Dodaj do ulubionych

Trasa Mostowa - fakty.

10.09.13, 20:03
witam,

Żeby wszyscy mieli dostęp do info: tak wygląda projekt Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego (poniżej link).

www.jablonna.pl/gmina/pliki/plany_zagospodarowania/130903_ChotPldWsch_korekta/130903_ChotPldWsch_korekta/index.html
pozdrawiam,

Marcin
Obserwuj wątek
    • zchotomowa Trasa Mostowa - opinie mieszkańców Chotomowa 10.09.13, 20:15
      by pokazać, że Chotomów lekcję już odrobił:

Tak wygląda jedno z miejsc w internecie, które intersuje się losem Trasy Mostowej. Można nie zgadzać się z argumentacją, ale zauważcie, że autorzy pokazują alternatywę. Alternatywnę mniej uciążliwą dla mieszkańców Legionowa, Chotomowa i Łomianek (tak, oni też tu się liczą, nie żyjemy w próżni), co pozwoli poprowadzić ruch tranzytowy poza obszary miejskie Legionowa oraz poza zwartą zabudowę Łomianek.

www.zycie-chotomowa.pl/2013/09/08/ekspresowo-przez-chotomow-trasa-mostowa-powraca/
      polecam Waszej szczególnej uwadze cytat, pokazujący o co jest spór (bo wartość ziemi nie jest tu najważniejsza):

Do tej pory mówiło się, że jeśli dojdzie do realizacji, będzie to trasa z jednym pasem ruchu z każdej strony, żeby nie wprowadzać ruchu tranzytowego, przez te tereny. Teraz ma ona jednak stanowić element „Małej Obwodnicy Warszawy” od drogi ekspresowej S8 (Gdańsk – Warszawa – Rabka) do drogi 61 w kierunku Augustowa, Suwałk. Z pewnością będzie to droga dwujezdniowa, jak wszystkie obwodnice Warszawy z 3 metrowymi ekranami, która będzie pierwszym objazdem dla Stolicy. Z tego stanu, ucieszą się oprócz Legionowa, firmy logistyczne z krajów nadbałtyckich (w tym polskie), bo TIR-y, które do tej pory musiały przejeżdżać przez Warszawę Al. Armii Krajowej, Trasą Toruńską, do Marek dalej S-8., teraz będą miały skrót przez Chotomów do trasy 61 i Via Baltica.

Czy wobec tego mieszkańcy Legionowa oby na pewno chcą takiego zwiększenia ruchu na obecnej "wewnętrznej obwodnicy"? Bo to nie jest kwestia tylko zbudowania drogi w Chotomowie, ale przepuszczenie przez centrum Legionowa ZNACZNIE większego ruchu.

Zważcie na koniec, że przesunięcie trasy na północ (wraz z mostem) spowoduje: 1) przesunięcie całości Trasy Mostowej na tereny mniej zurbanizowane i 2) otworzy to myślenie, by tranzyt przesunąć z centrum Legionowa na północne obrzeża miasta.

czy teraz jest nieco jaśniej?

Marcin
      • nielot_dodo Re: Trasa Mostowa - opinie mieszkańców Chotomowa 10.09.13, 20:59
        Marcinie, z całym szacunkiem, nie powielaj głupot.
        Pokaż mnie gościa co nawet osobówką z Rabki będzie wbijał się w Raszyn i dalej w Trasę Toruńską, żeby dotrzeć do Augustowa. To jaki ruch tranzytowy chce przejąć TM???
        Cały ciężarowy ruch ucieka na "50" daleko przed Raszynem i potem na "62" lądując na obwodnicy Serocka.

Oczywiście, jak wcześniej wspomniano TM była walnięta krechą 30 lat temu, identycznie jak granice na Bliskim Wschodzie po wojnie przez pijaną madame. I identycznie mamy "kocioł arabski" z TM. Wymaga to uaktualnienia i dopasowania do warunków obecnych a przede wszystkim jasnych decyzji wobec właścicieli i samorządów gminnych.
        Tylko że pijar!!! Gdyby nieudolni starostowie zechcieli się tym zająć i wszystko dograć ciężką pracą, z wojewodą i GDDiA to pies z kulawą nogą nie zauważyłby. A tak nakręca się atmosferę w mediach, na forach, na zebraniach wiejskich i na koniec - bliżej wyborów, ptactwo i inne muchomory obfotografują się i obwieszczą że "załatwili"!!! Tak jak szpital i milion innych rzeczy. Na jedną kadencję wystarczy a potem znowu sraczka. Tylko po co cokolwiek załatwiać? trzeba pracować i podejmować decyzje, ament.
        • zchotomowa Re: Trasa Mostowa - opinie mieszkańców Chotomowa 10.09.13, 21:15
          nielot_dodo napisał(a):

> Marcinie, z całym szacunkiem, nie powielaj głupot.
          > Pokaż mnie gościa co nawet osobówką z Rabki będzie wbijał się w Raszyn i dalej
          > w Trasę Toruńską, żeby dotrzeć do Augustowa. To jaki ruch tranzytowy chce przej
          > ąć TM???

No pisałem, że można się nie zgadzać, nie? :)

Statystyki ruchu i wypadków na odcinku tzw "Trasy Toruńskiej" wskazują jednak na trochę inną rzeczywistość: narastający ruch tranzytowy. Dlaczego? Bo goście z Rabki zasuwają gierkówką, lub przez Kraków, potem w Jankach panika, bo POW nadal nie gotowe. Więc zasuwają Al. Krakowską do Łopuszańskiej i mogiła - Trasa Toruńska, nie? Trasa przez Łomianki na północ już jest zdechnięta, Modlin właśnie ruszył i zaraz się okaże, że wszystko pójdzie przez Jabłonnę. Co tam po co to rozważać, czy ktoś wierzy, że zbudowanie trasy szybkiego ruchu zmniejszy obciążenie komunikacyjne Legionowa?

> Tylko że pijar!!! Gdyby nieudolni starostowie zechcieli się tym zająć i wszystk
          > o dograć ciężką pracą, z wojewodą i GDDiA to pies z kulawą nogą nie zauważyłby.
          > A tak nakręca się atmosferę w mediach, na forach, na zebraniach wiejskich i na
          > koniec - bliżej wyborów, ptactwo i inne muchomory obfotografują się i obwieszc
          > zą że "załatwili"!!! Tak jak szpital i milion innych rzeczy. Na jedną kadencję
          > wystarczy a potem znowu sraczka. Tylko po co cokolwiek załatwiać? trzeba pracow
          > ać i podejmować decyzje, ament.

No, zgadzam się tu, ale to temat na duży, oddzielny wątek. Dla mnie załamujące jest, że ludzie kupują te "wojenki" i takie potyczki jak tu, a nie zauważają całości, w której żyjemy wszyscy, z miasta czy ze wsi. Dziś wolą pluć żółcią czy kasują wypowiedzi, jutro będą zdziwieni, że szpitala, dworca, biblioteki już lub nadal nie ma. Plując wzajemnie na siebie nie zauważyli, jak zniknęły poprzednie dwie biblioteki, pogotowie ratunkowe a w środku miasta "obwodnica" kończy się zwężeniem "bo TAK".

Dobra, wracam do roboty, w dupie z tym. Może rzeczywiście trzeba poczekać aż będzie gorzej? Mnie nie będzie, Tobie też, ale szkoda tego czasu.

Marcin

• nielot_dodo Re: Trasa Mostowa - opinie mieszkańców Chotomowa 10.09.13, 21:35
            Nie o to chodzi żeby Cię zniechęcać.
            Problem dotyczy kilku gmin w tym samego m. Legionowo i wymaga działań skoordynowanych przez starostwo. Tylko że chłopaki dłubiąc w nosie obserwują aż gminne towarzystwo się wykrwawi i pierdykną wtedy coś odkrywczego w "Żołnierzu Wolności"
            Przypomnij sobie rondo.
            • zchotomowa Re: Trasa Mostowa - opinie mieszkańców Chotomowa 10.09.13, 21:47
              nielot_dodo napisał(a):

> Problem dotyczy kilku gmin w tym samego m. Legionowo i wymaga działań skoordyno
              > wanych przez starostwo. Tylko że chłopaki dłubiąc w nosie obserwują aż gminne t
              > owarzystwo się wykrwawi i pierdykną wtedy coś odkrywczego w "Żołnierzu Wolności
              > "
              > Przypomnij sobie rondo.

no ja wiem, gadamy o tym samym,

gadanie o Trasie Mostowej to jest wyłącznie zasłona dymna. Szkoda, że zjadacze chleba tego nie kumają, fakty olewają a wymianę opinii o najważniej i potrzebnej inwestycji, zamieniają w jakieś podjazdowe szopki. Nagle nicki, które historycznie pojawiły się słownie DWA RAZY na forum, domagają się zamknięcia wątku; zajebiste podejście do roli dialogu :)

Tak to słaby politycy powiatowi próbują coś ugrać wzniecając konflikty wśród radnych gmin powiatu. Jak dla mnie, poza ćwiczeniami z socjotechniki, nie daje to nic. Domaganie się pozostawienia Trasy Mostowej jest niestety dowodem krótkowzroczności i pieczeniarstwa zarówno jednych, jak i drugich.

Wiesz w czym jest magia?

I Ty, i ja, damy sobie radę. Chce się nam zmieniać za tych, co nie robią nic. Zrobimy więc szkołę, rondo, wygonimy dziki (do Jołasi chyba, skoro to od niej przyszły :), uratujemy bibliotekę. A reszta niech się zawali w piz.du; to i tak będzie daleko od nas. Skoro mieszkańcy Legionowa mają to wszystko gdzieś a wolą słuchać sugestii człowieka, co omija Legionowo w codziennej drodze do pracy i ma w nosie, co się stanie z Legionowem - trudno, niech mają to, co chcą, mnie to nie robi.

pozdrawiam,

Marcin
      • ralphie Re: Trasa Mostowa - opinie mieszkańców Chotomowa 11.09.13, 10:38
        zchotomowa napisał(a):

> Zważcie na koniec, że przesunięcie trasy na północ (wraz z mostem) spowoduje: 1
        > ) przesunięcie całości Trasy Mostowej na tereny mniej zurbanizowane i 2) otworz
        > y to myślenie, by tranzyt przesunąć z centrum Legionowa na północne obrzeża mia
        > sta.

Przesunięcie TAK! Ale nie usunięcie z planów. Chcemy tego, czy nie Warszawa będzie walczyć o małą i dużą obwodnicę.
        Obawiam się powtórki z rozrywki przy przesuwaniu trasy, jaka była pomiędzy Nieporętem, a Wieliszewem w kwestii TOG. Wójt Nieporętu wykreślał, wytyczał po swojemu w granicach "własnej działki", być może pod wpływem osiemnastek, w d.. mając to, że w sąsiedniej gminie ta trasa ma również swój plan i w MPZP ma ustalony wlot do gminy. Póki co udało się to jakoś pogodzić.
        TM, czy TOG nie wiem, czy planowo miały wyprowadzać ten większy tranzyt, wydaje mi się, że do tego miała być ta duża obwodnica (przebiegu nawet nie usiłuję sobie odtworzyć).
    • kropkola Naruszenie netykiety 10.09.13, 20:26
      "Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany".

Wątek na temat Trasy Mostowej został już wcześniej założony i aktualnie jest omawiany w wątku: "Chotomów chce udusić Legionowo" - Autor: psychomaszyna  09.09.13, 00:45
      • zchotomowa Re: Naruszenie netykiety 10.09.13, 20:27
        kropkola napisał(a):

> Wątek na temat Trasy Mostowej został już wcześniej założony i aktualnie jest om
        > awiany w wątku: "Chotomów chce udusić Legionowo" - Autor: psychomaszyna  09.09
        > .13, 00:45

psycho jak będzie chciał, to i tak wszystko skasuje :)
        zwracam uwagę, że tu są fakty a nie opinie bez faktów.

Marcin
        • kropkola Do moderatora 10.09.13, 20:35
          Proszę o spowodowanie i egzekwowanie zapisów netykiety forum - tworzenie następnego wątku na omawiany już temat w innym wątku, który do chwili obecnej posiada tam już 40 komentarzy.
          Pozdrawiam
          • wik-tor-kow Re: Do moderatora 10.09.13, 21:11
            Akurat temat Trasy Mostowej mnie interesuje i co najmniej dziwna jest prośba kropkola do moderatora bo:
            forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=trasa+mostowa
            w poprzednim poście wyczytałem że:
            "Wątek na temat Trasy Mostowej został już wcześniej założony i aktualnie jest omawiany w wątku: "Chotomów chce udusić Legionowo" - Autor: psychomaszyna  09.09.13, 00:45

tyle, że temat chęci duszenia mnie jako taki nie interesuje co najwyżej mógłbym zgłosić to gdzie trzeba, że ktoś publicznie ostrzega ......

Zatem drogi moderatorze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka