Dodaj do ulubionych

Ranking oceń polityka - radnego

03.03.13, 05:10
Raz na dobę można darmo głosować na prezydenta i radnych.
Wystarczy kliknąć nazwisko i głosować w skali od 1 do 10 na wszystkich na liście.
Może zauważą i wezmą pod uwagę głos ludu?

ocenpolityka.pl/mazowieckie/legionowski/legionowo-miejska
Obserwuj wątek
    • aklq Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 07:43
      Niemożliwe, jak mam zmienne IP i skasuję pliki cookie to mogę głosować ile razy chcę :)
      Zagłosowałem na Pana Smogorzewskiego ( 10 punktów ) za to że zrobił na mojej ulicy kanalizację na co czekałem bardzo długo .
      • marakut Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 07:56
        Jest regulamin tego serwisu, no i powinna obowiązywać pewna uczciwość w stosunku do jego
        właściciela - finansuje serwis i pewnie też chciałby trochę zarobić, przynajmniej na pokrycie kosztów.

aklq napisał:

> Niemożliwe, jak mam zmienne IP i skasuję pliki cookie to mogę głosować ile raz
        > y chcę :)

• aklq Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 08:10
          pisałem tylko teoretycznie :)
      • alakla Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 08:52
        To sam Pan Smogorzewski zrobił Ci kanalizację?
        Myślałem, że jako prezydent zajmuje się czymś innym.
        Masz szczęście, bo ja za kanalizację musiałem przez dużo lat płacić w podatkach i dalej muszę płacić w opłatach za odprowadzenie ścieków - i jeszcze co rok podwyżka opłat za ścieki i podatków.

aklq napisał:

> Zagłosowałem na Pana Smogorzewskiego ( 10 punktów ) za to że zrobił na mojej u
        > licy kanalizację na co czekałem bardzo długo .
    • nielot_dodo Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 10:29
      Ja zagłosowałem na Janka Grabca, bo na ok. 300 powiatów w Polsce jako starosta jest sklasyfikowany na 737 miejscu.

I apeluję do Was! głosujcie na Janka Grabca! jeżeli zechcą dostosować ilość powiatów żeby zmieścić Janka (737) to ten Kraj tego nie wytrzyma.
    • ka.cha411 Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 14:06
      Ja kliknęłam w podziękowaniu za głosowanie nad uchwała dotyczącą losów Filii 1.
      ciekawe jaki był wynik głosowania nad wnioskiem o głosowanie imienne.
      Bo to znak kto postępuje fair i chce być uczciwy wobec wyborców. Nawet jeśli głosuje na tak to jest ok bo mam na ten temat takie zdanie.
      aż przykro słuchać słów zaczynające felieton: "To było do przewidzenia ....."
      www.youtube.com/watch?v=K6sQYayj-g8
      Głosowanie końcowe to 6 przeciw, 8 za a reszta radni bezradni.
      W sile 13 głosów zrobili pierwszy krok na drodze ku likwidacji filii.
      Matematycznie liczą frekwencja powinna być 19 osób (dobrze liczę?) to 5 się wstrzymało.
      Tak kombinuję żeby jakoś dociec kto był za taka wiedza będzie niezbędna w niedalekiej przyszłości.
      • alakla Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 14:18
        W ciągu 14 dni od sesji Rady Miasta na BIP powinien być protokół z sesji.
        Może tam coś więcej będzie?
        www.bip.legionowo.pl/#Y2xpY2tNZW51R2V0Q29udGVudHMoMTI0MjgsMSwwKQ==
        • ka.cha411 Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 14:31
          Dzięki przy okazji zajrzałam do posiedzeń Komisji Oświaty, Kultury i sportu
          www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudCgxOTYwMCk=
          w protokołach z posiedzeń jeszcze nie ma, ciekawe co napiszą?
          www.bip.legionowo.pl/#Y2xpY2tNZW51R2V0Q29udGVudHMoMTI0NDIsMSwwKQ==
          już niedługo musi być!
          • madziulec Re: Ranking oceń polityka - radnego 09.03.13, 09:15
            Ta komisja to jakaś porażka. Tak mi sie z mojego punktu widzenia wydaje.
      • zchotomowa Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 21:36
        głosowanie imienne (uchwała) zostało przez radnych odrzucone.

pozdrawiam,

Marcin
        • kka69 Re: Ranking oceń polityka - radnego 06.03.13, 13:14
          Na tej stronie, to chyba niektórzy radni i radne sami sobie podbijają opinię.
          Od czasu publikacji dostępu do tej strony , co poniektórym osobom bardzo przybyło głosów.
          • ka.cha411 Re: Ranking oceń polityka - radnego 07.03.13, 00:35
            kka69 napisał:

> Na tej stronie, to chyba niektórzy radni i radne sami sobie podbijają opinię.
            > Od czasu publikacji dostępu do tej strony , co poniektórym osobom bardzo przybyło głosów.

Ciekawe, czy na wyborach też na siebie będą głosować! Najzabawniejsza była Marta Bogucka o mały włos nie stałaby na pudle.

Pomóżcie, może ktoś był i widział kto jeszcze głosował przeciw oprócz panów: Smuniewskiego, Korysia, Michalskiego i Płaciszewskiego. Warto wiedzieć kto miał odwagę cywilną do swojego zdania. Dyskutowało więcej osób i mieli zastrzeżenia do projektu i argumentów dyrektora i wiceprezydenta ale jednak .... Ja wiem, że Pani Luzak i Pan Dziedzic nie głosowali przeciwko a liczyłam na nich, szczególnie na polonistkę. Ciekawa jestem czy psycholog resocjalizacji i socjoterapeuta rozumie jak ważna książka i jej dostępność jest ważna dla kondycji społeczeństwa.

Kto jeszcze?????
    • numer170 Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 15:44
      Kto głosował przeciw uchwale za likwidacją biblioteki na Sowińskiego?
      Na pewno 3 panów z PIS, pan Smuniewski i jeszcze 2 osoby, może ktoś wie ?
      Chcę dobrze radnego ocenić za takie działanie.
      • alakla Re: Ranking oceń polityka - radnego 03.03.13, 16:30
        W tym problem, bo to nie było imienne głosowanie.

Pytanie do prezydenta:
        Pytanie:Gdzie można sprawdzić nazwiska 13 radnych,którzy głosowali za likwidacją filii biblioteki na ul.Sowińskiego. Chciałabym im osobiście \'podziękować; za to,że kultura w naszym mieście umiera,panie Mecenasie wiedzy.
        (Ewa , 01-03-2013)
        Odpowiedź:
        Pani Ewo, o ile nie zostało zarządzone imienne głosowanie, nie ma możliwości sprawdzenia którzy Radni jak głosowali. W tym przypadku nie było głosowania imiennego.

Chyba tylko zostało przeglądanie nagrania z sesji, klatka po klatce w momencie podnoszenia kart do głosowania i czekanie na protokół z sesji - bodajże 14 dni roboczych od dnia sesji - bo może po protokóle uda się coś więcej ustalić.
        www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=K6sQYayj-g8

numer170 napisała:

> Kto głosował przeciw uchwale za likwidacją biblioteki na Sowińskiego?
        > Na pewno 3 panów z PIS, pan Smuniewski i jeszcze 2 osoby, może ktoś wie ?
        > Chcę dobrze radnego ocenić za takie działanie.
        • modernlook Analiza nagrania z sesji 04.03.13, 09:20
          Analiza nagrania z sesji:

Autor: diak2 04.03.13, 08:53
          "Analizując przy skąpe nagranie LTV
          Na TAK byli (8 głosów):
          pan Brański i pan Pachulski w 4:17 min., pan Głażewski w 4:19 - 4:20 min., pan Szulc w 4: 21, Smogorzewski, Zaklika w 4:22 - 4:24 (tu trzeba uczciwie powiedzieć, że nie wstydzi się swego zdania bo głosowała również za imiennym głosowaniem), pani Bogucka (trzymająca dzielnie rękę do góry w czerwonym sweterku wysoko, wysoko zgłaszając starszeństwu partyjnemu żeby wyraźnie widziało od 4:22 całą minutę - dla porównania sweterek wyraźnie widać w 3:26 min.) I jeszcze wyraźnie widać podniesioną rękę w 4:21 (ale tu nie jestem pewien w 100%) pani Jeziak".
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,142633608,142945940,Re_Za_likwidacja.html?wv.x=2

alakla napisał(a):
          > Chyba tylko zostało przeglądanie nagrania z sesji, klatka po klatce w momencie
          > podnoszenia kart do głosowania i czekanie na protokół z sesji - bodajże 14 dni
          > roboczych od dnia sesji - bo może po protokóle uda się coś więcej ustalić.
          > www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=K6sQYayj-g8
      • modernlook Re: Ranking oceń polityka - radnego 04.03.13, 07:36
        W podobnych sprawach PIS często składa interpelacje i jeżeli to zrobią, to powinna być na tej stronie: pislegionowo.pl/

• diak2 Re: Ranking oceń polityka - radnego 04.03.13, 09:17
          I pewno złoży ale każdy wie jaka jest mapa polityczna Legionowa i co to da.
          Robią co chcą, bo zielona wyspa była do Euro a teraz do lasu po korzonki. Jak kasy brakuje, to nawet nauczyciele w mundurkach samorządowców głupieją do reszty...
          Taki cyrk to tylko chyba tu nas.

modernlook napisał(a):

> W podobnych sprawach PIS często składa interpelacje i jeżeli to zrobią, to powinna być na tej stronie: pislegionowo.pl/
          >
        • modernlook Radni PIS o likwidacji filii biblioteki 05.03.13, 10:36
          Radni Klubu Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Legionowo przeciwni likwidacji kolejnej filii biblioteki:
          pislegionowo.pl/?p=1419
    • dartiki Związek partnerski? 04.03.13, 20:10
      Zdjęcie radnych Szulca i Klejmenta: gazetapowiatowa.pl/admin/uploads/_dsc0200.jpg
      • aklq Re: Związek partnerski? 05.03.13, 14:20
        Szulc to spoko gość , złego słowa nie powiem .
      • marakut Re: Związek partnerski? 05.03.13, 17:31
        Nie znam się na takich związkach ale wiem, że zdrowy śmiech wypływa z serca, jest głęboki, sięga korzeni duszy i tworzy duchowe niebo, pod którym wszystko dojrzewa.
        www.gazetapowiatowa.pl/images/Roman.jpg
        dartiki napisał(a):
        > Zdjęcie radnych Szulca i Klejmenta: gazetapowiatowa.pl/admin/uploads/_dsc0200.jpg
    • modernlook Radny Smuniewski - pierwsza setka 06.03.13, 10:20
      Radny Leszek Smuniewski otrzymał pierwszy 100 głosów przy najwyższej średniej ocenie 4,20.
      Gratulacje dla Pana radnego

marakut napisał(a):
      > Raz na dobę można darmo głosować na prezydenta i radnych.
      > Wystarczy kliknąć nazwisko i głosować w skali od 1 do 10 na wszystkich na liści
      > e.
      > Może zauważą i wezmą pod uwagę głos ludu?
      >
      > ocenpolityka.pl/mazowieckie/legionowski/legionowo-miejska
      • ka.cha411 Re: Radny Smuniewski - pierwsza setka 07.03.13, 00:20
        W 100% zasłużył sobie. Żałuję tylko, że nie przeszło głosowanie imienne bo chętnie poznałabym nazwiska jeszcze 2 Radnych co potrafią mieć swoje zdanie. Myślenie nie boli.
        Ci co nie potrafili się określić ratując honor powinni zrezygnować z mandatu zaufania mieszkańców.
        Wyobraźcie sobie Państwo sytuację, że lekarz który ma podjąć decyzję w sprawie np. operacji bliskiej pana/pani osoby powiedziałby: "wstrzymuję się od głosu".
        Wstyd!, wstyd!, wstyd!.
    • marakut Radny Smuniewski - druga setka 09.03.13, 05:07
      Radny Leszek Smuniewski pierwszy przekroczył 200 głosów - aktualnie 204 głosy przy średniej 4,32.
      Gratulacje dla Pana radnego

• kka69 Re: Radny Smuniewski - druga setka 09.03.13, 08:08
        Koniec rankingu radnych z Legionowa też jest ciekawy, spora liczba głosów i wynik ogólny bardzo mizerny.
        Wiadomo kto się nie sprawdza.
        • patk28 Re: Radny Smuniewski - druga setka 09.03.13, 08:17
          kka69 napisał:

> Koniec rankingu radnych z Legionowa też jest ciekawy, spora liczba głosów i wyn
          > ik ogólny bardzo mizerny.
          > Wiadomo kto się nie sprawdza.

Ale tu:
          jakoś nieźle ta robota im idzie ! :))))))))))))
    • diak2 Re: Ranking oceń polityka - radnego 09.03.13, 19:54
      zrobione!
      • marakut Re: Ranking oceń polityka - radnego 09.03.13, 20:03
        Co zostało zrobione, bo trudno się kapnąć?

diak2 napisał(a):

> zrobione!
    • marakut Komunikat - czasowa przerwa w głosowaniu 10.03.13, 08:44
      "Czasowe wyłączenie
      Od godziny 17-tej 10 marca do 15 marca serwis OcenPolityka.pl będzie niedostępny. Wynika to z planowanych działań konserwacyjnych. Prosimy o wyrozumiałość i przepraszamy za niedogodności".
      www.ocenpolityka.pl/wiadomosci/43-wiadomosci/177-czasowe-wyczenie
    • marakut Komunikat - zmiana zasady darmowych głosów 10.03.13, 09:37
      Przy zakładaniu tego wątku była podana zasada, że darmowy głos można oddawać raz na dobę - tak było w regulaminie serwisu i teraz jest to nieaktualne.
      Od grudnia 2012r. zasada ta uległa zmianie - nie zauważyłem i przepraszam:
      "Głosowanie co godzinę!
      Zgodnie z sugestiami Użytkowników portalu OcenPolityka.pl zmieniliśmy zasadę oddawania darmowych głosów na polityków.
      Dotychczas na danego polityka można było bezpłatnie zagłosować raz w ciągu doby. Teraz głosować można już co godzinę. Zapraszamy do głosowania!"

Widocznie na prośbę Użytkowników portalu, postawiono na aktywność elektoratu i tym bardziej trzeba głosować.
      ocenpolityka.pl/wiadomosci/43-wiadomosci/172-glosowanie-co-godzine
      • ralphie Re: Komunikat - zmiana zasady darmowych głosów 10.03.13, 14:14
        Trochę bez sensu taki ranking. Wyniki nie będą odzwierciedleniem głosów większości, a jedynie tych klikających bez opamiętania. Sam zainteresowany może nabić sobie niezły wynik przt niewielkim zainteresowaniu innych.
    • modernlook Radna Luzak - eksplozja głosowania 11.03.13, 07:39
      W ostatnią sobotę i niedzielę, zwolennicy radnej Luzak głosowali w tempie ok. 70 głosów na dobę i w tym czasie wyprowadzili swoją radną z końca listy (mocno dennej) na najwyższą ocenę wśród legionowskich radnych - aktualnie ocena 4,60 i 238 głosów.
      Radny Smuniewski aktualnie z oceną 4,35 i 280 głosów.
      Wyższą aktywność odnotowano tylko w gminie Wieliszew w bitwie na głosy między radnym Zezoniem i wójtem Kownackim - radny Zezoń w imponującym pościgu dopadł wójta Kownackiego i wyprzedził z aktualną oceną 4.70 i 336 głosów. Wójt Kownacki aktualnie z oceną 3,82 i 295 głosów.
      Warto zauważyć, że ten wątek został zainicjowany dopiero tydzień temu, przy pojedynczych głosach na radnych we wszystkich gminach powiatu legionowskiego.
      • kka69 Re: Radna Luzak - eksplozja głosowania 11.03.13, 10:27
        He, he.
        Widać, że ten ranking jest mocno podkręcany przez samych zainteresowanych.
        Akurat w przypadku radnej Małgorzaty Luzak wyszło to obrzydliwie , w ciągu doby z ostatniego miejsca na pierwsze.
        Dobry przykład daje ta radna, nie ma co, no , ale cały weekend przesiedziała na kompie :)
      • ka.cha411 Re: Radna Luzak - eksplozja głosowania 11.03.13, 11:30
        Chyba tu jest odpowiedź jak to możliwe
        www.miejscowa.pl/legionowo-mobile/item/855-reaktywacja-mlodziezowej-rady-miasta.html
        może jednak nie trzeba patrzeć na takie zjawisko jako tylko na naganne
        myślę że Pani Radna sprosta tak wielkiemu kredytowi zaufania (zapewne znakomicie posługującej się Internetem) młodzieży i przekona wszystkich radnych że likwidacja biblioteki przy Sowińskiego służy nie tylko starszym ludziom ale również właśnie młodzieży, która musi sprostać wymaganiom (nomen omen) polonistów i nie tylko.

Jak tylko wznowiony zostanie ranking ja również dołączę do tej grupy i zagłosuję na całe 10 pkt. Pani Małgorzato wierzę, że Pani jako nauczyciel rozumie, iż nawet zamiar likwidacji jest zdecydowanie przedwczesny (z czego wynika taki pośpiech? czy wcześniej radni znali jakiekolwiek plany dyrektora tej instytucji?). Taki księgozbiór raz rozproszony i pakowany w kartony do magazynów (ot i gdzie jest ten magazyn!!!) na pewno mocno ucierpi mocno "na zdrowiu" o ile nie wyrzucony na makulaturę tylko pod pretekstem zniszczenia (ot! tak jak u Perfekcyjnej Pani Domu - czyli nowocześnie.).
        Ciekawa jestem czy Pani orientuje się jak i czy w Bibliotece przeprowadza się prace naprawcze książek szczególnie tych których nie można kupić już na rynku.
        Mnie absolutnie nie przekonują sumy na zakup nowych książek (owszem bardzo ważne ale w tym przypadku mniej). Ta biblioteka ma inny charakter.
    • marakut Komunikat - koniec przerwy w głosowaniu 15.03.13, 04:12
      Serwis "Oceń polityka" wznowił działalność po przerwie konserwacyjnej i już można głosować.
      W czasie przerwy w głosowaniu, napłynęło mnóstwo informacji na temat naszych radnych i najłatwiej oddać swój stan ducha, biorąc udział w głosowaniu.
      Aktualnie liderem jest radna Luzak z oceną 4,56 i 266 głosów, drugi radny Smuniewski z oceną 4,40 i 289 głosów, trzeci radny Michalski z oceną 4,30 i 162 głosy.
      Pamiętaj konkurencja już głosuje.
      Niech wygra najlepszy!
    • modernlook Radny Smuniewski - trzecia setka 15.03.13, 09:19
      Radny Smuniewski, dzięki aktywności swojego elektoratu, odzyskał pozycję lidera i pierwszy przekroczył 300 otrzymanych głosów.
      Aktualny układ radnych na podium (pierwsze ocena w nawiasie ilość głosów): pierwszy Smuniewski 4,49 (304), drugi Michalski 4,43 (169), trzecia Luzak 4,36 (284) i za chwilę wszystko może się zmienić.
      Gratulacje dla Pana radnego Smuniewskiego
      • hatir Re: Radny Smuniewski - trzecia setka 15.03.13, 09:28
        modernlook napisał(a):

> Radny Smuniewski, dzięki aktywności swojego elektoratu, odzyskał pozycję lidera
        > i pierwszy przekroczył 300 otrzymanych głosów.

Myślę, że dzięki swojej postawie w sprawie likwidacji biblioteki. Miał odwagę mieć własne zdanie i uczciwie wyraził to jawnie - z honorem i sumieniem Radnego. Na dzień dzisiejszy to wzór prawego polityka a to rzadkie.
        • legio104 Re: Radny Smuniewski - trzecia setka 15.03.13, 12:27
          hatir
          Kolega? Koleżanka? Żona?
          Trudno mi uwierzyć, że po prostu "zrobiona na szaro" uczestniczka forum. Chociaż taka jest rzeczywiście większość, która nie chce włączyć właściwego postrzegania, by zobaczyć jak została wmanewrowana.

Minęło już trochę czasu i zasięgnęło się języka, by dowiedzieć się, co naprawdę się stało w sprawie biblioteki.

Gdybyście orientowali się mocniej w lokalnych sprawach, wiedzielibyście, że radny S. jeszcze trochę przed sesją deklarował, że będzie głosował za likwidacją filii. Potem wywinął numer na sesji, robiąc w konia radnych nie tylko ze swojego klubu. Z przecieków wynika, że to nacisk/zemsta na prezydencie Romanie, z którym nie wyszło mu parę spraw. A niektórzy jak dzieci dają się nabierać na honor i uczciwość. Zupełne odwrócenie pojęć...

Wybaczcie, jeśli nie wyraziłem się zbyt delikatnie, ale naprawdę nie widzicie co tu się kręci? Przecież żyjemy tu nie od dziś...
          • zchotomowa Gdy świat lokalnej "polityki" się zagęszcza... 15.03.13, 13:33
            legio104 napisał:
            > Gdybyście orientowali się mocniej w lokalnych sprawach, wiedzielibyście, że rad
            > ny S. jeszcze trochę przed sesją deklarował, że będzie głosował za likwidacją f
            > ilii. Potem wywinął numer na sesji, robiąc w konia radnych nie tylko ze swojego
            > klubu. Z przecieków wynika, że to nacisk/zemsta na prezydencie Romanie, z któ
            > rym nie wyszło mu parę spraw. A niektórzy jak dzieci dają się nabierać na honor
            > i uczciwość. Zupełne odwrócenie pojęć...
            >
            > Wybaczcie, jeśli nie wyraziłem się zbyt delikatnie, ale naprawdę nie widzicie c
            > o tu się kręci? Przecież żyjemy tu nie od dziś...

zgoda.

Pewnie nie przenikniemy lokalnej układanki w 100%, ale wspólnymi silami możemy zebrać ją do kupy. Do niedawna sądziłem, że dotykam jedynie sprawy biblioteki (bo tylko ona mnie interesuje). I trochę byłem zdziwiony, jak źle część rady miasta zareagowała na protest; znacznie łatwiej było przecież odpuścić.

Motywacji Radnego Leszka Smuniewskiego pewnie nie rozstrzygniemy, faktem jest, że przeciwstawił się działaniom lokalnej Platformy Obywatelskiej. Ale, patrząc na rożne informacje, jakie do mnie spływają (a zajmuję się tylko tymi, do których dostaję dokumenty), na dziś uważam, że pośpieszne procedowanie nad zamknięciem Filii nr 1 to jedynie ułamek większego mechanizmu.

Bez spiskowego myślenia sygnalizuję, że dużą część dziwnych decyzji Miasta i Starostwa, zwłaszcza tych stojących w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem, zbiera we wspólny mianownik Wydział Architektury Starostwa Powiatowego (szczegóły niebawem).

Przypomnę tylko, że samo Starostwo Powiatowe to miejsce, gdzie Jan Grabiec, Marcin Smogorzewski, Piotr Smogorzewski i Roman Smogorzewski, mieli okazję współpracować ze sobą w najróżniejszych konfiguracjach, czym dość dokładnie interesowały się lokalne gazety, wskazując na szereg dziwnych decyzji.

czuję pismo nosem,

Marcin
          • hatir Re: Radny Smuniewski - trzecia setka 15.03.13, 21:23
            legio104 napisał:

> hatir
            > Kolega? Koleżanka? Żona?

legio104
            Zdradzony przyjaciel? Kochanka? Kochanek? Koalicjant?

> Minęło już trochę czasu i zasięgnęło się języka, by dowiedzieć się, co naprawdę się stało w sprawie biblioteki.
            Może nie musiało dla ciebie, bo może bierzesz udział w tej grze.

> Gdybyście orientowali się mocniej w lokalnych sprawach, wiedzielibyście, że radny S. jeszcze trochę przed sesją deklarował, że będzie głosował za likwidacją filii.
            Ja nie pracuję w Ratuszu to skąd mam wiedzieć. Zapieprzam codziennie do W-wy bo tu w Legionowie roboty ni cholery nie uświadczysz i bardzo żałuję że podatki nie płaci się tam gdzie się pracuje tylko tam gdzie przyjeżdża na nocleg.

Potem wywinął numer na sesji, robiąc w konia radnych nie tylko ze swojego klubu. Z przecieków wynika, że to nacisk/zemsta na prezydencie Romanie, z którym nie wyszło mu parę spraw.
            Oszczędź tych szczątkowych opowieści albo powiedz wszystko skoro jesteś taki zorientowany.

> Wybaczcie, jeśli nie wyraziłem się zbyt delikatnie, ale naprawdę nie widzicie co tu się kręci? Przecież żyjemy tu nie od dziś...
            Kto żyje to żyje a kto tylko ma miasto sypialnię to tylko przyjeżdża się wyspać i piwo wypić. Więc nie pitol tylko poinformuj "przyjezdnych" skoro jesteś taki zorientowany.
            Mnie np. interesuje dlaczego k.... chcą zamknąć bibliotekę na Sowińskiego???????
          • ka.cha411 Re: Radny Smuniewski - trzecia setka 16.03.13, 11:55
            legio104 napisał:

> Gdybyście orientowali się mocniej w lokalnych sprawach, [...] Z przecieków wynika, że to nacisk/zemsta na prezydencie Romanie, z którym nie wyszło mu parę spraw. [...]
            > Wybaczcie, jeśli nie wyraziłem się zbyt delikatnie, ale naprawdę nie widzicie co tu się kręci? Przecież żyjemy tu nie od dziś...

Kontynuuj, bo to zaczyna być ciekawe. Chcesz powiedzieć że wszyscy Radni, którzy zagłosowali na tak to mają pozytywnie załatwiane sprawy z prezydentem Romanem. Chcesz powiedzieć, że koalicję zmajstrował prezydent żeby robił co mu przyjdzie do głowy. Chcesz powiedzieć, że uchwała w sprawie działki przy Mickiewicza to ... no co??? Jakie sprawy załatwia się w zamian za głosowanie dla prezydenta Romana???
            Jeśli żyjesz tu nie od dziś ..... i orientujesz się mocniej w lokalnych sprawach ..... to czego siedzisz cicho ..... co z tym zrobiłeś? ..... a może też za milczenie masz załatwiane jakieś sprawy? Chcesz powiedzieć, że radni w mieście Legionowo są marionetkami prezydenta Romana? To po co mamy w ogóle ich utrzymywać niech sobie on sam z własnej kieszeni to robi. Zacząłeś to się odezwij !!!
          • arek.k282 Re: Radny Smuniewski - trzecia setka 16.03.13, 13:35
            legio104 napisał:

> Trudno mi uwierzyć, że po prostu "zrobiona na szaro" uczestniczka forum. Choci
            > aż taka jest rzeczywiście większość, która nie chce włączyć właściwego postrzeg
            > ania, by zobaczyć jak została wmanewrowana.

A jednak ja codziennie mam moralnego kaca.
            Jeśli chodzi o Smuniewskiego może też Romek zawiódł (nie jego jednego)
            dziś ważne żeby się do tego przyznać. ja się przyznaję zostałem wmanewrowany i głosowałem na Smogorzewskiego i z tego powodu mam codziennie moralnego kaca.
            smogorzewski.info/
    • hieronim.w Re: Ranking oceń polityka - radnego 15.03.13, 14:11
      Ciekawe od kiedy Legionowo znajduje się w województwie zachodniopomorskim ?
    • marakut Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 14:36
      Pierwsza 400 głosów osiągnęła radna Luzak, ale przegrywa wysokością oceny z radnym Smuniewskim.
      Aktualna kolejność radnych (ocena i w nawiasie liczba głosów): pierwszy Smuniewski 4,65 (389), druga Luzak 4,54 (402), trzeci Michalski 4,14 (213).
      Gratulacje dla radnego Smuniewskiego
      • zchotomowa Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 14:41
        z tego przydałby się wykres w Google Docs (możemy go wtedy wystawić publicznie), wtedy mielibyśmy na żywo, jak radni manipulują swoimi wynikami - vide sprinterskie tempo Pani Radnej :)

pomóc?

Marcin
        • marakut Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:09
          Od chwili wznowienie głosowania w piątek - po przerwie konserwacyjnej serwisu - tempo głosowania na radną Luzak można ocenić na ok. 100 głosów/dobę.
          Ale tak ludzie głosują i każdy ma prawo głosować za darmo raz na godzinę.

zchotomowa napisał(a):

> z tego przydałby się wykres w Google Docs (możemy go wtedy wystawić publicznie)
          > , wtedy mielibyśmy na żywo, jak radni manipulują swoimi wynikami - vide sprinte
          > rskie tempo Pani Radnej :)
          >
          > pomóc?
          >
          > Marcin
          • zchotomowa Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:11
            dobrze napisane makro i można to obgonić w 5 komputerów, radna Luzak już wygrała :)

nas nie dogoniat :)

Marcin
        • marakut Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:13
          Przegapiłem - oczywiście, że możesz pomóc i będzie to mile widziane.
          Z góry dzięki i pozdrawiam
          • zchotomowa Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:21
            w jakim formacie chcesz wprowadzać dane?

w kolumnach kolejne daty a w wierszach nazwiska alfabetycznie?
            i czy liczby widzisz narastająco, czy są wartości netto?

pozdrawiam,

Marcin
            • marakut Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:35
              Bystry z Ciebie człowiek i nie śmiem doradzać, wybierz format według własnego uznania - możliwie mało pracochłonny i zawierający wystarczający rekord informacji.
              I jeszcze jedno.
              W serwisie nie ma listy do głosowania na radnych z gminy Jabłonna i możesz to łatwo naprawić, jako zaangażowany mieszkaniec tej gminy.
              Na stronie serwisu jest kontakt do administratora i może napisz do niego w tej sprawie - dla ułatwienia podaj mu adres na BIP Jabłonny z listą radnych.
              Może ten wątek przeżyje do najbliższych wyborów samorządowych i może być ciekawie?

zchotomowa napisał(a):

> w jakim formacie chcesz wprowadzać dane?
              >
              > w kolumnach kolejne daty a w wierszach nazwiska alfabetycznie?
              > i czy liczby widzisz narastająco, czy są wartości netto?
              >
              > pozdrawiam,
              >
              > Marcin
              • zchotomowa Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:44
                ok,

a) załóż konto na gmail, to dam Tobie prawa admina do pliku,
                b) Jabłonna... eh.. tam rada gminy jest jak serek - homogeniczna :)

pozdrawiam,

Marcin
                • marakut Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 16:22
                  Dzięki za pomoc ale trzeba to trochę odłożyć.
                  Sam nie mam tyle czasu, żeby zajmować się tym bardziej szczegółowo i oprócz tego, strasznie bym skłamał gdybym powiedział, że o informatyce mam wyższe pojęcie od przeciętnego.
                  Postaram się znaleźć kogoś bieglejszego od siebie i większą ilością wolnego czasu i dam znać na tym wątku.
                  To nie będzie strata czasu, bo może opadną emocje klikaczy, o których zdaje się pisała w.iwo i wyniki głosowania mogą być bardziej wiarygodne.

zchotomowa napisał(a):

> ok,
                  >
                  > a) załóż konto na gmail, to dam Tobie prawa admina do pliku,
                  > b) Jabłonna... eh.. tam rada gminy jest jak serek - homogeniczna :)
                  >
                  > pozdrawiam,
                  >
                  > Marcin
        • w.iwo Re: Radny Smuniewski - czwarta setka 16.03.13, 15:28
          każdy powinien wyrobić sobie własne zdanie
          co do radnego Smuniewskiego, to naprawdę nie jest pierwszy przypadek że czyta i analizuje dokumenty które dostaje i zwraca uwagę na błędy :)))

co do głosowania, hmmm ktoś mi opowiadał że temat wywołał wiele emocji i panie w sklepie rozmawiały między sobą i zapewniały że będą popierać sms-ami jedną z radnych... dodam, że nie znam tych pań... może być tak, że są to osoby zaangażowane w sprawę zwierzaków lub takie które na radnej się nie zawiodły :)

w tym wszystkim bulwersują mnie przerwy w sesji, kiedy dyskusja podąża w niewłaściwym kierunku i rozmowy w kuluarach i dyscyplina klubowa, która ma zastępować czasami zdrowy rozsądek
          mam nadzieję że któryś z radnych wpadnie na pomysł zmian, które doprowadzą do głosowania jawnego jako codzienności w Legionowie...
    • marakut Re: Ranking oceń polityka - wyniki głosowania 17.03.13, 06:19
      Stan głosowania na dzisiaj godzina 6 rano.
      Imię i Nazwisko Funkcja Przynależność Ocena (w nawiasie liczba głosów)
      Leszek Smuniewski
      radny miasta Legionowo KW Porozumienie Samorządowe 4,66 (414)
      Małgorzata Luzak
      radna miasta Legionowo KWW Nasze Miasto Nasze Sprawy 4,46 (430)
      Konrad Michalski
      radny miasta Legionowo Prawo i Sprawiedliwość 4,22 (227)
    • marakut Radny Smuniewski - piąta setka 18.03.13, 05:36
      Radna Luzak w iście sprinterskim tempie pierwsza przekroczyła 500 głosów, ale przegrywa z radnym Smuniewskim niższą oceną.
      Aktualna sytuacja w bitwie na głosy między radnymi - pierwsza ocena w nawiasie liczba głosów:
      1. Leszek Smuniewski - 4,84 (484)
      2. Małgorzata Luzak - 4,54 (509)
      3. Konrad Michalski - 4,31 (280)

Gratulacje dla Pana radnego Smuniewskiego
      • modernlook Prezydent Smogorzewski - trzecia setka 18.03.13, 12:21
        Prezydent Smogorzewski dostojnym krokiem wszedł w trzecią setkę z oceną 2,11 i 204 głosami.
        Listę zamyka radna Bogucka z dziewczęcym wdziękiem, ciekawością świata i z oceną 1,36 i 171 głosów.
        Gratulacje dla Pana Prezydenta?
        • marakut Gdzie jest Prezydent! 18.03.13, 19:44
          Prezydent Smogorzewski opada z sił i jest daleko w tyle z aktualnym wynikiem 2,09 (216).
          Doping dla Pana Prezydenta: www.youtube.com/watch?v=ZyVXFpD4k_s

Pod koniec nagrania można przyłączyć się do dziesiątków tysięcy gardeł zmienić słowa:
          z "God Save The Queen" na "God Save The President" i niech cały świat usłyszy, jak dopingujemy naszego Prezydenta.
          We Are The Champions!
      • kka69 Re: Radny Smuniewski - piąta setka 18.03.13, 20:08
        Ta dziwnie ostatnio oceniana radna m a już w rankingu więcej głosów niż na nią głosowało mieszkańców.
        Może ochłonie, jak dostanie rachunek za smsy, chyba, że to ze służbowego telefonu? ;)
    • oz_patryk Re: Ranking oceń polityka - radnego 18.03.13, 12:38
      Ja mam za to głupie pytanie. Chciałem kiedyś się przejść do jakiegoś radnego, podyskutować z nim jak człowiek z człowiekiem, wyżalić się takiemu że na moim osiedlu jest do bani, że zamiast utrzymywać Straż Miejską która i tak nic nie robi, to lepiej zainwestować te pieniądze w place zabaw lub ścieżki rowerowe...
      Gdzie można znaleźć jakiekolwiek informacje o dyżurach radnych z danego osiedla?
      • modernlook Dyżury radnych 18.03.13, 12:54
        Tu jest terminarz dyżurów radnych na I półrocze 2013r.
        www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudCgxOTM2Myk=
    • marakut Bitwa na głosy rozszerza się na cały powiat 18.03.13, 21:02
      Aktualny komunikat z frontów walki o głosy wyborców.
      Gmina Legionowo:
      1. Leszek Smuniewski - 5,17 (597)
      2. Małgorzata Luzak - 4,52 (601)
      3. Konrad Michalski - 4,35 (323)

Liderzy pozostałych list.
      Gmina Wieliszew: Edwin Zezoń - 5,32 (722) Lider powiatowy
      Gmina Nieporęt: Zenobia Sołtys - 4,40 (54)
      Gmina Serock: Justyna Matuszewska - 4,96 (64)
      Rada Powiatu Legionowskiego: Ewa Płaciszewska - 4,97 (131)
      Gmina Jabłonna - brak listy do głosowania w serwisie "Oceń polityka"

Najserdeczniejsze gratulacje dla wszystkich liderów
      • zchotomowa Re: Bitwa na głosy rozszerza się na cały powiat 18.03.13, 21:21
        nie ma Jabłonny, bo i tak wszyscy we wsi wiedzą, kto tu wygra :)

pozdrawiam,

Marcin
        • marakut Więcej wiary w człowieka 18.03.13, 21:39
          Więcej wiary w człowieka, wyborcę i demokrację, a mniej defetyzmu.
          Dla podniesienia ducha walki o lepszą przyszłość, naszą i naszych potomków dla wszystkich głosujących: www.youtube.com/watch?v=ZyVXFpD4k_s
          • zchotomowa Re: Więcej wiary w człowieka 18.03.13, 21:50
            :)

ależ ja bardzo wierzę w demokrację, ale i pamiętam, że w niej decyzję podejmują masy a nie jednostki. A masy, tak to jest, bywają podatne na manipulacje i nie wiem już, co jeszcze można dodać z sensem, same komunały mi przychodzą do głowy.

Może tylko tyle, że rolą jednostek może być budzenie mas. I nie mam tu na myśli żadnego mesjanizmu, ale głośne mówienie "NIE". Tylko tyle, jeśli ma pomóc - pomoże. Po wyczerpaniu możliwości zostaje już tylko partyzantka ;-)

Remember, remember the fifth of November
            The Gunpowder Treason and Plot

Marcin
      • ralphie Re: Bitwa na głosy rozszerza się na cały powiat 19.03.13, 08:12
        Szkoda, że na stronie nie ma statystyk podających ile głosów oddano z jakich domen lub IP. To dało by nam nieco szerszy obraz. :) Nazwa domeny lub IP mogłyby być "do połowy przykryte".
    • syl-pie78 Re: Ranking oceń polityka - radnego 19.03.13, 11:27
      To jest jednak trochę debilne bo zupełnie nie wiadomo dlaczego dostają punkty i dlaczego ocenia się ich negatywnie.
      Trochę jak bitwa między powiatami i wewnątrz nich ale o co? o miejsce? bo nic innego tu nie widzę? Takie wyścigi egoistycznego patriotyzmu lokalnego i nie tylko.
      Może w innej formule dałoby jakiś konkret do wyrobienia sobie opinii o poszczególnych osobach.
      • brylo_km Re: Ranking oceń polityka - radnego 19.03.13, 14:18
        Radni a zwłaszcza władze miasta powinny zająć się sprawami najważniejszymi. Mieliśmy już jedną podwyżkę biletów a na początku 2014 będzie następna. Trzeba włączyć Legionowo do I strefy biletowej!
        pislegionowo.pl/?page_id=1424
        • syl-pie78 Re: Ranking oceń polityka - radnego 19.03.13, 14:58
          brylo_km napisał(a):

Trzeba włączyć Legionowo do I strefy biletowej!
          > pislegionowo.pl/?page_id=1424

proponuję załóż nowy wątek a temat już masz gotowy i tyle.
          możesz zrobisz coś dobrego w tej sprawie i zorganizujesz wokół tej idei ludzi. Trzymam kciuki. Powodzenia.
        • marek_ka_lwo Re: Ranking oceń polityka - radnego 19.03.13, 15:05
          Ale najpierw trzeba włączyć Jabłonnę do Legionowa. I to pewnie siłą, bo raczej dobrowolnie się nie poddadzą. Komunikacja na trasie Legionowo - Warszawa to nie tylko SKM i KM, ale też autobusy ZTM, które jeżdżą przez Jabłonnę - załóżmy, że miasto ma te 10-15 mln zł i mamy I strefę i co dalej? Autobusy przestają zatrzymywać się w Jabłonnie, która pozostaje II strefą, skoro nawet na wspólny bilet w Chotomowie ich nie stać? Populizm populizmem, ale myśleć szerzej niż koniec własnej listy wyborczej też trzeba

brylo_km napisał(a):

> Radni a zwłaszcza władze miasta powinny zająć się sprawami najważniejszymi. Trzeba włą
          > czyć Legionowo do I strefy biletowej!
          • syl-pie78 Re: Ranking oceń polityka - radnego 19.03.13, 15:30
            marek_ka_lwo napisał(a):

Trzeba włączyć Legionowo do I strefy biletowej!
            > > pislegionowo.pl/?page_id=1424

Już to było w innym wątku. Sorry, że powtórzę ale może warto założyć wątek na ten temat i rozkręcić ruch na rzecz włączenia Legionowa do I strefy biletowej i włączenia Jabłonnej siłą itd. To na serio może być interesujące szczególnie jeśli z brylo_km połączycie siły. Jestem za.
          • zchotomowa Re: Ranking oceń polityka - radnego 19.03.13, 15:31
            w Jabłonnie postawimy szlabany i my, wsióry z Chotomowa, będziemy od Was, Mieszczuchów z Miasta Legionowo, pobierać myto! Nam wystarczy, że przegłosujemy se szybciorem takie uchwałe i co nam zrobicie?

Możecie zamykać biblioteki powiatowe Mieszczuchy? Zdaje się Wam, że możecie. No to będzie płacić za dojazdy do roboty po naszym dukcie :P

pozdrawiam,

Marcin
          • benieck Re: Ranking oceń polityka - radnego 20.03.13, 08:09
            marek_ka_lwo napisał(a):

> Ale najpierw trzeba włączyć Jabłonnę do Legionowa. I to pewnie siłą, bo raczej
            > dobrowolnie się nie poddadzą. Komunikacja na trasie Legionowo - Warszawa to nie
            > tylko SKM i KM, ale też autobusy ZTM, które jeżdżą przez Jabłonnę - załóżmy, ż
            > e miasto ma te 10-15 mln zł i mamy I strefę i co dalej? Autobusy przestają zatr
            > zymywać się w Jabłonnie, która pozostaje II strefą, skoro nawet na wspólny bile
            > t w Chotomowie ich nie stać? Populizm populizmem, ale myśleć szerzej niż koniec
            > własnej listy wyborczej też trzeba
            >
            > brylo_km napisał(a):
            >
            > > Radni a zwłaszcza władze miasta powinny zająć się sprawami najważniejszym
            > i. Trzeba włą
            > > czyć Legionowo do I strefy biletowej!
            > > pislegionowo.pl/?page_id=1424

Proponuję od razu włączyć Legionowo do Warszawy. Co się będziemy rozdrabniać... :)
        • marakut Zaproszenie na sesję - komunikacja z Warszawą 19.03.13, 15:52
          brylo_km napisał(a):

> Radni a zwłaszcza władze miasta powinny zająć się sprawami najważniejszymi. Mie
          > liśmy już jedną podwyżkę biletów a na początku 2014 będzie następna. Trzeba włą
          > czyć Legionowo do I strefy biletowej!

Krótka uwaga.
          W przypadku tak ważnej i terminowej informacji, proszę jej treść sygnalizować w nagłówku wpisu - łatwiej ją będzie "wyłowić" w tych dziesiątkach wpisów.
    • modernlook Ranking radnych - liga powiatowa 20.03.13, 12:39
      Radny Edwin Zezoń z gminy Wieliszew, pierwszy przekroczył 1000 głosów z najwyższą średnią.
      Aktualna klasyfikacja w lidze powiatowej:
      1. Edwin Zezoń - 5,12 (1001)
      2. Leszek Smuniewski - 4,92 (811)
      3. Małgorzata Luzak - 4,51 (712)

Radni z naszego powiatu pierwszy raz w historii, wychodzą na znakomite miejsca na TOP 30 listy krajowej, najlepiej ocenianych i obecnie: Zezoń 7 miejsce, Smuniewski 10 miejsce.
      Trwa zacięta walka o tytuł Radnego Miesiąca.
      Gratulacje dla radnych liderów

Notowania w rankingu podlegają dynamicznym zmianom.
      Przyłącz się do głosowania:
      • zchotomowa Re: Ranking radnych - liga powiatowa 20.03.13, 13:12
        Radny Zezoń, wczoraj na spotkaniu w Chotomowie, od 18:00 do 21:15 siedział na tej stronie i klikał non-stop. Wiem, bo widziałem na własne oczy, bardzo był też aktywny na klikach na czerwonych polach (daleko siedziałem, a nazwiska mi nic nie mówią, ale klikał, aż furczało) :)

pozdrawiam,

Marcin
        • kka69 Re: Ranking radnych - liga powiatowa 20.03.13, 15:59
          O kant nie powiem czego można ten wyłudzający pieniądze za SMSy ranking stuknąć.
          Bo czemu to ma służyć, może wyłudzeniu pieniędzy od radnych ( jak wysyłają SMSy z prywatnych telefonów to pół biedy) , co nie powinni być radnymi i tylko w ten sposób podnoszą swoje morale?
          Też znalazłem sposób na nabicie liczby ocen, właściwie w ciągu godziny mogę oddać ze 150 głosów , jakie kto potrzebuje , oczekuję atrakcyjnych propozycji :)

• kopczyniak Re: Ranking radnych - liga powiatowa 20.03.13, 22:05
            Wcześniej taki ranking był na sołtysów, też walczyli o pozycje i namawiali na wysyłanie smsów, jak kupiło się gazete i wyslalo sie z niej kupon to były 3 glosy, a jak platny sms to 1 glos . Paranoja, czemu to ma sluzyc ? Najbliższe wybory zweryfikują ;)
        • ralphie Re: Ranking radnych - liga powiatowa 21.03.13, 10:07
          zchotomowa napisał(a):

> Radny Zezoń, wczoraj na spotkaniu w Chotomowie....

I właśnie o to chodzi. Takie rankingi są o kant .... potłuc. :) Z tego rankingu wywnioskować raczej będzie można tylko kto zamiast zajmować się sprawami ważnymi "klika w siebie" :) Inna rzecz, że ten tok chyba podchwycili inni i również głosują na "klikacza" robiąc mu delikatnie mówiąc "koło pióra". :)
          Z ilości głosów tego radnego można przypuszczać, że dzień w dzień, godzina w godzinę "klika w siebie" od 50 dni :))) przy czym wzrost ilości głosów pozostałych ustał :)

Przy okazji, jeśli oceniani zechcieliby zająć się tym do czego są powołani, a przy okazji podbić ranking niech obejrzą to:
          komputery.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-wlasnego-bota-autoclicker
          • kopczyniak Re: Ranking radnych - liga powiatowa 21.03.13, 22:13
            Gdyby nie moherowe babcie, to radny Zezoń nie miał by głosów. Ja kiedyś byłem zaproszony na spotkanie w sprawie projektu przebudowywanej 61 w Michałowie-Reginowie, jako że jestem osobą decyzyjną w sprawie firmy która znajduje się w gminie Wieliszew. Odbyło się oczywiście głosowanie dotyczące przebiegu drogi lewostronnie, prawostronnie i centralnie. Oczywiście na opcję Pana Zezonia głosowała większość uprawnionych, kiedy ja opowiedziałem się za przeciwną opcją radny Zezoń, uznał że mój głos się nie liczy, bo nie jestem mieszkańcem wsi, tylko przedstawicielem firmy gdzie nikt nie mieszka więc nie mam głosu, a to zebranie mieszkańców. - W takim razie po co mnie na to zebranie zapraszał ? Gdyby znał moje stanowisko przed zebraniem pewnie by tego nie robił, no chyba że głosowałbym za jego pomysłem - wtedy mój głos pewnie by się liczył. Nic dodać nic ująć.
    • modernlook Liga powiatowa radnych - tysiące głosów! 22.03.13, 10:49
      Aktualny komunikat z frontów walki o głosy wyborców.
      Kolejni radni przekroczyli 1000 głosów: Smuniewski i Luzak.
      Gmina Legionowo:
      1. Leszek Smuniewski - 4,62 (1088)
      2. Małgorzata Luzak - 4,44 (1002)
      3. Agnieszka Borkowska - 4,31 (322)
      Liderzy pozostałych list.
      Gmina Wieliszew: Edwin Zezoń - 4,90 (1328) Lider powiatowy
      Gmina Nieporęt: Zenobia Sołtys - 4,41 (191)
      Gmina Serock: Jolanta Kaczmarska - 4,39 (330)
      Rada Powiatu Legionowskiego: Ewa Płaciszewska - 4,40 (278)
      Gmina Jabłonna - brak listy do głosowania w serwisie "Oceń polityka"

Gratulacje dla wszystkich liderów

Trwa zacięty bój o tytuł Radnego Miesiąca.
      Walcz o lepszą przyszłość i przyłącz się do głosowania:
      Notowania w rankingu podlegają dynamicznym zmianom.

• grandpress Re: Liga powiatowa radnych - tysiące głosów! 22.03.13, 11:22
        ale, że ten kto wygra to głosowanie internetowe to mi coś da? Nie rozumiem tego głosowania, co to daje?
        • ralphie Re: Liga powiatowa radnych - tysiące głosów! 22.03.13, 12:26
          grandpress napisał:

> ale, że ten kto wygra to głosowanie internetowe to mi coś da?

Ależ oczywiście... da wiele do myślenia ;)
          • grandpress Re: Liga powiatowa radnych - tysiące głosów! 22.03.13, 13:21
            He, he no dobrze, że chociaż to ;]
      • marakut Radny Zezoń - potężny kontratak przeciwników 23.03.13, 06:38
        Radny Zezoń z gminy Wieliszew przekroczył 1500 głosów, ale przy stale spadającej średniej ocenie i aktualnie 4,71 (1553) - wskazuje to na dużą ilość ocen silnie negatywnych. Niedawny główny przeciwnik wójt Paweł Kownacki z oceną 2,74 (574), zaczyna wypadać z gry.
        Radny Zezoń mimo wielkiej mobilizacji przeciwników, utrzymuje dalej pozycję lidera powiatowego.
        Radny Smuniewski utrzymuje pozycję lidera w Legionowie, ale też przy spadającej średniej 4,55 (1161) - jest mocno atakowany przez zwolenników radnej Luzak 4,42 (1094).
        • kka69 Re: Radny Zezoń - potężny kontratak przeciwników 23.03.13, 07:19
          Podziwiam te Twoje nadinterpretacje typu: "....jest mocno atakowany przez zwolenników...".
          Ja bym na to nie wpadł, że jak ktoś jest zadowolony z pracy jednego radnego , to musi być niezadowolony z pracy innego , dokładnie wskazanego imiennie.
          Na mój prosty, malutki, kubusiowy rozumek, to obie wymienione postacie są źle oceniane przez mieszkańców, tylko jedna troszkę bardziej.
          • marakut Re: Radny Zezoń - potężny kontratak przeciwników 23.03.13, 07:35
            To nie jest nadinterpretacja tylko statystyka.
            Wyraźnie widać, że zaczęło się "koszenie" przeciwników i dla wygody w klikaniu - swojemu ocena 10 (idealny), a przeciwnikowi 1 (beznadziejny).
            Takie głosowanie musi prowadzić do obniżenia średniej oceny i tak się dzieje.

kka69 napisał:

> Podziwiam te Twoje nadinterpretacje typu: "....jest mocno atakowany przez zwole
            > nników...".
            > Ja bym na to nie wpadł, że jak ktoś jest zadowolony z pracy jednego radnego , t
            > o musi być niezadowolony z pracy innego , dokładnie wskazanego imiennie.
            > Na mój prosty, malutki, kubusiowy rozumek, to obie wymienione postacie są źle o
            > ceniane przez mieszkańców, tylko jedna troszkę bardziej.
            • kka69 Re: Radny Zezoń - potężny kontratak przeciwników 23.03.13, 18:33
              Ja jednak w tej ocenie widzę nadinterpretację.
              Myślę, że mało jest osób znających oboje radnych , a jeszcze mniej jest osób zaangażowanych w walkę pomiędzy nimi.
              Na chłopski rozum, to mi się wydaje, ze ci radni po prostu dostają "jedynki" od niezadowolonych wyborców, a na swój koszt próbują ratować sytuację stawiając , lub dokupując sobie "10".
              Ale to tylko do wyborów, które zweryfikują moje przypuszczenia.

• ralphie Re: Radny Zezoń - potężny kontratak przeciwników 24.03.13, 01:05
                kka69 napisał:

> Ale to tylko do wyborów, które zweryfikują moje przypuszczenia.

Przy takiej frekwencji jak do tej pory trudno będzie o prawdziwy wynik....
                • kka69 Re: Radny Zezoń - potężny kontratak przeciwników 24.03.13, 08:19
                  Oczywiście masz rację, że frekwencja na takich wyborach jest niska.
                  Pewno tez dlatego , że są "parytety" wyborcze.
                  Nikt niezrzeszony w żadną "partię", nie miał szans na dostanie się do rady , a wyborcy są zniesmaczeni partyjniactwem na tak niskim szczeblu władzy.
                  A ci co głosują, to właściwie też głosują na partię, a nie na osobę, co powoduje , że mamy radnych z partyjnego klucza.
    • morwika Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 17:08
      Na najbliższej sesji RM w dniu 27 marca, będzie głosowana uchwała o wyrażenie zgody na rozwiązanie stosunku pracy z radnym Rady Miasta Legionowo Marcinem Smogorzewskim przez dr Dirka Elvermanna Członka Zarządu BASF Coatings Services Sp. z o. o..
      Kto wygra, bo ja nie daję żadnej szansy BASF w starciu z naszą Radą Miasta i zgoda nie zostanie wyrażona ?
      www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudHMoMTQwMzcsMSwwKQ==
      • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 17:25
        no, patrząc na koniunkturalizm rady, BASF polegnie :) to kolejny ważny sprawdzian dla radnych, co więcej, ciekawe co będzie, jeśli jakiś mieszkaniec zaskarży taką uchwałę do SKO? Wtedy zawodowa kariera radnego przechodzi w ręce inicjatywnego obywatela, prawda? Brzmi kusząco... :)

Ale nie wszystko stracone.

Dziś złożyłem radnemu Marcin Smogorzewskiemu wezwanie do zapłaty za odśnieżanie. A ponieważ lubię mieć sprawy pozałatwiane, więc termin wyznaczyłem 3 dni od dziś, tak by złożyć pozew do Sądu w Legionowie jeszcze przed świętami Wielkiej Nocy.

bo lubię mieć porządek,

Marcin
      • karen-o Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 17:46
        Jestem w 100% pewna że tenże radny głosował za likwidacją biblioteki na Osiedlu Młodych czego skutkiem jest wymówienie pracownikowi tejże placówki pracy przez dyrektora. Z tego co słyszałam do końca tego tygodnia ta Pani jeszcze pracuje. Od świąt ma wolne ..... Mam nadzieję, że przy suto zastawionym stole tenże radny i dyrektorka wykonawczyni następstw takiej decyzji pomyślą co zrobili tej kobiecie .......... Wesołych Świąt
        www.youtube.com/watch?v=nv5hqqn4qds
        • kka69 Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 19:58
          To jak ktoś jest radnym to go nie można zwolnić z pracy?
          Może ktoś rozjaśnić ta sytuację?
          • w.iwo Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 21:34
            radny pod ochroną

proszę bardzo, decyduje rada... przeżyłam dwie takie prośby... radni trzymają się razem, nawet jeśli sytuacja jest dwuznaczna... to plus sprawowania publicznego mandatu
            • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 21:42
              ja bym nie nazwał tego "trzymaniem się razem", bo to chyba nie o to chodzi, to raczej jest "wzajemne krycie" i to jest ten sam mechanizm, co unikanie głosowania pod własnym nazwiskiem.

Mamy lokalnie duży problem z cywilną odwagą, nie sądzicie?

Marcin
              • ralphie Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 22:54
                Problem nie mały, a każdym postem tutaj jakoby stawiamy "pod ścianą" ;) Ciekawi mnie jednak jakie będzie uzasadnienie decyzji odmownej o ile takowe w ogóle będzie. ;)
                • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 23:00
                  na tym cała magia rady miasta Legionowo polega, że nie będzie uzasadnienia :)

Tak to mieszkańcy Legionowa są reprezentowani przez "wybrańców", którzy najbardziej zainteresowani są własnym tyłkiem. I nie, mnie nie pociesza argument, że wyborcy ich rozliczą - bo nie rozliczą. Mnie martwi, że mieszkańcy na to pozwalają, milcząc.

pozdrawiam,

Marcin
                  • ralphie Re: Rada Miasta vs BASF 26.03.13, 11:35
                    zchotomowa napisał(a):

> na tym cała magia rady miasta Legionowo polega, że nie będzie uzasadnienia :)

Zajrzałem do projektów ustaw na TAK i NIE i w paragrafie 1 jest, że uzasadnienie będzie w załączniku :) Stawiam na trudną sytuację i inne zobowiązania finansowe :D ;)
                    • karen-o Re: Rada Miasta vs BASF 26.03.13, 20:12
                      ralphie napisał:

> Stawiam na trudną sytuację i inne zobowiązania finansowe :D ;)

A ........ pewno rodzina utrzymująca się z minimalnej płacy i kredyt na willę i 2 samochody
                      www.bip.legionowo.pl/?id=11198&page=2#Z2V0Q29udGVudCgxMzg2MCk=
                      zupełnie jak każdy Kowalski :-)
                  • ralphie Re: Rada Miasta vs BASF 26.03.13, 21:53
                    zchotomowa napisał(a):

> Mnie martwi, że mieszkańcy na to pozwala
                    > ją, milcząc.

Mnie, z kolei, to nie martwi... a przeraża! Frekwencja ok. 50%, praktycznie wciąż te same portfele na listach wyborczych, czego efektem jest wybór mniejszego zła. Może czas by pojawili się kandydaci niezależni, świeża krew, ludzie, którzy sprawdzili się społecznie? Może też czas by w końcu ruszyć zadki w czasie wyborów.
          • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 21:36
            no tak.

Kiedyś nazywało się to PZPR, dziś rada miasta/gminy - oczywiście jest pewnie do tego bajka o niezależności etc, ale to bujda na resorach i w przypadku radnego Marcina Smogorzewskiego zaraz łatwo się przekonamy kto jest kto. Chyba się wybiorę :)

pozdrawiam,

Marcin
            • krys.siw Re: Rada Miasta vs BASF 26.03.13, 08:45
              zchotomowa napisał(a):

Chyba się wybiorę :)

Ja też chętnie bym zobaczyła jak to wygląda w praniu, ale nie mogę mieć dnia wolnego przed świętami. Do tego niestety to się sprowadza i dlatego jestem za JOW, żeby radny był moim radnym a niepartyjnym wybrańcem. Nie mam czasu na to żeby sprawdzać ich jak dzieci czy nie nadużywają mojego zaufania muszę zarobić na rodzinę i również na nich. Już to powinno zobowiązywać. Sami powinni zabiegać o jawność głosowania, żeby mieć możliwość pokazania przejrzystości swego działania. Brak takich postaw to jest jednoznaczne z krętactwem i już. Że to ideał to wiem, więc się nie śmiejcie ale uważam że do tego należy dążyć.
              • brylo_km Re: Rada Miasta vs BASF 03.04.13, 23:54
                Nie trzeba się wybierać na sesję. Chociaż czasem zapewne warto, bo radni, kiedy widzą że jest publiczność na pewno zaczynają się zastanawiać nad tym jak głosują.
                Trzeba przeglądać protokoły z sesji.
                Na przykład ostatnio było głosowanie nad uchwała ws. komunikacji publicznej (przywrócenie kursów S9 oraz włączenie Legionowa do I strefy biletowej, by obniżyć ceny).
                Kto i jak głosował można dokładnie obejrzeć na stronie: pislegionowo.pl/?page_id=1511
          • karen-o Re: Rada Miasta vs BASF 25.03.13, 21:40
            kka69 napisał:

> Może ktoś rozjaśnić ta sytuację?

Bardzo proszę - można ale jeśli Rada Miasta uchwali że się zgadza.
            Szukaj w: Inne grupy pracowników
            zielonalinia.gov.pl/Szczegolna-ochrona-przed-wypowiedzeniem-1116,45474,76
            27 marca będą uchwalać i są już przygotowane 2 projekty jeden na nie drugi na tak.
            w 16 punkcie sesji:
            www.bip.legionowo.pl/#Y2xpY2tNZW51R2V0Q29udGVudHMoMTIzMTUsMSwwKQ==
            a tu 2 projekty uchwały:
            www.bip.legionowo.pl/?id=14028#Z2V0Q29udGVudHMoMTQwMzcsMSwwKQ==
            masz wątpliwości która będzie przegłosowana przez "maszynkę do głosowania" Romana? bo ja nie.

Taka jest norma legionowska:
            www.bip.legionowo.pl/?id=12811
            legionowo.pomagam.pl/dochody-radnego-zuchowskiego-przeswietli-urzad-kontroli-skarbowej/
      • lobryka Mam tylko technikum gastronomiczne-M. Smogorzewski 28.03.13, 19:42
        "Mam tylko technikum gastronomiczne, muszę jakoś utrzymać rodzinę, więc
        prowadzę ten interes - powiedział w rozmowie z naszym współpracownikiem Marcin
        Smogorzewski".
        Kilka linków:
        www.toiowo.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=536%253Ato-si-odbuduje&catid=82%253Anr-42&Itemid=1
        forum.gazeta.pl/forum/w,93,6679914,,Smogorzewski_w_mediach_.html?v=2&wv.x=1
        nk.pl/school/45092/33
        infokolej.pl/viewtopic.php?p=15374
      • modernlook Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 03.04.13, 13:46
        "Rada Miasta Legionowo nie wyraża zgody na rozwiązanie stosunku pracy z radnym Rady Miasta Legionowo Marcinem Smogorzewskim przez dr Dirka Elvermanna Członka Zarządu BASF Coatings Services Sp. z o. o., z przyczyn podanych w uzasadnieniu stanowiącym załącznik do uchwały".

Ordnung muss sein! - Porządek musi być!

Link do uchwały RM z uzasadnieniem:
        www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudHMoMTQwOTUsMSwwKQ==
        • marakut Dzień Zwycięstwa - День пoб& 03.04.13, 20:56
          Nie ma wyjścia i trzeba ogłosić Dzień Zwycięstwa.
          День пoбеды - www.youtube.com/watch?v=cHo2skHHi_g
        • kka69 Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 03.04.13, 21:11
          To zostaje tylko zwolnienie dyscyplinarne.
          Ja bym osobiście wolał za porozumieniem stron ....
          • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 03.04.13, 22:22
            kka69 napisał:
            > To zostaje tylko zwolnienie dyscyplinarne.
            > Ja bym osobiście wolał za porozumieniem stron ....

Nie, nie zostaje, ale słusznie zwracasz uwagę na krótkowzroczność takiej decyzji,

I tak, można było rozstać się z Marcinem Smogorzewskim za porozumieniem stron a tak będzie wypowiedzenie z końcem kadencji i nawet jeśli jeśli radny Smogorzewski będzie się ukrywał na L-4, to w świadectwie pracy zostaje po tym wyraźny ślad. Dobry HR-owiec ma jeszcze jeden scenariusz w zanadrzu, dlatego to się naprawdę nie opłaca (chyba, że jest się prezesem na kontakcie, poza Kodeksem Pracy, ale tutaj to nie zachodzi).

pozdrawiam,

Marcin
            • kka69 Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 04.04.13, 18:34
              Dla BASFa ta decyzja RM nie jest bardzo zła.
              Bo od tej pory radny nie pozwoli sobie na spóźnienie do pracy, oraz na spadek np. sprzedaży.
              Tak jak w uzasadnieniu sprzeciwu do jego zwolnienia, ma dobre wyniki w pracy i musi je utrzymać.
              Musi się teraz mocno starać, żeby pokazać, jak jest dobry dla firmy.
              • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 04.04.13, 18:38
                :) racja.

Myślę sobie, że do końca kadencji sporo stresów czeka radnego Marcina Smogorzewskiego, tych zawodowych i nie tylko... A finał i tak będzie smutny, bo sprawny HR będzie czekał, cwane Panie od HR są trudnym przeciwnikiem, oczyma wyobraźni widzę np. odwołanie z urlopu, do czego pracodawca, zgodnie z KP i orzecznictwem, ma prawo.

pozdrawiam,

Marcin
                • marakut Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 04.04.13, 19:19
                  Nie sądzę, aby w tym przypadku BASF poszedł na zagrania tak niskich lotów.
                  Pracodawca radnego, dr Dirk Elvermann wygląda na człowieka zdecydowanie bardziej inteligentnego.
                  www.basf.pl/ecp1/Poland/pl/content/News_Information_Center/Press/Press_releases/2012-04-18
                  I dodatkowo artykuł Toiowo na ten temat:
                  toiowo.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=3065:elvermann-nie-chce-smogorzewskiego&catid=778:-nr-14

zchotomowa napisał(a):

> :) racja.
                  >
                  > Myślę sobie, że do końca kadencji sporo stresów czeka radnego Marcina Smogorzew
                  > skiego, tych zawodowych i nie tylko... A finał i tak będzie smutny, bo sprawny
                  > HR będzie czekał, cwane Panie od HR są trudnym przeciwnikiem, oczyma wyobraźni
                  > widzę np. odwołanie z urlopu, do czego pracodawca, zgodnie z KP i orzecznictwem
                  > , ma prawo.
                  >
                  > pozdrawiam,
                  >
                  > Marcin
                  • zchotomowa Re: Rada Miasta vs BASF - Zwycięstwo RM! 04.04.13, 19:28
                    nie oceniając - niskie czy nie (w korpo nie ma takiego kryterium), insynuowanie, że decyzja BASF ma podłoże mobbingowe jest ryzykowną strategią. Zwykle takie rzeczy kończą się pozwem o odszkodowanie lub alternatywnym odejściem za porozumieniem stron w trybie natychmiastowym. Myślę, że dr prawa (wnioskodawca rozwiązania umowy z radnym Smogorzewskim) nie popełnia aż tak podstawowych błędów.

Plus obserwacja, że radny Smogorzewski nie odwołał się do Sądu Pracy - to wszystko nie brzmi zbyt wiarygodnie dla jego wersji a jedyne co pewne: wszedł w radar HR z markerem DOE (ang: "Dead On Arrival"), czyli do odstrzału.

Choćbym się starał, nie napiszę lepszego komentarza, niż Kukla pod tekstem:
                    toiowo.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=3065:elvermann-nie-chce-smogorzewskiego&catid=778:-nr-14
                    pozdrawiam,

Marcin
    • modernlook Prezydent vs Media lokalne 26.03.13, 13:39
      Na stronie UM jest obszerna odpowiedź Prezydenta, którą przytaczam w całości:

Pytanie:
      Witam, panie Prezydencie trafiło w moje ręce nowe Moje Legionowo. Takiej propagandy sykcesu rodem z epoki Gierkowskiej dawno nie widziałam. W związku z tym mam kilka pytań 1. Jak ta rozdmuchana forma ma się do oszczędności w mieści, konkretnie ile kosztowała poprzednia wersja a ile obecna? 2. Dlaczego informacje podawane w artykułach nie zawsze mają odzwierciedlenie w rzeczywistości albo są podane w formie bardzo mało rzetelnej. Np. w art Nowa era czytelnictwa podana jest kwota na zakupy książek w 2003 r. i planowana w 2013. Dla mnie obiektywnie należałoby podać te kwoty w szerszym kontekście. Jaki był wówczas i obecnie budżet miasta, jaki był budżet biblioteki? Obecne kwoty nic nie mówią poza propagandowym podejściem. Hura zobaczcie jacy jesteśmy wspaniali!!! 3. Powtarzanie obietnic bez pokrycia, że za 18 miesięcy będziemy mieli Centrum Komunikacyjne. Przecież wiadomo że wykonawca nie dotrzyma terminu, wystaczy popatrzećna ich poprzednie budowy. Kolejna propaganda sukcesu. 4. Wmawianie ludziom, że spółka KZB jest najlepszym wyjściem. To tylko ukrycie strat, które obciążały budżet miasta, teraz będą w spółce. Panie Prezydencie to tylko kilka na gorąco podanych uwag. Czy naprawdę warto płącić za taką propagandę, czy te pieniądze nie mogłyby być lepiej wydane, skierowane dla ludzi? Szkoda, wielka szkoda.
      (Barbara, 26-03-2013)
      Odpowiedź:
      Szanowna Pani, ma Pani oczywiście prawo do własnej opinii, ale widzę, że posiada Pani informacje, których ani ja ani moi pracownicy nie mamy - z posiadanych na dzień dzisiejszy informacji termin realizacji budowy Centrum Komunikacyjnego to 18 miesięcy, jest to także termin zapisany w umowie z wykonawcą. Ani wykonawca, ani urzędnicy nie mają wiedzy na temat żadnych z góry założonych opóźnień. Informacje na temat spółki KZB najwyraźniej czerpie Pani z jednej z lokalnych gazet, gdyż powołanie spółki nie ma nic wspólnego z ukrywaniem jakichkolwiek strat - co więcej, spółka, w przeciwieństwie do instytucji gminnej, musi wypracowywać zysk, więc o stratach tym bardziej nie ma mowy. To również chcieliśmy wprowadzanym w błąd mieszkańcom Legionowa wyjaśnić. Dane o środkach na zakup książek są prawdziwe, jeżeli czuje Pani potrzebę zestawienia ich z budżetem miasta - ma Pani prawo to zrobić, czerpiąc informacje z Biuletynu Informacji Publicznej. Co więcej podaliśmy je ponieważ w niektórych gazetach ukazały się nieprawdziwe informacje na ten temat. Nowe Moje Legionowo jest znacznie bardziej otwarte na czytelnika niż poprzednia wersja - część gazety oddajemy mieszkańcom, którzy mogą komentować sprawy w dziale Forum, wypowiedzieć się w sondzie ulicznej, wprowadziliśmy znacznie więcej porad ekspertów i użytecznych informacji, takich jak np. rozkłady jazdy. Artykuły pisane są przez osoby o różnych profesjach np. pracowników instytucji kultury i przedstawiają punkt widzenia urzędu, nie dywagujemy, nie snujemy teorii co by było gdyby. Prezentujemy fakty na dzień powstania danego tekstu w czytelnej formie, pytamy zawsze o opinię osoby z zewnątrz - czy to Komendanta Policji w kwestii Straży Miejskiej, Starostę w sprawie przebudowy dróg czy radnych w sprawach związanych z miastem. Ten numer jest podwójny, dlatego ma 32 strony. Każdy następny będzie miał 16 stron, tak jak poprzednio - zwiększony format daje więcej miejsca, a różnicę w cenie druku udało nam się zmniejszyć poprzez zmianę nakładu - z 10 do 6 tys egz. Nie każdy mieszkaniec ma dostęp do internetu, nie każdy wchodzi na strony miasta. Wydawanie Mojego Legionowa ma na celu dotarcie do tych, którzy interesują się sprawami miasta, lecz nie mają dostępu do informacji. Zaproszenia na imprezy, oferta MOSiR, MOK, Muzeum to także ważne dla mieszkańców informacje, o które proszą w listach do mnie. Jeżeli preferuje Pani rzeczywistość prezentowaną przez media lokalne prezentujące nie zawsze prawdziwie, a zwykle w formie sensacyjnej informacje (liczba sprostowań publikowanych co tydzień przez niektóre gazety mówi sama za siebie) - ma Pani do tego prawo, nikt nie zmusza Pani do czytania Mojego Legionowa. Jeżeli jednak chce Pani dowiedzieć się co się dzieje w mieście prosto ze źródła - zachęcam do czytania kolejnych numerów.

To komu teraz wierzyć: prezydentowi czy mediom lokalnym?
      A może to jest próba - za nasze pieniądze - monopolizacji rynku informacji lokalnej przez UM przed zbliżającymi się wyborami?
      • kroal Re: Prezydent vs Media lokalne 26.03.13, 16:54
        Podpowiedzią do zrozumienia intencji miejskich propagandzistów, może być ostatnie zdanie odpowiedzi Prezydenta: "Jeżeli jednak chce Pani dowiedzieć się co się dzieje w mieście prosto ze źródła - zachęcam do czytania kolejnych numerów".
        Może prezydent z Mecenasa Wiedzy będzie się rozwijał w Źródło Wiedzy?
        www.legionowo.pl/pl/Biuletyn-Moje-Legionowo-2013
      • zchotomowa Re: Prezydent vs Media lokalne 27.03.13, 00:12
        żałosne to jest, doprawdy.

Prezydent Smogorzewski, mimo tylu lat w samorządzie, nadal nie rozumie roli lokalnych mediów? To takie trudne jest zrozumieć, że rolą mediów jest recenzowanie i kwestionowanie? Trudno w to uwierzyć, że Prezydent ma z tym problem, tam bardziej, że zdaje się jego zastępca jest byłym dziennikarzem jednego z lokalnych tytułów (Pani Prezydencie, może trzeba zapytać kolegę z Urzędu?)

A bliska współpraca z jedną z lokalnych gazet już nie uwiera? Nie daje do myślenia, że mieszkańcy nawet nie chcą komentować artykułów w tej miejscowej atrakcji?

pozdrawiam,

Marcin
        • ka.cha411 Re: Prezydent vs Media lokalne 27.03.13, 09:20
          zchotomowa napisał(a):

> jego zastępca jest byłym dziennikarzem jednego z lokalnych tytułów (Pani Prezydencie, może trzeba zapytać kolegę z Urzędu?)
          >
          > A bliska współpraca z jedną z lokalnych gazet już nie uwiera?

jest też jeszcze konkurencja dla nieczytanej lokalnej atrakcji - lokalna atrakcja dziennikarska
          www.legionowo.pl/pl/Biuletyn-Moje-Legionowo-2013
          i tu nasi z ratusza niespełnieni dziennikarze mogą poszaleć (za naszą kasę).
          Widać rankig oceń polityka otworzył wyścig do wyborów bo na górze też się obudzili i samochwałki tworzą jak wielkanocne pisanki.
          W bibliotece tyle tytułów prasy kto to słyszał jak tam same kłamstwa - zlikwidować (1 biuletyn wystarczy).

Pozdrawiam, Kacha
        • marakut Re: Prezydent vs Media lokalne 27.03.13, 10:18
          Można rozważyć jeszcze inny punkt widzenia, że strategia informacyjna UM nie jest niezrozumieniem roli lokalnych mediów, a pewnym przemyśleniem sytuacji medialnej w Legionowie - zwłaszcza w obliczu nowej ordynacji wyborczej do samorządów.
          Z punktu widzenia obecnych zasad sprawowania władzy i interesów w mieście, lokalne media można podzielić na dwie grupy.
          Pierwsza grupa według zasady „kto ma władzę, ten ma media” np. biuletyn UM, Miejscowa i tu sprawujący władzę w zasadzie mają wystarczający wpływ na publikacje. Łatwo tu o product placement - lokowanie produktu - w postaci okraszania artykułów nazwiskami i zdjęciami prezydenta, starosty, „zasłużonych radnych”, udostępniania łamów i w ten sposób wypracowywać pozycję wyborczą itp. Dodatkowo część „uświadomionych” w ten sposób mieszkańców, też może oddać głosy na lansowanych w ten sposób lokalnych polityków. I to wszystko za darmo, bo biuletyn UM jest wydawany za pieniądze mieszkańców.
          Z drugą grupą np. Powiatowa, Toiowo jest zdecydowanie trudniej, bo tu jest ograniczony wpływ na ich publikacje np. przez dawanie płatnych ogłoszeń urzędowych, łatwiejszy dostęp do informacji, kontrolowany przeciek - będziesz grzeczny to dostaniesz newsa itp. Dla tej drugiej grupy w celu utrzymania władzy, może być stosowana inna zasada: „kto ma informacje, ten ma władzę”. Lokalne gazety coś muszą pisać i przy limitowanym lub utrudnionym dostępie do informacji, trudno o większy temat i łatwo o błąd, a wtedy taką gazetę można równie łatwo oskarżyć o nierzetelność, szukanie sensacji, kreowanie rzeczywistości itd. Zasada „kto ma informacje, ten ma władzę” może tu być wystarczająco skuteczna i dla władzy może mieć dużo plusów.
          W sumie każdy kij ma dwa końce i wybory obnażą prawdę, a najważniejsze jest żeby nie dać się ogłupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka