Dodaj do ulubionych

Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elastopati

03.06.07, 17:11
Bardzo proszę o pomoc,gdyż mój mąż był z córeczką u ortopedy i nie jestem
pewna czy dobrze wszystko zrozumiał jesli chodzi o wybór odpowiednich
butów.Lekarz stwierdził:"Chód z miednicy,rotacja stóp do wewnątrz wynik
sposobu siadania+szpotawość podudzi.Stopy w ob...(obuwiu?)niewyrażnie
napisane;płasko-koslawe-elastopatia.Zalecono:siad skrzyżny i prawidłowe
obuwie np Nemo,Tombut,Postęp."
Lekarz powiedział,że musi nosic buciki sztywne w podeszwie jak i w cholewce i
najlepiej ze skóry.Buty jakie miało dziecko na sobie to zamszowe sandałki
Daniela na trzy rzepy,lekarz stwierdził,że sa odpowiednie ale zalecił tamte
firmy.Bardzo chciałbym kupic jak najlepsze buciki odpowiednie do wady.Teraz
mam watpliwości co do zakupu jakiej firmy kupic czy Memo byłyby odpowiednie
(lekarz napisal Nemo sprawdzałąm,że są takie buty myślę jednak że Memo byłyby
bardziej odpowiednie)Prosze bardzo o pomoc bo juz sama nic nie wiem.Z góry
dziekuję za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elast 04.06.07, 11:43
      Witam
      Proszę podać ile dziecko ma lat?
      Pozdrawiam
      • ninaornella Re: Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elast 04.06.07, 17:20
        Witam,zapomniałam o najwazniejszym;-)córeczka ma 16 miesiecy
        • bozena.rajchel.chyla Re: Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elast 06.06.07, 08:15
          Witam
          1. Proszę wejść na stronę Akademii Zdrowej Stopy i przeczytać tekst o tym jak
          rodzice mogą samodzielnie kontrolować stopy dziecka.
          2. Jeżeli chodzi o obuwie to informacje o tym na co należy zwracać uwagę przy
          zakupie obuwia znajdzie Pani na stronie www.clpo.com.pl (rozdział ZDROWA STOPA).
          3. Ważne jest aby obuwie miało cholewkę sięgającą powyżej kostek usztywnioną w
          części piętowej. Nie rozumiem dlaczego mają być sztywne podeszwy. Moim zdaniem
          obuwie musi być elastyczne i zginać się na linii stawów śródstopnopaliczkowych
          (w miejscu odpowiadającemu około 70 % długości buta licząc od pięty).
          4. Niektóre polecone przez lekarza firmy produkują obuwie z obcasem Thomasa
          (obcas wydłużony do przodu od strony przyśrodkowej. Myślę, że takie obuwie miał
          na myśli ortopeda.
          Pozdrawiam
    • ninaornella Re: Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elast 06.06.07, 09:36
      Dziekuję bardzo za odpowiedż,wszystkie informacje przeczytałam jednak
      watpliwości pozostały nadal. Rozumiem,że musi byc Pani powściągliwa w swych
      wypowiedziach na forum ponieważ doradzanie konkretnej firmy np Memo byłoby
      sprzeczne z pani pracą,gdyz byłaby to reklama innej firmy niz ta która widnieje
      u góry.Spodziewałam się jednak że jakieś sugestie co do bucików jakie mam
      wybrac jednak pojawią sie w odpowiedzi.Dodam,że do tej pory córeczka chodziła w
      bucikach Bartka(trzy pary do tej pory)ale ortopeda zalecił bardziej
      odpowiednie.pozdrawiam
      • bozena.rajchel.chyla Re: Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elast 06.06.07, 14:56
        Witam
        Jest kilka firm, które produkują dobre obuwie dla dzieci. Lista tych firm
        znajduje się na stronie www.clpo.com.pl (Zdrowa Stopa -producenci obuwia ze
        znakiem ZDROWA STOPA). Wsród tych firm znajdują się takie, które produkują
        obuwie z wysokimi usztywnionymi w części piętowej cholewkami i obcasem Thomasa
        (mam nadzieję, że o takie obuwie chodziło Panu doktorowi). Należą do nich -
        wymienione przez lekarza - Tombut i Postęp.
        Proszę jednak pamiętać aby każdorazowo sprawdzić podczas zakupów obuwia czy
        spełnia ono następujące wymagania:
        ➔ obuwie ma być dłuższe od stopy o około 1 cm, ze względu na szybki wzrost
        długości stopy i na przesuwanie się stopy do przodu w czasie chodzenia;
        ➔ czubek buta powinien być szeroki stosownie do promieniście ułożonych palców.
        Wąski czubek może być przyczyną różnych deformacji palców np. paluch koślawy,
        palce młotkowate. Na ich uniesionych ku górze powierzchniach łatwo pojawią się
        bolesne odciski;
        ➔ czubek buta powinien być wysoki. W czasie chodu zginamy palce stopy, okolice
        stawów międzypaliczkowych unoszą się ku górze. Jeśli czubek buta jest płaski –
        dochodzi do konfliktu między palcami a wierzchem buta, stąd otarcia i odciski;
        ➔ trzewiki - cholewki siegajac powyżj kostek
        ➔ tylna część buta, okrywająca piętę dziecka, powinna wspomagać prawidłowe
        ustawienie osi pięty w stosunku do osi podudzia. To wspomaganie uzyskuje się
        montując w bucie zakładkę – element usztywniający tylną jego część. Można ją
        jednak stosować tylko w butach z zakrytą piętą.
        - obuwie powino być sznurowane lub zapinane na paski - takie rozwiązanie
        zapewni dobre dopasowanie obuwia do stóp dziecka;
        ➔ obuwie powinno mieć elastyczne spody, łatwo zginające się na linii stawów
        śródstopnopaliczkowych - nie spowodują one zaburzeń w naturalnym sposobie
        poruszania się dziecka. Sztywne spody wymuszają nienaturalny chód, a ponadto
        ograniczają zakres ruchomości stawów stopy, czyniąc stopę mniej sprawną;
        ➔ miękkie, higieniczne materiały, które łatwo dopasowują się do kształtu i
        wymiarów stopy oraz pochłaniają pot, wydzielony przez stopę. Sztywny
        materiał „walczy” ze stopą, ściskając ją, zaburzając krążenie, ocierając a
        nawet deformując ją. Materiał o złych właściwościach higienicznych, nie
        pochłaniający potu zwiększa prawdopodobieństwo nadmiernego namnażania się
        mikroflory skóry stopy, a co szczególnie może okazać się przykre -
        drobnoustrojów patogennych;
        ➔ niski obcas, nie zmieniający w sposób radykalny usytuowania względem siebie
        elementów szkieletu kończyny dolnej. Dla małych dzieci wysokość obcasa powinna
        wynosić około 5 mm, dla dziewcząt nie powinna przekraczać 3,5 cm. Zbyt wczesne
        noszenie butów na wyższym obcasie może spowodować zmiany w budowie stóp, w
        ustawieniu kończyn dolnych i miednicy
        - wewnątrz obuwia nie powinny występować żadne zgrubienia, które mogłyby
        uwierać w stopę
        - w obuwiu nie powinny znajdować się twarde wkładki. Pani dziecko może nosić
        wkładki tylko w przypadku gdy lekarz ortopeda je zalecił.
        Pozdrawiam
        • ninaornella Re: Szpotawość podudzi,stopy płasko-koślawe+elast 06.06.07, 18:39
          Dziekuję bardzo za wyczerpującą odpowiedż i pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka