Dodaj do ulubionych

W Berlinie

21.12.16, 14:41
Niemieckie media dotarły do raportu, z którego wynika, że polski kierowca ciężarówki, którą islamscy terroryści wykorzystali do zamachu, robił wszystko, by powstrzymać napastników. Niemcy chcą postawić mu pomnik.
Jak przekonuje osoba zbliżona do śledztwa, z ustaleń niemieckiej policji wynika, że w kabinie ciężarówki doszło do walki, gdy Polak zorientował się do czego potrzebna napastnikom pojazd. Łukaszowi Urbanowi udało się najprawdopodobniej zranić terrorystę (w kabinie znaleziono krew należącą do kogoś innego niż Polak) i złapać za kierownicę, by uratować niczego nie spodziewających się ludzi na jarmarku świątecznym. Wtedy Polak został niestety najpierw ugodzony nożem, a potem postrzelony z pistoletu o małym kalibrze.

Jak czytamy w niemieckich mediach, gdyby nie heroiczne zachowanie Polaka, ofiar i rannych mogłoby być o wiele więcej. Największe gazety i portale w Niemczech nazywają Polaka bohaterem.
Natychmiast po przedostaniu się tej informacji do mediów, niemieccy internauci zaproponowali postawienie polskiemu bohaterowi pomnik.

– Jeśli to prawda, to należy się Polakowi pomnik, obojętnie w jakiej formie. Może też jeszcze życie bez trosk dla jego żony i 17-letniego syna – domagają się niemieccy internauci.
http://i68.tinypic.com/n6rupy.jpg

źródło: pikio.pl
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: W Berlinie 21.12.16, 15:03
      zgadza sie! Polak zaplacil zyciem zeby uratowac ludzi na Jarmarku......
      ....." Dabei verhinderte der polnische Lkw-Fahrer, der beim Attentat auf dem Beifahrersitz saß, möglicherweise sogar noch Schlimmeres. Die Obduktion habe ergeben, dass er zum Zeitpunkt des Anschlags noch lebte, berichtete Bild.de. Ein Ermittler habe von einem Kampf gesprochen. Auch von Messerstichen ist die Rede. Erschossen worden sei der Mann erst, als der Lkw zum Stehen kam.

Nach dem Attentat fand man den Polen tot im Führerhaus. Nach dpa-Informationen wurde er mit einer kleinkalibrigen Waffe erschossen. Von ihr fehlt bislang jede Spur. Der Mann arbeitete für die Speditionsfirma, der der Sattelschlepper gehört....."
    • ulisses-achaj Re: W Berlinie 21.12.16, 17:07
      Niemcy zadbają może o godziwe życie Jego rodziny. Polskie władze nie zająknęły się o tym ani słowem. Bo to wszak "prosty" Polak, a nie wdowa smoleńska Gosiewska, żeby kasą sypać.
      • hardy1 Re: W Berlinie 21.12.16, 18:41
        Zgadzam się z Tobą, Ulissesie. Obecnie rządzący w Polsce mają inne priorytety, niż zajmowanie się jakimś bohaterskim kierowcą.
        Jak wypowiedział się szef firmy transportowej, a prywatnie kuzyn zamordowanego kierowcy, mimo jego kilkakrotnych telefonów do ambasady polskiej w Berlinie nie otrzymał żadnej pomocy ani wyjaśnień. Dodam, że nowym ambasadorem jest niejaki Przyłębski, prywatnie mąż nowej sędziny w TK z mianowania kaczelnika. Czy mam więcej pisać? Chyba nie trzeba.
        • sorel.lina Re: W Berlinie 22.12.16, 15:11
          Brytyjski kierowca zbiera pieniądze dla zabitego Polaka. Kwota rośnie w niesamowitym tempie, dorzuca się cały świat

– Żadne pieniądze nie przywrócą Łukaszowi życia, ale mam nadzieję, że to pomoże jego rodzinie – napisał na stronie gofundme.com David Duncan zachęcając do wpłat na rzecz bliskich polskiego kierowcy TIR-a zamordowanego przez zamachowca w Berlinie. Samochód Polaka został później użyty do przeprowadzenia ataku terrorystycznego, w którym zginęło 12 osób, a blisko 50 zostało rannych.

Duncan przyznaje, że sam jest "truckerem" i że nie może wyjść z szoku po zamachu w Berlinie. – Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak się czuje rodzina Łukasza w tym strasznym czasie – napisał, rozpoczynając we wtorek zbiórkę. Darczyńcy wpłacają zazwyczaj kwoty od 5 do 20 funtów. Po niecałych dwóch dniach na koncie jest już ponad 41 tys. funtów, a nowe wpłaty dokonywane są non stop. Darczyńcy to zarówno Brytyjczycy, Polacy, jak i osoby z innych krajów. Tylko w trakcie pisania tego tekstu suma urosła o kilka tysięcy.

/na:temat/
          • 1zorro-bis Re: W Berlinie 22.12.16, 15:48
            i to sie wlasnie nazywa SOLIDARNOSC!
            BRAWO!.
            sorel.lina napisała:

> Brytyjski kierowca zbiera pieniądze dla zabitego Polaka. Kwota rośnie w nies
            > amowitym tempie, dorzuca się cały świat

>
            > – Żadne pieniądze nie przywrócą Łukaszowi życia, ale mam nadzieję, że to pomoże
            > jego rodzinie – napisał na stronie gofundme.com David Duncan zachęcając do wpł
            > at na rzecz bliskich polskiego kierowcy TIR-a zamordowanego przez zamachowca w
            > Berlinie. Samochód Polaka został później użyty do przeprowadzenia ataku terrory
            > stycznego, w którym zginęło 12 osób, a blisko 50 zostało rannych.
            >
            > Duncan przyznaje, że sam jest "truckerem" i że nie może wyjść z szoku po zamach
            > u w Berlinie. – Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak się czuje rodzina Łuka
            > sza w tym strasznym czasie – napisał, rozpoczynając we wtorek zbiórkę. Darczyńc
            > y wpłacają zazwyczaj kwoty od 5 do 20 funtów. Po niecałych dwóch dniach na konc
            > ie jest już ponad 41 tys. funtów, a nowe wpłaty dokonywane są non stop. Darczyń
            > cy to zarówno Brytyjczycy, Polacy, jak i osoby z innych krajów. Tylko w trakcie
            > pisania tego tekstu suma urosła o kilka tysięcy.
            >
            > /na:temat/
            • sorel.lina Re: W Berlinie 23.12.16, 11:14
              Morderca, sprawca masakry w Berlinie Anis Amri - zabity! Zastrzelony przez policję w Mediolanie.

• hardy1 Re: W Berlinie 23.12.16, 21:12
                Ktoś musiał mordercy przygotować drogę ucieczki i pomagać. Mam nadzieję, że go dopadną.
                ... i wreszcie porządnie zabiorą się za ISIS.
                • sorel.lina Re: W Berlinie 23.12.16, 21:58
                  Hardy, już go policja włoska zastrzeliła!
                  • hardy1 Re: W Berlinie 24.12.16, 00:00
                    Wiem, że morderca nie żyje. Pisałem "że go dopadną" o tym/tych, który pomagał zbrodniarzowi w ucieczce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka