Dodaj do ulubionych

Jabłonna - Osiedle Przylesie

15.09.04, 09:08
Witam,

Skoro znajduja sie tutaj sasiedzi z legionowskich osiedli, to postanowilem poszukac tez moich przyszlych sasiadow - Osiedle Przylesie w Jablonnie. Jesli jestescie tutaj to odezwijcie sie. Napiszcie czy duzo ingerowaliscie w prace na budowie, co zmienialiscie w mieszkaniach. No i jak oceniacie - kiedy sie wprowadzimy?

Ja jak na razie mam tylko plany wyburzenia jednej ze scianek. Chcialem sie pozbyc pomieszczenia gospodarczego, ale niestety tej jednej rzeczy nie mozna przebudowac przed odbiorem mieszkania (ze wzgledow formalnych a nie budowlanych). Na razie mam wiec przelozona wszystkie instalacje (elektryka itp), tak aby potem latwiej robic demolke. No i oczywiscie male zmiany z glazura i terakota.

Czy wiecie, ze nasze bloki maja miec postawiona siec loklna (najrawdopodobniej tylko okablowanie do niej, ale zawsze to cos)? Bedzie nadzieja na szybkie podlaczenie Internetu.

Pozdrawiam
WiTEK - blok 4
Obserwuj wątek
    • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 30.09.04, 10:32
      Widze, ze zainteresowania nie bylo, ale... w Miejscowej napisali, ze oddanie mieszkan do uzytku znowu sie przesunie. Tym razem na luty... a w umowie mam napisany wrzesien :-(
      • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 30.09.04, 11:47
        kwitkows napisał:

> Widze, ze zainteresowania nie bylo, ale... w Miejscowej napisali, ze oddanie mi
        > eszkan do uzytku znowu sie przesunie. Tym razem na luty... a w umowie mam napis
        > any wrzesien :-(
        >

wczoraj przejezdzalem obok tych budunków i prace trwaja na calego i z tego co widzialem to chyba tylko 2-3 budynki sa dopiero tynkowane lub otynkowane, wiec jesli beda mieli poslizg na poczatek zimy a zapowiada sie ten okres mrozny to zycze powodzenia w trwalosci elewacji :((

tak samo jak postawienie domu przy szkole nr 1 w 2 miesiące, jestem ciekaw po jakim czasie zaczna pekac tynki gdy dom zacznie osiadac :(

ale taka fuszerka budowlana jest u nas na porzadku dziennym, niestety.
        • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 02.10.04, 00:29
          W moim mieszkaniu nie ma tylko podlog, trafil sie jeden z tych otynkowanych ;-)
    • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 04.10.04, 11:34

> Czy wiecie, ze nasze bloki maja miec postawiona siec loklna (najrawdopodobniej
      > tylko okablowanie do niej, ale zawsze to cos)? Bedzie nadzieja na szybkie podla
      > czenie Internetu.

hejka

cos wiesz wiecej na ten temat?? bo z racji mojej dzialalnosci jestem dosyc bardzo zainteresowany tym tematem, kilka blokow jest lakomym kaskiem szczegolnie ze widze je z mojej bazy w legionowie, a takze z powodu tego ze wlasnie bede "odpalal" lacze do jablonny
    • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 04.10.04, 11:43
      nie wiem czy dotarles juz na ta stronke ale warto zobaczyc
      www.legionowodom.pl/pozostale/mywebprzyl2/przylesie.htm
      • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 05.10.04, 11:19
        Ta przepiekna i bardzo czytelna strone juz widzialem ;-) Co do sieci - w kazdym mieszkaniu ma byc skretka dociagnieta z szachtu. I nic wiecej, reszta nalezy do mieszkańców. Chyba nie ma w planach polaczen miedzy blokami. Wszelkie switche i ruterki we wlasnym zakresie... Nie chce Cie martwic ale wydaje mi sie, ze na tylu mieszkancow to bardziej sie oplaca pociagnac Polpaka lub iDSL niz brac radiowke. Z reszta w porozumieniu z mieszkancami SMLW bedzie chyba szukalo jakiegos providera. Ale ja bede obstawal za zalozeniem stowarzyszenia i zakupie stalki od TePsy.
        • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 06.10.04, 00:19
          kwitkows napisał:

> Ta przepiekna i bardzo czytelna strone juz widzialem ;-) Co do sieci - w kazdym
          > mieszkaniu ma byc skretka dociagnieta z szachtu. I nic wiecej, reszta nalezy d
          > o mieszkańców. Chyba nie ma w planach polaczen miedzy blokami. Wszelkie switche
          > i ruterki we wlasnym zakresie... Nie chce Cie martwic ale wydaje mi sie, ze na
          > tylu mieszkancow to bardziej sie oplaca pociagnac Polpaka lub iDSL niz brac ra
          > diowke. Z reszta w porozumieniu z mieszkancami SMLW bedzie chyba szukalo jakieg
          > os providera. Ale ja bede obstawal za zalozeniem stowarzyszenia i zakupie stalk
          > i od TePsy.
          >
          ze stowarzyszeniem mysl przednia, ale jeszcze musi sie w tym stowarzyszeniu znalezc:
          - porzadny i sumienny admin, ktory w zwiazku z tym ze robi za free nie bedzie olewal reszty ludzi,
          - koszty jakos porownujac np. moja radiowke i np. siec osiedlowa www.legionowo.eu.org i siec na piaskach
          (instalacja/abonament/lacze glowne/dla usera/komputerow w sieci)
          e-legionowo.com 250-300zl/50zl/4Mbity-4Mbity 100% cir/lacze do 512 bez ciru/100)
          legionowo.eu.org 500zl/50zl/4Mbity-512Kbit bez ciru/podzial lacza brak danych/60)
          ineter-leg piaski 500zl/35zl/brak danych/realne miedzy 32-128Kbit/120)

do tego kwestia zakupu sprzetu, sprzetu na potrzeby awarii, czas reakcji na naprawe, i pomijajac problem podstawowy tylko jedna centralka w Jablonnie obsluguje neo, z dslem a nie mowiac juz o polpaku to wogole problem,
          dodaj jeszcze sciagalnosc oplat abonamentowych od zalegajacych osob, nie placi odcinasz go i co ? i reszta musi zaplacic w danym miesiacu wiecej, wiem jak to jest z niektorymi dluznikami, mozna walczyc dlugo nawet i pol roku

powazni radiowi dostawy z Wawy jak Crowley czy GTS moga zestawic taki link, ale niestety to wymaga wykupienia u nich minimum 4Mbitow za co licza sobie ponad 6tys netto miesiecznie
          wiec nie rozumiem Twojego uporu zeby usilowac sponsorowac monopoliste, a nie dogadac sie z lokalnym dostawca ktory powiedzmy zestawi lacze 2Mbitowe z pelnym cirem juz od 2000zl/mies a co do kosztu instalacji tez mozna sie dogadac, i albo dogadujemy sie nt. mojej administracji serwerem, albo dosylam wam lacze i reszte bawcie sie sami

pozostawiam do przemyslenia takie opcje, reszte na priv bo nie mozna sie "chwalic" wszystkimi pomyslami gdzie i konkurencja pewnie zaglada
          • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 06.10.04, 08:52
            Ja sie nie upieram przy stawianiu wlasnej sieci. Bo jesli mialo by tak byc, ze wszyscy meiszkancy beda tylko czekali na gotowe, a ja mialbym wszystko zalatwiac, to sobie kupie Neostrade i bede mial swiety spokoj... Tylko, ze skoro budynki maja byc zsieciowane to fajnie by bylo to wykorzystac.

Jesli jestes zainteresowany postawieniem sieci to zglos sie do SMLW. Oni mieli sami szukac jakiegos providera, a znajac ich mozliwosci to znowu wpakuja sie w jakies badziewie (jak inet w kablowce).

W kwesti technicznej - stawiasz jedna radiowke na blok czy cale osiedle (5 blokow teraz)? I az nie chce mi sie wierzyc ze na radiowce mozna zapodac CIRa na poziomie 4Mbit.
            • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 06.10.04, 19:42
              kwitkows napisał:

> Ja sie nie upieram przy stawianiu wlasnej sieci. Bo jesli mialo by tak byc, ze
              > wszyscy meiszkancy beda tylko czekali na gotowe, a ja mialbym wszystko zalatwia
              > c, to sobie kupie Neostrade i bede mial swiety spokoj... Tylko, ze skoro budynk
              > i maja byc zsieciowane to fajnie by bylo to wykorzystac.
              dlatego mowie pomysl jest dobry zeby to zsieciowac, ale kwestia wyboru optymalnego rozwiazania

> Jesli jestes zainteresowany postawieniem sieci to zglos sie do SMLW. Oni mieli
              > sami szukac jakiegos providera, a znajac ich mozliwosci to znowu wpakuja sie w
              > jakies badziewie (jak inet w kablowce).
              no poczynilem juz pewne kroki :)

> W kwesti technicznej - stawiasz jedna radiowke na blok czy cale osiedle (5 blok
              > ow teraz)? I az nie chce mi sie wierzyc ze na radiowce mozna zapodac CIRa na po
              > ziomie 4Mbit.
              oj mozna mozna, tylko nie w standardzie 802.11b - 2,4GHz, a w 802.11a czyli 5GHz, transfery nawet do 24MBit Legionowo- Chotomow.
        • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 11.10.04, 14:27
          kwitkows napisał:

> Ta przepiekna i bardzo czytelna strone juz widzialem ;-) Co do sieci - w kazdym
          > mieszkaniu ma byc skretka dociagnieta z szachtu. I nic wiecej, reszta nalezy d
          > o mieszkańców. Chyba nie ma w planach polaczen miedzy blokami. Wszelkie switche
          > i ruterki we wlasnym zakresie... Nie chce Cie martwic ale wydaje mi sie, ze na
          > tylu mieszkancow to bardziej sie oplaca pociagnac Polpaka lub iDSL niz brac ra
          > diowke. Z reszta w porozumieniu z mieszkancami SMLW bedzie chyba szukalo jakieg
          > os providera. Ale ja bede obstawal za zalozeniem stowarzyszenia i zakupie stalk
          > i od TePsy.
          >

Moj kumpel by chetny na zakup mieszkania na tym osiedlu i dostal m.in. takie
          informacje z SMLW.
          "W blokach planowana jest tv kablowa, telefon (Internet przez linię
          telefoniczną). Osiedle nie będzie ani ogrodzone ani chronione. Nie będzie
          tam również garaży a jedynie ogólnie dostępne miejsca parkingowe."
          czyli prawdopodobnie kablowka SMLW :(

przy porownywalnej cenie za m2 mieszkania tam i w LegBudzie a w dodatku:
          "Budowane przez nas mieszkania są mieszkaniami lokatorskimi (budowane przy
          współudziale środków z KFM) aby starać się o taki lokal nie można mieć
          tytułu do żadnego innego lokalu oraz trzeba mieć stałe zatrudnienie i
          dochód. Przy podpisaniu umowy wpłaca się 35% wartości mieszkania a resztę
          spłaca się w czynszu przez 30 lat. W świetle dzisiejszych przepisów nie
          będzie się nigdy właścicielem tego mieszkania."

to az dziwie sie ze az takie zainteresowanie jest oferta SMLW ze juz wszystkie
          mieszkania na Przylesiu sa zaklepane.
          • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 11.10.04, 16:02
            Mnie nie stac teraz na dobicie sie komercyjnym kredytem, wiec bylo to jedyne sensowne rozwiazanie. Sa wady i zalety tego wszystkiego.

Zalety:
            - cena: 2390zl/m2
            - mieszkania sa pod klucz (podlogi, glazura, terakota, cala lazienka, w kuchni stoi kuchnia elektyczna i zlew)
            - mieszkanie spoldzielcze czyli mozna z niego zrezygnowac w dowolnej chwili i dostaje sie zwrot wkladu mieszkaniowego (owe 35%)

Wady:
            - lokatorskie a nie wlasnosciowe, i to chyba tyle.

To po prostu mieszkania w sam raz dla mlodych ludzi i dlatego tak szybko sie rezeszly. Nie wszystkich stac na zakup lokum w LegBudzie i na kredyt do konca zycia. A tak mozna juz mieszkac na swoim... Kablowki nie bedzie jednak. Na kazdym bloku beda anteny tv-sat.
            • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 11.10.04, 16:15
              kwitkows napisał:

> Mnie nie stac teraz na dobicie sie komercyjnym kredytem, wiec bylo to jedyne se
              > nsowne rozwiazanie. Sa wady i zalety tego wszystkiego.
              >
              > Zalety:
              > - cena: 2390zl/m2
              > - mieszkania sa pod klucz (podlogi, glazura, terakota, cala lazienka, w kuchni
              > stoi kuchnia elektyczna i zlew)
              > - mieszkanie spoldzielcze czyli mozna z niego zrezygnowac w dowolnej chwili i d
              > ostaje sie zwrot wkladu mieszkaniowego (owe 35%)
              >
              > Wady:
              > - lokatorskie a nie wlasnosciowe, i to chyba tyle.
              >
              > To po prostu mieszkania w sam raz dla mlodych ludzi i dlatego tak szybko sie re
              > zeszly. Nie wszystkich stac na zakup lokum w LegBudzie i na kredyt do konca zyc
              > ia. A tak mozna juz mieszkac na swoim... Kablowki nie bedzie jednak. Na kazdym
              > bloku beda anteny tv-sat.

acha...nie wiedzialem ze pod klucz sa mieszkania, to inna kwestia

a i z neo mozecie miec problem bo chyba bedziecie podlaczani do starej wiazki z
              kablami, rozmawialem ze znajomym ktory mieszka w takim szergowcu dalej po prawej
              stronie, i przez 2lata ich tpsa zwodzila, a ostatnio powiedzieli oki, polozymy
              wam kable, potrzeba polozyc 4-5km, 7,5 tys za km
              a nie widzialem zeby kladli inne kable budujac wasze osiedle
              • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 11.10.04, 16:37
                Z TePsa jest wszedzie problem, ale SMLW obiecuje ze cale osiedle bedzie mialo telefony. TePsa raczej musi pociagnac nowe kabelki bo decelowo bedzie tam 900 mieszkan, wiec raczej nie przepuszcza takiej okazji. Rozmawialem z czlowiekiem odpowiedzialnym za kabelkologie na osiedlu i mowil iz wszystkie projekty sa zrobione i juz zatwierdzone przez TePse, tyle ze to bylo na wiosne. Nie wiem jak jest teraz.
    • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 21.10.04, 14:56
      Czy ktos sie orientuje kiedy w koncu oddadza te bloki. Czuje tu straszna kiche
      zarowno z terminem jak i z realnymi kosztami.
      • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 21.10.04, 15:24
        Ostatnio w TV wspominali, ze wykonawca ma zamiar wyrobic sie do konca roku. Inaczej SMLW straci mozliwosc umozenia czesci kredytu a wykonawca zaplaci bardzo duza kare (mam nadzieje, ze pokrywajaca straty zwiazane z brakiem mozliwosci umozenia kredytu). Ale tak do konca to nikt tego nie wie.

Ze tak spytam - ktory blok?
        • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 21.10.04, 15:26
          nr 1, bylem dwa tyg. temu tam i dwa bloki sa jeszcze w lesie :)) dopiera je
          tynkuja, czarno widze ten grudzien
        • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 21.10.04, 20:52
          Wlasnie ogladalem powtorke w tv tego programu. Masz pojecie o ktorej drodze oni
          tam mowili. Przeciez tam jest juz droga wiec o co chodzi z ta budowa drogi i
          pokrycie 35% kosztow jej budowy.

Ptaku
          • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 22.10.04, 09:43
            Ja niestety nie widzialem tego programu. Rodzice mi przekazali info. O droge to pewnie chodzi ta przez osiedle, od Przylesie w strone Zegrzynskiej. To teraz jest teren PANu, a wczesniej twierdzili ze nalezy do gminy. A skoro nie jest gminny to SMLW bedzie musialo samo zrobic droge. Tyle, ze na spotkaniu w SMLW byla wersja tylko o jej utwardzeniu a dalsze roboty zostaly by zrobione podczas budowy nastepnej czesci osiedla. Nie usmiecha mi sie placic za budowe drogi.

Mozesz powiedziec co jeszcze mowili w programie? Ja teraz nie mam dostepu do legionowskiej TV.
            • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 22.10.04, 13:25
              Uwazam ze ten pomysl z droga jest bez sensu, przeciez tam mozna dojechac od
              strony jablonny wjezdzajac przy domu ogrodnika. W LTV nie mowili nic
              konkretnie, bylo o tym ze na poczatku osiedle mialo byc oddane w grudniu ale po
              klopotach z gazownia mialo sie to przeciagnac do lutego. Na szczescie SMLW
              dogadalo sie z gazownia i teraz pedza co by ukaczyc wszystko przed koncem roku.
              Bloki 5 i 4 sa juz wykaczone i mozna mieszkac, 1 jest na ukaczeniu malowanie
              klatek schodowych itd. 2 jest w trakcie tynkowania wnetrz a 3 jest w lesie,
              mysle ze Ci ktorzy beda miec chatki wlasnie w 2 i 3 moga miec troszke klopotow
              bo wiadomo ze gdzie sie diabel spieszy tam plytki z scian odpadaja :))
              • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 22.10.04, 15:48
                Fajno bo mam mieszkano w bloku 4. A droga nie jest bez sensu. Przeciez musisz jakos podjechac pod blok. Masz zamiar dojezdzac tylko do Przylesie i tam stawac? Chodzi o ulice od Przylesie w strone Zegrzynskiej - w strone ale nie do samej Zegrzynskiej. Tylko kawalek wzdluz blokow.

W osatni weekend widzialem tak jakis "cywilow". Nie wiesz czy da sie wejsc do mieszkania i je sobie obejrzec? Ale nie w tygodiu w trakcie pracy tylko wlasnie tak w dzien wolny?
                • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 22.10.04, 17:17
                  droga do zegrzynskiej i tak nie miala by sensu bo przeciez bedzie obwodnica
                  pomiedzy "rajska jablonia" a Waszym osiedlem. Wiec napewno chodzi o
                  jakas "dojazdowke"
                  • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 22.10.04, 20:15
                    "A droga nie jest bez sensu. Przeciez musisz jakos podjechac pod blok" pod blok
                    dojedziesz ladna draga od strony domu ogrodnika sam jezdzilem ogladac postepu
                    to wiem. Pod blokiem juz ukladaja kostke na parking wiec parkujesz pod samym
                    oknem. Niestety jesli chodzi o obejrzenie mieszkanka to mozliwe jest tylko w
                    tyg tak do 17,00 wtedy jest kierownik budowy a on ma klucze do drzwi mieszkan.
                    Mozna co prawda w weekend wpasc ochrona wpuszcza co prawda kreca nosem ale
                    wpuszczaja tyle ze mieszkanie mozna obejrzec przez dziure w dzwiach albo przez
                    okno jak ktos mieszka na parterze.
                    Co do drogi to chyba im chodzi o ta dtroge z osiedla na zegrzynska/warszawska
                    przez pola, dzisaj tamtedy jechalem straszne dzoiury ale da sie jechac.

Pzdr. Ptaku
                    • e-legionowo Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 23.10.04, 11:02
                      czy ja tak niezrozumiale pisze czy niektorzy szybciej odpowiadaja niz czytaja??
                      kwitkowski napisal:
                      "...
                      A droga nie jest bez sensu. Przeciez musisz jakos podjechac pod blok. Masz
                      zamiar dojezdzac tylko do Przylesie i tam stawac? Chodzi o ulice od Przylesie w
                      strone Zegrzynskiej - w strone ale nie do samej Zegrzynskiej. Tylko kawalek
                      wzdluz blokow...."

ja na to odpowiedzialem
                      "...droga do zegrzynskiej i tak nie miala by sensu bo przeciez bedzie obwodnica
                      pomiedzy "rajska jablonia" a Waszym osiedlem. Wiec napewno chodzi o
                      jakas "dojazdowke" ..."

wiec po co piszesz ze droga nie jest bez sensu....ulica o ktorej ty mowisz to
                      ulica szkolna!! ktora dochodzi do domu ogrodnika, a "witkos" wspomnial o kawalku
                      drogi w strone Zegrzynskiej ale nie do niej samej czyli przez pola jablonowskie,
                      chodzilo ze taka ulica by nie miala sensu, zwlaszcza ze pisalem z uwzglednieniem
                      OBWODNICY ktora bedzie Ci ladnie przecinala ulice szkolna ta ktora chcesz tak
                      uparcie jezdzic pod swoj blok, a mozliwe ze prace z nia zwiazane beda rozpoczete
                      juz w przyszlym roku.
                      wiec nadal twierdze ze jakiekolwiek budowanie drogi poza "dojazdowkami"
                      osiedlowymi pomiedzy blokami nie ma narazie sensu, bo chyba tak naprawde nikt
                      poza UG Jablonna, Starostwem i ZDMem nie wie jak bedzie wygladal uklad
                      komunikacyjny po wybudowaniu obwodnicy, a tez nie jestem pewien czy oni tez
                      dokladnie to wiedza ;)

• yes90125 Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 24.10.04, 11:53
                        > wiec nadal twierdze ze jakiekolwiek budowanie drogi poza "dojazdowkami"
                        > osiedlowymi pomiedzy blokami nie ma narazie sensu, bo chyba tak naprawde nikt
                        > poza UG Jablonna, Starostwem i ZDMem nie wie jak bedzie wygladal uklad
                        > komunikacyjny po wybudowaniu obwodnicy, a tez nie jestem pewien czy oni tez
                        > dokladnie to wiedza ;)

w siedzibie władz gminy Jabłonna mają projekt przebiegu obwodnicy można go
                        sobie obejrzeć. Wiem bo w piątek sam tam 'veni' i 'vidi' także.

pozdrawiam
                        • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 24.10.04, 18:43
                          Mozesz powiedziec cos wiecej o obwodnicy? Jak bedzie przebiegala w stosunku do Osiedla Przylesie. Glownie chodzi mi o skrzyzowanie ze Szkolna. Ja niestety nie mam mozliwosci zeby sie zjawic w UG.

Co do ulicy na osiedlu - plan jest tutaj: www.legionowodom.pl/pozostale/mywebprzyl2/images/d/mapa.GIF Skrajna droga po prawej stronie to Przylesie. Teraz powstaja bloki (5 szt) w kwadratach: 3 kolumna, 6 i 7 wiersz oraz 4 kolumna 7 wiersz. I o tej drodze mowimy. Gdy SMLW kupilo teren to droga miala byc wlasnoscia gminy. Teraz okazalo sie, ze jednak jest wlasnoscia PANu.
                        • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 24.10.04, 18:44
                          A tu sa nawet zaznaczone budowane bloki: www.legionowodom.pl/pozostale/mywebprzyl2/images/plan_budynkow.jpg
    • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 28.10.04, 09:02
      Rozmawialem z szefem budowy, podobno magiczna data do 20.XII
      • kwitkows Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 28.10.04, 16:36
        Juz niedlugo sie dowiemy. Mam zaproszenie na zebranie do SMLW na 17 listopada.
        • ptaku Re: Jabłonna - Osiedle Przylesie 28.10.04, 18:40
          A ja na 15 :)) ciekawe czy beda nam to samo mowic??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka