Dodaj do ulubionych

Pochylnie dla rowerów

06.11.13, 07:56
Wiadomo kiedy na naszych nowych pięknych stacjach pojawią się ułatwienia w transporcie rowerów tunelami? Windy z reguły nie działają a poza tym nie wolno nimi wozić rowerów, więc pozostaje dźwiganie na plecach.
Wystarczyłoby coś takiego: jpg
Obserwuj wątek
    • mieszkanieczbloku Re: Pochylnie dla rowerów 06.11.13, 08:06
      Jak do tej pory miasto umywa ręce jak Piłat...i zrzuca temat na właściciela przejść czyli PKP!
      ....i nic z tego, od oddania "pięknych" peronów, nie wynikło!!
      • kes_lwo Re: Pochylnie dla rowerów 25.11.13, 22:50
        Trend nie tylko w Legionowie jest taki, żeby zamiast pochylni robić windy i tym samym dać zarobić firmom serwisującym. :)
        • smbmario Re: Pochylnie dla rowerów 26.11.13, 12:41
          Temat wałkowany od dawna. Pochylnia ma być zrobiona przy okazji wydłużania przejścia podziemnego przy nowym dworcu. Nic nie wiem o pochylni na perony.
          Na kolejowy beton nie liczyłbym.
          • patk28 Re: Pochylnie dla rowerów 30.11.13, 10:50
            Ale tylko z jednej strony! Od Osiedla Piaski. Od strony miasta bez zmian rower, wózek na grzbiet. O wózku inwalidzkim nie wspomnę. No jesteśmy w Europie ale chyba tej na wschód.
            Nowe Centrum nie mogli tak zaprojektować żeby połączyć te dwie części miasta dla rowerzystów i matek z dziećmi na wózkach.
    • patk28 Re: Odpowiedź Romana 30.11.13, 10:43
      Pytanie:
      Szanowny Panie Prezydencie! Mam pytanie odnośnie przejścia podziemnego pod torami - czy możliwe jest dobudowanie równi pochyłych po schodach? Jestem młodą mamą i bardzo często wraz z synem chodzimy na drugą stronę legionowa. Syn uwielbia m.in.: fontannę. Najczęściej jestem zmuszona dźwigać wózek co staje się coraz trudniejsze z racji przybywających kg mojego syna Ktoś powie: są widny! Ale cóż moim zdaniem trzeba być dość odważnym, by z nich skorzystać. Windy potrafią się zaciąć - moje dwie koleżanki miały taką właśnie sytuację. Przyzna Pan, że nie jest to dość komfortowa sytuacja dla matki z noworodkiem?! Poza tym widny niejednokrotnie stanowią wręcz idealne miejsce do spożywania napoi alkoholowych czego dowodem są stojące butelki jak i załatwiania potrzeb fizjologicznych. W windach zatem unosi się i tu delikatnie powiem nieprzyjemna woń. Są dzieci, które też boją się wind. Również osoby jeżdżące rowerem są zmuszone dźwigać pojazd. Równie pochyłe naprawdę ułatwiły życie. pzdr
      (Anna, 19-11-2013)
      Odpowiedź:
      Pani Anno, wielokrotnie na łamach tej rubryki odpowiadaliśmy, że stopień nachylenia pochylni, dopuszczany przez nasze prawo, jest znacznie mniejszy niż stopień nachylenia schodów przy stacji PKP. Oznacza to, że bez gruntownej przebudowy wejścia do tunelu nie jest prawnie możliwe zamontowanie pochylni. W ramach budowy Centrum Komunikacyjnego zostanie zbudowana pochylnia w nowym wejściu od strony osiedla Piaski, a przejście zostanie objęte monitoringiem. Do tego czasu w razie konieczności przejścia na drugą stronę miasta, w sytuacji gdy winda nie działa, sugeruję skorzystać ze znajdującego się niedaleko wiaduktu.
      • e-legionowo Re: Odpowiedź Romana 13.12.13, 02:15
        Prezydent nieco mija się z prawdą, temat właśnie przerabiany przez naszą ekipę. Więcej info w okresie zimowo-wiosennym na profilu www.facebook.com/RoweroweLegionowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka