Dodaj do ulubionych

odpady wywołujące raka?

16.11.12, 16:54
skażona ziemia

w zasadzie rzadko umieszczam teksty z Gazety Powiatowej, by uniknąć zarzutów o promowanie miejsca pracy... ale tym razem interes społeczny wydaje się być dostatecznym usprawiedliwieniem...
Kąty Węgierskie, tu jak i w innych rejonach powiatu trafiają odpady, ziemia, o której trudno powiedzieć że to czarnoziem... przykład podany w artykule jest udokumentowany... jedna z mieszkanek była na tyle czujna, że pobrała próbkę... okazuje się że odpady drastycznie przekraczają normy i mogą wywoływać raka...

urzędnicy w Nieporęcie sprawdzają gdzie jeszcze trafiła ziemia i proszą o kontakt...

dodam tylko tyle, że mieszkańcy w Kątach Węgierskich pobierają wodę z ujęć własnych, a niedaleko jest czynne przedszkole...
Obserwuj wątek
    • dartiki Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 18:04
      Jaki efekt chce Pani osiągnąć uruchamiając ten wątek?
      Z artykułu Powiatowej wynika, że firma wywożąca ziemię (KAZ-BUD) jest znana i nie kryje się z wywozem ziemi, "dostarczyła dokumenty potwierdzające legalność wywożonej ziemi", chociaż "Ma się to jednak nijak do rzeczywistości, bowiem badania laboratoryjne wypadły fatalnie, co obrazuje zamieszczona niżej tabela...".
      "Do prośby o interwencję dołączyła się również Gazeta Powiatowa".
      Z artykułu wynika, że sprawa jest dobrze znana w Urzędzie Gminy i Straży Miejskiej w Nieporęcie, WIOŚ też został powiadomiony.
      Do czego tu jeszcze są potrzebne posty na forum: oburzenie, nacisk społeczny, śledczy...?
      • w.iwo Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 18:34
        odpowiedź jest prosta:

forum to miejsce do którego zaglądają ludzie
        urzędnicy się nie śpieszą
        mieszkańcy nie wiedzą o tym że mogą pić wodę skażoną
        jednostki we własnym zakresie organizują zebranie bowiem nikt z sołectwa ani urzędu się nie śpieszy... WIOŚ zrobił swoje, znaczy badania... Strażnicy przyjechali i stwierdzili że nie mogą nic zrobić...
        zaraz będzie zima i wszyscy bezradnie rozłożą ręce, że nie można przecież wywieź tej ziemi
        bo procedury, bo terminy korespondencji, bo nikt ważny nie mieszka przy tej ulicy...
        chyba nie muszę nikomu tłumaczyć tego, że fakt że urzędnik wie, nie znaczy że coś ruszy szybko z miejsca ;)

i pytanie, czy nie chciałaby pani wiedzieć że 500 metrów dalej ktoś zakopał odpady, które będzie Pani i rodzina pić przez następne lata?

po co? by ta informacja dotarła do ludzi

urzędnicy wiedzą o tym od września... a ilu mieszkańców o tym wie?
        • xorka Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 19:18
          "forum to miejsce do którego zaglądają ludzie"?
          Powiatowa na swojej stronie ma możliwość komentowania swoich artykułów i w tej chwili są tam dwa posty na forum, dotyczące sedna sprawy.
          Uważa Pani, że Powiatowa jest zbyt mało popularna lub ma za mały zasięg? - w nazwie jest Gazeta Powiatowa.
          Jeżeli tak, to ja nic nie mam, przeciwko kontynuowaniu tego wątku w tej sprawie i na tym forum.
          • w.iwo Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 20:47
            jak się mieszka w centrum miasta to nie ma co się przejmować, prawda?
            te prowokacje czy też zabawa, cokolwiek to ma być, są bez sensu...

zwłaszcza w kontekście tego tematu...
            za 10, 20 lat wiele osób może skończyć na onkologii
            • roida Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 21:10
              w.iwo napisała:

> jak się mieszka w centrum miasta to nie ma co się przejmować, prawda?
              > te prowokacje czy też zabawa, cokolwiek to ma być, są bez sensu...
              >
              > zwłaszcza w kontekście tego tematu...
              > za 10, 20 lat wiele osób może skończyć na onkologii
              Pani nie pisze o prowokacji, bo do tej pory tylko były zadawane pytania i przytaczane fakty.
              Jak Pani skomentuje post pod swoim artykułem w Powiatowej?
              @mustaffa: "Skandal!!! ale jak wójtem będzie wicestarosta Wróbel to wszystko naprawi a winnym dobierze się do tyłka!!!"
              Według mnie potwierdza on wcześniejsze wątpliwości, a nie zarzuty i prowokacje, bo mimo uważnego przeczytania postów nie widziałem takich intencji na tym forum.
              • w.iwo Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 21:29
                nie skomentuję ;)
                każdy użytkownik zarówno tu jak i tam występuje anonimowo i ma prawo pisać co mu się rzewnie podoba
                podobnie zresztą jak i Pani
                podobnie zresztą jak i ja :)
                co do faktów, żadnych nie widzę... co do pytań, wyjaśniam dla zainteresowanych wracając do właściwego tematu:

1. kilka osób chce poinformować innych mieszkańców o odpadach i podjąć jakieś kroki, bo razem jest raźniej... można do nich dołączyć

2. ci którzy zaobserwowali wywóz ziemi która wzbudza wątpliwości mogą się zgłosić do urzędu w Nieporęcie

3. przypuszczam że każda rozsądna rada w tej sprawie na pewno się przyda

4. dlaczego na forum? a dlaczego nie? czy temat rakotwórczych odpadów nie jest dość ... poważny by dyskutować o nim?

• roida Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 20:42
          W Powiatowej pisze: "Marta Damm-Świerkocka pobrała próbkę ziemi..." - to dosyć rzadkie, dwuczłonowe nazwisko i można skorzystać z google.
          Kilka przykładów:
          www.mazowiecki.platforma.org/legionowski/nieporet/nasze_kolo.html
          www.maszglos.pl/2012/05/swieto-samorzadu-lokalnego-w-gminie-nieporet-materialy-prasowe/
          www.infoveriti.pl/firma-krs/428496.html
          www.goldenline.pl/marta-damm-swierkocka
          ministerstwotresci.pl/o-nas/nasza-ekipa-8/Pl/
          Jest tam sporo powszechnie znanych nazwisk, stanowisk, nazw organizacji, firm, największych stacji telewizyjnych.
          Czy naprawdę, jeszcze są konieczne posty na tym forum w sprawie opisanej w artykule Powiatowej?
          • zdebeq Re: odpady wywołujące raka? 16.11.12, 23:25
            Czy ja dobrze rozumiem? Czy podstawowym zagadnieniem tego tematu jest fakt, że założyła go w.iwo.? Na tym forum co rusz są przytaczane jakieś informacje zaczerpnięte z mediów i prowadzone są ożywione dyskusje często opierające się na wzajemnym niby kulturalnym, ale obrzucaniu błotem. Ja osobiście nie czytam gazet, nie oglądam telewizji i ostatnio tez nie słucham radia. Mam szczatkowe informacje właściwie tylko z netu, który na pierwszych stronach nie umieszcza info o Kątach Węgierskich, które jednak są mi bliższe niż Filipiny.
            • kolkatolka Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 08:09
              zdebeq napisał:

> Czy ja dobrze rozumiem? Czy podstawowym zagadnieniem tego tematu jest fakt, że
              > założyła go w.iwo.?
              Według mnie trochę tak i nie jest kwestionowany aspekt ekologiczno-zdrowotny wywożenia odpadów.
              w.iwo napisała w Powiatowej kilka artykułów na ten temat, powinna być doskonale zorientowana w tej sprawie i nie spotkały się one z prawie żadną odpowiedzią samych mieszkańców Kątów Węgierskich w postaci postów. Prowadząca akcję INICJATYWA NIEPORĘCKIEGO FORUM OBYWATELSKIEGO jest zarejestrowaną organizacją (Firmą?), która przez swoich członków ma dostęp do posłów, Starostwa, Zarządu Regionu Mazowieckiego PO, radnych i największych stacji telewizyjnych itp - tak wynika z linków do informacji. Sprawa jest znana w Urzędzie i Radzie Gminy Nieporęt.
              Mieszkańcy Kątów Węgierskich są dodatkowo informowani na miejscowej stronie www.nieporetinfo.pl/
              Jeżeli wyżej wymienione kontakty inicjatorów tej akcji są niewystarczające (?) do załatwiania tej sprawy to mogą jeszcze spokojnie powiadomić policję, prokuraturę i bez problemu wezwać jeden z telewizyjnych programów interwencyjnych.
              Kąty Węgierskie to raczej nie jest rozległa metropolia i organizatorzy akcji mogą wyjść na spacer i w ciągu kliku godzin dokładnie "namierzyć" wszystkie podejrzane miejsca o składowanie odpadów.
              Znane są pewne problemy prawne Wójta Nieporętu i mogą trwać jakieś przymiarki do przetasowań w układzie władzy.
              Można podać jeszcze kilka podobnych wątpliwości nad celowością tego wątku.
              Jeżeli sami mieszkańcy Kątów Węgierskich i to w zdecydowanej większości, a nie grupka ludzi nie przystąpią do zdecydowanych działań, to co pomoże trochę postów na forum i w jakim celu to robić?
              Dodatkowo nie można do końca wykluczyć, że te posty mogą być wykorzystane do jakichś rozgrywek wewnętrznych w Gminie Nieporęt.
              • w.iwo Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 12:48
                Twoje zapewnienia o teorii spisku, oparciu w posłach i urzędnikach bardzo mnie uspokoiły, a o wykorzystaniu postów do rozgrywek wewnętrznych w urzędzie w Nieporęcie nawet trochę rozbawiły ;))) dawno nie pisałam na forum, ale jeszcze nikt nie rozliczał mnie z celowości moich wpisów, choć podejmowałam tematy znacznie bardziej kontrowersyjne ;)
                muszę znów częściej pisać na forum

problem nie dotyczy tylko Kątów Węgierskich i małej garstki ludzi
                od ponad dwóch lat do Gminy Jabłonna trafiają odpady wątpliwej jakości
                zapytaj mieszkańców Dąbrowy Chotomowskiej co nadal widzą przed oknami przy Kordeckiego
                pojedź do Skierd gdzie na na tereny Warszawskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu trafił gruz i resztki z pogorzeliska
                przy wiedzy jabłonowskich urzędników zresztą
                prawo jest dziurawe, a za chwilę odpady których praktycznie nikt nie skontroluje pojadą do innych gmin... ważne jest to co pijemy i gdzie żyjemy... jeśli ktokolwiek, kto zainteresował się tym tematem podczas niedzielnego spaceru zauważy podobny problem, będzie mógł skontaktować się z innymi... jeśli tylko się nad tym zastanowi, to było warto otworzyć ten wątek

• madziulec Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 14:10
                  No dobra, ale swoja droga pisano do TVN Uwaga na przykład???
                  Oni zajmowali się nielegalnymi wysypiskami ostatnio, więc temat "lubią".
                  Jak cos - mam jakis namiar na gości z tego programu.
                  • abrakadabus Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 16:26
                    Przeczytaj wcześniejsze posty i właśnie na takie rozwiązania cały czas zwracają uwagę i dziwne, że z jakiegoś powodu jeszcze tego nie zrobili.
                    • madziulec Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 18:45
                      Medi asa takie, że bardzo lubia afery, więc myśle, że chętnie zainteresowałyby się sprawą.
                      I to nei gazety lokalne, które dziś artykuł umieszcza, a jutro nikt o nim pamiętac nie będzie (pamiętajmy, że cena lokalnej prasy jest totalnie zaporowa, a mimo wszystko jesteśmy zarzucani darmowymi codziennymi gazetami typu Metro).

Jeśli więc ktoś chce coś zrobic pozostaje coraz bardziej w stylu Super Expresu Wyborcza, Fakt TVN Uwaga... No i Panorama. Jak ktos chce mam jakies namiary. Moze warto przemyślec
      • kka69 Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 14:23
        Mnie osobiście się bardzo ten wątek podoba.
        wyciągnąłem z niego dwie ważne informacje:
        1. żeby nie kupować działki w Kątach Węgierskich, a szczególnie na ulicy Bagiennej.
        2. żeby nie korzystać z usług firmy KAZ-Bud, bo nie wie skąd przywozi towar i w jakim jest on stanie , albo robi to z premedytacją.
        Ogólnie firma nie zasługuje na mój szacunek.

I jeszcze trzecia chyba też ważna informacja, widać że są osoby ( których nick pierwszy raz widzę na forum ) , którym zależy aby sprawa zatrucia gruntu została wyciszona.
        • abrakadabus Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 16:14
          kka69 napisał:

> Mnie osobiście się bardzo ten wątek podoba.
          > wyciągnąłem z niego dwie ważne informacje:
          > 1. żeby nie kupować działki w Kątach Węgierskich, a szczególnie na ulicy Bagie
          > nnej.
          > 2. żeby nie korzystać z usług firmy KAZ-Bud, bo nie wie skąd przywozi towar i
          > w jakim jest on stanie , albo robi to z premedytacją.
          > Ogólnie firma nie zasługuje na mój szacunek.
          >
          > I jeszcze trzecia chyba też ważna informacja, widać że są osoby ( których nick
          > pierwszy raz widzę na forum ) , którym zależy aby sprawa zatrucia gruntu został
          > a wyciszona.
          Jeśli chodzi o dwie pierwsze sprawy to z czysto egoistycznego punktu widzenia wciągnąłeś prawidłowy wniosek. W trzeciej sprawie - zalecana wizyta u okulisty.
          Ogólnie: nieraz warto poczytać więcej niż piszą na paskach w telewizji.
          • kka69 Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 16:49
            Każdy z nas dział egoistycznie wybierając miejsce do zamieszkania, czy firmy z którymi współpracuje, więc nie wiem czemu akcentujesz że jest to "czysto egoistyczne"?

A którego okulistę polecasz?
            Bo nie do końca zrozumiałem o co chodzi.
            • tomjani Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 18:57
              Przestępcza Organizacja POwinna w świetle powyzszego zostać wykorzeniona na terenia całego powiatu legionowskiego. No ale lemingi na to nigdy nie POzwolą bo się śmiertelnie boją że na ich miejsce przyjdzie Kaczor...
              • dagrod2007 Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 20:07
                Szanowni Państwo czytając uważnie cały wątek i wasze wypowiedzi postanowiłem napisać kilka słów. Piszę na forum kiela 2 latek i mam już swoje zdanie na ten temat .. a w wyżej wymienionym pierwszym wpisie w-iwo to uważam tak KAŻDA FORMA ostrzegania ludności o powstałym zagrożeniu jest jak najbardziej wskazana . Zamieszczenie takiej formy na tym forum uważam za jak najbardziej wskazane . ------
    • nielot_dodo Re: odpady wywołujące raka? 17.11.12, 19:43
      Janek akurat był na płatnym szkoleniu dla bezrobotnych, Robert szukał skradzionego mostu, Sanepid strajkował pod Kancelarią Premiera o podwyżkę płac, Zarządzanie środowiskiem wyciskało pryszcze a Ewidencja Gruntów (również rzędne terenu w opiece) dłubała w nosie.
      Potem wszyscy pojechali do Pałacu w Jabłonnie radzić jak sprywatyzować niewybudowany szpital powiatowy, budować przez następne 40 lat Trasę Mostową i walnąć dworzec dla kolei razem z tunelem - o dziwo wszystko to im się udało!!!

Jak już gminy nie będzie widać spod sterty plwocin, wyda się pozwolenie na budowę szopy na tych gruntach, która w cudowny sposób jednej nocy zamieni się w "Biedrę" albo stację paliw znanej z CV v-ce korporacji, ament.
    • ralphie Podbijam!!! 19.11.12, 08:41
      ... bo politykowaniem i teoriami spiskowymi zamazaliście sedno sprawy - toksyczne odpady

• kumak1234 Re: Podbijam!!! 19.11.12, 17:12
        ralphie napisał:

> ... bo politykowaniem i teoriami spiskowymi zamazaliście sedno sprawy - toks
        > yczne odpady

>
        Nie przyszło Ci do głowy, że wśród piszących te posty, oprócz tych kilku ostatnich, może być ktoś, kto dobrze orientuje się w zagadnieniach gospodarki odpadami - dużo lepiej od w.iwo - i wie co pisze?
        • grandpress Re: Podbijam!!! 19.11.12, 17:27
          Jest fakt, że tę ziemię zwieziono do K.Węgierskich. Są wyniki badań WIOŚ, jest decyzja.
          Co tu się znać albo nie?

Art. to ostrzeżenie przed kupowaniem działki w K. Węgierskich i możliwości występowania tam skażenia gruntu.

- nie wiem skąd taka Twoja wojenka - akurat w tym kierunku ?
          • w.iwo odpady 19.11.12, 17:37
            "Nie przyszło Ci do głowy, że wśród piszących te posty, oprócz tych kilku ostatnich, może być ktoś, kto dobrze orientuje się w zagadnieniach gospodarki odpadami - dużo lepiej od w.iwo - i wie co pisze? "

właściciel tych odpadów? ;]

---------------------------------------------
            pozdrawiam ciepło :)
            • kropkola Re: odpady 19.11.12, 19:05
              w.iwo napisała:

> właściciel tych odpadów? ;]
              Znowu rzucasz oskarżenia?
              Proszę o dowody.
              > ---------------------------------------------
              > pozdrawiam ciepło :)
          • kumak1234 Re: Podbijam!!! 19.11.12, 17:42
            grandpress napisał:

> Jest fakt, że tę ziemię zwieziono do K.Węgierskich. Są wyniki badań WIOŚ, jest
            > decyzja.
            > Co tu się znać albo nie?
            >
            > Art. to ostrzeżenie przed kupowaniem działki w K. Węgierskich i możliwości wyst
            > ępowania tam skażenia gruntu.
            >
            > - nie wiem skąd taka Twoja wojenka - akurat w tym kierunku ?
            Jaka i czyja decyzja, bo wynik pojedynczego badania laboratoryjnego jeszcze nie jest decyzją np. reprezentatywność próbki do badań i podejmowania decyzji?
            • grandpress Re: Podbijam!!! 19.11.12, 17:58
              He, he - dobre :)
              No czekamy w takim razie na pobranie reprezentatywnej próbki.
            • zdebeq Re: Podbijam!!! 19.11.12, 22:29
              ja mam jakieś takie wrażenie, że temat obudził jakieś dawno zaspałe dusze, które stawiają pierwsze kroki w internecie. Albo po prostu sprawił, iż czyjeś interesy mogą być mocno naruszone. Nie musi być to właściciel czy dystrybutor odpadów, ale chociażby nawet właściciel położonej w pobliżu ziemi na sprzedaż. Taki grunt w świetle informacji o potencjalnej śmiercionośności prawdopodobnie straci dużo na wartości.
              Może być to także osoba szczególnie powiązana z Tuskiem i Romanem pseudonim Roman, która brała udział w hodowli szybkorosnących brzóz białych (Betula alba varietas smolensis), które to rosną jedynie na ziemiach nawożonych odpadami z fukuszimy. Ruscy pewnie przewieźli tę ziemię skoro jest już niepotrzebna. Albo ewentualnie może być to ziemia pobrana z bunkra pod TVNem, który budują Pedały, Żydzi i Masoni. Mam pewne informacje (czyli wiem, ale nie powiem).
              Wiem także kto nie sprząta gówien po swoim psie.
              • kka69 Re: Podbijam!!! 20.11.12, 08:02
                zdebeq, trzymaj się tematu, nie zbaczaj z tej ścieżki, żebyśmy w gó... nie weszki ;)
        • ralphie Re: Podbijam!!! 20.11.12, 08:51
          Ale czy znajomość regulacji dotyczących gospodarki odpadami jest w tym wypadku potrzebna?
          Na stronie: www.nieporetinfo.pl jest skan pisma z MWIOŚ, w którym na końcu zapisano, że ziemia nie powinna tam (podano konkretny numer działki) się znaleźć, bo poziom skażeń przekracza dopuszczalne normy - trotylu nie znaleziono ;) Firma transportowa nawet mogła nie wiedzieć co przewozi, szefu kazał, drajwer zawiózł.
          Cel tego postu na forum odebrałem jasno: Ziemia mogła trafić w inne miejsca w Powiecie - należałoby ją usunąć i składować zgonie z zapisami odpowiednich ustaw.
          • kalaput Re: Podbijam!!! 20.11.12, 09:56
            ralphie napisał:

> Ale czy znajomość regulacji dotyczących gospodarki odpadami jest w tym wypadku
            > potrzebna?
            Czy znajomość prawa o ruchu drogowym jest potrzebna do kierowania samochodem lub nawet jazdy rowerem?
            Każdy transportujący odpady powinien mieć zezwolenie administracyjne na transport odpadów z wyszczególnieniem odpadów i kierowca samochodu powinien mieć przy sobie kartę przekazania odpadu np. do kontroli przez policję. Wytwórca (właściciel) odpadów też powinien mieć wymagane zezwolenia i prowadzić ewidencją wytworzonych odpadów.
            Dokumenty powinny być zgodne z wzorami w Rozporządzeniu Ministra Środowiska isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20102491673
            Brak tych dokumentów, nieprzestrzeganie warunków zezwolenia lub niewłaściwe prowadzenie ewidencji np. niezgodne z prawdą jest łamaniem prawa, związanym z poważnymi sankcjami i od tego trzeba zacząć.
            Inaczej będzie wychodził zwykły bełkot i bicie piany - być może ze szkodą dla mieszkańców Kątów.
            Zdecydowanie lepiej jest zapoznać się z podstawami prawa w tej dziedzinie, niż stawiać zarzuty o prowokacje, teorie spiskowe i rzucanie dziwnych podejrzeń na piszących posty - zwłaszcza te początkowe.
            • tabaher-2 Re: Podbijam!!! 20.11.12, 13:14
              > > Ale czy znajomość regulacji dotyczących gospodarki odpadami jest w tym wy
              > padku
              > > potrzebna?
              > Czy znajomość prawa o ruchu drogowym jest potrzebna do kierowania samochodem lu
              > b nawet jazdy rowerem?
              Pytanie jest inne. Czy zlecający wywózkę i wywożący muszą według prawa mieć świadomość tego co wywożą. Piach to piach. Developer kopie dziurę pod fundamenty i zleca firmie transportowej wywózkę piachu. Kierowca ma w papierach piach z budowy i go wywozi.
              Wszytko jest OK tylko nikt nie przewidział że w miejscu stawiania bloku kiedyś była fabryka gazów bojowych postawiona przez (dowolna narodowość) i zbombardowana przez (dowolna narodowość). Mogła też być zajezdnia tramwajowa zbudowana w PRLu systematycznie puszczająca olej i inne g... w ziemie. Kto stwierdzi bez badań laboratoryjnych że ziemia opuszczająca plac budowy jest toksyczna albo rakotwórcza ?
              • kalaput Re: Podbijam!!! 20.11.12, 14:04
                tabaher-2 napisał:
                > Pytanie jest inne. Czy zlecający wywózkę i wywożący muszą według prawa mieć świ
                > adomość tego co wywożą. Piach to piach. Developer kopie dziurę pod fundamenty i
                > zleca firmie transportowej wywózkę piachu. Kierowca ma w papierach piach z bu
                > dowy i go wywozi.
                Muszą mieć nie tylko świadomość ale jeszcze odpowiednią wiedzę na temat odpadu, konieczną do prawidłowego wypełnienia karty ewidencji i przekazania odpadu.
                Jeżeli nie wiedzą co to za odpad, to powinni się dowiedzieć przed przekazaniem np. zlecając analizy laboratoryjne, a jeżeli sprawa ich przerasta to niech zlecą specjalistom.
                Odpad muszą rozpoznać, sklasyfikować i podać jego kod na dokumentach według Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów, w którym odpady są dokładniej opisane. I nie ma tu żadnego tłumaczenia w stylu: ja nie wiedziałem co to było - bo jak wypełnił dokumenty przed przekazaniem i transportem odpadów, podając wymagany kod odpadu? .
                Link do katalogu odpadów isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011121206
            • ralphie Re: Podbijam!!! 20.11.12, 14:45
              kalaput napisał(a):

> Zdecydowanie lepiej jest zapoznać się z podstawami prawa w tej dziedzinie, niż
              > stawiać zarzuty o prowokacje, teorie spiskowe i rzucanie dziwnych podejrzeń na
              > piszących posty - zwłaszcza te początkowe.

OK, wyjaśniłeś mi co nieco. Moje zarzuty wynikały z próby podważenia zasadności umieszczenia postu. To rodzi pytanie: Dlaczego mieszkańcy okolicznych gmin (nie czytający wiadomości nieporęckich i lokalnej prasy) mają nie wiedzieć o incydencie, w którym firma X przewozi toksyczne odpady pochodzące z firmy Y i rozsypuje je po okolicy?
              • dartiki Re: Podbijam!!! 20.11.12, 16:41
                ralphie napisał:

To rodzi pytanie: Dlaczego mieszkańcy okolicznych gmin (ni
                > e czytający wiadomości nieporęckich i lokalnej prasy) mają nie wiedzieć o incyd
                > encie, w którym firma X przewozi toksyczne odpady pochodzące z firmy Y i rozsyp
                > uje je po okolicy?
                Sprawa wywozu tej ziemi była kilka razy opisywana przez Powiatową i na lokalnej stronie w Nieporęcie i w ten sposób została i dalej jest podawana do wiadomości publicznej.
                Władze Gminy Nieporęt i WIOŚ też znają sprawę, która w ten sposób nabrała urzędowego biegu i pewnie jest jakoś wyjaśniana.
                Zakładając, że zainteresowani mieszkańcy nie czytają takich ogólnie dostępnych informacji - w domyśle nie interesują się sprawą, która ich dotyczy i może być dla nich potencjalnie niebezpieczna - to jak ich zainteresować własnymi sprawami: zmuszając do czytania tego forum?.
                Wątek od początku był źle sformułowany,
                Na forum z reguły luźno się dyskutuje z ludźmi o różnych zainteresowaniach i poziomie wiedzy w konkretnej sprawie, a nie wysyła się komunikaty ostrzegawcze lub uświadamiające dla okolicznych gmin, bo byłoby to nawet mało odpowiedzialne.
                Jaki miał być cel tego wątku: świadomi miastowi mieli ostrzegać lub uświadamiać "wieśniaków"?
                Znam Kąty Węgierskie i nie jest z nimi tak źle i nawet nie są odcięci od cywilizacji, bo mają: energię elektryczną, bite drogi, telefony, telewizję satelitarną, Internet bez gminnej cenzury itp.
                • w.iwo odpady 20.11.12, 17:14
                  wyjaśnij gdzie zmierzasz
                  do rozmydlenia dyskusji?
                  do obrażenia mnie i innych forumowiczów?
                  narzucenia co i kto może pisać na tym forum?

do czego tak właściwie dążysz?
                  • dartiki Re: odpady 20.11.12, 19:34
                    w.iwo napisała:

> wyjaśnij gdzie zmierzasz
                    > do rozmydlenia dyskusji?
                    > do obrażenia mnie i innych forumowiczów?
                    > narzucenia co i kto może pisać na tym forum?
                    >
                    > do czego tak właściwie dążysz?
                    Przepraszam za małą zwłokę z odpowiedzią.
                    Nie będę ukrywał, że znam kilku z zabierających tu głos i na wszelki przypadek, potrzebowałem trochę czasu na skonsultowanie z nimi odpowiedzi.
                    Mimo najszczerszych chęci, nikt z nas nie wie, w jaki sposób i na podstawie mojej wypowiedzi, doszła Pani do sformułowania takich pytań.
                    Jeśli chodzi o rozmydlanie, obrażanie, narzucanie to w żadnej z naszych wypowiedzi nie było takiej intencji i nie ma tu żadnego problemu, bo każdy kto tak uważa, może kliknąć "Skasujcie".
                    Odnośnie: "gdzie zmierzasz?", "do czego tak właściwie dążysz?" powstało kolejne pytanie: chodzi Pani o następny wątek na temat powieści Sienkiewicza "Quo vadis", bo i tu nikt nie znalazł innego wyjaśnienia?
                    • dagrod2007 Re: odpady 21.11.12, 07:58
                      No wprost uwierzyć nie mogę forumowiczowi dartiki zajeło ponad dwie godziny ustalanie z kolegami że " Quo vadis " napisał Sienkiewicz . Wystarczyło zapytać na forum było by szybciej . Gdzieś tak koło dwudziestu lat temu było modne powiedzenie młodych gniewnych Quo vadis domine----
                      • kalaput Re: odpady 21.11.12, 09:06
                        "Śpiewać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej..." - najlepiej dla siebie, bo z podbiciem serc słuchaczy już może być dużo trudniej
                        Dzisiaj kolejna gazeta lokalna na pierwszej stronie dała artykuł "Rakotwórcze odpady w Kątach Węgierskich" i już nikt nie może narzekać na brak informacji na ten temat.
                        Mieszkańcy Kątów Węgierskich zwołują zebranie wiejskie w tej sprawie i bardzo dobrze, bo sami najlepiej dopilnują swoje sprawy.
                        Procedury administracyjne zostały uruchomione i trwają - sprawa jest raczej prosta, bo wiadomo kto i gdzie przywiózł ziemię.
                        Mieszkańcy mają radnych i za dwa lata wybory, mają też dostęp do mediów informacyjno-interwencyjnych i bez problemu mogą ustalić adresy i kontakty do WIOŚ, policji, prokuratury i do Urzędy Gminy też z całą pewnością trafią itd.
                        Na tym forum od początku nic nie można było pomóc, ale nie wolno też przeszkadzać mieszkańcom Kątów, epatować rakiem, udzielać amatorskich porad, szukać sensacji i dopatrywać się spraw, o których nie ma się pojęcia itp.
                • ralphie Re: Podbijam!!! 21.11.12, 08:44
                  dartiki napisał(a):

> Jaki miał być cel tego wątku: świadomi miastowi mieli ostrzegać lub uświadamiać "wieśniaków"?

Wydaje mi się, że zupełnie inny. Informacja z Kątów miała wyczulić nosy innych.
                  To, że sprawa nabrała tempa urzędowego to dobrze ale tylko wobec jednej firmy, a skąd pewność, że tak czyni tylko jedna firma? W okolicach znam kilka miejsc, gdzie pojawiła się jakaś ziemia i leży od miesięcy. Ludzie zamawiają ziemię na własne działki (patrz: forum Nieporętu), dlaczego ich nie uczulić na ewentualny problem?
                • mlopaci Re: Podbijam!!! 22.11.12, 13:42
                  dartiki napisał(a):

> Znam Kąty Węgierskie i nie jest z nimi tak źle i nawet nie są odcięci od cywi
                  > lizacji, bo mają: energię elektryczną, bite drogi, telefony, telewizję satelit
                  > arną, Internet bez gminnej cenzury itp.

Problem niestety dotyczy nie tylko Kątów Węgierskich. W tym samym okresie Kaz-Bud zwoził ziemię do Izabelina - niszcząc przy okazji rowy melioracyjne.
                  Miejsca w które KazBud zasypał, to nie są zwykłe obniżenia terenu, ale aktywne starorzecza, co może powodować dwa problemy:
                  1) Zaburzony został przepływ wód gruntowych - zostały ubite warstwy wodonośne i zatamowane zostały stare koryta rzek. Teraz woda będzie musiała poszukać innego koryta - możemy mieć podtopienia, problemy ze stabilnością gruntu pod budynkami itp.
                  2) Jeśli trucizna dostała się do wód gruntowych, to skażenie może obejmować obszary wzdłuż zasypanych starorzeczy, a więc:
                  - od wysypiska w Kątach Węgierskich: Wolę Aleksandra, Stanisławów Drugi, Michałów Reginów i Łajski.
                  - od wysypiska w Izabelinie: Izabelin, Aleksandrów, Małołęka, Nieporęt.

I żeby nie było, że piszę bezpodstawnie, to polecam przeanalizowanie rzek na mapie z końca XIXw i samodzielne zastanowienie się nad obszarem potencjalnego skażenia - Mapa Liebiedowa z 1898 roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka