Dodaj do ulubionych

jakie pierwsze buty

25.03.11, 08:41
Witam. Corka skonczyla 16 miesiecy. Od jakiegos czasu chodzi dobrze w domu. Po dworze jeszcze nie chodzila, gdyz jestesmy w kraju w ktorym jeszcze lezy snieg. Niebawem wybieramy sie do Polski i chce kupic jej pierwsze buty. Niewiem tylko na jakie sie zdecydowac. Ostatnio w dzien dobry tvn mowiono o butach Gucio i one mnie zaciekawily. Jestem cekawa Panstwa zdania na ich temat i doswiadczonych mam. A moze innej firmy buty polecacie Jesli chodzi o chodzenie w domu to do tej pory chodzi w skarpetkach, albo rajtuzach, albo na boso. Mamy w domu tylko panele, zero dywanow i czytalam ze jesli nie ma dywanow w domu to nalezy juz dziecku zakladac buty. Tak wiec juz sama niewiem jak to jest. Posze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: jakie pierwsze buty 25.03.11, 12:56
      Witam
      Na stronie www.ips.krakow.pl - Znaki - znak Zdrowa Stopa znajdzie Pani informacje na co zwracać uwagę przy zakupie obuwia dla dzieci.
      Jeżeli chodzi o sprawę chodzenia w domu w obuwiu czy bez, to zdania wśród lekarzy są podzielone. My uważamy, że: jeżeli dziecko ma dużą koślawość stępu lub jeżeli w domu jest chłodno lub jeżeli podłogi są śliskie, to należy zakładać dziecku odpowiednie obuwie domowe, stabilizujące stęp i z zabezpieczeniem antypoślizgowym. Takie obuwie amortyuzuje również częściowo mikrowstrząsy powstające w czasie chodzenia po twardym podłożu.
      Pozdrawiam
    • klarci Re: jakie pierwsze buty 25.03.11, 15:49
      co do Gucia, to się zastanawiam skąd ich popularność.
      dla mnie to buty minionej epoki.
      sztywne podeszwy, usztywniona bez potrzeby kostka utrudniająca swobodę ruchów dziecku.
      czytałam trochę o nich, bo chciałam je kupić przed podniesieniem ceny, ale na podstawie opini rodziców zrezygnowałam.

co do chodzenia po domu - u nas skarpety :)
      jak widzę dzieci biegające w kapciach, to mam wrażenie, że sobie zaraz nogi powykręcają. bo podeszwa przyczepia sie do podłoża, a nóżka w materiałowym kapciu jeżdzi :/ skarpety z lekkim abs wystarczają w zupełności.
      a przy wadach stópek itak wskazana jest konsltacja, ale też wielu specjalistów już twierdzi, że lepiej dać nóżce szanse - mam oczywiście na myśli drobne niedociągnięcia.
    • kiki1981 Re: jakie pierwsze buty 02.05.11, 00:41
      Moja córka przy raczkowaniu i stawianiu pierwszych kroków nosiła skarpety z ABs-ami. Teraz ma 17m i od 2 m sama chodzi. Po domu zakładam jej buciki z firmy Zetpol. Wykonane z odychającego materiału z stabilną piętką. Te nasze są zapinane na klamerkę i mają boczne wycięcia aby nóżka oddychała (takie ale sandałki). Początki w chodzeniu w butku były trudne, ale szybko to opanowała. Ja skarpetek nie polecam, bo moja mała strasznie szaleje i jak biega w samych skarpetkach to często się przewraca. Ogólnie polecam butki Zetpola, mamy 3 rózne pary butków tej firmy. Firma polska, butki kosztują ok 20zł. Dodam, że mała nie ma cały czas w domu butków na nodze. Zawsze sciągam jej je do jedzenie (kiedy siedzi w krzesełku, to niech nóżka odpoczywa od butka) lub jak bawi się na łóżku.
    • ewaforum Re: jakie pierwsze buty 04.05.11, 13:19
      Ja swojej córce kupiłam buty Gucio i byłam bardzo zadowolona z nich. Są miękkie i wygodne, jako pierwsze buty idealne, do tego podobał mi się ich wygląd. Rozmawiałam też z dobrym ortopedą i tez polecał te buciki. Jedyny minus to fakt, że są wykonane zamszu, więc moga trochę przemakać. Jednak polecam je gorąco.
    • 1mzeta Clarks 09.05.11, 19:25
      Ja polecam tej firmy. jako pierwsze buciki do chodzenia są fajne bo są ze skóry i mają miękką podeszwę. I co istotne można je dobrać nie tylko na długość stopy ale także na jej szerokość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka