Gość: Kawawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 16:09 Pytanie powstalo w poscie o PRLowskiej czekoladzie... Moze ktos z was w domu robi krowki? Czy raczej cos w stylu krowek... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Jak sie robi krowki? 18.07.03, 18:34 Około 400 g cukru trzeba powoli, i bardzo długo gotowac z 1/2 litra mleka. Do tego dodajemy wanilię (lub wanilinę) i trochę masła. Gotujemy tak długo, az masa będzie bardzo gęsta i wylewamy (przenosimy)na pergamin. Sama tego nigdy nie robiłam, ale gdy byłam dzieckiem moja mama często gotowała krówki. Gdy brakowało jej cierpliwości w długotrwałym mieszaniu, a masa nie była na tyle gęsta by wylać ją na pergamin, to wylewała na zimny półmisek. Po zastygnięciu masy mozna było kroić ją na odpowiednie kawałki. Lepsze krówki są zrobione ze śmietanki zamiast mleka, ale we wczesnych latach sześćdziesiątych był to rarytas:((( Teraz są przepisy na krówki robione z mleka skondensowanego,a może zagęszczonego z puszki, ale nie wiem jak je robić Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex pert Re: Jak sie robi krowki? IP: *.crowley.pl 18.07.03, 20:03 Mmmmmuuuuuuuuuuuuuu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Jak sie robi krowki? IP: *.chello.pl 18.07.03, 20:29 wedrowiec2 napisała: > Teraz są przepisy na krówki robione z mleka skondensowanego,a może > zagęszczonego z puszki, ale nie wiem jak je robić > Pozdrawiam Gotować trzeba puszkę mleka skondensowanego SŁODZONEGO przez 3 godziny. Należy byc ostrożnym: musi być w garnku woda =puszka powinna byc zakryta. Nie można otwierać puszki z gorącą zawartością (może poparzyć). Ciepłą masę wyjmować. Nie robiłam jednak krówek, a tylko masę do pokrywania ciasta. Myslę, że powinno się udać jako krówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: Jak sie robi krowki? IP: *.torun.mm.pl 18.07.03, 21:45 smietanke, cukier i maslo w rownych proporcjach gotowac w garnku az masa nabierze krowkowego koloru i zgestnieje. wylac na przelany zimna woda polmisek i potem kroic. mozna dodac wanilii, kakao, bakalii, slonecznika, maku... jak ktos lubi oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedrowiec2 Re: Jak sie robi krowki? IP: 217.153.159.* 18.07.03, 21:49 Dziękuję za przepis. Szkoda, że już nie jem słodyczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Jak sie robi krowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 10:41 Dzieki!!! No to jak sie troche ochlodzi, zaczynam produkcje... :P Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Jak sie robi krowki? 25.10.03, 18:29 Jakiś czas temu był ten temat na forum (pewnie nie raz:)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7034049&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
k_ulka Re: Jak sie robi krowki? 21.07.03, 11:05 Tak, rzeczywiście całe wieki już nie robiłam krówek, ale mam dwa przepisy. Jeden ambitny (jak bardzo mi się chce zjeść krówkę, a w pobliżu nie ma) i drugi jak mi się spieszy, a potrzebuję polewę do ciasta. 1. Wersja ambitna: pół litra tłustego mleka zagotowuję z pół kilograma cukru. Gotuję aż zaczyna gęstnieć (sprawdzam wylewając kilka kropli na talerzyk). Jak zaczyna szybko zastygać przygotowuję karmel na patelni. Pół szklanki cukru rozpuszczam na patelni. Kiedy jest złocisty wlewam do gotującego się mleka (uwaga w tym momencie może zacząć ostro kipieć). Mieszam i podgotowuję jeszcze chwilkę. Potem wylewam do tortownicy przelanej zimną wodą. Studzę, kroję i się zajadam. Oczywiście w zależności od upodobań można dodawać różne zapachy, alkohole, kawę lub kakao jak też pokruszone ciastka. Niestety trzeba uważać, bo czasem ta masa potrafi się zważyć:( 2. Wersja superfast polega na tym, że kupuję 1 kg krówek, pracowicie je "odpapierkowuję", wrzucam go garnka i podgrzewam w tzw. kąpieli wodnej (stawiam na drugi garnek, z gotującą się wodą) i roztapiam. Gotową masą smaruję zazwyczaj mazurki wielkanocne :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Jak sie robi krowki? 25.10.03, 18:32 Przepraszam, ale wkleiłam link do wątku, którego ten link dotyczy. Zaczynam ganiac jak pies za własnym ogonem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Jak sie robi krowki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 21:27 2 szkl cukru, 2 szkl mleka gotuje mieszajac az zbrazowieje. dodaje pol masla i wylewam na posmarowany maslem talerz. jak dlugo sie miesza po dodaniu masla wyjda zcukrzone, jesli od razu sie wylewa - ciagnace. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś