Dodaj do ulubionych

Stopy płasko - koślawe

07.01.14, 21:57
Przedstawię może sprawę od początku. Córka w wieku ok 4 lat miała zdiagnozowane niewielkie skrzywienie kręgosłupa spowodowane krótszą nóżką ok. 2-3 mm, zostaliśmy skierowani na rehabilitację. Rehabilitant (prywatny) potwierdził diagnozę, ale uznał że skrzywienie jest powodowane nieprawidłowym ustawieniem miednic, więc córka miała ćwiczenia wzmacniające mięśnie i rozciągające prawy bok (który podobno był nieznacznie skrócony)., jednocześnie ćwiczyliśmy stopy. (rehab. stwierdził że powinny być już lepiej wykształcone). Tak minął nam rok ćwiczeń było ok 2 godzin w tygodniu + kilkuminutowe sesje w domu. Po tym czasie nastąpiła znaczna poprawa więc zrezygnowaliśmy z prywatnej rehabilitacji na rzecz pływania na basenie i ćwiczeń domowych. Niedawno córka miała bilans 6-cio latka gdzie lekarka stwierdziła że stopy są płasko - koślawe... Ortopeda zaproponował wkładki do butów wyprodukowane na miarę przez zakład ortopedyczny i ćwiczenia stóp (typu zwijanie ręcznika, zbieranie stopami, itp),nasz stary rehabilitant z kolei stwierdził że ćwiczenia owszem choć ona w tym wieku (córka za 2m-ce kończy 7 lat) zapobiegną jedynie pogłębianiu się wady, ale stanowczo odradził wkładki, bo one rozleniwią tylko mięśnie stóp i będzie jeszcze gorzej...
Nie wiem co robić i kogo słuchać... na razie ćwiczymy stopy w domu, ale teraz nawet ja widzę że nie jest dobrze, mała podczas chodzenia kieruje duże palce stóp bardziej do środka. Przypuszczam że przyczyną jest to że od jakiegos czasu siada z nogami pod pupą, ale stopy zawija właśnie pod pupę siedząc na nich.
Obserwuj wątek
    • rengur Re: Stopy płasko - koślawe 07.01.14, 22:18
      Dodam jeszcze że nasz ortopeda zalecał chodzenie wyłącznie na bosaka, bez względu na powierzchnię i mała do tej pory tak chodzi, tzn. w domu, w przedszkolu oczywiście w kapciach, ale z tego co teraz czytam to chyba błąd.
      Sprawdzałam jej też odbicie stopy i porównując z odbiciem z Akademii Zdrowej Stopy jest prawidłowe
      • mono30stm Re: Stopy płasko - koślawe 03.02.14, 11:06
        Witam
        Mój trzy letni synek ma stopy płasko-koslawe. Jest obecnie po pierwszej operacji,rozchodzeniu nózki. Lekarz zalecił noszenie aparatu AFO,takowy zakupiliśmy..koszt 1050 zł. Synek ma chodzić w tym nawet do roku czasu. Mam pytanie czy któraś z mam,tatusiów ma dziecko,które nosi ortezę (obojetnie jaką) i jednocześnie ich pociecha uczęszcza do przedszkola? Mój mały chodził do zabiegu do miejskiego przedszkola w łodzi,teraz chcielismy wrócić,aby kontynuował chodzenie,musimy mieć zgodę dyrekcji i lekarza ,że mały może chodzić w ortezie...Czy ktoś z was miał podobnie?
      • tombut Re: Stopy płasko - koślawe 11.05.14, 00:38
        Czytając wpisy zastanawiam się dlaczego rodzice po wizycie u ortopedy mają tyle wątpliwości. Czy to troska o dziecko onieśmiela rodzica, który nie zadaje pytań na nurtujące go zagadnienia?
        A może wizyty są tak krótkie, że lekarz nie ma czasu na informowanie rodzica o istniejących zagrożeniach?
        Ale wróćmy do tematu. Trzeba zastanowić się jakie objawy są normalne w określonym wieku dziecka. Małe dziecko ma układ nóżek w "pałączki" w wieku ok 2-2.5 roku przechodzi w "iksa" aby do ok 6 roku wyrosnąć z wszelkich "nieprawidłowości" i mieć prawidłowo ustawione stopy i "proste" całe kończyny.( Tak jest wg opisów książkowych). Życie pisze książkę każdemu indywidualnie to i okresy przemian mogą się nie pokrywać z wiadomościami z książek. Stopa ludzka jest przystosowana do chodzenia po podłożu naturalnym, nierównym, sprężystym. Temu służą liczne: kostki, stawy i mięśnie w stopie wykonujące ciężką pracę w trakcie chodzenia (stania). Powierzchnie płaskie i twarde nie są powierzchniami naturalnymi dla stopy. Chodzenie boso po takich powierzchniach jest zgubne dla młodej rozwijającej się stopy. Brak nierówności przyczynia się do "człapania" płaską stopą co przy słabo wyrobionych mięśniach stopy sprzyja powstawaniu koślawości pięty, brak czynnika powodującego przeciwdziałanie koślawieniu utrwala tą wadę. Dlatego przez lata zalecano noszenie obuwie wysokiego ponad kostkę. Owe obuwie miało zapobiegać wadzie (koślawości) i utrzymywać piętę i kostkę w osi całej kończyny. Dziecko mające koślawe pięty w wieku trzech lat , kiedy nóżki przejdą w iksa musi wykonać bardzo ciężką pracę chcąc stać w prawidłowej pozycji. Napina bezwiednie wszystkie mięśnie od stóp po kręgosłup aż do karku. Po jakimś czasie czuje się zmęczone i nie chce samodzielnie chodzić, prosi o wzięcie na ręce. Zwróćmy uwagę , że kilkugodzinny spacer boso po plaży jest miej męczący niż kilku minutowe spacerowanie po płaskiej podłodze w markecie. Dlatego pomóżmy naszym dzieciom. Dobrą zasadą jest : sztywne wysokie buty na powierzchnie twarde( dom, przedszkole), a miękkie elastyczne ( typ tenisówki ) nie utrudniające ruchów stopie na podłoże naturalne spacery po lesie trawniku. Lato wykorzystajmy na chodzenie boso po piasku to wzmacnia mięśnie stopy i pomaga w pozbyciu się podkładki tłuszczowej występującej u niemowlaków. Często zakłamującej obraz budowy stopy i powodujące niepokój rodziców - podejrzenie płaskostopia. W celu zdiagnozowania domowym sposobem czy dziecko ma płaskostopie wystarczy obejrzeć stopy siedzącego dziecka - powinny być wydrążone w łuku podłużnym tj. po wewnętrznej stronie stopy. Następnie postawić dziecko mokrymi stopami na kartce papieru- odcisk stopy powinien też być tylko częściowy, nie powinien odzwierciedlać całej powierzchni stopy.
        W trakcie odbijania stóp należy zwrócić uwagę na ułożenie pięt i kostek. Koślawe pięty powodują opadanie łuku podłużnego i oszukują w powstawaniu prawidłowego obrazu odciśniętej stopy. Bardzo rzadko dzieci mają płaskie stopy, to koślawe pięty i iksowate kończyny powodują odcisk w całości powierzchni stopy.
        "Lekarstwem" na tą wadę są dobrze dopasowane wkładki przez technika ortopedę nie kupowane "gotowce" czy buty z wkładką. Żaden producent nie jest w stanie zrobić w butach gotowych wkładek pasujących do każdej wady. Również nie stosujemy wkładek na wszelki wypadek. Wkładki niepotrzebnie stosowane osłabiają pracę mięśni stóp.
        Gimnastyka i ćwiczenia są ważniejsze od wkładek. Dzieci noszące wkładki ortopedyczne muszą dwa razy więcej ćwiczyć niż te które wkładek nie noszą. Przyrządy ortopedyczne mamy w domu! trzeba je tylko wykorzystać. Materac dmuchany, materac z gąbki, koc złożony na kilka warstw to dobra ścieżka zdrowia, bieganie po nich rozwija mięśnie stóp. Często przy koślawej pięcie wystarczają same kliny supinujące nie podpierające łuku podłużnego tylko korygujące ustawienie pięty.
        Nie chciałbym podważać diagnozy lekarza ale jako producent obuwia dziecięcego mający kilkudziesięcioletnie kontakty z małymi klientami przedstawiłem swoje spostrzeżenia, które mam nadzieją że rozwieją wątpliwości i niepokoje. Bogdan Tomasiński TOMBUT
        • kowalskiwona Re: Stopy płasko - koślawe 12.05.14, 22:07
          gdzie mozna dostac kliny supinujace o ktorych Pan wspomina w poscie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka