Dodaj do ulubionych

aquapark czas zacząć

17.11.10, 19:07
Dobra wiadomość. Są postępy w sprawie możliwości wybudowania aquaparku:
www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-2535
Teraz pytanie, kiedy inwestycja zostanie zrealizowana? Bo że jest niezbędna i bezwzględnie celowa i opłacalna, nikt chyba nie ma dziś wątpliwości:
forsal.pl/artykuly/458240,aquaparki_to_nowa_zyla_zlota_cala_polska_buduje_parki_wodne.html
Czy zdążymy przed euro?
Obserwuj wątek
    • misiek1974 Re: aquapark czas zacząć 17.11.10, 20:39
      e.voytaszek napisał:

> > Czy zdążymy przed euro?

Euro mają wprowadzić w 2015 roku :D

Do tej pory chyba wybudują :)
      • pleg Re: aquapark czas zacząć 17.11.10, 20:56
        dziś w radio usłyszałem, że grunt już jest,
        wojewoda przekazał teren pod aquapark :)
        • brunno34 Re: aquapark czas zacząć 29.01.11, 11:17
          Coś cicho na razie w temacie rozpoczęcia prac budowlanych....a wiosna tuż tuż
          • brunno34 Re: aquapark czas zacząć 29.01.11, 11:29
            ps.
            małe uzupełnienie, w projekcie budżetu jest 3,3 mln na projekt kompleksu z basenami:
            bip.legionowo.pl/upload/16332/budzet2.pdf
            • madziulec Re: aquapark czas zacząć 29.01.11, 11:42
              Nie nie nie ;)
              Jest 300.000 na projekt zespołu ;)))
              Reszta jest na .... modernizacje stadionu ;)

PS
              Jedno z ciekawszych zadan w pozycji "Zadania w zakresie kultury fizycznej": "zakup zamiatarki ;) - jesli kultura fizyczna to powinni kupic lopaty ;))))
              • zaq1975 Re: aquapark czas zacząć 29.01.11, 20:37
                pewnie wygra projekt pana który zaprojektował nam Arenę :-)
                • madziulec Re: aquapark czas zacząć 29.01.11, 21:36
                  Szczerze? Powiem Ci, ze jest mi to praktycznie obojetne do pewnego stopnia. Do pewnego, poniewaz jednak wydaje mi sie, ze tak jak wiele osob (wiekszosc zapewne) jestem estetka i chcialabym, by w miescie panowala pewna jednolitosc, a nie, ze jeden budynek z metalu i plexi, a drugi drewniany i w stylu goralskiej chatynki.

Ale pewnie znów wyjdzie, ze sie czepiam ;)
                  • brunno34 Re: aquapark czas zacząć 05.02.11, 20:19
                    Patrząc na budżet na 2011 rok, istnieje obawa że zimą 2011 roku nadal nie popływamy w nowym aquaparku. Obym się mylił, ale jeśli zarezerwowano w 2011 tylko środki na projekt a nie na budowę, to bardzo źle wróży. Może przyjdzie nam czekać na basen aż do lutego a nawet marca 2012? Byłby to swoisty samobój władz miasta
                    • psychomaszyna Re: aquapark czas zacząć 05.02.11, 20:36
                      Myślę, że teraz nie ma kasy w budżecie miasta i aquapark się trochę obsunie w czasie. Trudno mieć do o to pretensje do Smogorzewskiego.
                      • bronka777 Re: aquapark czas zacząć 05.02.11, 21:06
                        ja spokojnie mogę poczekać, wolę coś super w 2013 lub później, niż jakieś byle co w typie superbasenu na Bródnie, który od dawna stoi zamknięty i sie rozsypuje...
                    • polokokt Re: aquapark czas zacząć 06.02.11, 09:19
                      Przecież już od dawna wiadomo, że obecne prace, są to prace przygotowawcze, a więc ja osobiscie nie spodziewam się Aquaparku ani w tym roku ani w przyszlym. Optymistycznie, zakladam 2013. Zresztą wydaje mi się, że była też o podobnej dacie mowa w którymś z wywiadów.
                      Pozdrawiam
                      • pleg Re: aquapark czas zacząć 06.02.11, 12:55
                        polokokt napisał:

> Przecież już od dawna wiadomo, że obecne prace, są to prace przygotowawcze, a w
                        > ięc ja osobiscie nie spodziewam się Aquaparku ani w tym roku ani w przyszlym. O
                        > ptymistycznie, zakladam 2013. Zresztą wydaje mi się, że była też o podobnej dac
                        > ie mowa w którymś z wywiadów.
                        > Pozdrawiam

Myślę, że to całkiem prawdopodobne słuchać głosów radnych:
                        relacja z sesji budżetowej - LTV
                        • brunno34 Re: aquapark czas zacząć 06.02.11, 16:28
                          Budowa miała zaczać się jeszcze w 2011:
                          www.nasztarchomin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=501&Itemid=37
                          • pleg Re: aquapark czas zacząć 06.02.11, 18:25
                            brunno34 napisał:

> Budowa miała zaczać się jeszcze w 2011:
                            > www.nasztarchomin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=501&Itemid=37

Nie podają żadnego źródła tego newsa
                  • misiek1974 Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 18:39
                    madziulec napisała:

>>
                    > Ale pewnie znów wyjdzie, ze sie czepiam ;)

Oj nie czepiasz się :)
    • cieciu72 Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 12:44
      a czy będzie ten basen olimpijski , o którym mówił prezydent Zadrożny, fajnie by było , arena, basen, stadion. niezłe centrum sportowe byłoby w Legionowie.

nasze-legionowo.pl/archives/58
      • 3goust Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 15:04
        lepiej niech nie będzie olimpijski, bo jeszcze ktoś zorganizuje tu zawody rangi krajowej a wtedy pozna mroczne strony aquaparku czyli brak miejsc na zostawienie auta oraz autobusów.
        • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 17:42
          Niestety, ze względu na bliskość budowanego basenu olimpijskiego w Warszawie na ul. Jagiellońskiej, u nas już takiego nie będzie.
          Będzie basen 25 metrów, posiadający 6 lub 8 torów.
          Ale nic nie jest przesądzone, gdyż projekt który istnieje, de-facto nim nie jest, a jest tylko koncepcją czekającą na sugestie, także te ze strony mieszkańców. Sugestie można zgłaszać na fejsbukowym profilu Porozumienia Samorządowego w zakładce dyskusje. W odpowiednim czasie zostaną przekazane osobom odpowiedzialnym za budowę aquaparku.
          • misiek1974 Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 19:28
            A czy ten aquapark nie mógłby powstać zamiast centrum handlowego koło torów? Jest tam dużo miejsca również miejsca na parking gdzie nawet madziulec zawsze znajdzie wolne miejsce do parkowania.
            • hurapesymista Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 19:47
              Ja bym wolał, żeby aquapark był nieprędko, bo znów się okaże, że miasto zapędziło się z inwestycjami i nie ma pieniędzy, żeby wyremontować legionowskie uliczki. Moja, nie dość, że nieutwardzona i z 30cm dziurami, to jesczcze zdewastowana przez zeszłoroczne, kilkukrotne rozkopywanie, teraz jest do pokonania tylko UAZem, lub Hummerem. A już głóśno mówi się, że remont nieprędko, bo w kieszeni pusto.
              • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 01:48
                W tym roku go na pewno nie będzie, budowa ruszy najprawdopodobniej w przyszłym.
            • polokokt Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 23:05
              pewnie mógłby, ale teran o którym myślisz jest prywatny wiec miasto co najwyzej moze go odkupić po cenach rynkowych. A to pewnie już zjadłoby cały budzet przeznaczony na całą inwestycje a nie tylko zdobycie lokalizacji.

Zreszta, według najnowych informacji inwestor który miał wybudować centrum handlowe, szuka chętnego na odkupienie tej działki...
            • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 01:44
              Raczej nie, bo teren pod aquapark miasto otrzymało od wojewody mazowieckiego, miasto opłaciło jedynie notariusza: www.miejscowa.pl/201011257342/Wydarzenia/Legionowo/Wilgotne_wyzwanie.html
          • kwitkows Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 20:14
            porozumienie-samorzadowe napisała:
            > Będzie basen 25 metrów, posiadający 6 lub 8 torów.
            To chyba brodzik a nie basen.
            • 3goust Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 21:23
              Baseny są 25 lub 50 metrowe więc to nie brodzik, ale jednak lepiej było by poczekać 3 -8 lat i zbudować 50 metrowy niż 25 ;) i małą trybulkę po boku;) obiekt przystosowany wszechstronnie
            • polokokt Re: aquapark czas zacząć 13.02.11, 23:06
              dla mnie moze byc i 25 metrów (ale wtedy zdecydowanie 8 torów), tylko żeby pod słowem "aquapark" nie krył się sam basen, ale także jakieś wanny z bąbelkami, sauny, "komora lodowa", zjeżdzalnie...

• porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 01:50
                I takie są założenia, natomiast sugestie co do kriokomory czy innych solariów i kręgielni - proszę wpisywać na FB, tam chcemy zebrać wszystkie propozycje i przekazać je w imieniu mieszkańców.
            • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 01:46
              A nie :)
              Brodziki będą jeszcze mniejsze, i basenik dla dzieci do nauki pływania również. :)
              Wkrótce (może nawet jutro) na stronie PS będą pliki do pobrania - z całą koncepcją.
          • anakondaaaa Re: aquapark czas zacząć 07.03.11, 15:43
            A ja myslałam że to PO w rauszu rzadzi w Legionowie a nie PS. Kto by pomyślał.
    • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 13:35
      Koncepcja budowy aquaparku już jest dostępna, zapraszamy do zapoznania się z nią, a także do wpisywania swoich uwag w zakładce dyskusje.

www.facebook.com/pages/Porozumienie-Samorzadowe/120423654664417
      • godgod Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 13:44
        Pierwsza uwaga. Na prezentacji doliczyłem się tylko 30-40 miejsc parkingowych. Warto o tym pomyśleć teraz, a nie w 2020r.
        • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 14:06
          Obecny parking będzie przedłużony, a do tego jeszcze są miejsca parkingowe na targu, wiem że to jest cała przecznica, ale mały spacerek to nic strasznego mimo wszystko - a po to tam powstały aby trochę wspomóc kompleks sportowy czyli stadion, Arenę i w przyszłości Aquapark - ale mimo wszystko jeśli istnieje taka możliwość, prosimy o wpisywanie tych uwag na Fb...
          • w.iwo Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 15:06
            a ja zapraszam do dyskusji tutaj ;)

w formie mniej oficjalnej i bez portretów ;)))
            • e-legionowo Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 18:48
              Ja wolę tu się udzielać, niż na kilku podstronach dotyczących legionowa na FB.
              A nie można pomyśleć o piętrowym parkingu w miejscu obecnego parkingu "wzdłuż" Sobieskiego ? Wiem wiem spore koszty ale dzięki temu zwiększyła by się pojemność parkingu o 2-3 razy, w zależności od ilości pięter. A służyłby zarówno stadionowi, arenie i aquaparkowi.
              • misiek1974 Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 19:07
                Tak piętrowy parking przyda sie w centrum miasta bo coraz ciężej o wolne miejsce parkingowe.
                • madziulec Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 19:18
                  Poaptrzmy ile parkingow pietrowych zbudowano w pobliskiej Warszawie ostatnio....
          • 3goust Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 20:32
            porozumienie-samorzadowe napisała:
            > a do tego jeszcze są miejsca parkingowe na targu, wiem że to jest cała przecznica,

A czy ktoś przewidział sytuacje ekstremalne?
            Sobota, targ pełny, w arenie mamy zawody siatkówki a ludzie chcą iść popływać, albo lepiej jakieś zawody się odbywają w aquaparku? I co wtedy? Czy kupcy wpuszczą nasze pojazdy na swoje miejsca handlowe?
            Miejsca parkingowe dla osób niepełnosprawnych dał bym bliżej wejścia.
            I najważniejsze co będzie na pozostałym placu?
            • madziulec Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 21:24
              Niezle to ująłes ;)

ludzie chca ISC poplywac;)

Milego chodzenia zatem ;) NIepotrzebny parking.
            • porozumienie-samorzadowe Re: aquapark czas zacząć 15.02.11, 02:04
              Pozostały plac to przewidziana przez prawo powierzchnia biologicznie czynna - takie przepisy. Sugestie nawet te forumowe, zostaną przekazane. :)
              Na wszelkie pytania na które nie potrafię w tej chwili odpowiedzieć (nie jestem pracownikiem UM) w jak najkrótszym czasie postaram się zebrać odpowiedzi i przekazać je na FB, no i tutaj także. :)
        • madziulec Re: aquapark czas zacząć 14.02.11, 15:38
          Zlewka klientow ;)

A zreszta ;) Co bedziemy sie oszukiwac. Przeciez ida na basen dla zdrowia, wiec neich sie pzrebiegna, jak to sugerowal Misiek1974 w innym watku.
          Niektorym z "wadzy" tez by juz sie pzryadlo, bo jak nie patrzec objawy otluszczeni wyrazne....
          • aaaaa-0 Re: aquapark czas zacząć 25.02.11, 08:48
            gowno wybuduja i gowno bedziemy mieli... kolejny basen 25m w legionowie bo sa 2 przeciez i najlepiej jak jeszcze przez wakacje i ferie bedzie zamkniety jak przy zso nr2 albo wogole go nie otworza jak na csp. bez sensu. po co wogole robic takie plany? zrobili hale chociaz podobno tez nie jest super wypasiona bo czegos jej tam brakuje itak samo bedzie z basenem i z reszta inwestycji. zawsze czegos brakuje. czasem warto sie pomeczyc i poszukac sponsora a nie tylko czekac az ktos wylozy kase. mamy XXI w. i o kase trzeba powalczyc...
            • w.iwo Re: aquapark czas zacząć 25.02.11, 17:53
              pytanie 50m czy 25m ?
              • cieciu72 Re: aquapark czas zacząć 01.03.11, 20:34
                jednak 25 m :( obiecanki były tylko przed wyborami.....no i poczekamy jeszcze zapewne kilka lat!!!!
            • anakondaaaa Re: aquapark czas zacząć 07.03.11, 15:47
              Baseny to chyba wybudują, ale do nazwania tego aquaparkiem to bedzie im daleko. Tak samo jak w Jachrance to też nie jest aquapark tylko poprostu basenik i tyle.
    • anakondaaaa Re: aquapark czas zacząć 07.03.11, 16:02
      Z tego co widzę to tylko jedna zjeżdżalnia i to ma być Aquapark?! Chyba nie lepszy od BASENU na Inflanckiej. A miało byc tak pięknie a wyszło jak zwykle. Zamiast zrobić coś co będzie wizytówką dla miasta robią miejski "kompleks basenów", kto jadąc z Warszawy nad zalew skręci do Legionowa? Myslałam że to będzie coś w stylu Tatralandii na Słowacji nie mówiąc o Tropical Island pod Berlinem, a tu mamy lokalne bajorko.
      • hurapesymista Re: aquapark czas zacząć 07.03.11, 16:31
        Aquapark odnosi się do adresu, nie do oferty
      • 3goust Re: aquapark czas zacząć 07.03.11, 17:16
        Prezydentowi jak i jemu otoczeniu brakuje już pomysłów. Tak jak przy pomyśle budowie szpitala chcą zbudować tylko szpital zamiast obiekt posiadający lądowisko dla helikopterów oraz podjazd dla karetki z nawierzchni stosowanej w alei serwisowej torów formuły 1 [pozwalająca szybko do hamować] . Oba elementy są drogie, być może nie przydatne na co dzień, ale według mnie należało by zbudować choć by dlatego że raz mogą się przydać. I ten raz te sekundy mogą przesądzić czy osoba będzie żyć czy nie.

A aquapark czy to mają być setki kilometrów rur, fal i atrakcji czy tylko basen? Tego nie wiem bo sam aquapark nikogo nie zabije jeśli basen będzie miał tylko 25 metrów zamiast 50 metrów. Będzie tylko małe lub większe rozczarowanie. Brak wizji wielkich wodospadów, wodnego baru w jaskini pod wodospadem, sztucznych wirów, sztucznych fal oraz wysokie zjeżdżalnię przeżyję
      • polokokt Re: aquapark czas zacząć 07.03.11, 17:42
        biorąc pod uwagę, że obecnie właściwie nie ma nic, to dobry basen z dobrym zapleczem do tego jakis zestaw saun i jacuzzi to już będzie niezła różnica.
        Obiekty typu Tropical Island czy tartalandia to może sobie postawić prywatny inwestor, ewentualnie gmina która nie ma co z kasą robić. A tu chodzi o zapewnienie podstawowego dostępu do tej formy rekreacji w ramach pieniędzy którymi dysponujemy.

Skoro Warszawa sobie nie pozwoliła na wybudowanie przytoczonych wyżej aquaparków, to jaką trzeba mieć wyobraźnie, żeby na hasło z Legionowskiego UM "aquapark" zobaczyć tego typu aquapark w Legionowie :)

I trzeba pamietac, ze wejscie na taką tatralandie nie byłoby tanie, pytanie czy bys przychodzila najmarniej raz w tygodniu na taki aquapark (miesiecznie dla rodziny z dziecmi to bylby wydatek kilkuset złotych)? Bo wybudowac dla osób dobrzy sytuowanych z całego województwa, Polski a może i europy, zamiast dla szarego Kowalskiego z Legionowa, mijałoby się trochę z celem tej inwestycji (które przypominam brzmi: basen dla Legionowa)

Pozdrawiam
        • cieciu72 Re: aquapark czas zacząć 24.05.11, 12:27

i co z tym aquaparkiem?
          Cisza nastała, nic w mediach nie słychać na jakim etapie jest ta budowa?

Mamy mistrza Polski !!! a może i świata!!! Gratuluję Dawid!

www.powiat-legionowski.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=2066
          • polokokt Re: aquapark czas zacząć 24.05.11, 12:43
            "... ta budowa" ? Ta budowa, to jest w fazie projektów i szukania pieniedzy. A jak wiadomo, z pieniedzmi to ostatnio jest marnie :) Wiec do fazy "budowa" to coś czuję że trochę jeszcze czasu minie.
            • brunno34 Re: aquapark czas zacząć 08.09.11, 19:31
              Czy ktoś wie co aktualnie w temacie się dzieje? Wiem że zarezerwowano środki na projekt, a ze strony legionowo.pl wynika, że jesienią tego roku ma zacząć się budowa kompleksu. Nie ma jednak od marca żadnych informacji bieżących, nad czym ubolewam
              • godgod Re: aquapark czas zacząć 08.09.11, 19:40
                Przewiduję, że po wyborach zapał opadnie.
                • maalwina88 Re: aquapark czas zacząć 25.10.13, 17:35
                  Czytałam dzisiaj w Echo Powiatu Legionowskiego, że aquaparku nie będzie, ale w planach jest basen sportowy, który dużo mniej będzie miasto kosztować. A ile w tym prawdy????......
                  Na początku września stałam około 5 h w kolejce na basenie, aby zapisać dziecko na naukę pływania i nie zapisałam z braku miejsc. Córkę wożę do Stanisławowa na basen, nie wierzę w obietnice naszych władz, że wybudują w końcu ten basen, były tylko obietnice wyborcze, wstyd aby dzieci z tak wielkiego miasta musiały jeździć do mniejszych miejscowości, aby mogły nauczyć się pływać. W naszym mieście liczy się tylko piłka nożna i siatkówka, teraz nawet są plany aby w miejscu basenu pobudować zadaszone boisko treningowe dla piłkarzy.
                  po co basen???.....
                  • madziulec Re: aquapark czas zacząć 25.10.13, 18:35
                    Rodzice prowadzacy dzieci na piłeuśmieją się.
                    Bo z kolei słyszeli, że będa mieli zajęcia za darmo. I co?? Płacą i to wcale nie mało.
                    • e.voytaszek Re: aquapark czas zacząć 03.11.13, 16:17
                      Moim skromnym zdaniem warto postawić na geotermię. Są zasoby:
                      pga.org.pl/geotermia-zasoby-polskie.html
                      Przykład Uniejowa pokazuje że warto. Choćby świadczy o tym fakt powstania kilkunastu restauracji, kilkunastu baz noclegowych no i wpływy z podatków do budżetu miasta
                      • madziulec Re: aquapark czas zacząć 03.11.13, 17:58
                        A tak bliżej to ten link wskazuje, że warto akurat w Legionowie???
                        • e.voytaszek Re: aquapark czas zacząć 04.11.13, 18:34
                          Przeciętne warunki:
                          Warunki geotermiczne woj. mazowieckiego

W większości obszar woj. mazowieckiego położony jest na Niżu Polskim w okręgu geotermalnym grudziącko-warszawskim. Okręg ten charakteryzuje się powierzchnią ok., 70 tys. km2 z wodami geotermalnymi o temp 25-135°C występującymi w pokładach triasowych oraz kredowych i jurajskich o łącznych zasobach na głębokości 3100m
                          Najkorzystniejsze warunki do wykorzystania energii geotermalnej występują w powiatach płockim, żuromińskim, płońskim, sierpeckim, sochaczewskim, żyrardowskim. Budowa systemów geotermalnych może być opłacalna w większości w miejscowościach, gdzie możliwy jest odbiór ciepła w stałej, dużej ilości. Atrakcyjność budowy instalacji uwarunkowana jest wykonywaniem otworów geotermalnych, które zapewnią odpowiednio wysoki strumień wody o odpowiedniej temperaturze. Dobre warunki występują w miastach Żyrardów, Błonie, Gostynin, Płock, Sochaczew, natomiast w miejscowościach Nowy Dwór Maz., Grodzisk Maz., Grójec, Legionowo, Warszawa, Pruszków, Płońsk, Piastów warunki określa się jako przeciętne.
                          źródło:
                          www.mae.com.pl/odnawialne-zrodla-energii-energia-geotermalna.html
                          • madziulec Re: aquapark czas zacząć 04.11.13, 19:27
                            Wiesz co? Ja to bym tak entuzjastycznie do tematu nie podchodziła.
                            Ale jak chcesz to sfinansować to voila, bronić nie będe :)
                            • maalwina88 Re: aquapark czas zacząć 06.11.13, 15:26
                              www.gazetaecho.pl/forum_koniec-marzen-o-aquaparku-w-legionowie-mozliwy-basen/topic/4-7921

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka