Dodaj do ulubionych

Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastronomi

17.02.13, 14:54
Mieszka w Legionowie od 8 lat a jestem z nim związana od 25 lat.
Zawsze zastanawiało mnie dla czego nikomu w tym pięknym, dynamicznym i dużym mieście nie udało się poprowadzić restauracji. Oczywiście można mnożyć przykłady ale prawda jest taka że te które są albo ledwo zipią albo padają. Moja koleżanka pracowała w starej kwiaciarni i w Castel. Castel pomimo niesamowitej reklamy padł. Moim zdaniem naprawdę robili co mogli. To samo Carska - na reklamę wydają mnóstwo kasy. Lokalizacja jest taka że widać ich (teraz mniej ale mimo wszystko) doskonale. Nie można im zarzucić że nic nie robią, cały czas coś próbują zmieniają itp. Skoro nie poszło przez tyle lat to waszym zdaniem dzięki Magdzie G. uda się?
Moim zdaniem szanse małe. Po mimo że lokal podoba mi się , a Pani Magda i jej program to dla mnie szczerze mówiąc strzał w 10 to wątpię w to że stworzy w okolicy rynek na tego rodzaju usługi. Pomimo to kibicuję i życzę jak najlepiej.
Obserwuj wątek
    • goraca_ziuta Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 15:42
      Poleconą nam te restaurację na przyjęcie z okazji srebrnych godów. Chcieliśmy zapoznać się z ofertą i zobaczyć jak to wszystko wygląda, a potem udać się na przeszpiegi osobiście. Niestety okazało się, że strona poza tym, ze strona ich restauracji jest bezgustna to jeszcze tak źle zrobiona, że niczego nie można się było dowiedzieć, zdjęcia nachodziły na siebie itp.
      Pomyślałam sobie, że pewnie równie bezgustne są wnętrza i równie wykwalifikowany jest personel co ten, który zrobił stronę :) a jedzonko niejadalne - zrezygnowaliśmy z wizyty.
      Strona nadal jest jaka była jej chyba rewolucję nie dosięgły (szkoda, bo to bardzo słaba reklama a wręcz antyreklama), ale może faktycznie warto zajrzeć po rewolucjach póki fason trzymają.
      • madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 16:28
        Chciałam tam pójśc na rodzinny niedzielny obiad z dzieckiem.
        Cóż... Nic w menu, co by dziecko z chęcia zjadło.

A kudłata, pomysły ma, owszem. Pare restauracji juz padło po jej rewolucjach.
      • kka69 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 16:28
        Ja mam podobne, negatywne wrażenia z tej restauracji.
        Jej to chyba tylko zmiana właściciela, może wymiana personelu pomoże.
    • nielot_dodo Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 16:35
      Na ostatnim spotkaniu z projektantami 15. 02. 2013. starosta legionowski przytaczał dane, że legionowski wydział architektury wydał więcej pozwoleń na budowę w 2012 niż wszystkie dzielnice Warszawy razem wzięte.
      To ja się pytam gdzie ten lud pracujący na tych budowach je obiady???
      Ok` czasy ciężkie i fizyczni opylają kaszankę w barakach ale od kierownika w górę, przy inwestycjach większych niż w Warszawie, to te kilka legionowskich knajpek powinno pękać w szwach.

• madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 17:23
        Ta, już widze jak każdy raz na tydzien lata po restauracjach....
        Nawet w lokalnych garkuchniach typy Papu i łasuch ostatnio pustki, że wiatr wieje
      • kka69 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 17:35
        mają kanapki z domu.
        Widziałeś kiedyś robotnika budowlanego jedzącego obiad w restauracji?
        • nielot_dodo Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 18:58
          Ależ oczywiście że widziałem! nawet w Legionowie jak przebudowywali drogę 61. Akurat kiedyś zajechałem do Bukowca jak cała firma była na obiedzie.
      • ralphie Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.02.13, 15:33
        nielot_dodo napisał(a):

> Na ostatnim spotkaniu z projektantami 15. 02. 2013. starosta legionowski przyta
        > czał dane, że legionowski wydział architektury wydał więcej pozwoleń na budowę
        > w 2012 niż wszystkie dzielnice Warszawy razem wzięte.
        > To ja się pytam gdzie ten lud pracujący na tych budowach je obiady???

Na razie w domu... z zasiłku. Wydane pozwolenia nie oznaczają, że inwestycja jest już realizowana. Chociaż Starostwo przewiduje, że idą pełną parą :)

www.powiat-legionowski.pl/index.php/pl/w-trakcie-realizacji/4129-centrum-komunikacyjne-w-legionowie
        www.powiat-legionowski.pl/index.php/pl/w-trakcie-realizacji/4128-budynek-garazu-wielopoziomowego-przy-ul-zegrzynskiej
        Licząc tym sposobem, należałoby doliczyć dziesiątki pozwoleń dla deweloperów, którzy chyba przeczekują ciężki okres. Ale sorry bo ja z tematu zszedłem :)

A co do Carskiej. Nie byłem po rewolucjach ale przed było wg mnie bardzo przyzwoicie. Cenowo też, raz do roku mogę zaszaleć ale tylko jadąc od Zegrza, bo od Warszawy to się "nie zawinę".
      • prozent Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 09.04.13, 11:49
        Zapewne opylają kaszankę, albo w firmach cateringowych spożywają obiad za 10 zeta. Przykład - firmy w sąsiednich Łajsk - jedna obiad za 10 zet, druga około 8. Czy dobry to nie mogę do końca oceniać, ale budowlańcy to zdecydowanie ich klientela a nie Carskiej. Pani od rewolucji ma być gwiazdą i nią jest, ale czy restauracja dalej pociągnie to chyba już mniej TVN obchodzi.
    • kropkola Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 17:15
      Programy TVN jeszcze nikogo nie uratowały i w najlepszym przypadku tylko ogłupiły, a swoim z TVN kasę nabiły.
      • godgod Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 17:41
        Legionowska gastronomia upada, bo musi upaść. Poza nielicznymi wyjątkami, z reguły w restauracjach stołują się przyjezdni zwabieni jakimiś atrakcjami. W naszym mieście takich atrakcji brakuje, stąd okazyjne wyjście garstki ludzi do legionowskich restauracji w niedzielę, nie rozkręci tego interesu. Jakby zabrać turystów z Krakowa, Zakopanego, czy nie liczyć spotkań firmowych w restauracjach warszawskich - wszędzie byłoby nie lepiej jak u nas.
        A propos atrakcji - wypromować i uatrakcyjnić nasze miasto miał przyjazd reprezentacji jednego z krajów grających w Euro ? Pamięta jeszcze ktoś jaka to ekipa ? Chyba niewielu. A w innych miejscowościach goszczących wtedy drużyny, czytałem, że prawdziwy boom inwestycyjny.
    • polokokt Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 19:06
      A ja byłemw Carskiej po tej niby rewolucji. Wystrój się nie zmienił jak dla mnie. Więc jeśli jakaś zmiana była to kosmetyczna. Zauważyłem miejsce do zabawy dla dzieci. Nic wielkiego, ale dziecko jakoś tą godzinę się zajęło (wczesniej chyba nie bylo?).
      Bylem jakos w tygodniu okolo 18-tej i w sumie bylismy sami w lokalu. Siedzielismy tam okolo godziny i przez ten czas, totalnie nikt nie przyszedl.
      Nie wiem czy sie zmienilo menu, bo na jedzeniu z karty bylem tam jeden raz kiedys (i było OK, ale bez szału - zreszta gdzieś na forum jest moja opinia) i raz na imprezie okolicznościowej. W kazdym razie pojawiła się kartka z okolo 5 potrawami polecanymi przez Pania Magdę G poza innymi oferowanymi daniami. Na koncu jest jakies drobne danie dla dzieci.
      Zamówiłem polecanego Jelenia(o ile dobrze pamietam) z buraczkami i do tego rosół. Poza tym też próbowałem spaghetti carbonare (możne nazwa w karcie jest inna, ale coś w ten deseń) i rosół.
      Ogólnie jedzenie muszę przyznać jest lepsze. Mięso jelenia, miód malina. Delikatne i kruche. Duży talerz, wieć pierwsze wrażenie było takie że to jakaś porcja dla liliputa, ale po rosole okazało się, że ilość była w sam raz. Rosół też w miarę OK. Jedyny zarzut to jedzenie dla dzieci. Kawałki kurczaka (nugetsy) w gruuubej panierce, surówka i frytki.... ogólnie średnio jak dla dziecka. Zrobiliby chociaż tego kurczaka na grillu to i lepsze byłoby. Może udałoby sie wymyśleć coś deczko zdrowszego a nie takie w sumie fast-foodowe jedzenie.
      Także ogólnie to co jadłem, zrobiło na mnie lepsze wrażenie niz kiedyś.

A lokal i jego istnienie? Wedlug mnie srednio. Ja raczej nie widzę szansy aby przychodziły tam tłumy na obiady w środku tygodnia albo weekendy. W ogóle w Legionowie na restauracje to taki sredni kllimat. Jeszcze typowe jadłodalnie, typu Papu czy Łasuch... tanio i szybko. Ale restauracja jak ja wracam z Warszawy o 18 to mysle jak tu efektywnie wykorzystac te 2h zanim dziecko pojdzie spac, a nie zeby isc do restauracji i spedzac okolo godziny oczekując na podanie i potem jedząc obiad. Dla mnie to zbyt długo. Generalnie zostaja tylko imprezy okolicznosciowe, ale nie wiem czy jest szansa sie z tego utrzymac?
      Poza tym dojazd z centrum Legionowa jest średni. Albo trzeba stac na przejezdzie kolejowym albo jechac zakorkowanym wiaduktem i robić nawroty. Dla mnie to nie po drodze. Gdyby nie to, że chciałem zobaczyc po "rewolucji" to bym wybrał coś innego.
      • nielot_dodo Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 20:28
        I tu jest sedno sprawy. Cały powiat jest sypialnią i zapleczem siły roboczej dla metropolii. Włodarzom sen z powiek spędza problem "wspólnego biletu" - jak dopłacić i wypchnąć całe to towarzystwo żeby mieć problem z łebca, wrócą w nocy to padną na koja a rano na dworzec.
        Nie ma inwestycji - nie ma miejsc pracy to po cholerę usługi czy gastronomia?

Identyczne rozwiązania były w ZSRR np. Zaporoże. Przemysł na jednej stronie Dniepru a osiedla mieszkalne na drugiej. Podróż z Zaporożstali na kwartiru jakieś 3 godziny, 3 dojazd do roboty + 8 praca i gościu ugotowany. Gdzie mu tam do knajpy czy tym bardziej polityki.
        • misiek1974 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 20:31
          Jak to nie ma inwestycji? Zobacz ile marketów już w Legionowie mamy. Pytanie ile kolejnych powstanie. Na tym polagają inwestycje.
          • nielot_dodo Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.02.13, 21:15
            Wybraliśta byzmesmena od lokalizacji dla sieci handlowych na v-ce starostę, to mata markiety. Lepiej było wybrać pijaka to może choć parę knajp by się ostało.
            • kka69 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.02.13, 10:05
              Mamy takiego V-ce starostę i Starostę na jakiego zasługujemy.
              Możemy go wysłać do parlamentu EU, wtedy może PO nam lepszego zaproponuje do "wybrania"?
              • shilla0 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.02.13, 14:13
                No właśnie a szkoda, i to bardzo. Kibicuje temu lokalowi nadal. Legionowo zasługuje na miejsce w którym można zjeść, wypić i posiedzieć. Miejsce takie powinno być w mirę takie, nie wiem czy są szanse na coś takiego. Tak naprawdę chyba nikt w Legionowie nie spróbował robić restauracji na poważnie. Tak czy inaczej trzymam kciuki za Carską.
                • evika6 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 03.09.13, 15:16
                  Nawet "Kuchenne rewolucje" nie pomogą w ich przypadku. Ignorowanie klientów nie jest dobrym sposobem na ich przyciąganie. Wybraliśmy się z mężem któregoś dnia na obiadek i przez 30 min. nie raczył nawet podejść do nas kelner, omijał nas z uśmiechem na twarzy. Reszta klientów też chyba szczęśliwa nie była, bo na swoje dania czekali bardzo długo, co wywnioskowaliśmy z usłyszanych rozmów. Nie doczekaliśmy się zainteresowania ze strony obsługi i wyszliśmy. W tej restauracji byliśmy po raz ostatni.
    • tabaher-2 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.02.13, 14:47
      Legionowo jest miastem w którym żadna restauracja nie ma szans na utrzymanie. Kilka pizzerii, kebabów i chinoli w zupełności zaspokaja potrzeby miasta. Do restauracji chodzi się w dwóch sytuacjach. 1. Jak się jest na wycieczce, zwiedzaniu, w kinie, w teatrze itp. Oczywiście Legionowo nie zapewnia atrakcji które można by z restauracją połączyć. 2 Idzie się do restauracji jak przyjadą do nas goście (nie rodzina tylko businessowi), albo jak się chce zabrać dziewuchę bo ma się do niej interes na wieczór. Młodzi oczywiście do restauracji nie pójdą bo po co, starsi obiad domowy bo taniej i pozostaje kto... Ano młodzi rodzice których stać na restaurację, z dziećmi nie pojadą nigdzie dalej ale chcieli by wyjść z domu, przespacerować się i ewentualnie coś zjeść. Tylko że oni są klientami na raczej letnie dni i to też w godzinach od 17.00 do 20.00.
      Poza tym nędza. Jeszcze może by się coś utrzymało przy drodze przelotowej ale kierowcy robią tak samo jak ja czyli zatrzymują się na jedzenie w polu a nie w miastach. Każdy chce mieć miasto za sobą a poza tym więcej czasu na decyzję bo to czy w knajpie się dobrze zje ocenia się głównie po ilości samochodów na parkingu i wyglądzie knajpy.
    • gazo-beton Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 03.04.13, 20:41
      Podsumowując wyjście do "Carskiej" po rewolucjach:
      1. wystrój ładny, przytulny, tworzy klimat...
      2. obsługa fatalna: po przyjściu czekaliśmy ok. 1/2h aż kelnerka podała nam karty. W restauracji było wtedy sporo osób, ale mieliśmy rezerwację, więc chyba spodziewano się, że przyjdziemy. Dostaliśmy karty dopiero wtedy kiedy przy stoliku obok przestano z nich korzystać. Na pytanie czy mają tylko 6 kart, kelnerka powiedziała, że mają... 14. Miejsce w restauracji jest dużo więcej niż 14. W tym czasie nikt się nami nie zainteresował, nie zaproponował napoi, nic...
      3. zamówiona herbata z samowara była ledwo ciepła; po reklamacji kelner dopiero podłączył samowar do prądu.
      4. byliśmy w 6 osób; po dość długim oczekiwaniu zamówione potrawy dostały tylko 3 osoby przy stoliku, kolejne trzy po mniej więcej 1,5h po zamówieniu. A zatem te 3 osoby siedziały i patrzyły jak pozostałe jedzą...
      5. dania były dość smaczne, ale barszcz czerwony był zimny, pascha na deser taka sobie.
      6. była to nasza pierwsza i sądzę, że ostatnia wizyta w "Carskiej". Tak niewiele potrzeba, żeby zrobić lepsze wrażenie - przeszkolić obsługę, bo niestety są beznadziejni.
      • shilla0 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 10.04.13, 07:09
        Gazo-beton.
        Szkolili i widać nie wiele dało, po prostu tam gdzie ruch jest tylko czasem nie wypracujesz dobrych rozwiązań.
        Więc ogółem słabo?
        A co sądzisz o wystroju>
        Zmieniła coś?
        • 2ela0 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 14.04.13, 12:07
          Obsługa w Carskiej rzeczywiście beznadziejna. Byłam ostatnio kiedy zajęty był jeden stolik, a kelner który nas obsługiwał sprawiał wrażenie jakby był pierwszy dzień w pracy. Pod rozwagę właścicielowi: kiedy idę do restauracji to oczekuję nie tylko dobrego jedzenia (było rzeczywiście niezłe) ale też profesjonalnej obsługi, a nie amatora który zarabia pewnie 1.200 miesięcznie.
    • donpedr Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.04.13, 11:20
      W "Carskiej" nie byłem, ale byłem w "U Fukiera" Gesslerowej i jedzenie tam to totalna porażka. Aż mi było wstyd przed gośćmi, których tam nieopatrznie zaprosiłem. Przykładowo - deska wędlin przysuszona, bez zapachu i smaku, pasztet wręcz przemrożony.

Pozdrawiam,
      DP
      • polokokt Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.04.13, 23:13
        a tak pozostając w temacie rewolucji, ale juz nie tych kulinarnych, to chyba na TTV jest jakiś taki problem o rewolucjach w zakładach fryzjerskich. Dzisiaj widziałem tą ekipę w jednym z zakładów fryzjerskich w Legionowie. Ale rzecznik Legionowa na swoim profilu o tej rewolucji milczy... :)
        • martyna.j Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 17.04.13, 23:59
          Widziałam kawałek jednego takiego programu z fryzjerami w tle i też od razu skojarzyło mi się z tymi kuchennymi rewolucjami.
          I choć nie obejrzałam ani jednego odcinka z „Kuchennych...”, to jutrzejszy (czwartkowy) obejrzę, ponieważ będzie opisywana przez Was „Carska” :) Może być śmiesznie :)
          • polokokt Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 10:50
            są dwie opcje, albo będzie śmiesznie... albo będzie straszno co tam jadłem :)

A u fryzjerów dzisiaj dzień remontu....
            • benieck Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 21:36
              Właśnie zaczął się program o Carskiej :)
              • kwitkows Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 22:01
                Złote rady pani G:
                "Ile płacicie za prąd... To zmieńcie dostawcę."
                Taaaaak, to na pewno im pomoże. Tego na pewno im brakowało.
                • misiek1974 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 22:12
                  Mnie zastanawia jedno. Czemu osoby pracujące w kuchni nie mają okryć na głowach. To jest wymagalne. Ja już znajdowałem włosy w jedzeniu. Może ktoś znajdzie włos Geslerowej :)
                  • zdebeq Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 22:19
                    Mnie to zadziwia obecność starosty. I trzynastka dostał i samochód (nie)służbowy. A teraz jeszcze wyzerka za fri.:)
                    • majk56 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 22:42
                      A ja tam się zjawię mimo wszechobecnych sarkazmów. Następne spotkanie z kumplem od starych karabinów odbędziemy właśnie w Carskiej. :)
                    • madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 22:50
                      Widok pijących uchachanych twarzyczek.. bezcenny :O Nie ma co.
                      • ewablabla Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 23:22
                        Swita lubi za darmo i jeszcze w mediach :-))
                      • polokokt Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 23:48
                        to od dziesięcioleci wiadomo, że najwazniejsze to dobrze żyć z "władzom". Tyle że czasy się zmieniły i władza sama lokalu nie utrzyma. Zresztą jakąś wyjątkową przychylność władzy do tego lokalu widać choćby w aktywności Pani Rzecznik. Chyba nie reklamuje na miejskim profilu na FB żadnego innego prywatnego biznesu jak ten :) Oooo, juz jest wpis "po emisji programu".

Sam program jak dla mnie taki mało rewolucyjny... Po prostu najwiekszym problem tego lokalu nie jest karta czy kolor ścian... ale to już kiedyś opisałemm, będąc tam po rewolucji.
                        • ralphie Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 08:32
                          "Władzom" na rękę jest ta restauracja, bo zdaje się z informacji przypadkiem padłej w programie, Panie właścicielki (szacun! :) ), wynajęły od miasta lokal na 30 lat. W związku z czym na 30 lat miasto ma spokój z Konserwatorem Zabytków? ;)
                          • benieck Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 08:36
                            Kto nie widział niech patrzy: tvnplayer.pl/programy-online/kuchenne-rewolucje-odcinki,114/odcinek-8,S07E08,19370.html
                          • madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 09:13
                            Na 30 lat. Dokładnie i to z cyrografem, że przez te 340 lat ma tam byc knajpa.

Ogólnie to się dziwię paniom. Czy były świadome tego co podpisują???
                          • kwitkows Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 10:55
                            Dzierżawa na taki okres jest bardzo wygodna dla dzierżawcy. Może wtedy dostać kredyt, dofinansowanie itd. Przy dzierżawach np. na 5 lat żaden bank nie będzie chciał rozmawiać o kredycie na remont. Nie dostaniesz pieniędzy z UE. Nawet jeśli miasto zadeklaruje, że dzierżawę będzie przedłużać.
                            Nikt nie mówi, że nie można z niej zrezygnować.
                            • madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 10:58
                              No możliwe, nie twierdzę że nie.
                              Ale upup[ic się na 30 lat w gastronomie. I to KONIECZNIE gastronomię???
                              Bezwarunkowo????
                              Troche idiotycznie.
                            • ralphie Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 11:57
                              Zgadza się. Dlatego też szacun dla Pań za swój wkład w ratowanie legionowskich zabytków. Trzymam kciuki za powodzenie.
                              Madziulec, nie pamiętam, czy była mowa o tym, że dzierżawa tylko pod gastronomię, wydaje mi się, że nie.
                              • madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 20.04.13, 11:52
                                W programie było własnie powiedziane, że ma byc wyłącznie pod gastronomie.

Dla mnei to porażka.
              • grubymuffin Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 18.04.13, 23:22
                Nie oglądam, nie śledzę na bieżąco programów rozrywkowych, ale TEN odcinek musiałam zobaczyć... Zamiast siedzieć z winkiem i mężem na tarasie (balkoniku właściwie), poświęciłam się, i obejrzałam z ciekawości :-) Dramatyczne zwroty akcji, perfekcyjna reżyseria, absolutnie wszystko wyśmienite, żadnych krzyków, wrzasków, wszystko gustownie i na miejscu. Możemy być dumni. Tylko szkoda, że goście tacy anonimowi, nikomu nieznani, powinni ich przedstawić (przy kieliszeczku, oczywiście). Pozostało dodać tylko jedno: dobrze że Enea jest tak blisko (i Biedronka też :-) )
                Nic tylko życzyć wszystkim прия́тнoгo aппети́тa!

smacznego
                • tworek26 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 09:34
                  Chętnie się tam wybierzemy w najbliższym czasie- pzdr

Ps. najłatwiej narzekać że wszystko wyreżyserowane, wszyscy kradną, polska jak powiedział Miro to dziki kraj !
                  • madziulec Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 11:01
                    Ja przyznam, że kudłata pasjami oglądam. razem z dzieckiem zresztą.
                    I oczywiście zwykle mi się nie podoba jej podejście jak wyzywa, rzuca talerzami. Wczoraj jakoś tego nei było.

Za to był przepiekny siniak na prawym reku i stłuczony bark. Tego nie było nigdy wcześniej. Ni ebyło karaluchów, brudu nei widziałam. To DUŻY plus.

Moje dziecko stwierdziło, że MUSIMY pójśc, było BARDZO dumne, że pokazują NASZE miasto. Było mi miło.
                    Przy czym... Czytając ten wątek mam wrażenie, że w Carskiej nei zmieniło się dokłądnie nic. Czyli dalej senna atmosfera, dalej czekanie latami na posiłki i tyle.

Ale jeśli jest inaczej - powiedzcie. Poszłabym na bliny i pielmieni. Bardzo chętnie. Serio.
                  • brunno34 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 19.04.13, 11:04
                    Też się wybiorę... Moim zdaniem pomogłoby wydzielenie z restauracji części pubowej, umeblowanie w starym drewnie, jakieś ozdoby - obrazy, militaria, miedź) lane piwa (w tym kilka gatunków rosyjskich), do tego pajda ze smalcem na barze, muzyka i promocje na barze
                  • shilla0 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 01.05.13, 07:20
                    Po programie mam wrażenia co najmniej pozytywne. Tylko nie wiem jak oni chcą to utrzymać, mała restauracja z tyloma zatrudnionymi osobami. Nie do końca rozumiem funkcje większości.
                    Ogółem zmiany jakich dokonała pani G. wielkiego wrażenia niestety na mnie nie zrobiły, Carska robiła wesela. Dzięki tym zmianom już raczej wiele ich nie zrobi. Ogółem wszystko spoko ale dalej nie widzę wielkich szans na sprzedaż masy blin z kawiorem. No cóż, trzeba życzyć szczęścia;)
    • polokokt Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 02.05.13, 13:24
      Wczoraj byłem ponownie...
      I niestety, jak jedzenie jest nadal dobre, tak poziom obsługi niski (żeby nie napisac gorzej).
      Najpierw staliśmy przy wejściu, kelnarzy chodzili, patrzyli się na nas i nikt nie wpadł na pomysł aby zapytać, po co przyszliśmy, zaproponować stolik itd. Po kilku dłuższych chwilach w wejściu już stało i czekało na reakcje obsługi z 10 osób i nic... chodzili i patrzyli. W końcu zapytałem i okazało się, że nasz stolik już czeka. Dostaliśmy karty... i znów, 50 minut nikt się nami nie zainteresował. W między czasie zamówienia złożyli już Ci co przyszli po nas a My dalej czekamy aż ktoś się zainteresuje nami...Każdy chodzi , patrzy.... ale nikt nie zapyta czy już chcemy coś zamówić, albo czy zamówiliśmy.... znów musimy zwrócić uwagę, że może ktoś by łaskawie przyjął zamówienie. Od zamówienia mineło 30 minut i dostaliśmy danie. Ale akurat o czasie oczekiwania pomiedzy zamowieniem a dostarczeniem wiedziałem, więc wszystko było zgodnie z informacją. Z tym że w sumie prawie 1,5 h siedzielimy przy pustym stole. Gdyby dali nam piwo, które zamówiliśmy, to zamiast wypić jedno do posiłku to pewnie wypiłbym 3. Nie kończyłem żadnych szkół z marketingu, ale wydaje mi się, że to mogłoby wygenerować wyższy zysk.
      Na koniec ani słowa przepraszam za te oczekiwania wieczne.... nie wiem, średnio jakoś to widzę.

W sumie to nawet nie wiem czy to wina szeregowych kelnerów (bo jest też chyba Pani w rodzaju "kierowniczki sali"), bo Ci mieli sporo pracy i sie uwijali. Ale jakoś ogólnie jak widać, z punktu widzenia klienta, to się nie klei jakoś....
      Nie wiem, w głupiej PizzyHut w czasie jedzenia kelner podchodzi z dwa razy i pyta czy wszystko OK i czy czegos nie potrzeba? A tutaj siedzimy 50 minut, czekamy na złożenie zamowienia, wszyscy przechodza i się patrzą i nikt o nic nie zapyta...
      • misiek1974 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 02.05.13, 16:48
        Następnym razem jak wejdziesz to powiesz, że jesteś z sanepidu i potrzebujesz stolik. Obsługa bedzie bardzo szybka i bardzo miła :)
        • polokokt Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 02.05.13, 20:10
          na sanepid nie wpadłem, ale rozważaliśmy możliwość zamówienia kebaba z dowozem.
          • misiek1974 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 03.05.13, 11:29
            polokokt napisał:

> na sanepid nie wpadłem, ale rozważaliśmy możliwość zamówienia kebaba z dowozem.

Widok zdziwionej obsługi bezcenny :)
      • sabinka78 Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 06.05.13, 20:36
        carska chyba przerosla slawa, Goscie przychodzą, przychodzą i przychodzą...a oni nie wiedza co maja z tym robic, nie maja nawet kiedy sie ogarnac, moze nawet wypoczac, tylko sa w tym ciaglym transie poemisyjnym. kelnerzy zabiegani, to fakt, ale widac ze staja na glowie zeby sprostac naszym potrzebom ! ekipa zarzadzajaca to samo, kierowniczka z taca, sprzatala brudne naczynia i zmieniala obrusy, ale z daleka sie usmiechala:) czas oczekiwania na jedzenie b dlugi, ale godne pochwaly ! moze trzeba im zyczyc poprostu wszystkiego dobrego na nowej drodze. odwiedzajacym zycze wiecej luzu
    • marek_ka_lwo Re: Program TVN ratunkiem dla Legionowskiej gastr 21.05.13, 17:46
      Minęło trochę czasu i jestem ciekaw czy nadal tak długo się czeka. Ostatnio przejeżdżałem i w tym namiocie na terenie było sporo ludzi, więc program chyba pomógł. Chodzą za mną te rosyjskie przysmaki, tylko godzina czekania odstrasza.
      • cyberwolf Rewolucja czy aby na pewno 22.05.13, 09:12
        Zrób sobie sam, być może wyjdzie Ci lepiej i bez czekania a już na pewno po carsku.
        Bliny z mąki gryczanej są bardzo łatwe do przyrządzenia, kawior kupisz sobie z górnej półki (musi być gruby i najlepiej czarny a nie ten mak barwiony pozyskany chyba z płotek) - zresztą kwestia blin czy są rosyjskie jest dyskusyjna - to jedno z głównych dań w kuchni staropolskiej.
        Co do solianki jest ich kilkanaście odmian, najlepsze są gotowane na wywarze z kiszonych ogórków (w celu nadania charakterystycznego kwaskowatego smaku - w Carskiej wyczuwałem ocet). Natomiast na stole carskim solianka była podawana jedynie z oliwkami i kaparami, reszta była dla plebsu. Oprócz solianek rybnych są znane i bardzo smaczne solianki grzybowe i mięsne, które są robione na bazie grzybów suszonych, kiszonych i wędzonych. Jakoś tego tam nie znalazłem.
        Pierożki zwane pielmieni, pochodzą z Syberii obecnie są znane i podawane w całej Rosji, są robione na bazie mieszanki różnych mięs (głównie wołowiny, baraniny i wieprzowiny), przypominają znane nam kołduny robione z mięsa). Mięso musi być surowe, "gotuje się" podczas gotowania pierożków (przez to pierożek w środku jest bardzo miękki i soczysty, bo zawiera cały sok z mięsa), te co otrzymałem były suche co sugerowało że były robione z gotowanego mięsa lub jego dodatku, tradycyjnie podaje się je polane śmietaną i suto posypane szczypiorem.
        Szkoda, że w restauracji carskiej nie znalazłem głównego dania z carskiego stołu, najbardziej wykwintnej przystawki świata "Beouf Strogonoff", która została tak nazwana na cześć rosyjskiego dyplomaty a pierwszy raz została ugotowana na dworze Aleksandra I. Czyż ta potrawa jest zbyt słaba aby pojawić się w restauracji o carskich korzeniach?
        A gdzie "Żarkoje" albo "Chinaki" podawane w glininym garnku, gdzie "Oladi" lub "Syrniczki" na deser, gdzie ta kuchnia rosyjska? Dobrze że jest chociaż "Mors żurawinowy".
        Cała ta rewolucja była obliczona na przyciągniecie snobów, bo z rewolucją to raczej miało niewiele wspólnego a do smaku dań kuchni rosyjskiej im daleko (oczywiście mówię tylko na podstawie dań które próbowałem już po rewolucji ale jeszcze przed emisją programu). Jest to fajne miejsce na spacer niedzielny ze znajomymi ale najlepiej po obiedzie, aby pogadać bo czekając na posiłek zdążą zgłodnieć, ale szału nie ma.
        • majk56 Re: Rewolucja czy aby na pewno 22.05.13, 09:43
          i zgodnie z zapowiedzią odwiedziłem wraz z kumplem Carską ; w środku tygodnia o 18, z początku byliśmy sami; do dwudziestej z minutami przewinęło się oprócz nas 12 osób; na soliankę czekaliśmy ok. 15-20 minut, ale wcześniej podano pieczywo z domowym smalcem i oczywiście zamówione napoje; bezpośrednio po spożyciu zupy wjechały dania główne; dlatego nie rozumiem skąd się biorą utyskiwania na czas obsługi - w końcu to restauracja a nie bar szybkiej obsługi z przygotowanymi wcześniej posiłkami;
          ale obsługa rzeczywiście jest jakaś drętwa - w kontacie z klientem; pani kelnerka nie potrafi niczego zachwalić ani przedstawić propozycji z jakimkolwiek uzasadnieniem; wódka każdej marki jest wg niej taka sama;
          generalnie jedzonko smaczne choć bez szału w zakresie przypraw; porcje duże i następnym razem zapewne zamówię już tylko jedno danie;
          • kka69 Cały czas tam sa Rewolucje , kiedy sie skończą? 26.06.13, 20:34
            Cały czas na plocie tej restauracji jest informacja , ze są tam prowadzone rewolucje.
            Kiedy się one skończą?
            Pytam, bo bym może znowu tam zajrzał, jak już będzie posprzątane.
            • shilla0 Re: Cały czas tam sa Rewolucje , kiedy sie skończ 19.07.13, 21:23
              A tak w ogóle to znacie skromną i niereklamowaną restaurację Zajazd Leśny po drodze na Dębę?
              Aż nie do wiary czasami ile tam osób czasami stoi.
              • kka69 Re: Cały czas tam sa Rewolucje , kiedy sie skończ 20.07.13, 17:03
                A te osoby co tam stoją do w kolejce do baru, czy do kibla?
                Czy może stoją, bo nie ma tam miejsc siedzących?
      • madziulec Re: A Bartkowi Cebeńko, 12.09.13, 19:36
        Delikatnie podpuściłam Bartka na jego profilu sama ;)

To mozna sprawdzić ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka