Dodaj do ulubionych

ZTM do Serocka

19.11.14, 20:22
Mam pytanie jakie macie odczucia dotyczące tej grupy na FB ?

Grupa powstała w celu usprawnienia komunikacji Serock <->W-wa
ale w czasie gorączki wyborczej , jak i po niej widać ze to grupa która nie jest w stanie się pogodzić z porażką wyborcza i ze chyba tak naprawdę ja pomimo tego ze podpisałam zaczynam żałować tego ze podpisałam ja i namawiam innych .... bo cel tej grupy był chyba od początku inny ( znaczy polityczny ), to takie moje przemyślenie .

Może warto założyć nowa grupę przeciwników czy zwolenników jednej czy innej Pani kandydatki albo sympatyków i mieszkańców Zegrza ?
To przy okazji przestaniecie Państwo obrażać wyborców i waszych jaki i przeciwników , którzy podpisali listę wierząc ze jest to akcja społeczna ....

Myślę tez ze po tym jak się Państwo popisali w kampanii oraz po niej , w tym momencie za żadne skarby te 1600 podpisów jest niemożliwe do zebrania .

Tak na marginesie , lata temu jeżdżąc z Serocka do szkoły średniej jak i później na uczelnie mowa w godzinach porannych jeździłam jak znakomita część ludzi z Serocka o godzinie 6.40 .
To było lata temu kiedy w Serocku jak i poza nim zdecydowanie mniej aut było.
Teraz chcąc być na 8 w stolicy trzeba wyjechać ok 20 min wcześniej (autobusem).
a ile aut teraz mamy a ile mieliśmy 30 lat temu ?? to wiemy chyba i się zgodzimy ze ruchu na ulicach nie można nawet porównywać .
Kochani mieszkając za Warszawa trzeba się z takimi rzeczami liczyć prawda

Ja wiem ze koszty i inne rzeczy tez się liczą ale proszę nie histeryzować i przestać obrażać tych co wam zaufali ...

Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • forumowicz44 Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 20:26
      Odczucia mam pozytywne. Nie bardzo wiem po co ten wpis.
      • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 20:39
        @ forumowicz44
        wpis jest po to aby sprawdzić jakie są odczucia innych , i czy to tylko mnie razi .
        Jeśli dla ciebie jest ok to ok .
      • gumowy-mlotek Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 20:40
        jak to po co. Mamcia przyjęła na siebie misję - będzie zwalczać przeciwników burmistrza do utraty tchu. A dopiero co plakaty wyborcze ze sklepu pościągała, zgadnijcie czyje wink
        • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 20:54
          to nie jest sprawdzanie , pytanie tylko bo po to jest forum .
          Czy to akcja społeczna czy polityczna , i jakie było jej zamierzenie od początku
          • janczp Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 22:08
            Pani Mamciu, Jako założyciel grupy ZTM do Serocka zapewniam Panią, że grupa ta powstała celem usprawnienia komunikacji między Warszawą, a gminą Serock. Jak Pani zapewne wie, zarówno ja jak i znaczna większość członków grupy codziennie dojeżdża z Gminy Serock do Warszawy/Legionowa i z powrotem. Zarówno częstotliwość/pewność odjazdów autobusów w kierunku Warszawy jak i miesięczne koszty dojazdów do pracy i szkół pozostawiają wiele do życzenia. I o to głównie walczymy. Jezeli chodziłoby tylko o jak to Pani powiedziała cel polityczny, nikt z nas nie zadawalby sobie trudu z ankietami/podpisami wsród mieszkańców, które trwały kilka tygodni i nie trudzilibyśmy się ze składaniem wniosku do budżetu o uruchomienie komunikacji. Poza tym fajnie jest krytykować i pomawiać anonimowo. Ja na tym forum piszę jawnie, używając jednego Nicka i się nie ukrywam za nim.
            Pozdrawiam,
            Paweł Janczak
            • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 09:26
              Panie Pawle , proszę się nie obrażać tylko przyjąć tzw konstruktywna krytykę.
              Jeżeli reprezentuje pan te 1600 os to pewne standardy powinny być zachowane przez Pana jak i grupę a ze jest Pan jej założycielem to czasem ot wypada może ludzi do pionu ustawić lub dodać odpowiedni komentarz czy tez przypomnieć w jakim celu powstała ta grupa...

Ja nie twierdze ze Pan coś robi źle , Pana poglądy i opinie są niezwykle wyważone , ja twierdze ze gdzieś ostatnio się to zapętliło i okazało się ze to kolo wzajemnej adoracji oraz przeciwników obecnego burmistrza do którego ja się nie zapisywałam smile

Jest to pierwsza tego typu akcja społeczna i jeżeli chcemy mówić o społeczeństwie obywatelskim i nie zaprzepaścić tego co Wy zrobiliście ewidentnie kawal roboty to należy trzymać się pewnych standardów .
              Pewnie padnie komentarz ze jeżeli mnie to razi to mogę albo nie czytać albo opuścić ta grupę . Pewnie ze mogę ale czy tak chcecie robić ewentualne kampanie/ akcje społeczne
              Czy będzie łatwo w przyszłości zebrać glosy ??

Polecam pod rozwagę - życzliwa smile
              • mieszkaniecserocka Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 10:37
                Najbardziej mamcie boli to że "atakują" jej tam burmistrza.. no niestety PSS i jego podwładni akurat nie mają nad tym władzy i nie będą mieli. Pozdrawiam serdecznie
    • zza_buga Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 21:19
      40mamcia napisał(a):

>
      > Myślę tez ze po tym jak się Państwo popisali w kampanii oraz po niej , w ty
      > m momencie za żadne skarby te 1600 podpisów jest niemożliwe do zebrania .

Rozwiń temat, kto i jak się popisał. Aha - nie omijaj w swojej ocenie Forum Samorządowego - święci nie byli.

>
      > Tak na marginesie , lata temu jeżdżąc z Serocka do szkoły średniej jak i pó
      > źniej na uczelnie mowa w godzinach porannych jeździłam jak znakomita cz
      > ęść ludzi z Serocka o godzinie 6.40 .
      > To było lata temu kiedy w Serocku jak i poza nim zdecydowanie mniej aut
      > było.
      > Teraz chcąc być na 8 w stolicy trzeba wyjechać ok 20 min wcześniej (aut
      > obusem).

Pogrążasz się...porównujesz sytuację sprzed kilkudziesięciu lat z obecną. Halo! Pobudka - mamy XXI wiek! Uważasz, że mieszkając 35 km od Warszawy do pracy należy jechać prawie 2 godziny i 2 godziny wracać? Powiem Ci coś. Znajomy jeździ do pracy w centrum W-wy z Wieliszewa pociągiem. OD wyjścia z domu do wejścia do pracy ( wysiada na powiślu) podróż zajmuje mu godzinę. O kosztach nie wspomnę. Do Wieliszewa dotarła cywilizacja, do nas jakoś nie może.

• sarebska Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 23:13
        To ja proponuję zrobić nową ankietę i podpisy i zawalczyć o tory do Serocka to może wtedy też będziecie godzinę dojeżdżać! Życzę powodzenia tym co ZTM-em osiągną krótszy czas niż PKS-em!
        Przez ostatnie 4 lata nic nie było tak ważne jak ZTM do Serocka, dobrze że zwolennicy nie dosięgneli władzy bo załatwili by sprawę transportu a na nic innego nie starczyło by już im kasy...
        • janczp Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 23:19
          Szanowna Pani, cały szkopuł właśnie w tym, iż obecne władze co roku zapowiadają ankietę, w której zbadają potrzeby mieszkańców odnośnie potrzeb komunikacyjnych i co roku na zapowiedziach się kończy. A sprawna komunikacja to możliwość pozyskania nowych mieszkańców, to szansa dla rozwoju turystyki w gminie, to wreszcie szansa dla wielu osób na znalezienie lepszej (lub czasem pierwszej) pracy, to szansa dla lokalnych przedsiębiorców na to, że zwiększając liczbę mieszkańców w gminie, bedzie im sie opłacało prowadzić dotychczasowe i otwierać nowe biznesy.
          • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 09:42
            własnie ankieta + koszt rożnych rozwiązań .

• janczp Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 23:22
          A co do stwierdzenia ZTM-em osiągną krótszy czas niż PKS-em, jasno z niego wynika, ze nawet sie Pani nie zapoznała z założeniami naszego projektu, a krytykuje go Pani,
          Życzę Miłej Nocy
        • zza_buga Re: ZTM do Serocka 19.11.14, 23:28
          Skoro piszesz "będziecie dojeżdżać" wiec sama tego nie robisz. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, wiec twoje wypowiedzi w tym temacie maja zerowa wartosc merytoryczna.
          • mariannajeden Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 06:53
            podobno w 2017 W-wa ma zamknąć możliwość wjazdu PKS do centrum, końcowy przystanek będzie na Białołęce, niektórzy stracą możliwość dojazdu PKS-em do miejsca pracy np. w Centrum, i będą musieli kupić bilety MZK, czy nadal będą zadowoleni z "ekspresowej" jazdy PKS, jak zapłacą drugie tyle za MZK, czy nie lepiej i taniej korzystać z tego co innym gminom jakoś nie zabiło budżetów, a po obserwacjach widać, że poprawiło.
            Wybory mamy za sobą, jedni są zadowoleni z wyników inni nie, poczekajmy 4 lata i zobaczymy których będzie więcej. Niezadowoleni mieli okazję wyrazić swoje stanowisko idąc do urn, a skoro tego nie zrobili tzn. poparli politykę dotychczasową. Więc nie narzekajmy tylko cieszmy się z tego co mamy, bo możemy nie mieć nic
      • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 09:36
        Może się pogrążam , ale możne rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będą tory za które trzymam kciuki aby to przedpotopowe rozwiązanie wróciło , i pomimo ze zwolenniczka PO nie jestem to glosowałam na kandydata do sejmiku który temat Zegrza sprawdzał i mam nadzieje będzie ciągnąć dalej .
        • saabb Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 12:27
          Pomijając spory polityczne w tym wątku, proponuję zastanowić się czy nie lepiej zrobić sprawną komunikację łączącą gminę Serock z PKP Legionowo. Oczywiście na wspólnym bilecie. SKM i KM się rozwija sprawnie dowożąc ludzi co Centrum Warszawy i do Warszawy Gdańskiej. Wystarczy wydłużyć linię L10 (lub L9, nie pamiętam która jeździ do zapory w Dębem) dogadując się z Legionowem, lub dogadać się z ZTM i stworzyć kolejną linię L. Kursy dostosować do pociągów i już mamy sprawne połączenie ze stolicą. Można pójść dalej i za zaoszczędzone pieniądze (bo pewnie to byłby mniejszy koszt niż puszczenie linii 7xx do Serocka) dopłacić do biletu Warszawa +, tak jak to jest w Legionowie. Nie rozumiem zupełnie, dlaczego uparcie chcecie mieć bezpośredni autobus do Warszawy. W Legionowie korek, na Modlińskiej korek, ostatnio na moście północnym często korek... a pociągiem w 25-30 min jesteśmy na miejscu. To takie moje zdanie, które od dawna tu wpisuje.
          • janczp Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 16:35
            Pani Mamciu, krytykę przyjmuję i się nie obrażam. smile Faktycznie podczas wyborów forum się upolitycznilo, ale wybory za nami i tematy poboczne wędrują do lamusa. Wracamy do meritum tj. komunikacji. Mają Państwo rację, iż rozwiązanie szynowe jest najkorzystniejsze i nikt z nas tego nie neguje. Tyle tylko, ze przypomnę, że Pan Krajnow powiedział na spotkaniach, w których wspólnie uczestniczylismy, iż SKM do Zegrza może zaistnieć najwcześniej za 3 lata, a sprawna komunikacja potrzebna jest już. Nikt z nas nie upiera się, iż jedyne słuszne rozwiazanie to dojazd bezpośrednio do Warszawy. Linie dowozowe do SKM są jednym z rozwiązań, które zaproponowaliśmy. Chodzi o to, iż większość w grupie ZTM do Serocka wybrała rozwiazanie bezpośrednie do Metra Mlociny i pod takim rozwiązaniem było zebrane 1600 podpisów. NA komisji w sprawie złożonego przez nas wniosku ustalono wspólnie, że urząd przeprowadzi badania odnośnie potrzeb, aby wybrać najkorzystniejsze rozwiazanie. Jak wiemy z odpowiedzi urzędników, podjęli oni już samodzielnie (znów bez konsultacji z mieszkańcami) decyzję o rozbudowaniu dojazdów do SKM, a badania z ustaleń podjętych na komisji sie nie odbyły. Dlatego walczymy dalej, aby komunikacja była sprawna i odpowiadająca faktycznie potrzebom większości mieszkańców.
            • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 20.11.14, 17:31
              Przekonania polityczne możemy mieć różne i dokonywać wyborów zgodnie z własnymi przekonaniami i sumieniem bo na tym polega demokracja , ze mamy prawo wyboru smile
              W sprawę zaangażowanych jest wiele i szkoda zaprzepaścić tego co zostało osiągnięte przez politykę bo w kwestii komunikacji jest jeden cel .
              Ewentualnie kolejne akcje będzie ciężko zorganizować przy upolitycznieniu tematu .
              Pozdrawiam
          • mysia-ns Re: ZTM do Serocka 21.11.14, 08:05

Podpisuję się pod postem saab'a.
            Ponadto - nawet jeśli będzie kiedyś autobus do metra - nie będę z niego regularnie korzystać - to strasznie długo trwa -zdecydowanie wolę dojazd kolejka (SKM lub KM). Tak wiec linia dowozowa typu L- to najlepsze moim zdaniem rozwiązanie.
            Pozdrawiam
            • sarebska Re: ZTM do Serocka 21.11.14, 09:39
              z Serocka do Legionowa SKM już jeździ autobus
              • mysia-ns Re: ZTM do Serocka 21.11.14, 13:05
                Sek w tym, że nie jest to autobus w ramach karty miejskiej ZTM - a o to się głównie rozchodzi.
              • gumowy-mlotek Re: ZTM do Serocka 21.11.14, 14:08
                Jak się o czymś pisze, to trzeba mieć na ten temat chociaż podstawową wiedzę. Ostatni autobus z Legionowa odjeżdża ok 18, jak na niego ma zdążyć ktoś, kto pracuje w Warszawie dajmy na to do 17? Nawet Ci pracujący do 16 mają marne szanse. Pomijam koszty....
              • grzeczny_m Re: ZTM do Serocka 21.11.14, 18:44
                @sarebska - A na Placu Czerwonym samochody rozdają...

Jak pisał @gumowy-mlotek rozkład jazdy serockich autobusów nijak do rozkładu jazdy SKM i KM.
                To co proponuje gmina to zamiennik autobusu szkolnego, dopasowany tak aby młodzież dojechała na lekcje od 8 do Legionowa a nie ułatwienie dla dojeżdżających do Warszawy.
                Od 15 grudnia wchodzi w życie nowy rozkład jazdy pociągów - jeśli seroccy urzędnicy spostrzegą tą zmianę jest szansa na dopasowanie kursów busików do kursowania pociągów.
                • forumowicz44 Re: ZTM do Serocka 21.11.14, 22:10
                  Faktycznie rozkład lokalnej komunikacji ułożony jest pod licealistów. Sam burmistrz to powiedział. Tak by mogli dojechać do szkoły i wrócić po lekcjach by nie siedzieć w szkole i nie czekać na autobus.
                  • grzeczny_m Re: ZTM do Serocka 22.11.14, 14:25
                    I to jest właśnie pozbawione sensu, ta niby "komunikacja lokalna" również służy dotarciu dzieciaków na lekcje od 8 do Serocka i powrotom do domu. Później busiki wożą powietrze.
                    Mnie trafia szlag na upór Sokolnickiego w temacie komunikacji tym bardziej że nie trafiają do niego żadne argumenty a jeśli je słyszy traktuje je jako atak na swoją osobę.
                    Jadnak uważam że działania na rzecz poprawy komunikacji oparte na Facebook'u to trochę taka piaskownica...
                    • 40mamcia Re: ZTM do Serocka 22.11.14, 16:07
                      To nie tylko FB bo grupa na FB powstała przy czy po zbieraniu podpisów .
                      Mnie razi na FB postawa skrajna , zazwyczaj z Zegrza , ale to moje zdanie .( oj zaraz mi się dostanie wczesnej była tez polityka i myślę ze dobrze ze zostało to usunięte )
                      Inna sprawa ze na fb część ludzi boi się zabrać głosu żeby nie zostać ''zjedzonym'' lub zjechanym a tych aktywnych przy całej sympatii jest niewiele ...
                      Generalnie jest 1600 podpisów , i co alej bo jeśli rzeczywiście ten ZTM ma jechać 2 godz to zdecydowanie lepszy dojazd szybki do SKM i SKM do w-wy ( czas ) nie wiem jak to finansowo może rzeczywiście uda się to połączyć na jedna kartę albo co .
                      Może uda się jakaś ankieta + ewentualne koszty poszczególnych rozwiązań
                      Cześć dzieciaków do Legionowa czy W-wy jedzie ta komunikacja lokalna , inna sprawa jest z punktualnością tejże i dostosowaniem do rozkładu skm i km smile
                      • psychomaszyna Re: ZTM do Serocka 23.11.14, 10:35
                        Po pierwsze na FB ludzie występują pod imieniem i nazwiskiem, co należy docenić to jako przełamanie pewnej bariery w działaniach przeciwko burmistrzowi. Jeżeli ma pani odwagę, to proszę tam dyskutować bezpośrednio tam z zainteresowanymi. Nikt nikogo tam nie zjada.

Po drugie nie korzysta pani często z komunikacji do Warszawy, więc powtarza pani jakieś niesprawdzone plotki i banialuki rodem z ratusza, a nie oparte na osobistym doświadczeniu wynikającym z codziennych dojazdów.

Komunikacja do SKM ma jedną wadę - w Warszawie ruszą poważne remonty linii średnicowej, co spowoduje znaczne utrudnienia i zmiany w ruchu pociągów w najbliższych latach. Most Gdański pełni zaś rolę w ruchu kołowym fragmentu wewnętrznej obwodnicy Warszawy, dlatego non stop stoi w korkach, a dopóki nie będzie zbudowany Most Krasińskiego (w ciągu Pożarowa - Plac Wilsona), to nie ma wygodniejszego połączenia niż przez Most Północny do metro Młociny (notabene funkcjonuje linia Translud z Legionowa ciesząca się sporą popularnością).

Tak więc dopóki nie będzie innego sensownego rozwiązania (uruchomienie SKM z Zegrza to też wg. I. Krajnowa perspektywa trzech lat) nie ma alternatyw dla bezpośredniego połączenia autobusowego do metra Młociny.

Była przecież pani na spotkaniu z G. Woźnicką i słyszała argument, że burmistrz nic nie robi dla tych ludzi, którzy płacą podatek PIT w Serocku a pracują w Warszawie, a sprawa komunikacji i jej kosztów jest dla nich podstawową kwestią. Rozwiązać ten problem trzeba teraz, a nie odkładać na następne lata, jak to ma w zwyczaju burmistrz i jego układ.

Jeżeli burmistrz nie zrobi nic, to pozostanie tylko przenieść się z płaceniem podatków do Warszawy i ubiegać się o Kartę Warszawiaka.
                        • grzeczny_m Re: ZTM do Serocka 23.11.14, 17:10
                          psychomaszyna napisał:

"Komunikacja do SKM ma jedną wadę - w Warszawie ruszą poważne remonty linii średnicowej, co spowoduje znaczne utrudnienia i zmiany w ruchu pociągów w najbliższych latach...."

Linia średnicowa w Warszawie to ten "kawałek" torów pomiędzy Warszawą Wschodnią a Zachodnią, pisząc o poważnych remontach masz zapewne na myśli modernizacje Warszawskiego Węzła Kolejowego
                          www.rynek-kolejowy.pl/53829/paszkiewicz_w_2015_r_zaczynamy_przebudowe_wezla_warszawskiego.htmoraz
                          www.rynek-kolejowy.pl/52619/jakie_inwestycje_pkp_plk_planuja_w_warszawskim_wezle_kolejowym.htm
                          Do Gdańskiego pociągi będą jeździć bez zmian, nareszcie będzie modernizowany odcinek pomiędzy Gdańskim a Warszawa Wola pięknie zwanym peronem 8 Dworca Zachodniego.

Autobus do Metra Młociny owszem ale bierz pod uwagę korki na moście Północnym i cholerne wąskie gardło naszego powiatu - wiadukt w Legionowie na którym to ruch może znacznie się zwiększyć przez zamknięcie przejazdu w Legionowie na Parkowej. Taki kurs Metro Młociny - Serock w godzinach szczytu to może być 1,5h...

Na tą chwilę najlepszym rozwiązaniem jest linia autobusowa dojeżdżająca do stacji w Legionowie z kursami busików dopasowanymi z rozkładem jazdy pociągów.
                          Można też skorzystać z przedłużenia kursowania linii S9 do Wieliszewa ale co wtedy zrobią biedni licealiści?
                          Może zamiast pchać serocki autobus przez wiadukt i centrum Legionowa lepiej kończyć kurs od strony osiedla Piaski? Ale też licealiści będą biedni...
                          • psychomaszyna Re: ZTM do Serocka 26.11.14, 05:50
                            Pięknie, pięknie tylko w ramach remontu Warszawskiego Węzła Kolejowego zakłada się, że Dworzec Gdański przejmie obsługę znacznej części ruchu dalekobieżnego. Poza tym jeśli ktoś pracuje na Służewcu, Ochocie, to dopóki nie wybudują połączenia z linii Warszawa - Legionowo do Piaseczna przez Dworzec Zachodni (rozważane), to mu te rewelacje nic a nic się nie przydadzą.

Argument z wiaduktem w Legionowie jest celny. Kończenie kursu od strony osiedla Piaski miałoby jednak sens, gdyby była tam ukończona budowa garażu P+R i ewentualnie centrum handlowego. Teraz jest to rozgrzebane, a my rozwiązań potrzebujemy jak najszybciej. Trzeba też zauważyć, że korki mają miejsce przede wszystkim z powodu złego wyregulowania świateł na skrzyżowaniach Zegrzyńska - aleja Sybiraków (szczególnie) i Zegrzyńska - Strużańska. To dałoby się poprawić.

Alternatywą byłoby przedłużenie kursowania linii S9 do Zegrza Południowego i budowa tam parkingu P+R. Wtedy lokalna komunikacja serocka mogłaby tam dowozić ludzi pod warunkiem, gdyby był kurs bezpośredni.

W moim przekonaniu nie ma w tej chwili alternatywy dla zaproponowanego połączenia z Serock do Młocin, gdyż jest to coś, co można uruchomić jedną decyzją bez oglądania się na innych. Można przecież dofinansować prywatnego przewoźnika, samorząd nie musi brać całości kosztów na siebie.

Ale o tym trzeba rozmawiać z ludźmi, przedstawiać jakieś propozycje, choćby krok po kroku, a nie nabrać wody w usta i udawać, że nie ma sprawy. 1600 podpisów nie wzięło się z powietrza, ta komunikacja to jest jednak realny problem dla kupy ludzi, którzy pracują w Warszawie i płacą PIT w Serocku. I może jednak zacząć współpracować ze Starostwem Powiatowym w sprawie połączenia z Zegrza. Może radni powiatowi z Serocka coś w tym zakresie zrobią?

Polecam próbę zabrania się do Serocka z Gdańskiego autobusem przed jakimś długim weekendem albo w piątki po południu.
                            • alibababez Re: ZTM do Serocka 03.02.15, 13:23
                              warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,17349515,Co_zapisano_w_planie_transportowym__SKM_ka_do_Zegrza_.html#BoxLokWawImg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka