Dodaj do ulubionych

Kim jest nowy właściciel "Przekroju"?

28.08.09, 00:33
Cóż. Kochałam "stary" Prze-krój. Nowego znieść nie mogę. A z tego co
przeczytałam wnioskuję,że z mojego ukochanego Prze-kroju została już
tylko nazwa, PUSTA nazwa. Ci co sprzeciwali się zmianom właśnie
RACJĘ MIELI. Obecny Prze-krój niewiele różni się od zwykłego
tabloidu, a wnioskując ze słów "nowego wydawcy" - będzie jeszcze
gorzej! Bo przecież ważna jest KASA, nie kultura:( A to oznacza, że
pod symbolem i tradycją Prze-kroju ukrywać się ma ŚCIERWO. smurne!!!
Obserwuj wątek
    • panihalinka Przekrój daje radę! 28.08.09, 01:05
      Nie zgodzę się z powyższą opinią. Obecny Przekrój jest bardzo dobrym pismem,
      odpowiadającym naszym czasom. Ma najlepszą z polskich tygodników makietę (po
      ostatnich zmianach bardzo smaczne detale graficzne i fajna narracja) ciekawe
      treści, niezłe informacje o kulturze. Tego typu ogarnianie świata na bieżąco mi
      odpowiada. No i znakomity Raczkowski. Kupuję regularnie.

Jednej rzeczy żal - zniknęła tradycyjna ostatnia strona. Kropla tradycji by nie
      zawadziła. Tego akurat szkoda.

Stary Przekrój był super w swoim czasie ale musiał się zmienić - i zmienił się
      prawidłowo. Inaczej pismo by spierniczało do reszty i upadło. To jest pismo dla
      25-50(i więcej) latków klasy średniej - i takie niech pozostanie. Niech pan
      Hajdarowicz nic nie zepsuje. Lepsze jest wrogiem dobrego.

Pozdrawiam
      • momy Nieprawda! 28.08.09, 01:54
        Wcale nie musiał się zmieniać. Ramota - paradoksalnie - będzie zawsze znajdować
        czytelników, bo kolejne pokolenia do niej dorastają. Poza tym, w tamtej ramocie
        krył się czar i kultura, które wcale nie przemijają, tylko mają kiepski
        marketing. I zdecydowanie nie jest to lektura dla osobników hodowanych na
        videoklipowej papce. Sierot po starym Przekroju jest mnóstwo, obecny jest
        żałosny. Nie można z wszystkich tygodników kulturalnych robić gazetek dla
        dwudziestoparolatków cierpiących na chroniczny brak zdolności do koncentracji na
        jednym temacie dłużej niż 10 minut! Trzeba ciągnąć poziom tego narodu w górę, a
        nie w dół!
    • konikdrewniany07 Kim jest nowy właściciel "Przekroju"? 28.08.09, 01:06
      zapomnieliście !!! w starym "Przekroju" pracował Ludwik Jerzy Kern - pisywał
      cudowne satyryczne wiersze na ostatnią stronę, prowadził rubrykę "o wacusiu" -
      NIGDY nie będzie już "Przkroju", bo była to gazeta opozycyjna - w opozycji do
      urawniłowki, stłamszenia i zgrzebności tamtych czasów - niosła lekkośc słowa,
      wykwint i szaleństwo - dziś już nie ma świata, dla którego to czasopismo miało
      sens
      • pierwszywprawo Re: Kim jest nowy właściciel "Przekroju"? 28.08.09, 02:34
        Uważasz, że Raczkowski - albo wywiad Najsztuba z Romanem Kuźniarem w najnowszym
        numerze - to nie jest opozycja do masowego wciskania kitu?

Problem z Przekrojem polega raczej na tym, że Raczkowski i Najsztub (o ile nie
        robi wywiadu z Dodą) to ostatnie rzeczy, dla których jeszcze warto go kupować.
        "Ostatnia strona" to legenda, też jej żałuję, ale to nie ona definiuje pismo. Po
        prostu coraz mniej w Przekroju intelektualnie "offowego" materiału, a coraz
        więcej treści typu Twój Styl, szczególnie od czasu, kiedy Najsztub przestał być
        naczelnym.

Teraz pewnie dojdą jeszcze silne elementy Pudelka...

• danka2007 Niech on wyrzuci tych od propagandy.. 28.08.09, 02:46
      Znaj proporcję mocium panie.
      Tygodnik Przekrój tak sie zagalopował , że czytelnik odnosił
      wrażenie , ze Polacy są mniejszością w Krakowie.
      Miejmy nadzieję , że nowy redaktor naczelny odzyska rozum odebrany
      obecnemu naczelnemu przez obecnego właściciela.
    • bronimir Teraz "wysoka kultura" to Kuba Wojewodzki 28.08.09, 06:07
      Gdzie tam "Przekrojowi"? Przekroj, to była smuga II RP w komunie.
    • unamatita Jedno pytanie - Najsztub zostaje? 28.08.09, 07:23
      u.
      • jerryjak Re: Jedno pytanie - Najsztub zostaje? 28.08.09, 21:12
        Do: "unamatita" -
        - mam wielką nadzieję,że Najsztub nie zostanie ! Oby NIE !!!NIEEEE !
        • drojb Re: Najsztub - tak!!! 28.08.09, 23:18
          I proszę bez narzucania! Należy zrobić referendum!
          PS. Ja chcę też psa Fafika!
    • podhoretz Kim jest nowy właściciel "Przekroju"? 28.08.09, 10:23
      Bardzo dobrze się stało, że ktoś kupił Przekrój od Edipresse. Tamci zupełnie
      nie wiedzieli co z takim periodykiem począć. Mieli papkę w swoich magazynach i
      myśleli że jak zrobią ją z Przekroju, to wszyscy będą go kupować. Nie
      sprawdziło się od samego początku...Wydaje mi się, że Hajdarowicz ma plan
      kierowania tego pisma nie tylko do tych czytelników, którzy pamiętają stary
      Przekrój, ale również do młodych zbliżonych gustem, stylem życia, lubiących
      czytać treściwe opracowania jakich ma np. Polityka (choć oo poglądach nie chcę
      tutaj wspominać). Jeżeli Hajdarowicz mówi, że tygodnik ma mieć więcej tekstów
      przekrojowych, pogłębionych, to przecież nie mówi tego ot tak, do publiki. Po
      to go kupił, by wypełnić niszę...jaką sobie wymyślił, to jego sprawa. Szata
      graficzna jest ok, tego bym nie ruszał, zawartość...powycinałbym wszystko co
      związane z popkulturą tej niższej rangi...polityka światowa ale ciekawie
      zrobiona i reportaże i fotoreportaże obowiązkowo!!! Dam mu szansę...na
      początku wielkich zmian nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka