Dodaj do ulubionych

Powiat okiem turysty rowerzysty.

07.08.11, 12:06
Naszło mnie w tym roku bardziej intensywnie pojeździć na rowerze i to co obserwuję czasem potrafi naprawdę zadziwiać :)

Ale zacznijmy od tak bardzo promowanych ścieżek i szlaków rowerowych.
Ktoś kiedyś wyznaczył szlaki rowerowe, które są publikowane w różnego rodzaju broszurach, mapach i co z tego że są ładnie namalowane jak okazuje się że szlak rowerowy niebieski (Łacha, Gąsiorowo, Kania) jest nie przejezdny bo droga w lesie, która wiódł szlak jest obecnie własnością prywatną i nie dość że jest wykopany rów w poprzek drogi to jeszcze postawiony szlaban.
Na czerwonym szlaku rowerowym (nazywany Wieliszewskim) w Olszewnicy ładnie zostało zwiezione ze 30 wywrotek gruzu budowlanego i ziemi, dalej jest nie lepiej bo w okolicach Sikor trasa jest przejezdna tylko przy pomocy roweru wodno-błotnego. I to nie jest tylko chwilowa obecność wody, tam na dobre porosły szuwary :P
Nowo wykonany plan Legionowa obejmuje ścieżki widma, których nie ma w Legionowie np. na ulicy Siemiradzkiego lub są poszatkowane odcinkami ulic osiedlowych bez ciągłości ścieżki.

Skoro zostały wybudowane ścieżki lub wytyczone szlaki to przydałoby się o nie dbać, a tu tabliczki z oznaczeniami szlaków w środku lasu lub pola są rzadkością i trzeba się czasem wykazać niezłym zmysłem orientacji. Ścieżki rowerowe często są robione byle jak przykład wzdłuż DK631 w Janówku i dalej od Olszewnicy Nowej do Skrzeszewa, kostka była byle jak ułożona bez odpowiedniego utwardzenia i strach tamtędy jeździć. Krzewy i drzewa będące w pobliżu ścieżek też rosną i przydałoby się je okresowo podcinać. Jedynym odcinkiem który został dobrze naprawiony i zasługuje na pochwałę to ścieżka wzdłuż ul. Kościelnej w Wieliszewie.
Więc apel do urzędników, trochę mniej marketingu związanego z rowerami a więcej pracy.

I żeby nie było tak monotonnie to teraz łyżka dziegdziu w stronę rowerzystów, nagminne łamanie przepisów ruchu drogowego i bezmyślna jazda, brak jakiegokolwiek oświetlenia o motywach odblaskowych na ubraniu nie wspomnę. Jadąc ok 21 trasę Jabłonna - Nowy Dwór Maz minąłem 4 rowerzystów-widma jadących asfaltowym poboczem , a coś co mnie rozwaliło na maxa to dwóch nieoświetlonych rowerzystów stojących na ścieżce i ucinających sobie pogawędkę, dobrze że miałem oświetlenie bo przy prawie 30km/h mogło by byś mało śmiesznie.
Obserwuj wątek
    • misiek1974 Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 07.08.11, 12:16
      30km/h na ścieżce rowerowej to już przesada. Jeździj wolniej :D
      • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 07.08.11, 12:28
        Jak jedziesz na rowerze to bierzesz pod uwagę, że może się tam znaleźć rowerzysta jadący wolniej lub jadący z przeciwka, bierzesz pod uwagę że znajdzie się tam pieszy, ale nie dwóch stojących nieoświetlonych rowerzystów, którzy zostawili pomiędzy sobą wąski przejazd :P

Raczej niewielka różnica między 25 a 30 w efektach kolizji 2 rowerzystów :))
        A że było już chłodnawo więc troszku przycisnąłem.
        • madziulec Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 07.08.11, 12:38
          Przyznam, ze podgladam Twoje zdjęcia z wycieczek rowerowych na twarzoksiazce ;)
          I zazdraszczam.
        • zdebeq Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 07.08.11, 12:40
          mam takie same obserwacje jeżdżąc rowerem czy samochodem. chciałbym, żeby z powrotem wprowadzono karty rowerowe, a jakby było jeszcze ubezpieczenie OC i NW dla rowerzystów obowiązkowe to byłbym w ogóle uradowany:D
          • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 07.08.11, 13:25
            Jak mam być szczery to też byłbym za przywróceniem karty rowerowej i oddzielnej motorowerowej dla wszelkiej maści skuterów, to jest jawne dyskryminowanie kierowców samochodów i motorów. Trzeba zapłacić całkiem spore pieniądze za kurs, przyswoić prawo o ruchu drogowym, ubezpieczać samochód, a na tej samej drodze może dojść do kolizji z nieletnim, jadącym nieubezpieczonym rowerem/skuterem, który nie zna przepisów ruchu drogowego bo nikt go nie sprawdził.

Co do OC i NW jeśli byłoby na finansowym poziomie dostępności dla każdego to czemu nie.

Do Madziulca, ja tez niedawno tylko oglądałem zdjęcia, teraz mi to przestało wystarczać :))
            • gabryel_przesmiewca Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 08.08.11, 21:53
              Będzie wprowadzona kategoria AM

tinyurl.com/3v3mdfu
              A OC na skutery jest od dawna obowiązkowe, na rowery też powinno być.
              OC na skuter kosztuje 70 zł rocznie, (według stawek jakie pokazuje w necie PZU) na rower jakby było 50 zł to by nie było tragicznie wcale.
              • 3goust Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 08.08.11, 21:56
                pamiętaj stawka jest od silnika i 70 zł od 50cmm to i tak dużo, dla roweru 10 -20 złotych i by było mniej więcej uczciwie
    • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 07:31
      No to szykują nam kolejny bubel pod nazwą "ścieżka rowerowa" wzdłuż DK61, od wiaduktu idzie całkiem nieźle zaprojektowana ścieżka rowerowa i nawet są oddzielne sygnalizatory świetlne Więc mijamy Jagiellońską, dalej jedziemy Sowińskiego i co mamy ?? koniec ciągu rowerowo-pieszego od początku parkingu Tesco do wyjazdu z Orlenu. Rewelacja i podziękowania w stronę projektantów z GDDKIA, nie wspomnę o dbających o dobro legionowiam naszym UM :))

Kolejny stary bubel na Jagiellońskiej, jadąc od Centrum mijamy SP2 i kończy nam się ścieżka rowerowa, a w sposób specyficzny bo przed skrzyżowaniem z ul. Barską. Nie można jechać dalej po chodniku bo zgodnie z przepisami jest za wąski, a na jezdnię nie można zjechać bo jest podwójna ciągła :)
      • 3goust Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 09:28
        zapomniałeś o najważniejszym, w Jabłonnie ścieżka rowerowa idzie po stronie prawej jezdni w kierunku Zegrza, potem jest Legionowo i teleport na stronę prawą w kierunku warszawy, przejazdu nie ma a wiec i ciągłości. jest przed MacDonaldem jeszcze moment ulic gdzie nie wiadomo jak idzie ścieżka
        • xrog6 Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 12:59
          A ja tak obserwuje i się zastanawiam, czy ścieżki są wykorzystywane. Droga z Chotomowa do Olszewnicy, codziennie widze panów w obcisłych strojach, którzy zamiast ścieżką mkną drogą, mimo ustawionych zakazów. No i z innej beczki, ścieżka rowerowa na Sobieskiego stała się idealnym deptakiem dla udających się i wracających z targu, współczuje komuś kto się w sobotę rano musi przbijać po niej na rowerze.
          • polokokt Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 13:12
            to jest osobny problem. Jest grupa rowerzystów, którzy i tak wolą jechac ruchliwą trzypasmową jezdnią, mimo że obok tej trzypasmówki idzie droga z nowiutkim asfaltem dla ruchu lokalnego. Tez mnie zawsze zastanawia, jakie pobudki kierują tymi ludźmi, którzy chcą zginąć w tak niewyszukany sposób.
            • hubert_sikorski Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 13:38
              Trudno jest jechać powyżej 30 km/h ścieżką rowerową. Co chwile masz krawężniki, musisz ustąpić pierwszeństwa itd.. Żeby nie było, ja zazwyczaj jadę ścieżką.
              • polokokt Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 14:49
                w przypadku zestawu : sciezka rowerowa (tym bardziej wyłożona kostką) + ruchliwa ulica, wiadomo, że np kolaże wybiora ulicę (choć przepisy są przepisami, powinni jechac ścieżką, ale już sie nie czepiam, wiem o co chodzi).

Ja zaś opisywałem przypadek nowiutkiej w zasadzie trzypasmówki, samochody jadą od 70 w górę, z równoległą drogą lokalną, z takim samym nowiutkim asfaltem, droga idzie w tym samym kierunku, są co jakiś czas skrzyżowania, wiec w razie czego można wrócić na główna drogę.... ogólnie nie widzę powodu żeby wybrać ruchliwą trzypasmówkę a nie praktycznie pustą drogę lokalną 10 metrów obok... A jednak są zawodnicy, co wolą ryzykować życie... I to mnie właśnie dziwi.

Ale, nie o przewinieniach rowerzystów jest wątek, więc koniec tematu pobocznego :)
          • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 17:24
            No cóż panowie w obcisłych strojach to zazwyczaj jeżdżą nie turystycznie i zazwyczaj na kolarkach, które wymagają pewnych cech powierzchni po której się jedzie i tu problem jest następujący, nasze ścieżki rowerowe nie są przystosowane do tego typu rowerów, cienkie opony, niski profil, to tak dla porównania jakbyś jechał 50km/h po ulicy ułożonej z wielkiej płyty a samochód nie miałby amortyzacji. Pomijając efekt spotkania kolarki z krawężnikiem lub dziurą to koło do roboty.

A co do wykorzystywania ścieżek to wystarczy się przejechać wieczorem w okolicy Kościelnej w Łajskach lub Wieliszewie albo w weekend pojeździć po okolicach, zapewniam Cię że jest sporo osób korzystających zarówno ze ścieżek jak i rowerów :)
        • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 10.08.11, 17:31
          Oczywiście miałem o tym napisać, zwłaszcza że nikt z projektantów nie wpadł na pomysł zrobienia przejścia dla rowerów z jednej strony Warszawskiej/Zegrzyńskiej na drugą czy to przy skrzyżowaniu z Sobieskiego czy z Sowińskiego.
          A pomiędzy Sowińskiego i Jagiellońską już są znaki pionowe więc wiadomo, którędy idzie ścieżka dla rowerów a którędy chodnik (także rozpoznawalne po kolorze kostki). Żeby było ciekawiej w jednym miejscu chodnik idzie przy posesji nowego bloku a ścieżka rowerowa "na wprost" więc jak idą piesi? po ścieżce :)
    • e-legionowo Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 05.09.11, 22:50
      Mamy od jakiegoś czasu dość fajną ścieżkę wzdłuż Al. Sybiraków, a szczególnie ten odcinek od przedszkola do graży. Tabuny pieszych nią idących nie przeszkadzają tak jak ... latarnie :P Całkiem niedawno jakiś wyjątkowo inteligentny projektant zaprojektował latarnie na ścieżce rowerowej, następny wyjątkowo inteligentny biurewnik to zatwierdził i oddał do realizacji. Nie czepiałbym się gdyby ta ścieżka miała 2 m szerokości ale ona przed "tuningiem latarnianym" nie umożliwiała minięcia się dwóch rowerów a teraz to strach jechać jednym.
      Więc może władza niech się zdecyduje chcą zdobywać nagrody z okazji najlepiej oświetlonego miasta czy sprawiać przyjemność mieszkańcom posiadaniem kolejnych ścieżek rowerowych. Jak widać w przypadku naszych rajców i Al. Sybiraków te dwa warianty się wykluczają :))
      • metron1 Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 05.09.11, 23:17
        Jak mam jechać tym cudem naprawdę wolę jechać ulicą, tym bardziej że z powodu dwóch progów zwalniających samochody nie jadą za szybko
        Ta scieżka zaczyna się znikąd, w połowie długości znika, nie wiem czy jest po drugiej stronie, nie łączy się z żadną inną ścieżką, kilka metrów ścieżki i koniec
        Jak dla mnie ścieżka rowerowa powinna być zrobiona wzdłuż ulicy Piaskowej, kierowcy jeżdzą tam naprawdę szybko, dochodzą autobusy.
        Zupełnym marzeniem jest ścieżka wzdłuż Zegrzyńskiej która łączyłaby się z tą na Piaskowej
        • margo99 Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 06.09.11, 06:58
          No, toście się panowie rozmarzyyyli ;))) hahahaha - z tego, co widzimy w L-wie, to prawie wszystkie ścieżki są tak pourywane i z nikąd
          • e-legionowo Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 06.09.11, 08:44
            No cóż widać jakąś poprawę z tym, że ktoś myśli o rowerzystach jednak mimo wszystko kiepsko mu to myślenie idzie :))
            "dostaliśmy" nowe odcinki ścieżek:
            - kawałek przy Piaskowej obok Kauflandu
            - z kolei wzdłuż Zegrzyńskiej zaczyna się nagle koło Biedronki ścieżka, tzn ciąg pieszo-rowerowy potem wzdłuż Warszawskiej aż za Sowińskiego gdzie w magiczny sposób się kończy przed parkingiem marketu a zaczyna znów za stacją Orlen, aby dalej połączyć się ze ścieżką wzdłuż Sobieskiego, jak widać daje się się łączyć dwie różne ścieżki rowerowe a co ciekawsze to nawet nie boli za bardzo żeby się udało ale żeby nie było zbyt różowo to po połączeniu się ta ścieżka w stronę Jabłonny zanika w okolicy przystanku autobusowego
            Mogła by się połączyć ze ścieżką idącą od granicy Kebaba do OBI ale komuś się lewa strona z prawą pomyliły :P

Jadąc w sierpniu na Hel mijałem kilka miejscowości gdzie myślenie chyba mniej boli bo i są fajne ścieżki, które się ze sobą łączą na sporym terenie miasta a nawet i można przejechać się super ścieżką poza miasta tak rekreacyjnie. Specjalnie poświęciłem trochę więcej czasu żeby nimi się przejechać, bo myślałem że takie cuda to tylko poza PL. Odcinek ścieżki rowerowej między Władysławowem a Jastarnią naprawdę robi wrażenie, odcinek na sam Hel trochę bardziej militarna wersja ścieżki ale również jest. Jak widać da się :P
            • aklp Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 06.09.11, 08:56
              W tym roku widziałem opisywaną wyżej ścieżkę na Helu . Dodam tylko że długości 35 kilometrów. Piękną ścieżkę widziałem też na Słowacji ale to już inna bajka.
            • margo99 Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 06.09.11, 13:55
              Przepraszam, ale czy ścieżka za Orlenem już istnieje aż do Sobieskiego? Bo jeszcze 15 sierpnia, kiedy jechaliśmy od Sobieskiego, to zaraz za zakrętem, na Warszawskiej - ścieżka się urywała. Ale może już dokończyli?
              • e-legionowo Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 06.09.11, 14:02
                Tak wczoraj jechałem i już jest zrobiony ten fragment około 100 metrowy i można bez problemu przejechać, nawet pociągnęli ścieżkę za przystanek autobusowy ale nie wiem w którym momencie się kończy bo skręciłem w tą część wzdłuż Sobieskiego.
              • pomagam-w-legionowie Re: Ścieżka rowerowa wzdłuż Al. Sybiraków 06.09.11, 14:11
                Brakujący odcinek ułożyli w niedzielę 28.08. Tak więc ten produkt ścieżko podobny ciągnie się Kościuszki, do wielkiej dziury przed graniczną.

Po drodze masz: gałęzie na wysokości głowy rowerzysty w okolicach rozwidlenia, nieciągłość za macbuła, nieciągłość obok teścio, ruszającą się kostkę na całej trasie, zapadlisko obok polo, a obok kosz na śmieci na środku ścieżki, skrzynkę elektryczną przy Sobieskiego.

Parkujące na ścieżce auta pomijam, bo to już niestety norma w tym mieście (Gawkowski woli fotoradar, niż posłanie strażników na patrole), meneli, i potłuczone pozostałości po nich, biwakujących na ścieżce, właścicieli psów spacerujących ze swymi pupilami własnie po ścieżce (i gó...ane pozostałości po tych spacerkach).
    • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 16.09.11, 21:03
      Niniejszym chciałbym pogratulować nauczycielowi zapewne wf-u w SP2 za bezmyślne i niezgodne z KRD prowadzenie całej klasy ze stadionu miejskiego do budynku SP2 po ŚCIEŻCE ROWEROWEJ !!! nie ma to jak świecić przykładem i dawać dobry przykład swoim uczniom - brawa !!!
      • 3goust Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 16.09.11, 21:29
        było trzeba się rozpędzić wpaść na dzieci;) i zadzwonić po policje,;)
        W czasie zajęć za dzieci odpowiada nauczyciel i za taki wypadek może dyscyplinarka za niedopilnowanie;) i JUŻ ZŁEGO NAUCZYCIELA NIE BĘDZIE;)
        • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 16.09.11, 21:38
          ciężko by było, jechałem samochodem ale bardzo żałowałem że nie mogę sobie z niego podrwić :P
      • godgod Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 17.09.11, 22:19
        Zapomniałeś dodać, że ścieżka równiutka, a chodnik obok nadaje się bardziej do jazdy quadem, niż do chodzenia.
        Ryzyko, że ktoś w nie wjedzie na tym odcinku jest o rząd wielkości mniejsze, niż że któreś z dzieci złamie nogę na chodniku obok.
        Nauczyciel po prostu przedłożył zdrowy rozsądek nad kodeks.

e-legionowo napisał:

> Niniejszym chciałbym pogratulować nauczycielowi zapewne wf-u w SP2 za bezmyślne
        > i niezgodne z KRD prowadzenie całej klasy ze stadionu miejskiego do budynku SP
        > 2 po ŚCIEŻCE ROWEROWEJ !!! nie ma to jak świecić przykładem i dawać dobry przyk
        > ład swoim uczniom - brawa !!!
        • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 18.09.11, 11:39
          Masz rację z tym chodnikiem że do najrówniejszych nie należy, ale nauczyciel powinien edukować i wpajać pewne zachowania, a jak dzieci są przeprowadzane co najmniej raz w tygodniu przez kilka miesięcy tą sama drogą na lekcje wf czyli po ścieżce rowerowej to jak myślisz którędy będą chodziły ?
          • hurapesymista Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 18.09.11, 17:42
            Za chwilę spadnie śnieg i problem sam się rozwiąże, bo u nas w mieście jest taka świecka tradycja, że ścieżki rowerowe nie są odśnieżane.
            • margo99 Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 19.09.11, 07:31
              hurapesymista napisał:

> Za chwilę spadnie śnieg i problem sam się rozwiąże, bo u nas w mieście jest tak
              > a świecka tradycja, że ścieżki rowerowe nie są odśnieżane.

No, daj spokój... Takimi pierdołami miałby się kto przejmować...
    • hubert_sikorski Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 17.09.11, 22:07
      Przebudowano ścieżkę na parkowej, teraz jest o niebo lepiej. Jedyne co to brak odpowiednich pasów na skrzyżowaniach.
      • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 18.09.11, 11:33
        Chyba Kwiatowej :)
        Tak, też zauważyłem brak pasów i ta "frywolna" dowolność stosowania kolorystyki różnych ciągów komunikacyjnych w przypadku Kwiatowej kolor ZIELONY powala :))
        Dziś wielkie otwarcie i lansowanie się na Handlowej i Polnej, jestem ciekaw czy domalowali te przejścia dla rowerzystów.
        • hubert_sikorski Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 18.09.11, 17:45
          Miałem na myśli Polną.
          • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 18.09.11, 17:56
            hehe o czym innym się myśli a co innego pisze, oczywiście że Polna ;)
        • e-legionowo Re: Powiat okiem turysty rowerzysty. 20.09.11, 11:05
          Mała weryfikacja, są przejścia pieszo-rowerowe ale tylko przez pasy namalowane na szerokości ciągu pieszego czyli zafundowano nam jazdę slalomem, a dodatkowo przy skrzyżowaniu ze Słoneczną ciąg rowerowy nie łączy się z pieszym przed przejściem przez ulicę.
          Genialne ...
    • e-legionowo Ścieżki rowerowe w powiecie 19.09.11, 08:20
      Google Map i nie ma tu żadnych wirtualnych :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka