Dodaj do ulubionych

Doradca nieruchomości - na jakich zasadach?

28.10.08, 11:44
Zaczynam studia podyplomowe - pośrednik nieruchomości,jednocześnie chciałabym
założyć swoją firmę zajmującą się wyszukiwaniem nieruchomości dla któregoś z
większych biur. Nie mam zapędów na własne biuro bo mnie to mentalnie
przerasta... Czy jest szansa na legalną współpracę z biurem? Jak można by
rozwiązać kwestię nadzoru osoby z licencją zawodową pośrednika?
Wiem, że niektóre firmy franczyzowe mają w swojej ofercie taka współpracę.
Obserwuj wątek
    • decort Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 29.10.08, 22:03
      Jeśli nie "masz zapędów na własne biuro" - to franczyza odpada. To jest
      prowadzenie działalności na własny rachunek pod cudzym logo, za które trzeba
      słono płacić. Po prostu udaj się do któregoś z większych biur i podejmij
      współpracę lub pracę. Biura nieruchomości zatrudniają pośredników i nadzorem nie
      musisz się martwić.
      • lorienn Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 30.10.08, 16:24
        Ha... niestety mieszkam w Polsce C (Lublin), a tutaj o czymś takim jak umowa
        agencyjna na bazie DG to pierwsze słyszą...
        • decort Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 30.10.08, 20:36
          hm ... a o czym słyszą? Bo jakąś formę współpracy pewnie przewidują. Z Twojego
          postu rozumiem tyle, że nie chcesz prowadzić własnego biura, ale chcesz
          prowadzić działalność gospodarczą, polegającą na zbieraniu ofert dla innego
          biura - i tu jest pewien kłopot, bo jako kto chcesz te oferty pozyskiwać? Jako
          pośrednik nie możesz, żeby działać jako pośrednik musisz mieć licencję lub
          zatrudniać / dać zlecenie / wejść w spółkę z pośrednikiem. Chyba najlepiej w tym
          wypadku byłoby zatrudnić się w innym biurze lub związać z nim umową zlecenie.
    • eufrozyna.wroc Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 01.11.08, 12:38
      "Zaczynam studia podyplomowe - pośrednik nieruchomości,jednocześnie chciałabym
      założyć swoją firmę zajmującą się wyszukiwaniem nieruchomości dla któregoś z
      większych biur."

Jak chcesz to ująć w klasyfikacji? Usługi detektywistyczne ?

"Nie mam zapędów na własne biuro bo mnie to mentalnie
      przerasta..."

A czym będzie wyszukiwanie nieruchomości dla innego biura w ramach działalności
      gospodarczej? De facto prowadzeniem własnego "biura".

"Czy jest szansa na legalną współpracę z biurem? Jak można by
      rozwiązać kwestię nadzoru osoby z licencją zawodową pośrednika?
      Wiem, że niektóre firmy franczyzowe mają w swojej ofercie taka współpracę."

- zatrudnić się jako tzw. "asystent pośrednika", bo jeszcze licencji nie masz.
      Normalnie, jak człowiek pracować u kogoś. Nie sądzę tylko, żeby ktoś przyjął
      osobę z licencją tylko do "wyszukiwania", jak sie z kimś takim rozliczać, i za
      co ? Za sam fakt znalezienia ? Czemu nie możesz zająć się całą resztą pracy ?
    • eufrozyna.wroc Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 01.11.08, 12:39
      No i jeszcze tytuł wątku jest mylący. Doradca nieruchomości to nie jest osoba,
      która "wyszukuje" nieruchomości,a jak sama nazwa wskazuje - doradza.
      • lorienn Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 01.11.08, 17:28
        dziękuje za cenne wskazówki i pozdrawiam.
      • bad-motherfucker Re: Doradca nieruchomości - na jakich zasadach? 29.11.08, 17:40
        Eufrozyno,
        bardzo proszę, zanim wypowiesz się po raz kolejny na forum, udzielając bardzo
        niekompetentnych i złośliwych rad, uzupełniła swoje wykształcenie ( o ile w tym
        wieku jeszcze to jeszcze możliwe), ponieważ osoba ze średnim wykształceniem
        plastycznym i bez licencji nie powinna uzurpować sobie prawo do wygłaszania
        jakichkolwiek rad dla osób zajmujących się nieruchomościami. Proponuje
        uniwersytet III wieku, kurs szydełkowania, tam znajdziesz wdzięczne grono
        słuchaczy twoich kąśliwych, przepełnionych goryczą komentarzy.

Kolega z Wrocławia:)
        • al9 ale motherfucker 01.12.08, 16:32
          eufrozyna, abstrahując od jej wykształcenia, precyzjnie sie
          wysłowiła..
          doradca rynku nieruchomosci to odrębny zawód, dostepny dla majacych
          ochote edukować sie pośredników...
          PFRN, organizacja Kubińskiego w Łodzi, SGH w Warszawie - jest kilka
          dróg do celu...
          al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka