guayazyl1 10.02.06, 18:28 sonda jest pomyslem nieco kontrowersyjnym ale licze na poczucie humoru respondentow.czy wolelibyscie: a) zachorowac na chorobe Huntingtona b) napisac cos ciekawego dla forum zdecydujcie sami...ja nikogo nie naciskam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike56 Re: sonda 10.02.06, 18:36 guayazyl1 napisał: > sonda jest pomyslem nieco kontrowersyjnym ale licze na poczucie humoru > respondentow.czy wolelibyscie: > a) zachorowac na chorobe Huntingtona > b) napisac cos ciekawego dla forum > zdecydujcie sami...ja nikogo nie naciskam. Ja akurat mogę napisać o tym na czym trochę sie znam: Choroba Huntingtona jest dziedziczną chorobą mózgu. Jej nazwa pochodzi od nazwiska lekarza, Georga Huntingtona, który jako pierwszy opisał ją w 1872 roku. Choroba ta nazywana była początkowo pląsawicą Huntingtona. Choroba Huntingtona powoduje obumieranie komórek (neuronów) w niektórych częściach mózgu: jądrze ogoniastym i skorupie oraz w miarę rozwoju choroby w korze mózgowej. Jądro ogoniaste i skorupa powiązane są z wieloma innymi rejonami mózgu i pomagają w kontrolowaniu ruchów ciała, emocji, myślenia oraz w postrzeganiu świata. W miarę obumierania komórek mózgu, osoby z chorobą Huntingtona tracą możliwość kontrolowania ruchów i emocji, przypominania sobie ostatnich zdarzeń oraz podejmowania decyzji. Choroba prowadzi do niepełnosprawności i śmierci. Kto wie ilu 1 na 10.000 ma czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hydro Re: sonda 10.02.06, 18:52 Nie znam osobiście niogo, kto cierpi na taką chorobę, ale zdarzyło mi się widzeć to nieszczęście kiedyś w "Rozmowach w toku" w TVN. Myślę, że taki czarny humor jest cokolwiek nie na miejscu. Czy ktokolwiek zdecydowałby się żartować z niemych, niewidomych, czy chromych? Może w USA, gdzie takie rzeczy są dopuszczalne i akceptowalne, ale u nas obowiązują trochę inne normy kulturowe... Widać, że długo przebywasz poza Polską i już odwykłeś... Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś