Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Chotomowa

05.04.13, 16:28
Witam,
czy korzystacie z bezpłatnego autobusu dojeżdzającego do PKP Przystanek czy dojeżdzacie własnym transportem?
Obserwuj wątek
    • misiek1974 Re: Mieszkańcy Chotomowa 05.04.13, 17:24
      A Chotomów nie ma własnego forum?
    • nielot_dodo Re: Mieszkańcy Chotomowa 05.04.13, 17:48
      Jest przecież trzecia opcja, najkorzystniejsza.
      Wykupuje się zniżkę w KM, wychodzi 400 zł/rok do przodu. Wsiada się w Chotomowie bez niczyjej łaski.
      Wspólny bilet to tęsknota do komuny, kompletne bezhołowie, może od razu na wyższy etap i do wspólnych żon???

@misiek1974, Chotomów ma "swoje" forum, SWOJE, podmiotu prywatnego nie wspólne "gazetowe", jestem jego uczestnikiem o samego początku (2006) i stanowczo zapewniam że w całej jego historii nie było na nim tak durnego pytania jak Twoje.
      FORUM

• misiek1974 Re: Mieszkańcy Chotomowa 05.04.13, 19:55
        Gazeta.pl Forum Regionalne Mazowieckie Legionowo

a może być

Gazeta.pl Forum Regionalne Mazowieckie Chotomów.

Nie sprawdzałem i dlatego się pytam.

Od początku forum jeszcze takiej durnowatej odpowiedzi nie otrzymałem.
        • kwitkows Re: Mieszkańcy Chotomowa 05.04.13, 20:27
          No popatrz a ja widzę taki tytuł:
          "Forum o tym, co dzieje się w Legionowie i Powiecie Legionowskim."
          • mieszkanieczbloku Re: Mieszkańcy Chotomowa 05.04.13, 20:41
            kwitkows napisał:

> No popatrz a ja widzę taki tytuł:
            > "Forum o tym, co dzieje się w Legionowie i Powiecie Legionowskim."
            >
            Nie lubię marginalizować ludzi i uważam ze fajne są wypowiedzi z poza Legionowa....
            Ale powiat legionowski to ma forum:
            forum.gazeta.pl/forum/k,3695296,Powiat_legionowski.html
            Tam zdaje się wybierasz gmina Jabłonna..... ;)
            Co nie przeszkadza w wypowiedziach mieszkańcom wsi Chotomów... i zapraszam inne ościenne... :D:D
            • bimm Re: Mieszkańcy Chotomowa 08.04.13, 20:39
              Coś chyba jednak nie halo? Do tej pory nikomu nie przeszkadzały dyskusje na tematy poza miejskie a tutaj nagle taka dyskusja? Wydaje mi się, że w obliczu lekko dryfującego forum nie ma co odwracać się od udziału w dyskusji osób spoza administracyjnych granic Legionowa.
            • zchotomowa Re: Mieszkańcy Chotomowa 08.04.13, 21:25
              nam, wsiórom z Chotomowa, jak coś przeszkadza, to walimy na wprost :)

Ksenofobia, nawet w tym mizernym rozmiarze, utrudnia zrozumienie, że Legionowo to nie jest oderwana wyspa a problemy wsiórów spoza Wielkiego Miasta mają realny wpływ na jakość życia mości Mieszczuchów. Co więcej - jak jeden z drugim usiłują zamknąć Bibliotekę, to ona jest zamykana także nam, nawet jeśli w Jabłonnie mamy "swoją"; zdaje się, że lokalną ojczyznę my, wsióry, rozumiemy szerzej.

O tym, że Legionowo wcześniej nazywało się Jabłonna, nie wypada nie wspomnieć, prawdaż? Raptem 100 lat temu tak było, czyli lekko licząc - 4 pokolenia. To wcale nie jest tak dużo i nie buduje tak wielkich różnic/przewag, jak się może niektórym wydawać ani też nie buduje Wielkiej Tradycji Miasta.

pozdrawiam,

Marcin
              • 3goust Re: Mieszkańcy Chotomowa 08.04.13, 22:35
                zchotomowa napisał(a):
                > O tym, że Legionowo wcześniej nazywało się Jabłonna, nie wypada nie wspomnieć,
                > prawdaż?

Nie Legionowo, a stacja kolejowa. Legionowo w formie jakiej jest, wywodzi się z Gucina.
                Dlaczego wiec stacje nazwali Jabłonna? A no bo to była największa miejscowość w okolicy, ale widocznie przez słabych wójtów i radnych nie rozbudowała się jak osada Gucin. Może wójtowie byli zatruci oparami ze szklarni dlatego nie wyczuwali możliwości rozwoju, a może po prostu chcieli zatrzymać się na etapie złotej ery Jabłonny czyli szklarni, bruku i braku kanalizacji?

Legionowo samo w sobie jest podzielone. Czy wiesz że obrazą jest gdy mieszkaniec piasków nazwie się Legionowianinem? Zawsze jest Legionowo i Piaski.
                No nazwy Legionowo uzurpują sobie mieszkańcy dawnego Gucina czytaj:, os. Sobieskiego oraz os. Jagielońska . Akurat traf chciał że osiedla te tworzą większość mieszkańców Legionowa. Nie wyplenisz tego z Legionowa, jak słoików, warszawiaków i warszafkę z Warszawy.

Ze względu na to że większość w "Legionowie" daje władzę, sama władza wytyka My Legionowo [Os sobieskiego, Batorego, Jagielońska, Ferma,] i Oni [Piaski],

Przystanek i Parcela żyją sobie na uboczu, nie są ani My ani Oni.
                • zchotomowa Re: Mieszkańcy Chotomowa 08.04.13, 22:37
                  tak,

podział na "Legionowo" i "Piaski" zauważyłem, ale czy to ma sens?

pozdrawiam,

Marcin
                  • kwitkows Re: Mieszkańcy Chotomowa 08.04.13, 22:56
                    zchotomowa napisał(a):
                    > podział na "Legionowo" i "Piaski" zauważyłem, ale czy to ma sens?
                    Cywile vs wojskowi ??
                    • zchotomowa Re: Mieszkańcy Chotomowa 08.04.13, 23:00
                      kwitkows napisał:

> zchotomowa napisał(a):
                      > > podział na "Legionowo" i "Piaski" zauważyłem, ale czy to ma sens?
                      > Cywile vs wojskowi ??

Uh! Dobrze, że nie ja jestem autorem tej obserwacji.
                      Duży szacun za celność spostrzeżenia, ja bym rozszerzył "wojskowych" na "resorty siłowe".

pozdrawiam,

Marcin
                      • ralphie Re: Mieszkańcy Chotomowa 09.04.13, 08:06
                        Może to brzmi dziwnie ale taki nieformalny podział był faktem. Np. na Piaskach patrole prowadziła JW i ŻW, jedyny sklep to WCH. Podział zaczął znikać, gdy MON wprowadziło możliwość wykupu mieszkań przez wojskowych i siłą rzeczy, a właściwie prawami rynku zaczęły być osiedlane przez "cywilów". Część MSW była dalej, w zasadzie to osiedle przy samym CSP. :) Stare to czasy ale tak było :)
    • amelka1341 Re: Mieszkańcy Chotomowa 06.04.13, 10:07
      Sądząc po ilości samochodów, które parkują pod peronem na Przystanku to chyba jednak własny samochód wygrywa. Wczoraj w ciągu dnia stało około 30 samochodów. Natomiast z tych popołudniowych pociągów ze Służewca/Centrum kilka osób do autobusu wsiada. Z rana też widzę że autobus chwilę przed pociągiem przyjezdża. No i wygląda lepiej niż ten nasz dowozowy z S9...
    • akjawah nowoczesny transport puubliczny ... 10.04.13, 20:48
      w aglomeracji warszawskiej w wykonaniu Legionowa/Chotomowa/Jabłonny:

1. dowozówka PKP Chotomów -> PKP Legionowo Przystanek, tam dalej przesiadka ...
      2. dowozówka PKP Legionowo Przystanek -> PKP Legionowo, tam dalej przesiadka ...
      póki co w S9/S3/KM
      a niedługo... w ...
      3. dowozówka PKP Legionowo -> PKP Warszawa Choszczówka

Pogratulujmy w najbliższych wyborach obecnym radnym/burmistrzom/wójtom. Wozić pasażerów WZDŁUŻ wyremontowanej, obsługiwanej przez nowoczesny tabor linii kolejowej rozpadającymi się, niepunktualnymi ale tanimi autobusami.
      • zchotomowa Re: nowoczesny transport puubliczny ... 10.04.13, 20:53
        bardzo celna obserwacja.

Dałbym max punktów za tak podejmowane decyzje i za przejrzystość tego procesu. Ciekawe, co by to kogoś bolało, gdyby ZTM upublicznił swoje wyniki finansowe, tak robią to spółki z GPW?

Może wtedy okazałoby się, że, że prywatni przewoźnicy autobusowi pobierają pieniądze, które już dawno powinny być przeznaczane na finansowanie transportu kolejowego?

Może poprosimy Igora Krajnowa, rzecznika ZTM i mieszkańca Olszewnicy, żeby się wypowiedział, jaki sens jest wożenia ludu wzdłuż linii kolejowej, na remont której Unia dała tyle pieniędzy?

chcecie?

Marcin
      • metron1 Re: nowoczesny transport puubliczny ... 10.04.13, 23:18
        Uwaga bardzo trafna, ale są i lepsze kwiatki. Chyba nawet Bareja nie wymyśliłby dowozówki pociągiem do pociągu jak będzie miało to już niedługo miejsce
        Aby mieszkańcy Legionowa Piaski mogli pojechać pociągiem S3 który do tej pory startował z LP teraz muszą dojechać S9 do Legionowa i tam przesiąść się do S3
        Mając blisko stację kolejową Legionowo Piaski i tak muszę zapylać z buta na stację kolejową Legionowo bo przecież stacja kolejowa o mniejszym znaczeniu służy tylko do dekoracji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka