Dodaj do ulubionych

Cena wolności prasy

26.08.09, 10:38
jest roznica miedzi znieslawieniem armii a proroka. mam nadzieje, ze zydzi nie
zaliczaja swojgo wojska do sfery sacrum. poza tym nie widze zwiazku miedzy
rytualnymi mordami, a robieniem interesow na handlu organami. jesli pan
redaktor widzi, to chyba jego idolem jest mamona.
Obserwuj wątek
    • robert666666_6 Cena wolności prasy 26.08.09, 10:46
      ja slyszalem ze zamieszani w to sa raczej norwescy pastorzy :-)
    • 52zbigi6 Cena wolności prasy 26.08.09, 13:42
      Przecież "Aftonbladet" to tabloid, więc rzuci się na każdą plotę.
      Gorsze jest to, że żydzi sami dostarczają argumentów antysemitom:
      czy każda krytyka (a nawet podejrzenie, że coś robią nie tak) musi
      być uznana za antysemityzm?
      Szwecja jest krajem, w którym najdłużej prowadzono eksperymenty
      eugeniczne. Czy gdyby im ktoś to teraz wypomniał - zaraz uznawaliby
      to za przejaw "antyswedyzmu"?
      • kpix sami dostarczają i reakcja ich rządu była głupia, 26.08.09, 14:31
        ale w samym sednie mają rację. Również w samym sednie, muzułmanie
        mieli prawo poczuć się skrajnie urażeni, nie wnikając w tym momencie
        w ich reakcję. Żeby zademonstrować, że Żydzi mają rację być wkurzeni,
        warto sobie wejść na to forum:

forum.gazeta.pl/forum/w,902,99429665.html

Jak widać stamtąd, pomimo że 1) szwedzki artykuł nie podał żadnych
        dowodów i 2) rzeczona palestyńska rodzina twierdzi, że o niczym nie
        wie i z żadnym szwedzkim dziennikarzem nie rozmawiała, masa ludzi na
        forum już wie, a ludzie wręcz nie chcą przeczytać artykułu w
        którym ta rodzina to neguje. Zatem Żydzi mają rację, bo doskonale
        wiedzą, że wobec nich pogłoska wystarczy, by masa się na nich rzuciła.
        • jacggg Re: sami dostarczają i reakcja ich rządu była głu 26.08.09, 19:43
          Jaka masa się rzuciła, kpix? Masa to by się rzuciła, gdyby tam było ze 400
          postów... Ta bzdura podgrzała głównie Żydów, i to z Izraela.

Masa to się może rzucić na bardziej wiarygodną wiadomość o strzelaniu do
          Palestyńczyków machających białą flagą i innych tego rodzaju wieści z
          niekończącej się wojny, zatruwającej stosunki Zachodu z Bliskim Wschodem,
          nieustannie radykalizującej nastroje w świecie islamu (w którym m.in. dzięki
          temu niemal zdechły już prądy modernizacyjne).

Ja rozumiem obawy niewielkiego państewka, ale po cholerę się tam pchaliście! Co
          teraz mamy zrobić z tym cholerstwem, z tym kociokwikiem? Masz jakiś sensowny pomysł?
          • jacggg Re: sami dostarczają i reakcja ich rządu była głu 26.08.09, 19:56
            Pod rękę z USA (mające swój interes, który nazywa się: ropa naftowa)
            destabilizujecie Bliski Wschód, i tyle z tego wynika. Nic dobrego. Terroryści
            wyskakują zza krzaków raz tu raz tam i będą wyskakiwali, mają zaplecze (miliard
            ludzi, muslim ajadani w pasie od Maghrebu po Indie). Europa się zmieniła, USA
            zawsze było krajem przyjaznym nie tylko dla Żydów szukających tu lepszego życia,
            recepta syjonistów na całe zło okazała się mocno zdradliwa dla samych
            zainteresowanych...
            • jacggg Re: sami dostarczają i reakcja ich rządu była głu 26.08.09, 20:16
              Przy czym ta polityka jest konsekwentnie kontynuowana - vide ostatni import
              miliona "Żydów" (chyba raczej Rosjan potrafiących doszukać się żydowskich
              korzeni i umiejących liczyć PKB per capita, na dodatek niezbyt przekonanych do
              demokracji i konieczności respektowania praw człowieka...) z b. ZSRR w latach
              90-tych.
          • kpix o jeju... 26.08.09, 20:12
            > ale po cholerę się tam pchaliście!

jeden napisze że jestem wynajęty, drugi że mam zainstalowany gigaphone.
            Trzeci - jacgg - umiejscowi mnie 3000 km od miejsca gdzie mieszkam, a
            czwarty - założywszy że właśnie tam mieszkam - będzie mi życzyło atomówki
            na głowę.

Jacgg, ja naprawdę mam dość. Po raz drugi ci proponuję. Jeśli naprawdę
            chcesz się dowiedzieć, gdzie mieszkam i kim jestem, wystarczy że napiszesz
            "tak". Wyślę ci na priva nr telefonu i stronę www mojej pracy - sam sobie
            sprawdzisz. Miej jaja i albo się przekonaj, albo od tej chwili po prostu
            przestań wygadywać aroganckie fantazje.
            • jacggg Re: o jeju... 26.08.09, 21:11
              Kpix, przepraszam za omyłkowe przyporządkowanie Cię do Izraela, nie wiedziałem,
              że to takie ważne dla Ciebie! Nawet nie zwróciłem na to uwagi specjalnie.

Na wszelki wypadek od teraz zacznę chyba wszystkie posty pisać BEZOSOBOWO,
              unikając jakiegokolwiek adresata.

Przyznaję, że bywam arogancki na forach, pracuję and tym (troszeczkę się tym do
              niedawna bawiłem raczej, palce trenowałem, bądź poszerzałem sobie horyzonty
              zmuszony do ripost...). Atmosfera jest tutaj specyficzna i potrafi się udzielać
              (nie jestem demiurgiem)...

Nie mam potrzeby ani ochoty Cię sprawdzać (już mi to proponowałeś?). Adres
              mejlowy mam na gazecie.pl zgodny z nickiem, jak chyba wszyscy - więc o co chodzi
              z tymi jajami (nawaliłem tyle szczegółów na swój temat na forach, jak chyba nikt
              - kto mnie zna, dawno wie o kogo chodzi)?
              • jacggg Re: o jeju... 26.08.09, 21:14
                Poza tym, jak przeglądam moje posty tutaj - to po prostu dosyć bezwiednie
                przeszedłem do adresata zbiorowego, a że byłem przy osobie pierwszej, to mi tak
                pozostało! Na granicy świadomości - szczególnie tego, że możesz się wkurzyć.

To są uwagi pisane na gorąco, na bywa kilkunastu forach jednocześnie.
                • kpix dzięki - i właśnie o to chodzi: mówimy o temacie 26.08.09, 22:16
                  który umiejscowiony jest 3000 km stąd, a nie o nas. Ja już przeszedłem
                  przez takie "dyskusje", w których rzekomo do kogoś strzelałem, zabijałem,
                  czy dla kogoś pracowałem. Dla Ciebie to jest przewrażliwienie, a ja się z
                  tym stykam co kilka dni. Ten rodzaj dyskursu jest bardzo niedobry, bo skutkuje
                  wykolejeniem rozmowy w bijatykę. Lepiej zatrzymać się od razu.

Jeśli chodzi o Twoje posty. Sprawa jest robiona przez kraje arabskie
                  tak, żeby wyglądała na największy konflikt BW. To jest marketing, obie
                  strony mają zresztą swój marketing, ale nie musimy tego przejmować. Jak
                  się rozejrzysz, dotąd największymi problemami BW były: ludobójstwo na
                  Ormianach, Grekach Pontyjskich i Asyryjczykach, dokonane przez Młodych
                  Turków, ludobójstwo w Sudanie, które do dziś jest kryte przez Ligę Arabską,
                  milion ofiar wojny Iran-Irak i szacowany milion ofiar wojny USA-Irak.
                  Z całym szacunkiem, ale kociokwik nie zależy nawet w 5 procentach od
                  obecności bądź nieobecności Żydów. Taki Irak nawet mocno się wzbogacił
                  na wypchniętych Żydach irackich - byli najbogatszą warstwą tamtejszego
                  społeczeństwa.

Co do wojny w Gazie, chciałbym Ci przypomnieć, że we wrześniu 2008 Olmert
                  proponował negocjatorom palestyńskim powrót do praktycznie Zielonej Linii.
                  Kto w takiej sytuacji zrywa rozejm i sadzi kilkustoma rakietami,
                  ponosi odpowiedzialność przed swoim narodem i narodem wrogów za zniszczenie
                  szansy na pokój. Nie można mówić o tej wojnie bez stwierdzenia faktu, że
                  Hamas ją wywołał, tak samo nie można mówić o ofiarach 2. intifady bez
                  stwierdzenia faktu, że była ona robotą palestyńskich służb specjalnych.
                  Mam inne rozumienie tego konfliktu od Ciebie. W skrócie: Palestyńczycy,
                  nie umniejszając win Żydów, mają to, dokąd doprowadził ich militaryzm
                  ich własnej reprezentacji i podpuszczanie okolicznych krajów.

A jeśli chodzi o samo istnienie państwa izraelskiego - to myślę że nie
                  mamy prawa im mówić, że ich dziadkowie je uformowali. To Europa ich wypchnęła
                  i to nie tylko holocaustem, ale i carskimi pogromami oraz masakrami na
                  Ukrainie, zaś w czasie wielkiej ucieczki inne kraje zawężyły bądź zamknęły
                  kwoty imigracyjne. W 20 lat po utworzeniu tego państwa, z kolei kraje
                  arabskie wypędziły swoich żydów. W tej sytuacji jedyną możliwością, by byli
                  pewni że się obronią, było własne państwo. Uprzedzając Twoje pytanie o USA
                  - w czasie II WŚw USA zawężyło kwoty emigracyjne do 20000 osób na rok.
                  W sytuacji, gdy ginęli milionami, taka propozycja ich nie urządzała.
                  • jacggg Re: dzięki - i właśnie o to chodzi: mówimy o tema 26.08.09, 22:42
                    Dla mnie istotne jest to, że ten konflikt musi się skończyć. Nie wdając się już
                    w historyczne rozważania oraz odmierzanie wzajemnych win.
                    • jacggg Re: dzięki - i właśnie o to chodzi: mówimy o tema 26.08.09, 23:23
                      Pozostawiając na boku nasze rozbieżności i zbieżności w poglądach na przeszłość:

Straszne, masowe zbrodnie OBECNIE dokonywane w Afryce - szczególnie w Kongo (o
                      których również wypowiadam się dosyć jednoznacznie w swoich postach - lecz mniej
                      okazji jest do komentowania), które pociągnęły za sobą miliony ofiar - nie mają
                      żadnych szans przerodzenia się w konflikt dwóch wielkich cywilizacji i nikt tam
                      nie użyje atomu - bo go tam nikt nie ma, w przeciwieństwie do Izraela.

Stąd nie tylko moje szczególne zainteresowanie tym elementem "kociokwiku",
                      jakkolwiek by procenta ustalać w dosyć jasnym systemie naczyń powiązanych.
                      Politykę USA wobec Iraku od dawna dosyć gwałtownie krytykuje nie tylko Europa, a
                      ja tutaj nie jestem wyjątkiem. Nie chcemy być w to wciągani (UE), a USA
                      jednocześnie nas stąd wypycha uniemożliwiając ułożenie spraw według recept
                      europejskich - we wiadomym celu.

Polska w tym wszystkim odgrywa rolę kwiatka do kożucha, jest konikiem trojańskim
                      USA w Europie - tak jak Izrael na BW; przy czym nam za to USA rzuca nędzne
                      ochłapy, resztki, demobil z łaski - w przeciwieństwie do Izraela, gdzie pakuje
                      MILIARDY - 30 mld USD pomocy wojskowej w najbliższej dziesięciolatce.
                      • jacggg Re: dzięki - i właśnie o to chodzi: mówimy o tema 26.08.09, 23:33
                        Reasumując: politykę USA (z Izraelem przy pasku) na BW uważam za wyjątkowo
                        awanturniczą i niebezpieczną. USA czuje się komfortowo za Wielką Wodą, jakby co
                        - to już sobie wprowadziło paszporty biometryczne, pozamykać granice i lotniska
                        w 5 minut może (w razie konieczności kanadyjskie również, a na granicy z
                        Meksykiem ma elektryczne płoty)- na ewentualnym ponownym rozwaleniu Europy tylko
                        znowu bardziej skorzysta niż straci, jak poprzednimi razy.
                        • jacggg Re: dzięki - i właśnie o to chodzi: mówimy o tema 26.08.09, 23:47
                          Ciekawe, co zrobi Izrael w przypadku jakiegoś wielkiego bum tutaj, jakkolwiek
                          mało prawdopodobne to się obecnie wydaje...
                          • jacggg Re: dzięki - i właśnie o to chodzi: mówimy o tema 27.08.09, 11:36
                            Warto zwrócić uwagę na tą liczbę, kpix. 30 mld USD pomocy na zbrojenia w ciągu
                            dekady dla kraju wielkości Słowenii, niewiele więcej ludnego od Słowacji. Jakie
                            tam ciśnienia chodzą.
                            • kpix źle atrybuujesz winnego 27.08.09, 13:03
                              to, że jakieś państwo leży geopolitycznie w gorącym miejscu nie oznacza,
                              że ma ono zezwalać na terror czy wojny wobec niego. Zaatakowane ma takie samo
                              prawo się bronić, jak każdy inny kraj na globie, to raz. Jeśli ktoś mu
                              grozi likwidacją (Iran), to fakt że reakcja może zdestabilizować region
                              nie pozbawia go prawa do bronienia się.

Dwa: historia przesiedleń i wojen w XX w nie powinna dawać światu arabskiemu
                              podstaw do inflacji problemu poza wszelkie proporcje, tym bardziej że sam
                              ów świat arabski jest współwinny - poprzez generowanie pogromów w latach
                              40-tych zakończone ostatecznie wypchnięciem arabskich żydów. Jako przykład
                              dam Teheran: ujmując się za losem Palestyńczyków, idzie kursem eskalacyjnym
                              tak daleko, jak uzbrajanie organizacji terrorystycznych w rakiety oraz
                              groźby likwidacji Izraela. Temu samemu Teheranowi nie przeszkadzało jednak
                              ani to, że jego bezpośredni sąsiad - Turcja - ma na koncie największe
                              ludobójstwo w nowożytnej historii Bliskiego Wschodu, ani to że Rosja w
                              1 rok wyrżnęła 50-100 tysięcy czeczeńskich współwyznawców. Teheranowi
                              wystarczyło 20 lat, żeby pogodzić się ze stratą pół miliona ofiar w wyniku
                              napaści irackiej. Chcę zademonstrować na jednym z wielu przykładów, do jakiego
                              stopnia kraje islamu wyjęły problem ze wszelkich proporcji.

Dam inny przykład. 3 m-ce temu Spiegel wyjawił, że w latach 1993-2003
                              turecka bezpieka "zniknęła" kilka tysięcy kurdów: przyjeżdżały nocą samochody,
                              po czym na polach znajdywano trupy. Tysiące, a zatem tyle, ilu Palestyńczyków
                              zginęło przez ten sam okres 10 lat. Nie podniósł się żaden głos oburzenia:
                              ani ze strony arabskiej, ani ze strony zachodniej lewicowej prasy, ani
                              znikąd. Nikt tego nie podchwycił, choć sądząc skalą izraelską, powinno
                              być już kilka rezolucji ONZ, kilka oświadczeń Komisji Praw Człowieka ONZ,
                              kilka organizacji humanitarnych powinno bić na alarm, powinno być pełno
                              artykułów w prasie i dziennikarzy biegających wokół Diyarbakir i jeziora Van.
                              A to - nic. To drugi z bardzo długiej listy przykładów praktyki wyjmowania
                              postępowania Izraelczyków ze wszelkich proporcji.

można to mnożyć i mnożyć.
    • rewior Cena wolności prasy 26.08.09, 14:44
      Kpix, wynajęty człowieku, znowu posługujesz się ściągami z Hasbary
      • kpix ooo, kolega się zdenerwował? 26.08.09, 15:27
        a Afgańczycy już wiedzą, że polscy żołnierze używają pavulonu
        do uśmiercania dwuletnich dzieci, z których wyjmują nerki.

Przecież wiadomo powszechnie, że Polacy byli zamieszani w handel organami:

Łowcy skór - wyroki utrzymane

"- Wiedzieli co robią, używali pavulonu jak cyjanku, by zabijać - mówił w uzasadnieniu wyroku sędzia. Sąd apelacyjny utrzymał wyroki w nekroaferze: dożywocie i 25 lat dla sanitariuszy, sześć i pięć lat więzienia dla lekarzy."

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,5292682,Lowcy_skor___wyroki_utrzymane.html

;)))
    • bimbalimba Cena wolności prasy 26.08.09, 15:01
      yle sie mowi,ze szwedzi to wymoczki ale tu pokazaja ze maja jaja!

nie beda zydom tanczyc jak ci im zagraja i ulegac szantazowi
      holocaustem!

viva svergie!
    • jacek1948 Cena wolności prasy 26.08.09, 15:14
      raelska armia robi na terenach okupowanych to jest przerazajace, dalby pan
      spokoj z porownaniami. izraelscy zoldacy to bydlo potworne...panie madralo, co iz
    • 3m05 Cena wolności 26.08.09, 18:16
      warszawski: "To cenzura wyprzedzająca z obawy przed możliwością groźby
      bezprawnej. Ekstremiści nie muszą już straszyć: wystarczająco straszymy sami
      siebie."

Wolnosc slowa w Izraelu:

"Większość Izraelczyków deklaruje przywiązanie do wolności słowa, równocześnie
      jednak nie godząc się na możliwość ostrego krytykowania rządu. Za wolnością
      słowa dla każdego niezależnie od statusu opowiada się deklaratywnie 74 proc.
      Izraelczyków. Jednak 58 proc. z nich podpisuje się pod zdaniem nie należy
      pozwolić mówcy politycznemu na ostrą krytykę państwa Izrael. W 2003 r. z
      podobnym stwierdzeniem zgodziło się 48 proc. Izraelczyków.

"Free society is a self policing society" (Frum/Perle)
    • mariaeugenia Cena wolności prasy 26.08.09, 18:38
      Pozdrawiam Krola Dawida.Dziekuje za podjety temat w felietonie- Maria
    • pantera01 Cena wolności prasy 27.08.09, 02:53
      A czemuz to pan mlodszy jarmulkowy nie wspomni tak na marginesie o ostatnich
      aresztowaniach nowojorskich rabinow ktorzy zajmowali sie miedzy innymi handlem
      organami ludzkimi? I przysiegali na wszystkie talmudyczne swietosci ze dawcy
      sa z Izraela? Moze jednak cos jest na temacie? Moze ta armia izraelska to nie
      takie swietoszki?
    • princealbert wolnosc jest bezcenna 27.08.09, 14:07
      Wolnosc slowa to jedna z najwiekszych zdobyczy naszej cywilizacji.
      Jesli ktos uwaza, ze gazeta klamie to niech ja pozwie o
      znieslawienie. Ale wymaganie od rzadu cenzury to za duzo.

Zreszta jedynie w krajach skandynawskich wolnosc ekspresji jest
      rzeczywiscie swieta. I to popieram. Nawet za cene tresci
      rasistowskich, ksenofobicznych czy tez po prostu glupich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka