hubert_sikorski
24.01.11, 16:31
Napisałem do PLK w sprawie podjazdów dla rowerów w tunelach dla pieszych.
--------------------------
Witam.
Chciałem państwu przedstawić pewien problem z którym borykają się mieszkańcy Legionowa. Nie tak dawno zakończył się remont E65 na odcinku Warszawa-Legionowo. Na stacji Legionowo oraz Legionowo Przystanek pojawił się tunele oraz windy. Niestety do wind nie można wchodzić z rowerami, na upartego jest to możliwe (postawić rower na tylnym kole) ale powoduje to dewastacje windy i jest kłopotliwe. O ile wózki z dziećmi czy osoby niepełnosprawne na wózkach mogą skorzystać z windy (przynajmniej w teorii, bo te zwykle nie działają), o tyle rowerzyści muszą taszczyć rowery po schodach. Czy ten stan rzeczy ma się utrzymać przez następne 20 lat!? Flagowa inwestycja na kolei na EURO 2012 jest tak nieprzemyślana?
Jak wybrnąć z tej sytuacji. Dlaczego nie zostaną wykonane normalne podjazdy, nawet przy stosunkowo niedawno wykonanych inwestycjach (metro Centrum) takie podjazdy funkcjonują i nie płoną tam świeczki. Jeżeli przerasta to możliwości naszych inżynierów to proszę zamontować ceownik. Ceownik montujemy przy samej ścianie, ścianka ceownika znajdująca się od strony schodów odgięta względem podstawy o 135 stopni. Odgięta ponieważ rower prowadzony byłby pod kątem z wiadomych względów. Dzięki temu nikt kto idzie po schodach nie nadepnie na "prowadnice", a żaden rowerzysta nie zjedzie po "prowadnicy".
Pozdrawiam
Hubert Sikorski
-------------------------------
Odpowiedź
-------------------------------
Witam,
remont linii E 65 jest inwestycją realizowaną przez Centrum Realizacji Inwestycji. W związku z tym wystąpilismy z pismem o rozważenie z wykonawcą mozliwości zamontowania na schodach pojedynczych szyn, które umozliwiałyby prowadzenie roweru. Pismo w załączeniu.
Pozdrawiam,
Beata XXXXXXX - Zakład Linii Kolejowych w Warszawie
------------------------------
Kto wie, jeżeli dostaną może nie kilkaset ale nawet kilkadziesiąt e-mail to coś się ruszy w tej sprawie? Pisałem na dwa adresy iro.warszawa@plk-sa.pl oraz iz.warszawa@plk-sa.pl
--
narodowcy.net