Dodaj do ulubionych

kostki do srodka -co robic

05.05.11, 16:38
Witam serdecznie i bardzo prosze o porade
Bylam z synem na bilansie 4-latka,pediatra zauwazyla ,ze syn ma kostki ulozone do srodka ,nie chodzi krzywo ,
zalecila obuwie nad kostke ,dobrze je opinajaca
cwiczenia w formie zabawy -chodzenie na paluszkach ,pietach ,chwytanie stopami chusteczki

i teraz moje pytanie ,nie stac mnie na polecane buciki typu bartek czy memo -czy nadaja sie tez inne -jesli tak to jakie
lekarka zaproponowala buciki i cwiczenia ,powiedziala ze stopy nie sa w zlym stanie i jest to do skorygowania do 6urodzin -ja mam watpliwosci ,moze lepiej udac sie na konsultacje do ortopedy??
czy mozna kupic synowi wkladke ortopedyczna do butow jakie juz ma -buty sportowe firmy decatlon- i moglby je nosic (buty nie sa nad kostke)
i czy jesli kupimy buciki ortopedyczne czy wtedy tez wkladka dodatkowa jest konieczna ??

bede bardzo wdzieczna za pomoc ,
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: kostki do srodka -co robic 06.05.11, 08:24
      Witam

Proszę wejść na stronę Akademii Zdrowej Stopy Bartek - tam znajdują się informacje o rozwoju stóp dziecka i rysunki. Po zapoznaniu się z tymi informacjami proszę jeszcze raz opisać w poście stan kończyn dolnych dziecka.

Pozdrawiam
      • scharon Re: kostki do srodka -co robic 07.05.11, 13:05
        Dziekuje ,obejrzalam zdjecia i juz opisuje :

-na pierwszym zdjeciu pokazane sa koslawe kolanka i szpotawe
        syn ma proste nozki w kolanach i nie wykrzywiaja sie
        -z drugie zdjecia -pokazane kostki z tylu tez u syna wydaja sie prawidlowe
        -plaskostopia nie ma

pediatra na bilansie zauwazyla ,ze jak chodzi to leca mu troszke kostki do srodka -powiedziala ze troszke koslawi stopy ,natomiast jak stanie wyprostowany to lacza mu sie kolana i kostki przy stopach
        jak stopi wyprostowany i podniesie sie na palcach to kostki "chowaja sie" i prostuja tylko w lewej nozce troszke ta kostka wystaje

nie wiem czy dobrze opisalam stan stop
    • scharon c.d 08.05.11, 20:24
      przyjrzalam mu sie jeszcze dodatkowo dzisiaj jego stopom i :
      -jak laczy je ze soba to piety sie nie lacza a kostki sie schodza do srodka

mam nadzieje ze na tyle opisalam stan jego stup i bedzie mozna nam pomoc
      • bozena.rajchel.chyla Re: c.d 11.05.11, 08:05
        Witam

Z Pani opisu wnioskuję, że dziecku prawdopodobnie nie są potrzebne ani buty ortopedyczne ani wkładki ortopedyczne. Ćwiczenia są bardzo dobrym sposobem na wzmocnienie mięśni stóp i należy je wykonywać regularnie. Oczywiście może Pani kupić dziecku obuwie innej firmy, które spełniać będzie wymagania podane na naszej stronie - www.ips.krakow.pl (zakładka ZDROWA STOPA - porady dla rodziców). Proszę zwrócić uwagę szczególnie na konstrukcję cholewki w części piętowej - powinna być podwyższona i odpowiednio usztywniona, tak aby stabilizować prawidłowe ustawienie pięty w czasie chodzenia. Proszę obserwować regularnie jak funkcjonuje aparat ruchu Pani dziecka. W razie wątpliwości proszę zwrócić się o poradę do lekarza ortopedy.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka