zubekjoy 16.07.03, 20:23 NARESZCIE! odsłonięcie słupa odbędzie się w ostatnią sobotę sierpnia w czasie trwania Jakubów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JJ Re: odsłonięcie Słupa Milowego IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 17.07.03, 11:06 a czy mozan cosik wiecej na temat tego "SŁUPA" bo niestety niebardzo się orientuje co? gdzie? kiedy? dlaczego? z góry dziękuje J.J. Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: odsłonięcie Słupa Milowego 17.07.03, 19:21 W skrócie Król August Sas postanowił połączyć Rzeczpospolitą i Saksonię systemem poczty. W tym celu nakazał wytyczyć szlaki, a dla ich oznaczenia pobudować słupy milowe (dystansowe, pocztowe....) jeden taki stał w Zgorzelcu do końca II wojny. później został zniszczony jako mienie poniemieckie (mimo wyraźnego POLSKIEGO godła w kartuszu herbowym), a resztki zabrano na wieczne oddanie do muzeum poczty. obecie dzięki staraniom euroopery powstała replika owego słupa (ok 5 m wys) która stanie w miejscu zniszczonego - tj na dachu Domu Studziennego na przeciwko rest. Staromiejskiej. Słup jest pięknie ozdobiony kartuszami herbowymi Polski Litwy i Saksonii, oraz zostały podane odległości do pobliskich miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: odsłonięcie Słupa Milowego IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 19.07.03, 14:46 teraz już cosik wiem, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmennn Re: odsłonięcie Słupa Milowego IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 03.08.03, 10:47 No własnie widze jak praca wre przy budowie tego słupa a raczej miejsca gdzie ma on stanąć, ale nasówa mi się jedno pytanie czy oni zdażą na czas bo jak narzie panuje tam istny bajzel...... ale jeśli wszystko odbedzie sie na czas bedziemy mieć kolejna atrakcje turystyczną Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: odsłonięcie Słupa Milowego 18.08.03, 22:50 poprawka!!!! to jest słup dystansowy - nie milowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woźniarek Re: odsłonięcie Słupa Milowego IP: *.elektrownia 20.08.03, 21:27 No to ja tu dodam ciekawostkę. W dniu 20 sierpnia rano weszły na Plac Pocztowy spychy itp ciężki sprzęt z parku maszynowego pana Gotarda, czyli MZGK. Odkopali trochę bruku, który został przemieszany i przemielony z hałdami ziemi i praktycznie już nie do odzyskania. Trochę płyt granitowych, w tym jedna b. charakterystyczna z wybranym kwadratowym środkiem i wbudowaną metalową kratką kanalizacyjną, co świadczyłoby, że kiedyś na placu była kanalizacja burzowa. Tego samego dnia popołudniu płyta znalazła się na dziedzińcu Piwnicy Staromiejskiej. Pytam się: czy tylko ta płyta przewędrowała w tajemniczy sposów na teren byłego Młyna trzykołowego? Ile jeszcze zabytkowych elementów przedostało się tam w podobny sposób z różnych części naszego miasta i powiatu ? A może by przepytać pod kątem uczciwości właściciela? Czy jest to złodziejstwo, czy też może ratowanie dóbr kultury? Jeśli tak jest to przedstawiane, nie mogą stawać się własnością prywatną, bo nie zostały przez nikogo kupione, tylko zwyczajnie zrabowane. Konstatnty Woźniarek Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: odsłonięcie Słupa Milowego 25.08.03, 19:48 dzisiaj, tj25 stanął na domu studziennym nasz słup. łup!!! Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: odsłonięcie Słupa Milowego 26.08.03, 07:30 widziałem i gratuluję, to piękne co robicie. Przy okazji pytanie tylko mam czy w tym domu studziennym jest nadal studnia? Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: odsłonięcie Słupa Milowego 27.08.03, 20:38 niestety została zniszczona - nie wiem czy przez ostatnich najemców, którzy wszystko tam zmasakrowali, albo wczesniej. ja pamietam tam taką konstrukcje - tylko jest pytanie czy to była studnia czy poidło? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś