05.09.15, 11:02
Szop Pracz jako że był malarzem wziętym to zawzięcie malował prawie jednakowe
obrazki na pudełkach od butów. Nie wygląda to dobrze pomyślał Szop Pracz choć
rzeczywistość go otaczająca był a dla Szopa trudna dla rozpoznawania i wpadał
w dołki które nakopując sobie sam potykał się i wpadał. Niech tam, pomyślał Szop Pracz
wygrzebując się z jednego nakopania i przysłoniwszy dłonią oczy popatrzył w dal
co przed oczami miał.
Szop omackiem wyczuwał że stąpa wertepem ale wyczucie zdawało się na nic
bo robił swoje czyli inaczej.
Tak ukonstruowany nadeptywał palce pewnym jednym innym Szopm co Szopa Pracza dziwiło
że nadeptywani nie cieszą się z tego.
Szczególnie nadeptywał pewną Szopową w sposób dowolny co czyniło go radosnym
w deptania spełnieniu.
Tak zdeptaną Szopową zastał ją w smutku które ją zastało i Szop Pracz wysłał jej
że mu przykro.
Szop Pracz być może powinien dostać tedy w mordę i kopa niżej a nie wciągać w to
inne Szopy.

Obserwuj wątek
    • ulisses-achaj Re: szopa 05.09.15, 11:43
      I tak apiać? Ad finitum? W celu?
      • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 13:15
        > I tak apiać? Ad finitum? W celu?

Bo tak łatwo Ulissesie dałeś się wmanipulować Zorro`wi
        • ulisses-achaj Re: szopa 05.09.15, 13:17
          To twoja teza, Vidavilu. Potrafisz ją rozwinąć?
          • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 13:31
            > rozwinąc?

a ten, w wyniku tamtej prośby skasowany wątek, to co?
            • 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 13:39
              Ty sie Kicho nudzisz? Jesli tak, to zapraszam Cie do Krakowa na 17 wrzesnia....smirk
              • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 13:59
                Zorro, chcesz mnie epatować swoim malarstwem. wystarczająco się nudzę żeby
                oglądać jeszcze Twoje.
                A co do nudy to popatrz na to swoje malarstwo, podobne obraz pierwszy jak i jakiś ósmy
                i jakiś szesnasty. "Znajdź różnicę" to dobry tytuł dla Twojego malarstwa.
                • 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 14:13
                  wiesz co Kicho? Jestem na tyle dobrze wychowany aba na temat Twojego sie nie wypowiadac.big_grin
                  Bo widzisz - miedzy nami jest taka roznica, ze Ty jestes genialnym i wzietym malarzem a ja tylko.....pacykarzem.big_grin
                  vidavil-125 napisał:

> Zorro, chcesz mnie epatować swoim malarstwem. wystarczająco się nudzę żeby
                  > oglądać jeszcze Twoje.
                  > A co do nudy to popatrz na to swoje malarstwo, podobne obraz pierwszy jak i ja
                  > kiś ósmy
                  > i jakiś szesnasty. "Znajdź różnicę" to dobry tytuł dla Twojego malarstwa.
                  • wscieklyuklad Re: szopa 05.09.15, 14:58
                    Vidavilu, trochę to dla mnie dziwne, źe nie dostrzegasz różnych alegorii w obrazach Zorra.
                    Rekwizyty nawet, gdy podobne, mogą przekazywać inne treści.
                    Kiedy wrócimy do kraju postaram sie to bliźej uzasadnić, gdyż tu internet łazi nam z szybkością dwustuletniego żółwia.
                    • 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 15:02
                      ten zolw mi sie podoba....big_grinbig_grinbig_grin
                      wscieklyuklad napisał:

> Vidavilu, trochę to dla mnie dziwne, źe nie dostrzegasz różnych alegorii w obr
                      > azach Zorra.
                      > Rekwizyty nawet, gdy podobne, mogą przekazywać inne treści.
                      > Kiedy wrócimy do kraju postaram sie to bliźej uzasadnić, gdyż tu internet łazi
                      > nam z szybkością dwustuletniego żółwia.
                      • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 15:18
                        WU

W kolejności od góry
                        Król pik
                        Dama kier
                        Dupek dzwoncy
                        W alegorii Dupek dzwoncy stoi niżej od Damy kier

Czyż w talii jednego wydawcy te figury mogą się różnić zasadniczo od siebie?
                        Nie mogą, one jeśli są z jednej talii to muszą podobieństwem tworzyć jedność.

• ulisses-achaj Re: szopa 05.09.15, 15:49
              No właśnie, co?
              • wscieklyuklad Re: szopa 05.09.15, 16:04
                Otóż Vidavilu, kiedyś szczytem moich marzeń (z przyczyn naturalnie finansowych) był zakup klocków Lego dla córki. Do pudełeczka z klockami - jeśli miały tworzyć określoną kompozycję - był dołączony schemat tworzenia konstrukcji końcowej.
                Zaczynałem od najtańszego modelu niewielkiego domku.
                Z czasem, gdy stać mnie było na droższe składanki, zacząłem sobie zdawać sprawę z tego, iż każdy następny zawiera w sobie te same klocuszki, tak, źe w przypadku zagubienia któregoś z nich będzie można odtworzyć całość bez problemów, jednak z uszczerbkiem dla tego, z którego coś zapożyczono.
                Nie dotyczyło to tylko postaci ludzkich - strażak był zawsze strażakiem, dziewczynka dziewczynką, a kierowca bolida kierowcą.
                Jesteś znakomitym malarzem, więc pomiń warsztat.
                Obrazy Zorra prezentują wartości europejskie. Dla poszczególnych krajów są one wartością stałą. Ujęte w ramy perspektywy mogą jednak wyrażać przemyślenia na tyle odmienne, iż strażak może stać sie nagle dziewczynką, a kierowca obłożnie chorym pacjentem szpitala.
                Malarstwo jest pewnie czymś na wzór ligowej układanki.
                W wydaniu Zorra "Legoland" przyjmuje charakter "Eurolandu"
                Klocki podobne, lecz przekaz różny.
                Chętnie poznam Twoją na ten temat opinię, gdyż od malarstwa jestem zbyt odległy, by je "malarski" odbierać.
                • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 17:30
                  WU
                  Wprowadzę Cię w malarstwo teorią pani profesor od konserwacji zabytków.
                  Według tej teorii malarstwo jeśli uporządkować na wykreślonej prostej,
                  to na początku tej prostej umownie umieszczony jest obraz np. tylko z namalowaną kropką.
                  a na przeciwległej czyli na końcu umieszczamy hiperrealistyczny obraz nie różniący się
                  od fotografii. I jaki stąd wyprowadzony wniosek:
                  Prawdziwego malarstwa należy szukać gdzieś na środku tej prostej.

Dodam od siebie, malarstwo powinno cechować pewien niedosyt.
                  Przykładając ten szablon do malarstwa Zorro, nie niesie ono niedosytu
                  i jego malarstwo jest malarstwem o skończonej formie. Nie wnosi uczty duchowej
                  a jest tylko komiksowym opisem sytuacyjnym.

• 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 18:01
                    Kicho....ja rozumiem,skonczyles ASP w Krakowie z wynikiem bardzio dobrym.big_grin
                    ( ja niestey tylko z dostatecznym bo sie obijalem)
                    Po ukonczeniu ASP mysle, ze byles najpierw asystentem i mozolnie zdobyles "ostrogi" doktora sztuki ( bo tak to sie nazywa), dodatkowo "liznales" z wynikiem bardzo dobrym historie sztuki i byles zapraszany na najlepsze wystawy do Zachety i do Kassel.
                    Ale....jesli tego wszystkiego nie zaliczyles to stary....sorry - ale Twoja opinia jest tyle warta ile Twojego kumpla Czeska spod budki z piwem.big_grinbig_grinbig_grin
                    A roznica miedzy nami jest taka - ze ja NIGDY nie wypowiadam sie na temat tworczosci malarskiej moich kolegow bo.....trzeba miec troche skromnosci.
                    Ale Ty - widze jak pewna literatka - tez juz pewnie NOBLA.....malarskiego masz.big_grinbig_grinbig_grin
    • 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 18:03
      i widzisz Kicho....oprocz moich komiksowyk malunkow ja potrafie tez takie.
      A Ty?
      big_grinbig_grinbig_grin
      www.bilder-hochladen.net/files/big/itqm-15u-411a.jpg
      • 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 18:06
        no coz....
        Takie tez.
        A Ty?
        cache1.useumdata.org/images-7/blue-soldier-jacek-lipowczan-2014-606da0a4.jpg

www.jaceklipowczan.personalart.pl/image.php?id=11838&r=2
        • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 18:53
          Zorro
          Ta Twoja wszechobecna kratka mająca tworzyć perspektywę

A jakie niby wrażenia estetyczne ma wnosić ta pani z tym wiszącym statkiem.
          Cały czas to nie jest malarstwo a grafika.

Ten drugi obraz mniejszy, tu zmierzasz w kierunku malarstwa ale z niedomalowania wyszła niemoc przekroczenia malarskiej poprzeczki

• 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 19:41
            Kicho....moj Ty geniuszu malarski.big_grin
            Od dzisiaj jestes dla mnie.... Piecassro:big_grinbig_grinbig_grin
            vidavil-125 napisał:

> Zorro
            > Ta Twoja wszechobecna kratka mająca tworzyć perspektywę
            >
            > A jakie niby wrażenia estetyczne ma wnosić ta pani z tym wiszącym statkiem.
            > Cały czas to nie jest malarstwo a grafika.
            >
            > Ten drugi obraz mniejszy, tu zmierzasz w kierunku malarstwa ale z niedomalowani
            > a wyszła niemoc przekroczenia malarskiej poprzeczki
            >
            >
            >
            >
            • k.karen Re: szopa 05.09.15, 20:18
              Vidavilu, malarstwo Zorro mogę odbierać tylko w kategoriach - podoba mi się, nie podoba - ale przy niektórych i tak mam problem ze zrozumieniem przekazu.
              Jednak zaskoczyło mnie Twoje określenie "wrażenie estetyczne". Przecież nie jest zadaniem surrealizmu wywoływanie takich wrażeń. Surrealizm to przedstawianie groteski, absurdu, czasem nawet makabrycznego, czarnego humoru, marzeń sennych, fantasmagorii. Ma przedstawiać dziwności i niezwykłości świata, zrywać normami moralnymi i estetycznymi, z zasadami logicznego myślenia. Surrealizm ma prowokować do skojarzeń, choćby najdziwniejszych. Trudno więc oceniać takie malarstwo w kategoriach wrażeń estetycznych. To nie jest "łatwe" malarstwo Może dlatego dużo bardziej wolę malarstwo realistyczne, które działa na odbiorcę przede wszystkim przez właśnie wrażenia estetyczne. Nie wiem...

https://i47.tinypic.com/2wqaekm.gif
              • vidavil-125 Re: szopa 05.09.15, 22:55
                Karen, kwalifikowanie malarstwa Zorra do surrealizm to obraza dla surrealizmu
                Moim zdaniem malarstwo Zorra to karykatury rzeczy postaci, dobrze się plasujące
                w literackim wydaniu satyrycznym ale nie do wieszania na ścianie.
                • ulisses-achaj Re: szopa 05.09.15, 23:12
                  Vidavilu - abstrahując od malarstwa. Dziękuję.
                  • 1zorro-bis Re: szopa 06.09.15, 07:41
                    widzisz Kicho.....ja moge i takbig_grin
                    Ale to akurat w tej chwili jest dla mnie nudne.
                    Ale nikt mi nie moze zarzucic, ze maluje tylko karykatury......big_grin
                    4.bp.blogspot.com/_ucsME-AsFQU/S_VE_igincI/AAAAAAAAX3I/UjalsFZuU4E/s800/Jacek+Lipowczan+%282%29.jpg
                • 1zorro-bis Re: szopa 06.09.15, 07:38
                  Kicho.....ja wiem, ze Ty jestes absolutnym znawca i -Twoja opinia nie podlega dyskusji....big_grin
                  Ale...ktos mnie jednak do tej grupy na jakiejs dziwnej i Tobie nie znanej kryterii zakwalifikowal.big_grin
                  Tutaj masz kilka takich przykladow i jak sie dokladnie przyjzesz to znajdziesz tez pare moich obrazkow.
                  Zaznaczam, ze nie ja je umiescilem!
                  A poza tym jest taki wydawnictwo w Danii, ktore co roku wydaje album z 50-cioma artystami z calego swiata , ktorych z tego kierunku malarstwa zaprasza i......wyobraz sobie ja bylem juz w siedmiu albumach i tak wyglada, ze i w tym roku bede....smirk
                  Dziwne, co?big_grinbig_grinbig_grin
                  www.google.de/search?q=Bilder+zu+surrealizm&biw=1264&bih=901&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCAQsARqFQoTCPrBupTX4ccCFYI-FAodfVMHgQ
            • 1zorro-bis Re: szopa 05.09.15, 22:11
              Karen....ale przeciez Kicho to jesz malarz przez duze "M" a ja tylko ....pacykarz.big_grin
              Wiec po co ta dyskusja?big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka