Dodaj do ulubionych

informacja w sprawie nielegalnych wyścigów

16.11.13, 18:34
Używam tej nietypowej formy kontaktu tylko dlatego, że nadal nikt z protestujących nie skontaktował się mailowo.

Panie BIMM, nikt nie zabrania dyskutować na Forum Legionowo na temat nielegalnych wyścigów i piratach drogowych. Proszę jednak pamiętać, że każdy post z adresem kierującym do tej strony będę kasować. Nie zgadzam się na promowanie tej strony na forum. Dyskusja na temat moderowania i moderatora została przeniesiona na Forum Cafe. Jeśli ma Pan inne zdanie proszę o kontakt do Psychomaszyny lub administracji.
Obserwuj wątek
    • bimm Re: informacja w sprawie nielegalnych wyścigów 16.11.13, 19:46
      Szanowna Pani Moderator - trochę się Pani gubi. Rozumiem, iż pierwszy raz został naruszony wątpliwej jakości punkt regulaminu, który jakoś nie jest naruszany poprzez promowanie linków do gazety Powiatowej.
      Promocji ta strona o "ustawkach" wyścigowych nie potrzebuje, ponad 3 tysiące polubień są warte zastanowienia, zaś proszę zobaczyć co się dzieje z tymże forum?
      Czymże jest Cafe Forum Legionowo? Wymyśliła sobie Pani Forum, które ma jeszcze mniejszą oglądalność i wysyła Pani na oślą ławkę, to co Pani nie pasuje?
      Sugeruję jednak mały rachunek sumienia, czy na pewno jestem dobrym moderatorem i czy na pewno jestem bez winy?
      Proszę nie niszczyć tego forum z frazesami na ustach.
      • pomagam-w-legionowie Re: informacja w sprawie nielegalnych wyścigów 16.11.13, 20:48
        bimm napisał:
        > ł naruszony wątpliwej jakości punkt regulaminu, który jakoś nie jest naruszany
        > poprzez promowanie linków do gazety Powiatowej.

Bimm litości, zanim coś napiszesz sprawdź czy twoje "rewelacje" się kupy trzymają. To forum ma takie przydatne narzędzie. Jest nim wyszukiwarka. Niecałe 5 minut i wiedziałbyś, że twoja teoria jest nic warta.

Regulamin forum zakazuje linków reklamowych. Zatem jeśli umieszczasz link w celu zareklamowania (jawnie lub niejawnie) to masz szansę na kasację. Sam zresztą wieki temu miałem "ścinkę" z w.iwo na ten temat :)
        Jeśłi link dotyczy tematu, wnosi coś do dyskusji, to nikt go nie kasuje. Pokazuje to zresztą statystyka.

Zarzucasz, że na tym forum jest nadużywane promowanie akurat Powiatowej. Mylisz się, bowiem fakty są następujące:

serwis - ilość linków na Legionowo
        Miejscowa - 110
        To i owo - 85
        Echo - 66
        TV + 24 - 42
        Powiatowa - 145
        ja - 47
        UML - 820
        powiat - 115

Jak widać Powiatowa nie jest traktowana w jakiś szczególny sposób. Ale ponieważ zarzucasz w.iwo

serwis - ilość linków dodanych przez w.iwo
        Miejscowa - 7
        To i owo - 5
        Echo - 2
        TV + 24 - 1
        Powiatowa - 2
        ja - w.iwo do mnie nie linkuje :)
        UML - 30
        powiat - 13

Konkluzja jest jedna - w.iwo wyraźnie powstrzymuje się z promowaniem własnej redakcji. Chętniej za to sięga za odnośniki do serwisów konkurencyjnych redakcji i do stron urzędowych.

Konkluzja - linki do Powiatowej są dodawane przez innych użytkowników forum. Być może po prostu akurat teksty Powiatowej są ciekawsze, bardziej merytoryczne, a może Powiatowa jako jedyna porusza ten temat.
        • kropkola Product placement? 17.11.13, 09:25
          Możesz dokładniej wytłumaczyć, w świetle treści i konkluzji swojego wpisu, jak nazwać takie działanie, bo według mnie jest to typowy product placement, ale może się mylę.
          w.iwo rozpoczyna nowy wątek „znów wypadek w Jabłonnie” 15.11.13, 18:48, zamieszcza link do Powiatowej i zadaje pytanie „dlaczego akurat w tym miejscu... czarny punkt?”.
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,148064127,148064127,znow_wypadek_w_Jablonnie.html
          Wiadomo, że wątki o wypadkach w okolicy, wywołują dużą reakcję na forum i w komentarzach wielokrotnie i niejako automatycznie, dociekane były przyczyny tych wypadków i w tym miejscu obwodnicy Jabłonny też - czyli w.iwo zadaje w zasadzie, pytanie oczywiste w takiej sytuacji.
          Powiatowa nie była też jedyną gazetą, która informowała o tym wypadku.
          Po otwarciu zlinkowanego przez w.iwo artykułu w Powiatowej jest krótka informacja o tym wypadku i na ekranie przy tej informacji są płatne reklamy - między innymi bogatego Opla.

pomagam-w-legionowie napisał:

> Konkluzja jest jedna - w.iwo wyraźnie powstrzymuje się z promowaniem własnej re
          > dakcji. Chętniej za to sięga za odnośniki do serwisów konkurencyjnych redakcji
          > i do stron urzędowych.
          >
          > Konkluzja - linki do Powiatowej są dodawane przez innych użytkowników forum. By
          > ć może po prostu akurat teksty Powiatowej są ciekawsze, bardziej merytoryczne,
          > a może Powiatowa jako jedyna porusza ten temat.

• pomagam-w-legionowie Re: Product placement? 17.11.13, 21:05
            kropkola używasz pojęć, których nie rozumiesz. Dlatego przygotowałem łopatologicznie postaram ci się to wyjaśnić. To co błędnie nazywasz lokowaniem produktu (bo taka jest poprawna nazwa na trudny użyty przez ciebie zwrot) jest najzwyklejszą w świecie reklamą internetową. To jest po prostu najzwyklejszy w internecie baner, który jest sprzedawany zazwyczaj albo na określony czas, albo na określoną ilość odsłon.

Na lokowanie produktu można by było ponarzekać, gdyby koląca cię w oko Powiatowa, wydała dajmy na to dobry kryminał autorstwa w.iwo. I w owej powieści super hiper detektyw tropiący samo zło, przemieszczał się autkiem marki kolącej cię w oczy.

Media mają to do siebie, że albo się za przeproszeniem kur...ą i wtedy utrzymuje je dajmy na to jakiś urząd/urzędy, albo ciężko zapie...ą by zdobyć informację, zweryfikować ją, a następnie opublikować.
            Trzecią grupą "mediów" są pasożyty, które zajmują się jedynie przedrukiem gotowych komunikatów prasowych urzędów i służb. Dodatkowo niektóre potrafią bezczelnie podkradać cudze teksty i/lub zdjęcia.

Pierwsze są bezpłatne, by donor był zadowolony z odpowiedniego nakładu. Drugie żyją ze sprzedaży reklam (a jeśli to gazety - również sprzedaży wersji papierowej). Trzecie żyją z reklam i bardzo często komunikatów urzędowych - ponieważ przedrukowują produkowane przez urzędy "informacje", to mają "odpowiednią" proweniencję dla urzędników.
            Z tego co wiem, to Powiatowa nie jest na garnuszku urzędów, więc zupełnie normalne jest, że sprzedają, a nie rozdają swoją gazetę, oraz że w gazecie i ich stronie są reklamy...

Myślę, więc że sprawę "lokowania produktu" mamy już wyjaśnioną. Pozostaje zatem już tylko kwestia, dlaczego we wspomnianym przez ciebie wątku były linki tylko do Powiatowej.
            Odpowiedź jest w miarę prosta - bo tylko takie zostały dodane :). A już tak bardziej poważnie. Z gazet sprawę wypadku opisała jedynie Powiatowa i Miejscowa. Ta druga dorzuciła, krótkie info do tekstu o wypadku w Suchocinie. Powiatowa ma dwa odrębne tekstu. Pozostałe dwie gazety nie opublikowały nic na temat tego wypadku. Pewnie w to i owo jak zwykle czas płynie wolniej i u nich na stronie coś się pojawi jak nikt nie będzie się tym interesował. Echo też słowem nie wspomina o tym zdarzeniu.

Zagajając temat w.iwo podłączyła link do tekstu w swojej redakcji - bowiem jako jedyna redakcja Powiatowa przygotowała dwa odrębne materiały na ten temat. I dla jasności - wczoraj bimm zachęcił mnie to skorzystania z wyszukiwarki i sprawdzenia jak wygląda sprawa "stronniczości" w.iwo. Tak jak napisałem powyżej, tutaj w.iwo zamieściła dosłownie 2 linki do tekstów Powiatowej (łącznie z tym wczorajszym), oraz 14 linków do redakcji konkurencyjnych.

Z ciekawostek - nie zauważyłem, że tym razem w.iwo linkowała do swojej redakcji. W swoim komentarzu dodałem link do tego samego tekstu co ona. Potem się z tego tłumaczyłem moderatorowi w.iwo :).
            Podsumowując - w.iwo bardzo pilnuje, by nie było takich sytuacji, że ktoś może jej w tej materii coś zarzucić. Dobitnie świadczy o tym wyszukiwarka. Litości ile razy jeszcze dziewczyna ma udowadniać, że nie jest wielbłądem?
        • guayazyl1 Re: informacja w sprawie nielegalnych wyścigów 17.11.13, 20:48
          Konkluzja jest jedna - w.iwo wyraźnie powstrzymuje się z promowaniem własnej redakcji. Chętniej za to sięga za odnośniki do serwisów konkurencyjnych redakcji i do stron urzędowych.
          ------------------------------------
          Linkowanie do produktu komercyjnego ( w tym wypadku gazety, w której się pracuje ) jest moim zdaniem naganne, niezależnie od tego czy się to robi raz, czy nagminnie.
          Piszę to - niestety - przy wielkiej sympatii do Donny Iwonny :)
          • pomagam-w-legionowie Re: informacja w sprawie nielegalnych wyścigów 17.11.13, 21:32
            guayazyl1 napisał:

> Linkowanie do produktu komercyjnego ( w tym wypadku gazety, w której się pracuj
            > e ) jest moim zdaniem naganne, niezależnie od tego czy się to robi raz, czy nag
            > minnie.
            > Piszę to - niestety - przy wielkiej sympatii do Donny Iwonny :)

Syropku, a co w takim razie robi u Ciebie w stopce link do "legio-fotek"? To produkt komercyjny - co prawda nie dla Ciebie, ale dla wujka Google. Odwiedzam Twoje fotki od dawna i zdarza się, że "reklamujesz" przeglądarkę Chrome. Googlacz stworzył taki, a nie inny regulamin. I w jego świetle reklamy mogą tam być dorzucane przez nich.
            • guayazyl1 Re: informacja w sprawie nielegalnych wyścigów 18.11.13, 11:24
              Syropku, a co w takim razie robi u Ciebie w stopce link do "legio-fotek"?
              ---------------------------
              Łukaszku, jesteś inteligemtnym facetem. Nie żartuj sobie z ludzi i nie sprzedawaj kitu :)
    • zchotomowa Iwona, skasuj te śmieci. 17.11.13, 23:24
      Iwona,

Przestań się certolić z takimi tematami. Won do śmieci z tym, na Cafe taka samo, w ostateczności sam to zgłoszę do adminów z Gazety. Nie może być tak, że tłumaczysz, dlaczego kasujesz linki promujące łamanie prawa a w kontrze dostajesz jeszcze jakieś słabe insynuacje i wycieczki osobiste. Trzymajmy poziom a śmieci kierujmy tam, gdzie ich miejsce - do kosza, po co tracić czas na takie dyskusje?

pozdrawiam,

Marcin
      • zdebeq Re: Iwona, skasuj te śmieci. 17.11.13, 23:44
        zchotomowa napisał(a):
        Trzymajmy poziom a śmieci kierujmy tam, gdzie ich miejsce - do kosza, po co tracić czas na takie dyskusje?

od lat to mówię:D
        • ralphie Re: Iwona, skasuj te śmieci. 18.11.13, 12:05
          zdebeq napisał:

> od lat to mówię:D

I kto to mówi? :P
    • oz_patryk Re: informacja w sprawie nielegalnych wyścigów 03.12.13, 21:41
      szczeże mówiąc człowiek ma troszkę racji. kilkukrotnie nieumyślnie udało mi się złamać regulamin, a jak się kiedyś dowiedziałem łatwiej sformułować pytanie "czy w tym tygodniu znowu przy którymś z kauflandów będą wyścigi?" niż oficjalnie zaprosić na wyścigi podając link do strony. Mój znajomy ma firmę informatyczną i serwis komputerowy i okazało się że gdy podawałem link do jego strony to łamałem regulamin, ale jak odpisywałem komuś żeby wygooglował sobie jego firmę po nazwie albo poszukał firmy informatycznej na danej ulicy to już nie było łamanie regulaminu. Więc jak dla mnie jest coś nie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka