Dodaj do ulubionych

zdjęcia satelitarne

24.04.06, 20:43
Od kilku dni na www.maps.google.com funkcjonują zdjęcia satelitarne naszego
powiatu. Polecam, świetna zabawa podczas oglądania. Kiedy zrobione? Jak
myślicie?
Obserwuj wątek
    • harrow Re: zdjęcia satelitarne 24.04.06, 22:12
      Brak ronda przy SP2, brak blokow przy ZUS, to daje tak 2004 lato, wtorek bo targ
      jest ale nie za duzy, stadion tez w proszku
      • domelu Re: zdjęcia satelitarne 24.04.06, 22:31
        .. i budujace sie blekitne centrum ;)
        • polokokt Re: zdjęcia satelitarne 24.04.06, 23:27
          nie nie, blekitne juz jest ukonczone na tych fotkach. za to Klinika Mediq
          dopiero sie buduje na przeciwko.
          Pozdrawiam
          • domelu Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 10:39
            faktycznie, patrzylem na kiepskim monitorze
    • polokokt Re: zdjęcia satelitarne 24.04.06, 23:19
      na nowym bukowcu tylko A1 oddane, pozostale bloki w budowie, brak osiedla
      domkow przy Wąskiej, brak bloku przy Liceum, wiec to dawno musialo byc.

mozecie wierzyc lub nie, ale moj samochod stoi przed garazem :) no i na pewno
      byl zamkniety przejazd kolejowy na bukowcu bo kolejka jest ustawiona :)

A co do dnia, to ja obstawiam sobote po poludniu. Targ maly, ale to moze byc
      koncowka. Gdyby to bylo we wtorek lub czwartek to przy urzedzie miasta stalby
      samochod na samochodzie(no i na miescie tak samo), a tam tylko kilka aut (mowie
      tutaj o parkingu przy kwiaciarni, na przeciwko kosicola, teraz jak urzad
      pracuje to czasem trzeba samochod zostawiac przy PKP), poza tym dosc sredni
      ruch na 61-ce. No i nienaturalnie duzo samochodow przy rynku, co moze swiadczyc
      o sporej frekfencji mlidziezy na "zimnym lokciu" :). Tak, ja obstawiam sobote
      po poludniu :)
      Pozdrawiam
      • polokokt Re: zdjęcia satelitarne 24.04.06, 23:23
        chociaz czym dluzej sie przygladam, tym mniej jestem pewien tego ze to sobota.
        Sporo jednak tych aut w bocznej uliczce przy UM a i te samochody przy parku
        jakos tak rozrzucone po calosci, a nie tak jak ma byc w zwyczaju w sobote w
        grupach :) Do tego przy banku Slaskim kilka aut, a w sobote Slaski nieczynny :)
        Pozdrawiam
        • e-legionowo Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 01:16
          sobota raczej nie dlatego ze sp. parking spoldzielczy na przeciw liceum swieci
          pustkami

- istnieje jeszcze w/w parking
          - buduje sie pawilon po przekątnej przez Warszawska do Leader Price
          - nie ma budynku Legbudu przy Pilsudskiego
          - Nowy Bukowiec stoi w calosci tylko pierwszy blok

na podstawie w/w szczegolow moze uda nam sie dokladnie okreslic rok/miesiac
          zrobienia zdjec?:)
          • keechaczu Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 06:23
            rozgrzebany jest rowniez blok w Wieliszewie budowany przez Zambet.
            Szkoda, ze Janowek i Gora i twierdza Modlin wciaz sa w gorszej jakosci zdjec.
          • chotomow72 Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 16:26
            witam,

Zdjęcie jest starsze, niż sądzicie: w listopadzie 2001 skońzyłem stawanie
            ogrodzenia działki. Na sat-zdjęciu nie ma nawet rowu pod fundament.

pozdrawiam,

Marcin
            • chotomow72 Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 16:27
              jeszcze:

dchowki skończyły się kłaść w sierpniu, czyli okno czasowe tego zdjęcia to
              między sierpniem a październikiem 2001.

Marcin
    • kwitkows Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 15:05
      Nie ma nawet sladu mojego osiedla w Jablonnie (Przylesie), wiec to roczek najpozniej 2003 ale raczej wczesniejszy.
      • kwitkows Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 15:05
        Ooo... nie ma OBI i Kauflanda. Kiedy to bylo?
        • kwitkows Re: zdjęcia satelitarne 25.04.06, 15:10
          Juz wiem - polowa 2002 roku, bo nowy most w Zegrzu jeszcze sie buduje, a chyba wtedy byl w takim stadium ja na zdjecich.
    • rotunda Re: zdjęcia satelitarne 26.04.06, 10:25
      to była mniej więcej godzina 11:00, świadczy o tym kierunek cienia [po długości
      cienia można by spróbować określić datę (oczywiście bez roku...)].
      Cennę uwagą jest to co twierdzi osoba budująca dom i ogrodzenie, był to rok
      2001 i chyba to jest wielce prawdopodobne.
      • psychomaszyna Re: zdjęcia satelitarne 26.04.06, 13:42
        Teen, a najlepszy jest zarowiasty, rozowy dach hali sportowej przy liceum.
        • godgod Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 00:18
          to nie mogl byc rok 2001, bo swoją działeczkę kupilem na jesieni tegoż, a na zdjęciu już trochę murów stoi ( a rozpoznaję też i betoniarkę). Z tego co mówi mój dziennik robót, to jest to czerwiec-lipiec 2002r.
          GG
          • mike56 Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 08:59
            Delikatnie mówiąc, powyższe analizy nie są poprawne. Technologia powstawania
            map satelitarnych polega, zazwyczaj, na skadaniu ciągów zdjęć obejmujących
            wąziutkie pasy terenu (powstałych niekoniecznie w tym samym okresie).Zatem
            wszyscy możecie mieć rację, ale najwyżej co do niewielkiegio konkretnego
            obszaru.
    • vivero Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 09:06
      Jestem w stanie dość precyzyjnie określić datę zrobienia zdjęć. Jest to na
      pewno po 25 września 2001. Wtedy skończyłem budowę ogrodzenia, które jest na
      zdjęciach i pamiętam, że była ładna pogoda. Drzewa są zielone, więc obstawiam
      25 września do 10 października.
      Dokładniej można to sprecyzować sprawdzająć daty na nagrobkach w nowej części
      cmentarza.
    • narewa Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 09:24
      czy do tak szczegółowego obejrzenia potrzebny jest jakiś super monitor??Mam
      taki kilkuletni i nie chce pokazywać dokładnie.Pewno coś z
      rozdzielczością.Zawsze mówię,że ta technika mnie przerasta.
      • mike56 Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 10:31
        narewa napisała:
        > czy do tak szczegółowego obejrzenia potrzebny jest jakiś super monitor??Mam
        > taki kilkuletni i nie chce pokazywać dokładnie.Pewno coś z
        > rozdzielczością.Zawsze mówię,że ta technika mnie przerasta.

Nie przypuszczam żeby kilkuletni monitor był to jakąkolwiek przeszkodą. Jeśli
        myślisz o odczytywaniu napisów z nagrobków czy numerów rejestracyjnych aut to
        zapomnij o tym - no chyba, że włamiesz się do zasobów NATO albo niezwyciężonej
        armii ze wschodu.
        • narewa Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 12:58
          aż tak to nie jestem ciekawa,tylko jak czytam że widzicie domki czy płoty albo
          cienie,to zazadroszczę i też chciałabym.Ja mogę dojrzeć tylko
          prostokąty,niewiadomo co,a jak daję jeszcze plus,to wszystko się wyłacza i
          jakieś trzy informacje...pewno że więcej sie nie da...a chciałabym sobie raz z
          góry na wszystko popatrzeć..Chyba pójdę do Kubickiego,żeby mi pokazał takie
          Legionowo...
          • polokokt Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 14:06
            a przelaczylas z "map" na "satelite" ?
            Pozdrawiam
          • j.kubicki1 Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 15:18
            daty na nagrobkach sprawdziłem wychodzi na to ,że zdjęcia były robione po
            paźdierniku 2001
            sprawdziłem jednak cienie rzucane przez wieżowce przy ul Norwida kąt cienia
            wskazuje na g 12 natomiast na zdjęciach cienie są krótsze niż te w kwietniu w
            związku z tym październik nie bardzo mi pasuje
            najlepszym śladem będzie chyba dziennik rozbiórki mostu w Zegrzu i oczywiście
            informacje o budowach indywidualnych
            -narewo zapraszam serdecznie oczywiście pamiętam i pozdrawiam Kubicki
            • narewa Re: zdjęcia satelitarne 27.04.06, 19:12
              dzięki P.Januszu.Przy okazji wpadnę na Warszawską.Pozdrawiam.
              --
              powiedziałam,co wiedziałam..
    • godgod Re: zdjęcia satelitarne 01.05.06, 09:38
      A może ktoś wie, czy można zdobyć takie zdjęcie, tylko w lepszej rozdzielczości. Chciałbym sobie wydrukować i taki obrazek 1m x 1m powiesić na ścianie. A może ktoś, gdzieś sprzedaje takie rzeczy ( w ostateczności może być mapa lotnicza). Widziałem coś takiego w muzeum parku rotoczańskiego, tylko w wymniarach 2x3m ! CZAD! (czy to słowo jest jeszcze w użyciu?).
      Pozdrawiam
      GG
    • ralphie Re: zdjęcia satelitarne 01.05.06, 12:31
      W Zegrzu dopiero rondo sie buduje, dwupasmówki równiez brak. Wychodzi na lato 2003 :) Ale bajer fajny, podobuje mi się :)
    • adamus120 Re: zdjęcia satelitarne 17.11.06, 20:50
      krajowa konkurencja dla google earth: www.geoportal.gov.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka