e-legionowo 08.08.05, 17:29 Podobno dzis w ciagu dnia mial napad na bank PKO na husarskiej, ktos to moze potwierdzic? wiecej szczegolow? z ta sprawa pewnie zwiazany byl latajacy dzis na L-wem helikopter policyjny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anexxa Re: Napad na bank w Legionowie 08.08.05, 17:45 był. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2859652.html Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Napad na bank w Legionowie 09.08.05, 12:13 na: www.miejscowa.pl tez co nie co pisza... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chotomow72 Re: Napad na bank w Legionowie 09.08.05, 14:30 witam, ja, to jak ta sowa na puszczy :-) ale nawołuję: Co musi się jeszcze stać, by w Legionowie i okolicach władze gminy, miasta i powiatu zaczeły wreszcie montować kamery video? Ile jeszcze włamań, pobić, napadów musi wydarzyć się bezkarnie? Czy we władzach lokalnych siedzą tylko takie osobniki, jak w Jabłonnej? U nas, w Jabłonnej, juz nawet Radni mówią "Panie Marcinie, Pan odpuści, wybory już za rok..., Kubalski będzie historią" Przykład najnowszy: mój sąsiad był na zakupach w Kauflandzie w Jabłonnej. Wychodzi - przebita opona od samchodu. Pewnie zwykła rzecz, więc wziął lewarek, nowe koło i trwa wymiana. W trakcie wymiany, schylony za samochodem, zostaje napadnięty i ograbiony. Biały dzień, zero reakcji, sprawcy uciekają bezkarnie. To się dzije 150 metrów od Urzędu Gminy. 200 metrów od Kauflandu jest posterunek Policji. W nim stado w miarę sympatycznych ludzi, ale tak zajętych, że po komendzie 10x10 metrów biegają z ostrą bronią (byłem, widziałem). Za każdym razem, jak tam jestem, zastanawiam się "co się tu dzieje?, czemu oni nie są w terenie?" no, to pogadałem jak zwykle :-) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Napad na bank w Legionowie 09.08.05, 16:54 to cytat ze strony jednego z lokalnych ISP (dostawcow internetu): NASZ CEL: <ciach> * Stworzenie na terenie miasta monitoringu (system kamer bezprzewodowych pilnujących np. ruchu ulicznego, miejsc najczęstszych przestępstw kryminalnych, miejsc użyteczności publicznej itp.). no i na celach sie skonczylo ... Druga kwestia to odpowiednio zmotywowac spoldzielnie mieszkaniowa SMLW, sa wlascicielami infrastruktury (TV kablowa i internet) pozwalajacej zamontowac nawet na kazdym bloku kamere z dostepem czy to poprzez siec lokalna czy w minimalnie drozszych rozwiazaniach poprzez internet. Zamiast dotowac gadanie glow w lokalnym programie mozna przeznaczyc pare zlotych wlasnie na kamery umieszczone w najbardziej niebezpiecznych miejscach. Moze wkoncu do czegos sie przyda stale modernizowana z naszych kieszeni siec kablowki skoro ilosc programow i ich jakos jest skandaliczna w stosunku do ceny, a z internetu z kablowki korzysta mniej osob niz z sieci operatorow bezprzewodowych o tpsie nie wspomne. Przeciez takie kamery to tylko porzadnie zainwestowane pieniadze, gdyz siec monitoringu zmniejszyla by ilosc aktow wandalizmu a przez to spoldzielnia by zaoszczedzila na tym i moglaby realizowac inne cele, takie jak remonty koszmarnych wind. Ale oczywiscie kolejny raz zarzad spoldzielni ma opozniony zapłon i moze zaproponuje taka usluge za kilka lat, tak jak to mialo miejsce z budowa kablowki gdy powstawala juz byla przestarzala gdyz wiadomo bylo ze nie bedzie obslugiwala tzw. kanalu zwrotnego niezbednego do swiadczenia uslug dostepu do Internetu. Za to skutecznie blokuje wszelkie dzialania zwiazane z rozwojem Internetu na "swoich" osiedlach, takich jak spoleczna amatorska siec legionowo.eu.org czy wydawanie zgody na umieszczenie na dachach blokow nadajnikow operatorow sieci bezprzewodowych. Fajnie ze zarzad spoldzielni kolejny rok wykazal sie niesamowitym zyskiem w kasie, ale moze tak czas pomyslec o tych kogo powinni reprezentowac, tzw. szarych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zakkahletz chotomow72 - znawca (i mieszkaniec ?) Jabłonny 09.08.05, 16:56 Rzeczywiście, pogadałeś, ale skoro to "u was", to mógłbyś się, Marcinie Drogi, nauczyć odmieniać nazwę miejscową Jabłonna. Legionów pozdrawia. :[ chotomow72 napisał: takie osobniki, jak w Jabłonnej? U nas, w Jabłonnej, mój sąsiad był na zakupach w Kauflandzie w Jabłonnej. no, to pogadałem jak zwykle :-) > > Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
chotomow72 Re: chotomow72 - znawca (i mieszkaniec ?) Jabłonn 09.08.05, 23:41 fakt, dzięki :-) wciąż mam z tym problemy. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
lara_croft Re: chotomow72 - znawca (i mieszkaniec ?) Jabłonn 12.08.05, 11:20 Ja jakie są zarzuty na Kubalskiego? Czy faktycznie nic nie robi? Może niektóre rzeczy sa poza jego kompetencjami, możliwościami, jakimiś ograniczeniami finansowo-organizayjnymi. Z tego co słyszałam to jest to całkiem bystry, inteligentny i łebski facet. I co wiecej na złodzieja i kretacza mi nie wygląda.... pytam, bo wiem jak wygląda praca w niektórych jednostkach administracyjnych i wiem, ze często ządania petentów sa niemożliwe do zrealizowania i nie wynika to ze złego obsadzenia personalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
chotomow72 Re: chotomow72 - znawca (i mieszkaniec ?) Jabłonn 12.08.05, 13:52 witam, to by trzeba przejrzeć forum, by odpowiedziećna takie pytanie. Generalnie - Kubalski jest słabiutki. Jego bezczynność szkodzi gminie. Skupia się na sprawach powierzchownych i tam, gdzie to możliwe - przewleka sprawy. Radni, z którymi rozmawiałem, skarżą się, że ukladu rodzinnego w Jabłonnie nie jest w stanie przełamać nikt. Komisja rewizyjna gminy to też rodzna wójta. Uchwały Kubalskiego blokują budowę nowej komendy policji, a nie robi nic , by zapobiec loklnej przestepczości. Gdy żądając spotkania, ściagmy go do swoich domów (na spotkaniu było ponad 40 rodzin), wójt po prostu naobiecywał rzeczy, z których potem się wykręcił. Jeden z radnych powiedział mi, że w trakcie zatrucia w szkole w Chotomowie, Kubalski nie znalazł czasu by przejechać. Dopiero po groźbie radnych że przywiozą go siłą, łaskawie wpadł. W moim przypadku Kubalski dowiedział się o problemie z przestępczością w Chotomowie dopiero, jak wtargnąłem do jego gabnetu i przywiozłem go na swoją ulicę siłą. Zbiegli się sąsiedzi i miałem wrażenie, że bić obecnego wójta będą moi sąsiedzi a nie ja. Efekt - gmina zainstalowała 2 (słownie: dwie) latarnie. Reszta, zgodnie z wypowiedziami Kubalskiego "jest niemożliwa". Kubalski poza tym łamie prawo - w wielu przypadkach, w tym moim, nie dotrzymuje terminów korespondencji urzędowej. Zatrudnia Panią od PR, to mu się chwali, ale Pani jest słaba i w momentach, gdy brakuje jej meritum, włącza się jej opryskliwość - watrto poczytać, jakie odpowiedzi daje interesantom urzędu. Drga Laro, Poczytaj choćby strone gminy. Jablonna jest toczona chorobą lenistwa, zgnuśnienia i nimożności. A szkoda, bo sąsiednie gminy wykorzystują ten czas dla dobra swoich mieszkańców. Ja już sobie obiecałem - szkoda energii na walkę z obecym wójtem. Mieszkańcy widza, co robi i zagłosują przeciw niemu. Co ciekawe - Radni Gminy po cichu myślą, jak znaleźć pieniaze na referendum, gdzie mając 3.000 głosujących (1/3) mieskzanców, można odwołać wójta. Kubalski to katastrofa Jabłonnej, wiedzą to już mieszkańcy, może teraz uświadomić samego Wójta? Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
lara_croft Do Chotomow72 16.08.05, 14:24 Drogi Chotomowie72, Moge zrozumieć Twoje rozgoryczenie i rozczarowanie tym co się dzieje w Choromowie czy Jabłonnej. Ale wciąz nie wiem gdzie jest ewidentna wina Kubalskiego. I zeby nie było wątpliwości - nie jestem jego rodziną, zwolennikiem czy tez w zadan inny sposób z nim związana. ;) Z Twojej wypowiedzi jedyne co bylam w stanie zrozumieć to to, że Twoje zarzuty tycza się tego, ze w tych miejscowosciach jest przestepczośc, Kubalski nie przyjechał do szkoły w Chotomowie po zatruciu i nie odpowiada na pisma w terminie. Czego konkretnie od niego chcecie i jak chcecie by było to zorganizowane? I czy Kubalski rzeczywiscie może to spełnić - czy ma odpowiednie środki finasowe i umocowanie prawne do realizacji Waszych psotulatów? Tu trzeba realnie patrzeć na możliwości i wspólpracowac, a nie miec tylko mieć roszczeniowe stanowisko. chce przy tym zaznaczyć, że łatwiej jest krytykować niż konstruktywnie znajdowac wyjscia z sytuacji. macie w razie czego alternatywę na nowego "lepszego" wójta? Który zrealizuje Wasze żadania? macie jakąś wizję, którą chcecie by była realizowana? I nie jest to krytyka z mojej strony - raczej doswiadczenie zawodowo-zyciowe i chłodna kalkulacja sytuacji. Czyli ustalenie, że: 1. Kubalski nie nadaje się na wójta bo... ( przykłady np. naduzyć, niezrealizowanych projektów, punktów, które mogły być zrealizowane a nie są z winy po stronie Kubalskiego). 2. mamy plan jak ulepszyc nasze zycie (wiemy czego chcemy i jak ma to być zrealizowane)i to jest w stanie zapewnić nam nasz kandydat na wójta pan np. Kowalski Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
chotomow72 Re: Do Chotomow72 16.08.05, 16:04 witam, to, o czym piszę, to nie jest kwestia rozczarowania czy rozgoryczenia, tylko kwestia bezpieczeństwa w gminie, której wójt nie robi nic, by zatrzymać falę włamań. W punktach będzie łatwiej: 1. Kubalski, mimo wiedzy o stanie bezpieczeństwa (mieliśmy od stycznia do kwietnia 20 włamań w jednej wsi, w obszarze 5 na 5 km, gdzie działa ponad 10 fimrm ochroniarskich), nie wydał ani złotówki na podniesienie bezpieczeństwa. Po spotkaniu z mieszkańcami, na którym publicznie zobowiązał się do przenaczenia na ten cel do końc czerwca 30.000 zł, nie udało mu sie zrobić nic. Dosłownie nic, bo powieszenie 2 latarni to chyba jakiś żart. 2. Kubalski łamie prawo zobowiązujące go do odpowiedzi w określonym czasie. Tu nie chodzi o moje e-maile (te i tak olewa), tylko o korespondencję innych ludzi. Taki urząd gminy to farsa. Nie chcę wychodzić na pieniacza, więc poczekam, aż ktoś inny zaprosić kontrolerów z powiatu do urzędu. 3. Kubalski na w budżecie 2005 ponad 150.000 zł funduszy na cele "nadzwyczajne". To z ych pieniezy miał postawic latarnie albo zamontować kamery. Teraz na swoje stronie wypisuje, że "Policja uznała za niecelowe". Kazdy, kto raz był na komendzie w Jabłonnie, wie, jaki stosunek do wójta ma lokalna policja. Chłopaki gdyby tylko mieli te kamery, obniżyliby znacząco przestępczość, tylk Oni nie mają na to budżetu. Kubalski ma budżet, ma umocowanie, ma zapotrzebowanie po stronie policji i mieskzańców. Ale srodków nie da :-) i robi to przez zaniechanie. 4. O decyzjach wójta, które blokuja przekazanie działki pod budowę nowej komendy policji szkoda gadać - proceduralnie Kubalski jest tak zaplątany, że blokuje i tę inicjatywę. 5. Tak, Radni gminy mają konkretnego kandydata na miejsce Kubalskiego. Myslę że z odsłonięcem nazwiska poczekamy do wyborów. i teraz pozytywnie: TAK, wiemy czego chcemy. Na spotkaniu z Wójtem w moim domu daliśmy tego wyraźny sygnal. Chcemy: 1. Bezpieczeństwa naszych domów poprzez inwestycje infstarukturalne, takie jak latarnie i kamery na jedynym skrzyżowaniu w Jabłonnie oraz skierowania nadwyżek budżetu na dodatkowy etat dla policjanta. To już jest sygnalizowane od dawna i to musi przeprowadzić nowy człowiek. 2. Chcemy wójta, który zamiast chodzić na studniówki, będzie wiedział, gdzie jest i jaka przestępczość. Nowy wójt powinien poważnie zajmować się gminą. Miast tego, obecny wójt, nawet w rakcie spotkania poświęconego problemie narkomanii, łazi po łące za centrum ogrodnika i gada z sekretarką, która pracuje w urzędzie 300 metrów dalej (sam widziałem :-), 3. Chcemy wójta, który przejrzy strukturę przychodów gminy i zastanowi się, kto jest największym źródłem przychodów gminy a kto beneficjentem. Może nowy wójt zauważy dysproporcję, którą od dawna widzimy my, mieszkańcy Chotomowa, jeżdzący po błotnistych, ciemnych drogach do swoich reguarnie okradanych domów. Chcemy Wójta, który czasem przejedzie się okolicznymi ulicami. Jak urwie koleny raz oslony pod silnikiem (jak moi sąsiedzi) albo uzkodzi zderzak (jak ja), to wtedy zrozumie gdzie jest prawdziwy problem. 4. Chcemy wójta, który na telefon "jest problem, mieszkańcy wyrzucają śmieci do lasu, co pan na to?" nie odpowie, jak na naszym spotkaniu: "ależ w zeszłym roku sprzątaliśmy". Chcemy rozsądnego gospodarza, faceta z jajami, który rozumie to, co się dzieje w gminie. Niestety - Kubalski tego po prostu nie spełnia. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
lara_croft Re: Do Chotomow72 16.08.05, 22:25 No tak o włamaniach w Chotomowie słyszałam dość dużo. Moja tesciowa tam mieszka. Z tymze jest to prawdopodobnie nietyle spisek firm ochroniarskich co ich eks bądz obecnych pracowników. Moi teściowie tez byli "zaproszeni" do wspólpracy z taką firmą i niestety musieli skorzystac. Ale swego czasu widziałam pod domem tesciów tabuny policjantów z psami... - toby swiadczyło ze coś jednak się robi. Jesli chodzi o monitoring - no cóz ja obecnie mieszkam na osiedlu monitorowanym. Mielismy napad na sklep na naszym terenie - jedynie co zarejestrowała kamera to fakt, że ... napad był. Jakośc obrazu nie pozwoliła nawet na odczyt nr. rejestracyjnego samochodu. Jesli chodzi o drogi to faktycznie nie są najlepsze. To co sie dzieje w Jabłonnie czy Chotomowie naprawde drastycznie nie odbiega od tego co ma miejsce w innych gminach. Nie jest lepiej ale naprawde nie jest gorzej - a moze być. Spodziewałam się informacji o naduzyciach ( tj. na przykład poprzedniego wójta z Kauflandem)a Ty mi piszesz o jakims spacerku podczas wykładu o narkomanii :). Spójrz co się dzieje na salach sejmowych podczas obrad ;) Naprawdę z Kubalskim nie jest źle! Sprawdziłam jego dossier - wybitny uczeń i student, analityczny umysł. To absolutnie przeczy temu co Ty piszesz. Ja się osobiście dziwię mu ze tak obiecujący naukowiec rzucił karierę naukową i zajął się polityką. I co więcej - jest czysty! Jeśli chodzi o fakt nieodpowiadania na pisma w urzedowym terminie - co cóż powinien, ale nie jest to zbrodnia przeciwko ludzkości ;) Wiemy jaka jest obsada w administracji i czesto nie da rady.... nie rozumiem o co chodzi z ta decyzją pod budowę nowej Komendy. Możesz jakoś to przybliżyć? No cóż - zyczę powodzenia i aby przyszły wójt nie był jednak gorszy od Kubalskiego - sama niebawem przeprowadzam sie do Chotomowa. A nie przekonałeś mnie, ze Kubalski do niczego sie nie nadaje. A spotykałam na swojej drodze cwaniaczków-oportunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
chotomow72 Re: Do Chotomow72 17.08.05, 00:09 witam, pomieszkasz - zobaczysz. Ja sprowadziłem się tu 4 lata temu i wdzę, że z tej gminy trzeba wiać. Wieliszew żyje, zajmuje czołowe miejsca jeśli chodzi o inwestycje, Nieporęt się rozwija, Serock zasuwa. A Jabłonna stoi. Kubalski - być może to jest ścisła głowa, ale jak widać - daje to marne efekty w działaniu. Szkoda strzępić język - trzeba przeczekać. A'propos policjantów i patroli - pojawili się dopiero wówczas, jak wtargnąłem do pokoju komendanta policji w Legionowie i narobiłem rabanu. Miałem szczęście, bo wszedlem nieproszony w trakcie kontroli w komendy stołecznej i zaczałem się wydzierać jak psychol :-) Panowie ze stołecznej njapierw nie wiedzieli, co robić a potem zaczeli się wypytywac, czym problem. Aż dziw, że tak się złożyło, ale wtedy policji było jak trawy na łące :-) Wracając na ziemie Laro - jak nie będziesz się upominać, wszędzie będziesz miała takich Kubalskich. Może i Kubalski obroni ten doktorat z fizyki, szczerze mu tego życzę, może zostanie gdzieś naukowo, ale niech sie nie bierze za gospodrowanie gminą, mającą ponad 9.000 mieszkańców. Do tego brak mu kompetencji. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś