Dodaj do ulubionych

Komisja spraw obywatelskich - komunikacja

15.04.11, 12:05
Ponieważ na stronie urzędu nie ma jeszcze informacji zamieszczam ją tutaj:

Posiedzenie Komisji Spraw Obywatelskich odbędzie się w dniu 19.04.2011r.
o godz. 14.00 w sali nr 26 Urzędu Miasta i Gminy w Serocku.

Tematyka

1.Przyjęcie protokołów z 4 i 5 posiedzenia komisji.
2.Komunikacja na terenie gminy Serock, problemy z dojazdem do Warszawy-uruchomienie linii autobusowej z Serocka do PKP Legionowo- możliwość, zasady.
3.Sprawy różne.

BARDZO BARDZO ZAPRASZAM.

Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 15.04.11, 23:21
      jeśli mają być omawiane problemy komunikacyjne osób dojeżdżających do W-wy, to obawiam się, że osoby te o tej porze będą w Warszawie właśnie wink
      • scot.f Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 17.04.11, 14:18
        Cóż, albo zainteresowani poświęcą swój czas i będą sami lub zorganizują sobie przedstawicieli, albo zdadzą sie na łaskę lub niełaskę władzy. Jak zawsze, ... inaczej pozostanie im tylko biadolenie w necie, pewnych spraw nie załatwią za nas... bez naszego udziału. Czas się wykazać aktywnością nie tylko pisaniną na forum...
        jeden radny to stanowczo za mało by cokolwiek prze-forsować... trzeba jeszcze go wesprzeć, inaczej zostanie zagłuszony i zignorowany.
        Po za tym w czyim to interesie... przeciwnicy jakichkolwiek rozwiązań w tym zakresie będą z pewnością...
        • aganiok32 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 18.04.11, 11:59
          No cóż, nie każdy ma taką pracę, że dostaje z dnia na dzień urlop. Tak więc pozostanie mi jęczenie na forum wink
        • psychomaszyna Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 20.04.11, 07:05
          A ja bym bardzo chętnie obejrzał tą dyskusję w Internecie. Dzisiejsza technika spokojnie pozwala na zorganizowanie czegoś takiego.
          • johnywalker69 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 03.05.11, 08:33
            no tak obejrzeć, skrytykować, podzielić się swoją mądrością incognito..... to taaaak.!!!!!!!
            ale ruszyć dupska i wziąć udział i chociażby w takiej formie COŚ zrobić to już niełaska.... bo przecież zawsze znajdzie się jakaś wymówka...... i można będzie skrytykować tych innych co nic dla nas nie robią.... tak korzystając z okazji to ostatecznie wyjaśniło się że stronnictwo starej rady ma większość poprzez poparcie radnego z (Zegrza) nowego wiceprzewodniczącego rady...
            • mackowy1 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 03.05.11, 09:57
              Johny, i po co to powiedziałeś? Żeby teraz winnym tego jak jest uczynić radnego z Zegrza? No sorry, każdy ma prawo być za kim chce, więc jeśli on jest w opiniach za większością starej rady, to jego wybór.
              A twoje zdanie w tej kwestii jest po pierwsze nie na miejscu, a po drugie sieje agresją, więc proponuję ochłonąć.
            • aganiok32 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 03.05.11, 11:15
              przepraszam bardzo, ja na radną nie startowałam. Od radnego, na którego głosowałam oczekuję reprezentowania moich interesów. Ruszam dupsko, jak to nazwałeś codziennie do pracy, a urlop - może tego nie wiesz - nie wszędzie dają z dnia na dzień.

Co się wydarzyło na komisji w takim razie? Będzie jakaś informacja?
              I jeszcze jedno, podobno miały być publikowane raporty z sesji Rady? Czy już są dostępne?
              • mackowy1 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 03.05.11, 12:34
                aganiok32 napisała:

> przepraszam bardzo, ja na radną nie startowałam. Od radnego, na którego głosowa
                > łam oczekuję reprezentowania moich interesów. Ruszam dupsko, jak to nazwałeś co
                > dziennie do pracy, a urlop - może tego nie wiesz - nie wszędzie dają z dnia na
                > dzień.
                >
                > Co się wydarzyło na komisji w takim razie? Będzie jakaś informacja?
                > I jeszcze jedno, podobno miały być publikowane raporty z sesji Rady? Czy już są
                > dostępne?

popieram.
                jasne, ze super by było, gdyby ktoś z mieszkańców się pojawiał. Ale kurcze no nie każdy może wziąć urlop to raz, dwa, że władze znają opinie mieszkańców w sprawie komunikacji, a nie obywatele są przedstawicielami władzy ni to ustawodawczej, ni wykonawczej. Mamy swoich reprezentantów, to są komisje poszczególnych grup, więc nie rozumiem, skąd ten atak.
                Tzn. częściowo rozumiem Johny, bo wiem, kim jesteś, ale... no bez przesady... ;>
                • emanuell.beauty Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 14:11
                  ..ja też Johny wiem kim jesteś. Wiadomo rodzina musi się wspierać.
                • scot.f Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 07.05.11, 00:00
                  Ha,ha... Johny! - ja też wiem kim jesteś...ale ci-cho-sza...bo tu tylko J.Matuszewska jest rozpoznawana ...reszta jest pod przykrywką (tak mysli) i incognito.-smile
                  • aganiok32 I co z tego? 09.05.11, 12:07
                    Że może wcale nie jesteśmy tu incognito? Uważasz, że faktycznie mamy się czego "bać"?
              • justm33 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 05.05.11, 17:39
                do aganiok32: o komisji napiszę jeszcze dziś wieczorem, o sesji postaram się jak najszybciej. Tego jest trochę więcej.
                Próbowałam gdzieś w międzyczasie, ale się nie da, 2 razy mi "uciekło", nauczka żeby najpierw w wordzie, a potem przekopiować. Pozdrawiam.

• aganiok32 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 05.05.11, 18:14
                  czekam z niecierpliwością smile Faktycznie - czasami lepiej najpierw w wordzie.
            • di-laila Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 03.05.11, 14:33
              johnywalker69 napisał:

> no tak obejrzeć, skrytykować, podzielić się swoją mądrością incognito..... to t
              > aaaak.!!!!!!!
              > ale ruszyć dupska i wziąć udział i chociażby w takiej formie COŚ zrobić to już
              > niełaska.... bo przecież zawsze znajdzie się jakaś wymówka...... i można będzie
              > skrytykować tych innych co nic dla nas nie robią.... tak korzystając z okazj
              > i to ostatecznie wyjaśniło się że stronnictwo starej rady ma większość poprzez
              > poparcie radnego z (Zegrza) nowego wiceprzewodniczącego rady...

trochę jesteś w błędzie, bo wiceprzewodniczący rady miejskiej nie pochodzi z zegrza ;p

A ów wiceprzewodniczący z tego co pamiętam pochodził z ugrupowania Sokolnickiego, więc to normalne, że jest za starą radą suspicious

natomiast radnego z Zegrza znam osobiście i nawet jeśli chodzi Ci jednak o niego, to niefajnie z Twojej strony, że go stawiasz w złym świetle, bo to bardzo dobry człowiek. I w wielu sprawach ma własne zdanie niezależne od którejkolwiek ze stron.
              Ale cóż - przedmówcy powiedzieli już wystarczająco w tym temacie, nie będę powielała opinii.

• johnywalker69 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 04.05.11, 10:21
                masz nieaktualne dane.... smile ponieważ jest dwóch wiceprzewodniczących ( w tym Radny z Zegrza) od ostatniej sesji.... wybrany stosunkiem głosów 8 do 7 (czy to coś przypomina z pierwszej sesji??? osobiście nie jestem zaskoczony, bo się tego spodziewałem...
                na pozostałe zarzuty (innych) powiem tylko "chcieć to móc " .... narzekać każdy potrafi.... a gdy przychodzi co do czego to nie ma.................
            • psychomaszyna Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 03.05.11, 14:58
              Może dla niektórych Serock jest całym światem, zwłaszcza, jeśli nie często ruszają swoje dupsko gdziekolwiek indziej. Niektórzy jednak pracują w Warszawie i nie mogą się ruszyć w środku dnia, to od razu pretensje.
              Kiedy mieszkałem w Legionowie, to nie było jakoś problemu zrobić posiedzenie Rady Miasta o 18 na temat planowanego przebiegu drogi 61 przez Legionowo, tak aby radni, którzy także pracują w Warszawie, mogli być obecni.
              A zatem twierdzę, że to Serock jest dziwny i zacofany pod tym względem. Wystarczy popatrzeć jak pracują inne rady gmin, aby wiedzieć, że w Serocku komuś chyba zależy, aby zainteresowani nie mogli wziąć udziału w posiedzeniach rady gminy, czy jej komisji ze względu na planowane godziny posiedzeń.
              • justm33 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 05.05.11, 16:15
                Powiem tak: nie wiem, czy godziny faktycznie mają znaczenie. Proponowałam wprawdzie, na którejś z pierwszych sesji ( pisałam o tym w informacjach o sesji ) przesunięcie godzin posiedzeń komisji i sesji na późniejsze godziny, ale nie spotkało się to z uznaniem. Teoria jest taka, że i tak nikt nie przyjdzie. Jeżeli na sesję, czy komisję, która jest o 14 nie przyszedł nawet jeden mieszkaniec, jaka jest szansa, że o 16 ktoś przyjdzie ?
                W innych miejscowościach sesje odbywają się o ( z informacji znalezionych na stronach ww tych miejscowości):
                Wieliszew 10.10
                Jabłonna 10.00
                Nieporęt 13.00
                Legionowo 9.30

Może to nie jest wymiernym wskaźnikiem, ale moje dyżury odbywają się w piątek w godz. 18-20 ( taki dzień i godzina właśnie ze względu na to, że wiele osób pracuje poza Serockiem, ja też ). Siedząc tam, mam wrażenie, że Serock to miasto idealne. Żadnych uwag, żadnych problemów. Prawdę mówiąc, z rozmów z mieszkańcami myślałam, ze jest inaczej... ale może się mylę.
                • gildia72 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 10:44
                  Chciałam tylko jeszcze zapytać Panią o te dyżury, bo na stronie Serocka podany jest tylko trzeci piątek miesiąca, a z powyższego wpisu wynika, że każdy?
                  • justm33 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 22:47
                    Nie, z mojej wypowiedzi wynika, że moje dyżury odbywają się w piątek, nie w piątki. Dokładnie tak, jak jest na stronie UMiG. Jak na razie chyba nie ma potrzeby zwiększenia liczby dyżurów.
                    Pozdrawiam.
                    • justm33 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 22:49
                      Napisałam dyżury, ponieważ pełnię je co miesiąc, być może to spowodowało błędny przekaz.
                      • gildia72 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 09.05.11, 06:47
                        Dziękuję bardzo za informację, mam wrażenie, że odebrała Pani moje pytanie jako złośliwe, a naprawdę nie o to mi chodziło. Jeszcze raz dziękuję.
              • potomar Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 05.07.11, 10:22
                "planowanego przebiegu drogi 61 PRZEZ Legionowo"
                No właśnie - a dlaczego nie OBOK zamiast PRZEZ? Ruch na takiej trasie nie powinien w ogóle przechodzić przez miasto.
    • justm33 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 00:14
      Ostatnia komisja nie przyniosła oczywiście zasadniczych zmian w sytuacji komunikacyjnej gminy, ale rozpoczęły się rozmowy na temat jej usprawnienia. Generalnie jeżeli chodzi o ZTM jest opór kompletny. Stanowisko jest takie, że gminy nie stać na dopłaty do takiego rozwiązania, a ponadto w wypadku przystąpienia gminy do „sieci” , ZTM wykorzystuje pozycję monopolisty i z roku na rok podwyższa kwotę udziału gminy w kosztach transportu.
      Z tego co słyszałam jest to koszt ok. 400 tyś złotych. Padło zdanie, że Nieporęt płaci 1,5 mln złotych, na co odpowiedziałam, że owszem, ale oni mają 3 linie ZTM.
      Radny Marek Szajda wspomniał o gminie, w której rozwiązano sprawę komunikacji przy pomocy busów. Ponieważ już kiedyś sugerowałam takie rozwiązanie ( na III sesji ) poparłam ten pomysł. Argumentów za jest wiele: takie busy działające na terenie gminy mogłyby służyć również mieszkańcom innych miejscowości, nie tylko Serocka, ponadto osoby które otrzymują zwrot kosztów dojazdu do pracy i inne osoby dojeżdżające codziennie mogłyby wykupić bilety miesięczne. Łatwiej jest również kontrolować takiego przewoźnika, punktualność odjazdów itp. Takie busy łączące Serock z legionowską stacją kolejową mogłoby usprawnić dojazd do pracy, czy szkół wielu mieszkańcom.
      Sekretarz gminy poinformował radnych, że z Serocka do Warszawy odjeżdża dziennie 90 kursów autobusowych i to jest dużo. Odpowiedziałam, że owszem, ale są niepunktualne ( sama jakiś miesiąc temu czekałam dłużej niż pół godziny na autobus, co prawda nie w godzinach rannych ), po drugie często są drogie, a po trzecie w momencie otwarcia obwodnicy część tych kursów, zwłaszcza dalekobieżnych, wypadnie.
      Wrócił również temat pociągu do Zegrza. Podobno gmina Nieporęt starała się o przywrócenie tej linii, ale koleje nie były tym zainteresowane. Zapytałam, czy gmina Serock wspierała starania Nieporętu. Odpowiedź była przecząca. Stwierdziłam, że może szkoda, bo razem jest łatwiej.

Poprosiłam p.Sekretarza o ile to jest możliwe, aby w rozkładzie jazdy „ujawnić” przewoźników odpowiedzialnych za poszczególne kursy. Po pierwsze w wypadku znacznego opóźnienia, lub nawet braku kursu łatwiej jest to zgłosić do instytucji kontrolujących przewoźników, a po drugie, jeżeli komuś uda się „wpasować” w odjazdy danego przewoźnika, bo ma on więcej kursów na tej trasie, to może wtedy zakupić bilet miesięczny, co być może obniży nieco koszty dojazdów.

To było w skrócie na pierwszej komisji dotyczącej komunikacji. Na pewno jednak nie była to ostatnia komisja o tej tematyce.
      Ze swojej strony staram się zdobyć jak najwięcej informacji na ten temat z gmin powiatu legionowskiego i drążyć go, niemniej jednak informacje mieszkańców, szczególnie tych dojeżdżających są bezcenne. Wiem również że są inni radni zainteresowani tą kwestią i mam nadzieję, że uda nam się wraz z pracownikami UMiG wypracować jakieś rozwiązanie ułatwiające życie mieszkańcom nie pracującym w Serocku.

• aganiok32 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 11:17
        Przeczytałam. Może i jest 90 połączeń dziennie do Warszawy, ale...
        Autobus jedzie do Warszawy Gdańskiej ok 1 godziny ( niektóre linie, które po drodze wjeżdżają np. do Jabłonny i jadą dłużej, powiedzmy 70 minut). Oczywiście każda stłuczka, wypadek, kiepska pogoda powoduje, że czas dojazdu się wydłuża do min. 180 minut, a bywa, że nawet do 240 minut. Pytanie, kto chce podróżować do pracy 2 godziny w jedną stronę???????????
        Do tego czasu trzeba jeszcze oczywiście doliczyć czas dojazdu komunikacją miejską w Warszawie.
        Pociąg do Warszawy z Legionowa jedzie ok 25 minut. Doliczając do tego jeszcze czas dojazdy z Serocka do Legionowa ( powiedzmy max 30 minut) i tak wyszłoby krócej.

Koszty: ceny biletów PKS z Serocka do W-wy: od 5 zł do 15 zł. Najwięcej autobusów pobiera opłatę w wysokości 6-6,50 zł. Miesięczny koszt dojazdu do W-wy wynosi przy założeniu 6 zł wynosi 240 zł + oczywiście cena biletu MZK. Czyli ponad 300 zł miesięcznie, a wkrótce będzie ok 400 zł ( wzrost ceny biletów MZK). Mieszkaniec Legionowa jeżdżący pociągiem płaci ok 2,5 raz mniej. Ma to oczywiście wpływ na konkurencyjność mieszkańców Serocka na rynku pracy ( spóźnianie się, żądanie wyższej pensji, która zrekompensuje koszty dojazdu do pracy itp).

Tak więc jeśli ktoś mówi, że z Serocka mamy wspaniałą komunikację do Warszawy, bo jest 90 kursów dziennie, to mówi bzdury. Ale trudno wymagać, aby zrozumiał problem, skoro 20 lat dojeżdża własnym samochodem na trasie Pułtusk- Serock.

• saabb Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 12:48
          Ja dojeżdżam kolejką z Legionowa i uważam ten sposób za najkorzystniejszy cenowo i czasowo. Wydaje mi się, że gdyby kursowały busiki Serock-Legionowo (stacja PKP) przez oczywiście ościenne wsie to było by to najlepszym rozwiązaniem. Do Dębego (przy zaporze) dojeżdża chyba L9 albo L10, można dogadać się z Legionowem i przedłużyć jego trasę do Serocka.
          Białołęka się rozrasta z ogromną prędkością, jeszcze długo nie będzie komfortowego doajazdu do Warszawy autobusem. Jedyne wyjście to kolej, biorąc pod uwagę, że kursów ma być więcej i kolejna linia S3 (jeśli dobrze pamiętam).
          • justm33 Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 06.05.11, 22:55
            Dziękuję za informację, to utwierdza, że nasze myśli idą w dobrym kierunku.
            • mariannajeden Re: Komisja spraw obywatelskich - komunikacja 02.06.11, 22:21
              wracając do tematu, dzisiaj gdy przyszłam na przystanek autobusowy w Serocku przy cmentarzu, ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam rozkład jazdy autobusów, i to jaki rozkład, nie wiem czy śmiać się czy płakać, ten kto to napisał chyba nigdy nie korzystał z tego przystanku, bo niestety nie wie że autobusy z Ostrołęki, Mławy i Przasnysza przejeżdżają tam w tępie 60 km /godz. o zatrzymaniu się nie ma mowy, można wsiąść ale w locie i powąchać spaliny, ale przyznam wygląda bardzo efektownie autobus na rozkładzie jest niemal co 15 min więc po co nażekać na brak komunikacji. Pozdrawiam autora tego "rozkładu " i zapraszam na przytanek o 5.15 , kiedty to można powąchać zapach przejeżdżającej Ostrołęki.
    • goszczyn2 justm33 03.06.11, 01:41
      Witam smile
      Śledzę ten temat od jakiegoś czasu. Moim zdaniem transport zbiorowy w Serocku mógłby, a przede wszystkim powinien funkcjonować znacznie lepiej.

Polecam przeczytać artykuł o planach powiatu piaseczyńskiego i gmin do niego należących, odnośnie możliwość powołania wspólnego podmiotu, który zajęłaby się komunikacją zbiorową na terenie wszystkich gmin: www.kurierpoludniowy.pl/?wyd=pno&page=artykul&id=7328

Póki co proponuję, aby Gmina Serock porozumiała się np. z PKS Polonus w celu uruchomienia nowych kursów z Serocka do stacji kolejowej w Legionowie.
      PKS Polonus Oddział Nowy Dwór Mazowiecki wykonuje kursy ze stacji w Legionowie w różnych kierunkach: www.pks.warszawa.pl/nowy_dwor_mazowiecki/wykaz_przystank/tabliczki/tpo_15210689.html

Ponadto od dnia 1 czerwca 2011 r. kursuje więcej pociągów SKM z Wieliszewa i Legionowa do Warszawy: www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=435&c=100&l=1
      • saabb Re: justm33 03.06.11, 11:57
        a te kursy polonusa to w takich godzinach... komu pasują???
      • aganiok32 Re: justm33 03.06.11, 13:12
        Inicjatywa Piaseczyńska bardzo ciekawa. Najważniejsze, że zgrali się jako powiat i starają się zdziałać coś wspólnie. Warte zanotowania są plany reaktywacji lokalnych połączeń kolejowych. Mam nadzieję, że i w naszym powiecie ktoś się kiedyś obudzi. Może nawet uda się reaktywować kolejowe połączenia do Zegrza.
        • goszczyn2 Re: justm33 29.06.11, 18:53
          Czy są jakieś nowe informacje odnośnie poprawy funkcjonowania transportu zbiorowego w Serocku?

Uważam, że Burmistrz Serocka mógłby w tej sprawie rozpocząć rozmowy z Przedsiębiorstwem Komunikacji Samochodowej Polonus SA - PKS uruchomiłoby (przynajmniej na próbę) nowe kursy z Serocka do Warszawy albo przynajmniej do stacji kolejowej w Legionowie.

Co Wy na to?

Proszę o opinie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka