzymuje się o,5 euro.Nasi rządcy potrafią tylko doić naród. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:44 No i klamiesz malutki . To tylko 0.25€ Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:51 genek1940 napisał: > Tego rządu stać tylko na kretyńskie decyzje.przeszkadzają im foliowe> torebki.Kiedy będą przyjmowane w sklepach po o,5 euro opakowania> plastikowe po napojach które się dłużej rozkładają.W Niemczech za> zwrot butelki otrzymuje się o,5 euro.Nasi rządcy potrafią tylko> doić naród. ************* Nie 0,25€ tyle się płaci kaucji za plastikowe butelki i tyle się z powrotem dostaje. ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Niech sobie płaci skoro musi... 24.08.09, 19:50 Tylko ze swego niech ratuje budżet, nie z naszego. Ignoranci i nieudacznicy psiakrew. Odpowiedz Link Zgłoś
borat5 Więc jest tak... 24.08.09, 20:16 Opłata pobierana będzie po to, żeby klient, w przeciwieńtwie do różnych pomyslów zakazujacych calkowiecie stosowanie torebek, mial jednak mozliwosc ich uzycia. Ale racjonalnego uzycia! Nie 10 torebek do 10 produktow tylko np. pięć. Pieniadze mają byc znaczone a wiec przeznazane wylacznie na system zbierania odpadow. Bo same w sobie torebki nie sa zle (nadają się swobodnie do recyklingu) ale szwankuje ich zbieranie. Więc jesli chcesz torebkę foliową to bierz ją ale zarazem finansuj ich potem zbieranie. Torebki do warzyw, owocow, mięsa, ryb itp. maja być zwolnione z opłaty. I tyle. A i z tego co wiem, przepisy mają wejśc w życie dopiero w 2015 roku... Teraz sklepy juz pobierają oplaty, ale stanowi to ich czysty zysk. Przy zalożeniu, ze w hurcie kosztuja około 3-6 gr to sprzedaż za 20- 30 gr jest bardzo fajnym biznesem. Ale pieniąze te niestety nie wplyną na poprawę środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Oj święty naiwny... 24.08.09, 20:24 Przerabialiśmy podobne pomysły wielokrotnie. Nigdy z zamierzonym skutkiem. Ten rząd nieudaczników nie omieszka i z tych groszy skorzystać byleby połatać swój żałosny budżet rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
borat5 Re: Oj święty naiwny... 24.08.09, 20:29 Nie tak prosto... Ustawa reguluje przeznaczenie tych pieniędzy. Musieliby zmienić ustawe, żeby nakarmić tym budżet. Ale wtedy wsystko by sie dzialo w świetle jupitertów wiec nie byłby tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb No to ja dam przykład. 24.08.09, 21:17 Zapytaj Tuska gdzie podziały się miliardy pieniędzy unijnych przeznaczonych na zaliczki dla beneficjentów realizujących projekty unijne. No i czy wolno je było przeznaczyć na inne cele... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: No to ja dam przykład. 24.08.09, 21:28 Skoro nie wolno to moze zglos do "unii" ? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Swoją obórkę możesz sobie wytapetować 24.08.09, 21:10 foliowymi torebkami, ale za ich recykling płać, skoro tak lubisz je używać. Oczywiście bydło ma gdzieś to że jego potomstwo będzie brodzić w śmieciach jeżeli w gospodarce odpadami nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
gregor7502 Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 19:52 Ciekawe co z ludzmi którzy już od dawna mają pojemniki recyklingowe? U nas w całej gminie wszystkie gospodarstwa,domki jednorodzinne i spółdzielnie mieszkaniowe dostały za darmo pojemniki do segregacji śmieci do tego darmowe worki oraz darmowy odbiór już posegregowanych śmieci i wszyscy z wielką chęcią z tego korzystają.Jak jest dzień odbioru to koło domów jest mnóstwo posegregowanych śmieci gotowych do odbioru i w mieście jest naprawdę czysto,nawet we wioskach jest czysto,lasy też odpoczęły od śmieci,niedawno wprowadzili darmowy odbiór zużytych RTV I AGD. Więc nie lepiej dać ludziom takie pojemniki za darmo niż znowu wprowadzać jakieś obciążenia,opłaty? U nas to się sprawdziło,więc w innych rejonach Polski też ludzie byliby zadowoleni. Firma która odbiera posegregowane śmieci za darmo też na tym zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 19:59 gregor7502 napisał: > Ciekawe co z ludzmi którzy już od dawna mają pojemniki recyklingowe? > U nas w całej gminie wszystkie gospodarstwa,domki jednorodzinne i spółdzielnie > mieszkaniowe dostały za darmo pojemniki do segregacji śmieci do tego darmowe wo > rki oraz darmowy odbiór już posegregowanych śmieci i wszyscy z wielką chęcią z > tego korzystają.Jak jest dzień odbioru to koło domów jest mnóstwo posegregowany > ch śmieci gotowych do odbioru i w mieście jest naprawdę czysto,nawet we wioskac > h jest czysto,lasy też odpoczęły od śmieci,niedawno wprowadzili darmowy odbiór > zużytych RTV I AGD. > Więc nie lepiej dać ludziom takie pojemniki za darmo niż znowu wprowadzać jakie > ś obciążenia,opłaty? > U nas to się sprawdziło,więc w innych rejonach Polski też ludzie byliby zadowol > eni. > Firma która odbiera posegregowane śmieci za darmo też na tym zarabia. ************ Jak wynika z powyższego cytatu, Polska jest bogata i stać ja na to, u nas się za wszystko płaci i w ten sposób nauczono nas ekologi jak i oszczędności. ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Nie 24.08.09, 21:58 Dlatego, że chociaż takie działanie daje ciepłe uczucie w sercu to nie działa. Zauważ, jak to się ludziom podoba. Kiedy cokolwiek się ludziom podoba powinieneś byś podwójnie podejrzliwy i dokładnie sprawdzać wszelkie fakty. Oczywiscie odbiór zużytego RTV i AGD to dobry pomysł, ale pozostałe się nie kalkulują. Odpowiedz Link Zgłoś
hedonia za 40 groszy szybiej się rozłożą?! 24.08.09, 20:03 Czym jeszcze głupszym rząd się zajmie??? Odpowiedz Link Zgłoś
harvy Popieram w 100% !!! 24.08.09, 20:03 Carrefour teraz kasuje po 60gr za folię i to idzie do kieszeni francuskiego koncernu. Rząd chce tylko 40 gr i do tego pójdzie to na samorządy więc zostanie u mnie. Realnie więc obniżka a przynajmniej zachodnie koncerny się nie będą dorabiały na tym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaliga Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 20:13 jak dla mnie to rewelacyjny pomysl! takie rozwiazanie juz od dawna dziala w Irlandii i w ten sposob nie ma walajacych sie wszedzie ton plastikowych torebek...a kazdy idac na zakupy pamieta o zabraniu duzej torby....a w Polsce- niech podniesie reke ten kto zabiera ze soba na zakupy wlasna torbe;) po co? sa darmowe w sklepie.(wiem, bo sama zazwyczaj tak robie;)) kazdy wyrzuca przynajmniej kilkanascie takich torebek miesiecznie...a to pomnozone przez 38 mil mieszkancow...hmmm niezly smietnik. popieram inicjatywe, oby tylko pieniadze uzbierane z torebek byly wydane na odpowiednie cele, a nie na nowe samochody dla rzadu czy cos w tym rodzaju ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 gr 24.08.09, 20:29 Prawdziwym problemem jest zwyczaj, kiedy pani w małym sklepiku pakuje jedno piwo do foliówki panu prolowi, bo tak wygodniej zanieść je do parku. W parku kosze są zniszczone przez wałęsających się dresów. Pan wyjmuje piwo i ...rzuca torebkę w krzaki. Kiedy w aptece kupuję jedno lekarstwo, muszę za każdym razem powstrzymywać obsługę, aby mi go nie "pakowała" do mini-torebki. Jedno, małe pudełeczko, też chcą pakować! Efekt? Zasypane śmieciami miasta, pola, lasy. Dodatkowo: zamykane kosze na śmieci. Wrony zauczyły się wywlekać śmieci z koszy i roznoszą je po całej okolicy. Oczywiście zanim rodacy zajarzą co i jak, miną lata. Jak z tymi foliówkami. Bo u nas panuje myślenie: póki są poważne problemy, to duperelami się nie zajmujemy. I zgodnie z tym postępujemy: póki będą zabójstwa, to nie zrobimy niczego z całą resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Nareszcie !! 24.08.09, 20:22 90% ludzi, którzy nie uczyli się węzłów wiąże węzeł "babski" czyli nieprawidłowy. Podobnie jak 90% szympansów. Taki węzeł może się rozwiązać i spowodować niekontrolowany wysyp odpadków. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Najlepsza do pakowania była "Prawda" 24.08.09, 20:25 Tak pakowało się za komuny, można i teraz. Przecież nie będę za każdym razem, jak będę wyrzucał torebkę, wołał urzędnika by ją zabrał. Odpowiedz Link Zgłoś
moncubus Rząd chce, by za torebki foliowe płacić 40 groszy 24.08.09, 20:28 Wykopać ich z kraju! Chore pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Ja proponuję cene 1PLN za torebkę foliową. 24.08.09, 20:40 Może wtedy skończy sie wyrzucanie foliowych torebek gdzie popadnie przez troglodytów. Odpowiedz Link Zgłoś