Dodaj do ulubionych

Jaki pośrednik

09.09.12, 21:47
Dopiero zaczynam zdobywać wiedzę na temat kupna mieszkania i utonęłam w ilości informacji i formalności. Czy jest ktoś kto mógłby mi wyjaśnić co krok po kroku należy zrobić żeby kupić mieszkanie z rynku wtórnego? Rozglądałam się za jakimś pośrednikiem, ale z różnych wpisów wnioskuję, że nie darzy się ich zbyt dużą sympatią. Czy zna ktoś może jakiegoś godnego polecenia? A jeśli nie w tę stronę, to może jest ktoś w stanie mi wyjaśnić przez jaką papierologię muszę się przebić, żeby nie nabito mnie w butelkę przy kupnie mieszkania?
Pozdrawiam i liczę na jakiś odzew :D
Obserwuj wątek
    • al_gon Re: Jaki pośrednik 11.09.12, 12:54
      Pośrednika możemy zawsze polecić - tylko posdaj miasto.

A o dokumentach ciężko mówić jak się nie zna sprawy.
      • wroblina Re: Jaki pośrednik 12.09.12, 09:49
        Chodzi o kupno mieszkania w Warszawie.
        Chciałabym wiedzieć jakie koszta oprócz tych zwyczajowych bankowych ponosi się i ile mniej więcej mogą wynosić. Ile na przykład bierze notariusz w Warszawie za wystawienie aktu itp.
        • jeepwdyzlu Re: Jaki pośrednik 12.09.12, 09:59
          Ile na przykład bierze notariusz w Warszawie za wystawienie aktu itp.
          -----------------
          kupujący płaci zazwyczaj taksę notarialną - ile? zalezy od ceny, negocjacji - kilka tysięcy
          plus 2% ceny podatek
          plus opłaty za wpisy praw do księgi - jesli istnieje

wszystkie te opłaty u notariusza
          a jesli korzystasz z pośrednika - to Ty zapłacisz posrednikowi 2-3 % (liczone od ceny mieszkania) plus vat
          i zazwyczaj sprzedający tak samo

Tu jest problem. Pośrednicy są po prostu za drodzy (zaraz się oburzą)
          Ale ilość transakcji obsługiwanych przez pośredników spada z powodu nadmiernej pazerności.
          Tymczasem w wielu krajach wyciągnięto już właściwe wnioski:
          www.halfapercent.com/
          bez zmiany sposobu wynagradzania - zawód podzieli losy punktów repasacji pończoch
          albo napełniania zapalniczek

jeep - były pośrednik
    • ajanas39 Re: Jaki pośrednik 09.01.13, 11:49
      W 10/2012 zakupiłam mieszkanie przy pomocy pośrednika - METROHOUS w Radomiu. Uznałam, że będzie bezpieczniej i wygodniej, bo to w końcu znana marka. Wierzyłam, że zawodowcy zajmą się wszystkim tym, o czym ja, wiedzieieć nie muszę, bo sprzedażą mieszkań się nie zajmuję. Proszę Państwa, nic bardziej mylnego. Z żalem podpisuję się pod postami - "chcesz, że by było dobrze ZRÓB TO SAM". Wielka szkoda, że tak dużo bylejakości i braku elementarnej jak na pośredników wiedzy. Wyjaśniam: kupiłam mieszkanie w bloku bez końcowego odbioru Nadzoru Budowlanego (innymi słowy wciąż blok jest jako inwestycja), w mieszkaniu jest kominek na II p. (wg. mojej wiedzy zgodnie z pr. budowlanym może być, ale co z tego skoro brak go w projekcie i brak zgody spółdzielni na jego używanie) - a u Notariusza u którego podpisywaliśmy akt WSZYSTKO było OK. Niestety przykre doświadczenie, bo problemy mam do dzisiaj (np. oskarżenie o samowolę budowlaną). Czujność jest konieczna na każdym etapie i oczywiście BRAK PRZYZWOLENIA NA TAKĄ BYLEJAKOŚĆ USŁUG.
      • stella6604 Re: Jaki pośrednik 14.01.13, 13:59
        Nie rozumiem dlaczego większość z kupujących decyduje się na duże znane agencje nieruchomości. Wynika to głównie z faktu ich rozreklamowania i przez to ich rozpoznawalności.
        A to nie jest dobry sposób na znalezienie agencji.
        Sama miałam niezbyt dobre wspomnienia po takiej współpracy i dlatego postanowiłam rozszerzyć swoją wiedzę z zakresy pośrednictwa nieruchomości zostając licencjonowanym pośrednikiem.
        To że firma jest znana i wszędzie się pojawiają jej reklamy nie znaczy że jest dobra.
        Zdecydowanie polecam małe firmy gdzie pośrednikiem jest jednocześnie właściciel , który bezpośrednio opiekuje się klientem. Oczywiście najbardziej komfortową sytuacją jest jeżeli agencję/agenta, poleci ktoś ze znajomych, kto już z niej korzystał.
        Podzielam tu wcześniejszą opinię, że pośrednik to niekoniecznie oszust i naciągacz. Tak jak w każdym innym zawodzie tacy też pewnie się zdarzają. A co do prowizji - ona zawsze jest do negocjacji. Nikt nie jest zmuszany siłą do podpisania umowy z najwyższą prowizją.
    • wspon Re: Jaki pośrednik 15.01.13, 12:47
      Gro specjalistów- licencjonowanych pośredników znajdzie Pani na wspon.org.pl/wspon/czlonkowie-wspon/czlonkowie-zwyczajni/. Są to specjaliści z rynku wtórnego, którzy kierują się uczciwością i rzetelnością w wykonywaniu swojej pracy.
      • jeepwdyzlu ech wspon 16.01.13, 14:24
        powinniście milczeć
        to wasi członkowie rażąco naruszali standardy
        kradli ludziom zdjęcia
        oferowali nieruchomości bez umów
        i robią tak cały czas
        to WASZA bezczynność spowodowała UPADEK zawodu
        wasza, innych stowarzyszeń, pfrn'u, mafii cfaniaków robiących kasę na szkoleniach, "akademiach", gó...anych wydawnictwach
        I tolerowanie tego burdelu - z lenistwa - przez gros uczciwych przedsiębiorców. Ale ich zamknięcie się w swoich lokalnych sprawach - spowodowało waszą bezkarność

tak tak wspon - jesteście winni
        jeep
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka