Dodaj do ulubionych

zbieranie paragonów w Biedronce

19.03.13, 11:24
Kilka razy (ostatnio w minioną sobotę) spotkałem się w Biedronce przy Sowińskiego z sytuacją, w której jakiś koleś zbiera przy wyjściu paragony. Pyta wychodzących klientów czy będzie im potrzebny paragon i ew. prosi o oddanie go. Nie przedstawia się, nie podaje nazwy żadnej instytucji czy fundacji, nie mówi po co to robi, nie ma żadnego identyfikatora.
Ktoś wie coś więcej na temat tej (dla mnie dziwnej i intrygującej) sytuacji?

dikoj
Obserwuj wątek
    • tabaher-2 Re: zbieranie paragonów w Biedronce 19.03.13, 11:45
      Moze potem z tymi paragonami idzie do sklepu i porownuje ceny do tych na polce a potem zada zwrotu roznicy?
      W Kauflandzie na piaskach mozna by na tym zbic fortune.

• pablov002 Re: zbieranie paragonów w Biedronce 19.03.13, 13:28
        I nie tylko w "faflandzie" na Piaskach w Jabłonnie również ... ha za to właśnie w tym Jabłonowskim ostatnio znaleziono ponad 200 przeterminowanych produktów, tak przynajmniej informuje jedna z lokalnych gazet w najnowszym wydaniu
      • kopczyniak Re: zbieranie paragonów w Biedronce 20.03.13, 22:03
        Coś mi się zdaje że nie można od tak zbierać cudzych paragonów.
    • 3goust Re: zbieranie paragonów w Biedronce 19.03.13, 14:32
      A to nie są te osoby z US które sprawdzają ile osób bierze paragony? i pobiera x% dla próby o ile różnią się paragony które przedstawia firma [kauflat, biedronka] od tych wydawanych klientom.

mi się wydaje że podwójne paragony różniące się to problem małych sklepów nie wielkich gdzie są czytniki.
      • guayazyl1 paragony? 19.03.13, 18:34
        Może tu jest odpowiedź
        • prawdziwy_jankiel Re: paragony? 20.03.13, 19:08
          Kiedyś taki mnie złapał pod marketem budowlanym, tylko nie pamiętam już gdzie to było ponieważ minęło już kilka ładnych lat od tej sytuacji. Facet mówił że zbiera paragony ale nie bardzo potrafił wytłumaczyć po co mu one. A na wstępie zaznaczył że interesują go tylko większe kwoty a nie tam takie po 50zł. Myślałem wtedy że chodzi o jakąś promocję typu "kup za kilka tysięcy w miesiąc a dostaniesz cośtam gratis" a wychodzi na to że to większa kombinacja.
          • kka69 Re: paragony? 20.03.13, 19:13
            Paragony ze sklepu budowlanego można było użyć jako podkładkę do wyłudzenia VATu , że niby remont domu się robiło.
            • prawdziwy_jankiel Re: paragony? 21.03.13, 19:57
              kka69 napisał:

> Paragony ze sklepu budowlanego można było użyć jako podkładkę do wyłudzenia VAT
              > u , że niby remont domu się robiło.

To też brałem pod uwagę bo to były jeszcze te czasy że remont można było odliczyć od podatku. Ale znajomy który był ze mną, i często bywał w tym markecie powiedział że ten gościu jest tam od dłuższego czasu. Byłem przekonany że takiej ilości nie można odliczyć, ale jak się pobiega po rodzinie i znajomych i pohandluje paragonami (jakkolwiek by to nie brzmiało) to w sumie można nawet zarobić.
              • shilla0 Re: paragony? 22.03.13, 08:29
                Gość z biedronki robi to na beszczela więc nie jest to wałek. Też mnie to zdziwiło. Ale ja to widziałam przy w tej biedronce przy osiedlu wojskowym koło Carskiej. I on te paragony spisywał.
                Więc pewnie sklep prowadzi jakieś badania, albo może GUS???
    • edward-1970 Re: zbieranie paragonów w Biedronce 28.10.15, 15:56
      może to jest przyczyną: abrfinanse.pl/loteria-paragonowa/
      pozdrawiam :)
      • metron1 Re: zbieranie paragonów w Biedronce 29.10.15, 21:47
        Facet przy Biedronce zbierał paragony ze 2 lata temu, wtedy nikt jeszcze nie myślał o jakieś loterii
    • bbkk Re: zbieranie paragonów w Biedronce 30.10.15, 20:27
      Zapewne zwiększa swoje szanse w loterii paragonowej :-D
      loteriaparagonowa.gov.pl/
    • v1ll Re: zbieranie paragonów w Biedronce 09.03.17, 10:45
      Nielsen i inne instytucje badawcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka