leg35 02.12.13, 22:58 Niedługo koniec budowy i będzie można jeździć tunelem. I dopiero zaczną się problemy. Jadąc ulicą Krakowską w stronę torów będzie bardzo trudno nie wjechać do tunelu . Brak jest prostego dojazdu do ronda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w.iwo Re: Tunel na Przystanku 03.12.13, 09:02 skrzyżowanie na Krakowskiej grafika z rozwiązaniami komunikacyjnymi przy tunelu... --- pozdrawiam ciepło... Odpowiedz Link Zgłoś
leg35 Re: Tunel na Przystanku 03.12.13, 09:44 Na tej grafice widzę to samo co w realu. Moim zdaniem jest to najgorzej zaprojektowany tunel jak można sobie w ogóle wyobrazić. Jadąc ulicą Sobieskiego a później Krakowską będzie bardzo trudno wjechać na rondo na przystanku. To samo będzie dla ludzi jadących od strony Chotomowa ul. Kościuszki chcących skręcić w Krakowską .Przy ul. Piastowskiej muszą się zatrzymać bo ci w tunelu mają pierwszeństwo. korki będą do samego ronda i będzie blokowane rondo. Nie mówię już o tym że jadąc z Chotomowa to chyba do tunelu wjechać nie da rady, chyba że jakimiś osiedlowymi drogami. Ciekawe jak jest po drugiej stronie torów . Czarno to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Tunel na Przystanku 03.12.13, 09:56 najgorzej to chyba nie. Mógłby się kończyć ślepo na przykład jak ten pod wisłostradą:D Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Tunel na Przystanku 03.12.13, 10:57 leg35 napisał: > Jadąc ulicą Sobieskiego a później Krakowską będzie bardzo trudno wjechać na rondo na przystanku. Nie będzie. Lokalni będą wiedzieć, dla niektórych będzie zaskoczeniem stojący samochód za łukiem drogi, a nawigacja podpowie tak: "... szykana, za szykaną lewo 90, dalej prawo 90, rondo..." Nie nazwałbym tych rozwiązań złymi, są po prostu fantazyjne, jak wiadukt w Chotomowie. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Tunel na Przystanku 03.12.13, 21:50 Przez to ciasne skrzyżowanie Krakowskiej z tunelem wycofane zostały autobusy linii 723 z ul. Krakowskiej. Nie wróci już także pętla PKP Legionowo-Przystanek 03 znajdująca się na ul. Gdańskiej ponieważ peron przystankowy jest zbyt krótki. Zaprojektowano tam wjazdy i wyjazdy z parkingu samochodowego. Autobusy w obu kierunkach kursują Parkową i Sobieskiego. Trasa została uproszczona i w obu kierunkach przebiega tą samą trasą. Dodatkowo zalicza ważny przystanek pod dużym zespołem szkół i przedszkolem. Tym samym porządną komunikację zyskała w końcu Jagiellońska. Co do samego tunelu to w ostatnim czasie nawet w weekendy pracowało tam pełno robotników, widać było postęp prac. W ostatnią niedzielę nie było już nikogo. W tunelu asfalt i wymalowane oznakowanie poziome. Wszystko wygląda tak jakby tunel miał być uruchomiony lada moment. Co do samej organizacji ruchu przy wjazdach do tunelu faktycznie niezbyt fortunnie to wygląda. Wjazd do tunelu z Kościuszki i Jagiellońskiej wygodny nie będzie. Będzie to można zrobić najlepiej jadąc tylko Sobieskiego i Krakowską. Z Jagiellońskiej od strony centrum trzeba będzie skręcać w Parkową do ronda JPII i dalej Krakowską bo przejazd przez rondo Poniatowskiego i to dziwne skrzyżowanie przy Piastowskiej będzie zapewne ciężki. Po drugiej stronie torów brak przejazdu na wprost ul. Targową. Ani z niej ani z Kolejowej do tunelu nie wjedziemy. Najbliżej z Bandurskiego. Swoją drogą ciekawe co z ulicami Parkową i Wyszyńskiego? Kiedy zostanie zamknięty obecny przejazd i czy doczekamy się przejścia przez tory. Jeśli nie, wróżę tu dzikie i niebezpieczne przejście bo na Kozłówkę i Przystanek daleko a do cmentarza droga prosta. Ciekawe czy ul. Parkowa i Wyszyńskiego dalej zostaną ulicami powiatowymi skoro staną się ślepe. Logiczna byłaby zmiana pierwszeństwa na skrzyżowaniu Wyszyńskiego i al. Legionów i puszczenie al. Legionów z pierwszeństwem. To samo ze skrzyżowaniami Parkowej z Batorego i Kościuszki. Jedynym zadaniem Parkowej będzie doprowadzenie ruchu z ulic prostopadłych do ronda JPII i dalej do tunelu. Jak widać szykuje się rewolucja komunikacyjna w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
leg35 Re: Tunel na Przystanku 04.12.13, 10:24 benieck dobrze to opisałeś, ale i tak nie oddaje to beznadziejności otoczenia tego tunelu. Jestem o tym przekonany że to jeden z nielicznych a może jedyny tunel w Polsce gdzie nie chcąc wjechać do tunelu trzeba skręcić w lewo a nie w prawo. Brawo panie prezydencie Legionowa. Jak wbijał pan pierwszą łopatę pod otwarcie budowy tunelu wiedziałem że g.. z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Tunel na Przystanku 04.12.13, 12:17 Znaczy mi się wydaje, że to na jakiejś Politechnice w ostatniej dekadzie wpojono inżynierom jakiś nowy sposób projektowania dróg. Nie wiem cyz zauważyłeś, ale obecnie wiele nowych węzłów drogowych jest projektowana "nielogicznie".Kiedyś było jasne, chcę jechać w prawo to zjeżdzam na najbliższym ślimaku w prawo. Obecnie zaś logika nic tu nie pomoże, bo często żeby pojechać prosto, trzeba skręcić w prawo lub lewo i odwrotnie :) Przykładów można mnożyć. Choćby węzeł A2 w konotopie. Jadąc od Poznania, żeby pojechać prosto, trzeba pojechać ślimakiem w prawo. O węźle Marsa nawet nie wspominam, bo tam jak ktoś nie jeździ codziennie, to na logikę na pewno nie wyjedzie tam gdzie chciał. A rozjazd Prymasa Tysiąclecia i A2 na Poznań? Żeby skręcić w lewo, trzeba pojechać w prawo. A nowy rozjazd S2 przy Lotnisku Chopina na Piaseczno i na lotnisko. Też trzeba pojechać odwrotnie niż podpowiada logika. I to pewnie ten sam inżynier maczał palce przy naszym projekcie. Albo studiował u tego samego profesora :) Odpowiedz Link Zgłoś
polamonola27 Re: Tunel na Przystanku 04.12.13, 12:47 leg35 napisał: > benieck dobrze to opisałeś, ale i tak nie oddaje to beznadziejności otoczenia t > ego tunelu. Jestem o tym przekonany że to jeden z nielicznych a może jedyny tun > el w Polsce gdzie nie chcąc wjechać do tunelu trzeba skręcić w lewo a nie w pra > wo. Brawo panie prezydencie Legionowa. > Jak wbijał pan pierwszą łopatę pod otwarcie budowy tunelu wiedziałem że g.. z t > ego będzie. Nie czepiaj się prezydenta. Sam łopaty nie wbijał: www.legio24.pl/budowa-tunelu-rozpoczeta/ Odpowiedz Link Zgłoś
pablov002 Re: Tunel na Przystanku 04.12.13, 14:03 A więc proszę Państwa, skoro nowe dwa ronda otrzymały już swoje nazwy to ja zaproponuję nazwę i dla tego tunelu (a co a niech i on ma coś od życia) - "Tunel im. inż. Stefana Karwowskiego" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
leg35 Re: Tunel na Przystanku 04.12.13, 17:50 Dzięki za link. Nie wiedziałem że w tym przepięknym projekcie maczało palce tyle osób, jak będę miał trudności w dojeździe do i z pracy to będę wiedział na kogo nie głosować w najbliższych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś