Dodaj do ulubionych

Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legionowie

19.07.11, 20:45
Od 3 dni zauważyłem , że coś bardzo spadła prędkość internetu dostarczanego przez T-mobile , dawniej Era w Legionowie.
Mój modem w domu łączy się tylko na EDGE , a nie jak kiedyś na UMTS albo HSPA.
Czy ktoś wie co się dzieje w tym temacie, czy to tak już będzie?
sprawdziłem, że modem mój jest sprawny, w Wawie śmiga aż miło.
Obserwuj wątek
    • godgod Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 19.07.11, 21:00
      Ciesz się z tego co masz. Ja na działce na Bugiem pocztę 5MB blueconnectem ściągałem godzinę. Zamiast w maszty, to kasa poszła na te różowe plakaty.
    • misiek1974 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 19.07.11, 21:17
      Takie rzeczy tylko w Erze :)
      • 3goust Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 19.07.11, 21:35
        Nadajnik T-mobile [PTC] został zdemontowany prawomocnym wyrokiem sądu, ponieważ PTC (T-Mobile) od 2000 roku nie płaciła za dzierżawę tak wiec obszar który obejmował nadajnik stracił zasięg [telefoniczny i internetowy]. PTC postanowiło postawić nowy maszt na Buchniku który obejmie okolice Legionowa, ale zanim to nastąpi minie trochę czasu. Ponoć szukają rozwiązania tymczasowego jak załagodzić skutki. Na maszcie za który nie płacono był także nadajnik orange: także mogą być chwilowe zaniki w niektórych obszarach, ale nie tak poważne bo orange ma gęściej nadajniki;)
        • kka69 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 20.07.11, 08:50
          Dzięki 3goust za info.
          To bardzo niedobrze, że ERA nie płaciła za dzierżawę masztu .
          Zauważyłem też, że na telefonie też jest słabszy sygnał ERY u mnie w domu.
          Jak nie rozwiążą problemu do września, to stracą klienta ( mnie) , a pewno i innych też , a szkoda, bo już się do nich przyzwyczaiłem.

• 3goust Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 20.07.11, 09:43
            Gdyby nie płacili nadal pewnie nadajnik by stał dalej, ale o wszystkim przesądzili okoliczni mieszkańcy masztu, którzy to wysnuli petycje do właściciela o likwidacje. Podpisując petycje pewnie dużo osób nie zwróciło uwagi u kogo sami mają internet i telefon;) Właściciel od którego dzierżawi PTC dostał petycje mógł podjąć dwie decyzje, Brak opłat za dzierżawę szybko spowodowały przystanie na petycje mieszkańców.

Wielu przedsiębiorców chce zrezygnować z usług T-mobile ,bo nie może prowadzić działalności gospodarczej ze względu na brak sygnału. Tu są sprzeczne informacje czy można zerwać wcześniej umowę ze względu na brak zasięgu, który to w dniu podpisania umowy był. Czy też trzeba poczekać do końca umowy lub zerwać wcześniej z karą od odstąpienia....a może wcześniej bez kary. PTC w tej sprawie milczy i robi dobrą minę do złej gry a w zasadzie chyba myśli że przeczeka ten malutki kryzys;)
    • zdebeq Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 19.07.11, 21:29
      też to zauważyłem korzystając z Iphona, poza tym zasięg daje ciała.
    • arek140 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 24.07.11, 11:41
      www.jablonna.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1561 To dotyczy chyba tego przekaźnika.W Legionowie jest trochę lepiej.Jabłonna to totalna porażka jeśli chodzi o zasięg.Nowego masztu szybko nie postawią.Będzie dobrze jak do końca roku.W zamian oferują upusty od abonamentu.Trzeba tylko napisac reklamację.Co z tego.W mieszkaniu[osiedle przylesie-jabłonna] jestem praktycznie bez zasięgu.Chrzanie takie usługi.Mieli czas na reakcję dużo wcześniej.Czekali nie wiadomo na co i przebudzili się z ręką w nocniku.Szkoda że przedłużałem w zeszłym roku umowę.Jak ktoś wie jak rozwiązac skutecznie i bez kosztów dodatkowych taką umowę to poproszę o poradę.Będe zobowiązany.
      • alan_25 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 25.07.11, 10:01
        Dowiedziałem się , że do końca tego tygodnia PTC postawi BTS'a i NDEb w Jabłonnej. Jeśli wszystko pójdzie sprawnie ( zgoda UKE) do końca przyszłego tygodnia powinien zostać przywrócony zasięg sieci 2g i 3g sprzed wyłączenia tego nadajnika.
        • hieronim.w Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 26.07.11, 16:19
          Zobaczymy. Jak nic się nie zmieni to w poniedziałek piszę reklamację. Raz już zadarli i im na zdrowie nie wyszło więc drugi raz też się nie dam :)
          • w.iwo Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 26.07.11, 20:59
            tymczasowa stacja ma stanąć w tym tygodniu
            docelowa, po zebraniu wszystkich pozwoleń, na działce Nadleśnictwa Jabłonna
            • w.iwo Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 27.07.11, 11:22
              pzrewidywana lokalizacja działka leśna o numerze 1898/8

stacja wywołuje wiele emocji związanej z oddziaływaniem na człowieka
              każdy chce mieć szybki net, zasięg w komórce ale niekoniecznie wieżę w ogródku

na ile ma to wpływ na impotencję, napięcie przedmiesiączkowe i świecenie w nocy nikt nie wie ;D
              • 3goust Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 27.07.11, 11:51
                ale niekoniecznie wieżę w ogródku
                W ogródku lepiej bo i wpływy do budżetu domowego olbrzymie, najgorzej jak stoi u sąsiada czyli na działce obok, oddziaływanie bliskie a nawet marnych trzech tysi nie ma...
                • w.iwo Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 27.07.11, 13:28
                  fakt 5 tys co miesiąc ... piechotą nie chodzi ;D
              • mlopaci Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 28.07.11, 09:59
                w.iwo napisała:
                > pzrewidywana lokalizacja działka leśna o numerze 1898/8
                > stacja wywołuje wiele emocji związanej z oddziaływaniem na człowieka
                > każdy chce mieć szybki net, zasięg w komórce ale niekoniecznie wieżę w ogródku
                > na ile ma to wpływ na impotencję, napięcie przedmiesiączkowe i świecenie w nocy
                > nikt nie wie ;D

Przeniesienie stacji bazowej z centrum miejscowości do lasu, powoduje, że telefony komórkowe będą musiały nadawać sygnał ze znacznie większą mocą. Telefon przyłożony do ucha, albo noszony w kieszeni spodni, ma znacznie większy wpływ na organizm niż stacja bazowa stojąca kilkanaście metrów dalej. Najmniejsze poziom "napromieniowania" mieszkańców, jest paradokalnie wówczas, gdy w miejscowości jest dużo stacji bazowych o małej mocy. Duża stacja bazowa w lesie, to niestety duży poziom "napromieniowania" i to właśnie uzyskają protestujący mieszkańcy.
                • kka69 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 30.07.11, 19:14
                  Napisałem reklamację na brak internetu do Ery , czyli obecnie do T-mobile.
                  W odpowiedzi dostałem info , że wszystko wróci do normy w 4 kwartale !!!
                  W związku z tym chyba po kilku latach współpracy po prostu chcę z nich zrezygnować.
                  Czy są jakieś "furtki" aby wypowiedzieć im umowę ( bez płacenia kar ) jeżeli nie działa mi internet w moim domu?
                  Bo właściwie to płacę obecnie za usługę, która nie działa.
                  • mlopaci Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 01.08.11, 11:07
                    kka69 napisał:

> Napisałem reklamację na brak internetu do Ery , czyli obecnie do T-mobile.
                    > W odpowiedzi dostałem info , że wszystko wróci do normy w 4 kwartale !!!
                    Szybko - typowo budowa stacji bazowej zajmuje ok. 2 lat.

> Czy są jakieś "furtki" aby wypowiedzieć im umowę ( bez płacenia kar ) jeżeli ni
                    > e działa mi internet w moim domu?
                    Zapoznaj się z poradnikiem urzędu komunikacji elektronicznej - np. str 14
                    "Wynikiem zgłoszenia problemów technicznych z usługą powinno być ze strony operatora przede wszystkim przywrócenie parametrów usługi zgodnych z warunkami zawartej Umowy. W przypadku usługi dostępu do sieci Internet, jeśli operator nie może przywrócić deklarowanej przepustowości łącza – powinien zaproponować abonentowi zmianę warunków Umowy, dostosowując ją do obecnych możliwości technicznych sieci. W przypadku braku zgody ze strony abonenta na zmianę warunków Umowy, powinna ona zostać rozwiązana przez operatora bez żadnych konsekwencji finansowych dla klienta."
    • agter Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 05.08.11, 00:07
      Ja w okolicach osiedla młodych mam prędkość z kosmosu :D 5mb ściągam w 5 sekund :) ale w centrum legionowa jest ju tragedia...
      • kka69 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 13.03.12, 19:30
        Odkopuję ten antyczny temat.
        Bo mam nadzieję, że wreszcie się pozbędę tego mojego problemu z wciąż nie działającym w moim mieszkaniu T-mobile, bo za miesiąc kończy mi się umowa.
        Szkoda , bo od 14 lat byłem ich klientem, nawet laptop z 1zł nie skusi mnie do przedłużenia umowy na telefon,co nie działa w moim mieszkaniu.
        Od awarii utraty zasięgu w zachodnim Legionowie i Jabłonnie, która powstała w lipcu ubiegłego roku , do dzisiaj nic nie zostało poprawione.
        Ale może ktoś ma jednak jakieś pewne informacje dotyczące ponownego włączenia zasięgu t-mobile w tym rejonie?
        • godgod Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 14.03.12, 19:13
          To prawda. Era to teraz taka nędza, że aż żal. W zeszłym tygodniu, przy nowym przedszkolu na oś Sobieskego) brak zasięgu. Nawet jednej kreski...
          Jaka awaria ? Kazali dziadom zburzyć nadajnik, a ci się chyba obrazili i nowego, tej samej mocy nie widać.
          • em-k-a Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 14.03.12, 20:21
            Witam długoletnich użytkowników dawnej Ery :-)
            Moja umowa na blucconect kończy się w maju i szczerze powiem, że czekam z niecierpliwością na koniec... Wymówiłam umowę i też się nie skuszę ponownie, nawet jak laptopa będą dawać za darmo. Mieszkam w ścisłym centrum i zasięg do d...y :-(
            A szkoda, bo jestem z nimi związana praktycznie od początku istnienia, od ok. 1996 roku...
          • izolducha Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 23.03.12, 11:40
            Ja mam wieści z 20 marca 2012, otrzymałam smsa od T-mobile, ze poprawy słyszalności nie będzie. I tyle.
            Pojechałam z tym do punktu T-mobile w Kauflandzie w Jabłonnie i tam mi powiedziano, żeby złożyć pismo o bezkosztowe rozwiązanie umowy, co natychmiast uczyniłam.
            Na podłączenie nadajnika nie godzą sie mieszkańcy Buchnika.
            Najśmieszniejsze jest to, że większość mojej rodziny ma telefony w tej sieci, i każdy na składane reklamacje otrzymywał inne informacje co do terminu uruchomienia wieży.
            • mareklegionowo Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 23.03.12, 13:35
              mozesz napisac jaka tresc zawarłas w pismie?
              tez 2 razy juz zglaszalem reklamacje,nawet mi uwzglednili po 2 miesiace z 25% rabatem na abonament:)),ale jak im napisalem ze chcialbym rozwaizac umowe to napisali mi ze bede obarczony kosztami karnymi wg umowy.
              • izolducha Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 23.03.12, 13:58
                ja swego czasu, jak jeszcze miałam zapał, pisałam do rzecznika praw konsumenta, dostałam odpowiedź, potem odpowiedź z T-mobile, i po tym piśmie się załamałam.

Poniżej szkic pisma

Szanowni Państwo,

Dotyczy: Rozwiązania umowy abonenckiej

Uprzejmie proszę o bezkosztowe rozwiązanie umowy abonenckiej dotyczącej numerów:

w związku z brakiem słyszalności a tym samym niedotrzymania przez Polską Telefonię Cyfrową S.A. postanowień umowy.

Z poważaniem,
                • kka69 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 30.06.12, 12:27
                  Chyba TeMobile już się poddało w Legionowie.
                  Właśnie w Kauflandzie zlikwidowali swój butik.
                  Z powodu braku zasięgu już nikt nie kupował u nich usług, wszyscy chyba tylko rozwiązywali umowy.
                  Mi się udało zdążyć zakończyć przygodę z ta siecią.
                  Stracili moje 4 kart sim, zyskali pomarańczowi.
                  • izolducha Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 30.06.12, 19:00
                    Gratuluję! Ja z nimi walczę o wcześniejsze rozwiązanie umowy, która terminowo kończy mi się w przyszłym roku. Mają mnie w głębokim poważaniu. Ale nie poddaję się.
                    Ciekawe czy można wystąpić przeciwko nim z pozwem zbiorowym?
                    • 3goust Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 30.06.12, 20:13
                      A ja zostaje w sieci Tedebile ;)
                      Jako osoba mająca 35 numerów u nich w abonamentach premium mam argumenty do negocjacji z nimi;)
                      • kka69 Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 01.07.12, 09:00
                        TO może ponegocjujesz, żeby poprawili jakość zasięgu w Legionowie i Jabłonnie?
                        A zresztą,..... teraz to mi to wisi.
                        • 3goust Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 01.07.12, 13:22
                          Zaraz powiesz że to wyuczony bełkot, ale:

Jeszcze w tym roku planowane jest uruchomienie dodatkowego masztu [maszciku] na terenie Jabłonny w okolicy domu ogrodnika. Kolejny nadajnik będzie pojawiał się nieopodal granicy Legionowa i Jabłonny co zapewni zasięg dla tej części.
                          • izolducha Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 01.07.12, 17:19
                            Tak??? A to ciekawostka, ba ja z t-mobile w odpowiedzi na moje pismo dostałam smsa z informacją, że w tym roku (2012) nie nastąpi poprawa jakości usług.
                            • 3goust Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 01.07.12, 18:16
                              możliwe masz świeższe informacje...moja jest z Maja;)
                              • e-legionowo Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 27.07.12, 15:55
                                Juz jest częściowo uruchomiony nowy nadajnik przy ostatnim rondzie obwodnicy, jak się jedzie w stronę Wawy po prawej na obrzeżach lasu jest nowy maszt.
                                • godgod Re: Niska prędkość blueconnect (T mobile) w Legio 29.07.12, 23:32
                                  Dzisiaj, okolice MAXIMA ( w stronę Listopadowej i koło tego nowego przedszkola) zasięg Ery wewnątrz budynków- zero. I taka sama jest moja ocena tej firmy. Przypominam, że mamy rok 2012, a Legionowa jest miastem 50 tysięcznym, które w/g UM plasuje się w czołówkach wszelakich rankingów. Oczywiście UM nic m a do tego, ale widać ile nasze maisto znaczy dla sieci komórkowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka