jadhel 08.10.08, 16:23 Mój syn na koślawośc kolanek, chodzi w bucikach ortopedycznych i ma zalecone ćwiczenia. Ma 4,5 roku. Czy może jeżdzić na łyżwach, bardzo chce a nie wiem czy to nie zaszkodzi nóżkom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbara.skrzynska Re: jazda na łyżwach 09.10.08, 08:37 Witaj jadhel! Skorzystałam z podręczników ortopedii profesorów Kasperczyka, Degi i Żuka. Wszyscy oni (tu cytaty z ich publikacji) zalecają odciążanie kolan we wszystkich możliwych warunkach np. w czasie dnia wyłaczenie w możliwie największym stopniu pozycji stojacej, skrócenia czasu zabaw w pozycji stojace, wyłączenie pozycji rozkrocznej z zabaw i ćwiczen gimnastycznych, kolano koślawe wyklucza możliwość uprawiania sportów przeciążających w sposób długotrwały kończyny dolne, zaleca się natomiast pływanie stwarzające warunki pracy mięśni nóg w odciążeniu, rower, jazdę konną, piłkę nożną. Tak więc jazda na łyżwach raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są wystarczajace. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś