begol
03.02.12, 18:59
Miałam wątpliwą przyjemność „być” dzisiaj z wizytą u Pana Pediatry w Serocku…
Jestem mamą 4-letniego synka. Rzadko choruje, więc być może dlatego zaskoczyła mnie dzisiaj sytuacja, jaka miała miejsce w naszym Ośrodku Zdrowia w Serocku.
Rano oddałam synka do mojej siostry - był zdrowy. Niestety zaczął później mocno pokasływać, zrobił się czerwony na buzi, zaczął lekko gorączkować. Ewidentnie zaczynało rozwijać się u niego jakieś choróbsko. Siostra zawiadomiła mnie co się dzieje, a sama zadzwoniła do Ośrodka po numerek. Oczywiście o tej porze numerków nie było, ale uzyskała informację, żeby podjechać do Ośrodka i zapytać Pana Doktora Marata (przyjmował dzisiaj do 19.00), czy nas nie przyjmie. Dojechałam do Serocka ok. 17.30 i zdecydowałam się jechać do lekarza. Ok. godz. 18.00 podjechałam pod Ośrodek, w środku nie widać było dzieci, więc się ucieszyłam, że nie będzie problemu i lekarz osłucha mojego synka.
Weszłam do gabinetu i zapytałam lekarza, czy nie spojrzy na mojego synka, bo zaczyna chorować, a niestety nie mam numerku. Usłyszałam, że skoro nie mam numerku to mnie nie przyjmie. Poprosiłam jeszcze raz, ponownie usłyszałam, że mogłam wziąć numerek rano i nie zostanę przyjęta z synkiem. Wyjaśniłam, że rano nic się nie działo stąd nie wiedziałam, że będzie mi potrzebny numerek. Że coś się zaczęło dziać, jak byłam w pracy i stąd moja prośba. Usłyszałam, że kłamię bo na pewno syn był wcześniej chory!!!
Żeby było jeszcze śmieszniej, w tym czasie wszedł do gabinetu mój synek, podszedł do Pana Doktora, otworzył buzię i powiedział, że boli go gardło. A Pan Doktor poklepał go po pleckach i niemal wyprowadził z gabinetu… W recepcji usłyszałam, że pomoc mogę uzyskać w Legionowie!!! Zaznaczam, że w Przychodni cały czas nie było ani jednego pacjenta do Pana Doktora!!!
Być może zbyt wiele wymagam od naszej służby zdrowia. Być może „przyzwyczaiłam” się do doktora Bazika, który nie odmawia pacjentom pomocy.
Pediatra, który nawet nie raczy okiem rzucić na pacjenta w potrzebie, nie powinien pracować z dziećmi. I w naszym Ośrodku!!!