21.01.11, 18:50
"Wszystko to, co się dzieje w Japonii, podporządkowane jest pracy. Przykładowo – doskonały system transportu w całym kraju funkcjonuje od 5 rano do północy. Komunikacji nocnej poza taksówkami brak... aby Japończyk mógł się wyspać do pracy a nie balować. W środkach transportu – w kolejkach, metrze, spędza się tak dużo czasu, że Japończycy traktują to jak przedłużenie domu. Bez oporów śpią opierając się o współpasażerów, kobiety robią makijaż, po pracy zaś nagminnie czytają książki i komiksy manga. ""Pociagi shinkansen jeżdżą po własnych torach ze średnią prędkością 240-280 km/h, odchodzą z głównych stacji co kwadrans" ... fantastyka ?
skądże... to opis wycieczki do Japonii...

tak sobie czytam i zazdroszczę, zupełnie inny świat... jakby tak ktoś oparł się o współpasażera mógłby stracić prostą linię nosa ;))) nie wspominam o szybkości... matko... 160 km na godzinę ma jechać w porywach u nas coś podobnego do maszyny parowej... z tego powodu osłony światłoczułe, specjalnie dobrane kolorystycznie (chodzi o antydepresyjne podejście do klienta, popielate...) tworzą korytarz który z pewnością będzie widoczny z daleka... no może nie jak chiński mur, ale...

no brzydkie to jest
chyba zacznę ryż jeść na potęgę ;)

ps. ale wycieczka bajka
Obserwuj wątek
    • w.iwo Re: Droga krajowa 21.01.11, 18:54
      droga krajowa no to mnie trochę pocieszyło... ruski hardcore ;)
      czad, warto zerknąć i pocieszyć się że inni maja gorzej...
    • narewa Re: Kolej 23.01.11, 21:08
      ostatnio jechałam koleją z Kopenhagi do Karlskrony/i z powrotem/ i jestem pełna podziwu i zazdrości,że jednak tak można.Pociągi czyste,wyświetlane informacje o stacjach,godzinach przyjazdu,za kilkuminutowe opóźnienie byliśmy przeproszemi grzecznie...tylko jeździć

-
      I love Lubatka.
      • w.iwo Re: Kolej 24.01.11, 18:07
        wow, wróciłaś nareszcie ;)

i opóźnień nie mają ?
        jak porównuję sobie Japonię i zakamarki świata to pocieszam się że jesteśmy gdzieś w środku ;) przyzwoitości
        • narewa Re: Kolej 24.01.11, 19:14
          ano wróciłam..

A opóźnienia też mają,owszem.Z Kopenhagi wyjechałam aż 20 minut opóxniona,to da się przeżyc.
          Za to pociąg jechał sobie cichutko,spokojnie, bez szarpania czy zgrzytów przy hamowaniu,można się nawet zdrzemąć .
          A w samolocie ,lecącym już dosyć wysoko,widziałm kobietę,która robiła sobie makijaż i nawet jej reka nie drgnęła przy malowaniu rzęs
          Jak na razie to mam dosyć podróżowania,teraz sobie w domku posiedzę...do czasu.
          .

I love Lubatka.
          • w.iwo Re: Kolej 25.01.11, 20:09
            też robię sobie makijaż ;) w samochodzie stojąc przy szlabanie
            swoją drogą ludzie rózne rzeczy robią podczas jazdy samochodem ;)))
            • zdebeq Re: Kolej 27.01.11, 20:36
              • w.iwo Re: Kolej 27.01.11, 21:22
                to naturalna szczepionka immunologiczna ;)))
                • ralphie Re: Kolej 31.01.11, 15:10
                  mam pomysła! przy legionowskich przejazdach powinny pojawić się dystrybutory z kawą, spokojnie zdąży przestygnąć zanim otworzą ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka