Dodaj do ulubionych

schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamknięte!

11.06.06, 17:38
a prezes aresztowany. Na razie na 48 godzin.
Dookoła schroniska policja wykopała wczoraj mnóstwo zwłok psów i kotów.
Istnieje podejrzenie, ze wszystkie były bestialsko mordowane!
Zwłok może być nawet kilkaset.
Relacja była wczoraj na WOT, podaję link, wiadomośc jest jako druga.
ww2.tvp.pl/2047,20040904117126.strona
Jak można było do tego dopuścić? Facet dostawał 500 zł i więcej od gmin za
każdego psa. Przecież jasna sprawa, że nie opłacało mu się ich długo trzymąć.
Brak słów.
Tylko dzięki uporowi i zaangażowaniu kilku osób i TOZ az z Krakowa ( Warszawa
miała w nosie) udało się sprawę doprowadzić do końca.
Teraz trzeba pomóc tym biedakom, które tam jeszcze są - ok 200 psów i kotów.
Sprawą zajmuje się Fundacja EMIR, podaję maila emir2@interia.pl
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 11.06.06, 17:53
      a ja tak z ciekawosci, to 500 PLN od gminy za psa czy kota to jest raz na rok
      czy po prostu za jedno zwierze a czy ono zyje jeszcze w schronisku przez rok
      czy przez 10 lat to juz nikgo nie interesuje?
      Pozdrawiam
      • aganiok32 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 11.06.06, 18:53
        za schwytanie zwierzaka i...teoretycznie za jego dalsze utrzymanie.
        NIe dziwne, że były takie nadużycia.
        • polokokt Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 11.06.06, 20:37
          no raczej nie dziwne bo 500 PLN to troche malo jak na jego dosmiertne
          utrzymanie...
          Pozdrawiam
          • guayazyl1 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 12.06.06, 18:41
            polokokt napisał:
            no raczej nie dziwne bo 500 PLN to troche malo jak na jego dosmiertne
            utrzymanie...
            ---------------------------------------------------------------------
            piecset zlotych drogi polokokcie nie jest ani za malo, ani za duzo, ani w sam
            raz. piecset zlotych jest kwota zupelnie niepotrzebnie rozdawana. rozdawanie
            pieniedzy za to, ze ktos zaopiekowal sie psem jest niemoralne i zacheca do
            naduzyc. moze rozdawanie bonow na karme albo darmowe zabiegi weterynaryjne albo
            zwolnienie od podatku za przygarnietego psa byloby lepsze ale i to nie jest dla
            mnie oczywiste. ktos kto przygarnal psa z dobroci serca nie moze oczekiwac na
            zaden ekwiwalent.

skoro znalazla sie hiena co zabila czlowieka dla odtwarzacza nie dziwota, ze
            znajduja sie hieny, dla ktorych zgarnac piecset zlotych za psa, a
            potem "wyrzucic go na smietnik" jest interesem lepszym i mniej ryzykownym.
            piecset zlotych to sumka za ktora mozna niezle pochlac taniego winka.

pees: wydaje mi sie niemozliwe zeby pracownicy schroniska byli tak
            zdemoralizowani zeby mordowac bezbronne zwierzaki. moze psy padly na skutek
            epidemii choroby zakaznej?..
            • polokokt Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 12.06.06, 23:19
              jak zwal tak zwal, ja sie zastanawialem nad czym innym. Bo jesli
              Panstwo/Samorzad juz sie decyduje (a w sumie musi) utrzymywac te psy i komus za
              to placi, to ja za 500 PLN na psiaka bym sie nie podjal jego utrzymania do
              konca jego zywota. I glownie o to mi chodzilo, bo przeliczajac te 500 PLN nawet
              na 366 dni to wychodzi malo, a jak jeszcze powiedzmy statystyczny pies pozyje 5
              lat to juz jest makabra. Reasumujac, biorac pod uwage ze wiekszosc psow pewnie
              dozywa zywota w takich schroniskach (moze sie myle?), przy takiej kwocie to
              interes z gory jest wedlug mnie skazany na przekrety, bo nik rozsadny nie
              wyzywi psa za 1,4 PLN dziennie (zakladajac ze pozycje tylko rok, a jak pozyje 5
              lat?). i tylko w sumie o to mi chodzilo, ze to jest kwota za ktora wyzywic sie
              chyba nie da, patrzac na moje zwierzeta domowe.
              Pozdrawiam
              A oczywiscie jesli chodzi o rozdawanie to oczywiscie sie zgadzam, nawet 1 PLN
              szkoda.
              • guayazyl1 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 13.06.06, 16:36
                polokokt napisał:
                jak zwal tak zwal, ja sie zastanawialem nad czym innym...
                ----------------------------------------------------------
                no wlasnie Polokokcie Wspanialy. ja tez zastanawiam sie nad czyms innym. i nie
                wyliczajmy juz ile ta psina pociagnie. niech zyje i trzydziesci lat byle w
                dobrych warunkach. nie rozumiemy sie co do istoty.
                czy posiadanie psa jest przyjemnoscia?
                jest.
                czy panstwo - a wiec takze Ty i ja - powinno finansowac czyjes przyjemnosci?
                nie. nie powinno.
                nawet jesli wynika to z rachunku ekonomicznego. ale nie tylko dlatego mam tu
                watpliwosci. idea platnej adopcji zwierzat zaklada, ze taniej wyjdzie jak
                zaplaci sie ludziom r o c z n i e pewna sume ( sa podobno gminy co placa 200
                zlotych miesiecznie) niz utrzymywac to zwierze w schronisku.
                mozna isc jeszcze dalej i zaproponowac platna adopcje dzieci. tez wyjdzie
                taniej niz utrzymywanie domow dziecka. ale nikt takiego pomyslu nie zglosil.
                dlaczego?
            • aganiok32 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 13.06.06, 10:09
              Więc tak. Zakładając, że pies spędzi w schronisku całe życie, to jest
              oczywiście bardzo mało. Ale schroniska powinny pworwadzić działalność
              adopcyjną.
              System "zatrudnienia" schornisk poprzez przetargi jest chory. Wygrywa takie,
              które jest najtańsze, co jak widac prowadzi do takiech sytuacji jak w
              Krzyczkach. Facet się nieźle dorobił na krzywdzie zwierząt. Znikało ok 1000
              psów rocznie, przeliczcie, to jest pół miliona zł.
              Gua, niestety nie masz racji. Są dowody i zeznania świadków, psy były tam
              maltretowane. Jakiś miesiąc temu dziewczyny wyciągnęły stamtąd rottweilerkę,
              która była skopana przez pracowników. Ktoś to widział. Suka miała wiele obrażeń
              wewnętrznych. Ważyła 20 kg ( a to rottweiler!)
              • guayazyl1 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 13.06.06, 16:46
                aganiok32 napisała:
                Facet się nieźle dorobił na krzywdzie zwierząt. Znikało ok 1000 psów rocznie,
                przeliczcie, to jest pół miliona zł.
                ------------------------------------------------------------------------------
                jesli to prawda co piszesz to wyglada na horror. ale facet nie mogl sie oblowic
                sam. zeby uprawiac haniebny proceder na taka skale musial miec wspolnikow w
                Urzedzie Gminy. bo to gmina placi za adopcje zwierzat. urzednicy musieli
                produkowac mnostwo falszywej dokumentacji. zeby zaplacic za adoptowane zwierze
                potrzebny jest wywiad o osobie, ktora adoptuje i jej dane adresowe.urzednik
                zakladajac kartoteke dla "martwej duszy" juz popelnial przestepstwo. nie mowiac
                o tym co dalej sie dzialo.
                • aganiok32 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 13.06.06, 19:26
                  Gua, on ich nie adoptował. On założył prywatne schronisko!!!! Hycle przywozili
                  mu psy i koty bezpańskie z wielu gmin w okolicach W-wy.
                  A gminom...gminom było w to graj. Bo problem bezpańskich zwierząt już ich nie
                  dotyczył. Zapłaciły swoje 500 zł i miały w nosie co się ze zwierzakiem działo.
                  • ermo Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 14.06.06, 00:04
                    jak zwykle zapomina sie kto tu jest tak naprawde winny... winny byl wlasciciel
                    psa, ktorego wygnal/skrzywdzil/nieupilnowal/oddal do schroniska bo mu sie
                    znudzil... nie gmina, nie panstwo, popadamy w paranoje... panstwo czy samorzad
                    ma bulic za beztroske i bezdusznosc obywateli?? jasssne - winne jest panstwo,
                    ze ludzie kradna bo bieda; winne jest panstwo, ze rozroby na stadionach, bo
                    pilkarze kiepsko graja... ku... ludzie jakiejkolwiek odpowiedzialnosci od
                    siebie i wspolbratyncow wymagajcie... a ze ustawa o zamowieniach publicznych
                    jest chora w tym kraju - bo chorzy sa ludzie, jesliby decydowaly inne kryteria
                    niz finansowe (najnizsza cena) ten kraj zostalby rozkradziony juz totalnie i
                    zbankrutowal by... tak zle i tak niedobrze... lepiej rzuccie pomysl na
                    rozwiazanie tego pata... tylko blagam bez pomyslow typu "5 tysiakow na psa za
                    rok" bo to dopiero doprowadzi do tragedii i naduzyc, a Waszych podatkow nie
                    styknie na nic wiecej procz utrzymywania bezdomnych psow...
                • ermo Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 14.06.06, 00:23
                  "bo to gmina placi za adopcje zwierzat."
                  a to pierwsze slysze... gmina placi za adopcje zwierzat? od kiedy? w jakim
                  kraju? gmina zaklada kartoteki dla adoptujacych? co za bzdura... a placi za
                  adopcje osieroconych dzieci czy bezdomnych?? czlowieku skad takie informacje
                  bierzesz? a moze niech gmina zajmie sie tez prowadzeniem
                  kartotek "adoptujacych" kroliki, chomiki, polne jaszczurki, tych co hoduja
                  rybki w akwarium i traszki w sloiku, hm? i wyborem koloru glazury w Waszych
                  lazienkach? surrealistyczne pomysly... tak sie sklada, ze w tym kraju
                  najwiekszym wrogiem psow sa ich tzw. "milosnicy" i "obroncy", pozbawieni
                  poczucia rzeczywistosci i wyobrazni rownie dalece jak ich oprawcy - takich pan
                  villas jest w tym kraju tyle samo co kretynow traktujacych zwierzeta jak
                  rzeczy, i wyrzadzaja tym zwierzetom podobna w konsekwencjach krzywde...
                  • aganiok32 masz wiele racji w tym co piszesz, tylko po co? 14.06.06, 13:39
                    Co to zmieni?
                    Nawet w takim kraju jak NIemcy istnieją schroniska, ale ważne jest aby
                    pieniadze, którre tam idą, były wydawane zgodnie z przeznaczeniem.
                    Polskie schroniska są przepełnione, w dużej mierze przez niefrasobliwość tzw "
                    właścicieli". Dlatego ja jeste za tym, aby:
                    1) rozmnażać psy mogły tylko osoby mające uprawnienia hodowlane
                    2) mioty powinny być kontolowane, psy zaczipowane i wprwadzone do ewidencji,
                    3) psy spoza hodowli - obowiązkowo sterylizowane
                    4) za niedotrzymanie sterylizacji - mandat, dość złony.
                    WTedy za 10 lat nie byłoby problemu bezpańskich psów, schroniska nie byłyby
                    przepełnione itd.
                    Tylko czy to się da zrobić? Weź na przykład polską wieś....
                  • guayazyl1 Re: schronisko w Krzyczkach pod Nasielskiem zamkn 14.06.06, 16:40
                    ermo napisał miedzy innymi:

... a moze niech gmina zajmie sie tez prowadzeniem kartotek "adoptujacych"
                    kroliki, chomiki, polne jaszczurki, tych co hoduja rybki w akwarium i traszki
                    w sloiku... itd...
                    -----------------------------------------------------------------------------
                    przeczytaj moje posty bez emocji. zdaje się, ze nie jestem zwolennikiem platnej
                    adopcji zwierzat. niepotrzebnie się wiec nadwyręzasz.

aha...dla miasta wazniejszym problemem sa jednak zdziczale psy niz walęsajace
                    się po ulicach bezpanskie chomiki. ale to tak na marginesie.
                    pozdrawiam :)
    • aganiok32 potrzebna pomoc! 12.06.06, 10:22
      Tam jest ok 200 psów, które trzeba wykarmić, znaleźć im domy, zaszczepić i
      wysterylizować. Jest też sporo kotów.
      Tam jest potrzebna pomoc, karma, pieniądze na sterylki. W zasadzie każda pomoc.
      Jeśli ktoś może, to bardzo proszę:

Fundacja Emir
      Konto Fundacji: Bank Śląski O / Grodzisk Maz.
      88 1050 1924 1000 0022 6878 6056
      Adres: Oddział, ul. Słoneczna 4, 96-321 Żabia Wola
      Telefon: 0 601 300 726, 046 857 88 27
      Email: emir2@interia.pl
      www: republika.pl/fundacjaemir/index1.htm
    • aganiok32 artykuł z To i Owo - warto przeczytać 16.06.06, 11:17
      toiowo.tio.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=382&Itemid=1
      • teba18 Re: artykuł z To i Owo - warto przeczytać 16.06.06, 15:17
        Brawo To i Owo!! Świetny artykuł... :)
        • madziulec Tvn Uwaga 16.06.06, 19:51
          wlasnie leci
          • aganiok32 oglądałam! Dobry reportaż! 16.06.06, 20:05

• madziulec Link do materialu z TVN Uwaga 16.06.06, 20:33
              uwaga.onet.pl/1342241,archiwum.html
              Mozna tez wypowiedziec si ena tamtejszym forum
        • ermo Re: artykuł z To i Owo - warto przeczytać 18.06.06, 18:31
          brawo, brawo... to i owo (a przede wszystkim szanowny autor tego "artykulu") w
          swoim zywiole... jakby tu dopierdzilic wladzom, tak, tak, to "oni" sa winni,
          nie "my" (podzial baj "fakt" i "super express")... grubymi nicmi szyte,
          podobnie zreszta jak tlumaczenie wlascicieli (jesli to prawdziwe wypowiedzi,
          znajac jednak lokalnych "dziennikarzy" wcale niekoniecznie)... tyle, ze w
          przypadku "to i owo" i akurat tego "dziennikarza" to uruchamia mi sie
          nastepujacy mechanizm: "kiedy slyszysz w jak glupi sposob krytykuja to czym
          gardzisz, masz ochote tego bronic" - czy jakos tak, no wiec jak czytam cos
          takiego to mnie szlag trafia podwojnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka